Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004PC0856

    Förslag till rådets beslut om bemyndigande för Danmark att tillämpa en åtgärd som avviker från artikel 14.1 d i sjätte direktivet 77/388/EEG om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter

    /* KOM/2004/0856 slutlig */

    52004PC0856

    Förslag till Rådets beslut om bemyndigande för Danmark att tillämpa en åtgärd som avviker från artikel 14.1 d i sjätte direktivet 77/388/EEG om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter /* KOM/2004/0856 slutlig */


    Bryssel den 06.01.2005

    KOM(2004) 856 slutlig

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om bemyndigande för Danmark att tillämpa en åtgärd som avviker från artikel 14.1 d i sjätte direktivet 77/388/EEG om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    På grundval av artikel 27 i rådets direktiv 77/388/EEG av den 17 maj 1977 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter – Gemensamt system för mervärdeskatt: enhetlig beräkningsgrund[1] (nedan kallat ”sjätte direktivet”) har de danska myndigheterna i en skrivelse som registrerades vid kommissionens generalsekretariat den 17 maj 2004 ansökt om tillstånd att vidta särskilda åtgärder som avviker från artikel 14.1 d i sjätte direktivet för att förhindra vissa former av skatteflykt eller skatteundandragande.

    I enlighet med artikel 27.2 i sjätte direktivet underrättade kommissionen genom en skrivelse av den 15.10.2004 övriga medlemsstater om de danska myndigheternas ansökan och genom en skrivelse av den 19.10.2004 meddelade kommissionen Danmark att den förfogade över alla uppgifter som krävdes för att behandla ansökan.

    I artikel 14.1 d i sjätte direktivet föreskrivs det att medlemsstaterna skall undanta från skatteplikt slutlig införsel av varor som berättigar till annan tullbefrielse än som föreskrivs i gemensamma tulltaxan. Artikel 14.1 d har genomförts genom direktiv 83/181/EEG[2] och särskilt genom artikel 22 i detta där det föreskrivs att varor till ett sammanlagt värde av högst 10 euro skall befrias från skatt vid införsel. Medlemsstaterna får befria importerade varor till ett sammanlagt värde av mer än 10 men högst 22 euro från skatteplikt. Medlemsstaterna får emellertid också undanta varor som har importerats via postorder från denna befrielse.

    Danmark befriar för närvarande små sändningar av kommersiellt slag från mervärdesskatt vid import från länder utanför EU. I Danmark ligger gränsen för befrielse från mervärdesskatt på 80 danska kronor (10 euro). De danska myndigheterna har emellertid upptäckt att förlag lägger om distributionen av vissa veckotidningar och tidskrifter via områden som inte omfattas av sjätte direktivet. Enligt de danska myndigheternas undersökning importerades under de första nio månaderna 2003 uppskattningsvis 3,5 miljoner veckotidningar och tidskrifter bara från Åland, vilket innebar inkomstförluster för den danska staten på uppskattningsvis 47 miljoner danska kronor (ca 6,2 miljoner euro). Det finns risk för att dessa inkomstförluster kommer att öka såvida inte mervärdesskattereglerna ändras för att förhindra detta skatteundandragande. Danmarks förlorade mervärdesskatteinkomster påverkar också gemenskapens egna tillgångar negativt.

    Sedan införandet av direktiv 83/181/EEG har medlemsstaterna inte längre möjlighet att låta bli att bevilja undantag för denna import på grundval av första stycket i artikel 14.1 d i sjätte direktivet och framför allt kan inte de danska myndigheterna fastställa om denna import allvarligt inverkar på konkurrensbetingelserna. Ansökan om undantag avser endast de sändningar och scenarier som omfattas av denna form av skatteundandragande och är inte avsedd att utesluta alla postordersändningar på grundval av artikel 22 i direktiv 83/181/EEG.

    Därför förefaller det som om det planerade undantaget från artikel 14.1 d under rådande omständigheter faktiskt är det lämpligaste sättet att hantera denna form av skatteundandragande på. Genom undantaget undviks mervärdesskatteförluster.

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om bemyndigande för Danmark att tillämpa en åtgärd som avviker från artikel 14.1 d i sjätte direktivet 77/388/EEG om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets sjätte direktiv 77/388/EEG av den 17 maj 1977 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter – Gemensamt system för mervärdesskatt: enhetlig beräkningsgrund(1), särskilt artikel 27.1 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag[3], och

    av följande skäl:

    (1) De danska myndigheterna har i en skrivelse som registrerades vid kommissionens generalsekretariat den 17 maj 2004 begärt tillstånd att vidta särskilda åtgärder som avviker från artikel 14.1 d i sjätte direktivet för att förhindra vissa former av skatteflykt eller skatteundandragande. De övriga medlemsstaterna underrättades den 15.10.2004 om denna begäran.

    (2) Undantagsåtgärden är avsedd att enligt artikel 14.1 d i sjätte direktivet utesluta vissa veckotidningar och tidskrifter som importeras till Danmark från befrielsen från skatteplikt och pålägga dem mervärdesskatt. Artikel 14.1 d har genomförts genom direktiv 83/181/EEG[4] och särskilt genom artikel 22 i detta där det föreskrivs att varor till ett sammanlagt värde av högst 10 euro skall befrias från skatt vid införsel. Medlemsstaterna får befria från skatteplikt importerade varor till ett sammanlagt värde av mer än 10 men högst 22 euro. Danmark befriar för närvarande alla små sändningar av kommersiellt slag från mervärdesskatt vid import från länder utanför EU. I Danmark ligger gränsen för att befrias från mervärdesskatt på 80 danska kronor (10 euro).

    (3) De danska myndigheterna har upptäckt att vissa förlag lägger om sin distribution av tidningar och tidskrifter till prenumeranter i Danmark via områden som inte omfattas av det sjätte momsdirektivet, vilket innebär en inkomstförlust för Danmark och därmed även påverkar gemenskapens egna medel negativt. Det finns risk för att inkomstförlusten kommer att öka såvida inte Danmark tillåts förhindra denna form av skatteundandragande.

    (4) Sedan införandet av direktiv 83/181/EEG har medlemsstaterna inte längre möjlighet att låta bli att bevilja undantag för denna import på grundval av första stycket i artikel 14.1 d i sjätte direktivet. De danska myndigheterna kan under alla omständigheter inte fastställa om importen i fråga allvarligt inverkar på konkurrensbetingelserna. Ansökan om undantag avser dessutom endast de sändningar och scenarier som omfattas av skatteundandragande och syftar inte till att utesluta alla postordersändningar från befrielsen på grundval av artikel 22 i direktiv 83/181/EEG. Under dessa omständigheter förefaller därför det föreslagna undantaget från artikel 14.1 d faktiskt vara den lämpligaste lösningen.

    (5) Genom undantaget undviks mervärdesskatteförluster och undantaget inverkar därför inte negativt på den del av gemenskapens egna medel som härrör från mervärdesskatt.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Genom undantag från artikel 14.1 d i direktiv 77/388/EEG bemyndigas Danmark ta ut mervärdesskatt på import till Danmark av veckotidningar, tidskrifter och liknande som trycks i EU och skickas till privatpersoner i Danmark.

    Artikel 2

    Detta beslut skall tillämpas till och med den 31 december 2010.

    Artikel 3

    Detta beslut riktar sig till Konungariket Danmark.

    Utfärdat i Bryssel den [...]

    På rådets vägnar

    Ordförande

    [1] EGT L 145, 13.6.1977, s. 1. Direktivet senast ändrat genom direktiv 2004/7/EG (EUT L 27, 30.1.2004, s. 44).

    [2] EGT C […], […], s. […].

    [3] EGT C […], […], s. […].

    [4] EGT C […], […], s. […].

    Top