Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0727

    Förslag till rådets beslut om inrättande av ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i medlemsstaterna

    /* KOM/2003/0727 slutlig - CNS 2003/0284 */

    52003PC0727

    Förslag till rådets beslut om inrättande av ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i medlemsstaterna /* KOM/2003/0727 slutlig - CNS 2003/0284 */


    Förslag till RÅDETS BESLUT om inrättande av ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i medlemsstaterna

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    1. INLEDNING

    Ett system för tidig varning för översändande av uppgifter om olaglig invandring och människosmuggling inrättades genom en rådsresolution från maj 1999. Syftet med systemet var att skapa ett standardiserat och permanent kommunikationsnätverk genom vilket medlemsstaterna inom korta tidsfrister skulle kunna rapportera incidenter och nya tendenser inom den olagliga invandringen.

    Systemet har emellertid aldrig helt levt upp till medlemsstaternas förväntningar, huvudsakligen därför att det inte har använts på det sätt som det var tänkt eller därför att det inte använts konsekvent av alla de deltagande staterna (dvs. medlemsstaterna, kandidatländerna och andra stater som deltar) och även därför att den tekniska infrastrukturen var otillräcklig. Kommissionen presenterade den 15 november 2001 ett meddelande till rådet och Europaparlamentet om en gemensam politik om olaglig invandring (KOM (2001) 672), som tillsammans med rådets övergripande strategi mot olaglig invandring och människohandel i Europeiska unionen som antogs den 28 februari 2002 (EGT C 142, 14.6.2002, s. 23), ger mandat att ytterligare utveckla systemet för tidig varning till en säkrad webbplats i ett intranät.

    Webbplatsen måste ha en viss omfattning och vara modern och säker för att alla de myndigheter och liknande som bekämpar olaglig invandring skall kunna få tillgång till all relevant information. Kommissionen har därför skapat en webbplats för ett nätverk för information och samordning (Information and Co-ordination Network) och som tekniskt sett är en diskussionsgrupp inom kommissionens CIRCA-system (Communication and Information Resource Centre Administrator) som infördes för informationsutbyte i alla möjliga frågor mellan medlemsstaterna och EU-institutionerna. Det är en webbaserad miljö med online-tjänster och ett gemensamt virtuellt utrymme för slutna användargrupper.

    Nätverket bygger på systemet för tidig varning. Det finns emellertid ingen anledning att i ett system med så goda möjligheter begränsa samarbetet mellan medlemsstaterna till informationsutbyte om det fåtal fall som kräver tidig varning. Denna moderna kommunikationsteknologi bör användas för att avsevärt förbättra de existerande kanalerna för informationsutbyte, exempelvis genom att man utbyter information om strategier, taktik och metoder, aktualiserade kontaktlistor, dokumentation för enskilda fall samt rapporter. Vissa uppgifter bör finnas med redan från början och andra kan tillkomma senare.

    Nätverket är en vidareutveckling av systemet för tidig varning och är därför främst avsett att förenkla utbytet av strategisk och taktisk information om olagliga migrationsflöden och migrationstendenser. Det är för närvarande inte tänkt att systemet skall användas för utbyte av personuppgifter när det gäller brottssammanslutningar som sysslar med människosmuggling eller människohandel.

    2. SYFTE

    Syftet med det här beslutet är att skapa ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i medlemsstaterna. I beslutet fastställs grunderna för nätverket.

    I beslutet fastställs även bestämmelser för hur systemet skall förvaltas via kommissionen. En rådgivande kommitté kommer att bistå kommissionen när det gäller drift och utveckling av systemet.

    3. RÄTTSLIG GRUND OCH SUBSIDIARITET

    Den rättsliga grunden för det här beslutet är artikel 66 i EG-fördraget då det omedelbara syftet med beslutet är att stödja ett genomförande steg för steg av ett område med frihet, säkerhet och rättvisa genom bekämpande av olaglig invandring och olaglig bosättning genom ett förstärkt administrativt samarbete mellan de relevanta enheterna i medlemsstaternas förvaltningar, Europol och kommissionen.

    Avdelning IV i EG-fördraget är inte tillämplig på Förenade kungariket och Irland, såvida inte dessa medlemsstater beslutar annorlunda i enlighet med förfarandet i protokollet om Förenade kungarikets och Irlands ställning som fogats till fördragen.

    Föreliggande förslag är en hybrid såtillvida att det innebär en utveckling av Schengenregelverket i den mening som avses i artikel 1 avtalet mellan Europeiska unionens råd och Republiken Island och Konungariket Norge om dessa staters associering till genomförandet, tillämpningen och utvecklingen av Schengenregelverket [1]

    [1] EGT L 176/36, 10.7.1999

    Eftersom målen för den föreslagna åtgärden, dvs. ett säkert och snabbt informationsutbyte mellan medlemsstaterna beträffande migrationsflöden och migrationsfenomen, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen. Samarbete mellan medlemsstaternas migrationsmyndigheter i form av informationsutbyte i realtid på en säkrad webbplats kan endast skapas på gemenskapsnivå. Vinsten med ett sådant system är att det blir möjligt att utbyta information som i nuläget endast är tillgänglig på nationell nivå eller som medlemsstaterna utbyter informellt eller via omoderna informationskanaler. Det är både lämpligt och nödvändigt att skapa en säkrad webbplats för att förbättra informationsutbytet. Det här beslutet inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

    4. KOMMENTARER TILL DE ENSKILDA ARTIKLARNA

    Artikel 1

    I artikeln anges beslutets syfte.

    Artikel 2

    I denna artikel anges att kommissionen skall ansvara för utvecklingen och förvaltningen av nätverket. Dessutom förtecknas vilken typ av information som informationsutbytet skall avse.

    Den tekniska basen för nätverket utgörs för närvarande av kommissionens CIRCA-system (Communication and Information Resource Centre Administrator platform) (CIRCA;http://www.forum.europa.eu.int/ ) som ingår i IDA-nätet, dvs. det transeuropeiska telematiknätet för förvaltningar enligt artikel 4 i rådets beslut 1999/1720/EG. Det finns flera fördelar med CIRCA utöver att systemet är en lämplig miljö, t.ex. att det är omedelbart tillgängligt, att det endast är öppet för de användare som är registrerade och att det finns olika tillträdesnivåer inom systemet. Systemet är dessutom högkrypterat vilket gör det säkert att använda.

    CIRCA-systemet innehåller dessutom standardiserade styrtjänster vilka är användbara för nätverket. Utöver en bibliotekssektion med material om de områden som nämns ovan för informationsutbyte i specifika frågor finns en e-postfunktion och möjlighet att organisera möten elektroniskt. Länkar till andra informationskällor på Internet kan läggas i en informationssektion. I deltagarregistret kan medlemmarna utbyta adresser, telefonnummer och liknande. Det finns även en sektion med diskussionsgrupper där medlemmarna kan organisera online-diskussioner med andra medlemmar.

    Artikel 3

    I artikeln beskrivs kommissionens uppgifter.

    I punkt a föreskrivs att kommissionen skall fastställa hur och enligt vilka villkor det skall beviljas fullständigt eller partiellt tillträde till nätverket.

    I punkt b fastställs att kommissionen skall fatta alla beslut som krävs angående nätverkets förvaltning och struktur, även avseende regler och riktlinjer för driften av systemet (konfidentialitet, överföring, lagring, arkivering och radering av uppgifter). Kommissionen kan också skapa eller ändra standardiserade formulär, som det befintliga formuläret för tidig varning.

    Artikel 4

    I artikel 4.1 anges att medlemsstaterna skall förse de behöriga myndigheterna med den tekniska infrastruktur som krävs.

    I artikel 4.2 föreskrivs att medlemsstaterna skall lämna uppgifter om nationella kontaktpunkter.

    Artikel 5

    I denna artikel klargörs vem som har upphovsrätt till den information som läggs ut och vems om ansvarar för informationen. Det fastställs att informationsutbytet skall vara konfidentiellt och att medlemsstaterna skall se till att det inte är möjligt för personer som inte har tillträde till systemet får tillgång till det.

    Artikel 6

    I artikel 6 föreskrivs ett kommittéförfarande för förvaltningen av nätverket i enlighet med artiklarna 3 och 7 i beslut 1999/468/EG. En rådgivande kommitté skall bistå kommissionen i arbetet med att fastställa de regler och åtgärder som krävs för genomförandet av det här beslutet.

    Artikel 7

    I artikeln beskrivs hur och när beslutet kommer att träda i kraft.

    Artikel 8

    I artikeln anges vem beslutet riktar sig till.

    5. Finansieringsöversikt

    2003/0284 (CNS)

    Förslag till RÅDETS BESLUT om inrättande av ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i medlemsstaterna

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 66 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag [2],

    [2] EUT C [...], [...], s. [...].

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande [3], och

    [3] EUT C [...], [...], s. [...].

    av följande skäl:

    (1) I rådets övergripande strategi mot olaglig invandring och människohandel i Europeiska unionen av den 28 februari 2002, som bygger på kommissionens meddelande av den 15 november 2001 om en gemensam politik om olaglig invandring [4], begär rådet att det skall inrättas en webbaserad säkrad intranätplats.

    [4] KOM (2001) 672.

    (2) Det är lämpligt att använda den webbaserade säkrade intranätplatsen för säkert och snabbt informationsutbyte mellan medlemsstaterna beträffande migrationsflöden och migrationsfenomen. Det är lämpligt att låta kommissionen sköta utvecklingen och förvaltningen av nätverket.

    (3) Endast auktoriserade användare bör få tillträde till systemet och endast i enlighet med de villkor, förfaranden och säkerhetsåtgärder som fastställts.

    (4) Eftersom målen för den föreslagna åtgärden, dvs. ett säkert och snabbt informationsutbyte mellan medlemsstaterna, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, och därför bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går detta beslut inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

    (5) Detta beslut respekterar de grundläggande rättigheter och iakttar de principer som erkänns såsom allmänna gemenskapsrättsliga principer, bland annat i Europeiska unionens stadga om grundläggande rättigheter.

    (6) Europaparlamentets och rådet direktiv 95/46/EG av den 24 oktober 1995 om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter [5] är tillämpligt i detta sammanhang.

    [5] EGT L 281 , 23.11.1995, s. 31.

    (7) De åtgärder som krävs för genomförandet av det här beslutet skall antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter.

    (8) I enlighet med artiklarna 1 och 2 i protokollet om Danmarks ställning, fogat till Fördraget om Europeiska unionen och Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, deltar Danmark inte i antagandet av detta beslut, som därför varken är bindande för eller tillämpligt i Danmark. Eftersom detta beslut syftar till att vidareutveckla Schengenregelverket enligt bestämmelserna avdelning IV i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen skall Danmark, enligt artikel 5 i detta protokoll, inom en tid av sex månader efter det att rådet har antagit detta beslut, besluta huruvida Danmark skall genomföra det i sin nationella lagstiftning.

    (9) När det gäller Island och Norge innebär beslutet en utveckling av Schengenregelverket i den mening som avses i det avtal som ingicks den 18 maj 1999 mellan Europeiska unionens råd och de båda länderna. När de förfaranden som föreskrivs i avtalet har avslutats, kommer rättigheter och skyldigheter enligt detta beslut att gälla även för dessa två stater, liksom i förbindelserna mellan dessa två stater och de medlemsstater som detta beslut riktar sig till.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Genom detta beslut skapas ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för utbyte av information om olaglig migration, olagliga inresor, olaglig invandring och återsändande av återsändande av personer som invandrat olagligen.

    Artikel 2

    1. Kommissionen skall ansvara för utvecklingen och förvaltningen av nätverket, samt för dess struktur och innehåll och för eventuella beslut om vilka områden som skall vara föremål för informationsutbytet.

    2. Informationsutbytet skall minst avse följande:

    (a) Systemet för tidig varning avseende olaglig invandring och människosmuggling.

    (b) Nätet av sambandsmän för invandring.

    (c) Viseringshandlingar, gränser och resehandlingar i samband med olaglig invandring.

    (d) Frågor i samband med återsändande.

    3. Nätverket skall inbegripa administrativa verktyg, som ett register över deltagande enheter och tjänstemän samt e-post-, diskussionsgrupps- och mötesfunktioner.

    4. Kommissionen skall för nätverket använda den existerande tekniska plattformen inom det transeuropeiska telematiknätet för förvaltningar.

    Artikel 3

    I enlighet med det förfarande som avses i artikel 6.2 skall kommissionen

    (a) fastställa hur och enligt vilka villkor det skall beviljas fullständigt eller partiellt tillträde till nätverket, och

    (b) fastställa regler och riktlinjer för användningen av systemet, bland annat regler avseende konfidentialitet, överföring, lagring och radering av uppgifter, samt avseende standardiserade formulär.

    Artikel 4

    1. Medlemsstaterna skall bevilja tillträde till nätverket i enlighet med de bestämmelser som kommissionen skall anta i enlighet med artikel 3.

    2. Medlemsstaterna skall utse nationella kontaktpunkter och underrätta kommissionen om dessa.

    Artikel 5

    1. Det faktum att information läggs ut på nätverket skall inte påverka upphovsrätten för informationen. Deltagarna skall ansvara för den information de lägger ut och måste därför se till att innehållet överensstämmer med gemenskapslagstiftningen och den nationella lagstiftningen.

    2. Den information som läggs ut får endast läsas av auktoriserade nätverksanvändare, utom i de fall då informationen märkts som offentlig, och informationen får endast spridas till tredje part om informationsägaren i förväg gett sitt tillstånd till detta.

    3. Medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som krävs för att

    (a) säkra att personer som inte är auktoriserade inte får tillträde till nätverket,

    (b) säkra att de auktoriserade deltagarna endast får tillgång till uppgifter som de har rätt att läsa,

    (c) säkra att de uppgifter som ligger i nätverket inte kan läsas, kopieras, ändras eller raderas av personer som inte har tillträde till systemet.

    4. Kommissionen skall, utan att tillämpningen av punkt 3 påverkas, anta kompletterande säkerhetsåtgärder i enlighet med det förfarande som avses i artikel 6.2.

    Artikel 6

    1. Kommissionen skall biträdas av Argo-kommittén enligt rådets beslut 2002/463/EG [6].

    [6] EGT L 161, 19.6.2002, s. 11.

    2. När hänvisning sker till denna punkt skall artiklarna 3 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas.

    Artikel 7

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 8

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den [...]

    På rådets vägnar

    Ordförande

    FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

    Politikområde: Rättsliga och inrikes frågor

    Verksamhet(er): 18 03 Invandring, asyl, viseringar (verksamhetsbaserad förvaltning)

    Åtgärdens beteckning: Förslag till rådets beslut om inrättande av ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i medlemsstaterna

    1. BERÖRDA BUDGETPOSTER (nummer och beteckning)

    2. ALLMÄNNA UPPGIFTER

    2.1. Sammanlagda anslag för åtgärden (del B): miljoner euro i åtagandebemyndiganden

    2.2. Tillämpningsperiod:

    Det anges ingen varaktighet eller bestämmelser om översyn för den föreslagna rättsakten.

    2.3. Flerårig total uppgiftsberäkning:

    (a) Förfalloplan för åtagandebemyndiganden/betalningsbemyndiganden (finansiellt stöd) (se punkt 6.1.1 )

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    >Plats för tabell>

    (b) Tekniskt och administrativt stöd och stödutgifter (se punkt 6.1.2)

    >Plats för tabell>

    >Plats för tabell>

    (c) Total budgetkonsekvens i form av personalutgifter och övriga administrativa utgifter (se punkterna 7.2 och 7.3)

    >Plats för tabell>

    >Plats för tabell>

    2.4. Förenlighet med den ekonomiska planeringen och budgetplanen

    X Förslaget är förenligt med gällande ekonomisk planering.

    Förslaget kräver omfördelningar under den berörda rubriken i budgetplanen,

    Förslaget kan kräva tillämpning av bestämmelserna i det interinstitutionella avtalet.

    2.5. Påverkan på inkomsterna: [7]

    [7] Ytterligare upplysningar finns i den separata vägledningen.

    Inkomsterna påverkas inte.

    3. BUDGETTEKNISKA UPPGIFTER

    >Plats för tabell>

    4. RÄTTSLIG GRUND

    Artikel 66 i EG-fördraget.

    5. BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN OCH SKÄL FÖR ÅTGÄRDEN

    5.1. Behovet av gemenskapsåtgärder [8]

    [8] Ytterligare upplysningar finns i den separata vägledningen.

    5.1.1. Mål för åtgärden

    Målet för åtgärden är att skapa en omfattande, modern och säkrad webbplats för utbyte av relevant information med för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i kampen mot olaglig invandring.

    5.1.2. Åtgärder som vidtagits som följd av en förhandsutvärdering

    Kommissionen föreslår att nätverket inrättas på kommissionens befintliga tekniska plattform "CIRCA" (Communication and Information Resource Centre Administrator). Det är en webbaserad miljö med online-tjänster och ett gemensamt virtuellt utrymme för slutna användargrupper. Det används med framgång av kommittéer och expertgrupper, till exempel när dessa skapar nätverk av kontaktpersoner i medlemsstaterna eller när dessa utbyter den information som krävs för Eurodac. Det används även av SIS II-kommittén och EURASIL.

    5.1.3. Åtgärder som vidtagits som följd av en efterhandsutvärdering

    Kommissionen skall med jämna mellanrum undersöka huruvida det är lämpligt att föra in nya områden för informationsutbyte utöver de områden som anges i förslaget utifrån den tekniska utvecklingen och de behov som uppstår.

    5.2. Planerad verksamhet och villkor för finansiering via budgeten

    Syftet med det här beslutet är att skapa ett säkrat webbaserat informations- och samordningsnätverk för de myndigheter och liknande som hanterar migrationsfrågor i medlemsstaterna. Det blir mer och mer oundgängligt att använda IT för informationsutbyte för att säkra ett effektivt samarbete mellan medlemsstaterna på området olaglig invandring.

    Då den webbaserade tekniken är mycket flexibel kan nätverket sörja för att ett stort antal användare får möjlighet att utbyta information om olaglig invandring, falska handlingar, återsändande och sambandsmän på invandringsområdet, etc.

    Nätverket bygger för närvarande på en gemensam teknisk plattform, dvs. CIRCA, som är en av de allmänna tjänster som finansieras via IDA-programmet.

    5.3. Genomförandebestämmelser

    Nätverkets innehåll kommer att förvaltas av personal vid kommissionen och kommer att bestå av den information som lämnas av användarna (nationella och internationella byråer).

    6. BUDGETKONSEKVENSER

    6.1. Totala budgetkonsekvenser för avsnitt B (för hela programperioden)

    6.1.1. Finansiella insatser

    EG i miljoner euro (avrundat till tredje decimalen)

    >Plats för tabell>

    6.2. Kostnadsberäkning per åtgärd för avsnitt B (för hela programperioden) [9]

    [9] Ytterligare upplysningar finns i den separata vägledningen.

    EG i miljoner euro (avrundat till tredje decimalen)

    >Plats för tabell>

    7. EFFEKTER PÅ PERSONALRESURSER OCH ADMINISTRATIVA UTGIFTER

    7.1. Personalbehov för åtgärden

    >Plats för tabell>

    7.2. Total budgetkonsekvens av ytterligare personalbehov

    >Plats för tabell>

    Beloppen avser totala utgifter för 12 månader.

    7.3. Övriga administrativa utgifter till följd av åtgärden

    >Plats för tabell>

    Beloppen avser totala utgifter för 12 månader.

    1Ange vilken typ av kommitté samt vilken kategori den tillhör.

    >Plats för tabell>

    8. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

    8.1. Metod för uppföljning

    Kommissionen kommer att fastställa regler och riktlinjer för användningen av systemet, bland annat regler avseende konfidentialitet, överföring, arkivering och radering av uppgifter, samt avseende standardiserade formulär.

    Den gemensamma tekniska plattformen CIRCA kommer att utvärderas inom ramen för översynen av IDA-programmet.

    8.2. Planerad form och tidsplan för utvärderingar

    Kommissionen skall med jämna mellanrum undersöka huruvida det är lämpligt att föra in nya områden för informationsutbyte utifrån den tekniska utvecklingen och de behov som uppstår. Kommissionen kommer kontinuerligt att övervaka hur nätverket används av intressegruppen.

    9. BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

    De gällande allmänna bestämmelserna om bedrägeribekämpning skall tillämpas.

    Top