Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0374

    Förslag till rådets förordning om åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet

    /* KOM/2003/0374 slutlig - CNS 2003/0137 */

    52003PC0374

    Förslag till rådets förordning om åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet /* KOM/2003/0374 slutlig - CNS 2003/0137 */


    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    Detta förslag om åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet är en uppföljning av de åtgärder som fastställdes för torsk och nordlig kummel i december 2001 och 2002. (KOM(2001) 724 slutlig och KOM(2002) 773 slutlig).

    Ett förslag för återhämtning av torskbestånden läggs nu fram separat.

    Det allmänna målet med förslaget är att se till att det nordliga kummelbeståndet inom fem till tio år säkert kan återhämta sig och uppnå den säkerhetsnivå för bestånden som rekommenderas av forskarna.

    Förslaget är uppdelat i fyra kapitel:

    I kapitel I fastställs vilka områden som omfattas av beslutet samt hur stort det nordliga kummelbeståndet minst måste vara för att säkerhetsstrategin skall ha följts. Detta kapitel förblir i stort sett oförändrat i förhållande till det allra senaste förslaget. Det är det område där det nordliga kummelbeståndet finns som täcks, och här ingår gemenskapens vatten i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt, väster om Skottland, Engelska kanalen, Irländska sjön, väster om Irland samt Biscayabukten.

    I kapitel II fastställs den absoluta minimistorleken för ett bestånd, dvs. den gräns under vilken forskarna anger att beståndet är allvarligt hotat av totalt sammanbrott.

    I kapitlet föreskrivs sedan riktlinjer för fastställande av nivån för total tillåten fångstmängd (TAC) på grundval av forskarnas uppskattningar av beståndens faktiska storlek. Om ett bestånds uppskattade storlek ligger under den rekommenderade nivån men över eller endast obetydligt under miniminivån kommer TAC att fastställas enligt målet att beståndets storlek kommer att öka med 10 % under nästa år. Om ett bestånds storlek uppskattas ligga betydligt under miniminivån föreslås strängare åtgärder.

    I kapitlet finns också närmare uppgifter om bestämmelsen att den största årliga förändringen, uppåt eller nedåt, från ett år till ett annat inte bör uppgå till mer än 15 % för någon TAC, efter det första året av en återhämtningsplan.

    Dessa regler om fastställande av TAC kommer dock att omfattas av villkoret att säkerhetsnivåerna för fiskedödlighet som rekommenderas av forskarna - dvs. den maximala fiskedödlighet som är förenlig med ett hållbart utnyttjande - inte får överskridas. Kommissionen anser att brott mot dessa nivåer inte är förenligt med säkerhetsstrategin.

    Kapitel III innehåller kommissionens förslag om förvaltning av ordningen för begränsning av fiskeansträngningen - dvs. att den tid under vilken de berörda fiskefartygn får fiska skall vara förenlig med TAC. För det nordliga kummelbeståndet kommer ansträngningsordningen endast att täcka de områden i vilka huvuddelen av beståndet befinner sig, nämligen vattnen väster om Irland, Irländska sjön, Biscayabukten och västra delen av Engelska kanalen. Kommissionen anser att de områden som inte ingår i återhämtningsplanen för nordlig kummel kommer att skyddas av återhämtningsplanen för torsk i tillräcklig utsträckning, eftersom mängden nordlig kummel som finns där är liten. Dessa förslag är betydligt förenklade jämfört med tidigare förslag. Ordningen gör det möjligt för medlemsstaterna och yrkesfiskarna att förvalta och tilldela fiskeansträngning till enskilda fiskefartyg på ett mer flexibelt sätt. Den garanterar effektiva och proportionella minskningar av fiskeansträngningen för varje medlemsstat och kan effektivt övervakas och kontrolleras.

    Enkelt uttryckt fungerar systemet på följande sätt:

    * Först beräknas den övergripande historiska fiskeansträngningen för alla fartyg som fiskar efter nordlig kummel.

    * Sedan fastställs den minskning av fiskeansträngningen som krävs för att den skall överensstämma med den TAC som valts.

    * Minskningen fördelas mellan medlemsstaterna i förhållande till hur mycket nordlig kummel de landat under referensperioden jämfört med de sammanlagda landningarna inom gemenskapen.

    Dessa begränsningar av ansträngningen, uttrycka i kilowattdagar, kommer att fördelas av medlemsstaterna mellan deras fartyg, inom det geografiska område där de kommer att tillämpas. Kilowattdagarna kommer att vara fullt överförbara och kan användas inom det området när som helst under året.

    Andra komponenter i ordningen - såsom den exakta definitionen av en dag ute ur hamn och undantag från att räkna dagar under exceptionella omständigheter - har också inkluderats och grundar sig på samråd i samband med genomförandet av de tillfälliga åtgärder för återhämtning av torskbestånden som infördes i december 2002.

    I kapitel IV föreskrivs åtgärder vad gäller förbättrad övervakning, inspektion och kontroll för fartyg som omfattas av ordningen för förvaltning av fiskeansträngningen. I dessa åtgärder ingår närmare bestämmelser om förhandsanmälan, kravet på att landa nordlig kummel i utsedda hamnar samt lagrings- och transportförhållanden.

    Det här kapitlet förblir till stor del oförändrat jämfört med tidigare förslag, även om reglerna för hur fartygsövervakningssystemet skall användas har utgått, då dessa kommer att tas upp i en ny förordning som kommer att antas som en del av reformen av den gemensamma fiskeripolitiken.

    Tekniska bevarandeåtgärder ingår inte i den här förordningen. Ett antal tekniska åtgärder till stöd för de nordliga kummelbeståndens återhämtning har redan tagits upp i ett förslag från kommissionen (KOM(2002)627 slutlig) som syftar till att ändra och ersätta rådets förordning (850/1998). Ytterligare utvärdering av tekniska bevarandeåtgärder i samband med återhämtning av nordlig kummel pågår för närvarande och kommissionen kan komma att lägga fram ett förslag vid ett senare tillfälle.

    De åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet som införs genom den här förordningen påverkar direkt dem som fiskar efter närlevande arter i samband med den föreslagna ordningen för begränsning av fiskeansträngningen. Det bör noteras att även om det inte finns någon direkt hänvisning i förordningen, kommer detta att få följder i fråga om totala tillåtna fångstmängder vad gäller andra arter och bestånd som lever i närheten av nordlig kummel.

    Det här förslaget ersätter bestämmelserna enligt det reviderade förslaget till rådets förordning om åtgärder för återhämtning av torsk- och nordliga kummelbestånd. (KOM(2002) 773 slutlig).

    2003/0137 (CNS)

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om åtgärder för återhämtning av det nordliga kummelbeståndet

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag [1],

    [1] EGT C [...], [...], s. [...].

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande [2], och

    [2] EGT C [...], [...], s. [...].

    av följande skäl:

    (1) Av vetenskapliga rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet (ICES) framgår att det nordliga kummelbeståndet i gemenskapens vatten har lidit av en fiskedödlighet som tärt på mängden lekmogen fisk i havet så till den grad att detta bestånd inte längre fylls på genom fortplantning och att beståndet därför hotas av kollaps.

    (2) Beståndet i fråga finns i Kattegatt, Skagerrak, Nordsjön, Engelska kanalen, vattnen väster om Skottland och kring hela Irland samt i Biscayabukten.

    (3) Det bör vidtas åtgärder för upprättande av en flerårig plan för återhämtning av detta bestånd.

    (4) Återhämtningen av detta bestånd enligt villkoren i den här förordningen förväntas ta mellan fem och tio år.

    (5) Målet för planen bör betraktas som uppnått för detta bestånd när mängden lekmogen nordlig kummel under två på varandra följande år legat över den gräns som beslutsfattarna anser ligger inom säkra biologiska gränser.

    (6) För att detta mål skall kunna uppnås måste fiskedödlighetsnivån behärskas i en grad som gör det högst sannolikt att kvantiteterna lekmogen fisk i havet kommer att öka från år till år.

    (7) Kontroll över fiskedödligheten kan uppnås genom att man finner en lämplig metod för att fastställa de totalt tillåtna fångstmängderna för det berörda fiskbeståndet samt inför ett system där fiskeansträngningen när det gäller detta bestånd begränsas till nivåer vid vilka de totala tillåtna fångstmängderna löper liten risk att överskridas.

    (8) Det berörda beståndet nordlig kummel finns huvudsakligen i det geografiska området väster om Irland, i västra Engelska kanalen samt i Biscayabukten, och det är i dessa områden fiskeansträngningen bör begränsas. Liknande begränsningar för återhämtning av torskbestånd kommer dessutom att vara till stöd för återhämtningen av den del av det berörda kummelbeståndet som finns utanför ovannämnda områden.

    (9) Så snart återhämtning har uppnåtts bör rådet besluta om uppföljningsåtgärder i enlighet med artikel 6 i rådets förordning 2371/2002 av den 20 december 2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken [3].

    [3] EGT L 358, 31.12.2002, s. 59.

    (10) För att minska sannolikheten att TAC överskrids är det nödvändigt att begränsa landningar och omlastningar av nordlig kummel, och av arter med vilka nordlig kummel tas som bifångst, till sådana fartyg som omfattas av den ordning som antagits för begränsning av fiskeansträngningen.

    (11) Det krävs ytterligare kontrollåtgärder utöver de som fastställs i förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken [4] för att säkerställa efterlevnad av de åtgärder som föreskrivs i den här förordningen.

    [4] EGT L 261, 20.10.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EEG) nr 2846/98

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE:

    KAPITEL I SYFTE

    Artikel 1

    Syfte

    Genom denna förordning upprättas ett återhämtningsprogram för det nordliga kummelbestånd som finns i ICES-område IIIa, ICES-delområde IV, ICES-områdena Vb (gemenskapens vatten, VIa (gemenskapens vatten), ICES-delområde VII och ICES-delområdena VIIIabde (nedan kallat "det nordliga kummelbeståndet").

    KAPITEL II MÅLNIVÅER

    Artikel 2

    Återhämtningsplanens syfte

    Det återhämtningsprogram som avses i artikel 1 skall syfta till att öka mängden lekmogen fisk inom det berörda nordliga kummelbeståndet till värden som uppgår till minst 143 000 ton.

    Artikel 3

    Uppnående av målnivåerna

    När kommissionen, på grundval av rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet (ICES), som Vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen (STECF) instämt i, fastställt att målvärdena för det berörda kummelbeståndet uppnåtts två år i rad, skall rådet på grundval av ett förslag från kommissionen och med kvalificerad majoritet besluta att återhämtningsplanen skall ersättas med en förvaltningsplan för det beståndet i enlighet med artikel 6 i förordning 2371/2002.

    KAPITEL III Totala tillåtna fångstmängder

    Artikel 4

    Fastställande av totala tillåtna fångstmängder (TAC)

    En total tillåten fångstmängd skall fastställas i enlighet med artikel 5 när STECF, mot bakgrund av den senaste ICES-rapporten, bedömer att mängden lekmogen nordlig kummel i det berörda kummelbeståndetuppgår till minst 103 000 ton, .

    Artikel 5

    Förfarande för fastställande av TAC

    1. Varje år skall rådet med kvalificerad majoritet på kommissionens förslag besluta om en TAC för det berörda nordliga kummelbeståndet för det påföljande året.

    2. De totala tillåtna fångstmängderna får inte överskrida en fångstnivå som, enligt en vetenskaplig bedömning utförd av STECF mot bakgrund av den senaste ICES-rapporten, kommer att leda till en ökning med 10 % av mängden lekmogen fisk i havet i slutet av tillämpningsåret, jämfört med den mängd som uppskattades finnas i havet vid årets början.

    3. Rådet får inte fastställa en total tillåten fångstmängd som under tillämpningsåret, enligt prognoser från STECF och mot bakgrund av den senaste ICES-rapporten, skulle leda till en fiskedödlighetsnivå som överstiger 0,24.

    4. Om fastställande av TAC för ett visst år i enlighet med artikel 2 kan förväntas leda till att mängden lekmogen fisk vid slutet av det året överskrider den målnivå som anges i artikel 2, skall TAC inte fastställas i enlighet med punkt 2 utan till en fångstnivå som, enligt en vetenskaplig bedömning utförd av STECF mot bakgrund av den senaste ICES-rapporten, kommer att innebära att mängden lekmogen fisk vid årets slut kan förväntas motsvara till den målnivå som anges i artikel 2.

    5. Förutom under det första tillämpningsåret för den här förordningen skall följande bestämmelser gälla:

    a) Om bestämmelserna i punkt 2 eller 4 leder till att en TAC för ett visst år överskrider föregående års TAC med mer än 15 %, skall rådet anta en TAC som inte får vara mer än 15 % högre än det årets TAC, eller

    b) om bestämmelserna i punkt 2 eller 4 leder till att en TAC för ett visst år understiger föregående års TAC med mer än 15 %, skall rådet anta en TAC som inte får vara mer än 15 % lägre än det årets TAC.

    6. Punkterna 4 och 5 skall inte tillämpas om tillämpningen av dem innebär att det värde som fastställs i punkt 3 kommer att överskridas.

    Artikel 6

    Fastställande av TAC vid exceptionella förhållanden

    Om STECF, mot bakgrund av den senaste ICES-rapporten, bedömer att mängden lekmogen fisk i det nordliga kummelbeståndet är lägre än 103 000 ton skall följande bestämmelser gälla:

    a) Artikel 5 skall gälla om tillämpningen av den artikeln förväntas resultera i att mängden lekmogen fisk vid slutet av tillämpningsåret för den totala tillåtna fångstmängden ökat till minst 103 000 ton.

    b) Om tillämpningen av artikel 5 inte förväntas resultera i att mängden lekmogen fisk vid slutet av tillämpningsåret för den totala tillåtna fångstmängden ökat till minst 103 000 ton, skall rådet genom beslut enligt artikel 5.1 säkerställa att mängden lekmogen fisk vid slutet av tillämpningsåret för den totala tillåtna fångstmängden förväntas uppgå till minst 103 000 ton.

    Kapitel IV Begränsning av fiskeansträngningen

    Artikel 7

    Fastställande av högsta tillåtna antal kilowattdagar

    Rådet skall med kvalificerad majoritet och på kommissionens förslag fatta beslut om det högsta tillåtna antalet kilowattdagar som inte får överskrida den kvantitet som enligt villkoren i bilaga I beräknats för de grupper av fiskefartyg i varje medlemsstat som kommer att fiska ur det berörda nordliga kummelbeståndet under det kommande året.

    Artikel 8

    Upprättande av en databas och databasens sammansättning

    1. Varje medlemsstat skall upprätta en databas som, för det geografiska område som definieras i artikel 2 och för varje år i den referensperiod som avses i punkt 3 samt för varje fartyg som för dess flagg, är registrerat i gemenskapen och har landat någon kvantitet nordlig kummel under den perioden, skall innehålla följande uppgifter:

    a) Fartygets namn och interna registreringsnummer.

    b) Fartygets sammanlagda maskinstyrka i kilowatt mätt i enlighet med rådets förordning (EEG) nr 2930/86.

    c) Antalet dagar ute ur hamn.

    d) Kvantitet landad nordlig kummel i ton.

    e) Kilowattdagarna uttryckt som produkten av antalet dagar ute ur hamn och sammanlagd maskinstyrka i kilowatt.

    2. Databasen skall gälla det geografiska område som omfattas av ICES-delområde VII utom ICES-områdena VIIa och VIId samt ICES-delområdena VIIIabde.

    3. Databasen får inte upprättas senare än följande datum:

    a) Den 31 oktober 2003 när det gäller den treåriga referensperioden 2000, 2001 och 2002.

    b) Den 15 juli varje år som följer på 2003, när det gäller den föregående treåriga referensperioden.

    4. Uppgifterna skall meddelas kommissionen i skriftlig och elektronisk form senast den 15 november 2003 för den referensperiod som avses i punkt 3 a, och före den 30 juli det berörda året för den referensperiod som avses i punkt 3 b.

    Artikel 9

    Beräkningar som skall göras av medlemsstaterna

    1. För varje geografiskt område som anges i artikel 8.2 skall medlemsstaterna beräkna följande:

    a) Det genomsnittliga antalet kilowattdagar för referensperioden för varje fartyg som ingår i databasen enligt artikel 8.

    b) Det genomsnittliga antalet kilowattdagar totalt för fartygen, beräknat som summan av det genomsnittliga antalet kilowattdagar beräknat enligt punkt a.

    2. Medlemsstaterna skall se till att beräkningarna enligt punkt 1 a justeras när så krävs i syfte att ta hänsyn till begränsningar av fiskeansträngningen som följer av skyldigheter enligt rådets beslut 97/413/EG.

    3. Resultatet av dessa beräkningar skall meddelas kommissionen inom de tidsfrister som anges i artikel 8.4.

    Artikel 10

    Tilldelning av kilowattdagar

    Medlemsstaten skall, för det geografiska område som avses i artikel 8.2, besluta om fördelningen av det högsta tillåtna antalet kilowattdagar mellan de fartyg som för dess flagg och är registrerade i gmenskapen.

    Artikel 11

    Förteckning över fartyg

    1. Varje medlemsstat skall, för det geografiska område som avses i artikel 8.2, meddela kommissionen en uttömmande förteckning över fartyg som tilldelats kilowattdagar. Denna förteckning skall upprättas i enlighet med följande bestämmelser:

    a) Förteckningen skall innehålla namn och internt registreringsnummer för varje fartyg som har tillstånd att landa nordlig kummel.

    b) Alla fartyg som ingår i databasen enligt artikel 8 skall ingå i förteckningen. Fartyg som inte ingår i databasen kan ändå ingå i förteckningen.

    2. Till dess att en medlemsstat meddelar kommissionen förteckningen enligt punkt 1 skall den förteckning som senast meddelades kommissionen fortsätta att gälla.

    Om inga sådana förteckningar har meddelats kommissionen, skall förteckningen anses omfatta de fartyg vars namn och interna registreringnummer ingår den databas som avses i artikel 8 för den allra senaste referensperioden.

    Artikel 12

    Dagar ute ur hamn

    1. De kilowattdagar som tilldelas ett enskilt fartyg skall räknas om till det motsvarande antalet dagar ute ur hamn, genom att antalet kilowattdagar divideras med fartygets sammanlagda maskinstyrka i kilowatt och 0,5 adderas till resultatet av beräkningen, utan att hänsyn tas till decimaler eller andra bråktal i det erhållna värdet.

    2. Med dag ute ur hamn avses en oavbruten period på 24 timmar från och med tidpunkten för inträde i ett geografiskt område som avses i artikel 8.2, eller varje del av en sådan period.

    Artikel 13

    Medlemsstaternas skyldigheter

    Medlemsstaterna skall se till att inget fartyg som ingår i förteckningen enligt artikel 11.1 befinner sig ute ur hamn och inom det geografiska område som anges i artikel 8.2 längre än det antal dagar som beräknas enligt artikel 12.

    Artikel 14

    Förbud i fråga om landning och omlastning

    1. Ett fartyg som inte tagits upp i förteckningen enligt artikel 11 får inte landa eller omlasta nordlig kummel, glasvar eller marulk som fångats i det geografiska område som anges i artikel 8.2, och det får heller inte landa eller omlasta havskräftor fångade i dessa områden, utom om dessa fångats med mjärdar.

    2. Till dess att en medlemsstat upprättar en databas och överlämnar den till kommissionen i enlighet med artikel 8, får inget av den medlemsstatens fartyg landa nordlig kummel, glasvar, marulk eller havskräftor som fångats i det geografiska område som anges i artikel 8.2.

    KAPITEL V Kontroll, inspektion och övervakning

    Artikel 15

    Meddelanden om fiskeansträngning

    Bestämmelserna i avdelning IIA i förordning (EEG) nr 2847/93 skall gälla för fartyg som ingår i förteckningen enligt artikel 11 och som bedriver fiske i det geografiska område som avses i artikel 8.2.

    Artikel 16

    Anmälan i förväg

    1. Befälhavaren på ett fiskefartyg från gemenskapen, eller dennes företrädare, som har för avsikt att anlöpa en hamn eller en annan landningsplats i en medlemsstat med mer än ett ton nordlig kummel ombord, skall senast fyra timmar före anloppet informera de behöriga myndigheterna i den medlemsstaten om följande:

    a) Hamn eller landningsplats.

    b) Uppskattad ankomsttid till hamnen eller landningsplatsen.

    c) Antal kilo nordlig kummel i levande vikt ombord.

    d) Antal kilo nordlig kummel i levande vikt som skall landas, lossas eller omlastas.

    2. De behöriga myndigheterna i en medlemsstat i vilken mer än ett ton nordlig kummel skall landas får begära att lossningen av den fångst som finns ombord inte får inledas förrän dessa myndigheter ger sitt tillstånd.

    3. Befälhavaren på ett fiskefartyg från gemenskapen, eller dennes företrädare, som önskar omlasta eller lossa en kvantitet som finns ombord till havs eller landa fisk i en hamn eller ett landningsområde i ett tredjeland, måste förse de behöriga myndigheterna i flaggmedlemsstaten med de uppgifter som avses i punkt 1 minst tjugofyra timmar före omlastning eller lossning till havs eller landning i ett tredjeland.

    Artikel 17

    Utsedda hamnar

    1. Om mer än två ton nordlig kummel skall landas i gemenskapen från ett fiskefartyg från gemenskapen skall fartygets befälhavare se till att dessa landningar endast görs vid utsedda hamnar.

    2. Varje medlemsstat skall utse de hamnar i vilka alla landningar av nordlig kummel på mer än två ton skall göras.

    3. Inom 15 dagar från den dag då denna förordning träder i kraft skall varje medlemsstat till kommissionen överlämna en förteckning över utsedda hamnar och, inom 30 dagar därefter, uppgift om inspektions- och övervakningsförfaranden knutna till dessa, inklusive villkoren för registrering och rapportering av de kvantiteter nordlig kummel som ingår i varje landning.

    Kommissionen skall vidarebefordra dessa uppgifter till samtliga medlemsstater.

    Artikel 18

    Separat förvaring av nordlig kummel

    1. Det skall vara förbjudet att ombord på ett fiskefartyg från gemenskapen i någon enskild låda eller annan behållare förvara någon kvantitet av nordlig kummel blandad med någon annan art av marina organismer.

    2. Befälhavarna på gemenskapens fiskefartyg skall bistå medlemsstaternas inspektörer med den hjälp som krävs för att det skall vara möjligt att dubbelkontrollera de kvantiteter som deklareras i loggboken och de fångster av nordlig kummel som förvaras ombord.

    Artikel 19

    Transport av nordlig kummel

    1. De behöriga myndigheterna i en medlemsstat får begära att en kvantitet nordlig kummel som fångats i det i artikel 8.2 definierade geografiska området och först landats i den medlemsstaten, vägs innan den transporteras vidare från den hamn där den först landats.

    2. Genom undantag från villkoren enligt artikel 13 i förordning (EEG) nr 2847/93 skall alla kvantiteter nordlig kummel som transporteras till en annan plats än där den först landats eller importerats åtföljas av en kopia av den deklaration som avses i artikel 8.1 i den förordningen och som gäller de kvantiteter som transporteras.

    Artikel 20

    Särskilt kontrollprogram

    Genom undantag från artikel 34c.1 i rådets förordning (EEG) nr 2847/93 får det särskilda kontrollprogrammet för det berörda nordliga kummelbeståndet pågå i mer än två år från och med den dag då det trädde i kraft.

    KAPITEL VI Slutbestämmelser

    Artikel 21

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den [...]

    På rådets vägnar

    Ordförande

    Bilaga I

    Kommissionen kommer att vara ansvarig för genomförandet av alla beräkningar som beskrivs i denna bilaga.

    Beräkning av högsta tillåtna antal kilowattdagar för varje medlemsstat i varje geografiskt område

    Del 1: Förväntad fiskedödlighetsnivå i samband med en TAC.

    Den förväntade fiskedödlighetsnivån i samband med en TAC som fastställs för det kommande året skall vara lika med värdet av den fiskedödlighetsnivå som följer av utnyttjandet av denna TAC, i enlighet med vad som anges i eller utläses av den senaste ICES-rapporten. Detta värde kommer hädanefter att kallas "Ftac".

    Del 2: Beräkning av den genomsnittliga fiskedödlighetsnivån under referensperioden.

    De värden vad gäller den totala internationella fiskedödlighetsnivå som anges i den allra senaste ICES-rapporten för vart och ett av de tre år som ingår i referensperioden skall adderas, och resultatet av denna beräkning skall divideras med tre. Detta värde kommer hädanefter att kallas "Fref".

    Del 3: Beräkning av det högsta tillåtna antalet kilowattdagar för varje medlemsstat [5].

    [5] Beräkningarna enligt denna bilaga ger värdena för det högsta tillåtna antalet kilowattdagar för varje medlemsstat i förhållande till den andel kummel som landats av varje medlemsstat under referensperioden.

    a) Den andel landningar av nordlig kummel som under referensperioden genereras av varje medlemsstat skall beräknas enligt följande:

    (i) För vart och ett av de tre åren i referensperioden samt med hjälp av uppgifterna om landningar i den senaste ICES-rapporten eller, om uppgifter om dessa kvantiteter inte finns tillgängliga, uppgifter från medlemsstatens databas enligt artikel 8, skall den totala mängden nordlig kummel som landas av varje medlemsstat divideras med den totala mängd nordlig kummel som landas av alla medlemsstater tillsammans.

    (ii) De kvantiteter som beräknas enligt punkt i skall adderas för varje medlemsstat och den kvantitet som erhålls skall divideras med tre.

    b) Kvadraten av vart och ett av de värden som beräknas i a skall beräknas.

    c) Vart och ett av de värden som beräknas i b skall multipliceras med Fref enligt beräkningen i del 2.

    d) De värden som i c beräknas för en medlemsstat skall divideras med det antal kilowattdagar som beräknats för den medlemsstaten i enlighet med artikel 9.1 b.

    e) De värden som beräknas i d skall adderas.

    f) Värdet av Ftac, enligt beräkningen i del 1, minus Fref, enligt beräkningen i del 2, skall divideras med det värde som beräknas i e.

    g) Det värde som beräknas i f skall multipliceras med det värde för var och en av medlemsstaterna som beräknas i a ii.

    h) Vart och ett av de värden som beräknas i g skall adderas till det antal kilowattdagar som beräknats för varje medlemsstat i enlighet med artikel 9.1 b.

    Del 4: Jämförelse av ansträngningstilldelning med tidigare ansträngningsbegränsningar som fastställts enligt de fleråriga utvecklingsprogrammen (FUP)

    När det gäller medlemsstater som förvaltat vissa flottsegment genom begränsningar av ansträngningen inom ramen för de FUP-programmen, kommer dessa begränsningar och de fartyg som omfattas av dem att jämföras med de nya begränsningar och fartyg som täcks av den här förordningen. Dessa nya begränsningar får högst vara lika stora som tidigare fastställda begränsningar.

    Del 5: Avslutande kommentarer

    De antal kilowattdagar som beräknas i del 3 h utgör det maximalt tillåtna antalet kilowattdagar för fartyg som ingår i den förteckning som krävs enligt artikel 11.

    Top