Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0044

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om fastställande av en allmän ram för finansiering av gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken under perioden 2004-2007

    /* KOM/2003/0044 slutlig - COD 2003/0020 */

    52003PC0044

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om fastställande av en allmän ram för finansiering av gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken under perioden 2004-2007 /* KOM/2003/0044 slutlig - COD 2003/0020 */


    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om fastställande av en allmän ram för finansiering av gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken under perioden 2004-2007

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    Beslut nr 283/1999/EG [1] om inrättande av en allmän ram för gemenskapens verksamheter till förmån för konsumenterna för perioden 1999-2003 utgjorde den första rättsliga ramen när det gäller utgifter för verksamhet på ett flertal områden som gäller hälsa och konsumentskydd. Beslut nr 283/1999/EG upphör att gälla den 31 december 2003. I detta förslag till Europaparlamentets och rådets beslut fastställs en allmän ram för gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken under perioden 2004-2007. Kommissionen lägger samtidigt fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om genomförandet av åtgärderna inom den nuvarande rättsliga ramen för perioden 1999-2001, tillsammans med en lägesbeskrivning när det gäller utvärderingen av den verksamhet som finansierats [2] under denna period.

    [1] EGT L 34, 9.2.1999, s. 1.

    [2] KOM (skall kompletteras)

    Den 18 juli 2002 anordnades ett samråd med den grupp högre tjänstemän som ansvarar för konsumentpolitiken i medlemsstaterna angående den allmänna utformningen av detta förslag. Medlemsstaternas företrädare i den rådgivande kommitté som inrättades genom beslut nr 283/1999/EG, och de nationella och europeiska konsumentorganisationer som är företrädda i konsumentkommittén [3] har också bidragit till diskussionerna. Vid dessa samråd uttrycktes ett starkt stöd för kommissionens syn på den nya rättsliga ramen.

    [3] Kommittén inrättad genom kommissionens beslut 2000/323/EG, EGT. L 111, 9.5.2000, s. 30.

    Detta förslag syftar till att utarbeta en effektiv ram för gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken enligt den strategi för konsumentpolitik 2002-2006 [4] som kommissionen antog i maj 2002, där följande mål fastställs:

    [4] EGT C 137, 8.6.2002, s. 2.

    * En hög gemensam nivå på konsumentskyddet

    * Ett effektivt genomförande av konsumentskyddsbestämmelserna

    * Konsumentorganisationernas deltagande i EU:s politik

    Dessa mål skall förverkligas genom åtgärder som ingår i det löpande programmet (bilaga till strategin), som kommissionen regelbundet kommer att se över. Genom detta förslag fastställs ett direkt samband mellan mål och prioriteringar i strategin för konsumentpolitik 2000-2006 och de åtgärder som kan finansieras med stöd av förslaget till beslut. Det ger också de associerade länderna möjlighet att delta i verksamheten på detta område. Externa experter har gjort en förhandsbedömning av strategin och denna slutfördes i februari 2002. Experterna bedömde i stort sett det tillvägagångssätt som valts som positivt, men uttryckte viss oro över huruvida det förslagna åtgärdsprogrammet skulle vara tillräckligt. Detta förslag och de kommande arbetsprogrammen måste därför inriktas på sådana åtgärder som ger största utdelning i förhållande till de satsade resurserna.

    Beslut nr 283/1999/EG omfattar olika typer av verksamhet för hälsa och konsumentskydd, bland annat vissa åtgärder för livsmedelssäkerhet. I överensstämmelse med den konsumentpolitiska strategin och den verksamhetsbaserade budgeteringen omfattar detta förslag bara konsumentsäkerhetsfrågor för produkter som inte är livsmedel, konsumenternas ekonomiska intressen, konsumentinformation och konsumentutbildning, främjande av konsumentorganisationer på europeisk nivå och deras bidrag till EU-politik som inverkar på deras intressen. I enlighet med vad som föreslogs i vitboken om livsmedelssäkerhet [5] och senare fastställdes genom antagandet av förordning nr 178/2002 [6] skall utgifter för åtgärder som gäller livsmedelssäkerhet finansieras på grundval av separata rättsakter.

    [5] KOM(1999) 719 slutlig, 12.1.2000.

    [6] EGT L 31, 1.2.2002.

    Förslaget omfattar fyraårsperioden från 2004 till 2007. Den sammanlagda budget som föreslås för denna period uppgår till 72 miljoner euro, eller 18 miljoner euro per år, för driftsanslag och till 32 miljoner euro, eller 8 miljoner euro per år, för personalutgifter och andra administrativa utgifter. Detta innebär budgetstabilitet för de konsumentpolitiska åtgärderna, med beaktande av att vissa åtgärder som gäller livsmedelssäkerhet har överförts till andra budgetposter i enlighet med den verksamhetsbaserade budgeteringen.

    I rapporten om genomförande av de åtgärder som vidtagits inom ramen för beslut nr 283/1999/EG konstaterades det att de administrativa kostnaderna ofta var oproportionerligt höga och att effekterna av projekten var begränsade, eftersom många av de delfinansierade projekten var både småskaliga och kortvariga. I detta förslag anges därför att en inbjudan att lämna förslag till särskilda projekt skall anordnas minst vartannat år och att delfinansieringen får uppgå till högst 70 %. För att kunna få stöd måste projekten stödja målen i strategin för konsumentpolitiken. I enlighet med subsidiaritetsprincipen kommer delfinansiering av särskilda projekt inte längre att användas som ett medel för att stödja svaga nationella konsumentorganisationer. Initiativ som skall bygga upp konsumentorganisationers kapacitet och som främjar utbildning för personal och utbyte av god praxis kommer att finansieras direkt av kommissionen.

    I beslut nr 283/1999/EG föreskrivs även att det ekonomiska stödet till europeiska konsumentorganisationer "i princip inte får" överstiga 50 % av kostnaderna för verksamheten. I detta förslag fastställs ett definitivt tak på 50 % för ekonomiskt stöd av detta slag. I förslaget föreskrivs dock att finansieringen kan uppgå till 95 % av utgifterna för organisationer som företräder konsumenternas intressen vid utveckling av standarder för produkter och tjänster på gemenskapsnivå. Denna bestämmelse bekräftar att en exceptionellt hög stödnivå på detta område är gällande praxis och garanterar full insyn och öppenhet. Den erkänner också den stora politiska betydelsen av och det allmänna europeiska intresset för detta arbete, i enlighet med bestämmelserna i artiklarna 108 och 113 i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget [7].

    [7] EGT L 248, 16.9.2002.

    I detta förslag ingår särskilda bestämmelser om åtgärder som vidtas av kommissionen och medlemsstaterna gemensamt. Bestämmelserna gäller (a) ekonomiskt stöd till organ som ingår i befintliga nätverk i gemenskapen som inrättats för att bistå konsumenterna med information och stöd så att de kan utnyttja sina rättigheter och få tillgång till lämpliga tvistlösningsmekanismer och (b) åtgärder som utvecklas med tanke på samarbetet med medlemsstaterna i fråga om förvaltning och genomförande.

    I förslaget ändras kriterierna om stödberättigande för europeiska konsumentorganisationer för att klargöra att dessa organisationer måste vara oberoende av industri, handel och andra näringslivsintressen samt att deras främsta mål måste vara att främja de europeiska konsumenternas hälsa, säkerhet och ekonomiska intressen.

    Jämfört med det nuvarande beslutet inbegrips i detta förslag inga urvals-/tilldelningskriterier för ekonomiskt stöd till särskilda projekt. Dessa kriterier kommer i stället att fastställas i det årliga arbetsprogrammet som skall överlämnas till den rådgivande kommitté som bistår kommissionen vid genomförandet av det föreslagna beslutet. I enlighet med det löpande åtgärdsprogrammet inom strategin för konsumentpolitiken kommer man i arbetsprogrammet att fastställa de prioriterade åtgärderna för varje mål, dela upp den årliga budgeten enligt typ av åtgärd, ange tidsplanen för anbudsinfordringar, inbjudan att lämna projektförslag och åtgärder som skall genomföras tillsammans med medlemsstaterna samt att fastställa kriterierna för urval och tilldelning och tillkännage det riktgivande belopp som tilldelats inbjudan att lämna projektförslag.

    2003/0020 (COD)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om fastställande av en allmän ram för finansiering av gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken under perioden 2004-2007

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 153 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag [8],

    [8] EGT C [...], [...], s. [...].

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [9],

    [9] EGT C [...], [...], s. [...].

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget [10], och

    [10] EGT C [...], [...], s. [...].

    av följande skäl:

    (1) Konsumentpolitiken bidrar på ett avgörande sätt till två av Europeiska kommissionens strategiska mål [11], nämligen att främja en ny ekonomisk och social dagordning för att modernisera unionens ekonomi och förbättra livskvaliteten för EU-medborgarna.

    [11] Kommissionens meddelande om strategiska mål 2000-2005 "Forma ett nytt Europa", KOM(2000) 154 slutlig.

    (2) I strategin för konsumentpolitiken 2002-2006 fastställs tre huvudmål. Dessa mål skall förverkligas genom åtgärder som ingår i ett löpande program som kommissionen regelbundet skall se över.

    (3) Målen och åtgärderna i strategin för konsumentpolitiken bör styra tilldelningen av medel till åtgärder som genomförs inom denna verksamhetsram.

    (4) I enlighet med strategin för konsumentpolitik bör konsumentpolitiken inom denna verksamhetsram omfatta dels säkerhet när det gäller tjänster och produkter som inte är livsmedel, dels EU-konsumenternas ekonomiska intressen. Åtgärder som gäller livsmedelssäkerhet omfattas inte av denna verksamhetsram.

    (5) I denna verksamhetsram bör det föreskrivas att gemenskapen i enlighet med subsidiaritetsprincipen vidtar åtgärder för att stödja och bygga upp kapaciteten hos organisationer och organ som arbetar med att tillvarata konsumenternas intressen på gemenskapsnivå eller på nationell nivå.

    (6) Denna verksamhetsram bör möjliggöra åtgärder som vidtas av kommissionen och en eller flera medlemsstater tillsammans i syfte att genomföra konsumentpolitikens mål.

    (7) Det är av allmänt europeiskt intresse i enlighet med artikel 108 i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget [12] att konsumenternas intressen företräds på gemenskapsnivå, såväl när det gäller deras hälsa, säkerhet och ekonomiska intressen som när det gäller utveckling av standarder för produkter och tjänster.

    [12] EGT L 248, 16.9.2002.

    (8) I detta beslut fastslås, för hela programmets varaktighet, en finansiell ram som skall utgöra den huvudsakliga referensen för budgetmyndigheten, enligt punkt 33 i det interinstitutionella avtalet av den 6 maj 1999 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och förbättring av budgetförfarandet [13].

    [13] EGT C 172, 18.6.1999, s. 1.

    (9) För att den verksamhet som bedrivs av europeiska konsumentorganisationer och organisationer som företräder konsumenternas intressen vid utveckling av standarder för produkter och tjänster på gemenskapsnivå skall bli effektivare och få större genomslagskraft får det ekonomiska stödet till stödberättigade organisationer bli föremål för ramavtal om partnerskap för den tid som verksamhetsramen gäller.

    (10) För att öka den administrativa effektiviteten samt effektiviteten och genomslagskraften hos särskilda projekt bör en inbjudan att lämna förslag till särskilda projekt offentliggöras minst vartannat år och det stöd som beviljas uppgå till högst 70 % av kostnaderna för de stödberättigande utgifterna för genomförande av projekten.

    (11) I Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet) föreskrivs att de länder som tillhör Europeiska frihandelssammanslutningen inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (Efta/EES-länder) bland annat skall stärka och utvidga samarbetet inom ramen för gemenskapens verksamhet på konsumentskyddsområdet.

    (12) De associerade länderna i Central- och Östeuropa samt i Sydeuropa liksom Cypern, Malta och Turkiet skall kunna delta i denna allmänna verksamhetsram i enlighet med de villkor som fastställs i respektive bilaterala avtal om de allmänna principerna för deras deltagande i gemenskapens program.

    (13) För att öka verksamhetsramens värde och genomslag bör de åtgärder som vidtas fortlöpande övervakas och regelbundet utvärderas, för att man vid behov skall kunna göra de justeringar som krävs.

    (14) De bestämmelser som krävs för att tillämpa detta beslut bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [14].

    [14] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1 - Räckvidd

    1. Genom detta beslut fastställs en allmän ram för gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken, hädanefter kallad "verksamhetsramen", för perioden från och med den 1 januari 2004 till och med den 31 december 2007.

    2. De åtgärder som vidtas inom denna verksamhetsram skall komplettera de åtgärder som vidtas av och i medlemsstaterna i syfte att tillvarata konsumenternas intressen och främja deras rätt till information, utbildning och organisation.

    Artikel 2 - Åtgärdsområden

    De åtgärder som vidtas inom denna verksamhetsram skall gälla följande områden:

    (a) Skydd av konsumenternas hälsa och säkerhet när det gäller tjänster och produkter som inte är livsmedel.

    (b) Tillvaratagande av konsumenternas ekonomiska intressen.

    (c) Främjande av konsumentinformation och konsumentutbildning.

    (d) Främjande av konsumentorganisationer på europeisk nivå.

    Artikel 3 - Åtgärdernas mål

    Syftet med de åtgärder som vidtas inom denna verksamhetsram skall vara att uppnå följande allmänna mål:

    (a) En hög gemensam konsumentskyddsnivå, genom att det införs gemensamma bestämmelser och gemensam praxis för konsumentskydd och att konsumenternas intressen integreras på gemenskapens övriga politikområden.

    (b) Ett effektivt genomförande av konsumentskyddsbestämmelserna, genom marknads övervakning, samarbete i fråga om förvaltning och genomförande samt genom att ge konsumenterna möjlighet att lösa klagomål och tvister.

    (c) Konsumentorganisationernas deltagande i gemenskapspolitik som påverkar konsumenternas intressen.

    Artikel 4 - Typ av åtgärder

    1. De åtgärder som skall vidtas inom denna verksamhetsram skall anges för varje mål i bilagan.

    2. Åtgärderna 1-8, 11-15 och 19 genomförs direkt av kommissionen.

    3. Åtgärderna 9 och 10 finansieras gemensamt av gemenskapen och en eller flera medlemsstater, eller av gemenskapen och de behöriga myndigheterna i tredje land som deltar i enlighet med artikel 9.

    4. Åtgärderna 16, 17 och 18 kan få ekonomiskt stöd från gemenskapen.

    Artikel 5 - Finansiering

    Finansieringsramen för genomförandet av denna verksamhetsram för den period som anges i artikel 1 fastställs till 72 miljoner euro.

    De årliga anslagen skall godkännas av budgetmyndigheten inom ramen för budgetplanen.

    Artikel 6 - Ekonomiskt stöd

    1. Gemenskapens stöd för de gemensamma åtgärderna 9 och 10 som anges i bilagan skall i princip utgöra 50 %, och får under inga omständigheter överstiga 70 %, av de sammanlagda kostnaderna för åtgärden.

    2. Det ekonomiska stödet för åtgärd 16 skall inte överstiga 50 % av utgifterna för genomförande av stödberättigande verksamhet.

    3. Det ekonomiska stödet för åtgärd 17 skall inte överstiga 95 % av utgifterna för genomförande av stödberättigande verksamhet.

    4. Regeln om gradvis minskning när stödet förlängs skall inte tillämpas på det ekonomiska stöd som utbetalas för åtgärderna 16 och 17 till stödberättigade organisationer som under det gångna året aktivt och effektivt har företrätt konsumenterna intressen.

    5. Det ekonomiska stödet för åtgärd 18 skall i princip utgöra 50 %, och får under inga omständigheter överstiga 70 %, av de stödberättigande utgifterna för genomförande av projektet.

    Artikel 7 - Stödmottagare

    1. Det ekonomiska stödet för de gemensamma åtgärderna 9 och 10 får beviljas ett offentligt eller ideellt organ som den berörda medlemsstaten eller den behöriga myndigheten har utsett och som kommissionen har godkänt.

    2. Det ekonomiska stödet för åtgärd 16 får beviljas europeiska konsumentorganisationer som

    (a) är icke-statliga och ideella organisationer som är oberoende av industri, handel och andra näringslivsintressen och vars huvudsakliga mål och verksamhet består i att främja och skydda konsumenternas hälsa, säkerhet och ekonomiska intressen i gemenskapen, och

    (b) har fått i uppdrag att företräda konsumenternas intressen på gemenskapsnivå av nationella konsumentorganisationer i minst hälften av medlemsstaterna och som enligt nationella bestämmelser eller nationell praxis är representativa för konsumenterna samt är verksamma på regional eller nationell nivå.

    3. Det ekonomiska stödet för åtgärd 17 får beviljas europeiska konsumentorganisationer som

    (a) är icke-statliga och ideella organisationer som är oberoende av industri och handel och vars huvudsakliga mål och verksamhet består i att främja och tillvarata konsumenternas intressen i standardiseringsarbetet i gemenskapen, och

    (b) har fått i uppdrag att företräda konsumenternas intressen på gemenskapsnivå av nationella konsumentorganisationer i medlemsstaterna och som enligt nationella bestämmelser eller nationell praxis är representativa för konsumenterna samt är verksamma på nationell nivå.

    4. Det ekonomiska stödet för åtgärd 18 får beviljas alla juridiska personer eller sammanslutningar av juridiska personer som verkar oberoende av handel och industri och som faktiskt ansvarar för genomförandet av projekten.

    Artikel 8 -Undantag från beslutets tillämpningsområde

    Sökande eller anbudsgivare och avtalsparter som har lämnat oriktiga uppgifter eller som allvarligt underlåtit att fullgöra sina avtalsenliga skyldigheter skall i framtiden uteslutas från tilldelning av kontrakt, i enlighet med bestämmelserna i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget, i det följande kallad budgetförordningen.

    Artikel 9 - Tredje lands deltagande

    Denna verksamhetsram skall vara öppen för deltagande av

    (a) EFTA-/EES-länderna i enlighet med de villkor som fastställs i EES-avtalet,

    (b) De associerade länderna i Central- och Östeuropa samt i Sydeuropa liksom Cypern, Malta och Turkiet, i enlighet med de villkor som fastställs i respektive bilaterala avtal om de allmänna principerna för deras deltagande i gemenskapens program.

    Artikel 10 - Samstämmighet och komplementaritet

    1. Kommissionen skall se till att de åtgärder som vidtas inom denna verksamhetsram följer strategin för konsumentpolitiken 2002-2006 och den framtida utvecklingen på det konsumentpolitiska området.

    2. Kommissionen skall se att det råder samstämmighet och komplementaritet mellan de åtgärder som vidtas inom verksamhetsramen och inom andra gemenskapsprogram och gemenskapsinitiativ.

    Artikel 11 - Arbetsprogram

    Kommissionen skall anta ett årlig arbetsprogram som innehåller följande information:

    (a) Vilka åtgärder som skall prioriteras inom varje mål.

    (b) Årsbudgetens fördelning efter de typer av åtgärder som fastställs i artikel 4.

    (c) Tidsplanen för anbudsinfordan, gemensamma åtgärder och inbjudan att lämna projektförslag.

    (d) När det gäller inbjudan att lämna projektförslag anges kriterierna för urval och tilldelning för åtgärderna 16, 17 och 18 samt det riktgivande belopp som tilldelats för varje ansökningsomgång.

    Artikel 12 - Offentliggörande

    1. Kommissionen skall i Europeiska gemenskapernas officiella tidning och på Europeiska kommissionens webbplats offentliggöra

    (a) en inbjudan att lämna projektförslag för åtgärderna 16 och 17 och

    (b) en inbjudan att lämna projektförslag för åtgärd 18 med en beskrivning av vilka åtgärder som skall prioriteras, minst vartannat år.

    2. En förteckning över stödmottagare och över åtgärder som finansieras inom denna verksamhetsram skall, tillsammans med uppgifter om stödbeloppen, varje år offentliggöras på Europeiska kommissionens webbplats.

    Artikel 13 - Övervakning och utvärdering

    1. Kommissionen skall se till att de åtgärder som vidtas inom verksamhetsramen övervakas effektivt och regelbundet och skall senast den 31 december 2005 lägga fram en delrapport om genomförandet av verksamhetsramen för Europaparlamentet och rådet.

    2. Kommissionen skall lämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om utvärderingen av de åtgärder som vidtagits inom verksamhetsramen innan ett förslag om en eventuell förlängning läggs fram, och i vilket fall som helst senast den 31 december 2007.

    Artikel 14 - Genomförandeåtgärder

    1. Kommissionen skall ansvara för förvaltningen och genomförandet av detta beslut i enlighet med budgetförordningen.

    2. Kommissionen skall vidta de åtgärder som föreskrivs i artiklarna 4.3 och 4.4 samt i artikel 11, i enlighet med det förfarande som anges i artikel 15.2.

    Artikel 15 - Kommitté

    1. Kommissionen skall biträdas av en kommitté, nedan kallad kommittén.

    2. När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 3 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

    3. Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

    Artikel 16 - Ikraftträdande

    Detta beslut träder i kraft den tredje dagen efter det att det offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

    Ordförande Ordförande

    BILAGA

    Åtgärder som avses i artikel 4 efter mål

    Mål (a): En hög gemensam nivå på konsumentskyddet

    Åtgärd 1: Vetenskaplig rådgivning och riskanalys som är relevant för konsumenternas hälsa och säkerhet när det gäller varor och tjänster.

    Åtgärd 2: Utarbetande av lagstiftning och andra regleringar och främjande av självreglerande åtgärder, vilket bland annat inbegriper följande:

    2.1 Jämförande analyser av marknader och regleringssystem.

    2.2. Juridisk och teknisk expertis för policyutveckling när det gäller tjänsters säkerhet.

    2.3 Teknisk expertis för utformning av standardiseringsuppdrag för produkter och tjänster.

    2.4. Juridisk och teknisk expertis för policyutveckling när det gäller konsumenternas ekonomiska intressen.

    2.5. Seminarier med intressegrupper och experter.

    Åtgärd 3: Övervakning och bedömning av sådan utveckling på marknaden som påverkar konsumenternas ekonomiska och andra intressen. Detta inbegriper bland annat prisundersökningar, kartläggning och analys av klagomål från konsumenter och kartläggning av förändringar i marknadernas struktur.

    Åtgärd 4: Insamling och utbyte av uppgifter och information som utgör en faktabas för utveckling av konsumentpolitiken och för integration av konsumenternas intressen i övrig EU-politik. Detta inbegriper bland annat undersökningar av konsumenternas och företagens attityder, insamling och analys av statistik och andra relevanta uppgifter.

    Mål (b): Ett effektivt genomförande av konsumentskyddsbestämmelserna

    Åtgärd 5: Samordning av åtgärder för övervakning och genomförande, vilket bland annat inbegriper följande:

    5.1 Utveckling av IT-verktyg (t.ex. databaser, informations- och kommunikationssystem) för samarbetet kring genomförandet.

    5.2 Utbildning, seminarier och utbytesverksamhet för de tjänstemän som ansvarar för genomförandet med tanke på gemensamma åtgärder på detta område.

    5.3 Planering och utveckling av gemensamma åtgärder för genomförandet.

    5.4 Pilotåtgärder när det gäller genomförande.

    Åtgärd 6: Utveckling av databaser som gäller tillämpning och rättspraxis i fråga om konsumenträttigheter som härrör från gemenskapens konsumentskyddslagstiftning, bland annat slutförande och förbättring av databasen om oskäliga avtalsvillkor.

    Åtgärd 7: Övervakning och bedömning av säkerheten hos produkter som inte är livsmedel och tjänster, vilket bland annat inbegriper följande:

    7.1. Förstärkning och utvidgning av tillämpningsområdet för systemet för snabbt informationsutbyte (RAPEX), med beaktande av förändringar vad gäller utbyte av marknadsövervakningsinformation.

    7.2. Teknisk analys av underrättelserna om fara.

    7.3. Insamling och bedömning av uppgifter om de risker som särskilda konsumentvaror och konsumenttjänster innebär.

    7.4. Utveckling av nätverket mellan de myndigheter som ansvarar för produktsäkerhet [15].

    [15] Enligt direktiv 2001/95/EG om allmän produktsäkerhet, EGT L 11, 15.1.2002, s. 4.

    Åtgärd 8: Övervakning av hur alternativa tvistlösningsmekanismer fungerar och bedömning av deras genomslagskraft, särskilt vad gäller onlinesystem och möjligheterna att lösa gränsöverskridande klagomål och tvister genom dessa, samt tekniskt stöd för vidareutveckling av det europeiska extrajudiciella nätverket.

    Åtgärd 9: (Gemensam åtgärd) Ekonomiskt stöd till offentliga och ideella organ som bildar nätverk i gemenskapen och som bistår konsumenterna med information och stöd så att de kan utnyttja sina rättigheter och få tillgång till lämpliga tvistlösningsmekanismer (nätverket för europeiska informationscentrum för konsumenter samt clearinghusen inom det europeiska extrajudiciella nätverket, i enlighet med de villkor som anges i artikel 7.1).

    Åtgärd 10: (Gemensam åtgärd) Ekonomiskt stöd för gemensamma åtgärder för övervakning och genomförande i syfte att förbättra samarbetet kring förvaltning och genomförande av gemenskapens konsumentskyddslagstiftning, bland annat direktivet om allmän produktsäkerhet, och andra åtgärder som faller inom ramen för förvaltningssamarbete, i enlighet med de villkor som anges i artikel 7.1

    Mål (c): Konsumentorganisationernas deltagande i EU:s politik

    Åtgärd 11: Att ställa särskild teknisk och juridisk expertis till konsumentorganisationers förfogande för att stödja deras möjligheter att delta i och bidra till samråd om gemenskapens lagstiftningsinitiativ och andra initiativ samt deras medverkan i marknadsövervakningen.

    Åtgärd 12: Företräda de europeiska konsumenternas intressen i internationella organ, bland annat internationella standardiseringsorgan och internationella handelsorganisationer.

    Åtgärd 13: Utbildning för personal i konsumentorganisationer och andra initiativ för att bygga upp kapaciteten.

    Åtgärd 14: Informationsåtgärder om konsumenternas rättigheter enligt konsumentskyddslagstiftningen och andra konsumentskyddsåtgärder i gemenskapen.

    Åtgärd 15: Konsumentutbildning, bland annat tävlingen för unga konsumenter och utarbetandet av interaktiva onlineverktyg för konsumentutbildning om konsumenternas rättigheter på den inre marknaden och om gränsöverskridande transaktioner.

    Åtgärd 16: Ekonomiskt stöd till driftskostnaderna för europeiska konsument organisationer, i enlighet med de villkor som anges i artikel 7.2.

    Åtgärd 17: Ekonomiskt stöd till driftskostnaderna för europeiska konsumentorganisationer som företräder konsumenternas intressen vid utvecklingen av standarder för produkter och tjänster på gemenskapsnivå, i enlighet med de villkor som anges i artikel 7.3.

    Mål (a), (b) och (c):

    Åtgärd 18: Ekonomiskt stöd till särskilda projekt på gemenskapsnivå eller nationell nivå som stöder de konsumentpolitiska mål som anges i artikel 2, i enlighet med de villkor som anges i artikel 7.4.

    Åtgärd 19: Utvärdering av de åtgärder som vidtagits inom denna verksamhetsram.

    FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

    Politikområde(n): HÄLSA OCH KONSUMENTSKYDD

    Verksamhet(er): Konsumentskydd

    Åtgärdens beteckning: ram för gemenskapsverksamhet till stöd för Europeiska unionens konsumentpolitik 2004 2007

    1. BERÖRDA BUDGETPOSTER (NUMMER OCH BETECKNING)

    Kapitel B5-10, artiklarna B5-100 och B5-100A samt avdelning A7 - posterna A0701, A07030, A07040 och A-707

    2. ALLMÄNNA UPPGIFTER

    2.1. Totala anslag för åtgärden (del B): 72 miljoner euro för åtagandet

    2.2. Tillämpningsperiod: 2004-2007

    2.3. Flerårig total utgiftsberäkning:

    (a) Förfalloplan för åtagandebemyndiganden/betalningsbemyndiganden (finansiellt stöd) (se punkt 6.1.1)

    Miljoner euro (avrundat till tredje decimalen)

    >Plats för tabell>

    (b) Tekniskt och administrativt stöd och stödutgifter (se punkt 6.1.2)

    >Plats för tabell>

    >Plats för tabell>

    (c) Total budgetkonsekvens i form av personalutgifter och övriga administrativa utgifter(se punkterna 7,2 och 7.3)

    >Plats för tabell>

    >Plats för tabell>

    2.4. Förenlighet med den ekonomiska planeringen och budgetplanen

    [X] Förslaget är förenligt med gällande ekonomisk planering för 2004-2006.

    2.5. Påverkan på inkomsterna

    [X] Inkomsterna påverkas inte (gäller tekniska aspekter på genomförandet av en åtgärd).

    3. BUDGETTEKNISKA UPPGIFTER (B5-100)

    >Plats för tabell>

    4. RÄTTSLIG GRUND: Artikel 153 i EG-fördraget

    5. BESKRIVNING OCH SKÄL

    5.1. Behovet av gemenskapsåtgärder

    De konsumentpolitiska åtgärderna grundar sig på artiklarna 153 och 95 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Gemenskapen skall bidra till att skydda konsumenternas hälsa, säkerhet och ekonomiska intressen samt till att främja deras rätt till information och utbildning och deras rätt att organisera sig för att tillvarata sina intressen. Det planerade bidraget från gemenskapen gäller åtgärder inom ramen för fullbordandet av den inre marknaden och åtgärder för att stödja, komplettera och övervaka den politik som förs av medlemsstaterna. Konsumentpolitiken på EU-nivå har utvecklats som en naturlig följd av det successiva införandet av den inre marknaden. Den fria rörligheten för varor och tjänster har skapat ett behov av gemensamma - eller åtminstone konvergerande - bestämmelser för att säkerställa ett adekvat skydd av konsumenternas intressen och undanröjande av lagstiftnings mässiga hinder och snedvriden konkurrens.

    5.1.1. Mål

    Europeiska unionens konsumentpolitik är av avgörande betydelse för två av kommissionens strategiska mål [16], nämligen moderniseringen av den europeiska ekonomin och säkerställandet av en bättre livskvalitet för unionsmedborgarna. I strategin för konsumentpolitik 2002-2006 fastställs tre huvudmål för denna politik, nämligen en hög gemensam nivå på konsumentskyddet, ett effektivt genomförande av konsumentskyddsbestämmelserna samt konsumentorganisationernas deltagande i EU:s politik. Dessa mål styr tilldelningen av medel till åtgärder som omfattas av detta förslag.

    [16] Kommissionens meddelande om strategiska mål 2000-2005 "Forma ett nytt Europa", KOM(2000) 154 slutlig.

    5.1.2. Åtgärder i samband med förhandsbedömningen

    Målen och prioriteringarna i den konsumentpolitiska strategin har varit föremål för en konsekvensbedömning som utfördes av det oberoende konsultföretaget Evaluation Partnership [17]. I rapporten om bedömningen analyseras det konsumentpolitiska läget i slutet av 2001 för att bestämma ett utgångsläge. Därefter granskas sambandet mellan de olika stegen i strategin och de områden där effekterna väntas bli störst.

    [17] Ex ante impact assessment of the New Consumer Policy Strategy, slutrapport om konsekvensbedömningen som utfördes av konsultföretaget Evaluation Partnership, januari 2002.

    Slutsatserna i rapporten stöder generellt sett målen och prioriteringarna i strategin. Målen anses vara förenliga med behoven både i fråga om konsumentpolitiken och om den allmänna politiken på EU-nivå. Den analys som ligger till grund för strategin anses vara omfattande. Strategins sätt att hantera de nuvarande utmaningarna befinns vara omdömesgillt och byggt på ett enhetligt tillvägagångssätt. I bedömningen pekas också på tydliga samband mellan de insatser som föreslås, både när det gäller hur åtgärderna stöder de politiska målen och de sannolika effekterna av att man uppnår dessa mål.

    I rapporten granskas vissa centrala intressegruppers synpunkter, eftersom deras aktiva medverkan anses vara avgörande för att man skall uppnå strategins mål. Det visade sig att intressegrupperna håller med om att målen är relevanta och viktiga, men de tror att det kan bli svårt att anta och genomföra politiken och åtgärderna, särskilt när det gäller integrationen av konsumentpolitiska frågor på andra politikområden.

    De personer som deltog i bedömningen stöder behovet av insatser från gemenskapen för att stödja de politiska målen. Deras slutsats är att det är osannolikt att gemenskapens medel kommer att användas för åtgärder som medlemsstaterna skulle ha genomfört själva och förväntar sig att de kommer att skapa ett gott europeiskt mervärde. De understryker emellertid det faktum att åtgärderna måste anpassas till nationella omständigheter och att man måste kontrollera huruvida en del initiativ skulle kunna genomföras av marknaderna.

    De personer som deltog i bedömningen uttryckte oro över huruvida de föreslagna åtgärderna kommer att vara tillräckliga. Men de konstaterade också att möjligheten att regelbundet justera strategin genom det rullande åtgärdsprogrammet utgör en lämplig skyddsmekanism i detta avseende. Följaktligen kommer de åtgärder som finansieras inom denna verksamhetsram också att anpassas i enlighet med programmet. Detta förslag och de kommande arbetsprogrammen för att genomföra det måste därför inriktas på sådana åtgärder som ger största utdelning i förhållande till de satsade resurserna. För att garantera att man har den flexibilitet som behövs innehåller denna effektiva verksamhetsram snarare allmänna och riktgivande än uttömmande och ingående beskrivningar av åtgärderna.

    Andra viktiga faktorer som beaktats i förhandsutvärderingen har varit de senaste årens erfarenheter av genomförandet av olika finansieringsmekanismer och åtgärder samt interna och externa halvtidsutvärderingar av de åtgärder och finansieringsmekanismer som genomförts under senare år.

    5.1.3. Åtgärder som vidtagits efter halvtidsutvärderingen och utvärderingen i efterhand

    Samtidigt med detta förslag lägger kommissionen fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om genomförandet och utvärderingen av gemenskapsverksamheten under perioden 1999-2001 till förmån för konsumenter på grundval av beslut nr 283/1999/EG. I rapporten gör kommissionen en bedömning av genomförandet av beslut nr 283/1999/EG. Denna bedömning har föranlett följande förändringar i förhållande till det gällande beslutet:

    * Alla de åtgärder som föreslås inriktas starkt på de tre konsumentpolitiska målen.

    * Kriterierna för möjligheterna att bevilja europeiska konsumentorganisationer driftsstöd förtydligas så att finansieringen i större utsträckning kan riktas till organisationer vars huvudsakliga verksamhet är att försvara konsumenternas intressen på europeisk nivå. Detta är en uppföljning till en extern utvärdering och lämnar utrymme för nya initiativ på detta område.

    * Försöken att finna alternativa finansieringsmöjligheter för konsumenternas medverkan i standardiseringsarbetet har varit resultatlösa, men en utvärdering har visat att detta arbete är mycket viktigt och man har därför enats om att det behövs särskilda bestämmelser om finansiering av denna verksamhet.

    * I detta beslut fastställs ingående regler och kriterier för beviljande av stöd till särskilda projekt och man har därmed lyckats förbättra öppenheten och insynen i processen. Förvaltningen av den årliga projektcykeln har emellertid visat sig tära betydligt på såväl kommissionens som de sökandes resurser. Den administrativa bördan är större än mervärdet på EU-nivå eller den (oförminskade) effekten av de finansierade projekten. Delfinansieringen på 50 % och den administrativa bördan på de sökande har främst gynnat starkare, välfinansierade organisationer. Det har därför visat sig att detta instrument inte lämpar sig för att stärka de svagare och mindre nationella konsumentorganisationerna. I enlighet med subsidiaritetsprincipen är detta i första hand en uppgift för de nationella myndigheterna. Gemenskapen kan endast vidta kompletterande insatser på detta område i form av direkta åtgärder från kommissionen för att stimulera kapacitetsuppbyggnad, utbildning och utbyte av god praxis.

    För att öka effektiviteten och minska de administrativa kostnaderna för både de sökande och kommissionen föreskrivs i detta förslag att projektcykeln i princip skall vara två år. Dessutom får kommissionen bidra med upp till 70 % av de sammanlagda kostnaderna för att ge projekt som är förenliga med målen tillgång till finansiering.

    * Eftersom kriterierna för urval och tilldelning av medel för särskilda projekt fastställs i det gällande beslutet har de varit mycket allmänt hållna för att garantera att de förblir giltiga under hela tidsperioden. Följaktligen har de inte varit användbara i praktiken. Medlemsstaterna och de sökande har riktat kritik mot kriterierna och kommissionen själv har funnit det svårt att tillämpa dem. Därför ingår inga sådana kriterier i detta förslag, som i stället föreskriver att kriterierna bör fastställas i det årliga arbetsprogrammet. På detta sätt kan man fastställa tydliga kriterier som motsvarar prioriteringarna i arbetsprogrammet.

    Man har också inlett en extern utvärdering för att bekräfta den interna bedömningen av delfinansieringen av de särskilda projekten.

    * En ny mekanism för åtgärder som finansieras gemensamt av kommissionen och en eller fler medlemsstater införs. Den kommer att användas för subventioner av det slag som för närvarande tillhandahålls offentliga och ideella organisationer som ingår i nätverket för europeiska informationscentrum för konsumenter eller i det europeiska extrajudiciella nätverket, på grundval av ett delfinansieringsavtal med medlemsstaterna. Mekanismen kommer också att användas till delfinansiering av åtgärder som gäller genomförande och andra motsvarande åtgärder med medlemsstaterna, vilket är nödvändigt mot bakgrund av det fortsatta samarbetet mellan kommissionen och medlemsstaterna i fråga om förvaltning och genomförande.

    5.2. Planerad verksamhet och villkor för finansiering via budgeten

    De som direkt gynnas av åtgärderna är konsumentorganisationer och andra ideella organ som arbetar med frågor av intresse för konsumenterna i enlighet med artikel 7, samt privata aktörer. De som i slutändan kommer att kunna dra nytta av verksamheten är konsumenterna i EU.

    Villkoren för finansiering via budgeten är följande:

    * Åtgärder som vidtas av kommissionen genom avtal som ingås efter upphandlings förfaranden, t.ex. anbudsinfordran. Tekniska specifikationer kommer att utarbetas för varje åtgärd.

    * Delfinansiering till högst 70 % av de stödberättigande utgifterna för genomförande av särskilda projekt till stöd för EU-strategin för konsumentpolitik, enligt de villkor som anges i artikel 7.4. Detta stöd kan beviljas alla juridiska personer eller sammanslutningar av juridiska personer som verkar oberoende av industri och handel och som faktiskt ansvarar för genomförandet av projektet.

    * Driftsstöd till högst 50 % av utgifterna för genomförande av stödberättigande verksamhet till konsumentorganisationer på europeisk nivå, enligt de villkor som anges i artikel 7.2. Detta stöd kan beviljas icke-statliga och ideella konsumentorganisationer på europeisk nivå vars huvudsakliga mål och verksamhet består i att främja och skydda konsumenternas hälsa, säkerhet och ekonomiska intressen i gemenskapen. De skall ha fått i uppdrag att företräda konsumenternas intressen på gemenskapsnivå av nationella organisationer i minst hälften av gemenskapens medlemsstater och skall enligt nationella bestämmelser eller nationell praxis vara representativa för konsumenterna och vara verksamma på regional eller nationell nivå.

    * Driftsstöd till högst 95 % av utgifterna för genomförande av stödberättigande verksamhet till europeiska konsumentorganisationer som företräder konsumenternas intressen vid utveckling av standarder för produkter och tjänster på gemenskapsnivå , enligt de villkor som anges i artikel 7.3. Detta stöd kan beviljas icke-statliga och ideella konsumentorganisationer på europeisk nivå som är oberoende av industri och handel och vars huvudsakliga mål och verksamhet består i att främja och tillvarata konsumenternas intressen i standardiseringsarbetet i gemenskapen. De skall också ha fått i uppdrag att göra detta av representativa nationella konsumentorganisationer.

    * Åtgärder som kommissionen vidtar tillsammans med en eller flera medlemsstater enligt de villkor som anges i artikel 7.1. Dessa åtgärder skall vidtas av offentliga eller ideella organ som den berörda medlemsstaten eller den behöriga myndigheten har utsett och som kommissionen har godkänt. Kommissionens stöd skall i princip utgöra 50 %, och får inte överstiga 70 %, av de sammanlagda kostnaderna för åtgärden.

    Dessa villkor för finansiering via budgeten kommer att tillämpas i enlighet med de relevanta bestämmelserna i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget.

    5.3. Former för genomförande

    Åtgärderna inom denna verksamhetsram kommer att genomföras och förvaltas direkt av kommissionen med hjälp av fast eller tillfällig personal.

    6. BUDGETKONSEKVENSER

    6.1. Totala budgetkonsekvenser för del B - (för hela programperioden)

    6.1.1. Finansiellt stöd

    Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tredje decimalen)

    >Plats för tabell>

    6.2. Beräkning av kostnader per åtgärd i del B (under hela programperioden)

    Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tredje decimalen)

    >Plats för tabell>

    7. BUDGETKONSEKVENSER FÖR PERSONALUTGIFTER OCH ADMINISTRATIVA UTGIFTER

    När det gäller personal och administrativa resurser kommer behoven att tillgodoses genom de anslag som tilldelas det ansvariga generaldirektoratet inom ramen för det årliga tilldelningsförfarandet.

    7.1. Personalbehov

    >Plats för tabell>

    7.2. Total budgetkonsekvens för personalbehovet

    >Plats för tabell>

    Beloppen avser totala utgifter för 12 månader.

    7.3. Övriga administrativa utgifter på grund av åtgärden

    >Plats för tabell>

    Beloppen avser totala utgifter för 12 månader.

    >Plats för tabell>

    8. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

    8.1. Uppföljning

    Enligt förslaget till beslut skall kommissionen vidta de åtgärder som behövs för att se till att en lämplig övervakning och utvärdering genomförs. Kommissionen skall lämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av beslutet efter halva tiden samt en utvärderingsrapport.

    Kommissionen förstärker i detta syfte de befintliga mekanismerna för övervakning och kommer att utnyttja resultaten av utvärderingar av liknande åtgärder som genomförts inom ramen för det tidigare beslutet och kommer dessutom att ytterligare utvärdera enskilda åtgärder eller i tillämpliga fall grupper av åtgärder, vid behov med stöd av externa experter. För att öka det ekonomiska stödets effektivitet och inverkan kommer kommissionen dessutom att införa striktare rapporteringskrav för stödmottagarna.

    8.2. Arrangemang och tidsplan för den planerade utvärderingen

    En övergripande delutvärdering av tillämpningen av beslutet kommer att inledas hösten 2005. Eftersom bara ett begränsat antal åtgärder som inletts sedan denna verksamhetsram trädde i kraft kommer att ha slutförts vid denna tidpunkt, kommer rapporten till stor del att grundas på resultaten av utvärderingarna av relevanta åtgärder som genomförts under föregående verksamhetsram. Åtgärder som vidtagits efter 2004 kommer att utvärderas i ett lämpligt skede av genomförandet.

    9. BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

    Kommissionen kommer i enlighet med budgetförordningen att säkerställa samstämmighet och komplementaritet mellan det ekonomiska stöd som beviljas inom denna verksamhetsram och annat stöd som EU-institutionerna beviljar.

    För att undvika och vid behov vidta åtgärder mot oegentligheter, bristfällig handläggning eller bedrägerier när det gäller utgifterna inom denna verksamhetsram kommer kommissionen att utföra revisioner av ett urval av stödmottagare varje år. Urvalet kommer att vara så stort att det garanterar att en betydande andel av stödmottagarna kommer att bli föremål för revision. I alla avtal och överenskommelser som undertecknas kommer det att föreskrivas att kommissionen kan utföra sådana revisioner och andra kontroller och inspektioner på plats i enlighet med gällande EU-lagstiftning.

    I enlighet med de allmänna bestämmelser om uteslutning av sökande och anbudsgivare som anges i artikel 93 i budgetförordningen (och i artikel 131 i genomförande bestämmelserna) kan sökande eller anbudsgivare som lämnat oriktiga uppgifter eller som allvarligt underlåtit att fullgöra sina avtalsenliga skyldigheter i framtiden uteslutas från tilldelning av kontrakt eller stöd.

    När det gäller driftsstöd till europeiska konsumentorganisationer, får kommissionen minska eller innehålla stödet för påföljande år om rapporten eller rapporterna för en bestämd period visar att verksamheten inte har genomförts i tillräcklig utsträckning.

    Top