Alegeți funcționalitățile experimentale pe care doriți să le testați

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 52002XR0041

    Resolution från Rerionkommittén om "Europeiska kommissionens arbetsprogram"

    EGT C 192, 12.8.2002, p. 64-66 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002XR0041

    Resolution från Rerionkommittén om "Europeiska kommissionens arbetsprogram"

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 192 , 12/08/2002 s. 0064 - 0066


    Resolution från Rerionkommittén om "Europeiska kommissionens arbetsprogram"

    (2002/C 192/16)

    BAKGRUND

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Kommissionens arbetsprogram för 2002 [KOM(2001) 620 slutlig].

    Europaparlamentets resolution om presentationen av kommissionens arbetsprogram (B5-0821/2001).

    Årlig presentation av Regionkommitténs prioriteringar för 2001 (CdR 45/2001 fin).

    Protokoll om villkoren för samarbetet mellan Europeiska kommissionen och Regionkommittén (DI CdR 81/2001 rév 2).

    De händelser som inträffat sedan den 11 september har gjort oss ytterst medvetna om värdet av fred, demokrati och mänskliga rättigheter, och om att detta inte är något som kan tas för givet.

    Europeisk integration har visat sig vara det klart bästa sättet att uppnå fred och välstånd. Den framtida utvidgningen av EU är en historisk fredsoperation som kommer att föra med sig stabilitet, välstånd och demokrati till nästan hela kontinenten.

    Gräsrotsstöd är inte något man kan välja till, utan en grundförutsättning för lyckad europeisk integration, eftersom ett beslutsfattande som enbart sker på hög nivå stöter bort medborgarna och innebär en risk för det europeiska projektet.

    Regionkommittén kommer att anta sina politiska prioriteringar för perioden 2002-2006.

    Vid sin 43:e plenarsession den 13-14 mars 2002 (sammanträdet den 13 mars) antog Regionkommittén följande resolution med majotitetsbeslut.

    Regionkommitténs rekommendationer

    1. Kommittén välkomnar de insatser som kommissionen på senare år gjort för att minska antalet lagförslag, och uppmuntrar kommissionen att reagera med beslutsamhet när andra EU-organ, medlemsstater eller en tredje part efterlyser lagstiftning som inte är nödvändig. ReK uppmanar även alla EU-institutioner och medlemsstaternas regeringar att vara mer selektiva i sina krav på EU-lagstiftning.

    2. Även om det naturligtvis är kommissionen som har initiativrätten, skulle ReK - i sin egenskap av gräsrötternas språkrör - vilja få tillfälle att bidra till det förberedande arbetet på områden som berör de lokala och regionala myndigheterna. Det är önskvärt att en bedömning av EU-politikens effekter för den lokala och regionala nivån blir ett obligatoriskt inslag i alla politikförslag.

    Ett europeiskt område för frihet, rättvisa och säkerhet

    3. Kommittén håller med kommissionen om att detta är en fråga som bör prioriteras, och ser positivt på att kommissionen har valt ett vidare perspektiv på säkerhetsfrågan.

    4. Det bästa skyddet mot extremism och våld är ett demokratiskt, öppet och stabilt samhälle som respekterar de grundläggande rättigheterna. I detta sammanhang bör de gemensamma europeiska värden som fastställts i EU:s stadga om grundläggande rättigheter utgöra ett konkret steg på vägen mot att skapa ett EU-medborgarskap som fungerar i praktiken och inte bara i teorin.

    5. ReK anser därför att politik som syftar till ekonomisk och social sammanhållning, spridning av utbildning och kultur, rättvis handel och hållbar utveckling - vid sidan av de föreslagna åtgärderna - också bidrar till en trygg livsmiljö för medborgarna.

    6. De framsteg som nyligen gjorts på området rättvisa och säkerhet är välkomna, men det är viktigt att göra ännu mer för att ge EU-medborgarna ett effektivt EU-skydd, särskilt på områden som internationell organiserad brottslighet, människohandel, narkotikasmuggling och penningtvätt.

    7. De lokala och regionala myndigheterna har en viktig roll i kampen mot brottslighet och terrorism, och de önskar bli mer delaktiga i alla förslag till EU-politik på dessa områden.

    Europeiska unionens framtid och styrelseformer

    8. Det är glädjande att det under Laekenmötet fattades ett beslut om att upprätta ett konvent, som ett första steg mot en mer demokratisk, öppen och fullständig metod för att se över fördragen, och att kommittén får tillfälle att medverka i detta.

    9. ReK har för avsikt att fortsätta driva sina högprioriterade frågor: mer demokratiska och öppna arbetsmetoder inom EU-institutionerna; institutionella reformer som krävs för att EU skall fortsätta att fungera effektivt efter utvidgningen; begränsning och klargörande av EU:s befogenheter och uppgifter; stärkt ställning för kommittén; större erkännande för regioner med lagstiftningsbefogenheter; införlivande av stadgan om grundläggande rättigheter i fördragen, som bör konstitutionaliseras.

    10. Kommittén ser fram emot handlingsplanen med förslag för genomförandet av vitboken om styrelseformer, framför allt förslag om att lokala och regionala myndigheter skall göras mer delaktiga i utformningen av den gemensamma politiken.

    Utvidgningen

    11. EU:s utvidgning innebär ett historiskt tillfälle till fred och välstånd för Europa och dess grannländer. Kommittén erinrar om sitt stöd för Köpenhamnskriterierna, men vill samtidigt varna för att onödiga förseningar kan göra människor skeptiska både i de nuvarande och de framtida medlemsstaterna.

    12. Den underliggande grundprincipen för den europeiska integrationsprocessen är respekt för och främjande av kulturell mångfald, en källa till välstånd som måste bevaras.

    13. Det vore olyckligt om det uppstod två kategorier av EU-medborgare. Gemenskapens regelverk bör därför tillämpas fullt ut närhelst det är möjligt, omedelbart efter anslutningen.

    14. Det är beklagligt att det inte görs framsteg i reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, och medlemsstaterna bör därför agera kraftfullare och mer beslutsamt i denna fråga. En reform av den gemensamma jordbrukspolitiken är nödvändig oavsett EU:s utvidgning, även om utvidgningen gör behovet av reform mer akut. Kommittén förespråkar en gemensam jordbrukspolitik i form av en heltäckande landsbygdspolitik som kan göra Europas jordbruk till en konkurrenskraftig, hållbar och konsumentorienterad sektor som stöder en välmående europeisk landsbygd med stor mångfald.

    15. Dessutom bör reformen av den gemensamma fiskeripolitiken prioriteras, eftersom denna sektor har så stort socio-ekonomiskt inflytande på vissa regioner.

    16. För perioden efter 2006 behöver strukturpolitiken ses över. ReK vill erinra om sina tidigare inlägg i denna debatt och anser att det övergripande målet för regionalpolitiken skall vara stärkt solidaritet och territoriell sammanhållning inom en utvidgad union. De transeuropeiska nätverken kan spela en viktig roll i insatserna för att uppnå dessa mål.

    17. Det är oroväckande att de lokala och regionala myndigheterna inte görs delaktiga i tillräckligt hög grad och därför inte är medvetna om vad anslutningen kommer att innebära för dem. Kommissionen och kandidatländernas regeringar bör se till att samrådet med och informationen till de lokala och regionala myndigheterna ökar avsevärt under föranslutningsperioden.

    Den yttre dimensionen

    18. Det är välkommet att partnerskapet mellan Europa och Medelhavsområdet åter hamnar i fokus under det spanska ordförandeskapet, bland annat genom den konferens som är planerad till april. Samarbete mellan lokala och regionala myndigheter kan utgöra ett mycket positivt och viktigt bidrag till denna process.

    19. Mellanregionala och regionala partnerskap är viktiga inte bara för samarbetet, utan även för dialog, fred och ökad demokrati, och de regionala och lokala myndigheterna bör därför göras mer delaktiga.

    Hållbar utveckling

    20. ReK anser att den hållbara utvecklingen bör syfta till mål som full sysselsättning samt social och territoriell sammanhållning, och att principerna om hållbar utveckling därför bör införlivas helt och fullt i EU:s alla politikområden.

    21. Det är viktigt att ha en heltäckande strategi för miljön och kampen mot klimatförändringar, särskilt genom att införliva resultaten från toppmötet i Johannesburg och genomföra Göteborgsstrategin.

    Lissabonstrategin

    22. Kommittén ser fram emot resultatet av Barcelonatoppmötet och den djupgående översynen av sysselsättningsstrategin hösten 2002, och vill återigen framhålla den viktiga roll de lokala och regionala myndigheterna kan spela för att uppnå målen i Lissabonstrategin. Det är särskilt viktigt att fokusera på informationsteknik inom utbildningssystemen, eftersom den är en förutsättning för ett framgångsrikt kunskapssamhälle.

    23. Kommittén uppdrar åt sin ordförande att vidarebefordra denna resolution till kommissionen, Europaparlamentet och rådet samt EU:s belgiska, spanska och danska ordförandeskap.

    Bryssel den 13 mars 2002.

    Regionkommitténs

    ordförande

    Albert Bore

    Sus