EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002PC0077

Kommissionens yttrande enligt artikel 251.2 tredje stycket c i EG-fördraget, om Europaparlamentets ändringar av rådets gemensamma ståndpunkt om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster om ändring av kommissionens förslag enligt artikel 250.2 i EG-fördraget

/* KOM/2002/0077 slutlig - COD 2000/0183 */

52002PC0077

Kommissionens yttrande enligt artikel 251.2 tredje stycket c i EG-fördraget, om Europaparlamentets ändringar av rådets gemensamma ståndpunkt om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster om ändring av kommissionens förslag enligt artikel 250.2 i EG-fördraget /* KOM/2002/0077 slutlig - COD 2000/0183 */


KOMMISSIONENS YTTRANDE enligt artikel 251.2 tredje stycket c i EG-fördraget, om Europaparlamentets ändringar av rådets gemensamma ståndpunkt om förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster OM ÄNDRING AV KOMMISSIONENS FÖRSLAG enligt artikel 250.2 i EG-fördraget

2000/0183 (COD)

KOMMISSIONENS YTTRANDE enligt artikel 251.2 tredje stycket c i EG-fördraget, om Europaparlamentets ändringar av rådets gemensamma ståndpunkt om förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster OM ÄNDRING AV KOMMISSIONENS FÖRSLAG enligt artikel 250.2 i EG-fördraget

1. Inledning

Enligt artikel 251.2 tredje stycket c i EG-fördraget skall kommissionen yttra sig över de ändringar som Europaparlamentet föreslår vid den andra behandlingen. Nedan följer kommissionens yttrande över de 25 ändringar som parlamentet föreslagit.

2. Bakgrund

Till följd av slutsatserna från Europeiska rådets extraordinarie möte i Lissabon den 23-24 mars 2000, och på grundval av meddelandet om resultatet av det offentliga samrådet om 1999 års kommunikationsöversyn och vägledning för det nya regelverket [KOM(2000) 239], föreslog kommissionen ett nytt regelverkspaket bestående av fem direktiv. Syftet med det nya regelverket är att svara mot konvergensen mellan telekommunikations-, radio- och televisions- samt IT-sektorerna. Tanken är att öka konkurrensen i alla marknadssegment och samtidigt fortsätta värna om konsumenternas grundläggande rättigheter. Regelverket är därför utformat för nya, dynamiska och i hög grad oförutsägbara marknader med betydligt fler aktörer än i dag.

Den 1 mars 2001 föreslog Europaparlamentet sina ändringar vid den första behandlingen. Den 17 september 2001 antog rådet sin gemensamma ståndpunkt. De ändringsförslag som Europaparlamentet antog vid den andra behandlingen ingår i en kompromiss om ett ändringspaket för fyra direktiv, däribland detta direktiv, och ett beslut om radiospektrum, som i sin helhet lades fram inför Europaparlamentet och ordförandeskapet i rådet. Vid omröstningen i kammaren den 12 december godkände Europaparlamentet hela paketet. Eftersom rådet godkände ändringarna, krävs inget förlikningsförfarande. Rådets slutgiltiga godkännande väntas i början av 2002, när texterna granskats av juristlingvisterna.

3. Syftet med förslaget

Direktivet syftar till att säkerställa tillhandahållandet av samhällsomfattande, allmänna taltelefonitjänster på mer konkurrensutsatta marknader, med bestämmelser om en konkurrensneutral finansiering av kostnaderna för tillhandahållandet av sådana tjänster och bestämmelser om största möjliga insyn. I direktivet fastställs även användares och konsumenters rättigheter avseende elektroniska kommunikationstjänster med motsvarande skyldigheter för företag. Genom direktivet vill man säkerställa driftskompatibiliteten hos digital televisionsutrustning för konsumenter och tillhandahållandet av vissa obligatoriska tjänster, t.ex. tillhandahållandet av förhyrda förbindelser. Slutligen harmoniseras genom direktivet reglerna för hur medlemsstaterna skall ålägga nätoperatörer sändningsplikt.

4. Kommissionens yttrande över europaparlamentets ändringar

Den 12 december 2001 antog parlamentet 25 ändringar i direktivet om samhällsomfattande tjänster. Kommissionen godtar alla ändringar i sin helhet.

4.1. Sändningsplikt (ändring 4)

Genom ändring 4 i skäl 43 påpekas att medlemsstaterna inom ramen för åläggandet av sändningsplikt enligt direktivet kan vidta särskilda åtgärder som avser lämplig tillgång för användare med funktionshinder. Genom denna ändring klargörs att medlemsstaterna inom ramen för sändningsplikten får ålägga nätoperatörer att erbjuda vissa tjänster som underlättar tillgången för användare med funktionshinder, vilket får kommissionens fulla stöd.

4.2. Standard för digital-TV (ändring 2)

Parlamentet tog vid den andra behandlingen åter upp bestämmelser om driftskompatibilitet, bland annat tillämpningen av den så kallade MHP-standarden (Multimedia Home Platform standard) för digitala interaktiva televisionstjänster. Europaparlamentet undviker i sin ändring att göra MHP-standarden obligatorisk och ställer sig bakom lösningen med en branschledd och frivillig standardisering. Ändring 2 i skäl 33 innebär en god kompromiss mellan de båda ståndpunkterna. Det är således upp till näringslivet att enas om en gemensam standard för återgivning och presentation av digitala interaktiva televisionstjänster genom en marknadsstyrd mekanism, vilket får kommissionens fulla stöd.

4.3. Funktionshindrades rättigheter och normer för tjänsternas kvalitet (ändringarna 1, 8, 10, 19 och 20)

Flera av Europaparlamentets ändringar vid den andra behandlingen (avseende skäl 13 och artiklarna 6, 11 och 33) utökar vissa bestämmelser om normer och relevanta parametrar för kvaliteten på de tjänster som avser användare med funktionshinder. Detta är viktiga tillägg till direktivet. Enligt ändringarna 1 och 10 skall man ta fram nya parametrar för bedömning av de tjänster som avser användare med funktionshinder, och genom ändring 8 ser man till att användare med funktionshinder får tillgång till telefonautomater. Genom ändring 19 ser man till att synpunkter från användare med funktionshinder beaktas vid medlemsstaternas offentliga samråd enligt direktivet, och i ändring 20 uppmuntras berörda parter att utarbeta uppförandekodexar och genomförandenormer i syfte att förbättra tjänsternas allmänna kvalitet. Kommissionen godtar alla ändringar i sin helhet.

4.4. Konsumentskydd, reglering av taxor för slutkund, tydlig prisinformation och insyn (ändringarna 9, 11, 12, 14, 18, 22, 23, 24 och 25)

Vid den andra behandlingen antog Europaparlamentet flera ändringar i artiklarna 17, 20, 21 och 34 samt i bilagorna I och II med avseende på konsumentskydd, reglering av taxor för slutkund, tydlig prisinformation och insyn.

I den känsliga frågan om taxereglering jämkas parlamentets och rådets ståndpunkter på ett bra sätt samman i Europaparlamentets ändring 11. I Europaparlamentets ändring finns inte längre något krav på att de nationella regleringsmyndigheterna först måste anta ett motiverat yttrande innan de får fastslå att regleringen av taxor för grossistledet inte skulle råda bot på den relevanta marknadens konkurrensproblem. Europaparlamentets ändring skärper emellertid ändå den gemensamma ståndpunkten såtillvida att de nationella regleringsmyndigheterna tidigare, före en reglering av taxor för slutkund, bara behövde "anse" att en reglering av taxor för grossistledet vore otillräcklig. Genom Europaparlamentets ändring vid den andra behandlingen skärps reglerna för de nationella regleringsmyndigheternas tillsyn, vilket är godtagbart för både rådet och kommissionen. Genom ändring 12 förbättras texten och klargörs räckvidden av skyldigheterna i samband med system för kostnadskalkyler. Genom Europaparlamentets ändring 14 klargörs att "detaljerade uppgifter om priser och taxor" måste anges i abonnentavtalen. Ytterligare ändringar i avtalsvillkoren behandlas i en annan bestämmelse i direktivet, enligt vilken abonnenten utan påföljder får häva avtalet om en ändring av villkoren föreslås.

I ändring 18 uppmuntras de nationella regleringsmyndigheterna att underlätta tillhandahållandet av prisuppgifter och utarbetandet av interaktiva guider. Enligt ändringens ursprungliga ordalydelse vid den första behandlingen skulle de nationella regleringsmyndigheterna själva ansvara för utarbetandet av interaktiva guider. Ändringen omformulerades vid den andra behandlingen för att förbättra texten. Enligt ändring 25 krävs det att man offentliggör mer information om vissa tjänster och faciliteter som tillgängliggörs inom ramen för samhällsomfattande tjänster, exempelvis för kontroll av utgifter.

Kommissionen godtar alla dessa ändringar i sin helhet.

4.5. Samreglering (ändring 6)

Genom ändring 6 i skäl 48 lyfts samreglering fram som ett sätt att uppnå kvalitetsnormer och förbättrade tjänster. Samtidigt påpekas dock att samregleringen måste följa samma principer som de formella bestämmelserna. Den ursprungliga ordalydelsen av ändring 6 var mer bjudande. Kommissionen ger denna mindre stränga version av ändringen sitt fulla stöd.

4.6. Små och medelstora företag (ändringarna 5, 7, 13, 15, 16, 17 och 21)

Enligt ändringarna 5, 7, 13, 15, 16, 17 och 21 får medlemsstaterna gå längre än den föreskrivna lägsta harmoniseringsnivån och utvidga vissa av direktivets konsumentskyldigheter till att även omfatta små och medelstora företag. Detta är ändringar som får kommissionens fulla stöd.

4.7. Larmnumret 112 (ändring 3)

I ändring 3 påpekas att nätoperatörens skyldighet, att göra information om varifrån samtalet kommer tillgänglig för de nationella larmtjänsterna, är begränsad till vad som är tekniskt genomförbart. I ändring 3 påpekas också att mottagandet och användningen av sådan information måste överensstämma med uppgiftsskyddsdirektivet. Kommissionen ställer sig utan invändningar bakom dessa bestämmelser.

5. Slutsats

Med stöd av artikel 250.2 i EG-fördraget ändrar kommissionen sitt förslag i enlighet med den lydelse som anges ovan.

Top