EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AR0327

Utkast till yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett program för att höja kvaliteten i den högre utbildningen och främja interkulturell förståelse genom samarbete med tredje land (Erasmus World) (2004–2008)"

EUT C 244, 10.10.2003, p. 14–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002AR0327

Utkast till yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett program för att höja kvaliteten i den högre utbildningen och främja interkulturell förståelse genom samarbete med tredje land (Erasmus World) (2004–2008)"

Europeiska unionens officiella tidning nr C 244 , 10/10/2003 s. 0014 - 0023


Utkast till yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett program för att höja kvaliteten i den högre utbildningen och främja interkulturell förståelse genom samarbete med tredje land (Erasmus World) (2004-2008)"

(2003/C 244/04)

REGIONKOMMITTÉN HAR AVGETT DETTA YTTRANDE

med beaktande av följande:

Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett program för att höja kvaliteten i den högre utbildningen och främja interkulturell förståelse genom samarbete med tredje land (Erasmus World) (2004-2008)(KOM(2002) 401 slutlig - 2002/0165 COD).

Rådets beslut av den 30 augusti 2002 att rådfråga kommittén i detta ärende i enlighet med EG-fördragets artikel 265 första stycket.

Ordförandens beslut av den 26 juni 2002 att ge utskottet för kultur och utbildning i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet.

Det utkast till yttrande (CdR 327/2002 rév. 2) som antogs av EDUC-utskottet den 18 februari 2003 (föredragande: Roberto Pella, borgmästare i Valdengo (I-PPE).

Yttrandet antogs enhälligt vid Regionkommitténs 49:e plenarsession den 9 och 10 april 2003 (sammanträdet den 10 april).

1. Regionkommitténs synpunkter

1.1. Regionkommittén ser positivt på att kommissionen har tagit till sig och vidareutvecklat grundprincipen i Europaparlamentets betänkande om "Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om utökat samarbete med tredje land inom högre utbildning"(1). Europaparlamentet "uppmanar enträget kommissionen att i sina program för återuppbyggnad och utvecklingsbistånd, precis som i de projekt som syftar till att stödja övergången till marknadsekonomi och stärka demokratin, utarbeta initiativ för att tredje länder och EU:s medlemsstater samfällt skall utveckla utbildningsprogram, studentutbyte, stipendier och bidrag som gör det möjligt för personer som har för avsikt att återvända till sitt hemland att integreras i arbetslivet för att motverka kunskapsflykt".

1.2. Kommittén värdesätter kommissionens förslag framför allt på grund av det mervärde som Erasmus World kan ge till åtgärder på EU-nivå som syftar till att förbättra den högre utbildningen. Detta förefaller i själva verket vara ett av de områden där medlemsstaterna kan uppnå mer genom att agera tillsammans än var för sig.

1.3. Som redan påpekats i tidigare yttranden anser ReK att den högre utbildningen har en viktig roll att spela i näringslivet, kulturlivet och samhällslivet på regional och lokal nivå. Som ett led i denna roll bör man etablera starka band mellan den högre utbildningen och de lokala och regionala myndigheterna.

1.4. Rörligheten över nationsgränserna är en viktig förutsättning för att skapa sysselsättningsmöjligheter, liksom för teoretisk utbildning och yrkesutbildning. Det är också ett grundläggande krav för den europeiska forskningens del.

1.5. ReK håller med kommissionen om att det är nödvändigt att ha tillgång till ett gemenskapsprogram, samtidigt som man fullt ut måste respektera artikel 149 i fördraget. Denna artikel begränsar gemenskapens insatser på utbildningsområdet till att stödja och komplettera medlemsstaternas insatser, och förbjuder en harmonisering av lagstiftningen.

1.6. Kommittén uppskattar att Erasmus World-programmets målsättningar formuleras med precision, och att kommissionen med framgång undviker en överlappning av åtgärder genom att inse att många centrala teman som rör internationaliseringen av den högre utbildningen kan behandlas bättre på nationell eller mellanstatlig nivå, eller inom ramen för befintliga gemenskapsåtgärder och gemenskapsprogram.

1.7. Regionkommittén framhåller dock att det trots det mellanstatliga samarbetet fortfarande återstår ett antal behov och brister som på ett effektivt sätt identifieras och lyfts fram av kommissionen:

- "Svårigheten att utnyttja de europeiska universitetens komparativa fördelar för att utveckla ett genuint och attraktivt utbud inom högre utbildning, särskilt på masternivå."

- "Avsaknaden av en tydligt urskiljbar europeisk identitet inom högre utbildning."

- "Bristen på 'flaggskeppsprodukter', såsom dubbla examina på högre nivå, och nödvändigheten av att skapa en gemenskapsbeteckning för masterkurser av hög kvalitet."

- "Den växande obalansen i inflödet av studerande från tredje land."

- "Tendensen bland de främsta doktoranderna och forskarna som söker en internationell utbildning att åka till USA."

- "Risken för att klyftan i fråga om interkulturell förståelse mellan Europa och andra kulturer vidgas."

- "Den otillräckliga utvecklingen av strukturella system för att uppmuntra broar mellan europeiska nätverk och högklassig högre utbildning i tredje land samt av utåtriktad rörlighet för europeiska studerande och akademiker som ett led i en europeisk läroplan."

- "Bristen på samordnade åtgärder på gemenskapsnivå för att främja Europas attraktionsförmåga, samt bland annat mekanismer för att säkra internationellt samarbete med avseende på kvalitetssäkring och studenttjänster."

1.8. Regionkommittén vill särskilt framhålla problemet med bristande jämvikt i fördelningen av studentströmmarna från tredje land. Över tre fjärdedelar av de cirka 400000 studenter från utomeuropeiska länder som studerar inom EU återfinns i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Detta är en av de största bristerna i de aktuella programmen på utbildningsområdet, och något som bör åtgärdas så snart som möjligt på grund av konsekvenserna för lokala och regionala myndigheter. Vissa kommuner och regioner har problem med alltför många utländska studenter, medan andra över huvud taget inte lyckas dra till sig dem.

1.9. Kommittén är övertygad om att gemenskapsprogrammet Erasmus World kommer att leda till en omfördelning av studentströmmarna från tredje land, vilket säkerligen kommer att vara till hjälp för de lokala och regionala myndigheterna.

1.10. Regionkommittén välkomnar att kommissionen kommer att eftersträva en balanserad geografisk representation för medlemsstaterna i Europeiska unionens masterkurser och att man "vid urvalet av Europeiska unionens masterkurser kommer att ta vederbörlig hänsyn till existensen av 'poles of excellence' vid universitet i mindre gynnade regioner i Europeiska unionen, i syfte att stärka universitetens ekonomiska, sociala och kulturella inflytande i dessa regioner"

1.11. ReK påminner om att Europeiska unionens masterkurser inte får leda till en differentiering av den högre utbildningen i Europa. Man bör eftersträva attraktiv och högklassig högre utbildning i hela unionen.

1.12. Kommissionen uppmanas att fästa särskild uppmärksamhet vid att undvika att Erasmus World av ekonomiska skäl reduceras till ett program för ett fåtal, det vill säga personer och institutioner med de största ekonomiska resurserna, vilket annars skulle bryta mot principen om lika möjligheter.

1.13. Kommissionen bör också utforma effektiva instrument för att undvika att man vid finansieringen av enskilda projekt inför så höga miniminivåer att utbildningsinstitutioner med små ekonomiska resurser, som ofta till skillnad från andra aktörer är i stånd att utarbeta innovativa projekt av hög kvalitet, utestängs från Erasmus World.

1.14. Vi instämmer helt i att den övergripande målsättningen i kommissionens förslag är mycket viktig, dvs. att bidra till utvecklingen av utbildning av hög kvalitet i Europa och framför allt främja samarbetet med tredje land.

1.15. Just samarbetet med tredje land på utbildningsområdet förefaller oundgängligt när det gäller att förbereda EU-medborgarna på att leva och arbeta i ett globaliserat kunskapsbaserat samhälle, i synnerhet i syfte att förbättra den ömsesidiga förståelsen mellan olika folk och kulturer för att - som kommissionen med rätta framhåller - på så sätt bidra till fred och stabilitet i världen.

1.16. I det betänkande som nämnts i punkt 1.1 betonar också Europaparlamentet att "samarbetet inom området för högre utbildning främjar goda grannförbindelser och ömsesidig förståelse mellan folken, vilket är en oundgänglig grundval för utveckling av alla slags civila samhällen i dagens värld där samhället präglas av en mångfald av etniska grupper och religioner".

1.17. Regionkommittén tror att programmet Erasmus World kommer att fungera bra och räknar med att det på lång sikt skall kunna innebära en effektiv tillväxtmöjlighet för Europa, på samma sätt som Fulbright-programmet har inneburit en fördel för USA, när det gäller att höja kvaliteten på den högre utbildningen och stimulera de europeiska universiteten att utveckla allt bättre internationella tjänster samt i fråga om att förbättra dialogen mellan olika kulturer. Enligt kommitténs uppfattning är det tack vare en effektiv politik för den högre utbildningen som USA sedan ett antal år tillbaka har fler utländska studenter än alla EU-medlemsstaterna tillsammans.

1.18. Vi uppskattar också att kommissionen särskilt uppmärksammar problemet med begåvningsflykt genom att institutioner som deltar i Europeiska unionens masterkurser och andra värduniversitet kommer att uppmuntras att utforma sina ansöknings- och urvalsförfaranden så att begåvningsflykt från mindre utvecklade länder undviks eller motverkas. Vi anser att en av de viktigaste beståndsdelarna i Europeiska unionens ansvar gentemot de fattigaste länderna utanför EU i själva verket är att garantera dessa länder en utveckling som baseras på deras egna resurser.

2. Kommentarer till de särskilda målen i kommissionens åtgärdsprogram

2.1. Bland de särskilda mål som kommissionen sätter upp kommer de lokala och regionala myndigheterna enligt Regionkommitténs uppfattning att bli mest involverade i att skapa "en högre profil, synlighet och förbättrad tillgänglighet för europeisk utbildning".

2.2. Närvaron av studenter från tredje land i medlemsstaterna är en fråga som engagerar de lokala och regionala myndigheterna av två olika skäl:

2.3. För det första är de lokala och regionala myndigheterna de enda som kan garantera en jämlik tillgång till olika tjänster.

2.4. För det andra är de direkt involverade i några av de verksamheter som kommissionen i sitt åtgärdsprogram definierar som "kompletterande":

- "Förändringar inom samhälle och utbildningssystem i ett globalt perspektiv."

- "Säkerhet och hälsa för studerande som deltar i utbytet."

- "Frågor rörande konsumentskydd med anknytning till internationell utbildning."

2.5. Kommittén stöder också fullt ut övriga tre särskilda mål i åtgärdsprogrammet:

- "Skapandet av ett utpräglat europeiskt utbud inom högre utbildning som är attraktivt både inom och utanför Europeiska unionen."

- "Ett större intresse i världen för att förvärva europeiska kvalifikationer och/eller erfarenheter bland högt kvalificerade studerande och akademiker från hela världen."

- "Ett mer strukturerat samarbete mellan Europeiska unionen och institutioner i tredje land och större utåtriktad rörlighet för Europeiska unionen som en del av europeiska studieprogram."

3. Kommentarer till de operativa målen i kommissionens åtgärdsprogram

3.1. Regionkommittén instämmer i de motiveringar som har fått kommissionen att lägga tonvikten på den högre universitetsutbildningen och på så vis sätta den i centrum för en gemenskapsåtgärd.

3.2. Framför allt uppskattar vi att man uppmärksammat de problem som hänger samman med kravet på att möjliggöra universitetsstudier för ett betydande antal studenter från tredje land för en period av tre till sex år, problem som i första hand drabbar de lokala och regionala myndigheterna.

3.3. Vi vill erinra om att vi redan i tidigare yttranden har uppmanat kommissionen att planera åtgärder för att harmonisera villkoren för tillträde och vistelse för medborgare från tredje land som vistas i EU för att bedriva studier. Vi ser positivt på att kommissionen nyligen har utarbetat ett förslag till direktiv på detta område.

4. Regionkommitténs rekommendationer

Rekommendation 1

Skäl 6a (nytt)

>Plats för tabell>

Motivering

Ju starkare koppling Erasmus World-programmet har till de nuvarande gemenskapsprogrammen, desto effektivare kommer det att bli, samtidigt som åtskillnad skall göras mellan programmens olika specifika mål.

Rekommendation 2

Skäl 13

>Plats för tabell>

Motivering

Det är de lokala och regionala myndigheterna som via de regionala universiteten är bäst lämpade att bedöma huruvida det nuvarande programmet är effektivt vad gäller genomförande och deltagande och att påtala de eventuella konkreta svårigheter som studenterna i tredje land möter.

Rekommendation 3

Artikel 1.2a (ny)

>Plats för tabell>

Motivering

Precis som i andra gemenskapsprogram måste man värna om dels medlemsstaternas behörighet på utbildnings- och fortbildningsområdet, dels den kulturella och språkliga mångfalden, som är den europeiska kulturens verkliga tillgång.

Rekommendation 4

Artikel 4.2 a

>Plats för tabell>

Motivering

Det är vikligt att man på ett effektivt sätt utnyttjar redan befintliga nätverk. Exempelvis har många näringslivsaktörer inom medlemsstaterna redan utvecklat välfungerande former för utbyte i syfte att förbättra den yrkesinriktade universitetsutbildningen på högre nivå, bland annat i form av bilaterala avtal mellan medlemsstaterna och tredje land. Sådana nätverk utgör ypperliga kanaler för att så fort som möjligt få igång gemenskapsprogrammet Erasmus World.

Rekommendation 5

Artikel 6.2a (ny)

>Plats för tabell>

Motivering

Erasmus-programmets framgång är avhängig av en verkningsfull information och marknadsföring för att programmet skall nå så många intresserade som möjligt, vilket främst sker tack vare medverkan av regionala universitet och lokala och regionala myndigheter.

Rekommendation 6

Artikel 8.1

>Plats för tabell>

Motivering

En höjning av kvaliteten på den högre utbildningen kan endast åstadkommas genom en direkt medverkan av regionala universitet, och således genom en direkt medverkan av lokala och regionala myndigheter från programmets inledningsfas.

Rekommendation 7

Artikel 10.1

>Plats för tabell>

Motivering

Det finansiella anslaget på 200 miljoner euro är otillräckligt. För att öka möjligheten till interkulturellt utbyte är det absolut nödvändigt att säkerställa att också studenter från tredje land som ligger långt från EU får delta.

Rekommendation 8

Artikel 13.1

>Plats för tabell>

Motivering

Vi hänvisar till motiveringen till rekommendation 2.

Rekommendation 9

Bilagan, åtgärd 1.1

>Plats för tabell>

Motivering

Beteckningen "Europeiska unionens masterkurser" skall beviljas i samarbete med universitet och lokala och regionala myndigheter. Universiteten kan garantera utvärderingen av kvaliteten på de föreslagna kurserna, och de lokala och regionala myndigheterna kan ansvara för mottagandet av studenterna och utvärdera huruvida detta är effektivt.

Rekommendation 10

Bilagan, åtgärd 1.2 a

>Plats för tabell>

Motivering

Syftet med programmet Erasmus World är, förutom att öka kvaliteten på den högre utbildningen, att främja kunskap om andra kulturer. För att ge studenter från tredje land möjlighet att lära känna värdlandets kultur bör antalet berörda medlemsländer begränsas till två och vistelsen i vart och ett av dessa medlemsländer utökas från 9 månader till ett år.

Rekommendation 11

Bilagan, åtgärd 1.2 b

>Plats för tabell>

Motivering

Ett av de viktigaste medlen för att lära känna ett lands kultur är det språk som talas i landet, och särskilt minoritetsspråk, som utgör viktiga inslag vad gäller kulturell rikedom och mångfald.

Rekommendation 12

Bilagan, åtgärd 1.2 h

>Plats för tabell>

Motivering

Här förefaller det nödvändigt att framhålla vikten av kvaliteten i de system som antagits, och framför allt den grundläggande roll som lokala och regionala myndigheter spelar när det gäller att säkerställa att studenterna får ett lämpligt mottagande. Välfungerande instrument för samråd med lokala och regionala myndigheter måste utformas för att så enkelt och effektivt som möjligt ta itu med konkreta problem, t.ex. studenternas inkvartering, i syfte att underlätta tillgången till europeiska masterutbildningar.

Rekommendation 13

Bilagan, åtgärd 1.2 i

>Plats för tabell>

Motivering

Vi hänvisar till motiveringen till rekommendation 11.

Rekommendation 14

Bilagan, åtgärd 3.3 a (ny)

>Plats för tabell>

Motivering

Vi hänvisar till motiveringen till rekommendation 4.

Rekommendation 15

Bilagan, åtgärd 4.4.1.2 första strecksatsen

>Plats för tabell>

Motivering

Internet är helt säkert det bästa informationsverktyget för att på ett effektivt sätt nå alla potentiella deltagare i Erasmus World-programmet. Genom att låta hemsidan bli den huvudsakliga informationskanalen är det möjligt att avdela utökade medel till finansieringen av studenternas rörlighet.

Bryssel den 10 april 2003.

Regionkommitténs

ordförande

Albert Bore

(1) KOM(2001) 385 - C5 - 0538/2001 - 2001/2217 (COS).

Top