Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000SC1135

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om rådets gemensamma ståndpunkt rörande förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av de gemensamma principerna för det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen (ENS 95) avseende registrering av skatter och sociala avgifter och om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96

    /* SEK/2000/1135 slutlig - COD 99/0200 */

    52000SC1135

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om rådets gemensamma ståndpunkt rörande förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av de gemensamma principerna för det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen (ENS 95) avseende registrering av skatter och sociala avgifter och om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96 /* SEK/2000/1135 slutlig - COD 99/0200 */


    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om rådets gemensamma ståndpunkt rörande förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av de gemensamma principerna för det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen (ENS 95) avseende registrering av skatter och sociala avgifter och om ändring av rådets förordning (EG) nr 2223/96

    1. Bakgrund

    Förslaget överlämnat till Europaparlamentet och rådet (KOM(1999) 488 slutlig, 1999/0200 (COD)): 18 oktober 1999.

    Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande: 26 januari 2000.

    Europaparlamentets yttrande vid den första behandlingen: 13 april 2000.

    Antagande av en gemensam ståndpunkt: 26 juni 2000.

    2. Syfte med kommissionens förslag

    Fastställande av de gemensamma principerna avseende registrering av skatter och sociala avgifter för ENS 95, så att jämförbarheten mellan medlemsstaternas nationalräkenskaper säkras och framför allt tydliga och realistiska uppgifter erhålls om det offentliga underskottet.

    3. Anmärkningar till den gemensamma ståndpunkten

    3.1 Allmänt om den gemensamma ståndpunkten

    Genom den gemensamma ståndpunkten ändras kommissionens ursprungliga förslag innehållsmässigt på ett sätt som till stor del överensstämmer med Europaparlamentets ändringsförslag.

    - I den gemensamma ståndpunkten framkommer det, redan genom titeln på utkastet till förordning, att syftet med förordningen inte endast är att klargöra utan även att ändra principerna för registrering av skatter och sociala avgifter i ENS 95.

    - I den gemensamma ståndpunkten anges även ett alternativ som innebär en möjlighet att behandla aviserade skatter och sociala avgifter som inte väntas kunna inkasseras som kapitaltransfereringar. Kommissionen beklagar denna ändring eftersom det ändrade utkastet till förordning visserligen säkrar jämförbarheten när det gäller de offentliga underskotten, men inte längre jämförbarheten när det gäller skattetrycket. Kommissionen kan emellertid godta denna ändring, eftersom den kommer att ange i de bestämmelser som den kommer att lägga till texten till ENS efter det att förordningen antagits att de medlemsstater som väljer detta alternativ skall redovisa dessa kapitaltransfereringar under en särskild post i sina räkenskaper. Detta kommer att säkra målet om tydlighet.

    - I den gemensamma ståndpunkten införs bestämmelser om att medlemsstaterna hos kommissionen får begära en övergångsperiod på högst två år, så att de kan anpassa sina räkenskapssystem till förordningen. Kommissionen är bekymrad för att denna ändring innebär att jämförbarheten när det gäller de offentliga underskotten försenas. Den anser också att denna ändring tekniskt sett inte är nödvändig. Kommissionen kan godta ändringen förutsatt att den tolkas enligt följande: ändringen har för kommissionen den innebörden att kommissionen kan begära en motivering av medlemsstaten ifråga och sedan eventuellt avslå medlemsstatens begäran eller begränsa övergångsperioden till ett år.

    Förutom dessa tre grundläggande innehållsmässiga ändringar, som både parlamentet och rådet företräder, finns det vissa skillnader mellan de två institutionerna, det rör sig dock om ändringar på detaljnivå, och då främst i skälen. Några skillnader är också av formell karaktär, främst följande:

    - I den gemensamma ståndpunkten beaktas det nya kommittéförfarandet (rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999), som kräver en ändring av ENS-förordningen.

    - Den gemensamma ståndpunkten omfattar inte Europaparlamentets ändringsförslag 4, 5 och 6 om tillämpningen av ENS 95 för beräkningen av de momsbaserade egna medlen. Kommissionen påminner om att den, i samband med den första behandlingen av förordningen, åtog sig att lägga fram en separat rättsakt i denna fråga. Arbetet med kommissionsförslaget har redan påbörjats med siktet inställt på att lägga fram detta för Europaparlamentet och rådet.

    3.2 Europaparlamentets ändringsförslag vid den första behandlingen

    3.2.1 Godtagna av kommissionen och införda i den gemensamma ståndpunkten

    Europaparlamentet har föreslagit nio ändringar efter den första behandlingen av kommissionens ursprungliga förslag.

    Fyra av dessa ändringsförslag har godtagits av kommissionen och förts in i den gemensamma ståndpunkten, några med mindre skillnader i ordalydelsen som inte medför några ändringar i sak.

    - Ändringsförslag 1 beträffande förslagets titel: titeln anger nu att det rör sig om en ändring av förordningen och inte bara ett klargörande av principerna i ENS 95 för registrering av skatter och sociala avgifter.

    - Genom ändringsförslag 7 (beträffande artikel 3 i förordningen) införs ett alternativ som innebär en möjlighet att behandla aviserade skatter och sociala avgifter som inte väntas kunna inkasseras som kapitaltransfereringar.

    - Ändringsförslag 8 innehåller preciseringar av artikel 6 beträffande tillämpningen av förordningen.

    - Genom ändringsförslag 9 införs ett nytt stycke i artikel 7 om förordningens ikraftträdande. Medlemsstaterna får möjlighet att hos kommissionen begära en övergångsperiod på högst två år. Kommissionen godtar denna ändring förutsatt att ändringen tolkas på ett sådant sätt att kommissionen kan ge avslag på en begäran som framställs av en medlemsstat.

    3.2.2 Godtagna av kommissionen men inte införda i den gemensamma ståndpunkten (och kommissionens uppfattning)

    Europaparlamentets ändringsförslag 2 och 3 beträffande skäl 3 och 4 i kommissionens ursprungliga förslag har inte införts i den gemensamma ståndpunkten. I den gemensamma ståndpunkten har dessa skäl omformulerats till ett enda skäl.

    Kommissionen anser att den gemensamma ståndpunkten är en förbättring på denna punkt, både jämfört med det ursprungliga förslaget och med Europaparlamentets ändringsförslag 2 och 3.

    3.3 Rådets eventuella nya bestämmelser, med kommissionens uppfattning

    Rådet har infört ytterligare några bestämmelser i utkastet till förordning. Kommissionen godtar alla dessa ändringar, sex till antalet.

    - Det nya kommittéförfarandet (rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999) kräver en ändring av ENS-förordningen. Hänsyn till detta tas i förordningens titel, i ett nytt skäl 7 och i en ny artikel 6.

    - Det nya skäl 3 är en omformulering av de tidigare skälen 3 och 4, detta för att förbättra den språkliga utformningen.

    - Det tidigare skäl 6 utgår, eftersom länderna inte har samma tolkning av de delar av Systemet för nationalräkenskaper (SNA 93) som nämns. Det är därför enklare att stryka denna hänvisning till SNA 93.

    - Ett nytt skäl 5 införs för att ange att Kommittén för det statistiska programmet, Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik och Kommittén för bruttonationalinkomsten får yttra sig över medlemsstaternas redovisningsmetoder när det gäller skatter och sociala avgifter.

    - Artikel 2, där de allmänna principerna behandlas, har omformulerats för att ta hänsyn till den ändring av artikel 3 som gör det möjligt med en alternativ behandling av kapitaltransfereringar. Det är inte längre möjligt att ange i de allmänna principerna att skatter och sociala avgifter inte omfattar belopp som inte väntas kunna inkasseras, men det är fortfarande viktigt att fastställa att de offentliga underskotten inte omfattar dessa belopp.

    - Den tidigare artikel 4 (balansering av beräkningen av BNP) har utgått, eftersom det ansågs att förordningen bara behövde omfatta de allmänna registreringsprinciperna. Kommissionen stöder denna förenkling.

    3.4 Eventuella problem med kommittéförfarandet som framkommit i samband med antagandet av den gemensamma ståndpunkten (och kommissionens uppfattning)

    Inga.

    4. Slutsatser/allmänna anmärkningar

    Kommissionen stöder den gemensamma ståndpunkten som helhet, förutsatt dess tolkning av bestämmelsen om övergångsperioden blir gällande.

    Kommissionen anser att de ändringar som införs genom rådets gemensamma ståndpunkt respekterar det viktigaste syftet med förordningen, nämligen att säkra tydliga och jämförbara beräkningar av de offentliga underskotten i samtliga medlemsstater.

    Framhållas bör att ENS 95 är det verktyg som används för att beräkna och jämföra medlemsstaternas räkenskaper och ekonomiska aggregat och att protokollet om förfarandet vid alltför stora underskott uttryckligen hänvisar till detta för mätningen av offentliga underskott.

    Den gemensamma ståndpunkten avviker visserligen från kommissionens ursprungliga förslag, men den grundläggande idén bevaras, nämligen att medlemsstaterna likställs när det gäller de statistiska källor som används, dvs. skatter och sociala avgifter som inkasseras eller aviseras: beloppen avseende skatter och sociala avgifter som inte väntas kunna inkasseras får under inga omständigheter leda till en undervärdering av det offentliga underskottet.

    5. Uttalande från kommissionen

    Kommissionen har gjort ett unilateralt uttalande till rådets protokoll rörande tolkningen av bestämmelsen om övergångsperioden (se bilagan).

    Top