Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000IR0123

Yttrande från Regionkommittén om "Lokala och regionala myndigheters roll i Europeiska unionens strategi för Medelhavsområdet"

EGT C 22, 24.1.2001, p. 7–9 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000IR0123

Yttrande från Regionkommittén om "Lokala och regionala myndigheters roll i Europeiska unionens strategi för Medelhavsområdet"

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 022 , 24/01/2001 s. 0007 - 0009


Yttrande från Regionkommittén om "Lokala och regionala myndigheters roll i Europeiska unionens strategi för Medelhavsområdet"

(2001/C 22/03)

BAKGRUND

Förklaringen från Europa-Medelhavskonferensen i Barcelona den 28 november 1995.

Slutsatserna från Europeiska rådets möte i Wien den 11-12 december 1998.

Slutsatserna från Europa-Medelhavskonferensen i Stuttgart den 15-16 april 1999.

Slutsatserna från Europeiska rådets möte i Köln den 3-4 juni 1999.

Slutsatserna från Europeiska rådets möte i Feira den 19-20 juni 2000.

ReK:s yttrande om kommissionens meddelande till rådet och parlamentet: "Stärkande av Europeiska unionens politik i Medelhavsområdet: Förslag till genomförande av ett euromediterrant partnerskap" (CdR 371/95)(1).

ReK:s yttrande om "De lokala myndigheterna och Europa-Medelhavspartnerskapet" (CdR 125/97 fin)(2).

ReK:s resolution om "Decentraliserat samarbete och de regionala och lokala myndigheternas roll i Europa-Medelhavspartnerskapet" (CdR 40/2000 fin)(3).

Europaparlamentets resolution om Medelhavspolitiken av den 30 mars 2000.

Presidiets beslut av den 11 april 2000 att i enlighet med artikel 265 i EG-fördraget utarbeta ett yttrande om "Lokala och regionala myndigheters roll i Europeiska unionens strategi för Medelhavsområdet" och att ge utskott 1 (regionalpolitik, strukturfonder, ekonomisk och social sammanhållning, samarbete över nations- och regionsgränser) i uppdrag att förbereda ärendet.

Utkastet till yttrande (CdR 123/2000 rév. 2) som utskott 1 antog den 28 juni 2000 (föredragande: Manuel Chaves González, E-PSE).

UTGÅNGSPUNKTER

Medelhavet har en strategisk betydelse för hela EU, och det tar sig uttryck i den process som inleddes med Europa-Medelhavskonferensen i Barcelona 1995.

Denna process måste stärkas, eftersom den på många punkter inte har nått upp till de förväntningar som väckts på båda sidorna av Medelhavet. Framför allt bör den politiska dimensionen stärkas, så att man kan skapa effektiva instrument för att uppnå att Europa-Medelhavspartnerskapet bidrar till att skapa ett område för fred, stabilitet och utveckling.

EU engagerade sig i att ta ett nytt steg i förbindelserna med Medelhavsländerna då man vid Europeiska rådets mötes i Feira antog den gemensamma strategin för EU och Medelhavsområdet, vars främsta mål är att påskynda den process som inleddes i Barcelona.

Vid den tredje Europa-Medelhavskonferensen i Stuttgart beslutade man att fortsätta utveckla förbindelsera mellan Europa och Medelhavsländerna vid en fjärde Europa-Medelhavskonferens i slutet av år 2000, då Frankrike innehar ordförandeskapet i Europeiska unionens råd.

Europas regioner och kommuner har inlett åtgärdsprogram för södra och östra Medelhavsområdet.

Vid konferensen i Stuttgart beslutarde man att ge de lokala och regionala myndigheterna en viktigare roll i Europa-Medelhavspartnerskapet. De ministrar som deltog i konferensen beslutade också att förstärka det decentraliserade samarbetet. Vid Europeiska rådets möte i Köln bekräftades de tidigare besluten.

Med hänsyn till den speciella relation som EU:s lokala och regionala förvaltningar har med södra och östra Medelhavsområdet och till deras utvecklingsåtgärder i området, är det lämpligt och intressant för Regionkommittén att uttrycka sin ståndpunkt om EU:s gemensamma strategi och den fjärde Europa-Medelhavskonferensen.

Mot bakgrund av ovanstående antog Regionskommittén följande yttrande vid sin 35:e plenarsession den 20-21 september (sammanträdet den 20 september).

1. Regionkommittén påpekar att EU:s gemensamma strategi för Medelhavsområdet och den fjärde Europa-Medelhavskonferensen bör skapa en ny och effektivare ram för förbindelserna mellan EU och Medelhavsländerna och därmed stärka Barcelonaprocessen. På så sätt kan man åtgärda de brister som hämmat utvecklingen av relationer och samarbede och göra klart att Medelhavsområdet är strategiskt viktigt för EU.

2. Regionkommittén vill, med hänvisning till Barcelonaförklaringen och slutsatserna från Stuttgartkonferensen och Europeiska rådets möte i Köln, upprepa sin begäran att de lokala och regionala myndigheterna - med sin speciella ställning - konkret skall involveras i förverkligandet av ett område för fred, stabilitet och utveckling i Medelhavsområdet.

3. Regionkommittén anser att detta bör ske genom inrättandet av en lokal och regional instans inom det institutionella samarbetet. Denna instans, som skall omfatta kommuner och regioner från båda sidorna av Medelhavet, skulle ha till uppgift att stimulera partnerskapet och utforma program som integrerar åtgärder i hela området.

Strukturen och befogenheterna för denna lokala och regionala instans skall fastställas av de kommuner och regioner som instansen omfattar, med hänsyn till deras särart.

4. Regionkommittén beklagar att det ännu inte har anordnats ett enda av de möten som enligt Barcelonaförklaringen skulle innebära att företrädare från lokala och regionala förvaltningar samlas för att göra en utvärdering av sina problem och utbyta erfarenheter. Kommittén begär följaktligen att dessa möten skall hållas från och med i år.

5. Regionkommittén upprepar sin begäran att det decentraliserade Europa-Medelhavssamarbetet skall utgöra en grundpelare i den samlade strategin, Barcelona IV och tillämpningen av slutsatserna från konferensen i Stuttgart och Europeiska rådets möte i Köln. ReK föreslår därför att regionerna och kommunerna på uppdrag av kommissionen och inom ramen för det decentraliserade samarbetet får förvalta gemenskapsmedel som avsatts för partnerskapsländerna i Medelhavsområdet.

6. Regionkommittén anser att man inom ramen för det decentraliserade samarbetet bör utforma riktlinjer för ett interregionalt och transnationellt program som riktar sig till kommuner och regioner i hela Medelhavsområdet. Det kan åtgärda den nuvarande splittringen och garantera en bättre politisk samordning och effektivare resursanvändning. Programmet bör syfta till en hållbar befolkningsutveckling i södra och medelstora företag, sysselsättning, socialpolitik, ekonomisk politik och en politik som förvaltningen av migrationsströmmarna, med särskild uppmärksammet på problemen kring säkerhet, mottagning av migrationsströmmarna, med särskild uppmärksamhet på problemen kring säkerhet, mottagning och integration.

7. Regionkommittén uppmanar EU-institutionerna och medlemsstaterna att göra en grundlig analys av hur Meda-programmet kan utjämna de skillnader som finns i dag och bidra till att skapa ett Europa-Medelhavspertnerskap.

8. Regionkommittén beklagar att man trots att betydande summor avsatts till programmet har inlett ganska få projekt och lämnat större delen av medlen outnyttjade; kommittén efterlyser därför förenklade förfaranden, vilket skulle främja en effektiv tilldelning såväl av dessa resurser som av framtida.

9. Regionkommittén kräver att man i detta nya steg av programmet ser till att förvalta gemenskapsprogrammen bättre och gör dem flexiblare. ReK kräver också att man samordnar medlemsstaternas, regionernas, kommunernas och gemenskapens program för Medlhavsområdet och ser till att dessa kompletterar varandra. Det skulle medföra en konsekventare och fruktsammare användning av de medel som avsatts för ekonomisk och social utveckling i Medelhavsländerna. Regionkommittén begär också att man skall klargöra och koncentrera de poster i gemenskapens budget som finansierar åtgärder i Medelhavsområdet.

10. Regionkommittén anser att programmet Meda II bör tilldelas adekvata anslag som återspeglar Medelhavsområdets betydelse och det angelägna utvecklingsbehovet.

11. Regionkommittén anser att det i bestämmelserna för Meda II skall ingå ett avsnitt om att utveckla det decentraliserade samarbetet och att man avsätter medel för program av den typ som tas upp i punkt 6.

12. Regionkommittén upprepar sitt krav att de olika gemenskapsinstrument som finansierar samarbetsåtgärder i Medelhavsområdet skall samordnas. Konkret begär kommittén en samordning av Interreg-programmet och Meda-programmet.

13. Regionkommittén stöder förslaget om ett övergripande sociokulturellt program som ur olika perspektiv framhäver och tar till vara de kristna, judiska och islamiska kulturernas bidrag till Medelhavskulturens utveckling och som stärker kontakterna mellan de tre religionerna och kulturerna. Man bör även beakta den historiska bakgrunden till detta inflytande, som är mer eller mindre stort beroende på vilken kultur och vilket geografiskt område det rör sig om.

14. Regionkommittén efterlyser ett klart och exakt definierat handlingsprogram som inför upprättandet av ett frihandelsområde efter år 2000 kan säkerställa att jordbruken i norra respektive södra och östra Medelhavsområdet bevarar sin mångfald och kompletterar varandra.

15. Regionkommittén anser att allmänheten på båda sidor om Medelhavet bör ha större kännedom om målen för Europ-Medelhavspertnerskapet. Kommittén efterlyser därför informationskampanjer som kan bidra till att öka medborgarnas förståelse och stöd för processen. ReK föreslår att man utarbetar och antar ett särskilt informationsprogram som i synnerhet vänder sig till medborgarna på ömse sidor om Medlhavet och vars genomförande inbegripper lokala och regionala myndigheder.

Bryssel den 20 september 2000.

Regionkommitténs

ordförande

Jos Chabert

(1) EGT C 126, 29.4.1996, s. 12.

(2) EGT C 64, 27.2.1998, s. 59.

(3) EGT C 156, 6.6.2000, s. 47.

Top