Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AR0166

    Yttrande från Regionkommitténs om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Prioriteringar när det gäller vägtrafiksäkerheten inom EU — lägesrapport och klassificering av åtgärder"

    EGT C 22, 24.1.2001, p. 25–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AR0166

    Yttrande från Regionkommitténs om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Prioriteringar när det gäller vägtrafiksäkerheten inom EU — lägesrapport och klassificering av åtgärder"

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 022 , 24/01/2001 s. 0025 - 0027


    Yttrande från Regionkommitténs om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Prioriteringar när det gäller vägtrafiksäkerheten inom EU - lägesrapport och klassificering av åtgärder"

    (2001/C 22/07)

    BAKGRUNDSTEXTER

    Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om prioriteringar när det gäller vägtrafiksäkerheten inom EU - lägesrapport och klassificering av åtgärder (KOM(2000) 125 slutlig).

    Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Ökad vägtrafiksäkerhet inom EU - Programmet för åren 1997-2001 (KOM(97) 131 slutlig).

    Kommissionens beslut av den 20 mars 2000 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén i detta ärende.

    Presidiets beslut av den 2 juni 1999 att ge utskott 3 (transeuropeiska nät, transporter, informationssamhället) i uppdrag att utarbeta kommitténs yttrande.

    Regionkommitténs yttrande om ett förslag till rådets beslut om främjande av en säker och hållbar utveckling inom transportsektorn (CdR 64/97 fin)(1).

    Regionkommitténs yttrande om den gemensamma transportpolitiken - Hållbar rörlighet: ett framtidsperspektiv (CdR 189/99 fin)(2).

    Det utkast till yttrande (CdR 166/2000 rév. 1) som antogs av utskott 3 den 26 juni 2000 (föredragande: Maurice Cummins, IRL-PPE).

    BAKGRUND

    Vägtrafiksäkerhet är en fråga som berör varje europeisk medborgares liv.

    Fördraget om Europeiska unionen innehåller ett uttryckligt krav på att den gemensamma transportpolitiken skall inkludera åtgärder för att förbättra transportsäkerheten.

    Ett antal instanser delar på ansvaret för att uppnå målsättningarna under den gemensamma transportpolitiken och programmet för vägtrafiksäkerhet, och de lokala och regionala myndigheterna spelar en viktig roll i detta sammanhang.

    Mot bakgrund av ovanstående antog Regionkommittén vid sin 35:e plenarsession den 20-21 september 2000 (sammanträdet den 21 september) följande yttrande.

    1. Regionkommitténs synpunkter och rekommendationer

    1.1. Regionkommittén välkomnar lägesrapporten och det pågående handlingsprogrammet för att främja vägtrafiksäkerheten i EU.

    1.2. Regionkommittén godkänner klassificeringen av åtgärderna och rekommendationen till beslutsfattare, med förbehåll för att man inkluderar ytterligare åtgärder och beaktar andra specifika frågor som tas upp nedan.

    1.3. Av meddelandet framgår inte om kostnadsbedömningar i samband med vägtrafiksäkerhet mer allmänt används på alla nivåer i beslutsprocessen. Detta var en specifik rekommendation i kommissionens meddelande "Ökad vägtrafiksäkerhet inom EU - Programmet för åren 1997-2001". Regionkommittén undrar om programmet har haft någon framgång med att införa sådana metoder.

    1.4. Regionkommittén anser att "rätten" till personlig frihet inte bör tillåtas att komma före andra trafikanters säkerhet. Ett farligt och asocialt beteende inskränker andras personliga frihet, för att inte tala om vilken fara det utgör för den personliga säkerheten. Säkerhet bör alltid prioriteras.

    1.5. Kommittén noterar att de första tre av de klassificerade åtgärderna (European New Car Assessment Programme - EuroNCAP, säkerhetsbälten och alkohol) alla har att göra med allmänhetens medvetenhet om vägtrafiksäkerhetsfrågor. Kommittén förordar därför att alla beslutsfattare bör prioritera en ökad medvetenhet bland allmänheten.

    Man bör uppmuntra kampanjer som omfattar hela EU eller enstaka länder och som är inriktade på specifika överträdelser, exempelvis fortkörning och rattfylleri. En bättre efterlevnad av vägreglerna kräver förändrade attityder och förarbeteenden. Enbart lagar kommer inte att förändra hur bilar används. För att uppnå attitydförändringar kan man exempelvis genomföra offentliga informationskampanjer, där man kan använda förebilder om så är lämpligt.

    1.6. Kommittén anser att man bör använda partnerskap för att öka den allmänna medvetenheten hos beslutsfattarna, rättsutövarna och trafikanterna. Den privata sektorn skulle kunna bidra till medvetandehöjande kampanjer. Exempelvis skulle företag som tillverkar alkoholhaltiga drycker kunna uppmuntras att bidra till finansieringen av kampanjer mot rattfylleri, och försäkringsbolag skulle kunna finansiera kampanjer som vänder sig till unga bilförare och förare i högriskgrupper.

    1.7. Regionkommittén anser att man bör lägga större vikt vid utbildning som en mycket kostnadseffektiv åtgärd för att förebygga olyckor. Upp till 99 % av alla olyckor skulle antagligen kunna undvikas om rätt åtgärd vidtas vid rätt tidpunkt. Vi vill uppmuntra utbildning som förbättrar trafiksäkerheten och ökar riskmedvetenheten och därmed hjälper till att förebygga olyckor. Utbildning av unga förare skulle kunna börja i skolan med kurser i medvetenhet om trafiksäkerhet.

    1.8. Regionkommittén framhåller betydelsen av att genomföra och upprätthålla lagstiftning och noterar att det verkar finnas stora skillnader mellan olika medlemsstater på denna punkt. Därför föreslår kommittén att man genomför en analys inom hela EU av i vilken grad medlemsstaterna genomför och upprätthåller lagstiftningen, särskilt när det gäller metoder för fartkontroll. Databasen CARE skulle kunna användas för att samla in och sprida sådan information. Med hjälp av denna information skulle man kunna bedöma korrelationen mellan låga nivåer av genomförande och upprätthållande och stort antal olyckor och dödsoffer.

    1.9. Regionkommittén anmodar kommissionen att utarbeta rekommendationer för utvärderingar av åtgärder som vidtas i samband med vägbyggen, detta med avseende på trafikanternas säkerhet. Åtminstone när det gäller nya konstruktioner, som finansieras av EU, skulle en sådan granskning av trafiksäkerheten kunna krävas.

    1.10. Regionkommittén stöder att man försöker utveckla alternativa incitament, exempelvis skattelättnader, som kan öka investeringarna i vägtrafiksäkerhet. Exempelvis skulle man kunna utarbeta försäkringsprogram som främjar trafiksäkerhet och trafikmedvetenhet, särskilt bland unga förare. Sådana incitament kan bidra till att framhäva fördelarna med att investera i säkerhet jämfört med priset av att inte investera.

    1.11. Kommissionen ger i meddelandet en fingervisning om hur analyser med hjälp av olika kriterier och bedömningar av kostnadseffektiviteten kan ge en bild av fördelarna med åtgärder som främjar vägtrafiksäkerheten. Samtidigt krävs det mer forskning om hur dessa och andra metoder kan utvecklas. Regionkommittén föreslår därför att man genomför demonstrationsprojekt för att visa hur kostnadseffektivitetsbedömningar och andra metoder kan användas i arbetet med vägtrafiksäkerhet. Dessa demonstrationsprojekt skulle kunna anpassas till de problem som olika medlemsstater står inför och skulle vara förenliga med EU:s roll som komplement till lokala och nationella åtgärder, särskilt när det gäller samordning.

    1.12. Regionkommittén undrar om det är lämpligt att bilen ges en så framträdande plats i handlingsprogrammet för vägtrafiksäkerhet. Säkerheten är lika viktig vare sig det gäller fotgängare, cyklister, bilister eller andra trafikanter. Folk bör uppmuntras att byta till det säkraste transportmedlet. Vägarna bör dock vara säkra för alla transportsätt. Varken bilen eller något annat transportmedel bör tillåtas att dominera på bekostnad av säkerheten för övriga transportsätt. Bilar bör konstrueras på så sätt att de orsakar minsta möjliga skada för såväl förare och passagerare som fotgängare i händelse av olycka.

    1.13. Regionkommittén föreslår att större uppmärksamhet fästs vid hälsokontroll av förare - t.ex. äldre förare - i syfte att försäkra sig om att de har förmåga att köra tryggt.

    1.14. Regionkommittén anmodar kommissionen att på alla sätt verka för att man inom rimlig tid skall kunna få till stånd en harmonisering av tekniska anordningar som biltillverkarna installerar i fordonen.

    Bryssel den 21 september 2000.

    Regionkommitténs

    ordförande

    Jos Chabert

    (1) EGT C 244, 11.8.1997, s. 33.

    (2) EGT C 374, 23.12.1999, s. 76.

    Top