EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999SC2183

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om Rådets gemensamma ståndpunkt om det ändrade förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljöstyrnings- och miljörevisionsordning (EMAS)

/* SEK/99/2183 slutlig - COD 98/0303 */

51999SC2183

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om Rådets gemensamma ståndpunkt om det ändrade förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljöstyrnings- och miljörevisionsordning (EMAS) /* SEK/99/2183 slutlig - COD 98/0303 */


MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om Rådets gemensamma ståndpunkt om det ändrade förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljöstyrnings- och miljörevisionsordning (EMAS)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om

Rådets gemensamma ståndpunkt om det ändrade förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljöstyrnings- och miljörevisionsordning (EMAS)

1. Förfarande

Förslaget (KOM(1998) 622 slutlig) överlämnades till rådet den 3 november 1998 och till Europaparlamentet den 11 december 1998 i enlighet med det samarbetsförfarande som anges i artikel 130s.1 i fördraget.

Europaparlamentet avgav sitt yttrande i den första behandlingen den 15 april 1999 och Ekonomiska och sociala kommittén avgav sitt yttrande vid plenarmötet den 26 maj 1999.

Efter det att Europaparlamentet avgivit sitt yttrande och i enlighet med artikel 250.2 i fördraget, antog kommissionen ett ändrat förslag (KOM(1999) 313 slutlig) som överlämnades till rådet den 23 juni 1999.

Den 28 februari 2000 godkände medlemsstaterna i rådet enhälligt den gemensamma ståndpunkten.

2. Syftet med förordningen

Syftet med förslaget är att förbättra miljöstyrnings- och miljörevisionsordningens (EMAS) bidrag till miljöskyddet genom en omarbetning av rådets förordning (EEG) nr 1836/93 av den 29 juni 1993.

Genom förslaget utvidgas EMAS så att ordningen omfattar alla ekonomiska sektorer. På så vis ges man inom sektorerna möjlighet att kontinuerligt förbättra miljöprestandan.

I förslaget eftersträvas uttryckligen att de anställda skall ta del i ordningen för att man skall uppnå denna kontinuerliga förbättring av miljöprestandan.

Överensstämmelsen mellan EMAS och den internationella standarden EN ISO 14001 förbättras också genom att EN ISO 14001 införs som miljöstyrningssystem i EMAS. Detta medför att de inslag där EMAS går längre än EN ISO 14001 kan definieras tydligt, närmare bestämt överensstämmelsen med miljölagstiftning, förbättrad miljöprestanda, extern kommunikation och anställdas delaktighet.

Genom förslaget främjas små och medelstora företags deltagande i EMAS genom lämpliga stödmekanismer.

Enligt förslaget skall synligheten förbättras när det gäller företags deltagande i EMAS och dessutom garanteras tillförlitligheten och överensstämmelsen på gemenskapsnivå inom ordningen.

3. Kommissionens kommentarer

A. Parlamentets ändringsförslag som godtagits av kommissionen i det ändrade förslaget och som helt eller delvis har förts in i den gemensamma ståndpunkten

Kommissionen har helt, delvis eller i princip godtagit 18 av de 59 ändringar som Europaparlamentet föreslog i den första behandlingen. De fördes in i det ändrade förslaget KOM(1999) 313 slutlig av den 23 juni 1999.

Femton av dessa ändringsförslag har helt, delvis eller i princip förts in i den gemensamma ståndpunkten.

Då ett nytt utkast utarbetats har i vissa fall principen bakom ändringsförslaget och inte den exakta formuleringen förts in i den gemensamma ståndpunkten.

Kommissionen anser att den gemensamma ståndpunkten inte ändrar vare sig det grundläggande tillvägagångssättet eller syftena med förslaget medan däremot vissa aspekter har klargjorts eller förstärkts.

Framför allt har följande skett:

- Ändringsförslag 1 har förts in i skäl 7.

- Ändringsförslag 3 har förts in i skäl 13, men "och genom vidareutbildning ständigt förbättra" har utelämnats.

- Ändringsförslag 60 ingår i skäl 18.

- Ändringsförslag 8 har förts in genom att hänvisningen till "intressenter" har ändrats till en hänvisning till "berörda parter" (för att uppnå överensstämmelse med EN ISO 14001) och genom att det i artikel 2 p ges en definition på berörda parter.

- Ändringsförslagen 11, 20 och 21 har förts in i förslaget genom att "vare sig organen är nationella, regionala eller lokala" lagts till i definitionen av behörigt organ i artikel 2 u.

- Ändringsförslag 18 ingår i formuleringen av artikel 4.7.

- Ändringsförslag 24 ingår i artikel 8.

- Ändringsförslag 26 tredje uppräkningspunkten har förts in i artikel 11.1.

- Ändringsförslag 34 har förts in i bilaga IA.

- Ändringsförslag 42 ingår i bilaga III 3.2.

- Ändringsförslag 43 återfinns i den sista meningen i bilaga III 3.1.

- Ändringsförslag 45 har förts in i bilaga III 3.5.

- Ändringsförslag 48 omfattas av formuleringen av bilaga III 3.3.

B. Parlamentets ändringsförslag som godtagits av kommissionen i det ändrade förslaget men som inte förts in i den gemensamma ståndpunkten

Ändringsförslagen 4 och 5 har inte godtagits i skälet till den gemensamma ståndpunkten.

Ändringsförslag 26 fjärde uppräkningspunkten och ändringsförslag 27 har inte förts in i den gemensamma ståndpunkten.

C. Rådets ändringar av det ändrade förslaget

I artikel 1.2 d återfinns nu följande text "att de anställda aktivt engageras i arbetet och utbildas på lämpligt sätt" som kan anses svara mot kraven i Europaparlamentets ändringsförslag 7.2 d.

I definitionen av miljöpolicy har det nu införts ett åtagande om att kontinuerligt förbättra miljöprestandan och det anges att miljöpolicyn skall utgöra ramen för arbetet med att upprätta och övervaka miljösyften och miljömål.

Definitionen av miljöprogram har ändrats så att den bättre skall stämma överens med principerna i EN ISO 14001.

Definitionen av organisation har ändrats så att begreppet "anläggningar" bättre omfattas.

I artikel 2 finns nu tre nya definitioner:

- Fortsatta förbättringar av miljöprestanda.

- Miljöprestanda.

- Förhindrande av förorening.

I artikel 3.2 b har det fastställts att det skall vara möjligt att tillåta avvikelser från det årliga godkännandet av miljöinformation i enlighet med villkoren i vägledningsdokument. Detta kan i viss mån tillgodose kraven i ändringsförslag 16.

I artikel 4 finns det nu en ändrad punkt 7 där det ges en tydligare beskrivning av insatserna för att harmonisera ackrediteringen av och tillsynen över miljökontrollanter. I artikel 4 finns det också ett krav på att allmänheten skall få tillgång till rapporten från den ömsesidiga granskningen.

Utan att syftet med artikeln har ändrats, har artikel 6 formulerats om för att förtydliga villkoren för registrering, nekande av registrering och tillfällig eller permanent avregistrering.

Artikel 8 har formulerats om för införa större flexibilitet när det gäller rapportering av miljöinformation om produkter, verksamhet och tjänster. De villkor som gäller för organisationer då de använder logotyper för annonsering av verksamhet, produkter och tjänster kommer att fastställas i vägledningsdokument.

En ny artikel 10 har skapats som skall omfatta kopplingen till miljölagstiftningen. Denna utgörs av de tidigare artiklarna 1.3 och 10.2. Syftet är att visa hur ordningen är knuten till miljölagstiftningen.

I artikel 11 införs följande nya punkt 2:

"2. I syfte att främja organisationernas deltagande i EMAS skall kommissionen och andra institutioner inom Europeiska gemenskapen samt andra offentliga myndigheter på nationell nivå, utan att det påverkar gemenskapslagstiftningen, överväga hur registrering i EMAS kan beaktas när man ställer upp kriterier för sin upphandlingspolicy."

Detta kan i viss mån anses omfatta de frågor som aktualiseras genom ändringsförslag 26 (de första två uppräkningspunkterna och ändringsförslag 30).

Genom artikel 14 införs det nya kommittéförfarande som rådet godtagit.

I artikel 15 har det förts in en ny punkt 2 (den tidigare artikeln 13) som omfattar tillsynskommitténs anpassning av bilagorna. Bilaga V har undantagits.

Genom artikel 17 kan nu anläggningar som registrerats för experimenttillämpningar (enligt artikel 14 i EMAS I) utanför industri-/tillverkningssektorn registreras i EMAS II. Det fastställs också en 6-månaders period under vilken anläggningar kan övergå från EMAS I till EMAS II.

I bilaga I B finns det nu ett nytt avsnitt 4 som omfattar anställdas deltagande. Detta kan anses omfatta kraven i ändringsförslag 36.

I bilaga III 3.2 f) har det nu införts ett krav på rapportering av prestanda i relation till rättsliga bestämmelser med avseende på deras betydande miljöpåverkan, vilket kan anses tillgodose kraven i ändringsförslag 41.

I bilaga V 5.2.1 finns det nu ett krav på att miljökontrollanter skall ha en allmän förståelse för hur miljöstyrningssystemen fungerar. Det krävs också att miljökontrollanter skall tillämpa ett kvalitetsstyrningssystem som skall omfatta deras arbete enligt förordningen.

Bilaga VI 6.2 omfattar följande två nya områden när det gäller direkta miljökonsekvenser:

- "Risk för miljöolyckor och -påverkan som uppkommer eller troligen uppkommer som en följd av tillbud, olyckor och eventuella nödsituationer.

- Effekter på den biologiska mångfalden."

Dessutom definieras nu i bilaga VI direkta och indirekta miljökonsekvenser när det gäller ledningskontroll.

Utan att syftet ändrats har bilaga VI 6.4 ändrats för att förenkla texten.

Bilaga VII 7.2 har förenklats och de frågor som behandlas på andra ställen har tagits bort.

Andra ändringar är endast mindre redaktionella ändringar. Det har dock gjorts tre ändringar genom hela dokumentet.

- "Skall" har använts för att uttrycka tvingande krav.

- "Intressenter" har ersatts av "berörda parter".

- Vägledningsdokument specificeras som sådana som utarbetas enligt kommitté förfarandena.

Slutsats

De ändringar som rådet infört innebär i allmänhet att texten i den föreslagna förordningen förtydligas, att överensstämmelsen med EN ISO 14001 förbättras och att tvingande krav markeras genom användning av ordet "skall". På svåra områden, som användningen av logotypen, anställdas deltagande och tiden mellan kontroller, har rådet föreslagit åtgärder som ger ett visst mått av flexibilitet vid tillämpningen av förordningen. Denna flexibilitet, som skall uppnås genom framtagande av vägledningsdokument, kommer att vara nödvändig för att säkerställa att ordningen kan tillämpas inom alla sektorer och i företag av alla storlekar. Kommissionen stödjer därför till fullo rådets gemensamma ståndpunkt.

Top