Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0121

    Förslag till rådets förordning (EG) om införandet av övergångsåtgärder för förvaltningen av vissa former av fiske i Medelhavet och om ändring av förordning (EG) nr 1626/94

    /* KOM/99/0121 slutlig */

    51999PC0121

    Förslag till rådets förordning (EG) om införandet av övergångsåtgärder för förvaltningen av vissa former av fiske i Medelhavet och om ändring av förordning (EG) nr 1626/94 /* KOM/99/0121 slutlig */


    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING (EG) om införandet av övergångsåtgärder för förvaltningen av vissa former av fiske i Medelhavet och om ändring av förordning (EG) nr 1626/94

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    Artiklarna 3.1 och 6.1 i rådets förordning (EG) nr 1626/94 innehåller vissa tekniska åtgärder som är tillämpliga på fisket i Medelhavet. Dessa var föremål för tillfälliga undantag som löpte ut den 31 december 1998. Dessa undantag tillämpades på följande regler:

    a) Regeln som förbjuder användning av släpredskap antingen inom en kustzon av tre sjömil eller på ett vattendjup som är mindre än 50 meter, beroende på vilket som är närmast kusten (artikel 3.1).

    b) Regeln om maskstorlek för släpredskap enligt artikel 6.1 och bilaga III. Huvudreglerna är 40 mm (20 mm vid fiske av sardiner och ansjovis) för släpredskap och 14 mm för ringnot.

    En förutsättning för undantagsbestämmelserna var att den nationella lagstiftning som gällde den 1 januari 1994 tillät mindre restriktiva villkor. Det fastställs också att rådet får förlänga giltighetstiden utöver den 31 december 1998, om det på kommissionens förslag fattar beslut med kvalificerad majoritet mot bakgrund av vetenskaplig information som visar att bestämmelserna inte påverkar havets resurser negativt.

    Några medlemsstater har uppmanat kommissionen att lägga fram ett förslag till rådet om att förlänga undantagsbestämmelserna, så att vissa former av fiske, som för närvarande sker inom ramen för undantagsbestämmelserna, kan fortsätta. Uppmaningarna är grundade på de allvarliga sociala och ekonomiska följder som ett avbrutet fiske skulle få. Medlemsstaterna har också bifogat vetenskaplig information om hur detta fiske påverkar resurserna. Informationen antyder att ett fortsatt fiske inte skulle påverka dem mycket.

    För att kommissionen skall kunna förbereda ett välgrundat förslag och hitta en långsiktig lösning på problemet har den uppmanat Vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen att yttra sig om den vetenskapliga information som hittills har lämnats in och om ny information som kan bli tillgänglig inom en snar framtid.

    För att underlätta övergången till en långsiktig lösning förelås att undantagsbestämmelserna i artiklarna 3.1 och 6.1 förlängs till och med den 31 maj 2000. Det ger tid för en genomtänkt vetenskaplig, social och ekonomisk analys, som kommer att ligga till grund för kommissionens förlag till slutlig lösning. Det föreslås också att medlemsstaterna under denna period skall försöka tillhandahålla den vetenskapliga information som krävs.

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING (EG) om införandet av övergångsåtgärder för förvaltningen av vissa former av fiske i Medelhavet och om ändring av förordning (EG) nr 1626/94

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1626/94 av den 27 juni 1994 om vissa tekniska åtgärder för bevarande av fiskeresurserna i Medelhavet (1), särskilt artiklarna 3.1 och 6.1 i denna,

    (1) EGT L 171, 6.7.1994, s. 1. Ändrad genom förordning (EG) nr 782/98, EGT L 113, 15.4.1998, s. 6.

    med beaktande av kommissionens förslag, och av följande skäl:

    1. I artiklarna 3.1 och 6.1 i förordning (EG) nr 1626/94 fastställs vissa tekniska bevarandeåtgärder som fram till och med den 31 december 1998 var föremål för undantagsåtgärder.

    2. I ovannämnda artiklar fastställs att rådet på förslag av kommissionen kan ändra den dag då undantaget löper ut mot bakgrund av vetenskaplig information som bevisar att tillämpningen av dem inte påverkar resurserna negativt.

    3. Enligt uppgifter från vissa medlemsstater störs fisket för många Medelhavsfiskare, vars levebröd i stor utsträckning är beroende av möjligheten att fiska inom ramen för undantagsbestämmelserna, av att undantagsperioden upphör.

    4. Preliminär vetenskaplig information som lades fram av de ovan nämnda medlemsstaterna antyder att fortsatta undantag kommer att ha en liten effekt på havets resurser. Ett slutgiltigt beslut bör emellertid fattas först när Vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen har analyserat den senaste, fullständiga informationen.

    5. Därför är det lämpligt att tillåta att detta fiske fortsätter tillfälligt tills rådet har möjlighet att anta en definitiv lösning på problemet på en solid vetenskaplig grund.

    6. För att fastställa en sådan solid vetenskaplig grund bör ingående information samlas om vilken effekt detta troligtvis kommer att få på resurserna för fisket i fråga.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EG) nr 1626/94 ändras på följande sätt:

    1. I artikel 3.1 skall 31 december 1998 ersättas med 31 maj 2000.

    2. I artikel 6.1 skall 31 december 1998 ersättas med 31 maj 2000.

    Artikel 2

    1. Medlemsstaterna skall före den 1 februari 2000 ta fram all möjlig vetenskaplig information om hur det fiske som sker enligt villkoren i artiklarna 3.1 och 6.1 i förordning (EG) nr 1626/94 påverkar resurserna och göra denna information tillgänglig för kommissionen. I denna information bör det ingå uppgifter om fiskeflottan, tekniska noggranna uppgifter om redskap som används och populationsförändringar i biota som sannolikt kommer att påverkas av fisket.

    2. Mot bakgrund av all relevant vetenskaplig information skall kommissionen före den 16 april 2000 lägga fram ett förslag till rådet där det fastställs huruvida det fiske som avses i punkt 1 får fortsätta och vilka tekniska villkor som bör råda i sådana fall. Rådet skall senast den 31 maj 2000 med kvalificerad majoritet fatta beslut om detta förslag.

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Den skall tillämpas från och med den 1 januari 1999.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På rådets vägnar

    Ordförande

    Top