Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51998PC0768

Förslag till rådets beslut om att inrätta ett program för gemenskapsåtgärder till förmån för räddningstjänsten

/* KOM/98/0768 slutlig - CNS 98/0354 */

EGT C 28, 3.2.1999, p. 29 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51998PC0768

Förslag till rådets beslut om att inrätta ett program för gemenskapsåtgärder till förmån för räddningstjänsten /* KOM/98/0768 slutlig - CNS 98/0354 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 028 , 03/02/1999 s. 0029


Förslag till rådets beslut om att inrätta ett program för gemenskapsåtgärder till förmån för räddningstjänsten (1999/C 28/07) KOM(1998) 768 slutlig - 98/0354(CNS)

(Framlagt av kommissionen den 16 december 1998)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 235 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande,

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande, och

av följande skäl:

De gemenskapsåtgärder som sedan 1985 har vidtagits på området har gjort det möjligt att stegvis utveckla samarbetet mellan medlemsstaterna. Grunden för samarbetet består av de resolutioner som har antagits sedan 1987 (1) och rådets beslut av den 19 december 1997 (2) om att inrätta ett program för gemenskapsåtgärder till förmån för räddningstjänsten.

Gemenskapens enskilda åtgärder för att genomföra programmet bidrar till skyddet av personer, miljö och egendom vid natur- och teknikkatastrofer.

I ett gemenskapsprogram om politik och åtgärder som avser miljön och en hållbar utveckling (3) som lagts fram av kommissionen förutses att gemenskapens åtgärder kommer att trappas upp särskilt avseende miljökatastrofer. I programmet understryks även behovet av att vetenskaplig forskning och teknisk utveckling beaktas när åtgärderna genomförs.

Gemenskapens åtgärdsprogram kommer att bidra till utvecklingen av ett effektivare samarbete på området. Ett sådant program bör i hög grad bygga på erfarenheter som vunnits i ämnet.

I enlighet med subsidiaritetsprincipen är syftet med gemenskapssamarbete att stödja och komplettera de nationella ansträngningarna avseende räddningstjänst för att göra dem effektivare. Utbyte av nationella erfarenheter och ömsesidigt bistånd bidrar till minskade personskador och förluster av människoliv samt minskade skador på miljö och ekonomi i hela gemenskapen.

Programmet för gemenskapsåtgärder kommer också att öka öppenheten samt konsolidera och stärka de olika åtgärderna för fortsatt uppfyllande av målen i fördraget.

Åtgärder för att förebygga risker och skador samt för att tillhandahålla information och förbereda ansvariga och aktörer inom medlemsstaternas räddningstjänst är viktiga och ökar beredskapen inför olyckor. Det är också viktigt att vidta gemenskapsåtgärder för att förbättra teknik och metoder för ingripande och rehabilitering efter nödsituationer.

Det är även viktigt att vidta åtgärder som riktar sig till allmänheten för att hjälpa de europeiska medborgarna att effektivare skydda sig själva.

En rådgivande kommitté för räddningstjänstfrågor kommer att biträda kommissionen vid handläggningen av åtgärdsprogrammet.

Bestämmelserna enligt detta beslut ersätter från och med den 1 januari år 2000 det åtgärdsprogram som inrättats genom rådets beslut av den 19 december 1997 och som avslutas den 31 december 1999.

Fördraget innehåller inga andra befogenheter för att anta detta beslut än de som anges i artikel 235.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Ett program för gemenskapsåtgärder till förmån för räddningstjänsten (i det följande kallat "programmet") inrättas härmed för perioden från och med den 1 januari år 2000 till och med den 31 december 2004.

2. Programmet är avsett att stödja och komplettera medlemsstaternas insatser på nationell, regional och lokal nivå i syfte att skydda personer, miljö och egendom vid natur- eller teknikkatastrofer. Programmet är också avsett att underlätta samarbetet och det ömsesidiga biståndet mellan medlemsstaterna på området.

Artikel 2

1. Kommissionen skall genomföra åtgärderna inom programmet.

2. En treårig löpande plan med årlig översyn skall inrättas för programmets genomförande. Planen skall inrättas enligt förfarandet i artikel 4 och på grundval av bland annat information från medlemsstaterna till kommissionen. Kommissionen kan vid behov fastställa tilläggsåtgärder utöver programmet. Dessa tilläggsåtgärder skall utvärderas mot bakgrund av prioriteringar och disponibla finansiella medel.

3. Åtgärderna under programmet och de finansiella bestämmelserna för gemenskapens bidrag beskrivs i bilagan.

Artikel 3

1. Den löpande planen för att genomföra programmet skall innehålla de enskilda åtgärder som skall vidtas.

2. De enskilda åtgärderna skall väljas i huvudsak på grundval av åtgärdernas

a) bidrag till att förebygga risker för och skador på personer, miljö och egendom vid natur- eller teknikkatastrofer,

b) bidrag till att öka nivån av beredskap hos aktörerna inom medlemsstaternas räddningstjänst, i syfte att öka deras förmåga att ingripa vid en katastrof,

c) bidrag till att förbättra tekniker och metoder för ingripande och rehabilitering efter nödsituationer,

d) bidrag till offentlig information, utbildning och medvetenhet i syfte att hjälpa medborgarna att effektivare skydda sig själva.

3. Varje enskild åtgärd skall genomföras i nära samarbete med de behöriga myndigheterna på nationell, regional och lokal nivå i medlemsstaterna.

4. I tillämpliga fall skall åtgärderna i det föreliggande programmet vara förbundna med en strävan efter att bidra till att målen för räddningstjänsten integreras med gemenskapens och medlemsstaternas politik och åtgärder inom andra områden.

5. För varje åtgärd skall resultaten av forskning på gemenskapsnivå och nationell nivå inom relevanta områden beaktas.

Artikel 4

För genomförandet av programmet skall kommissionen bistås av en rådgivande kommitté som skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha en företrädare för kommissionen som ordförande.

Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är, om nödvändigt genom omröstning.

Yttrandet skall protokollföras och dessutom har varje medlemsstat rätt att begära att få sin uppfattning tagen till protokollet.

Kommissionen skall ta största hänsyn till det yttrande som kommittén avgett. Den skall underrätta kommittén om det sätt på vilket dess yttrande har beaktats.

Kommissionen kan även vända sig till kommittén i andra frågor rörande räddningstjänst.

Artikel 5

Kommissionen skall utvärdera hur programmet har genomförts, dels efter halva perioden och dels innan det avslutas, och senast den 30 september 2002 respektive den 31 mars överlämna en rapport till rådet och Europaparlamentet.

Artikel 6

Beslutet träder i kraft den 1 januari år 2000.

Artikel 7

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

(1) EGT C 176, 4.7.1987, s. 1; EGT C 44, 23.2.1989, s. 3; EGT C 315, 14.12.1990, s. 1; EGT C 313, 10.11.1994, s. 1.

(2) EGT L 8, 14.1.1998, s. 20.

(3) EGT C 138, 17.5.1993, s. 5.

BILAGA

>Plats för tabell>

Top