EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51997AC1389

Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 92/481/EEG av den 22 september 1992 om antagande av en handlingsplan för utbytesverksamhet mellan medlemsstaternas förvaltningar i fråga om nationella tjänstemän som medverkar i genomförandet av den gemenskapslagstiftning som krävs för att förverkliga den inre marknaden (Karolusprogrammet)"

EGT C 73, 9.3.1998, p. 49 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51997AC1389

Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 92/481/EEG av den 22 september 1992 om antagande av en handlingsplan för utbytesverksamhet mellan medlemsstaternas förvaltningar i fråga om nationella tjänstemän som medverkar i genomförandet av den gemenskapslagstiftning som krävs för att förverkliga den inre marknaden (Karolusprogrammet)"

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 073 , 09/03/1998 s. 0049


Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 92/481/EEG av den 22 september 1992 om antagande av en handlingsplan för utbytesverksamhet mellan medlemsstaternas förvaltningar i fråga om nationella tjänstemän som medverkar i genomförandet av den gemenskapslagstiftning som krävs för att förverkliga den inre marknaden (Karolusprogrammet)"

(98/C 73/14)

Den 27 november 1997 beslöt rådet att i enlighet med artikel 198 i EG-fördraget rådfråga Ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

Sektionen för externa relationer, handels- och utvecklingspolitik, som ansvarade för det förberedande arbetet, antog yttrandet enhälligt den 25 november 1997. Föredragande var Kenneth Walker.

Vid sin 350:e plenarsessionen den 10-11 december 1997 (sammanträdet den 10 december 1997) antog Ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 113 röster för, 2 emot och 2 nedlagda röster.

1. Inledning

1.1. Karolusprogrammet är en handlingsplan för utbytesverksamhet mellan medlemsstaternas förvaltningar i fråga om nationella tjänstemän som medverkar i genomförandet av den gemenskapslagstiftning som krävs för att förverkliga den inre marknaden. Det har sitt ursprung i kommissionens vitbok från 1985 om fullbordandet av den inre marknaden. Ett av de viktigaste mål som togs upp där var en tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning och ett ömsesidigt erkännande av standarder inom ett antal nyckelområden.

1.2. För att förbättra samarbetet och verka för ett ömsesidigt förtroende mellan de nationella förvaltningarna och därigenom främja en enhetlig tillämpning av gemenskapens lagstiftning för den inre marknaden antogs handlingsplanen genom rådets beslut 92/481/EEG den 22 september 1992 för att löpa under fem år med början den 1 januari 1993.

1.3. Karolusprogrammet är avsett för alla personer som medverkar i att genomföra gemenskapens lagstiftning, vare sig de är tjänstemän vid centrala eller lokala myndigheter eller anställda inom den privata sektorn med motsvarande ansvar.

I programmet ingår följande inslag:

- Utbytesverksamhet mellan medlemsstaterna för anställda vid central eller lokal förvaltning och för anställda vid organisationer inom den privata sektorn som arbetar på uppdrag av ansvariga förvaltningar. Utbytestjänstgöringen omfattar cirka två månader.

- Ett utbildningsseminarium före utbytestjänstgöringen.

- Ett utvärderingsseminarium vid slutet av utbytestjänstgöringen.

1.3.1. Programmet har följande mål:

- Att främja en relativ homogenitet i genomförandet av gemenskapslagstiftningen.

- Att göra tjänstemän i medlemsstaterna medvetna om den europeiska dimensionen i sitt arbete och om omfattningen och vikten av gemenskapens lagstiftning.

- Att möjliggöra ett givande åsiktsutbyte mellan tjänstemän från medlemsstaterna om hur gemenskapens lagstiftning bäst kan genomföras.

- Att uppmuntra chefer på mellannivå att delta så att erfarenheterna av utbytesverksamheten får så bred spridning som möjligt.

- Att säkerställa att erfarenheterna tillämpas på ett sådant sätt att den eftersträvade homogeniteten i genomförandet uppnås.

1.4. Gemenskapens institutioner har under tiden vid flera tillfällen bekräftat hur viktigt administrativt samarbete är för att den inre marknaden skall fungera väl. Av de tretton nationella förvaltningar från medlemsstaterna från vilka det finns utvärderingar av deltagande i programmet har nio bedömt Karolus som "mycket bra", två som "utmärkt" och två som "nyttigt". Eftersom gemenskapens lagstiftning fortfarande tillämpas mycket olika i medlemsstaterna vill de förvaltningar som deltar att programmet skall förlängas efter 1997.

1.5. Karolusprogrammet skall upphöra den 31 december 1997, men resultaten av de första två årens utbytesverksamhet är sådana att kommissionen har lagt fram ett förslag till parlamentets och rådets beslut att förlänga programmet i modifierad och utvidgad form.

1.5.1. Förlängningen skulle inte innebära en ökning av den ursprungliga medelstilldelningen som gjordes i rådets beslut 1992, eftersom den summan inte har förbrukats under de första fem åren.

2. Kommissionens förslag

2.1. Programmet skall förlängas med ytterligare två år.

2.2. Programmet skall öppnas för deltagande från staterna i Central- och Östeuropa enligt de villkor som fastställs i Europaavtalen eller i tilläggsprotokollen till dessa om deltagande i gemenskapsprogram.

2.2.1. Programmet skall också öppnas för deltagande från de EFTA-länder som är EES-medlemmar samt, med stöd av tilläggsanslag enligt de regler som gäller för dessa länder, med Cypern enligt förfaranden som skall avtalas med landet.

2.2.2. Närmare bestämmelser för deltagandet skall fastställas av de berörda parterna vid lämplig tidpunkt.

2.3. Under dessa två år, som skall ses som en övergångsperiod, kommer kommissionen att hålla samråd om utformningen av ett nytt Karolusprogram.

2.3.1. Dessa samråd kommer att behandla förslag om att utvidga programmet utöver de individuella utbildningsåtgärderna, som utbytestjänstgöring mellan medlemsstaternas förvaltningar, till att även omfatta kollektiva utbildningsinsatser som:

- Allmänna seminarier, regelbundet genomförda i varje medlemsstat av kommissionen, om administrativt samarbete och om tillämpningen av den inre marknadens regler.

- Gemensamma sektorseminarier organiserade på kommissionens eller medlemsstaternas initiativ och öppna för alla tjänstemän från medlemsstaterna som arbetar i den berörda sektorn.

- Nationella seminarier, arrangerade av respektive medlemsstat för dess egna tjänstemän, med gästföreläsare från andra medlemsstater och från kommissionen.

- Gemensamma inspektionsbesök.

2.3.1.1. De olika åtgärderna syftar till att göra det möjligt för fler personer att delta i programmet till lägre kostnad per deltagare.

3. Allmänna kommentarer

3.1. Ekonomiska och sociala kommittén, som har ansvaret att tjäna som ett observatorium för den inre marknaden, har vid upprepade tillfällen betonat sitt stöd för alla åtgärder som förbättrar marknadens funktion eller avlägsnar kvarvarande hinder för dess genomförande.

3.2. Kommittén har dessutom ofta konstaterat att skillnader i tolkning och tillämpning av lagstiftningen skapar mer problem för företagen än någon annan faktor.

3.3. Som utvärderingsrapporten från 1996 om Karolusprogrammet säger: "Den potentiella nyttan av ett förbättrat administrativt samarbete är enorm, i form av besparingar för de europeiska företagen, särskilt för de små och medelstora, som blir mer lidande än storföretagen av de hinder administration och regleringar skapar för handeln. Kostnaderna för bristande samarbete uppgår till många miljarder ecu, så varje minskning av handelshindren är värd mycket." Rapporten betonar att kostnaderna för programmet är ganska låga i förhållande till resultaten.

3.4. ESK håller med om att Karolusprogrammet hittills har gjort nytta och stöder förslaget att utan några väsentliga förändringar förlänga det med en tvåårig övergångsperiod under vilken samråd kan ske om formerna för programmets fortsättning.

3.4.1. Kommittén stöder också att programmet under övergångsperioden utvidgas till de länder som anges i kommissionens förslag.

3.5. ESK beklagar att programmet hittills har utnyttjats mindre än vad man ursprungligen hade förväntat och konstaterar att detta främst anses bero på språkproblem, budgetnedskärningar och personalminskningar i medlemsstaternas förvaltningar. ESK delar de andra europeiska institutionernas besvikelse över den utvecklingen.

3.5.1. ESK anser att det är viktigt för genomförandet av den inre marknaden att man till fullo utnyttjar potentialen i sådana program som Karolus. Kommittén anser man måste göra mer för att öka deltagandet. Det är praktiskt möjligt endast om projektet ges tillräckliga resurser på nationell nivå och på kommissionsnivå.

3.6. ESK stöder också förslaget att studera möjligheterna att utvidga programmets omfattning på det sätt som beskrivs i kommissionens förslag och med hänsyn till EU:s politik om lika möjligheter. Kommittén välkomnar särskilt målet att göra det möjligt för fler personer att delta i programmet till lägre kostnad per deltagare.

4. Slutsatser

4.1. Ekonomiska och sociala kommittén stöder utan reservationer kommissionens förslag att förlänga Karolusprogrammet med en tvåårig övergångsperiod, att under den perioden utvidga det till vissa andra angivna stater och att utforma ett modifierat program med större omfattning, och eventuellt arbetstagardeltagande som skall ersätta det nuvarande programmet vid slutet av övergångsperioden. ESK önskar bli rådfrågad om programmets form och innehåll i vederbörlig ordning.

Bryssel den 10 december 1997.

Ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Tom JENKINS

Top