EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51996PC0574

Förslag till rådets direktiv om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg

/* KOM/96/0574 slutlig - SYN 96/0281 */

EGT C 31, 31.1.1997, p. 5–9 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51996PC0574

Förslag till rådets direktiv om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg /* KOM/96/0574 slutlig - SYN 96/0281 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 031 , 31/01/1997 s. 0005


Förslag till rådets direktiv om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg (97/C 31/05) (Text av betydelse för EES) KOM(96) 574 slutlig - 96/0281(SYN)

(Framlagt av kommissionen den 26 november 1996)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och särskilt artikel 84.2 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande,

i enlighet med artikel 189c i fördraget och i samarbete med Europaparlamentet, och

med beaktande av följande:

Gemenskapsåtgärder inom sjötransportsektorn bör syfta till att förbättra transportsäkerheten. Gemenskapen är i hög grad angelägen om att upprätta harmoniserade säkerhetsnormer för passagerarfartyg. Detta direktiv ingår i de åtgärder som har vidtagits för att förbättra säkerheten till sjöss.

Gemenskapen är allvarligt oroad över de senaste fartygsolyckorna där passagerarfartyg har varit inblandade med enorma förluster i människoliv som följd, särskilt Estoniakatastrofen. Europeiska medborgare och många andra som reser med passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg inom gemenskapen skall kunna förvänta sig och också lita på att säkerheten ombord ligger på en lämplig nivå och att informationssystemet som skall underlätta för sjöräddningstjänsten är tillfredsställande. Det är nödvändigt att vidta lämpliga åtgärder för att uppfylla dessa förväntningar och undvika att passagerarfartyg som är inblandade i fartygsolyckor i farvatten för vilka medlemsstaterna är ansvariga, enligt 1979 års internationella sjöräddningskonvention i onödan oroar släktingar och andra berörda personer.

Säkerheten på fartygen är flaggstaternas främsta ansvarsområde. Medlemsstaterna kan säkerställa att passagerarfartyg som seglar under deras flagg och de företag som driver dessa uppfyller lämpliga säkerhetsföreskrifter. Det enda sättet för medlemsstaterna att säkerställa säkerheten på samtliga passagerarfartyg, oberoende av flagg, som trafikerar eller som vill trafikera deras hamnar är att kräva att de fartyg som trafikerar deras hamnar uppfyller säkerhetsföreskrifterna.

Möjligheten att reglera undantag för passagerarfartyg som trafikerar en hamn i en medlemsstat kan vad gäller sjöräddningstjänster inte lämnas uteslutande till flaggstaten. Endast hamnstaten kan fastställa förutsättningarna för den bästa sjöräddningsverksamheten;

Det finns inte några skäl vare sig för medlemsstater eller tredje länder, förutom dem som nämns i detta direktiv, att avvika från relevanta Solas-bestämmelser om "passageraruppgifter" för resor som avgår från eller ankommer till gemenskapens hamnar.

Det är nödvändigt att säkerställa att antalet passagerare ombord på ett passagerarfartyg inte överstiger det antal som fartyget och dess säkerhetsutrustning är godkänt för. Passageraruppgifter måste registreras för att underlätta identifieringen av personerna efter en olycka.

I detta direktiv erinras medlemsstaterna om de åtgärder som de kan vidta enligt internationell rätt. I de internationella konventionerna överlåts viktiga tolkningsfrågor till varje enskild stat. Det finns för närvarande inte någon obligatorisk internationell standard för registrering av passagerare som samtliga passagerarfartyg, även i nationell trafik, måste överensstämma med.

Den obligatoriska registreringen av passagerare för samtliga passagerarfartyg oberoende av flagg tar även hänsyn till regel 27 i Solas-konventionen som innehåller liknande krav. Detta direktiv påverkar inte medlemsstaternas rätt att införa vissa strängare krav för berörda passagerarfartyg.

För att undvika att konkurrensen snedvrids skall ett enhetligt tillvägagångssätt fastställas i områden med tät trafik och med olika avstånd mellan hamnarna. Gränsen på 20 nautiska mil är resultatet av att man tagit hänsyn till allmänna normer men även till samtliga medlemsstaters särskilda intressen. Passagerarfartyg som endast går i trafik i skyddade farvatten och passagerarfartyg som går i trafik på mycket korta tidtabellsbundna resor i skyddade farvatten är inte så utsatta och bör därför kunna medges undantag.

Med hänsyn särskilt till den inre marknaden för passagerartransporter till sjöss är åtgärder på gemenskapsnivå den enda möjligheten för att fastställa en gemensam lägsta säkerhetsnivå för fartyg inom hela gemenskapen. Underlåtenhet att handla från gemenskapens sida skulle inte bara leda till otillräckligt skydd för passagerarna, utan även till att onödigt komplicerade och osäkra system skulle finnas kvar inom gemenskapen till skada för och på bekostnad av industrin.

En gemensam lägsta nivå på säkerhetskraven måste uppnås genom bindande gemenskapsåtgärder. Ett rådsdirektiv är emellertid tillräckligt i det här fallet, eftersom det respekterar principen om proportionalitet genom att ge varje medlemsstat rätt att besluta vilka verktyg för genomförandet som passar dess interna system.

Insamling och bearbetning av uppgifter om namngivna personer är nödvändigt för identifieringen av passagerare om en olycka skulle inträffa. Insamling och bearbetning av dessa uppgifter skall utföras i enlighet med de principer om dataskydd som anges i direktiv 95/46/EG. Personerna bör vara informerade om vad uppgifterna skall användas till när de samlas in, och uppgifterna bör sparas endast för en mycket kort tid samt tas bort när fartyget i fråga är säkert i hamn vid sin slutdestination.

Det är nödvändigt att en kommitté bestående av företrädare för medlemsstaterna bistår kommissionen för en effektiv tillämpning av direktivet. Den kommitté som anges i artikel 12 i rådets direktiv 93/75/EEG av den 13 september 1993 om minimikrav för fartyg som anlöper eller avgår från gemenskapens hamnar med farligt eller förorenande gods (1), kan åta sig den uppgiften.

Den här kommittén kan anpassa vissa bestämmelser i direktivet till kommande ändringar i SOLAS-konventionen och fastställa ytterligare bestämmelser för att säkerställa ett enhetligt system för undantag samt genomföra resolutioner från internationella sjöfartsorganisationen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syftet med detta direktiv är att förbättra säkerheten och räddningsmöjligheterna för passagerare och besättning ombord på passagerarfartyg som trafikerar hamnar i gemenskapens medlemsstater, samt att säkerställa att efterdyningarna av alla sorters olyckor som kan inträffa kan tas omhand på ett effektivare sätt.

Artikel 2

I detta direktiv avses med

- personer: samtliga ombordvarande, både passagerare och besättning, oberoende av ålder,

- passagerarfartyg: havsgående passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som medför mer än tolv passagerare,

- höghastighetspassagerarfartyg: höghastighetsfartyg enligt definition i regel 1 kapitel X i 1974 års Solas-konvention, i dess lydelse på dagen för antagandet av detta direktiv,

- företag: ägare av passagerarfartyg, andra organisationer eller personer, t.ex. förvaltare eller den som bareboat chartrar, som har övertagit ägarens ansvar för att framföra passagerarfartyget,

- utsedd person: den person som av ett företag har utsetts att ansvara för att åtagandena i ISM-koden uppfylls, eller någon som av företaget har utsetts som ansvarig för att spara uppgifter om personer som finns ombord på ett av företagets passagerarfartyg,

- utsedd myndighet: den behöriga myndighet i en medlemsstat som är ansvarig för sjöräddningstjänsten såsom fastställts i artikel 8,

- ISM-kod: internationell säkerhetsorganisationskod för säker drift av fartyg och för förhindrande av förorening, antagen av internationella sjöfartsorganisationen genom församlingens resolution A.741 (18) av den 4 november 1993,

- en nautisk mil: 1 852 meter,

- skyddade farvatten: områden där sannolikheten att den signifikanta våghöjden överstiger 1,5 meter är mindre än 10 % beräknad på hela året och där passagerarfartyg inte vid något tillfälle befinner sig mer än sex nautiska mil från en skyddad plats där skeppsbrutna personer kan ta sig i land.

Artikel 3

1. Detta direktiv skall gälla passagerarfartyg med undantag av

- örlogsfartyg och trupptransportfartyg,

- lustjakter om de inte har eller kommer att ha en besättning och medföra mer än 12 passagerare för kommersiella syften.

2. Passagerarfartyg som seglar under en medlemsstats flagg och som uteslutande går i trafik utanför gemenskapen faller utanför syftet för detta direktiv.

Artikel 4

1. De medlemsstater som, enligt relevanta Solas-bestämmelser, medger undantag vad gäller passageraruppgifter för fartyg som seglar under deras egen flagg och som anlöper hamnar inom gemenskapen från hamnar utanför gemenskapen skall följa de villkor för undantag som anges i bestämmelserna i detta direktiv.

2. Varje medlemsstat skall för fartyg som seglar under deras egen flagg och som anlöper hamnar inom gemenskapen från hamnar utanför gemenskapen erfordra företaget att säkerställa att informationen i enlighet med artiklarna 5.1. och 6 finns tillgänglig.

3. Varje medlemsstat skall för passagerarfartyg som seglar under tredje lands flagg och som anlöper hamnar inom gemenskapen från hamnar utanför gemenskapen erfordra företaget att säkerställa att informationen i enlighet med artiklarna 5.1. och 6 insamlas och sparas så att den finns tillgänglig för den utsedda myndigheten när så erfordras.

Artikel 5

1. Samtliga ombordvarande på passagerarfartyg som avgår från en hamn i en medlemsstat skall räknas innan passagerarfartyget avgår.

2. Antalet personer skall före avresan meddelas passagerarfartygets befälhavare och den av företagets utsedda personen eller något annat av företagets hamnbaserade system som tjänar samma syfte.

Artikel 6

Följande uppgifter skall registreras för samtliga passagerarfartyg som avgår från en hamn i en medlemsstat och som genomför resor om minst 20 nautiska mil från avreseorten:

- Ombordvarande personers efternamn.

- Förnamn eller initial.

- Kön.

- Angivelse av åldersgrupp (vuxen, barn eller spädbarn).

- Uppgifter för särskild vård eller hjälp i nödsituationer om passageraren ställer dessa uppgifter till förfogande.

Dessa uppgifter skall meddelas den person som företaget utsett senast 30 minuter efter passagerarfartygets avresa.

Artikel 7

Befälhavaren skall försäkra sig om att antalet ombordvarande på ett passagerarfartyg som avgår från en hamn i en medlemsstat inte överstiger det antal för vilket passagerarfartyget är godkänt.

Artikel 8

Samtliga företag som ansvarar för driften av de passagerarfartyg som anges i artikel 3 skall

- upprätta ett system för registrering av de uppgifter som anges i bestämmelserna i artiklarna 5 och 6. Systemet skall överensstämma med normerna som anges i artikel 11,

- utse en person som är ansvarig för att spara och vidarebefordra de uppgifter som efterfrågas i detta direktiv.

Företaget skall säkerställa att de uppgifter som efterfrågas i detta direktiv omedelbart överförs till den utsedda myndigheten eller att de alltid kan göras tillgängliga för myndigheten. Uppgifterna skall inte sparas längre än vad som behövs för att uppfylla kraven i detta direktiv och de skall generellt tas bort så snart fartyget i fråga har kommit säkert i hamn.

Företaget skall säkerställa att särskilda uppgifter om personer som har angett att de behöver speciell vård hjälp i nödsituationer skall registreras på rätt sätt och meddelas befälhavaren före passagerarfartygets avresa.

Artikel 9

1. En medlemsstat från vars hamn ett passagerarfartyg avgår får sänka den gräns på 20 nautiska mil som nämns i artikel 6.

2. En medlemsstat från vars hamn ett fartyg avgår får undanta passagerarfartyg i tidtabellsbunden trafik som trafikerar skyddade farvatten på resor som varar högst 30 minuter mellan hamnarna från kravet att meddela företagets utsedda person enligt artikel 5.

En medlemsstat från vars hamn ett fartyg avgår får medge undantag från kraven i artikel 6 för passagerarfartyg som endast trafikerar skyddade farvatten förutsatt att lämpliga och tillräckliga sjöräddningsresurser finns att tillgå inom det område där dessa fartyg går i trafik.

I enlighet med bestämmelserna i detta direktiv skall en medlemsstat inte bevilja undantag för passagerarfartyg som avgår från dess hamnar och som seglar under tredje lands flagg när detta tredje land är avtalsslutande part till Solas-konventionen och inte, enligt relevanta Solas-bestämmelser, instämmer i tillämpningen av sådana undantag.

3. Under de omständigheter som anges i punkt 2 skall följande förfaranden gälla:

a) Medlemsstaten skall utan dröjsmål informera kommissionen om de undantag de beslutar om och ange välgrundade skäl för dessa.

b) Om kommissionen inom sex månader efter anmälan anser att undantaget inte är berättigat eller om det kan snedvrida konkurrensen kan den, i enlighet med de förfaranden som anges i artikel 13.2, kräva att medlemsstaten ändrar eller drar tillbaka medgivandet om undantag.

Artikel 10

De registreringssystem som upprättas enligt artikel 8 skall vara till medlemsstaternas belåtenhet och godkännas av dessa.

Medlemsstaterna skall göra stickprov för att kontrollera att registreringssystemen som upprättats i landet, enligt detta direktiv, fungerar på rätt sätt.

Medlemsstaterna skall utse den myndighet till vilken företagen som anges i artikel 8 skall lämna uppgifterna som efterfrågas i detta direktiv.

Artikel 11

1. Registreringssystemen skall uppfylla följande funktionsnormer:

i) Läsbarhet:

Efterfrågade uppgifter skall vara utformade så att de är lätta att läsa.

ii) Tillgänglighet:

Efterfrågade uppgifter skall vara lättillgängliga för de myndigheter för vilka uppgifterna i systemet kan vara relevanta.

iii) Brukbarhet:

Efterfrågade uppgifter skall vara registrerade före avresan.

iv) Användarvänlighet:

Systemet skall utarbetas på ett sätt som inte orsakar onödiga förseningar för passagerare vid ombordstigning på eller landstigning från fartyget.

v) Säkerhet:

Uppgifterna bör skyddas på lämpligt sätt mot att de oavsiktligt eller olovligt raderas, samt mot obehöriga ändringar, avslöjanden eller obehörig tillgänglighet.

vi) Andra instrument:

Om systemet skulle gå sönder bör ett reservsystem eller ett liknande registreringssystem finnas tillgängligt.

2. Flera olika system bör undvikas på samma eller liknande rutter.

Artikel 12

I enlighet med det förfarande som anges i artikel 13.2 kan följande åtgärder vidtas:

a) Fastställa bestämmelser

i) för ett harmoniserat system för de undantag som medges enligt bestämmelserna i artikel 9.2,

ii) för genomförandet av IMO-resolutioner och skrivelser rörande registreringssystemen.

b) Genomföra ändringar av de funktionsnormer som anges i artikel 11.1.

c) Utan att det påverkar förfarendena för ändring av Solas-konventionen, ändra direktivet för att säkerställa tillämpningen, enligt detta direktiv, av senare ändringar som gjorts vad gäller registreringssystem i Solas-konventionen och som trätt i kraft efter antagandet av detta direktiv.

Artikel 13

1. Kommissionen skall biträdas av den kommitté som inrättas genom artikel 12.1 i direktiv 93/75/EEG.

2. Vid hänvisning till artikel 12.1 skall följande förfaranden tillämpas:

a) Kommissionens företrädare skall till den kommitté som avses i punkt 1 lämna ett förslag till de åtgärder som skall vidtas.

b) Kommittén skall avge sitt yttrande om förslaget inom den tidsfrist som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är, om nödvändigt genom omröstning.

c) Yttrandet skall protokollföras och dessutom har varje medlemsstat rätt att begära att få sin uppfattning tagen till protokollet.

d) Kommissionen skall ta den största hänsyn till det yttrande som kommittén avgett. Den skall underrätta kommissionen om det sätt på vilket dess yttrande har beaktats.

Artikel 14

1. Medlemsstaterna skall sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv senast den 1 januari 1998 och genast underrätta kommissionen om detta. Artikel 6 skall genomföras senast den 1 januari 1999.

2. När medlemsstaterna antar dessa bestämmelser skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

3. Medlemsstaterna skall fastställa det sanktionssystem som skall tillämpas vid överträdelse av de nationella bestämmelser som antagits i enlighet med detta direktiv, och de skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att sanktionerna tillämpas. Dessa sanktioner skall vara effektiva, proportionella och avskräckande.

4. Medlemsstaterna skall omedelbart underrätta kommissionen om samtliga bestämmelser enligt nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv. Kommissionen skall meddela övriga medlemsstater om detta.

Artikel 15

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Artikel 16

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

(1) EGT nr L 247, 5.10.1993, s. 19.

Top