Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51996AP0092

    Legislative resolution embodying Parliament' s opinion on the proposal for a European Parliament and Council Decision adopting a programme of Community action of health monitoring in the context of the framework for action in the field of public health (COM(95)0449 - C4-0443/95 - 95/ 0238(COD)) (Codecision procedure: first reading)

    EGT C 141, 13.5.1996, p. 94 (EL, SV)

    51996AP0092



    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 141 , 13/05/1996 s. 0094


    A4-0092/96

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om godkännande av ett program för gemenskapsåtgärder för hälsokontroll inom ramen för verksamhet på folkhälsoområdet (KOM(95)0449 - C4-0443/95 - 95/0238/(COD))

    Förslaget godkändes med följande ändringar:

    (Ändringsförslag 1)

    Stycke 3 i ingressen

    >Originaltext>

    3. I Europaparlamentets rapport om folkhälsopolitik efter Maastricht betonas vikten av tillräcklig och relevant information som grundval för utveckling av gemenskapsåtgärder inom folkhälsoområdet. Europaparlamentet har uppmanat kommissionen att samla in och undersöka hälsodata från medlemsstaterna och analysera trender, samt granska folkhälsopolitikens effekter och övriga riktlinjers inverkan på hälsan.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3. I Europaparlamentets resolution om folkhälsopolitik efter Maastricht har parlamentet uppmanat kommissionen att upprätta ett gränsöverskridande nätverk som i samverkan med behöriga nationella och internationella organisationer inom detta område skall formulera användbara definitioner samt samla in, analysera och sprida data om sjukdomar. Det har likaså uppmanat kommissionen att samla in och undersöka hälsodata från medlemsstaterna, för att utvärdera

    hälsopolitikens effekter och övriga riktlinjers inverkan på hälsotillståndet i Europeiska unionen.

    (Ändringsförslag 2)

    Stycke 3 i ingressen a (nytt)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3a. Om medlemsstaterna skulle sätta upp tidsmål för att förbättra folkhälsan, mål som lämpar sig för de nationella förhållandena, skulle det bidra till att rikta ansträngningarna till vissa målgrupper, öka kostnadseffektiviteten och underlätta en utvärdering av unionens hälsopolitik.

    (Ändringsförslag 3)

    Stycke 3 i ingressen b (nytt)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3b. Vid förlikningsförfarandet om gemenskapens handlingsprogram för främjande av hälsa, information, undervisning och utbildning inom detta område, har kommissionen förbundit sig att studera idén om ett europeiskt hälsoobservatorium.

    (Ändringsförslag 4)

    Stycke 6 i ingressen a (nytt)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    6a. Det är bara genom kunskap om folkhälsan i Europa, kunskap som kan fås genom inrättandet av ett hälsokontrollsystem för gemenskapen, som det kan bli möjligt att övervaka tendenser i folkhälsan och definiera prioriteringar och mål för densamma.

    (Ändringsförslag 5)

    Stycke 11 i ingressen

    >Originaltext>

    11. För att kraven och förväntningarna inom detta område skall kunna uppfyllas bör ett hälsokontrollsystem för gemenskapen utvecklas, som inbegriper upprättande av hälsoindikatorer och insamling av hälsodata, ett nätverk för att hälsodata och -indikatorer skall kunna vidarebefordras och delas, samt resurser för analys och spridning av hälsoinformation.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    11. För att kraven och förväntningarna inom detta område skall kunna uppfyllas är det lämpligt att utveckla ett hälsokontrollsystem för gemenskapen, som inbegriper upprättande av hälsoindikatorer på grundval av jämförbara hälsodata, skapandet av ett nätverk för att hälsodata och -indikatorer skall kunna vidarebefordras och delas samt upprättandet av resurser för analys och spridning av hälsoinformation.

    (Ändringsförslag 6)

    Stycke 11 i ingressen a (nytt)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    11a. Ett hälsokontrollsystem, baserat på samarbete mellan medlemsstaterna, kan förbättras genom att det inrättas ett permanent organ med ansvar för att övervaka och utvärdera uppgifter och indikatorer som rör folkhälsan i gemenskapen.

    (Ändringsförslag 7)

    Stycke 12 i ingressen

    >Originaltext>

    12. De alternativ och möjligheter som står till buds för utveckling av olika delar av ett hälsokontrollsystem för gemenskapen bör granskas noggrant med avseende på utförande, flexibilitet, kostnader och intäkter. Ett hälsokontrollsystem för gemenskapen bör inbegripa definition av uppsättningar av hälsoindikatorer för gemenskapen, och insamling av nödvändiga data för upprättande av sådana indikatorer.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    12. Det behövs ett smidigt system som kan integrera de data som för närvarande används samtidigt som det kan anpassas till nya behov eller till andra prioriteringar och samtidigt som kostnader och intäkter beaktas. Ett hälsokontrollsystem för gemenskapen måste inbegripa definition av uppsättningar av hälsoindikatorer för gemenskapen, och insamling av jämförbara nödvändiga data för upprättande av sådana indikatorer.

    (Ändringsförslag 8)

    Stycket 13 i ingressen

    >Originaltext>

    13. Hälsodata och -indikationer för gemenskapen bör utgå från lättillgängliga europeiska data och indikatorer, såsom de som tillhandahålls av medlemsstaterna eller vidarebefordras till dem av internationella organisationer, för att undvika onödigt dubbelarbete.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    13. Det är lämpligt att använda sig av redan existerande och lättillgängliga europeiska data och indikatorer, såsom de som tillhandahålls av medlemsstaterna och vidarebefordras till dem av internationella organisationer, så att onödigt dubbelarbete undviks.

    (Ändringsförslag 9)

    Stycke 13 i ingressen a (nytt)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    13a. Skilda situationer gäller vid insamling av data i medlemsstaterna. Det är nödvändigt med ett gemenskapsstöd vid skapandet eller förbättrandet av databaser i medlemsstaterna.

    (Ändringsförslag 10)

    Stycke 14 i ingressen

    >Originaltext>

    14. Ett hälsokontrollsystem för gemenskapen skulle gynnas av upprättande av ett nätverk, vars grundstomme vilar på telematiken, för insamling och spridning av hälsodata och -indikatorer för gemenskapen.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    14. Hälsokontrollsystemet för gemenskapen bör stödja sig på ett nätverk, vars grundstomme vilar på telematiken, för insamling och spridning av hälsodata och

    - indikatorer för gemenskapen.

    (Ändringsförslag 11)

    Stycke 15 i ingressen

    >Originaltext>

    15. Ett hälsokontrollssystem för gemenskapen bör kunna uppmuntra och stödja utförandet av analyser av hälsotillstånd, trender och hälsoproblem i gemenskapen, samt tillgången till och spridning av hälsoinformation.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    15. Ett hälsokontrollsystem bör gagna utarbetandet av regelbundna rapporter över hälsotillståndet i Europeiska gemenskapen, av analyser av trender och hälsoproblem, samt tillgången till och spridning av hälsoinformation.

    (Ändringsförslag 12)

    Stycke 15 i ingressen a (nytt)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    15a. Det är viktigt med samarbete inom hälsovård och arbetarskydd för att få en uppfattning om utbredningen av yrkessjukdomar och olycksfall på arbetsplatsen.

    (Ändringsförslag 13)

    Stycke 16 i ingressen

    >Originaltext>

    16. En mycket viktig faktor i utvecklingen av ett hälsokontrollsystem för gemenskapen är att lagstiftningen om dataskydd efterlevs och att lämpliga trygghets- och säkerhetsarrengemang vidtas.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    16. En mycket viktig faktor i utvecklingen av ett hälsokontrollsystem för gemenskapen är att lagstiftningen om dataskydd efterlevs och att lämpliga trygghets- och säkerhetsarrengemang vidtas, överensstämmelsen med dessa lagbestämmelser kontrolleras före antagandet.

    (Ändringsförslag 14)

    Stycke 17 i ingressen

    >Originaltext>

    17. Ett mångårigt program bör initieras inom ramen för verksamhet på folkhälsoområdet, för att möjliggöra utveckling av ett hälsokontrollsystem för gemenskapen och lämpliga mekanismer för utvärdering av detta.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    (Utgår)

    (Ändringsförslag 15)

    Stycke 20 i ingressen

    >Originaltext>

    20. Samarbetet inom detta område mellan behöriga internationella organisationer och tredje land bör utvecklas.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    20. Det är lämpligt att stärka samarbetet med internationella organisationer, speciellt Världshälsoorganisationen och OECD, yrkesverksamma inom hälsoområdet, regeringsorgan eller andra organ behöriga inom området som omfattas av det aktuella programmet liksom med tredje land.

    (Ändringsförslag 16)

    Stycke 20 i ingressen a (nytt)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    20a. Ur operativ synvinkel bör de investeringar som gjorts förut, både när det gäller utveckling av nätverk för gemenskapen och samarbete med internationella behöriga organisationer inom detta område, säkras och utvecklas vidare.

    (Ändringsförslag 17)

    Stycke 21 i ingressen

    >Originaltext>

    21. Det är viktigt att kommissionen säkerställer programmets genomförande i nära samarbete med medlemsstaterna.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    21. Det är av vikt att kommissionen säkerställer genomförandet av detta program i nära samarbete med medlemsstaterna.

    (Ändringsförslag 18)

    Stycke 23 i ingressen

    >Originaltext>

    23. Ur operativ synvinkel bör de investeringar som gjorts förut, både när det gäller utveckling av nätverk för gemenskapen och samarbete med internationella behöriga organisationer inom detta område, säkras och utvecklas vidare.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    (Utgår)

    (Ändringsförslag 19)

    Stycke 24 i ingressen

    >Originaltext>

    24. Onödigt dubbelarbete bör undvikas genom gemensamt utvecklade metoder, kriterier och tekniker för jämförelse och omvandling, successivt harmoniserade verktyg för insamling av data, såsom enkäter, frågeformulär eller delar därav, och innehållsspecifikationer för hälsoinformation som skall delas, främst genom telematiska nätverk.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    24. Den aktuella bristande jämförbarheten av data och följaktligen nödvändigheten av att gemensamt utveckla definitionerna, metoder och tekniker för jämförelse och omvandling, successivt harmoniserande verktyg för insamling av data såsom enkäter, frågeformulär eller delar därav om innehållsspecifikationer för hälsoinformation som skall delas främst genom telematiska nätverk.

    (Ändringsförslag 46)

    Stycke 26 i ingressen

    >Originaltext>

    26. I detta beslut fastställs en finansiell ram för hela programperioden, och denna ram utgör ett gemensamt kriterium för budgetorganen vid det årliga budgetförfarandet, såsom avses i punkt 1 i Europaparlamentets, rådets och kommissionens deklaration av den 6 mars 1995.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    26. I detta beslut utarbetas en budget för programmet för hela dess löptid, och detta belopp utgör det främsta kriteriet för budgetorganen vid det årliga budgetförfarandet, såsom avses i punkt 1 i Europaparlamentets, rådets och kommissionens deklaration av den 6 mars 1995.

    (Ändringsförslag 21)

    Artikel 1.2a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2a. Som ett komplement till programmet skall folkhälsomyndigheter och folkhälsoorgan i samtliga medlemsstater, i samråd med vårdpersonal, definiera mätbara, tidsbestämda mål för förbättring av folkhälsan, och dessa mål skall anpassas till nationella förhållanden.

    (Ändringsförslag 47)

    Artikel 2.1

    >Originaltext>

    1. Kommissionen skall i nära samarbete med medlemsstaterna säkerställa att genomförande av de åtgärder som anges i bilagans sker i enlighet med artikel 5.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Kommissionen skall, i efterlevnad av artikel 205 i fördraget, i nära samarbete med medlemsstaterna säkerställa att genomförande av de åtgärder som anges i bilagans sker i enlighet med artikel 5.

    (Ändringsförslag 22)

    Artikel 3.1

    >Originaltext>

    1. Det totala anslaget för genomförande av detta program för den period som avses i artikel 1 skall vara 13,8 miljoner ecu.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Det totala anslaget för genomförande av detta program för den period som avses i artikel 1 skall vara 20 miljoner ecu.

    (Ändringsförslag 23)

    Artikel 4

    >Originaltext>

    Kommissionen och medlemsstaterna skall säkerställa att det råder konsekvens och fullständighet mellan de åtgärder som skall genomföras inom ramen för detta program och andra relevanta gemenskapsprogram och -initiativ, inklusive ramprogrammet för statistisk information, projekten inom området för telematiskt utbyte av data mellan myndigheter, och ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling och i synnerhet användningen av telematik inom det sistnämnda programmet.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    Kommissionen skall tillse att det råder konsekvens och fullständighet mellan de åtgärder som skall genomföras inom ramen för detta program och andra relevanta gemenskapsprogram och -initiativ, inklusive ramprogrammet för statistisk information, projekten inom området för telematiskt utbyte av data mellan myndigheter, och ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling och i synnerhet användningen av telematik inom det sistnämnda programmet.

    (Ändringsförslag 42)

    Artikel 5.1

    >Originaltext>

    1. Kommissionen skall bistås av en kommitté bestående av två företrädare som utses av varje medlemsstat och som ordförande en företrädare för kommissionen, nedan kallad «kommittén».

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Kommissionen skall bistås av en kommitté av rådgivande karaktär, nedan kallad «kommittén», bestående av en företrädare för var och en medlemsstat och med kommissionens företrädare som ordförande.

    (Ändringsförslag 43)

    Artikel 5.4a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4a. Kommitténs sammanträden är i princip offentliga, såvida det inte beslutats annorlunda, varvid beslutet skall vara vederbörligen grundat och offentliggöras i god tid. Kommittén skall offentliggöra sin föredragningslista två veckor före sammanträdena. Kommittén skall offentliggöra protokollen från sina sammanträden. Kommittén skall upprätta ett offentligt register över sina medlemmars förklaringar om ekonomiska intressen.

    (Ändringsförslag 25)

    Artikel 6.1

    >Originaltext>

    1. Vid genomförande av detta program skall samarbete med icke-medlemsstater och behöriga internationella organisationer inom folkhälsoområdet, särskilt Världshälsoorganisationen och OECD, utvecklas och äga rum i enlighet med artikel 5.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Vid genomförandet av detta program skall samarbete med tredje land, behöriga internationella organisationer inom folkhälsoområdet, speciellt Världshälsoorganisationen och OECD, yrkesverksamma inom hälsoområdet och statliga organ eller andra organ som är aktiva inom området som omfattas av det aktuella programmet utvecklas och äga rum i enlighet med artikel 5.

    (Ändringsförslag 26)

    Artikel 6a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    Artikel 6a

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    Resultat av hälsoprogrammen

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    Inom ramen för genomförandet av programmet skall kommissionen avge rapporter till Europaparlamentet i form av utvärdering och presentation av resultaten av gemenskapens hälsoprogram.

    (Ändringsförslag 27)

    Artikel 7.1a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1a. Resultaten från genomförandet av programmet skall offentliggöras regelbundet av kommissionen och meddelas till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och till medlemsstaterna.

    (Ändringsförslag 45)

    Artikel 7.2

    >Originaltext>

    2. Kommissionen skall förelägga Europaparlamentet och rådet en rapport när halva programmet genomförts, och en slutrapport då hela programmet genomförts. Dessa rapporter skall innehålla information om finansiering från gemenskapen inom olika verksamhetsområden, om komplettering av övriga åtgärder som anges i artikel 4, samt om utvärderingarnas resultat. Kommissionen skall också tillhandahålla dessa rapporter åt Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Kommissionen skall före den 30 juni 1999 förelägga Europaparlamentet och rådet en rapport och en slutrapport före den 30 juni 2002. Dessa rapporter skall innehålla information om finansiering från gemenskapen inom olika verksamhetsområden, om komplettering av övriga åtgärder som anges i artikel 4, samt om utvärderingarnas resultat. Kommissionen skall också tillhandahålla dessa rapporter åt Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén.

    (Ändringsförslag 28)

    BILAGA, del A, inledningen

    >Originaltext>

    Mål: Att upprätta hälsoindikatorer för gemenskapen genom kritisk granskning av befintliga hälsodata och

    - indikatorer, och utveckla lämpliga metoder för insamling av jämförbara och successivt harmoniserade hälsodata.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    Mål: Att upprätta hälsoindikatorer för gemenskapen genom kritisk granskning av befintliga hälsodata och

    - indikatorer, och utveckla lämpliga metoder för insamling av jämförbara och successivt harmoniserade hälsodata, i syfte att möjliggöra bättre uppföljning och kontroll av folkhälsan i gemenskapen och för att hjälpa medlemsstaterna att samarbeta och utvärdera den nationella hälsopolitiken.

    (Ändringsförslag 29)

    BILAGA 1, del A.2

    >Originaltext>

    2. Att skapa en uppsättning hälsoindikatorer för gemenskapen, däri inbegripet en undergrupp av huvudindikatorer för kontroll av gemenskapens åtgärdsprogram inom folkhälsan, och en undergrupp av bakomliggande indikatorer för kontroll av övriga program och åtgärder inom gemenskapspolitiken, och för att förse medlemsstaterna med gemensamma verktyg för jämförelser.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Att skapa en uppsättning hälsoindikatorer för gemenskapen, däri inbegripet en undergrupp av huvudindikatorer för kontroll av gemenskapens åtgärdsprogram inom folkhälsan, och en undergrupp av bakomliggande indikatorer för kontroll av övriga program och åtgärder inom gemenskapspolitiken, och för att förse medlemsstaterna med gemensamma verktyg för jämförelser. Dessa indikatorer finns uppräknade i bilaga 1a till programmet.

    (Ändringsförslag 30)

    BILAGA, del A.3

    >Originaltext>

    3. Att utveckla en rutin för insamling av jämförbara och/eller successivt harmoniserade data i medlemsstaterna, däri inbegripet stöd för utarbetande av datalexikon och upprättande av lämpliga omvandlingsmetoder och bestämmelser.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3. Att utveckla en rutin för systematisk insamling av data som gjorts jämförbara genom utarbetande av datalexikon, upprättande av lämpliga omvandlingsmetoder och bestämmelser och harmonisering av definitioner och metoder för insamling av nationella hälsodata.

    (Ändringsförslag 31)

    BILAGA, del A.4

    >Originaltext>

    4. Att medverka till insamling av jämförbara data genom stöd för utarbetande av enkäter, däri inbegripet gemenskapstäckande enkäter som stöd för gemenskapsriktlinjer, eller enheter eller överenskomna frågeformuleringar i befintliga enkäter.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4. Att medverka till insamling av jämförbara data, som medlemsstaterna står som garanter för, genom stöd utarbetande av enkäter, däri inbegripet gemenskapstäckande enkäter som stöd för gemenskapsriktlinjer, eller enheter eller överenskomna frågeformuleringar i befintliga enkäter.

    (Ändringsförslag 32)

    BILAGA, del A.4a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4a. Ekonomiskt stöd till medlemsstaterna för upprättandet eller förbättring av deras system för insamling av hälsodata.

    (Ändringsförslag 33)

    BILAGA, del A.6

    >Originaltext>

    6. Att stödja undersökning av genomförbarheten och kostnadseffektiviteten vid utveckling av standardiserad hälsoresursstatistik, i syfte att inlemma den i ett framtida hälsokontrollsystem för gemenskapen.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    6. Undersökning av genomförbarheten och kostnadseffektiviteten vid utveckling av standardiserad hälsoresursstatistik, i syfte att inlemma dessa i hälsokontrollsystemet för gemenskapen.

    (Ändringsförslag 34)

    BILAGA, del A.6a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    6a. Utförande av genomförbarhetsstudier vad gäller inrättandet av ett permanent organ, (ett europeiskt hälsoobservatorium), med ansvar för att övervaka och utvärdera hälsodata och indikatorer i gemenskapen.

    (Ändringsförslag 35)

    BILAGA, del B.7

    >Originaltext>

    7. Att uppmuntra och stödja utveckling av ett nätverk för utbyte av hälsodata, i huvudsak genom telematiskt utbyte och ett system av utspridda databaser, särskilt genom upprättande av dataspecifikationer och av förfaranden för tillträde, återvinning, trygghet och säkerhet för olika typer av information som skall innefattas i systemet.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    7. Utveckling av ett nätverk inom gemenskapen för överföring och utbyte av hälsodata, i huvudsak genom telematiskt utbyte och ett system av utspridda databaser, särskilt genom upprättande av dataspecifikationer och av förfaranden för tillträde, återvinning, trygghet och säkerhet för olika typer av information som skall innefattas i systemet.

    (Ändringsförslag 36)

    BILAGA, del C.8

    >Originaltext>

    8. Att uppmuntra utveckling av resurser för analyser, däri inbegripet jämförande och prognostiserande metoder och verktyg, prövning av hypoteser och modeller, och utvärdering av hälsoutveckling och utfall.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    8. Att utveckla av resurser för analyser, däri inbegripet jämförande och prognostiserande metoder och verktyg, prövning av hypoteser och modeller, och utvärdering av hälsoutveckling och utfall.

    (Ändringsförslag 37)

    BILAGA, del C.9

    >Originaltext>

    9. Att stödja analys och utvärdering av inverkan av gemenskapsåtgärder och - program inom folkhälsan.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    9. Att stödja analys och utveckling av rapporter för utvärdering av inverkan av gemenskapsåtgärder och

    - program inom folkhälsan.

    (Ändringsförslag 38)

    BILAGA, del C.10

    >Originaltext>

    10. Att stödja framställning och spridning av rapporter och annat informationsmaterial om hälsotillstånd och -trender, hälsofaktorer och övriga riktlinjers inverkan på hälsan.

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    10. Att stödja utarbetande av rapporter och andra analyser om hälsotillstånd och -trender, hälsosystemen i Europeiska unionen och förhållandena mellan kostnader och effektivitet, hälsofaktorer och övriga riktlinjers inverkan på hälsan.

    (Ändringsförslag 39)

    BILAGA, del C.10a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    10a. Att stödja spridning av rapporter och information till medlemsstaterna, internationella organisationer, yrkesverksamma och organ inom hälsosektorn samt till befolkningen.

    (Ändringsförslag 40)

    BILAGA 1a (ny)

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    Bilaga 1a

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    Icke uttömmande förteckning över områden där hälsoindikatorer kan upprättas inom ramen för ett framtida hälsokontrollsystem för gemenskapen

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    A. Hälsotillstånd

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Sannolik livslängd:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - sannolik livslängd vid viss ålder

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - hälsoutsikter

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Dödlighet:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - total

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - dödsorsaker

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - sjukdomsspecifik överlevnad

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3. Ohälsa:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - sjukdomsspecifik ohälsa

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - sammansatt ohälsa

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4. Livskvalitet och -funktion:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - självupplevd hälsa

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - fysiska handikapp

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - aktivitetsbegränsningar

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - funktionstillstånd/förmåga

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - hälsorelaterat arbetsbortfall

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - mental hälsa

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    5. Antropometriska kännetecken

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    B. Livsstil och hälsovanor

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Tobakskonsumtion

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Alkoholkonsumtion

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3. Narkotikakonsumtion

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4. Fysisk aktivitet

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    5. Kostvanor

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    6. Övrig hälsofrämjande verksamhet

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    C. Livs- och arbetsvillkor

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Sysselsättning/arbetslöshet:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - yrke

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Arbetsmiljö:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - olyckor

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - kontakt med cancerogena eller andra farliga ämnen

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - arbetshälsa

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3. Bostadsförhållanden

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4. Aktiviteter hemma och på fritiden:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - olyckor i hemmet

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - fritid

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    5. Transport:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - olyckor

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    6. Yttre miljö:

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - luftföroreningar

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - vattenföroreningar

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - övriga föroreningar

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - strålning

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - kontakt med cancerogena eller andra farliga ämnen utanför arbetsplatsen

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    D. Hälsoskydd

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Finansieringskällor

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Resurser/arbetskraft

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - användning av hälsoresurser

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - hälsovårdspersonal

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3. Kostnad/utgift

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - vård av inlagda patienter

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - poliklinikvård

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - läkemedel

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4. Konsumtion/användning

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - vård av inlagda patienter

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - poliklinikvård

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    - läkemedel

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    5. Hälsofrämjande åtgärder och förebyggande av sjukdomar

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    E. Demografiska och andra sociala faktorer

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Kön

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Ålder

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    3. Civilstånd

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    4. Hemvist

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    5. Utbildning

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    6. Inkomst

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    7. Undergrupper i befolkningen

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    8. Sjukförsäkring

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    F. Övrigt

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    1. Produktsäkerhet

    >Text efter omröstning i Europaparlamentet>

    2. Övrigt

    Lagstiftningsresolution med Europaparlamentets yttrande över förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om godkännande av ett program för gemenskapsåtgärder för hälsokontroll inom ramen för verksamhet på folkhälsoområdet (KOM(95)0449 - C4-0443/95 - 95/0238/(COD))

    (Medbeslutandeförfarandet - första behandlingen)

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    - med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet KOM(95)0449 - 95/0238(COD) ((EGT nr C 338, 16.12.1995, s. 4.)),

    - med beaktande av artiklarna 189b.2 och 129 i Romfördraget i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C4-0443/95),

    - med beaktande av artikel 58 i arbetsordningen,

    - med beaktande av betänkandet från utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentskydd och yttrandena från budgetutskottet och utskottet för socialfrågor och sysselsättning (A4-0092/96).

    1. Parlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet,

    2. uppmanar kommissionen att ändra sitt förslag i enlighet med artikel 189a.2 i Romfördraget,

    3. uppmanar rådet att införliva parlamentets ändringar i den gemensamma ståndpunkt som rådet antar i enlighet med artikel 189b.2 i Romfördraget,

    4. påminner om att kommissionen är skyldig att förelägga parlamentet varje ändring som den har för avsikt att göra i det av parlamentet ändrade förslaget,

    5. uppdrar åt sin ordförande att vidarebefordra detta yttrande till rådet och kommissionen.

    Top