Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51996AG0911(11)

    GEMENSAM STÅNDPUNKT (EG) nr 51/96 antagen av rådet den 8 juli 1996 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr /96/EG av den ... om inrättande av ett gemensamt åtgärdsprogram på kulturområdet (Rafael-programmet)

    EGT C 264, 11.9.1996, p. 69–79 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51996AG0911(11)

    GEMENSAM STÅNDPUNKT (EG) nr 51/96 antagen av rådet den 8 juli 1996 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr /96/EG av den ... om inrättande av ett gemensamt åtgärdsprogram på kulturområdet (Rafael-programmet)

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 264 , 11/09/1996 s. 0069


    GEMENSAM STÅNDPUNKT (EG) nr 51/96 antagen av rådet den 8 juli 1996 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr /96/EG av den ... om inrättande av ett gemensamt åtgärdsprogram på kulturområdet (Rafael-programmet) (96/C 264/11)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUIT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 128 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande (2),

    i enlighet med det i artikel 189b i fördraget angivna förfarandet (3), och

    med beaktande av följande:

    1. Europas mest påtagliga och inflytelserika verklighet sett som helhet är inte bara dess geografiska, politiska, ekonomiska och sociala kännetecken utan också dess kultur.

    2. Avdelning IX i fördraget ägnas särskilt kultur och föreskriver att gemenskapen skall bidra till kulturens utveckling i medlemsstaterna med respekt för dessas nationella och regionala mångfald, samtidigt som det gemensamma kulturarvet skall framhävas.

    3. I artikel 128 i fördraget identifieras kulturarvet som ett särskilt verksamhetsområde; det är ett uttryck för nationella och regionala identiteter och banden mellan folk; det måste bevaras och allmänhetens tillgång till det måste förbättras (inklusive deras som har särskilda svårigheter att få tillgång till det) för att bidra till en större ömsesidig kunskap och respekt.

    4. Insatser från gemenskapen kan bidra till att bättre bevara kulturarvet, genom att främja utbyte av erfarenheter och expertis och uppmuntra samverkan vid genomförande och partnerskap.

    5. Bevarandet av kulturarvet ingår genom sin samhällsekonomiska dimension som en del i en samhällsplan och kan i hög grad bidra till att skapa arbete och till regional utveckling samt till att förbättra livskvaliteten och vanliga människors dagliga miljö; vår egen tids skapande verksamhet kan här spela en viktig roll.

    6. Kulturen utgör ett viktigt verksamhetsfält inom informationssamhällets ram, vilket betonas i kommissionens meddelande "Mot informationssamhället i Europa: en handlingsplan".

    7. Det är nödvändigt att på gemenskapsnivå forska om kulturarvets bevarande; gemenskapens verksamhet inom forskning, teknisk utveckling och demonstration (FTD) skall genomföras enligt bestämmelserna i ramprogrammet för FTD (4), vilket kan vara till nytta för det här programmet.

    8. Kommissionen har förvärvat erfarenheter inom ramen för den verksamhet som hittills har bedrivits, särskilt i fråga om arkitekturarvet, och resultaten av de samråd det hållit med alla berörda parter.

    9. Europaparlamentet fäster vikt vid gemenskapsverksamhet som gynnar kulturarvet, i synnerhet när det gäller utbildning, forskning, att göra ungdomen förtrogen med kulturarvet, samarbete med icke-medlemsländer och Europarådet, samt band med gemenskapens politik på andra områden, särskilt i fråga om utbildning och regional utveckling (5).

    10. Europaparlamentet har antagit resolutioner om gemenskapens bidrag till arbetet med att restaurera enastående exemplar ur arkitekturarvet (6).

    11. Rådet har uttryckt intresse för närmare samarbete om arkitekturarvet, konstföremål, konstverk och arkiv, särskilt när det gäller utbyte av kunskaper, dokumentation och utbildning, med beaktande av den viktiga roll som nätverken av kulturorganisationer spelar inom det kulturella samarbetet i Europa (7).

    12. Kommissionen fastslår i sitt meddelande "Nya perspektiv för gemenskapens verksamhet på kulturområdet" att gemenskapens verksamhet borde utvidgas till att omfatta det kulturarv som utgörs av föremål och åtgärder vidtas för att främja dialog och samarbete mellan de berörda samt uppmuntra spridning av erfarenheter och specialinformation; Europaparlamentet och rådet har uppmuntrat detta tillvägagångssätt (8).

    13. De europeiska institutionerna har betonat vikten av att integrera kulturarvets olika aspekter i en sammanhängande verksamhet inom gemenskapen (9), vilken verksamhet tar hänsyn till rikedomen och mångfalden hos såväl det kulturarv som utgör fast egendom som föremål och stöder det arbetet i vilket talrika parter är inblandade.

    14. Det förblir nödvändigt att genom allmän information meddela en så stor allmänhet som möjligt vikten av att skydda kulturarvet.

    15. Gemenskapens verksamhet borde ta hänsyn till att definitionen av kulturarvet kan ändras och omfatta alla slags kulturarv genom att främja tvärvetenskapliga tillvägagångssätt.

    16. Kommissionen har organiserat samråd med alla berörda parter, särskilt medlemsstaternas ministerier, yrkesverksamma, icke-statliga organisationer, stiftelser och sammanslutningar, för att utarbeta ett åtgärdsprogram på kulturarvsområdet.

    17. Det finns talrika band mellan kulturarvet i gemenskapen och det i tredje länder; därför är detta område idealiskt lämpat för att utveckla former för samarbete med tredje länder och med Europarådet samt med andra internationella organisationer som är behöriga inom kultursektorn, sådana som Unesco, i enlighet med kraven i fördraget och de ovannämnda slutsatserna och resolutionerna.

    18. Slutsatserna från Europeiska rådet i Köpenhamn den 21-23 juni 1993 efterlyser att gemenskapsprogram öppnas för de länder i Central- och Östeuropa som är parter i associeringsavtal; gemenskapen har undertecknat samarbetsavtal som omfattar avsnitt om kultur med vissa tredje länder.

    19. I detta beslut fastställs en ekonomisk ram för hela programmets löptid, vilket, enligt innebörden i punkt 1 i Europaparlamentets, rådets och kommissionens förklaring av den 6 mars 1995, utgör den främsta referensen för budgetmyndigheten vid det årliga budgetförfarandet.

    20. I åtgärder enligt detta program bör även beaktas förfaringssätt av komplementär art, som kan vidtas genom annan gemenskapspolitik.

    21. Genomförande av detta program är beroende av nära samarbete med nationella myndigheter i syfte att säkerställa att gemenskapens åtgärder stödjer och kompletterar nationell verksamhet, samtidigt som den stöder subsidiaritetsprincipien enligt artikel 3b i fördraget.

    22. Erfarenheten kan komma att visa att det är nödvändigt att ändra de fastställda trösklarna för gemenskapens ekonomiska bidrag till de olika slagen av projekt som föreskrivs i bilagan (åtgärderna I, II och III).

    23. Den 20 december 1994 enades Europaparlamentet, rådet och kommissionen om ett modus vivendi avseende genomförandeåtgärder för de rättsakter som antas enligt förfarandet i artikel 189b i fördraget (10).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Härmed inrättas åtgärdsprogrammet Rafael på kulturarvsområdet, nedan kallat "programmet", för tiden från den 1 januari 1997 till den 31 december 2000.

    Syftet med programmet är att genom samarbete stödja och komplettera medlemsstaternas verksamhet inom det område inom kulturarvet som har betydelse för Europa.

    Artikel 2

    Utan att det inverkar på medlemsstaternas befogenheter när det gäller att definiera kulturarvet, skall för detta programs räckvidd avses med

    - kulturarv: fast egendom och föremål (museer och samlingar, bibliotek, arkiv inklusive foto-, film- och ljudarkiv), arkeologiskt arv, också föremål som befunnit sig under vatten, arkitektoniska minnesmärken, miljöer och platser och kulturlandskap (miljöer med kultur- och naturobjekt),

    - bevarande: all verksamhet som bidrar till att öka kännedomen om, förvaltningen, konserveringen, restaureringen och förevisningen av samt tillgången till kulturarvet.

    Artikel 3

    Programmet skall uppmuntra samarbete på europeisk nivå mellan medlemsstaterna inom kulturarvsområdet. Det skall stödja och komplettera deras verksamhet i enlighet med subsidiaritetsprincipen, genom att bidra till utveckling av deras kultur med respekt för dess nationella och regionala mångfald, samtidigt som det framhäver det gemensamma kulturarvet),

    I dette syfte och i enlighet med det allmänna mål som fastställs i artikel 1 andra stycket är programmets särskilda mål, grundade på utveckling av samarbete mellan länder följande:

    a) Stödja konservering och restaurering av sidor av kulturarvet som har betydelse för Europa, att hjälpa till att utveckla och främja konservering och restaurering.

    b) Stödja utvecklingen av samarbete mellan länder, mellan institutioner och/eller andra verksamma på kulturarvsområdet, i syfte att bidra till att samla färdigheter och till en gemensam utveckling av de bästa metoderna när det gäller att bevara av kulturarvet.

    c) Förbättra tillgången till kulturarvets europeiska dimension och stödja ett aktivt deltagande av allmänheten, särskilt barn och ungdomar, när det gäller att skydda och utveckla det europeiska kulturarvet.

    d) Stödja samarbete mellan länder för att utveckla ny teknik, som kan tillämpas på olika kategorier och inom olika grenar av kulturarvet samt för bevarande av kulturarvets tradtionella hantverk och tekniker.

    e) Beakta kulturarvsdimensionen i andra gemenskapsprogram och riktlinjer.

    f) Främja samarbeta med tredje länder och berörda internationella organisationer.

    Artikel 4

    För att nå de mål som fastställas i artikel 3 andra stycket skall de projekt som utvecklas inom ramen för programmet ha en europeisk dimension och erbjuda ett mervärde i förhållande till åtgärder som vidtas i medlemsstaterna samt motsvara följande kriterier:

    - Bidra till att främja kulturarvet, bland annat genom att sprida information om det.

    - Väcka intresse på gemenskapsnivå genom sin föredömliga, förnyande eller informativa beskaffenhet.

    - Ta itu med problem som bevarande av kulturarvet erbjuder och bidra till att utveckla de bästa metoderna för bevarande.

    - Sannolikt kunna få en multiplikatoreffekt inom kultur, utbildning eller samhällsekonomi.

    Artikel 5

    De åtgärder som beskrives i bilagan skall utföras för att uppnå de mål som fastställs i artikel 3 andra stycket. De skall genomföras i enlighet med förfarandet i artikel 7.

    Artikel 6

    1. Programmet skall vara öppet för deltagande för de associerade länderna i Central- och Östeuropa, i enlighet med de villkor som fastställs i de tilläggsprotokoll till associeringsavtalen som rör deltagande i de gemenskapsprogram som antagits eller skall antas med dessa länder. Programmet skall vara öppet för Cypern och Malta samt för samarbete med andra tredje länder som har ingått associerings- eller samarbetsavtal som omfattar bestämmelser om kultur, på grundval av tilläggsanslag som skall lämnas enligt förfaranden som skall fastställs tillsammans med dessa länder.

    2. Gemenskapen och medlemsstaterna skall främja samarbete med Europarådet samt med andra och medlemsstaterna skall främja samarbete med Europarådet samt med andra berörda internationella organisationer inom kultursektorn (till exempel Unesco), samtidigt som de säkerställer att de instrument som antas fungerar komplementärt, med respekt för varje institutions och organisations egna identitet och självbestämmanderätt och att resurserna används på bästa möjliga sätt.

    Artikel 7

    1. Kommissionen skall genomföra programmet i enlighet med detta beslut.

    2. Vid utförande av sin uppgift skall kommissionen biträdas av en kommitté sammansatt av två företrädare för varje medlemsstat och med kommissionens företrädare som ordförande. Kommitténs medlemmar kan låta sig biträdas av experter eller rådgivare.

    3. Kommissionens företrädare skall till kommittén överlämna ett förslag till åtgärder i fråga om

    - en årlig arbetsplan,

    - en allmän bild av avvägningen mellan de olika åtgärderna,

    - urvalssätt och urvalskriterier för de olika slags projekt som beskrivs under varje åtgärd som föreskrivs i bilagan,

    - de projekt för vilka det begärda bidraget från gemenskapen överstiger 30 000 ecu; denna tröskel kan omprövas av kommittén mot bakgrund av uppnådd erfarenhet,

    - ändring av trösklarna för gemenskapens ekonomiska bidrag för de olika projektslagen som föreskrivs i bilagan (åtgäderna I, II och III),

    - närmare bestämmelser för att kontrollera och utvärdera programmet samt slutsatserna från de utvärderingsrapporter som fastställs i artikel 11 och varje annan justering av programmet som följer av dessa.

    4. Kommittén skall yttra sig över det förslag till åtgärder som avses i punkt 3 inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är. Den skall fatta sitt beslut med den majoritet som enligt artikel 148.2 i fördraget skall tillämpas vid beslut som rådet skall fatta på förslag av kommissionen. Vid röstning i kommittén skall medlemsstaternas företrädares röster vägas enligt ovannämnda artikel. Ordföranden får inte rösta.

    Kommissionen skall besluta med omedelbar verkan.

    Om beslutet inte är förenligt med kommitténs yttrande skall kommissionen emellertid genast underrätta rådet. I sådana fall får kommissionen skjuta upp verkställandet av de beslutade åtgärderna en tid av två månader räknat från dagen då rådet underrättats.

    Rådet får med kvalificerad majoritet fatta ett annat beslut under den tid som anges i föregående stycke.

    5. Medlemmarna i de nämnder som har till uppgift att välja ut projekt utses på förslag av medlemsstaterna. Arbetet i dessa nämnder, vars sammansättning inte får bli allmänt känd förrän de har avslutat sin uppgift, skall förbli konfidentiellt och besluten skall fattas i samförstånd.

    Artikel 8

    1. Kommissionen kan rådgöra med kommittén om varje annan fråga som rör genomförande av programmet såväl som de åtgärder som avses i artikel 7.3.

    2. Kommissionens företrädare skall till kommittén överlämna ett förslag till de åtgärder som skall vidtas. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är, vid behov genom omröstning.

    Yttrandet skall föras in i protokollet; dessutom har varje medlemsstat rätt att begära att få sin uppfattning förd till protokollet.

    3. Kommissionens företrädare skall i god tid och regelbundet underrätta kommittén om de ekonomiska bidrag som har beviljats inom ramen för programmet (belopp, varaktighet, fördelning, mottagare).

    Artikel 9

    1. Den ekonomiska ramen för genomförande av programmet under den tid som avses i artikel 1 fastställs härmed till 30 miljoner ecu.

    2. De årliga anslagen skall beviljas av budgetmyndigheten inom budgetplanens gränser.

    3. Den ekonomiska ram som nämns under punkt 1 kommer att prövas på nytt före utgången av det andra året på förslag av kommissionen mot bakgrund av budgetsituationen och de resultat som erhållits under programmets första fas.

    Artikel 10

    Kommissionen skall, om nödvändigt, i samarbete med medlemsstaterna, sträva efter att de åtgärder som föreskrivs i programmet och de andra kulturprogrammen, samt den program enligt andra bestämmelser i fördraget vilka har aspekter som rör kulturarvet, hänger samman och kompletterar varandra; den skall också utvärdera den totala effekt dessa program har på kulturarvet.

    Artikel 11

    1. Efter det att programmet har varit i funktion i två år och sex månader och inom sex månader efter det att denna tid löpt ut, skall kommissionen, efter samråd med kommittén, överlämna en detaljerad utvärderingsrapport till Europaparlamentet och rådet om de uppnådda resultaten, om nödvändigt åtföljd av åtgärder för justering av programmet. Avsikten med rapporten är att kvalitativt och kvantitativt utvärdera i vilken utsträckning programmet har nått målen som räknas upp i artikel 3.

    2. Sedan programmet har genomförts skall kommissionen överlämna en kvalitativ och kvantitativ rapport till Europaparlamentet, rådet och Regionkommittén om genomförandet och resultaten av programmet mot bakgrund av de mål som anges i punkt 1.

    Artikel 12

    Programmet skall tillsammans med praktiska anvisingar om förfarandet för varje del av verksamheten eller varje åtgärd, tidsfristerna för att lämna in ansökningar och de handlingar som skall åtfölja ansökan, varje år offentliggöras i Europeiska gemenskapernas officiella tidning, C-serien.

    Kommissionen skall prioritera offentliggörande och spridning av information om programmet för att alla kulturaktörer och kulturella nätverk skall underrättas om och bli förtrogna med den verksamhet som rör dem.

    Av alla de projekt som får ekonomiskt stöd enligt programmet skall krävas att de visar Europeiska unionens flagga och anger finansieringskällan.

    Utfärdat i Bryssel den . . .

    På Europaparlamentets vägnar

    Ordförande

    På rådets vägnar

    Ordförande

    (1) EGT nr C 256, 2.10.1995, s. 38.

    (2) EGT nr C 100, 2.4.1996, s. 119.

    (3) Europaparlamentets yttrande av den 8 juli 1996 (ännu inte offentliggjort i EGT), rådets gemensamma ståndpunkt av den 8 juli 1996 (ännu inte offentliggjord i EGT), och Europaparlamentets beslut av den . . . (ännu inte offentliggjort i EGT).

    (4) Europaparlamentets och rådets beslut nr 1110/94/EG av den 26 april 1994 om det fjärde ramprogrammet för Europeiska gemenskapens verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (1994 1998), EGT nr L 126, 18.5.1994, s. 1.

    (5) Europaparlamentets resolution om skyddet av det europeiska kulturarvet, EGT nr C 62, 30.5.1974, s. 5.

    Europaparlamentets resolution om skyddet av det arkitektoniska och arkeologiska arvet, EGT nr C 267, 11.10.1982, s. 25.

    Europaparlamentets resolution om bevarandet av gemenskapens arkitektoniska och arkeologiska arv, EGT nr C 309, 5.12.1988, s. 423.

    Europaparlamentets resolution om bevarandet av det arkitektoniska arvet och skyddet av kulturella tillgångar, EGT nr C 72, 15.3.1993, s. 160.

    (6) Europaparlamentets resolution om ekonomiskt stöd till Mont Athos (klosterregion), EGT nr C 144, 15.6.1981, s. 92.

    Europaparlamentets resolution om bidrag ur gemenskapens ekonomiska medel till restaureringen av Palermos historiska centrum, EGT nr C 187, 18.7.1988, s. 160.

    Europaparlamentets resolution om stöd till återuppbyggnaden av zonen Chiado i Lissabon, EGT nr C 262, 10.10.1988, s. 110.

    Europaparlamentets resolution om bevarandet av gemenskapens arkitektoniska och arkeologiska arv, EGT nr C 309, 5.12.1988, s. 423.

    Europaparlamentets resolution om branden på Liceoteatern i Barcelona, EGT nr C 61, 28.2.1994, s. 184.

    (7) Resolution antagen av de ministrar som är ansvariga för kulturfrågor, vid möte i rådet den 13 november 1986 om bevarandet av det europeiska arkitekturarvet, EGT nr C 320, 13.12.1986, s. 1.

    Resolution antagen av de ministrar som är ansvariga för kulturfrågor, vid möte i rådet den 13 november 1986 om bevarande av konstföremål och konstverk, EGT nr C 320, 13.12.1986, s. 3.

    Resolution antagen av rådet och kulturministrarna, vid möte i rådet den 14 november 1991 om bestämmelser för arkiven, EGT nr C 314, 5.12.1994, s. 2.

    Rådets slutsatser av den 17 juni 1994 om ökat samarbete på arkivområdet, EGT nr C 235, 23.8.1994, s. 3.

    Resolution antagen av rådet och kulturministrarna, vid möte i rådet den 14 november 1991 om europeiska kulturella nätverk, EGT nr C 314, 5.12.1991, s. 1.

    (8) Europaparlamentets resolution om kommissionens meddelande "Nya perspektiv för gemenskapens verksamhet på kulturområdet", EGT nr C 42, 15.2.1993, s. 173.

    Europaparlamentets resolution om gemenskapens politik på kulturområdet, EGT nr C 44, 14.2.1994, s. 184.

    Slutsatser antagna av rådet och de ministrar som är ansvariga för kulturfrågor, vid möte i rådet den 12 november 1992 om riktlinjer för gemenskapens verksamhet på kulturområdet, EGT nr C 336, 19.12.1992, s. 1.

    (9) Europaparlamentets resolution om bevarandet av det arkitektoniska arvet och skyddet av de kulturella tillgångarna, EGT nr C 72, 15.3.1993, s. 160.

    Rådets slutsatser av den 17 juni 1994 om utarbetandet av en gemensam handlingsplan på kulturarvsområdet, EGT nr C 235, 23.8.1994, s. 1.

    (10) EGT nr C 102, 4.4.1996, s. 1.

    BILAGA

    Gemensamt åtgärdsprogram på kulturarvsområdet (Rafael-programmet)

    Syftet med Rafael-programmet är att stödja åtgärder på europeisk nivå inom det kulturarv sam utgör fast egendom och föremål i alla kategorier i överensstämmelse med subsidiaritetsprincipen.

    ÅTGÄRD I Konservering av, skydd för och utveckling av det europeiska kulturarvet genom europeiskt samarbete

    - Denna åtgärd syftar till att bidra till att konservera, skydda och utveckla det europeiska kulturarvet, särskilt kulturarv i fara, genom att stödja utveckling och insamling av de bästa metoderna i syfte att skapa en miljö som är gynnsam för att bevara och restaurera kulturarvet.

    - Denna åtgärd skall omfatta följande förfaringssätt:

    1. Stöd till projekt för att konservera och skydda kulturarvet, vilka kan betecknas som "europeiska kulturarvslaboratorier" på grund av deras förmåga att väcka intresse eller deras föredömliga värde vad beträffar innehåll. Dessa skall föreslås av medlemsstaternas behöriga myndigheter och skall omfatta verk, minnesmärken eller platser som har en alldeles särskild historisk, arkitektonisk eller konstnärlig betydelse, och särskilt sådana där konserveringsvillkoren kräver särskilt komplicerade ingrepp ur vetenskaplig och/eller teknisk synvinkel.

    "Laboratorierna", till vilka stöd från gemenskapen inom ramen för programmet skall kunna beviljas under fyra år, bör särskilt till sitt arbete knyta en europeisk tvärvetenskaplig grupp av de mest framstående specialister för att studera utomordentligt svåra konserveringsproblem och utveckla lämpliga angreppssätt, metoder och/eller tekniker, och därigenom tillförsäkra varje projekt mervärde. De ansvarliga för projekten skall förväntas säkerställa spridning på lämpligt sätt av den erfarenhet som uppnås under projektens lopp.

    2. Stöd till projekt för att bevara och skydda det europeiska kulturarvet runt gemensamma teman, vilka skall bestämmas av kommissionen efter framläggande för den kommitté som avses i artikel 7 i detta beslut, med de problem som finns inom kulturarvets olika kategorier i åtanke. Dessa projekt som skall föreslås av de(n) ansvariga för den berörda egendomen får löpa högst tre år. Prioritet skall ges åt projekt som har föredömligt värde och multiplikatoreffekt inom kultur, teknik och samhällsekonomi och/eller vad gäller tillgång till kulturarvet. De ansvariga för projekten skall förväntas säkerställa spridning på lämpligt sätt bland yrkesverksamma av den erfarenhet som uppnås när det gäller förvaltnings- eller bevarandeproblem.

    Gemenskapens stöd är avsett att bidra till ett europeiskt mervärde hos de projekt som utförs inom ramen för denna åtgärd och till att skapa villkor för att utveckla europeiskt know-how.

    Projekten skall ha en balanserad finansieringsplan som anger de ekonomiska kraven för verksamheten, för vilken de administrativa kostnaderna inte får överstiga 12 % av gemenskapens finansiering av projektet.

    Gemenskapens ekonomiska bidrag till ett projekt inom ramen för denna åtgärd får inte överstiga 50 % av de totala kostnaderna för det berörda projektet och får när det gäller projekt under punkt 2 inte överstiga 150 000 ecu.

    En särskild ansökan skall lämnas in till Europeiska gemenskapen för projekten. Varje ansökan skall omfatta följande:

    - En detaljerad beskrivning av de åtgärder som skall genomföras. Ett yttrande om projektets tekniska anpassning skall lämnas av medlemsstaternas behöriga myndigheter och nå kommissionen inom de fastställda tidsfristerna för inlämnande av projekt. Ifall detta yttrande inte finns tillgängligt inom den tidsfrist som fastställts, skall förarandet att välja projekt gå vidare.

    - Ett detaljerat budgetförslag för dessa åtgärder.

    De resurser som skall anslås inom ramen för denna åtgärd utgör omkring 50 % av det totala anslaget till programmet.

    ÅTGÄRD II Samarbete för utbyte av erfarenheter och utveckling av tekniker som kan tillämpas på kulturarvet

    - Syftet med denna åtgärd är att uppmuntra till att stärka samarbete mellan länder för att samla färdigheter och utveckla de bästa metoderna genom nätverk och partnerskap och genom rörlighet för yrkesverksamma mellan institutioner och/eller övriga aktörer. Särskild uppmärksamhet skall ägnas utveckling av ny teknik som kan tillämpas på kulturarvets olika grenar samt vid bevarandet av kulturarvets traditionella hantverk och tekniker.

    Beroende på det behandlade temat skall nätverken kunna knyta till sig offentliga och/eller privata institutioner och/eller aktörer inom kulturarvssektorn och, om nödvändigt, andra offentliga och/eller privata institutioner, forskningscentra och bolag av särskilt intresse.

    - Denna åtgärd skall omfatte följande förfaringssätt:

    1. Förnyelse och ny teknik

    1.1 Stöd till projekt som syftrar till att identifiera behov av forskning - som skall utvecklas på gemenskapsnivå - inom kulturarvsområdet, till att sprida forskningsarbeten bland yrkesverksasmma på kulturarvsområdet och till att utveckla praktiska tillämpningar som kan användas av yrkesverksamma som arbetar inom området. Dessa åtgärder skall i den mån det är möjligt utvecklas i samverkan inom ramen för forskningsprogrammet. Varje eventuell ytterligare åtgärd skall vidtas inom FTD-ramprogrammet enligt dess bestämmelser.

    1.2 Stöd till projekt som, syftar till tillämpning av ny teknik och nya tjänster (restaurerings- och bevarandetekniker, audiovisuella produkter och multimedia, avancerade informations- och kommunikationstjänster osv.) inom kulturarvets olika grenar.

    2. Rörlighet och utbildning för yrkesverksamma

    2.1 Stöd till projekt för utbyte av yrkesverksamma inom kulturarvets olika kategorier och grenar för att göra det möjligt för dem att under en tid om högst tolv månader arbeta inom en motsvarande yrkesmiljö i en annan medlemsstat.

    Gemenskapens stöd skall inriktas på att organisera utbyten och att bidra till att täcka ytterligare kostnader som uppstår, som t.ex. för resor och logi.

    2.2 Stöd till projekt som är gränsöverskridande, som syftar till att stödja vidareutbildning för yrkesverksamma inom kulturarvssektorn vad gäller ny teknik och avancerade informations- och kommunikationstjänster som tillämpas inom kulturarvssektorn samt till sådana projekt som syftar till att utveckla och bevara kulturarvets traditionella hantverkstekniker.

    3. Utbyte av erfarenheter och information

    3.1 Stöd till utbyte averfarenheter genom att utföra studier, undersökningar och ordna arbetsmöten samt genom seminarier, särskilt på följande områden:

    - Utveckling av tekniska rekommendationer (standarder) som syftar till att förbättra användning och metoder inom förvaltningen och/eller konservering av kulturarvet.

    - Identifiering av riskfaktorer för kulturobjekt samt av system för periodisk kontroll av deras konserveringstillstånd.

    - Förebyggande skydd för kulturobjekt, konstverk och minnesmärken mot olyckor samt villkor för deras konservering.

    - Kvalifikationer för de verksamma inom de yrken som har samband med bevarandet av kulturarvet.

    - Dokumentering av kulturobjekt.

    - Villkor för lån av konstverk till tillfälliga utställningar.

    - Annan gemenskapspolitiks återverkningar på kulturarvssektorn.

    3.2 Stöd till projekt bland kulturarvsinstitutioner som använder telematikkommunikationsteknik (on-line, CD-ROM, CD-I osv.) för insamling/utbyte och spridning av specialinformation, särskilt inom följande områden:

    - Medlemsstaternas lagstiftning om kulturarvet.

    - Förteckningar och inventarieförteckningar över kulturarvet.

    - Inventeringar av kurser för vidareutbildning inom varje ämne.

    - Integrerade databaser för katalogisering och beskrivning av kulturobjekt.

    - Statistik över och mätningar av kulturarvet.

    - Förteckningar och sammanställningar av förnyelseprojekt rörande kulturarvet.

    - Metoder och system för bevarande, restaurering, förvaltning och spridning av kulturarvet i medlemsstaterna.

    - Praktiska vägledningar, handböcker och informationsbulletiner om kulturarvet.

    Ansökningar som lämnas in av berörda institutioner och/eller aktörer skall erbjuda de ekonomiska garantier som krävs för att förverkliga dem. Gemenskapens bidrag inom ramen för denna åtgärd får inte i något fall överstiga 50 % av de totala kostnaderna för projektet eller överstiga 50 000 ecu, utom för projekt under 1.2 och 2.2, för vilka gemenskapens bidrag får uppgå till 150 000 ecu, samt 2.1 och 3.1 (fjärde strecksatsen), där gemenskapens bidrag får uppgå till 100 000 ecu.

    ÅTGÄRD III Medborgarens tillgång till, deltagande i och förtrogenhet med kulturarvet

    - Denna åtgärd syftar till att förbättra allmänhetens tillgång till kulturarvet genom av stödja projekt för att skapa förtrogenhet med det kulturarv som har en europeisk dimension och genom att stimulera användningen av avancerad informations- och kommunikationsteknik och avancerade informations- och kommunikationstjänster.

    - Denna åtgärd skall omfatta följande förfaringssätt:

    1. Stöd till samarbetsprojekt mellan länder, institutioner och/eller andra verksamma på kulturarvsområdet, vilka använder sig av multimediasystem och multimediaprodukter eller andra kommunikationsformer för att visa kulturarvet i dess europeiska dimension och särskilt erbjuda allmänheten tillgång till hela räckvidden av konstverk i liknande och/eller kompletterande stilar vilka bevaras hos andra europeiska kulturenheter.

    2. Stöd till arrangemang på europeisk nivå för att skapa förtrogenhet med kulturarvet.

    3. Stöd till framställning av flerspråkliga presentationer av kulturarvet vid museer, minnesmärken, platser, bibliotek, arkiv osv., avsedda för alla människor i Europeiska unionen. Projekten kan avse presentationsmaterial, brochyrer, skyltar, elektroniska guidesystem, audiovisuella eller multimediala produkter osv.

    4. Stöd till samarbetsprojekt mellan länder, som för samman institutioner och/eller andra aktörer från åtminstone tre av gemenskapens medlemsstater och som syftar till att förbättra allmänhetens förtrogenhet med kulturarvet, som t.ex. utställningar, pedagogiska program, gränsöverskridande kulturrutter osv.

    Ansökningar som lämnas in av berörda institutioner och/eller aktörer skall erbjuda de ekonomiska garantier som krävs för att förverkliga dem. Gemenskapens bidrag inom ramen för denna åtgärd får inte i något fall överstiga 50 % av de totala kostnaderna för projektet eller överstiga 50 000 ecu, utom för projekten under 1 och 3, för vilka gemenskapens bidrag får uppgå till 150 000 ecu.

    ÅTGÄRD IV Samarbete med tredje länder och internationella organisationer

    - Denna åtgärd skall syfta till att utveckla projekt med tredje länder och skapa samverkan med den verskamhet som företas av andra internationella organisationer, i synnerhet med Europarådet och Unesco.

    - Denna åtgärd skall omfatta följande förfaringssätt:

    1. Stöd till samarbete med tredje länder inom de områden som omfattas av åtgärderna I, II och III.

    Närmare bestämmelser för tredje länders deltagande fastställs i artikel 4.

    2. Stöd till projekt i samverkan med internationella organisationer som arbetar inom kulturarvsområdet och särskilt med Europarådet och Unesco. Förfarandena för denna samverkan skall bestämmas för varje enskilt fall av gemenskapen och den berörda internationella organisationen i enlighet med de arrangemang som föreskrivs i artikel 7.3.

    RÅDETS MOTIVERING

    I. INLEDNING

    1. Den 6 april 1995 förelade kommissionen Europaparlamentet och rådet ett förslag till beslut om inrättande av Rafael-programmet, grundat på artikel 128 i EG-fördraget.

    2. Europaparlamentet och Regionkommittén avgav sina yttranden den 12 oktober (1) respektive den 21 september 1995 (2).

    3. Den 8 juli 1996 antog rådet sin gemensamma ståndpunkt i enlighet med artikel 189b i fördraget.

    II. FÖRSLAGETS SYFTE

    Förslaget gäller genomförandet på gemenskapsnivå av ett särskilt åtgärdsprogram inom området för kulturarv, både när det gäller föremål och när det gäller fast egendom.

    1. Allmänna kommentarer

    I sin gemensamma ståndpunkt godkände rådet det väsentliga i kommissionens förslag, men det har emellertid tillfört vissa ändringar som det ansåg vara nödvändiga.

    2. Särskilda kommentarer

    2.1 Rådets ändringar till kommissionens förslag

    a) Beslutets tillämpningsområde

    Rådet har i artikel 1 andra stycket fört in en definition av programmets allmänna mål, nämligen:

    "Syftet med programmet är att genom samarbete stödja och komplettera medlemsstaternas verksamhet inom det området inom kulturarvet som har betydelse för Europa."

    För övrigt har rådet, som i det stora hela tagit över programmets särskilda mål enligt kommissionens förslag, preciserat och kompletterat dessa i artikel 3 där det särskilt tas upp

    - stöd till samarbete mellan länder genom att utveckla ny teknik och genom att bevara kulturarvets traditionella hantverk och tekniker,

    - beaktande av kulturarvsdimensionen i andra gemenskapsprogram och gemenskapsriktlinjer.

    När det gäller de åtgärder som avses i bilagan till beslutet har rådet samtidigt som det noga anger åtgärdernas innehåll, minskat antalet från fem till fyra, genom att göra "nätverk och partnerskap", som i kommissionens förslag utgjorde en åtgärd i sig, till ett medel för att genomföra nuvarande åtgärd II ("Samarbete för utbyte av erfarenheter och utveckling av tekniker som kan tillämpas på kulturarvet").

    För övrigt har rådet angivet att de resurser som skall anslås inom ramen för åtgärd I ("Konservering av, skydd för och utveckling av det europeiska kulturarvet genom europeiskt samarbete") skall utgöra omkring 50 % av det totala anslaget till programmet. Rådet har vidare preciserat att inom detta område är "gemenskapens stöd avsett att bidra till ett europeiskt mervärde hos de projekt som utförs inom ramen för denna åtgärd och till att skapa villkor för att utveckla europeiskt know-how".

    b) Kommittéförfarande

    Enligt modellen för de kommittéer som inrättas genom besluten Sokrates, Leonardo och Ungdom för Europa III, å ena sidan, och Kalejdoskop, å andra sidan, har rådet valt en kommitté som agerar som förvaltningskommitté i vissa frågor och som rådgivande kommitté i andra.

    c) Programmets varaktighet och finansiella anslag

    Med hänsyn till tidsfristerna för förfarandet i artikel 189b har rådet tvingats konstatera att det är omöjligt att hålla fast vid den 1 januari 1996 som datum för programmets ikraftträdande. Det har följaktigen fastställt den 1 januari 1997 i sin gemensamma ståndpunkt.

    Dessutom, med hänsyn till att 10 miljoner ecu tagits upp i gemenskapens budget för 1996 för verksamhet liknande den enligt Rafael-programmet, enades rådet om att 1996 kan anses som ett förberedande år för programmet. Rådet har därför fastställt att programmet skall ha en varaktighet på fyra år från och med den 1 januari 1997. Finansieringsramen fastställs till 30 miljoner ecu.

    Rådet enades dessutom om att stödja att ett belopp på 10 miljoner ecu inom ramen för budgetförfarandet förs upp för både år 1997 och år 1998.

    Enligt en ny punkt 3 i artikel 9 skall finansieringsramen på 30 miljoner ecu omprövas före utgången av det andra året, på förslag av kommissionen och mot bakgrund av budgetsituationen och de resultat som nåtts under programmets första etapp.

    Efter det att programmet har varit i funktion i två år och sex månader och inom sex månader efter det att denna tid löpt ut skall en utvärdering göras, om nödvändigt åtföljd av åtgärder för justering av programmet.

    2.2 Europaparlamentets ändringsförslag

    2.2.1 De av Europaparlamentets ändringsförslag som godtagits av kommissionen

    I ett uttalande den 12 oktober 1995 under Europaparlamentets session angav kommissionen att den antog antingen den ordagranna lydelsen av eller andemeningen i 36 av Europaparlamentets 72 ändringsförslag.

    2.2.2 De av Europaparlamentets ändringsförslag som godtagits av rådet

    Rådet godtog helt eller delvis eller med en annan formulering 38 av Europaparlamentets ändringsförslag. Ändringsförslagen är följande:

    Nr 1-3, 12, 14, 15, 18, 21, 23-27, 29, 30, 32-34, 36-42, 47, 50, 51, 53-55, 57, 59, 64, 66, 67, 69 och 73.

    2.2.3 De av Europaparlamentets ändrigsförslag som förkastats av rådet

    - Ändringsförslag 28 och 44

    Budgetbestämmelser.

    Rådet ansåg det nödvändigt att strikt rätta sig efter Europaparlamentets, rådets och kommissionens förklaring av den 6 mars 1995.

    - Ändringsförslag 13, 68 och 71

    Samarbete mellan medlemsstaternas myndigheter samt mellan dessa och motsvarande myndigheter i länderna i Central- och Östeuropa för att förhindra olaglig export av konstverk.

    Enligt rådets uppfattning omfattas inte dessa ändringsförslag av tillämpningsområdet för artikel 128, som ligger till grund för förslaget till beslut.

    - Ändringsförslag 60, 62 och 63

    Stöd till skapandet av TV-program och multimediaprojekt om kulturarvet. Undersökning av konservatorenas situation för att organisera konservatorsyrket och utbildningen till konservator. Stöd till sådana hantverksyrken som är oumbärliga för kulturarvet genom bättre förbindelser med de industrier som framställer material och avancerad teknik.

    Rådet anser att innehållet i dessa ändringsförslag till största delen tillhör andra politikområden inom gemenskapen.

    - Ändringsförslag 4, 5, 7, 8, 10, 11, 16, 17, 19, 22, 31, 35, 46, 48, 49, 52, 61, 65, 70 och 72

    Ändringsförlag som hänför sig till situationen eller verksamhet utanför syftet med beslutet.

    Rådet ansåg att dessa ändringsförslag inte omfattas av beslutets tillämpningsområde.

    - Ändringsförlag 6

    Hänvisning till en ökad användning av ny teknik för att begränsa skadeverkningarna av en alltför stor tillströmning av besökare.

    Rådet avvissade detta ändringsförslag, som kan få allmänhetens tillträde till kulturarvet att framstå som något negativt, vilket skulle strida mot ett av de särskilda målen med programmet.

    - Ändringsförslag 9

    Hänvisning till utvecklingen av en mer berikande form av turism.

    Rådet ansåg att det inte finns något uppenbart samband mellan ett värdesättande av kulturarvet och utvecklingen av en annorlunda form av turism.

    - Ändringsförslag 20

    Hänvisning till behovet av adekvata ekonomiska medel inom ramen för Rafael-programmet.

    Rådet var av den uppfattningen att en sådan hänvisning inte skulle vara lämplig i en rättsakt.

    - Ändringsförslag 43

    Gäller åtgärder med högt symbolvärde på kulturarvsområdet.

    Rådet var av den uppfattningen att detta ändringsförslag inte längre skulle passa in i den omstrukturerade ramen för dess utkast till gemensam ståndpunkt.

    - Ändringsförslag 56

    Förhoppning om att de flerspråkiga framställningarna på museer, vid minnesmärken och vid sevärdheter hålls på det lokala språket.

    Rådet bedömde att sådana bestämmelser enbart ligger inom kompetensområdet för myndigheterna i medlemsstaterna.

    - Ändringsförslag 58

    Hänvisning till initiativ för att underlätta tillgången till arkiv för yrkesverksamma inom sektorn och för allmänheten.

    Rådet ansåg att gällande praxis och lagstiftning i medlemsstaterna är mycket olika och gör det av parlamentet önskade tillvägagångssättet ogenomförbart.

    SLUTSATSER

    Rådet anser att dess gemensamma ståndpunkt utgör en väl avvägad text som kommer att möjliggöra ett ändamålsenligt arbete på europeisk nivå på kulturarvsområdet.

    (1) EGT nr C 287, 30.10.1995.

    (2) EGT nr C 100, 2.4.1996.

    Top