Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51995PC0282

    Förslag till rådets beslut om antagande av ett program med icke-lagstiftande åtgärder för att förbättra hälsan och säkerheten i arbetet

    /* KOM/95/282 slutlig - CNS 950155 */

    EGT C 262, 7.10.1995, p. 18–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51995PC0282

    Förslag till rådets beslut om antagande av ett program med icke-lagstiftande åtgärder för att förbättra hälsan och säkerheten i arbetet

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 262 , 07/10/1995 s. 0018


    Förslag till rådets beslut om antagande av ett program med icke-lagstiftande åtgärder för att förbättra hälsan och säkerheten i arbetet (95/C 262/09) (Text av betydelse för EES) KOM(95) 282 slutlig - 95/0155(CNS)

    (Framlagt av kommissionen den 25 juli 1995)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 235 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande,

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande, och

    med beaktande av följande:

    Förebyggande av arbetsolyckor, yrkessjukdomar och yrkeshygien omfattas av de områden och målsättningar som avses i artiklarna 118 och 118a i fördraget. I samband med detta bör samarbetet stärkas mellan medlemsstaterna och kommissionen och mellan medlemsstaterna själva.

    Antalet olyckor och dödsfall på arbetsplatsen samt fall av yrkessjukdomar är fortfarande oacceptabelt högt i gemenskapen.

    Detta utgör en enorm och onödig kostnad i människoliv och är samtidigt en ekonomisk börda för samhället. En förbättring av hälsan och säkerheten på arbetsplatsen kan öka konkurrenskraften eftersom det finns en tydlig koppling mellan framgångsrika företag och god praxis när det gäller hälsa och säkerhet.

    Trots avsevärda ansträngningar har ett stort antal företag, särskilt små och medelstora, haft svårigheter att införliva nya produktionsmetoder eller anpassa befintligasådana och samtidigt skydda arbetstagarnas hälsa och säkerhet och säkra bra arbetsmiljöstandarder i enlighet med ny lagstiftning.

    Lagstiftningen om hälsa och säkerhet i arbetet måste kompletteras med icke-lagstiftande åtgärder som inbegriper kunskapsökande insatser inriktade på förbättring av säkerheten, hygienen och hälsan på arbetsplatsen, särskilt i små och medelstora företag.

    Gemenskapen behöver göra ytterligare insatser för att förbättra hälsan och säkerheten inom olika verksamhetsområden med avseende på använda material eller för särskilt utsatta riskgrupper som hittills inte fått tillräckligt skydd. Insatser behöver också göras för att öka medvetenheten, höja utbildningsnivåerna, öka informationsutbytet och utveckla samarbetet med tredje land och med internationella organisationer.

    Programmet måste bidra till att i ökad utsträckning uppmärksamma avgörande faktorer för säkerhet och hälsa, samt riskfaktorer, tidig upptäckt av skadliga effekter, vägledning och rådgivning, och socialt stöd.

    I enlighet med subsidiaritetsprincipen kan åtgärder avseende hälsa och säkerhet i arbetet, på grund av deras omfattning eller följder, bättre genomföras av gemenskapen.

    Ett flerårigt program måste genomföras med tydliga mål för gemenskapens insatser och prioriterade åtgärder måste väljas för att främja hälsa och säkerhet i arbetet för alla arbetstagare i gemenskapen, samt lämpliga mekanismer för utvärdering av sådana åtgärder. Detta program måste pågå i fem år så att åtgärderna hinner genomföras och de fastställda målen uppnås.

    Det finns andra gemenskapsprogram och gemenskapsinitiativ, som helt eller delvis är relevanta vad gäller hälsa och säkerhet i arbetet, och det är därför nödvändigt att säkra överensstämmelse med olika gemenskapsåtgärder.

    När det gäller relevanta icke-lagstiftande åtgärder bör kommissionen biträdas av en kommitté bestående av en företrädare för varje medlemsstat för att säkerställa att budgeten genomförs på ett korrekt sätt och att en utvärdering görs av åtgärderna.

    I enlighet med rådets beslut 74/325/EEG (1), senast ändrat genom Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige, får synpunkter från Rådgivande kommittén för arbetarskyddsfrågor inhämtas av kommissionen då förslag utarbetas på detta område.

    Fördraget ger inga andra befogenheter för antagandet av detta beslut än bestämmelserna i artikel 235.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ett åtgärdsprogram för gemenskapen om icke-lagstiftande åtgärder för att förbättra hälsan och säkerheten i arbetet antas härmed för en femårsperiod från och med den 1 januari 1996 till och med den 31 december 2000.

    Programmet skall omfatta följande:

    - Vägledande dokument och grundläggande informationsmaterial som skall bidra till att gemenskapens lagstiftning tillämpas korrekt. Förbättring av information, undervisning och utbildning. Undersökning av de viktigaste problemområdena som avses i bilaga I.

    - SAFE-programmet (Safety Actions for Europe) som anges i bilaga II och som är inriktat på att förbättra säkerheten, hygienen och hälsan på arbetsplatsen, särskilt i små och medelstora företag.

    Artikel 2

    Kommissionen skall säkerställa att åtgärderna i bilagorna I och II genomförs i enlighet med artiklarna 5 och 6, i nära samarbete med medlemsstaterna och med institutioner och organisationer som är verksamma inom arbetarskyddsområdet.

    Artikel 3

    Kommissionen skall säkerställa att de gemenskapsåtgärder som skall genomföras inom ramen för detta program överensstämmer och kompletteras med andra relevanta gemenskapsprogram och gemenskapsinitiativ.

    Artikel 4

    1. Åtgärderna i bilaga I skall genomföras av gemenskapen, medlemsstaterna, arbetsmarknadens parter, offentliga eller privata organisationer. Ansökningar om finansiering avseende dessa åtgärder skall inlämnas till kommissionen.

    2. Åtgärderna i bilaga II skall genomföras av medlemsstaterna, arbetsmarknadens parter, offentliga eller privata organisationer. Ansökningar om finansiering avseende dessa åtgärder skall inlämnas till kommissionen.

    Artikel 5

    Urvalet av de projekt som skall finansieras och fastställandet av de stöd som skall beviljas, i överenstämmelse och kriterierna i bilagorna I-III, skall göras i enlighet med förfarandet i artikel 6.2.

    Artikel 6

    Kommissionen skall biträdas av en kommitté av rådgivande karaktär, som skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha en företrädare för kommissionen som ordförande.

    Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är, om nödvändigt genom omröstning.

    Yttrandet skall protokollföras och dessutom har varje medlemsstat rätt att begära att få sin uppfattning tagen till protokollet.

    Kommissionen skall ta största hänsyn till det yttande som kommittén avgett. Den skall underrätta kommittén om det sätt på vilket dess yttrande har beaktats.

    Artikel 7

    1. Kommissionens skall främja samarbete med tredje land och med Förenta nationernas organ och andra organisationer eller organ som är verksammma inom detta område.

    2. EFTA-läderna, inom ramen för EES-avtalet, och länder med vilka gemenskapen har slutit associationsavtal får delta i de verksamheter som beskrivs i bilagorna I och II.

    Artikel 8

    1. Kommissionens skall regelbundet offentliggöra information om de åtgärder som vidtas och om möjligheten till gemenskapsfinansiering inom de olika åtgärdsområdena.

    2. Kommissionen skall till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén överlämna en halvtidsrapport om de vidtagna åtgärderna samt en allmän rapport senast den 31 december 2001.

    (1) EGT nr L 185, 9.7.1974, s. 15.

    BILAGA I

    Vägledande dokument och grundläggande informationsmaterial som skall bidra till att gemenskapens lagstiftning tillämpas korrekt. Information, undervisning och utbildning. Viktiga eller nya problem (1996-2000)

    1. Vägledande dokument och grundläggande informationsmaterial som skall bidra till att gemenskapens lagstiftning tillämpas korrekt, om nödvändigt med beaktande av de rapporter som krävs i de olika direktiven

    1.1 Förberedande av icke-bindande anvisningar för lagstiftning, som, utan anspråk på att ge tillräckligt detaljerade uppgifter för att täcka varje rättslig aspekt, dock ger lämpligt bistånd, tekniskt stöd och bakgrundsinformation till arbetsgivare, företag, arbetstagare och medlemsstater.

    1.2 För att denna information skall vara användbar för målgrupperna är det nödvändigt att veta vilka behov och önskemål arbetsgivare har, särskilt de i små och medelstora företag, när det gäller hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

    2. Information, utbildning och yrkesutbildning

    2.1 Ökad medvetenhet om hälsa och säkerhet.

    2.2 Information om kommissionens politik: i syfte att säkra öppenhet i samband med sina åtgärder skall kommissionen utarbeta och sprida informationsmaterial om gemenskapens verksamheter.

    2.3 I överensstämmelse med kommissionens informationspolicy när det gäller gemenskapsverksamhet och åtgärder för att skapa ökad medvetenhet, särskilt hos allmänheten, skall kommissionen i samråd med medlemsstaterna regelbundet organisera en europeisk vecka för säkerhet och hälsa i arbetet, diskussioner om utbildning och yrkesutbildning i säkerhets- och hälsofrågor, tävlingar om utarbetande av utbildningsmaterial, festivaler om audiovisuella produkter på arbetarskyddsområdet.

    3. Undersökning av vissa viktiga problemområden, med hänsyn tagen till befintlig information och forskningsresultat eller, när så är lämpligt, främjande av nya undersökningar.

    BILAGA II

    SAFE (Safety Actions for Europe) inriktat på att förbättra arbetarskyddet, särskilt i små och medelstora företag (1996-2000)

    1.1 Inom ramen för SAFE (Safety Actions for Europe) kommer stöd att ges till projekt med praktisk inriktning avsedda för

    - främjande av förbättringar i arbetsförhållandena med särskild inriktning på arbetarskyddsfågor särskilt i små och medelstora företag,

    - förbättring av organisationen av arbete som påverkar attityder till säkerhet och hälsa på arbetsplatsen i syfte att minska antalet arbetsolyckor och fall av yrkessjukdomar.

    1.2 Ett av SAFE-programmets mål är följaktligen att stödja praxis, som är avsedd för att förbättra arbetsförhållandena, arbetsorganisationen och arbetsvanor och som kan inriktas på ett särskilt problem som har följder för säkerheten och hälsan på arbetsplatsen, eller genom att visa bästa praxis för att bekämpa arbetsolyckor eller yrkessjukdomar eller möjligheter att på ett effektivt sätt följa gemenskapens lagstiftning i enskilda företag eller verksamheter.

    1.3 Detta är anledningen till att man inom för SAFE-programmet även kommer att stödja utveckling av mönsterarbetsplatser, vilka erbjuder praktiska lösningar i samband med risker på arbetsplatsen och kommer att tjäna som modeller för ombyggnad av befintliga arbetsplatser eller utformning av nya. Främjande av nyskapande tillvägagångssätt i samband med att nya riskområden dyker upp eller i samband med verksamheter som innebär stora risker, antingen genom att främja användning av säkra eller rena teknologier eller genom andra nyskapande åtgärder.

    1.4 Stöd kommer även att ges till särskilda utbildnings- eller yrkesutbildningsinitiativ avsedda att förbättra kunskaperna om gemenskapens lagstiftning och ytterligare uppmärksamma arbetsmiljön.

    1.5 Inom ramen för SAFE-programmet kommer även projekt att beaktas som har utarbetats av europeiska organisationer, enskilda företag, arbetsgivare eller arbetstagare. Sådana projekt bör tjäna som vägledning vid beslut om åtgärder som skall genomföras inom hela verksamhetsområden, särskilt i fler än en medlemsstat.

    BILAGA III

    URVALSKRITERIER

    I. Allmänna kriterier

    För att kunna komma i fråga vid urvalet, måste projekt som lämnas in uppfylla följande kriterier:

    - De skall vara kostnadseffektiva.

    - De skall ha ett mervärde på europeisk nivå, till exempel genom en bestående multiplikatoreffekt i europeisk skala.

    - De skall uppvisa effektivt och välavvägt samarbete mellan de olika parterna när det gäller

    - projektets utformning,

    - projektets genomförande,

    - deltagande i finansieringen.

    II. Utvärderingskriterier

    Projekt kommer att prioriteras som i så stor utsträckning som möjligt uppfyller följande kriterier: De bör

    - bidra till att förebygga skälen till arbetsolyckor och yrkessjukdomar snarare än åtgärda deras följder,

    - underlätta ett bestående införlivande av säkerhet och hälsa på arbetsplatsen i företagsledningen eller i kvalitetsstyrningen av produkter,

    - främja överföring, och utnyttjande av nyskapande experiment i europeisk skala,

    - främja en dialog mellan arbetsmarknadens parter,

    - främja ständiga strävanden snarare än kvantifierade resultat,

    - främja nyskapande verksamhet och företagsverksamhet, särskilt högriskverksamheter,

    - stödja utvedklingen av praktiska lösningar på problem som innebär risker på arbetsplatsen,

    - stödja samarbete mellan företag,

    - stödja förbättrat informationsutbyte, förbättrad utbildning och yrkesutbildning,

    - även bidra till genomförandet av åtgärdsprogram eller gemenskapsåtgärder som rör

    - livslång utbildning,

    - jämställdhet,

    - integrering av funktionshindrade,

    - långtidsarbetslösas återinträde i arbetslivet,

    - förebyggande av andra olyckor (olyckor i hemmet, idrottsolyckor, trafikolyckor . . .),

    - sektorsspecifika åtgärder (preciseras),

    - andra program eller åtgärder (preciseras).

    III. Kriterier för uteslutning

    Följande projekt kan inte komma i fråga vid urvalet:

    - Åtgärder som är begränsade till en enda medlemsstat och som inte kan överföras till en annan.

    - Åtgärder vars enda mål är att uppnå överensstämmelse med nationella krav, även om dessa härrör från gemenskapens lagstiftning.

    Top