EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R2146

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2146 av den 2 augusti 2024 om tillfälliga nödåtgärder som med avseende på 2024 avviker från vissa bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 och kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 för att lösa specifika problem i vinsektorn och frukt- och grönsakssektorn som orsakats av svåra väderhändelser

C/2024/5645

EUT L, 2024/2146, 5.8.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2146/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2146/oj

European flag

Europeiska unionens
officiella tidning

SV

L-serien


2024/2146

5.8.2024

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2024/2146

av den 2 augusti 2024

om tillfälliga nödåtgärder som med avseende på 2024 avviker från vissa bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 och kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 för att lösa specifika problem i vinsektorn och frukt- och grönsakssektorn som orsakats av svåra väderhändelser

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1), särskilt artikel 221.1, och

av följande skäl:

(1)

Den ihållande torkan under hösten 2023 och under vintern och våren 2024 har haft fortsatta allvarliga konsekvenser för vinsektorn, särskilt i södra Italien och Spanien. Kraftiga regn under långa perioder under våren 2024 i andra produktionsregioner, särskilt i norra Italien och Frankrike, har gjort att vinodlarna inte har kunnat utföra vissa arbetsmoment i tid. Vinodlarna i de berörda regionerna har upplevt exceptionella svårigheter. Spanien, Italien och Frankrike har underrättat kommissionen om denna situation och begärt att den ska vidta lämpliga åtgärder vad gäller de tillstånd för plantering av vinstockar som löper ut 2024. Andra medlemsstater har också påverkats av dessa svåra händelser med liknande konsekvenser och kan också fastställa vinproducerande regioner som värst drabbade.

(2)

De exceptionellt torra förhållandena respektive de kraftiga regnen har hindrat vinodlare från att utföra arbete som normalt utförs under hösten, vintern och våren på vingårdarna, som gallring och beredning av jorden, plantering av nya vinstockar eller ympning. I de regioner som drabbats av extrem torka kan detta arbete inte utföras eftersom jorden är alltför torr och förhållandena för att odla nya vinstockar alltför ogynnsamma. I de regioner som drabbats av kraftiga regn kan arbetet inte utföras eftersom det inte går att få tillgång till vingårdarna och bruka jorden.

(3)

I artikel 62.3 första stycket i förordning (EU) nr 1308/2013 föreskrivs att tillstånd för plantering och återplantering av vinstockar ska vara giltiga i tre år från och med den dag då de beviljades. I artikel 68.2 första stycket i samma förordning fastställs att tillstånd som har beviljats efter en omvandling av planteringsrätter ska ha samma giltighetstid som de ursprungliga planteringsrätterna. Under giltighetstiden för ett tillstånd brukar vinodlare fatta beslut om vilka druvsorter och vintyper som ska produceras på de nya vingårdarna, bereda jorden under hösten eller vintern och skaffa nya vinstockar som sedan planteras ut på våren, som är den lämpligaste årstiden för plantering.

(4)

På grund av de svåra väderhändelserna har vinodlare med planteringstillstånd som ska användas i regioner som drabbats av torka eller kraftiga regn och som löper ut under 2024 inte kunnat använda tillstånden som planerat under våren detta år. Eftersom det inte går att förutse hur länge de svåra väderhändelserna och konsekvenserna av dem fortsätter är det inte säkert att vinodlarna kan använda planteringstillstånden inom giltighetstiden. Vinodlarna skulle bli tvungna att plantera vinstockarna under den varma årstiden, med andra ord vid en mindre lämplig tidpunkt under växtperioden, under svåra förhållanden och till ytterligare kostnader, och det vid en tidpunkt då vinsektorn redan lider av ogynnsamma marknadsvillkor.

(5)

För att undvika att de nya planteringstillstånden går förlorade eller att de förhållanden under vilka planteringen skulle behöva göras snabbt förvärras i de regioner som medlemsstaterna kommer att fastställa som drabbade av torka eller kraftiga regn under 2024, är det därför nödvändigt att genast förlänga giltigheten med ett år för de planterings- och återplanteringstillstånd som löper ut under 2024 i de regioner som drabbats av torka eller kraftiga regn.

(6)

Giltigheten för de planterings- och återplanteringstillstånd som beviljats i enlighet med artikel 64, 66 eller 68.1 i förordning (EU) nr 1308/2013 och som löper ut under 2024 och som ska användas i de regioner som medlemsstaterna fastställer som drabbade av torka eller kraftiga regn under våren 2024 bör därför förlängas med ytterligare 12 månader från och med det datum då de löper ut 2024, så att de berörda vinodlarna kan plantera sina vinstockar under 2025.

(7)

Mot bakgrund av dessa svårigheter bör vinodlare i regioner drabbade av torka eller kraftiga regn också kunna välja att inte använda sina planterings- och återplanteringstillstånd som löper ut under 2024 utan att bli föremål för de administrativa sanktioner som avses i artikel 62.3 i förordning (EU) nr 1308/2013 om de inte vill utöka sin vinodlingsareal.

(8)

De mycket svåra väderhändelserna under våren 2024 i flera regioner i medlemsstaterna har orsakat allvarliga skador på produktionen av frukt och grönsaker. Den intensiva frosten i april 2024 i Österrike och Tjeckien samt frosten i april 2024 och haglet i maj 2024 i Polen var utanför det normala och har påverkat ett betydande område och en betydande del av den nationella produktionen. Frukt- och grönsaksproduktionen i andra produktionsregioner i unionen har också drabbats hårt av svåra väderhändelser under våren 2024.

(9)

För att hantera konsekvenserna av frosten i april 2024 och haglet i maj 2024 föreskrivs i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2030 (2) ekonomiskt krisstöd till de producenter inom frukt-, grönsaks- och vinsektorn som påverkats av allvarliga klimathändelser i Österrike, Tjeckien och Polen. Detta stöd är dock riktat till de drabbade producenterna, men de svåra väderhändelserna orsakade också stora problem för erkända producentorganisationer inom frukt- och grönsakssektorn.

(10)

De mycket svåra väderhändelserna har lett till betydande produktionsminskningar för medlemmar i många erkända producentorganisationer och sammanslutningar av producentorganisationer inom frukt- och grönsakssektorn vars huvudsakliga verksamhet är belägen i de drabbade regionerna. För att hantera konsekvenserna av sådana produktionsminskningar och för att begränsa inverkan på producentorganisationernas erkännandestatus och eventuella indragningar av utbetalningar för deras pågående verksamhetsprogram, bör producentorganisationer i de drabbade regionerna under 2024 undantas från bestämmelserna i artikel 11.2 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 (3) vad gäller skyldigheten att det ekonomiska värdet av saluförda produkter från producenter som inte är medlemmar i producentorganisationen eller i en sammanslutning av producentorganisationer ska vara lägre än värdet av den saluförda produktionen för producentorganisationen eller sammanslutningen av producentorganisationer.

(11)

Konsekvenserna av de mycket svåra väderhändelser inom vinsektorn och frukt- och grönsakssektorn som beskrivs ovan är inte marknadsstörningar i den mening som avses i artikel 219 i förordning (EU) nr 1308/2013. Den direkta effekten av ovannämnda väderhändelser är att det inte går att genomföra planerade planteringar av vinstockar och att värdet på den verksamhet som bedrivs av producentorganisationernas egna producentmedlemmar har minskat drastiskt. Ingen av dessa två situationer kan betraktas som en marknadsstörning. De är inte heller ett resultat av djur- eller växtsjukdomar eller förlorat konsumentförtroende som omfattas av artikel 220 i den förordningen. De situationer som den här förordningen syftar till att åtgärda utgör specifika problem i den mening som avses i artikel 221 i förordning (EU) nr 1308/2013 som inte snabbt kan hanteras genom åtgärder som vidtas i enlighet med artiklarna 219 eller 220 i samma förordning.

(12)

Med tanke på omfattningen av de mycket svåra väderhändelserna under våren 2024 och den rådande osäkerheten på marknaden inom vinsektorn i vissa regioner är det nödvändigt att mildra dessa svårigheter genom att endast i den utsträckning som det är absolut nödvändigt och endast med avseende på 2024 avvika från vissa bestämmelser i förordning (EU) nr 1308/2013 och i delegerad förordning (EU) 2017/891 som är tillämpliga på tillstånd för plantering av nya vinstockar som löper ut under 2024 och tillstånd för återplantering av vinstockar som är giltiga men ännu inte har använts vid ikraftträdandet av den här förordningen inom vinsektorn och på erkända producentorganisationer inom frukt- och grönsakssektorn i de drabbade regionerna.

(13)

Medlemsstaterna bör rapportera om genomförandet av denna förordning till kommissionen så att unionen kan övervaka effektiviteten av de åtgärder som införs.

(14)

Eftersom det är nödvändigt att vidta omedelbara åtgärder bör denna förordning träda i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

(15)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillfälliga undantag från förordning (EU) nr 1308/2013 med avseende på tillstånd för plantering av vinstockar

1.   Medlemsstaterna ska fastställa vilka vinproduktionsregioner inom deras territorium som under vintern och våren 2024 drabbades av så pass allvarlig torka eller kraftiga regn att vinodlarna under dessa årstider inte kunde utföra de arbetsmoment som krävs för plantering av vinstockar.

2.   Genom undantag från artikel 62.3 första stycket första meningen och från artikel 68.2 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska de planterings- och återplanteringstillstånd som beviljats i enlighet med artikel 64, 66 eller 68.1 i den förordningen och som löper ut under 2024 och som ska användas i de regioner som avses i punkt 1 i den här artikeln löpa ut 12 månader efter det datum då de ursprungligen skulle ha löpt ut.

3.   Genom undantag från artikel 62.3 första stycket andra meningen i förordning (EU) nr 1308/2013 ska vinodlare som innehar planterings- och återplanteringstillstånd som löper ut under 2024 och som ska användas i de regioner som avses i punkt 1 i den här artikeln inte bli föremål för administrativa sanktioner om de inte använder tillstånden, under förutsättning att de senast den 31 december 2024 underrättar de behöriga myndigheterna om att de inte avser att använda tillståndet och inte vill dra nytta av den förlängning av tillståndets giltighet som avses i punkt 1 eller 2 i den här artikeln.

Artikel 2

Tillfälligt undantag från artikel 11.2 i delegerad förordning (EU) 2017/891

Genom undantag från artikel 11.2 i delegerad förordning (EU) 2017/891 ska den begränsning enligt vilken en producentorganisation endast kan sälja produkter från producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation eller en sammanslutning av producentorganisationer om det ekonomiska värdet av den verksamheten är lägre än värdet av producentorganisationens saluförda produktion inte tillämpas under 2024 på producentorganisationer som drabbats av svåra väderhändelser under våren 2024.

Artikel 3

Anmälningar

1.   Senast den 31 mars 2025 ska medlemsstaterna underrätta kommissionen om huruvida de har genomfört de undantag som föreskrivs i artikel 1 för vinsektorn och, om relevant, lämna följande uppgifter:

a)

De regioner där de undantag som avses i artikel 1.2 och 1.3 har tillämpats.

b)

Den areal som omfattas av planterings- och återplanteringstillstånd vars giltighet har förlängts med 12 månader i enlighet med artikel 1.2.

c)

Den areal som omfattas av planterings- och återplanteringstillstånd som löper ut under 2024 och för vilka den vinodlare som innehar dem har valt att inte dra nytta av förlängningen av giltigheten i enlighet med artikel 1.3.

2.   Senast den 31 mars 2025 ska medlemsstaterna underrätta kommissionen om huruvida de har genomfört det undantag som föreskrivs i artikel 2 för sektorn för frukt och grönsaker och, om relevant, lämna följande uppgifter:

a)

De regioner där det undantag som avses i artikel 2 har tillämpats.

b)

Det antal erkända producentorganisationer som tillämpar de undantag som avses i artikel 2.

3.   De anmälningar till kommissionen som avses i denna artikel ska göras i enlighet med kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1183 (4).

Artikel 4

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas till och med den 5 augusti 2025.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 2 augusti 2024.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 347, 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2030 av den 23 juli 2024 om ekonomiskt krisstöd för beredskap inom frukt-, grönsaks- och vinsektorn som påverkats av allvarliga klimathändelser i Österrike, Tjeckien och Polen, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 (EUT L, 2024/2030, 24.7.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2030/oj ).

(3)   Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 av den 13 mars 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och bearbetade grönsaker och komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller påföljder som ska tillämpas på dessa sektorer och om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 (EUT L 138, 25.5.2017, s. 4, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/891/oj).

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1183 av den 20 april 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1307/2013 och (EU) nr 1308/2013 vad gäller anmälan av uppgifter och handlingar till kommissionen (EUT L 171, 4.7.2017, s. 100, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/1183/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2146/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)


Top