EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R0450

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2024/450 av den 26 oktober 2023 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/23 vad gäller tekniska standarder för tillsyn som specificerar de minimiuppgifter som ska ingå i en omorganiseringsplan för verksamheten och vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att resolutionsmyndigheten ska godkänna planen

C/2023/7109

EUT L, 2024/450, 7.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/450/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/450/oj

European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien L


2024/450

7.2.2024

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2024/450

av den 26 oktober 2023

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/23 vad gäller tekniska standarder för tillsyn som specificerar de minimiuppgifter som ska ingå i en omorganiseringsplan för verksamheten och vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att resolutionsmyndigheten ska godkänna planen

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/23 av den 16 december 2020 om en ram för återhämtning och resolution av centrala motparter och om ändring av förordningarna (EU) nr 1095/2010, (EU) nr 648/2012, (EU) nr 600/2014, (EU) nr 806/2014 och (EU) 2015/2365 samt direktiven 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2007/36/EG, 2014/59/EU och (EU) 2017/1132 (1), särskilt artikel 37.4 andra stycket och artikel 38.4 andra stycket, och

av följande skäl:

(1)

Återställandet av den centrala motpartens långsiktiga bärkraft efter tillämpning av relevanta resolutionsverktyg anses vara uppnått om den centrala motparten, senast i slutet av omorganiseringsperioden, har förmåga att uppfylla alla relevanta tillsynskrav och andra lagstadgade krav på framåtblickande basis och har en bärkraftig affärsmodell som också är hållbar på lång sikt.

(2)

En omorganiseringsplan för verksamheten bör beakta den händelse som ledde till att resolutionsmyndigheten vidtog resolutionsåtgärder i enlighet med artikel 22.1 i förordning (EU) 2021/23 (utlösande händelse). Omorganiseringsplanen för verksamheten ska innehålla en detaljerad analys av de faktorer och omständigheter som ledde till händelsen, vilka är viktiga variabler för utarbetandet av omorganiseringsplanen och för att identifiera lämpliga åtgärder för att omorganisera verksamheten.

(3)

En omorganiseringsplan för verksamheten ska innefatta en beskrivning av de åtgärder som planeras för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft. För att maximera förutsättningarna för att åtgärderna för önskad verkan bör de vara lämpliga för den centrala motpartens clearingtjänster, ta hänsyn till de ekonomiska och finansiella marknadsförhållanden under vilka den centrala motparten kommer att bedriva verksamhet, beakta eventuella effekter på den centrala motpartens berörda parter och säkerställa både kontinuiteten i den centrala motpartens kritiska funktioner och efterlevnad av lagstadgade krav. För att en omorganiseringsplan för verksamheten ska anses trovärdig av resolutionsmyndigheten och den behöriga myndigheten bör den medföra ett återställande av den centrala motpartens långsiktiga bärkraft på grundval av realistiska antaganden och förklara skälen till att vissa alternativa åtgärder har valts bort i omorganiseringsplanen för verksamheten.

(4)

Liksom omorganisering av verksamheten syftar återställningsplaneringen till att förbättra resultaten för en enhet som står inför ekonomiska svårigheter genom att identifiera och ta itu med orsakerna till dessa svårigheter. För att vederbörligen utnyttja synergieffekterna mellan båda typerna av planering, när man överväger att återställa bärkraften och kontinuiteten i den centrala motpartens clearingtjänster, bör omorganiseringsplanen för verksamheten därför använda informationen i återhämtningsplanen, i den mån sådan information är relevant för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft.

(5)

En omorganiseringsplan för verksamheten får, i förekommande fall, omfatta åtgärder för att omorganisera och omstrukturera den centrala motpartens verksamhet, förändringar av den centrala motpartens operativa system och infrastruktur eller förändringar av den centrala motpartens riskhantering. För att säkerställa att varje åtgärd är relevant bör omorganiseringsplanen för verksamheten innefatta en detaljerad beskrivning, som tar hänsyn till de föreslagna åtgärdernas inverkan på den centrala motpartens verksamhet, clearingmedlemmar och tredjepartsleverantörer, och som visar hur åtgärden i fråga kommer att bidra till att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft. För att visa att den centrala motparten kommer att fortsätta att uppfylla de organisatoriska krav och tillsynskrav som fastställs i avdelning IV i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (2) bör alla ändringar av den centrala motpartens riskhantering beskrivas och bedömas i omorganiseringsplanen för verksamheten.

(6)

En omorganiseringsplan för verksamheten kan omfatta åtgärder för att sälja eller avveckla vissa av den centrala motpartens tillgångar eller affärsområden. För att säkerställa åtgärdernas effektivitet bör sådana åtgärder stödjas av en detaljerad beskrivning av de affärsområden eller tillgångar som övervägs för försäljning, av hur försäljningen skulle återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft och av eventuella effekter på den centrala motpartens fortsatta verksamhet.

(7)

För att säkerställa ett trovärdigt genomförande av omorganiseringsplanen för verksamheten bör den innehålla en vägledande tidsplan för genomförandet av alla planerade åtgärder. Tidsplanen bör bidra till att identifiera de viktigaste milstolparna i planen, inbegripet åtgärder för kommunikation med externa intressenter.

(8)

Vid bedömningen av huruvida omorganiseringsplanen för verksamheten skulle återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft bör den behöriga myndigheten och resolutionsmyndigheten ta hänsyn till både resultatkriterier för bärkraft och finansiella prestationskriterier, som kompletterar varandra. Resultatkriterierna för bärkraft bör bidra till att kontrollera att omorganiseringsplanen för verksamheten är förenlig med den centrala motpartens interna regler och föreskrifter och att den möjliggör för den centrala motparten att fortsätta sin verksamhet utan att det medför betydande risker för det finansiella systemet, samtidigt som den fortsätter att uppfylla alla tillämpliga tillsynskrav och organisatoriska krav. De finansiella resultatkriterierna bör bidra till att kontrollera att omorganiseringsplanen för verksamheten kommer att garantera den centrala motpartens långsiktiga finansiella bärkraft, både ur operativ och ekonomisk synvinkel, efter omorganisationen.

(9)

Fluktuationer är en naturlig del av konjunkturcykeln. Varje omorganiseringsplan för verksamheten bör omfatta analyser av alternativa scenarier, med lämpliga ändringar av de viktigaste underliggande antagandena, för att inkludera pessimistiska och optimistiska antaganden. För att säkerställa att omorganiseringsplanen för verksamheten är trovärdig bör den behöriga myndigheten och resolutionsmyndigheten vid bedömningen av planen kontrollera att den bygger på en uppsättning heltäckande och realistiska scenarier som korrekt återspeglar den centrala motpartens marknadsmiljö och dess operativa och rättsliga begränsningar.

(10)

För att säkerställa ett trovärdigt genomförande av omorganiseringsplanen för verksamheten bör den behöriga myndigheten och resolutionsmyndigheten, vid bedömningen av planen, säkerställa att både den högsta ledningen och de viktigaste intressenterna har tillräcklig kunskap om omorganiseringsplanen. Eftersom de viktigaste intressenterna är väsentliga eller kritiska för den centrala motparten när det gäller att tillhandahålla clearingtjänster bör de omfatta clearingmedlemmar och leverantörer av kritiska tjänster, inbegripet avvecklingsinstitut, och tillhandahållare av plattformar.

(11)

För att säkerställa att omorganiseringsplanen för verksamheten är lämplig bör den behöriga myndigheten och resolutionsmyndigheten, vid bedömningen av planen, kontrollera att den bevarar den centrala motpartens kritiska funktioner och tar hänsyn till den centrala motpartens särdrag, inbegripet arten av dess clearingverksamhet, clearingmarknadens struktur och det ömsesidiga beroendet med andra intressenter, däribland clearingmedlemmar, handelsplatser eller leverantörer av kritiska tjänster. Samtidigt som resolutionsmyndigheten säkerställer att alla nödvändiga uppgifter inkluderas, bör den också bedöma om omorganiseringsplanen för verksamheten är tillräckligt kortfattad och tydlig för att den ska kunna genomföras snabbt.

(12)

För att säkerställa att omstruktureringsplanen för verksamheten är överensstämmande bör den behöriga myndigheten och resolutionsmyndigheten, vid bedömningen av planen, jämföra omorganiseringsplanen för verksamheten med de centrala motparternas tidigare verksamhetsplaner, som antingen utarbetats enligt deras egna antaganden om oförändrade förhållanden eller när så krävs enligt tillsynsregler eller lagstiftning.

(13)

Bestämmelserna i denna förordning är nära kopplade till varandra, eftersom de behandlar den omorganiseringsplan för verksamheten som centrala motparter i resolution är skyldiga att lämna in efter tillämpningen av nedskrivnings- och konverteringsverktyget. För att säkerställa samstämmighet mellan dessa bestämmelser, som bör träda i kraft samtidigt, finns det ett behov av att centrala motparter och resolutionsmyndigheter har full överblick över och samlad tillgång till sina skyldigheter och rättigheter i samband med sådana omorganiseringsplaner för verksamheten. Det är därför lämpligt att inkludera de relevanta tekniska standarder för tillsyn som krävs enligt artiklarna 37.4 och 38.4 i förordning (EU) 2021/23 i en enda förordning.

(14)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska standarder för tillsyn som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har överlämnat till kommissionen.

(15)

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska standarder för tillsyn som denna förordning grundas på, gjort en kostnads-nyttoanalys och begärt in ett yttrande från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (3).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

MINIMIKRAV SOM SKA INGÅ I OMORGANISERINGSPLANEN FÖR VERKSAMHETEN

Artikel 1

Faktorer eller omständigheter som har lett till att den centrala motparten fallerar eller sannolikt kommer att fallera

En detaljerad analys av de faktorer och omständigheter som har lett till att den centrala motparten fallerar eller sannolikt kommer att fallera i enlighet med artikel 37.2 a i förordning (EU) 2021/23 ska omfatta följande:

a)

En beskrivning av faktorer och omständigheter vilken tydligt skiljer mellan fallissemangshändelser, icke-obeståndshändelser och händelser där det finns en kombination av båda dessa inslag.

b)

En bedömning av de villkor och omständigheter som avses i artikel 22.1 a och artikel 22.3 i förordning (EU) 2021/23 om sådana villkor eller omständigheter direkt eller indirekt bidrog till att den centrala motparten ansågs fallera eller till uppfattningen att den sannolikt skulle komma att fallera.

c)

En beskrivning av de återhämtnings- och resolutionsåtgärder som vidtagits eller tillämpats av den centrala motparten eller resolutionsmyndigheten innan omorganiseringsplanen för verksamheten lämnades in.

Artikel 2

Beskrivning av de åtgärder som ska antas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft

1.   En beskrivning av de åtgärder som ska vidtas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft enligt artikel 37.2 b i förordning (EU) 2021/23 ska innefatta samtliga följande delar:

a)

En beskrivning av hur de åtgärder som ska antas är anpassade till den centrala motpartens starka och svaga sidor, särskilt när det gäller clearingtjänster som tillhandahålls av den centrala motparten och den ekonomiska och finansiella miljö i vilken den centrala motparten är verksam.

b)

En beskrivning av hur de åtgärder som ska antas beaktar den detaljerade analys som avses i artikel 1, med en beskrivning av i vilken utsträckning åtgärderna härrör från de faktorer och omständigheter som identifierats i analysen.

c)

En beskrivning av hur de åtgärder som ska antas har inkluderat någon av de åtgärder som tidigare identifierats i återhämtningsplanen, om sådana åtgärder fortfarande är giltiga för den centrala motpartens strategi för att återställa dess långsiktiga bärkraft.

d)

En beskrivning av hur den centrala motparten har använt relevanta upplysningar och antaganden i samband med sina planerade clearingtjänster, sin förväntade operativa bärkraft och kapacitet med beaktande av tjänsteleverantörer samt anknutna enheter och andra finansmarknadsinfrastrukturer, inbegripet en beskrivning av hur den centrala motparten har tagit hänsyn till de planerade åtgärdernas beräknade effekt på marknadsintegriteten och den finansiella stabiliteten, i syfte att utveckla var och en av åtgärderna i omorganiseringsplanen för verksamheten och för att prognostisera dess resultat inom ramen för varje sådan åtgärd för att säkerställa att de åtgärder som ska vidtas är ägnade att återställa dess långsiktiga bärkraft.

e)

En beskrivning av hur åtgärderna är kopplade till resultatet av analysen av de faktorer och omständigheter som ledde till att den centrala motparten fallerade eller sannolikt kommer att fallera, och till den händelse som ledde till att resolutionsplanen utlöstes.

f)

En beskrivning av hur de åtgärder som ska antas tar hänsyn till följande:

i)

Alla väsentliga effekter på clearingmedlemmar och deras direkta och indirekta kunder, och ömsesidiga beroenden med andra anknutna finansmarknadsinfrastrukturer och handelsplatser.

ii)

Alla väsentliga effekter på den centrala motpartens funktion, inbegripet nettningsmängder och krav på säkerheter.

iii)

Behovet av kontinuitet i den centrala motpartens rättsliga och tekniska arrangemang.

iv)

Alla planerade väsentliga ändringar av återhämtningsplanen, i den mån informationen är tillgänglig för den centrala motparten i samband med planeringen av omorganiseringen av verksamheten.

v)

Behovet av att upprätthålla eller återställa den centrala motpartens efterlevnad av auktorisationskraven enligt artikel 16 och avdelning IV i förordning (EU) nr 648/2012 och artiklarna 9, 31, 35, 36, 39 och 70 i förordning (EU) 2021/23.

Vid tillämpningen av första stycket kan informationsnivån i beskrivningen av olika åtgärder variera beroende på sannolikheten för att dessa åtgärder kommer att antas inom ramen för omorganiseringsplanen för verksamheten.

2.   Alla bedömningar och antaganden som gjorts, inbegripet beaktandet av de kriterier för bärkraft och finansiella resultat som anges i artiklarna 8 och 9, för att identifiera de åtgärder som ska vidtas inom ramen för omorganiseringsplanen för verksamheten, ska beskrivas och jämföras med lämpliga sektorsövergripande riktmärken för de instrument som clearats och ska återspegla tillgängliga makroekonomiska prognoser för clearing av sådana instrument.

3.   Omorganiseringsplanen för verksamheten ska omfatta en analys av de antaganden som ligger till grund för bästa- och värstascenarier samt de åtgärder som vidtas med anledning av dessa scenarier. Det ska vara möjligt att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft i alla scenarier, även om genomförandeperioden, de åtgärder som ska vidtas och det finansiella resultatet kan skilja sig åt.

4.   Om flera åtgärder som ska vidtas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft ingår i omorganiseringsplanen för verksamheten, ska den beskrivning som avses i punkt 1 omfatta följande:

a)

En motivering av de olika åtgärderna, inklusive en beskrivning av de olika antaganden som tillämpats.

b)

En beskrivning av hur var och en av de olika åtgärderna gemensamt eller var för sig kommer att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft.

c)

En beskrivning av hierarkin vid tillämpningen av åtgärderna.

5.   Omorganiseringsplanen för verksamheten ska innehålla en allmän beskrivning av eventuella alternativa åtgärder som inte beaktats vid utarbetandet av omstruktureringsplanen.

Artikel 3

Omorganisering och omstrukturering av den centrala motpartens verksamhet

Om de åtgärder som ska antas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft inbegriper en omorganisation och omstrukturering av den centrala motpartens verksamhet enligt artikel 37.3 a i förordning (EU) 2021/23, ska den beskrivning som avses i artikel 2.1 i den här förordningen även omfatta följande:

a)

En beskrivning av den omorganiserade affärs- och clearingtjänstverksamhet som planeras bli resultatet av omorganiseringsplanen för verksamheten.

b)

En förklaring av de planerade ändringarna och hur de bidrar till att uppnå målet att omorganisera den centrala motparten.

c)

En beskrivning av omorganiseringsplanens inverkan på den centrala motpartens kritiska funktioner och kärnaffärsområden, särskilt på den centrala motpartens förmåga att fortsätta att tillhandahålla clearingtjänster.

d)

En beskrivning av i vilken utsträckning arrangemang för utkontraktering täcker en del av den centrala motpartens kritiska funktioner och kärnaffärsområden, inbegripet huruvida en annan enhet fastställer priser och tillhandahåller system för clearing, beräkning av marginalsäkerheter eller andra väsentliga delar av den centrala motpartens verksamhet, och hur sådana kritiska funktioner och kärnaffärsområden kommer att fortsätta att fungera.

e)

En beskrivning av hur omorganiseringsplanen för verksamheten kommer att påverka de marknader som den centrala motparten verkar på och de clearingtjänster som tillhandahålls av den centrala motparten.

f)

En beskrivning av hur den anpassade affärs- och clearingtjänsten kommer att fungera när den centrala motparten har ingått överenskommelser med tredje parter, inbegripet samverkansöverenskommelser och överenskommelser med tjänsteleverantörer, och hur den centrala motparten kommer att kunna fortsätta att tillhandahålla sina kritiska funktioner och tjänster när de är beroende av sådana enheter.

g)

En redogörelse för eventuella planerade ändringar av den centrala motpartens organisation.

h)

En redogörelse för ändringarna av den centrala motpartens ägarstruktur och eventuella ändringar av förvaltarnas incitamentsstrukturer.

i)

I förekommande fall, en redogörelse för ändringarna av den centrala motpartens styrning, organisation och anställda.

Artikel 4

Ändringar av den centrala motpartens operativa system och infrastruktur

Om de åtgärder som ska antas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft inbegriper ändringar av den centrala motpartens operativa system och infrastruktur enligt artikel 37.3 b i förordning (EU) 2021/23, ska den beskrivning som avses i artikel 2.1 i den här förordningen innehålla följande delar:

a)

En beskrivning av de viktigaste identifierade operativa system och infrastrukturer som skulle påverkas av omorganiseringsplanen för verksamheten, och hur denna påverkan kommer att se ut.

b)

En redogörelse för eventuella planerade ändringar av den centrala motpartens organisation.

c)

En redogörelse för ändringarna av den centrala motpartens ägarstruktur och eventuella ändringar av förvaltarnas incitamentsstrukturer.

d)

I förekommande fall, en redogörelse för ändringarna av den centrala motpartens styrning, organisation och anställda.

Artikel 5

Försäljning av tillgångar eller affärsområden

1.   Om de åtgärder som ska antas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft inbegriper försäljning av tillgångar eller affärsområden enligt artikel 37.3 c i förordning (EU) 2021/23, ska den beskrivning som avses i artikel 2.1 i den här förordningen omfatta följande:

a)

En beskrivning av åtgärderna för att identifiera vilka av den centrala motpartens relevanta affärsområden eller tillgångar och därmed sammanhängande åtaganden, rättigheter och skyldigheter som kommer att avvecklas eller säljas, inklusive

i)

en beskrivning av de relevanta villkoren för avveckling eller försäljning,

ii)

metoden för avveckling eller försäljning, inklusive underliggande antaganden och eventuella förväntade förluster,

iii)

beräknad tidsplan,

iv)

finansiering eller tjänster som tillhandahålls av eller till den återstående centrala motparten.

b)

Om en del av affärsområdet eller tillgången ingår i den centrala motpartens kritiska funktioner eller kärnaffärsområden, en beskrivning av hur, i den mån informationen är tillgänglig för den centrala motparten, sådana kritiska funktioner eller kärnaffärsområden kan avskiljas från andra kritiska eller icke-kritiska funktioner eller kärnaffärsområden i ekonomiska, operativa och juridiska termer.

c)

Om en del av affärsområdet eller tillgången ingår i den centrala motpartens kritiska funktioner eller kärnaffärsområden, en beskrivning av, i den mån informationen är tillgänglig för den centrala motparten, eventuella väsentliga effekter av en sådan separation av tillgångar för clearingmedlemmar och, i den mån informationen är tillgänglig, deras direkta och indirekta kunder samt på handelsplatser och andra finansmarknadsinfrastrukturer och centrala motparter.

d)

I tillämpliga fall och om möjligt att identifiera, en beskrivning av eventuella väsentliga effekter till följd av avveckling eller försäljning av relevanta affärsområden eller tillgångar i den centrala motpartens positioner på

i)

nettningsmängder, transaktioner eller rättsliga arrangemang för clearingmedlemmar och, i den mån informationen är tillgänglig, deras direkta och indirekta kunder,

ii)

beräkningen av krav på säkerheter, särskilt tilläggsmarginalsäkerheter, och hur en sådan avveckling eller försäljning väsentligt skulle kunna påverka den säkerhet som clearingmedlemmar begär och, i den mån informationen är tillgänglig, deras direkta och indirekta kunder,

iii)

priset för att fördela och överföra sådana positioner och transaktioner till en annan central motpart,

iv)

en redogörelse för förfarandet för överföring av positioner och relaterade tillgångar hos den centrala motpartens clearingmedlemmar och kunder till en annan central motpart, om detta är planerat, och en beskrivning av hur sannolikt en sådan portabilitet är att lyckas och de åtgärder som ska vidtas för att underlätta den,

v)

en beskrivning av

i)

hur den centrala motparten håller uppgifter om positioner i kunders separerade samlingskonton aktuella under omorganisationen av verksamheten,

ii)

hur den centrala motparten snabbt kan tillhandahålla relevant information under omorganisationen för att säkerställa att alla positioner och transaktioner, inklusive kundpositioner, om de är identifierbara, som innehas hos den centrala motparten kan identifieras och eventuellt överföras.

e)

Om tjänsteavtal eller andra kontraktsmässiga arrangemang tillhandahålls av koncernenheter, en beskrivning av hur sådana koncernenheter kommer att påverkas.

f)

En beskrivning av hur omorganiseringsplanen för verksamheten beaktar och säkerställer kontinuiteten i den centrala motpartens rättsliga och tekniska arrangemang och hur planen stöder överföringen av den centrala motpartens funktioner, inbegripet en beskrivning av eventuella avtal som ingåtts med andra finansmarknadsinfrastrukturer eller relevanta tjänsteleverantörer som förberedelse för tillämpningen av omorganiseringsplanen för verksamheten.

2.   För de delar av den centrala motparten som inte kommer att avvecklas eller säljas ska det i omorganiseringsplanen för verksamheten anges sätt att avhjälpa eventuella brister i deras verksamhet eller resultat som skulle kunna påverka deras långsiktiga bärkraft, även om dessa brister inte har ett direkt samband med den centrala motpartens fallissemang.

Artikel 6

Ändringar av den centrala motpartens riskhantering.

Om de åtgärder som ska antas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft inbegriper ändringar av den centrala motpartens riskhantering enligt artikel 37.3 d i förordning (EU) 2021/23, ska den beskrivning som avses i artikel 2.1 i den här förordningen innehålla en redogörelser för

a)

hur den centrala motparten planerar att uppfylla sina tillsynskrav, bland annat genom att ändra sina metoder för obeståndsfonden, sina ramar för hantering av marginalsäkerheter och likviditetsrisker, investeringsstrategier, riktlinjer för säkerheter och avvecklingsarrangemang, och om det planeras några ändringar av den centrala motpartens riskhantering,

b)

hur den centrala motparten planerar att uppfylla sina övriga lagstadgade krav, bland annat genom att göra organisatoriska förändringar, inbegripet ändringar av organisationsstrukturen, kontinuitetspolicyn och arrangemang för utkontraktering, samt genom att göra väsentliga ändringar av sin ledning, sina uppföranderegler, inbegripet sammansättningen av medlemmarna, och reglerna för separering och överförbarhet,

c)

hur den centrala motparten planerar att uppfylla sina likviditetskrav, inbegripet uppfylla alla sina betalningsskyldigheter, i alla relevanta valutor när de förfaller till betalning och i vilken utsträckning den kan använda de likviditetsverktyg som anges i dess verksamhetsregler under relevanta marknadsförhållanden,

d)

hur den centrala motparten planerar att uppfylla kraven på att hålla förfinansierade och anslagna finansiella medel tillgängliga,

e)

hur den centrala motparten planerar att uppfylla kraven för att kunna fylla på sina förfinansierade finansiella medel.

Artikel 7

Tidsplan för de åtgärder som ska antas för att återställa den centrala motpartens långsiktiga bärkraft

1.   Tidsplanen för genomförandet av de åtgärder som avses i artikel 37.2 c i förordning (EU) 2021/23 ska omfatta samtliga följande aspekter:

a)

Den övergripande tidsplanen och tidsramarna för genomförandet av de åtgärder som anges i omorganiseringsplanen för verksamheten.

b)

En förteckning över planerade huvudsakliga åtgärder och steg, med tilldelade tidsfrister, som den centrala motparten ska vidta för att genomföra varje åtgärd som anges i omorganiseringsplanen för verksamheten.

c)

Den beräknade tidsplanen för genomförandet av de omorganiseringsåtgärder som anges i omstruktureringsplanen för verksamheten.

d)

En detaljerad tidsplan för planerade kontakter med resolutionsmyndigheten och den behöriga myndigheten.

e)

En tidsplan för kommunikation med allmänheten, med hänsyn tagen till den centrala motpartens interna och externa kommunikationsstrategi, om genomförandet av de åtgärder som anges i omorganiseringsplanen för verksamheten.

f)

En tidsplan för kommunikation med de relevanta externa intressenter som deltar i genomförandet av de åtgärder som anges i omorganiseringsplanen för verksamheten, inbegripet clearingmedlemmar och fackföreningar.

g)

I tillämpliga fall, en tidsplan för att återställa den centrala motpartens efterlevnad av auktorisationskraven enligt förordning (EU) nr 648/2012 och de relevanta kraven enligt förordning (EU) 2021/23.

2.   Den centrala motparten ska säkerställa att de tidsfrister som avses i punkt 1 är lämpliga och möjliggör ett effektivt genomförande av de åtgärder som anges i omorganiseringsplanen för verksamheten.

KAPITEL II

KRITERIER FÖR GODKÄNNANDE AV OMORGANISERINGSPLANER FÖR VERKSAMHET

Artikel 8

Resultatkriterier för bärkraft

Omorganiseringsplanen för verksamheten ska uppfylla samtliga följande resultatkriterier för bärkraft:

a)

Den centrala motparten ska i enlighet med sina interna regler och föreskrifter kunna vidta de åtgärder som anges i omorganiseringsplanen.

b)

Den centrala motparten ska genom att genomföra omorganiseringsplanen för verksamheten inom rimlig tid kunna återställa den långsiktiga bärkraften och fortsätta att tillhandahålla clearingtjänster i enlighet med förordning (EU) nr 648/2012 på följande sätt:

i)

Den centrala motparten utgör inte någon betydande risk för det finansiella systemet, särskilt med tanke på en bedömning av koncentrationen i poolen av clearingdeltagare.

ii)

Den centrala motparten tillhandahåller en clearingtjänst som är stabil och bärkraftig, särskilt med beaktande av

1.

det beräknade flödet av transaktioner som kommer att lämnas in för clearing till den centrala motparten,

2.

det uppskattade antalet clearingmedlemmar hos den centrala motparten,

3.

den centrala motpartens förmåga att säkerställa likviditeten i de clearade instrumenten,

4.

de väsentliga avtal som kommer att upprätthållas och i vilken utsträckning sådana avtal innehåller klausuler om avtalsenlig resiliens, resolutionssäkra klausuler och begränsningar av uppsägningsrätten vid en omstrukturering av verksamheten,

5.

de interna avtal som kommer att upprätthållas under tillämpningen av omorganiseringsplanen för verksamheten, inbegripet beskrivningar av eventuella affärsmässiga prissättningsstrukturer och planerad fortsatt tillgång till operativa tillgångar,

6.

den planerade fortsatta servicen till den centrala motparten efter tillämpning av omorganiseringsplanen för verksamheten, styrkt genom skriftliga åtaganden från tjänsteleverantörerna och, om inga sådana skrivelser har mottagits, den centrala motpartens bedömning att upphörandet av en sådan tjänst inte kommer att skada den centrala motpartens operativa eller finansiella bärkraft.

c)

Omorganiseringsplanen för verksamheten ska innehålla en beskrivning av metoden för att fastställa värdet på och förutsättningarna för försäljning av den centrala motpartens kritiska funktioner och tillgångar, med fokus på aspekter som kan påverka värderingen, inbegripet volatilitet på marknaden, otillgänglighet eller osäkerhet i fråga om marknadspriser, tidsbegränsningar och rättsliga aspekter.

d)

Värderingarna enligt omorganiseringsplanen för verksamheten ska omfatta både de av den centrala motpartens tillgångar och affärsområden som ska avvecklas eller säljas samt de tillgångar och affärsområden som ska finnas kvar inom den centrala motparten.

e)

Intäkter från eventuell avyttring av tillgångar, enheter eller affärsområden som förutses i omorganiseringsplanen för verksamheten ska beräknas med försiktighet, på grundval av antingen ett tillförlitligt riktmärke eller en tillförlitlig värdering, t.ex. en expertvärdering, en marknadssondering eller värdet på liknande affärsområden eller enheter.

f)

Den centrala motparten ska genom att genomföra omorganiseringsplanen för verksamheten kunna uppfylla alla tillämpliga tillsynskrav och andra lagstadgade krav på ett framåtblickande sätt, särskilt med avseende på följande:

i)

Den centrala motparten bryter inte längre mot något av kraven och förhindrar att en sannolik överträdelse av kraven inträffar.

ii)

Den centrala motparten säkerställer att dess operativa processer fungerar kontinuerligt i enlighet med artikel 12.7 m i förordning (EU) 2021/23.

g)

Om beslutet ska åtföljas av att ledningen byts ut och om en sådan omorganisering ska uppnås genom verkställande av en omorganiseringsplan för verksamheten, ska omorganiseringsplanen omfatta en omstrukturering som inbegriper att företagsledningen byts ut.

h)

Genomförandet av de åtgärder som anges i omorganisationen av verksamheten får, utifrån vad den centrala motparten känner till, inte ha några väsentliga negativa effekter på marknaden och den finansiella stabiliteten.

i)

Den centrala motparten har inte identifierat några problem med anknytning till unionens konkurrenslagstiftning eller nationell konkurrenslagstiftning som skulle kunna uppstå till följd av genomförandet av omorganiseringsplanen för verksamheten.

Artikel 9

Finansiella resultatkriterier

Omorganiseringsplanen för verksamheten ska uppfylla samtliga följande finansiella resultatkriterier:

a)

Den centrala motparten har identifierat finansieringskraven i omorganiseringsplanen för verksamheten och säkrat källorna till sådan finansiering, särskilt genom att säkerställa att de parter som går med på att tillhandahålla anslagna finansiella medel, inbegripet den centrala motpartens moderföretag, clearingmedlemmar, aktieägare eller tillhandahållare av likviditet, kommer att kunna överföra de anslagna beloppen till den centrala motparten inom den tidsram som krävs i enlighet med de villkor som överenskommits mellan dessa parter.

b)

Den centrala motparten har i omorganiseringsplanen för verksamheten identifierat och inkluderat sätt att upprätthålla sin finansiella motståndskraft.

c)

Den centrala motparten är i stånd att förvalta och täcka alla sina finansiella positioner, vilket ska framgå av en balansräkning efter omorganiseringen med uppgifter om den nya skuld- och kapitalstrukturen och om effekterna av nedskrivnings- och konverteringsverktyg, baserat på den värdering som utförts i enlighet med artikel 24.3 och artikel 61.1 i förordning (EU) 2021/23, i den mån en sådan värdering har slutförts vid tidpunkten för upprättandet av omstruktureringsplanen för verksamheten.

d)

Den centrala motparten har identifierat och avhjälpt alla finansiella hinder, också när den centrala motparten är part i ett pågående tvistemål eller någon annan tvist som skulle kunna inverka negativt på dess finansiella ställning.

Artikel 10

Kriterier för medvetenhet och engagemang

Omorganiseringsplanen för verksamheten ska uppfylla samtliga följande kriterier för medvetenhet och engagemang:

a)

Den centrala motpartens företagsledning och styrelseledamöter ska skriftligen bekräfta att de är införstådda med och utfäster sig att ombesörja följande:

i)

Genomförandet av omorganiseringsplanen.

ii)

Utnämning av en eller flera personer med ansvar för att genomföra omorganiseringsplanen för verksamheten och identifiering av de personer som har tilldelats ledande befattningar inom sådana avdelningar.

b)

Följande centrala interna och externa intressenters kännedom om, engagemang i, samarbete rörande och stöd till omorganiseringsplanen för verksamheten ska styrkas skriftligen:

i)

Riskkommittén.

ii)

Clearingmedlemmar och deras direkta och indirekta kunder, om dessa kan identifieras.

iii)

Samverkande centrala motparter och leverantörer av kritiska tjänster.

Artikel 11

Omorganiseringsplanens trovärdighet

1.   Omorganiseringsplanen för verksamheten ska tillämpa antaganden som är trovärdiga, som sträcker sig från bästa till värsta tänkbara scenario och som säkerställer att den rekonstruktionsstrategi som anges i omorganiseringsplanen för verksamheten är realistisk, lämplig och tar hänsyn till möjligheterna och till eventuella hot som den centrala motparten står inför på den relevanta marknaden.

2.   Antagandena i omorganiseringsplanen för verksamheten ska baseras på de relevanta marknader där den centrala motparten tillhandahåller clearingtjänster och på clearingerbjudanden från relevanta jämförbara centrala motparter, och ska jämföras med lämpliga sektorsövergripande referensvärden som är relevanta för centrala motparter.

3.   Alla antaganden ska leda till rimliga scenarier. För att säkerställa proportionalitet och effektivitet ska de ändringar som tillämpas för att fastställa pessimistiska eller optimistiska antaganden särskilt inriktas på aspekter som är relevanta för den centrala motparten enligt omstruktureringsplanen för verksamheten.

4.   Omorganiseringsplanen för verksamheten får inte, inte ens enligt de värsta eller bästa tänkbara scenarierna, omfatta resolutionsverktyg som ligger utanför tillämpningsområdet för den resolutionsordning som håller på att genomföras.

Artikel 12

Omorganiseringsplanens ändamålsenlighet

1.   Omorganiseringsplanen för verksamheten ska i möjligaste mån överensstämma med de bedömningar som gjorts av resolutionsmyndigheten och den behöriga myndigheten under perioden fram till upprättandet av planen och med de värderingar som används för att fastställa om villkoren för resolution i artikel 22.1 i förordning (EU) 2021/23 var uppfyllda.

2.   Omorganiseringsplanen för verksamheten ska koppla åtgärderna i planen till resultatet av analysen av de faktorer och omständigheter som ledde till att den centrala motparten fallerade eller sannolikt kommer att fallera, och till den händelse som ledde till att resolutionsplanen utlöstes, med åtskillnad mellan obeståndshändelser, icke-obeståndshändelser och en kombination av båda, beroende på omständigheterna i det enskilda fallet.

3.   Analysen av den externa verksamhetsmiljön i omorganiseringsplanen ska i möjligaste mån överensstämma med den analys av möjligheter och hot på de relevanta marknaderna som resolutionsmyndigheten och den behöriga myndigheten fastställt när de utför sina uppgifter.

4.   Omorganiseringsplanen för verksamheten får inte inverka negativt på den centrala motpartens kritiska funktioner eller kärnaffärsområden eller på det finansiella systemets funktion och den övergripande finansiella stabiliteten.

5.   Omorganiseringsplanen för verksamheten ska vara genomförbar och ska säkerställa följande:

a)

Att eventuella hinder för genomförandet, såsom arbetsrätt eller andra kontraktsmässiga arrangemang begränsas.

b)

Att de planerade åtgärderna, tidsplanen för deras genomförande och bedömningen av resultatkriterierna har tagit hänsyn till den centrala motpartens särskilda egenskaper, inbegripet affärsorganisation och clearingtjänster, kopplingarna till clearingmedlemmar och, i den mån informationen är tillgänglig, den centrala motpartens direkta och indirekta kunder, handelsplatser, borgenärer och kritiska tjänsteleverantörer och alla väsentliga ömsesidiga beroenden mellan den centrala motparten och andra enheter som är relevanta för den centrala motparten eller samverkansöverenskommelser med andra finansmarknadsinfrastrukturer.

c)

Att hänsyn tas till situationen på de relevanta marknader där den centrala motparten tillhandahåller clearingtjänster.

d)

Att den värdering som används för att beräkna förväntade intäkter från försäljning av tillgångar eller affärsområden enligt omorganiseringsplanen är försiktig, tillförlitlig och realistisk.

Artikel 13

Omorganiseringsplanens överensstämmelse

1.   Den centrala motparten ska anpassa omorganiseringsplanen för verksamheten till tidigare verksamhetsplaner som den har utarbetat, om så är lämpligt, eller så ska den centrala motparten i omstruktureringsplanen för verksamheten förklara varför planen väsentligt avviker från de tidigare affärsplanerna.

2.   Omorganiseringsplanen för verksamheten ska respektera de resolutionsmål som fastställs i artikel 21 i förordning (EU) 2021/23.

Artikel 14

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 26 oktober 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 22, 22.1.2021, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/450/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)


Top