EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2466

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/2466 av den 17 augusti 2023 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller handelsnormerna för ägg

C/2023/5510

EUT L, 2023/2466, 8.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2466/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 11/05/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2466/oj

European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien L


2023/2466

8.11.2023

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2023/2466

av den 17 augusti 2023

om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller handelsnormerna för ägg

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1), särskilt artikel 90a.6 c och artikel 91 första stycket b, f och g, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EU) nr 1308/2013 upphävde och ersatte rådets förordning (EG) nr 1234/2007 (2). I förordning (EU) nr 1308/2013 fastställs bestämmelser om handelsnormer för ägg, och kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter och genomförandeakter på området. För att säkerställa att marknaden för ägg fungerar smidigt inom den nya rättsliga ramen behöver vissa bestämmelser antas genom sådana akter. Dessa rättsakter bör ersätta kommissionens förordning (EG) nr 589/2008 (3) som upphävs genom kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2465 (4). Hänvisningar till den upphävda förordningen bör tolkas i enlighet med bilaga IV till den delegerade förordningen, som innehåller en jämförelsetabell.

(2)

För att säkerställa att marknaden för ägg fungerar smidigt bör det fastställas vissa bestämmelser vad gäller tillämpningen av handelsnormerna i fråga om förpackning av ägg och om spårbarhet för ägg samt vad gäller medlemsstaternas kontroller av att handelsnormerna för ägg har följts.

(3)

Endast förpackningscentraler har lokaler och teknisk utrustning som lämpar sig för omförpackning av ägg. Omförpackning bör därför endast ske på förpackningscentraler.

(4)

Livsmedelsföretagare är skyldiga att säkerställa spårbarhet i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 (5). Producenter, uppsamlare av ägg och förpackningscentraler bör vara skyldiga att föra särskilda kompletterande journaler så att inpektionsorganen kan kontrollera att handelsnormerna har följts.

(5)

Det bör fastställas hur den producentkod som avses i del VI punkt III.1 i bilaga VII till förordning (EU) nr 1308/2013 ska vara sammansatt. Det bör dessutom förtydligas att det kan medges undantag från kravet på att äggen ska märkas med producentkoden, om den tekniska märkningsutrustningen inte kan användas för att märka skadade eller smutsiga ägg.

(6)

För att säkerställa att handelsnormerna för ägg följs bör medlemsstaterna kontrollera att ägg från höns av arten Gallus gallus överensstämmer med bestämmelserna i delegerad förordning (EU) 2023/2465. Det är viktigt att dessa kontroller av överensstämmelse och resultaten av dem är jämförbara i hela unionen. Det bör därför fastställas vilka metoder och kriterier som ska användas för kontrollerna.

(7)

Det bör kontrolleras att handelsnormerna har följts för ett parti som helhet, och om det konstateras att normerna inte har följts får partiet inte saluföras, såvida det inte kan bevisas att normerna faktiskt har följts.

(8)

Medlemsstaterna bör rapportera varje allvarlig överträdelse av handelsnormerna så att andra medlemsstater, som kan vara berörda, kan varnas på lämpligt sätt.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll

I denna förordning fastställs bestämmelser om tillämpningen av handelsnormerna för ägg från höns av arten Gallus gallus, med undantag av kläckägg, i synnerhet när det gäller

a)

identifiering av producenter och förpackningscentraler,

b)

journaler som producenter, uppsamlare och förpackningscentraler ska föra,

c)

kontroller av överensstämmelse.

d)

anmälningar.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning ska definitionerna i artikel 2 i delegerad förordning (EU) 2023/2465 gälla.

Artikel 3

Förpackningscentraler

1.   Endast förpackningscentraler får klassificera, förpacka och omförpacka ägg och etikettera förpackningarna.

Endast företag som uppfyller villkoren i denna artikel får godkännas som förpackningscentraler.

2.   Den behöriga myndigheten ska ge förpackningscentraler tillstånd att klassificera ägg och myndigheten ska tilldela en kod till varje aktör vars lokaler och tekniska utrustning lämpar sig för klassificering av ägg efter kvalitet och vikt. Förpackningscentraler som enbart arbetar mot livsmedelsindustrin eller annan industri än livsmedelsindustrin behöver inte ha tillgång till lämplig teknisk utrustning för klassificering av ägg efter vikt.

Den behöriga myndigheten ska tilldela förpackningscentralen en kod som inleds med landskoden för den berörda medlemsstaten enligt punkt 2.2 i bilagan till kommissionens direktiv 2002/4/EG (6).

3.   Förpackningscentraler ska ha den tekniska utrustning som krävs för att säkerställa att äggen hanteras korrekt. Den ska omfatta följande, beroende på vad som är lämpligt:

a)

Lämplig och automatiskt eller ständigt bemannad genomlysningsapparatur för kvalitetskontroll av varje enskilt ägg, eller annan lämplig utrustning.

b)

Anordningar för mätning av luftblåsans höjd.

c)

Utrustning för klassificering av äggen efter vikt.

d)

En eller flera justerade vågar för vägning av äggen.

e)

Utrustning för märkning av äggen.

4.   Det tillstånd som avses i punkterna 1 och 2 får återkallas närhelst de villkor som fastställs i den här artikeln inte längre är uppfyllda.

Artikel 4

Märkning av ägg med en producentkod

Producentkoden ska bestå av det särskiljande nummer som avses i punkt 2 i bilagan till direktiv 2002/4/EG. Den ska vara väl synlig, klart läsbar och minst 2 mm hög.

Om det av tekniska skäl inte är möjligt att märka skadade eller smutsiga ägg ska märkning med producentkoden inte vara obligatorisk; detta ska dock inte påverka tillämpningen av del VI punkt III.1 i bilaga VII till förordning (EU) nr 1308/2013.

Artikel 5

Journaler som producenterna ska föra

1.   Producenterna ska föra journaler över produktionsmetoder och för varje produktionsmetod ange

a)

insättningsdag, ålder vid insättningen och antalet värphöns,

b)

antalet höns som slaktats samt datum för detta,

c)

daglig äggproduktion,

d)

antalet ägg och/eller vikten på de ägg som sålts eller levererats på annat sätt per dag,

e)

de kommersiella köparnas namn och adress.

2.   Om en uppgift om vilken typ av foder värphönsen har fått anges i enlighet med artikel 13 i delegerad förordning (EU) 2023/2465 ska producenterna, utan att det påverkar tillämpningen av kraven i del A punkt III i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 (7), journalföra följande uppgifter av vilka det för varje typ av foder ska framgå

a)

mängd och typ av foder som levereras till anläggningen eller blandas där,

b)

den dag då fodret levererades.

3.   Om en producent använder olika produktionsmetoder på en och samma produktionsenhet ska de uppgifter som avses i punkterna 1 och 2 delas upp efter hönshus.

4.   Vid tillämpning av denna artikel får producenter, i stället för att journalföra inköp och leveranser, bevara fakturor eller följesedlar som innehåller de uppgifter som avses i punkterna 1 och 2.

Artikel 6

Journaler som uppsamlarna ska föra

1.   Uppsamlare ska för varje produktionsmetod och dag separat journalföra följande:

a)

Antalet uppsamlade ägg, uppdelade efter producent, med uppgift om namn, adress och producentkod samt värpdag eller värpperiod.

b)

Antalet ägg som levererats till berörda förpackningscentraler, uppdelade efter producent, med uppgift om namn, adress och förpackningscentralens kod samt värpdag eller värpperiod.

2.   Vid tillämpning av denna artikel får uppsamlare, i stället för att journalföra inköp och leveranser, bevara fakturor eller följesedlar som innehåller de uppgifter som avses i punkt 1.

Artikel 7

Journaler som förpackningscentralerna ska föra

1.   Förpackningscentralerna ska för varje produktionsmetod och dag separat journalföra följande:

a)

Antalet oklassificerade ägg som tagits emot, uppdelade efter producent, med uppgift om producentens namn, adress och producentkod samt värpdag eller värpperiod.

b)

Efter klassificering, antalet ägg i respektive kvalitets- och viktklass.

c)

Antalet klassificerade ägg som tagits emot från andra förpackningscentraler, med uppgift om dessa förpackningscentralers kod och datum för minsta hållbarhetstid.

d)

Antalet oklassificerade ägg som levererats till andra förpackningscentraler, uppdelade efter producent, med uppgift om dessa förpackningscentralers kod samt värpdag eller värpperiod.

e)

Antalet levererade ägg och/eller vikten på dessa, uppdelade efter kvalitets- och viktklasser, efter förpackningsdag för ägg av klass B eller efter datum för minsta hållbarhetstid för ägg av klass A samt efter köpare, med uppgift om köparens namn och adress.

Förpackningscentralerna ska uppdatera sina journaler för de fysiska lagren varje vecka.

2.   Om ägg av klass A och förpackningar med sådana ägg märks med en uppgift om vilken typ av foder värphönsen har fått i enlighet med artikel 13 i delegerad förordning (EU) 2023/2465 ska de förpackningscentraler som använder sådan märkning journalföra dessa uppgifter separat i enlighet med punkt 1 i denna artikel.

3.   Vid tillämpning av denna artikel får förpackningscentraler, i stället för att journalföra inköp och leveranser, bevara fakturor eller följesedlar som innehåller de uppgifter som avses i punkterna 1 och 2.

Artikel 8

Tidsfrister för journalföring

De journaler och handlingar som avses i artikel 7.2 i delegerad förordning (EU) 2023/2465 samt i artiklarna 4, 5, och 6 i den här förordningen ska bevaras i minst tolv månader från det att de skapades.

Artikel 9

Kontroller

1.   Varje medlemsstat ska utse ett inspektionsorgan för att säkerställa efterlevnaden av den här förordningen och delegerad förordning (EU) 2023/2465.

2.   De inspektionsorgan som avses i punkt 1 ska kontrollera de produkter som omfattas av delegerad förordning (EU) 2023/2465 i de olika saluföringsleden, beroende på vad som är lämpligt. Förutom stickprovskontroller ska kontroller utföras på grundval av en riskanalys, med beaktande av den berörda anläggningens typ och produktion samt aktörens tidigare historik när det gäller efterlevnaden av handelsnormerna för ägg.

3.   För ägg av klass A som importeras från tredjeländer ska de kontroller som föreskrivs i punkt 2 utföras vid tidpunkten för tullklarering och före övergången till fri omsättning.

Ägg av klass B som importeras från tredjeländer får omsättas fritt endast om det vid tidpunkten för tullklarering kontrolleras att deras slutdestination är bearbetningsindustrin.

4.   Förutom stickprovskontroller ska kontroller av aktörerna utföras med en frekvens som inspektionsorganen fastställer på grundval av den riskanalys som avses i punkt 2, med beaktande av åtminstone följande faktorer:

a)

Resultaten från tidigare kontroller.

b)

Graden av komplexitet hos de försäljningskanaler äggen passerar.

c)

Graden av uppdelning i olika produktions- och förpackningsanläggningar.

d)

Hur många ägg som produceras och förpackas.

e)

Väsentliga förändringar jämfört med tidigare år när det gäller typen av producerade eller behandlade ägg och saluföringssätt.

5.   Kontrollerna ska utföras med jämna mellanrum och utan förvarning. De journaler som avses i artiklarna 4, 5 och 6 ska ställas till inspektionsorganens förfogande så fort de begär det.

Artikel 10

Beslut om bristande efterlevnad

1.   Om det i samband med de kontroller som fastställs i artikel 9 finns tecken på bristande efterlevnad av den här förordningen eller av del VI i bilaga VII till förordning (EU) nr 1308/2013 eller av delegerad förordning (EU) 2023/2465 får inspektionsorganen endast fatta beslut som avser hela det parti som kontrollerats.

2.   Om det vid en kontroll konstateras att ett parti inte överensstämmer med den här förordningen eller med del VI i bilaga VII till förordning (EU) nr 1308/2013 eller med delegerad förordning (EU) 2023/2465 ska inspektionsorganet förbjuda saluföring av partiet, eller om partiet kommer från ett tredjeland, import av partiet, om det inte kan styrkas att åtgärder har vidtagits så att partiet överensstämmer med den här förordningen.

3.   Det inspektionsorgan som utfört kontrollen ska förvissa sig om att åtgärder vidtagits eller håller på att vidtas så att det icke godkända partiet överensstämmer med den här förordningen eller delegerad förordning (EU) 2023/2465.

Artikel 11

Anmälan av överträdelser

Medlemsstaterna ska inom fem arbetsdagar till kommissionen på elektronisk väg anmäla eventuella överträdelser, eller allvarliga misstankar om överträdelser, som inspektionsorganen har konstaterat och som skulle kunna påverka handeln med ägg inom unionen. Handeln inom unionen anses påverkad särskilt om aktörer som producerar eller saluför ägg i en annan medlemsstat begår allvarliga överträdelser.

Artikel 12

Anmälningar

1.   På kommissionens begäran ska medlemsstaterna till kommissionen och de övriga medlemsstaterna anmäla de uppgifter som är nödvändiga för tillämpningen av denna förordning.

2.   De anmälningar till kommissionen som avses i denna förordning ska göras i enlighet med kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1183 (8) och kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/1185 (9).

Artikel 13

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 17 augusti 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  Rådets förordning (EG) nr 1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter (”förordningen om en samlad marknadsordning”) (EUT L 299, 16.11.2007, s. 1).

(3)  Kommissionens förordning (EG) nr 589/2008 av den 23 juni 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007 när det gäller handelsnormerna för ägg (EUT L 163, 24.6.2008, s. 6.)

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2465 av den 17 augusti 2023 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller handelsnormerna för ägg och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 589/2008 (EUT L, 2023/2465, 8.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2465/oj).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

(6)  Kommissionens direktiv 2002/4/EG av den 30 januari 2002 om registrering av anläggningar som håller värphöns och som omfattas av rådets direktiv 1999/74/EG (EGT L 30, 31.1.2002, s. 44).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 av den 29 april 2004 om livsmedelshygien (EUT L 139, 30.4.2004, s. 1).

(8)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1183 av den 20 april 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1307/2013 och (EU) nr 1308/2013 vad gäller anmälan av uppgifter och handlingar till kommissionen (EUT L 171, 4.7.2017, s. 100).

(9)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/1185 av den 20 april 2017 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1307/2013 och (EU) nr 1308/2013 vad gäller anmälan till kommissionen av uppgifter och handlingar och om ändring och upphävande av vissa kommissionsförordningar (EUT L 171, 4.7.2017, s. 113).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2466/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)


Top