Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1519

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1519 av den 5 maj 2022 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 vad gäller de krav som är tillämpliga på EU-gödselprodukter som innehåller hämmande föreningar samt efterbehandling av rötrester (Text av betydelse för EES)

    C/2022/2882

    EUT L 236, 13.9.2022, p. 5–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1519/oj

    13.9.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 236/5


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/1519

    av den 5 maj 2022

    om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 vad gäller de krav som är tillämpliga på EU-gödselprodukter som innehåller hämmande föreningar samt efterbehandling av rötrester

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 av den 5 juni 2019 om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av EU-gödselprodukter och om ändring av förordningarna (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009 samt om upphävande av förordning (EG) nr 2003/2003 (1), särskilt artikel 42.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    En gödselprodukt som uppfyller kraven i bilagorna I och II till förordning (EU) 2019/1009 för den relevanta produktfunktionskategorin respektive komponentmaterialkategorin, är märkt i enlighet med bilaga III till den förordningen och har klarat det förfarande för bedömning av överensstämmelse som fastställs i bilaga IV till förordning (EU) 2019/1009, får CE-märkas och cirkulera fritt på den inre marknaden som en EU-gödselprodukt.

    (2)

    Under förberedelserna inför övergången till nya harmoniseringsregler informerade både medlemsstater och berörda parter kommissionen om behovet av att ändra några av de tekniska bestämmelserna i bilagorna till förordning (EU) 2019/1009. Dessa anpassningar är nödvändiga för att underlätta tillträdet till den inre marknaden för gödselprodukter som är agronomiskt effektiva, säkra och redan är föremål för omfattande handel på marknaden. Några av ändringarna underlättar den fria rörligheten för sådana produkter, dvs. säkra och agronomiskt effektiva gödselprodukter, genom att förbättra överensstämmelsen med andra rättsakter och unionens politiska mål. Andra ändringar är nödvändiga för att undvika situationer där betydande kategorier av gödselprodukter oavsiktligt undantas från harmoniseringsreglerna.

    (3)

    Enligt förordning (EU) 2019/1009, i dess ändrade lydelse enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/1768 (2), får tillverkare använda vissa typer av polymerer i EU-gödselprodukter om de uppfyller villkoren för komponentmaterialkategorierna 1 och 11 i bilaga II till förordning (EU) 2019/1009. Ett av villkoren är att polymeren registreras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 (3). I meddelandet Kemikaliestrategi för hållbarhet – På väg mot en giftfri miljö (4) tillkännagav kommissionen en översyn av förordning (EG) nr 1907/2006 där man ville utöka registreringsplikten till vissa polymerer. För enhetlighetens och konsekvensens skull bör därför registreringsplikten för polymerer regleras genom förordning (EG) nr 1907/2006 som ett första steg, eftersom diskussionerna om förordningens översyn ger en bredare kontext och möjligheten att inta ett helhetsperspektiv innan den blir tillämplig enligt förordning (EU) 2019/1009.

    (4)

    I förordning (EU) 2019/1009 fastställs en skyldighet att registrera magnesia i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006. Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 är dock magnesia, om det inte är kemiskt modifierat, undantaget från registreringsplikten eftersom registreringen anses olämplig eller onödig för det ämnet, och undantaget från registreringsplikten motverkar inte syftet med den förordningen. Magnesia har sedan länge använts i gödselmedel och har ingen harmoniserad klassificering i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (5). Med hänsyn till detta och för att underlätta utsläppandet av gödselmedel som innehåller magnesia som EU-gödselprodukter på den inre marknaden bör registreringsplikten i förordning (EU) 2019/1009 inte längre gälla för magnesia som används i gödselmedel.

    (5)

    I förordning (EU) 2019/1009 fastställs krav för hämmare som EU-gödselprodukter tillhörande produktfunktionskategori 5 och för EU-gödselprodukter som innehåller hämmare som komponentmaterial tillhörande komponentmaterialkategori 1. För att undvika förvirring bör den terminologi som används i den förordningen ändras för att återspegla skillnaden mellan de två situationerna. Termen ”hämmande förening” bör därför användas när det gäller ett ämne eller en blandning som förbättrar ett näringsämnes frigörande genom att försena eller förhindra vissa mikroorganismgruppers eller enzymgruppers aktivitet. Termen ”hämmare” bör endast användas när det gäller EU-gödselprodukter som tillhör produktfunktionskategori 5. Denna åtskillnad är viktig eftersom hämmare kan vara blandningar som innehåller andra ämnen, t.ex. stabilisatorer, utöver hämmande föreningar. Termerna behöver användas korrekt för att underlätta den fria rörligheten för EU-gödselprodukter genom att tydliggöra vilka regler som gäller i varje situation.

    (6)

    Förordning (EU) 2019/1009 innehåller krav som säkerställer att de hämmande föreningarna är effektiva, men det fastställs inga krav på effektiviteten hos gödselmedlet eller den blandning som innehåller en sådan hämmande förening. Genom att använda effektiva produkter som innehåller sådana ämnen kan man bidra till att undvika de miljöföroreningar som orsakas av urlakning av kväve. I kommissionens meddelanden Vägen till en frisk planet för alla – EU-handlingsplan: Med sikte på nollförorening av luft, vatten och mark (6) och Från jord till bord-strategin för ett rättvisare, hälsosammare och miljövänligare livsmedelssystem (7) behandlas miljöproblemen och det ambitiösa målet att minska näringsförlusterna med 50 % fram till 2030. Därför är det viktigt att säkerställa att de EU-gödselprodukter som innehåller hämmande föreningar är effektiva. Förordning (EU) 2019/1009 bör därför ändras så att det införs ett krav på att gödselmedel (produktfunktionskategori 1) och mekaniskt blandade gödselprodukter (produktfunktionskategori 7) ska innehålla hämmande föreningar i en koncentration som är inom ett koncentrationsintervall som säkerställer den hämmande föreningens effektivitet. Dessutom bör det genom ytterligare märkningskrav säkerställas att tillverkarna av hämmare som avses i produktfunktionskategori 5 tillhandahåller tydliga anvisningar om hur sådana produkter ska blandas med ett gödselmedel för att säkerställa effektivitet.

    (7)

    I förordning (EU) 2019/1009 fastställs bestämmelser om användning av rötrester med ursprung i färska grödor och av andra rötrester än sådana rötrester (rötrester), som komponentmaterial i EU-gödselprodukter. I den förordningen fastställs bestämmelser om nedbrytningsprocesser. Den innehåller dock inga andra bestämmelser om efterbehandling av rötrester.

    (8)

    Enligt en rapport från gemensamma forskningscentrumet (JRC) med titeln End-of-waste criteria for biodegradable waste subjected to biological treatment (compost & digestate): Technical proposals (8) används rötrester ofta inom jordbruk, antingen som helhet eller efter separering i en fast och en flytande del. Separeringen gör det lättare att lagra materialen och att transportera dem långa sträckor, vilket är särskilt viktigt för en CE-märkt produkt. Mekanisk separering av en rötrest i en fast och en flytande del är en vanlig metod i vissa medlemsstater och förefaller vara en väletablerad metod enligt en nyligen genomförd studie med titeln Digestate and compost as fertilisers: Risk assessment and risk management options (9). Separering av en rötrest i en fast och en flytande del kan medföra begränsade risker om det fastställs villkor för processen efter rötning och för de tillsatser som ska användas. Förordning (EU) 2019/1009 bör därför ändras så att den omfattar denna process efter rötning, under förutsättning att de tillsatser som används inte överskrider en viss koncentration och att de registreras i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006. Dessa processer behöver tillåtas i förordning (EU) 2019/1009 för att underlätta utsläppandet på den inre marknaden av EU-gödselprodukter som innehåller rötrester och för att anpassa kraven för dessa komponentmaterialkategorier till den tekniska utvecklingen. Detta kommer också att skapa nya möjligheter för återvinning av bioavfall, vilket är i linje med de övergripande ambitiösa planerna för en cirkulär ekonomi.

    (9)

    Utöver mekanisk separering av en rötrest i en fast och en flytande del finns det andra vanliga metoder för att avlägsna vatten från en rötrest eller delar av denna. Förordning (EU) 2019/1009 bör göra det möjligt för tillverkarna att ytterligare bearbeta rötresten eller delar av denna för att extrahera vatten utan att på annat sätt kemiskt modifiera komponentmaterialen. Dessutom kan kväve eller fosfor återvinnas ur en rötrest genom strippning eller utfällning. För att sluta kretsloppet är det viktigt att inte bara göra det möjligt att återvinna dessa näringsämnen ur rötrester, utan också att tillåta användning av kvarvarande rötrester i EU-gödselprodukter eftersom de innehåller flera andra näringsämnen och organiska material. Dessutom bör det fastställas krav för användningen av tillsatser som behövs för sådana processer.

    (10)

    Förordning (EU) 2019/1009 tillämpas utan att det påverkar tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1021 (10), där det fastställs allmänna bestämmelser för långlivade organiska föroreningar. I förordning (EU) 2019/1009 fastställs ett gränsvärde på 0,8 mg/kg torrsubstans av ndl-PCB för pyrolys- och förgasningsmaterial i komponentmaterialkategori 14. Enligt förordning (EU) 2019/2021 får PCB dock inte förekomma i ämnen eller blandningar som släpps ut på EU-marknaden. För att säkerställa överensstämmelse med förordning (EU) 2019/1021, och tydliggöra att ndl-PCB inte ska ingå i EU-gödselprodukter med pyrolys- eller förgasningsmaterial, bör det gränsvärdet i förordning (EU) 2019/1009 utgå.

    (11)

    Förordning (EU) 2019/1009 bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EU) 2019/1009 ska ändras på följande sätt:

    (1)

    Bilaga I ska ändras i enlighet med bilaga I till den här förordningen.

    (2)

    Bilaga II ska ändras i enlighet med bilaga II till den här förordningen.

    (3)

    Bilaga III ska ändras i enlighet med bilaga III till den här förordningen.

    (4)

    Bilaga IV ska ändras i enlighet med bilaga IV till den här förordningen.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 5 maj 2022.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)   EUT L 170, 25.6.2019, s. 1.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/1768 av den 23 juni 2021 om ändring, för anpassning till tekniska framsteg, av bilagorna I, II, III och IV till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av EU-gödselprodukter (EUT L 356, 8.10.2021, s. 8).

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach), inrättande av en europeisk kemikaliemyndighet, ändring av direktiv 1999/45/EG och upphävande av rådets förordning (EEG) nr 793/93 och kommissionens förordning (EG) nr 1488/94 samt rådets direktiv 76/769/EEG och kommissionens direktiv 91/155/EEG, 93/67/EEG, 93/105/EG och 2000/21/EG (EUT L 396, 30.12.2006, s. 1).

    (4)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Kemikaliestrategi för hållbarhet – På väg mot en giftfri miljö, COM(2020) 667 final, 14.10.2020.

    (5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).

    (6)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Vägen till en frisk planet för alla – EU-handlingsplan: Med sikte på nollförorening av luft, vatten och mark, COM(2021) 400 final, 12.5.2021.

    (7)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Från jord till bord-strategin för ett rättvisare, hälsosammare och miljövänligare livsmedelssystem, COM(2020) 381 final, 20.5.2020.

    (8)  Saveyn H., Eder P., End-of-waste criteria for biodegradable waste subjected to biological treatment (compost and digestate): Technical proposals, EUR 26425, Europeiska unionens publikationsbyrå, 2013, JRC87124.

    (9)   ” Digestate and compost as fertilisers: Risk assessment and risk management options ”, 2019, 40039CL003i3.

    (10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1021 av den 20 juni 2019 om långlivade organiska föroreningar (EUT L 169, 25.6.2019, s. 45)


    BILAGA I

    Del II i bilaga I till förordning (EU) 2019/1009 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I produktfunktionskategori 1.C punkt 2 ska andra strecksatsen ersättas med följande:

    ”–

    nitrifikationshämmande, denitrifikationshämmande eller ureashämmande föreningar som avses i punkt 4 i komponentmaterialkategori 1 i del II i bilaga II,”

    2.

    Avsnittet ”Produktfunktionskategori 7” ska ändras på följande sätt:

    a)

    Följande punkt ska införas som punkt 2a:

    ”2a.

    En hämmande förening i en blandning ska förekomma i en koncentration som är inom ett koncentrationsintervall som säkerställer att minskningen uppnås under de förhållanden som anges i produktfunktionskategori 5 i del II i denna bilaga respektive i punkt 4 i komponentmaterialkategori 1 i del II i bilaga II, på blandningens nivå.”

    b)

    I punkt 3 ska inledningsfrasen ersättas med följande:

     

    ”Tillverkaren av sådana mekaniskt blandade gödselprodukter ska bedöma om de uppfyller kraven i punkterna 1, 2 och 2a i denna produktfunktionskategori, säkerställa att de uppfyller märkningskraven i bilaga III och ta ansvar i enlighet med artikel 16.4 i denna förordning för att de uppfyller kraven i denna förordning genom att”


    BILAGA II

    Del II i bilaga II till förordning (EU) 2019/1009 ska ändras på följande sätt:

    1.

    Avsnittet ”Komponentmaterialkategori 1” ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 2 ska ersättas med följande:

    ”2.

    Alla ämnen som tillsätts i EU-gödselprodukten som sådana eller i blandningar, förutom polymerer, ska ha registrerats i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006 (*) med ett registreringsunderlag som innehåller

    a)

    den information som anges i bilagorna VI, VII och VIII till förordning (EG) nr 1907/2006, och

    b)

    en kemikaliesäkerhetsrapport enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 1907/2006 som omfattar användningen som gödselprodukt,

    om inte ämnet uttryckligen omfattas av ett av de undantag från registreringsplikten som anges i bilaga IV till förordning (EG) nr 1907/2006 eller i punkt 6, 7, 8, 9 eller 10 (endast för magnesia) i bilaga V till den förordningen.

    (*)  Om det är fråga om ett ämne som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om ämnet är detsamma, i den mening som avses i artikel 2.7. d i i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats med ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här, och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukter i den mening som avses i artikel 2.7 d ii i förordning (EG) nr 1907/2006.” "

    b)

    Punkt 4 ska ersättas med följande:

    ”4.

    Om ämnet eller ett av ämnena i blandningen är avsett att förbättra EU-gödselproduktens frigörande av näringsämnen genom att försena eller förhindra vissa mikroorganismgruppers eller enzymgruppers aktivitet ska detta ämne vara en nitrifikationshämmande, denitrifikationshämmande eller ureashämmande förening och följande regler ska gälla:

    a)

    En nitrifikationshämmande förening ska hämma den biologiska oxidationen av ammoniumkväve (NH3-N) i EU-gödselprodukten till nitritkväve (NO2 -), dvs. bromsa upp bildandet av nitratkväve (NO3 -).

    Ammoniumkvävets (NH3-N) oxidationshastighet ska mätas antingen genom

    i)

    förlusten av ammoniumkväve (NH3-N), eller

    ii)

    den totala produktionen av nitritkväve (NO2 -) och nitratkväve (NO3 -) under en viss tidsrymd.

    Jämfört med ett kontrollprov där den nitrifikationshämmande föreningen inte har tillsatts ska ett jordprov som innehåller den nitrifikationshämmande föreningen visa en minskning på 20 % i ammoniumkvävets (NH3-N) oxidationshastighet på grundval av en analys som utförs 14 dagar efter tillsättandet vid en konfidensnivå på 95 %.

    Den nitrifikationshämmande föreningen ska förekomma i EU-gödselprodukten i en koncentration som är inom det koncentrationsintervall som säkerställer att en sådan minskning uppnås.

    Minst 50 % av EU-gödselproduktens halt av totalkväve (N) ska bestå av kväveformerna (N) ammoniak (NH4 +) och urea (CH4N2O).

    b)

    Den denitrifikationshämmande föreningen ska hämma bildandet av dikväveoxid (N2O) i EU-gödselprodukten genom att bromsa upp eller hindra omvandlingen av nitratkväve (NO3 -) till dikväve (N2) utan att påverka nitrifikationsprocessen enligt beskrivningen i produktfunktionskategori 5.A.

    Jämfört med ett kontrollprov där den denitrifikationshämmande föreningen inte har tillsatts ska ett in vitro-test som innehåller den denitrifikationshämmande föreningen visa en minskning på 20 % av den hastighet med vilken dikväveoxid (N2O) frigörs på grundval av en analys som utförs 14 dagar efter tillsättandet vid en konfidensnivå på 95 %.

    Den denitrifikationshämmande föreningen ska förekomma i EU-gödselprodukten i en koncentration som är inom det koncentrationsintervall som säkerställer att en sådan minskning uppnås.

    c)

    Den ureashämmande föreningen ska hämma ureaenzymets hydrolys av urea (CH4N2O) i EU-gödselprodukten, främst för att minska ammoniakavdunstning.

    Jämfört med ett kontrollprov där den ureashämmande föreningen inte har tillsatts ska ett in vitro-test som innehåller den ureashämmande föreningen visa en minskning på 20 % av hydrolyshastigheten för urea (CH4N2O) på grundval av en analys som utförs 14 dagar efter tillsättandet vid en konfidensnivå på 95 %.

    Den ureashämmande föreningen ska förekomma i EU-gödselprodukten i en koncentration som är inom det koncentrationsintervall som säkerställer att en sådan minskning uppnås.

    Minst 50 % av EU-gödselproduktens halt av totalkväve (N) ska bestå av kväveformen urea (CH4N2O).”

    2.

    I avsnittet ”Komponentmaterialkategori 3” punkt 1 d ska led i ersättas med följande:

    ”i)

    tillsatsen uppfyller kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1, och”

    3.

    Avsnittet ”Komponentmaterialkategori 4” ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 1 b led i ska ersättas med följande:

    ”i)

    tillsatsen uppfyller kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1, och”

    b)

    Följande punkter ska införas som punkterna 3a, 3b, 3c och 3d:

    ”3a.

    En EU-gödselprodukt får innehålla en fast eller en flytande del som erhållits genom mekanisk separering av en rötrest som uppfyller kraven i punkterna 1–3.

    3b.

    En EU-gödselprodukt får innehålla en rötrest som uppfyller kraven i punkterna 1–3, eller en del som uppfyller kraven i punkt 3a, från vilken allt eller en del av den lösliga ammoniaken och/eller det lösliga fosfatet har avlägsnats för att återvinna kväve och/eller fosfor, utan att på annat sätt modifiera rötresten eller delen.

    3c.

    En EU-gödselprodukt får innehålla en rötrest som uppfyller kraven i punkterna 1–3 eller 3b samt en del som uppfyller kraven i punkt 3a och som endast har genomgått fysisk bearbetning för att avlägsna vatten utan att på annat sätt modifiera rötresten eller delen.

    3d.

    Tillsatser som behövs vid efterbehandling av en rötrest eller en del i enlighet med punkterna 3a, 3b och 3c får användas under förutsättning att

    a)

    tillsatsen uppfyller kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1,

    b)

    koncentrationen av de tillsatser som behövs i varje process inte överstiger 5 % av vikten av den rötrest eller den del som används som insatsmaterial i respektive process.”

    c)

    I punkt 4 ska inledningsfrasen ersättas med följande:

    ”Den rötrest eller del som avses i punkterna 3a, 3b och 3c ska uppfylla minst ett av följande stabilitetskriterier:”

    4.

    Avsnittet ”Komponentmaterialkategori 5” ska ändras på följande sätt:

    a)

    I punkt 1 d ska led i ersättas med följande:

    ”i)

    tillsatsen uppfyller kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1, och”

    b)

    Följande punkter ska införas som punkterna 3a, 3b, 3c och 3d:

    ”3a.

    En EU-gödselprodukt får innehålla en fast eller en flytande del som erhållits genom mekanisk separering av en rötrest som uppfyller kraven i punkterna 1–3.

    3b.

    En EU-gödselprodukt får innehålla en rötrest som uppfyller kraven i punkterna 1–3, eller en del som uppfyller kraven i punkt 3a, från vilken allt eller en del av den lösliga ammoniaken och/eller det lösliga fosfatet har avlägsnats för att återvinna kväve och/eller fosfor, utan att på annat sätt modifiera rötresten eller delen.

    3c.

    En EU-gödselprodukt får innehålla en rötrest som uppfyller kraven i punkterna 1–3 eller 3b samt en del som uppfyller kraven i punkt 3a och som endast har genomgått fysisk bearbetning för att avlägsna vatten utan att på annat sätt modifiera rötresten eller delen.

    3d.

    Tillsatser som behövs vid efterbehandling av en rötrest eller en del i enlighet med punkterna 3a, 3b och 3c får användas under förutsättning att

    a)

    tillsatsen uppfyller kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1,

    b)

    koncentrationen av de tillsatser som behövs i varje process inte överstiger 5 % av vikten av den rötrest eller den del som används som insatsmaterial i respektive process.”

    c)

    Punkt 4 ska ersättas med följande:

    ”4.

    Den rötrest eller den del som avses i punkterna 3a, 3b och 3c får inte innehålla mer än 6 mg PAH16/kg torrsubstans (**).

    (**)  Summan av naftalen, acenaftylen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, pyren, benso[a]antracen, krysen, benso[b]fluoranten, benso[k]fluoranten, benso[a]pyren, indeno[1,2,3-cd]pyren, dibenso[a,h]antracen och benso[ghi]perylen.” "

    d)

    I punkt 5 ska inledningsfrasen ersättas med följande:

    ”Den rötrest eller den del som avses i punkterna 3a, 3b och 3c får innehålla”

    e)

    I punkt 6 ska inledningsfrasen ersättas med följande:

    ”Den rötrest eller den del som avses i punkterna 3a, 3b och 3c ska uppfylla minst ett av följande stabilitetskriterier:”

    5.

    I avsnittet ”Komponentmaterialkategori 6” ska punkt 2 ersättas med följande:

    ”2.

    Alla ämnen som tillsätts i EU-gödselprodukten som sådana eller i blandningar ska uppfylla kravet i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1.”

    6.

    I avsnittet ”Komponentmaterialkategori 11” ska punkt 2 ersättas med följande:

    ”2.

    Biprodukterna ska uppfylla kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1.”

    7.

    I avsnittet ”Komponentmaterialkategori 12” ska punkt 13 ersättas med följande:

    ”13.

    De utfällda fosfatsalterna eller derivat av dessa ska uppfylla kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1.”

    8.

    I avsnittet ”Komponentmaterialkategori 13” ska punkt 8 ersättas med följande:

    ”8.

    Materialen från termisk oxidation eller derivat av dessa ska uppfylla kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1.”

    9.

    Avsnittet ”Komponentmaterialkategori 14” ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 3 c ska utgå.

    b)

    Punkt 7 ska ersättas med följande:

    ”7.

    Pyrolys- och förgasningsmaterialet ska uppfylla kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1.”

    10.

    I avsnittet ”Komponentmaterialkategori 15” ska punkt 10 ersättas med följande:

    ”10.

    Materialet av hög renhetsgrad ska uppfylla kraven i punkt 2 i komponentmaterialkategori 1.”


    (*)  Om det är fråga om ett ämne som återvinns i Europeiska unionen uppfylls detta villkor om ämnet är detsamma, i den mening som avses i artikel 2.7. d i i förordning (EG) nr 1907/2006, som ett ämne som registrerats med ett registreringsunderlag som innehåller den information som avses här, och om informationen är tillgänglig för tillverkaren av gödselprodukter i den mening som avses i artikel 2.7 d ii i förordning (EG) nr 1907/2006.”

    (**)  Summan av naftalen, acenaftylen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, pyren, benso[a]antracen, krysen, benso[b]fluoranten, benso[k]fluoranten, benso[a]pyren, indeno[1,2,3-cd]pyren, dibenso[a,h]antracen och benso[ghi]perylen.” ”


    BILAGA III

    Del II i bilaga III till förordning (EU) 2019/1009 ska ändras på följande sätt:

    (1)

    Avsnittet ”Produktfunktionskategori 1” ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 3 ska ersättas med följande:

    ”3.

    Följande bestämmelser gäller för gödselmedel som innehåller hämmande föreningar enligt komponentmaterialkategori 1 i del II i bilaga II:

    a)

    På etiketten ska anges ”nitrifikationshämmare”, ”denitrifikationshämmare” eller ”ureashämmare”, beroende på vad som är tillämpligt.

    b)

    Halten nitrifikationshämmande förening ska uttryckas som viktprocent av det totalkväve (N) som förekommer i form av ammoniumkväve (NH4 +) och ureakväve (CH4N2O).

    c)

    Halten denitrifikationshämmande förening ska uttryckas som viktprocent av förekomsten av nitratkväve (NO3 -).

    d)

    Halten ureashämmande förening ska uttryckas som viktprocent av det totalkväve (N) som förekommer i form av ureakväve (CH4N2O).”

    b)

    I punkt 4 a ska led ii ersättas med följande:

    ”ii)

    nitrifikationshämmande, denitrifikationshämmande eller ureashämmande föreningar som avses i punkt 4 i komponentmaterialkategori 1 i del II i bilaga II,”

    (2)

    Avsnittet ”Produktfunktionskategori 5: HÄMMARE” ska ersättas med följande:

    ”Produktfunktionskategori 5: HÄMMARE

    1.

    Samtliga beståndsdelar ska deklareras efter produktvikt eller volym i fallande storleksordning.

    2.

    Halten av den eller de hämmande föreningarna ska deklareras som viktprocent eller som volymprocent.

    3.

    De anvisningar för avsedd användning som avses i punkt 1 d i del I i denna bilaga ska innehålla information om

    a)

    de typer av EU-gödselprodukter med vilka hämmaren kan blandas, i synnerhet

    i)

    för den nitrifikationshämmare som avses i produktfunktionskategori 5.A i del II i bilaga I, en EU-gödselprodukt i vilken minst 50 % av halten av totalkväve (N) består av kväveformerna ammoniak (NH4 +) och urea (CH4N2O),

    ii)

    för den ureashämmare som avses i produktfunktionskategori 5.C i del II i bilaga I, en EU-gödselprodukt i vilken minst 50 % av halten av totalkväve (N) består av kväveformen urea (CH4N2O),

    b)

    rekommenderad lägsta och högsta koncentration av hämmande föreningar när de blandas med ett gödselmedel före användning

    i)

    för den nitrifikationshämmare som avses i produktfunktionskategori 5.A i del II i bilaga I, som viktprocent av det totalkväve (N) som förekommer i form av ammoniumkväve (NH4 +) och ureakväve (CH4N2O),

    ii)

    för den denitrifikationshämmare som avses i produktfunktionskategori 5.B i del II i bilaga I, som viktprocent av förekomsten av nitrat (NO3 -),

    iii)

    för den ureashämmare som avses i produktfunktionskategori 5.C i del II i bilaga I, som viktprocent av det totalkväve (N) som förekommer i form av ureakväve (CH4N2O).”

    (3)

    I avsnittet ”Produktfunktionskategori 7: MEKANISKT BLANDADE GÖDSELPRODUKTER” ska följande stycke läggas till:

    ”Om den mekaniskt blandade gödselprodukten innehåller en eller flera hämmare som ingår i produktfunktionskategori 5 ska de anvisningar för avsedd användning som avses i punkt 3 i produktfunktionskategori 5 i del II i denna bilaga inte läggas till.”

    I del III i bilaga III ska avsnittet ”Produktfunktionskategori 1: GÖDSELMEDEL” ersättas med följande:

    ”Produktfunktionskategori 1: GÖDSELMEDEL

    Följande toleransregler gäller för gödselmedel som innehåller nitrifikationshämmande, denitrifikationshämmande eller ureashämmande föreningar enligt komponentmaterialkategori 1 i del II i bilaga II:

    Hämmande förening

    Tillåtna toleranser för den deklarerade halten av hämmande förening

    Koncentration på högst 2 %

    ± 20 % av det deklarerade värdet

    Koncentration på över 2 %

    ± 0,3 procentenheter i absoluta tal”


    BILAGA IV

    Del I i bilaga IV till förordning (EU) 2019/1009 ska ändras på följande sätt:

    (1)

    I punkt 1.1 ska led a ersättas med följande:

    ”a)

    Råvaruämnen eller råvarublandningar enligt komponentmaterialkategori 1 i del II i bilaga II, med undantag för en nitrifikationshämmande, denitrifikationshämmande eller ureashämmande förening.”

    (2)

    I punkt 3.1 ska led a ersättas med följande:

    ”a)

    Nitrifikationshämmande, denitrifikationshämmande eller ureashämmande förening enligt komponentmaterialkategori 1 i del II i bilaga II.”


    Top