Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1291

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/1291 av den 16 maj 2018 om ändring av delegerade förordning (EU) nr 1042/2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 med avseende på utnämning av ansvariga myndigheter, deras förvaltnings- och kontrollansvar samt revisionsmyndigheternas ställning och skyldigheter

    C/2018/2857

    EUT L 241, 26.9.2018, p. 1–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2018/1291/oj

    26.9.2018   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 241/1


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/1291

    av den 16 maj 2018

    om ändring av delegerade förordning (EU) nr 1042/2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 med avseende på utnämning av ansvariga myndigheter, deras förvaltnings- och kontrollansvar samt revisionsmyndigheternas ställning och skyldigheter

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 av den 16 april 2014 om allmänna bestämmelser för asyl-, migrations- och integrationsfonden och om ett instrument för ekonomiskt stöd till polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering (1), särskilt artiklarna 26.4 och 29.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    För att uppnå rättssäkerhet är det nödvändigt att klargöra att en delegerad myndighet också kan fungera som ett verkställande organ. I detta fall ska revisionsmyndigheten fungera oberoende av den delegerade myndigheten, inbegripet när den senare agerar som ett verkställande organ.

    (2)

    I den första räkenskapsavslutning som utfördes i enlighet med artikel 1 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/378 (2) betonades att det fanns behov av att förtydliga omfattningen av de systemrevisioner som ska genomföras av revisionsmyndigheten och att anpassa denna förordning till de centrala krav som fastställs i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2015/378. Genom att förtydliga omfattningen av systemrevisionerna bör de viktigaste typerna av brister fastställas och motsvarande nivå på finansiella korrigeringar på grund av systemrelaterade brister bör fastställas och tillämpas på ett konsekvent och jämförbart sätt av medlemsstaterna.

    (3)

    För att anpassa kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014 (3) till artikel 29 i förordning (EU) nr 514/2014 och artikel 59.5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (4) är det nödvändigt att inkludera en hänvisning till revisionsmyndighetens skyldighet att utföra revisioner av utgifterna.

    (4)

    Vad gäller revisionen av utgifterna är det nödvändigt att fastställa att den granskningsbara populationen bör omfatta finansiella uppgifter som motsvarar betalningar som den ansvariga myndigheten gjort under hela budgetåret, samt för asyl-, migrations- och integrationsfonden, antalet personer som omplacerats, vidarebosatts, överförts och beviljats laglig inresa.

    (5)

    För att säkerställa att revisionen av utgifterna har lämplig omfattning och effektivitet och utförs enligt samma standarder av alla revisionsmyndigheter är det nödvändigt att fastställa minimikraven för urval som revisionsmyndigheten ska följa när den fastställer eller godkänner urvalsmetoden.

    (6)

    I enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 514/2014 är det vid rapportering av revisionsresultaten till kommissionen nödvändigt att lägga fram en mall för den årliga kontrollrapporten där det redogörs för den revisionsinformation och de uppgifter som ska tillhandahållas varje år till stöd för revisionsmyndighetens yttranden tillsammans med räkenskaperna. Denna årliga kontrollrapport ska skickas till kommissionen via det elektroniska system för datautbyte som avses i artikel 2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 802/2014 (5) (”SFC 2014”) och, i synnerhet, via modulen för nationella revisorer och kommissionens revisionstjänster

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Delegerad förordning (EU) nr 1042/2014 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I artikel 5.1 ska följande stycke läggas till:

    ”Om det godkänts av den ansvariga myndigheten får den delegerade myndigheten agera som verkställande organ i enlighet med artikel 8.”

    2.

    Artikel 5.2 b ska ersättas med följande:

    ”b)

    uppgifter om vilken uppgift eller vilka uppgifter som anförtrotts den delegerade myndigheten, inbegripet, om tillämpligt, de projekt avseende vilka den delegerade myndigheten får agera som verkställande organ i enlighet med artikel 8.”

    3.

    Artikel 14 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 14

    Revision

    1.   För att lämna det yttrande som avses i artikel 59.5 andra stycket i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (*1), ska revisionsmyndigheten utföra systemrevisioner, revisioner av utgifter och revisioner av räkenskaperna.

    2.   Vid systemrevisionerna ska det kontrolleras huruvida den ansvariga myndighetens förvaltnings- och kontrollsystem har fungerat effektivt för att ge rimlig försäkran om att de finansiella uppgifter som ingår i den ansökan om utbetalning av det årliga saldot som inges till kommissionen i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) nr 514/2014 är lagliga och korrekta.

    På grundval av dessa systemrevisioner ska revisionsmyndigheten kontrollera överensstämmelse med de centrala krav som fastställs i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/378 (*2) och huruvida den ansvariga myndigheten fortsatt uppfyller de utnämningsvillkor som fastställs i bilaga I till den här förordningen.

    3.   Revisioner av utgifter ska genomföras för varje räkenskapsår av ett lämpligt urval av de finansiella uppgifter som den ansvariga myndigheten anser vara stödberättigande (nedan kallade förslag till bokslut) efter det att alla de kontroller som avses i artikel 27 i förordning (EU) nr 514/2014 och kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/840 (*3) har slutförts.

    De finansiella uppgifterna ska omfatta alla typer av betalningar som den ansvariga myndigheten gjort under ett räkenskapsår enligt definitionen i artikel 38 i förordning (EU) nr 514/2014, inklusive förskottsbetalningar, mellanliggande betalningar, slutbetalningar och betalningar som avser tekniskt stöd och driftsstöd. De finansiella uppgifterna ska också omfatta, för asyl-, migrations- och integrationsfonden, antalet personer som omplacerats, vidarebosatts, överförts eller beviljats laglig inresa.

    Revisioner av utgifter ska

    genomföras på grundval av de styrkande handlingar som utgör verifieringskedjan och det ska därvid kontrolleras att de finansiella uppgifterna i förslagen till bokslut är lagliga och korrekta,

    i tillämpliga fall inkludera kontroller på plats av stödmottagarnas utgifter, även i tillämpliga delar avseende betalningar som gjorts inom ramen för tekniskt stöd och driftsstöd,

    i tillämpliga fall inkludera kontroll av efterlevnaden av de krav som gäller för personer som omplaceras i enlighet med rådets beslut (EU) 2015/1523 och (EU) 2015/1601, vidarebosätts i enlighet med artikel 17 i förordning (EU) nr 516/2014, överförs i enlighet med artikel 18 i förordning (EU) nr 516/2014 och som lagligen har rest in i enlighet med rådets beslut (EU) 2015/1601, för vilket ett schablonbelopp begärs,

    kontrollera hur exakta och fullständiga de betalningar till stödmottagarna är som registrerats av den ansvariga myndigheten i dess redovisningssystem och att det görs en avstämning av verifieringskedjan på alla nivåer.

    Om revisionsmyndigheten upptäcker ett fel i förslagen till bokslut som är materiellt eller om de problem som upptäcks verkar vara systemrelaterade och därför innebär en risk för övriga betalningar som finansieras genom det nationella programmet, ska revisionsmyndigheten säkerställa en ytterligare granskning, och vid behov även genomföra ytterligare revisioner för att fastställa problemens omfattning. Den högsta väsentlighetsnivån ska vara 2 % av unionens bidrag av de finansiella uppgifterna i ”förslagen till bokslut”.

    Revisionsmyndigheten ska rekommendera nödvändiga korrigerande åtgärder till den ansvariga myndigheten, inbegripet i tillämpliga fall finansiella schablonkorrigeringar i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/378. Revisionsmyndigheten ska rapportera resultaten av revisionerna av utgifter och tillhörande rekommendationer och korrigerande åtgärder i den årliga kontrollrapport som avses i artikel 14.8.

    4.   Revisionsmyndigheten ska fastställa en metod för att välja ett lämpligt urval (nedan kallad urvalsmetod) i enlighet med internationellt godkända revisionsstandarder. Urvalsmetoden ska möjliggöra för revisionsmyndigheten att uppskatta den totala felfrekvensen i förslagen till bokslut för budgetåret.

    Revisionsmyndigheten ska i den årliga kontrollrapport som avses i artikel 14.8 ange den yrkesmässiga bedömning som använts för att fastställa en statistisk eller icke-statistisk urvalsmetod och de tillämpliga urvalsparametrarna. Revisionsmyndigheten ska dokumentera den urvalsmetod som tillämpats, inbegripet stadierna för planering, urval, provning och utvärdering för att visa att den urvalsmetod som valts är lämplig.

    Om statistiska urvalsmetoder inte kan användas får en icke-statistisk urvalsmetod användas i enlighet med revisionsmyndighetens yrkesmässiga bedömning. En icke-statistisk urvalsmetod ska tillhandahålla slumpmässigt utvalda enheter och täcka minst 10 % av värdet av de finansiella uppgifter som ingår i ”förslagen till bokslut”.

    Den urvalsmetod som valts och storleken på urvalet ska göra det möjligt för revisionsmyndigheten att dra slutsatser om den totala population från vilken urvalet gjorts.

    För detta ändamål, och i tillämpliga fall, får revisionsmyndigheten stratifiera de finansiella uppgifterna genom en fördelning i strata, där varje grupp av urvalsenheter har liknande egenskaper.

    När revisionsurvalet omfattar mellanliggande betalningar och/eller slutbetalningar varigenom förskottsbetalningar som deklarerats i räkenskaperna för föregående budgetår avslutats ska dessa förskottsbetalningar omfattas av revisionen av utgifterna.

    För den rapportering som avses i tabell 10.2 ”Resultat av revisioner av utgifter” i den årliga kontrollrapport som avses i artikel 14.8 ska dock felfrekvenserna och revisionens omfattning beräknas enbart på grundval av revisionsurvalet från de finansiella uppgifterna i ”förslagen till bokslut” avseende det innevarande budgetåret.

    5.   Revisioner av räkenskaperna ska utföras för att erhålla rimliga garantier för att årsredovisningen ger en sann och rättvisande bild av de finansiella uppgifter som rapporteras i ansökan om utbetalning av det årliga saldot (”de slutliga räkenskaperna”) och som den ansvariga myndigheten ingett till kommissionen i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) nr 514/2014.

    För att avgöra om de slutliga räkenskaperna ger en sann och rättvisande bild ska revisionsmyndigheten kontrollera att alla finansiella uppgifter och mottaget offentligt stöd som förts in i de räkenskaper som utarbetats av den ansvariga myndigheten under räkenskapsåret har bokförts korrekt i redovisningssystemet och motsvarar stödjande handlingar hos den ansvariga myndigheten. Med utgångspunkt i räkenskaperna ska revisionsmyndigheten i synnerhet göra följande:

    a)

    Kontrollera att det sammanlagda beloppet av finansiella uppgifter som rapporteras i ansökan om utbetalning av det årliga saldot överensstämmer med den ansvariga myndighetens redovisningssystem och att, om det förekommer avvikelser, rimliga förklaringar har dokumenterats för avstämningsbeloppen.

    b)

    Kontrollera att de återtagna och återkrävda beloppen, belopp som ska återkrävas och belopp som inte kan återkrävas vid räkenskapsårets slut motsvarar de belopp som tagits upp i den ansvariga myndighetens räkenskaper och att de har stöd i officiella beslut från den ansvariga myndigheten.

    c)

    Säkerställa att den ansvariga myndigheten har utfört administrativa och finansiella samt operativa kontroller på plats i enlighet med artikel 27 i förordning (EU) nr 514/2014 och genomförandeförordning (EU) 2015/480.

    De kontroller som avses i led a, b och c får göras med ett stickprov.

    På grundval av den totala felfrekvens som fastställts genom revisioner av utgifter och resultaten av revisionen av räkenskaperna ska revisionsmyndigheten beräkna den kvarstående felfrekvensen för att lämna det yttrande som avses i artikel 59.5 andra stycket i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012. Beräkningen av den kvarstående felfrekvensen ska dokumenteras i den årliga kontrollrapport som avses i punkt 8.

    6.   Om revisionsmyndighetens revisionsresultat, när allt revisionsarbete slutförts, tyder på väsentliga brister i hur den ansvariga myndighetens förvaltnings- och kontrollsystem fungerar, ska revisionsmyndigheten

    a)

    bedöma budgetkonsekvenserna av dessa brister i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/378,

    b)

    rekommendera den ansvariga myndigheten lämpliga förebyggande och korrigerande åtgärder,

    c)

    övervaka den ansvariga myndighetens genomförande av de åtgärder som avses i led b ovan och om det finns en handlingsplan för att återställa effektiviteten i förvaltnings- och kontrollsystemen.

    7.   I enlighet med artikel 3.2 ska revisionsmyndigheten rapportera resultaten till den utnämnande myndigheten tillsammans med ett utlåtande om huruvida den ansvariga myndigheten även fortsättningsvis fullgör utnämningsvillkoren.

    8.   Revisionsmyndigheten ska säkerställa att alla uppgifter om den revision som avses i punkterna 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7 på lämpligt sätt rapporteras av den ansvariga myndigheten till kommissionen. För detta ändamål ska revisionsmyndigheten utarbeta en årlig kontrollrapport med de viktigaste resultaten från dess revisionsarbete. Den årliga kontrollrapporten ska upprättas i enlighet med den mall som finns i bilagan till denna förordning och ska översändas till kommissionen via det elektroniska system för datautbyte som avses i artikel 2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 802/2014. Den årliga kontrollrapporten ska översändas till kommissionen senast tre arbetsdagar efter det att den ansvariga myndigheten ingett en ansökan om utbetalning av det årliga saldot till kommissionen i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) nr 514/2014.

    (*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1)."

    (*2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/378 av den 2 mars 2015 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 vad gäller genomförandet av det årliga avslutandet av räkenskaperna och genomförandet av kontroll av överensstämmelse (EUT L 64, 7.3.2015, s. 30)."

    (*3)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/840 av den 29 maj 2015 om kontroller som genomförs av de ansvariga myndigheterna i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 om allmänna bestämmelser för asyl-, migrations- och integrationsfonden och om ett instrument för ekonomiskt stöd till polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering (EUT L 134, 30.5.2015, s. 1).”"

    (4)

    En ny bilaga II ska läggas till denna förordning.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna i enlighet med fördragen.

    Utfärdad i Bryssel den 16 maj 2018.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EUT L 150, 20.5.2014, s. 112.

    (2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/378 a den 2 mars 2015 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 vad gäller genomförandet av det årliga avslutandet av räkenskaperna och genomförandet av kontroll av överensstämmelse (EUT L 64, 7.3.2015, s. 30).

    (3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014 av den 25 juli 2014 om komplettering av förordning (EU) nr 514/2014 med avseende på utnämning av ansvariga myndigheter, deras förvaltnings- och kontrollansvar samt revisionsmyndigheternas ställning och skyldigheter (EUT L 289, 3.10.2014, s. 3).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

    (5)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 802/2014 a den 24 juli 2014 om inrättande av förlagor för nationella program samt fastställande av villkor för det elektroniska systemet för datautbyte mellan kommissionen och medlemsstaterna, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 om allmänna bestämmelser för asyl-, migrations- och integrationsfonden och om ett instrument för ekonomiskt stöd till polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering (EUT L 219, 25.7.2014, s. 22).


    BILAGA

    BILAGA II

    Mall för den årliga kontrollrapporten

    Årlig kontrollrapport [FOND]

    1.   INLEDNING

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    1.1

    Uppgift om den revisionsmyndighet och andra organ som har deltagit i utarbetandet av rapporten.

    1.2

    Referensperiod (dvs. räkenskapsåret (1)).

    2.   ÖVERENSSTÄMMELSE MED UTNÄMNINGSVILLKOR OCH BETYDANDE FÖRÄNDRINGAR I FÖRVALTNINGS- OCH KONTROLLSYSTEMEN (om tillämpligt)

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    2.1

    Uppgifter om alla betydande förändringar i förvaltnings- och kontrollsystemen avseende de behöriga myndigheternas ansvar (inklusive, i tillämpliga fall, eventuell delegering av uppgifter), det datum då sådana ändringar börjar gälla samt hur dessa ändringar påverkar revisionsarbetet.

    2.2

    På grundval av det revisionsarbete som utförts av revisionsmyndigheten, en bekräftelse på huruvida förvaltnings- och kontrollsystemen fortfarande uppfyller de utnämningsvillkor som fastställs i artikel 2 och bilaga I till kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014.

    2.3

    Information om rapportering till den utnämnande myndigheten om huruvida den ansvariga myndigheten uppfyller de utnämningsvillkor som fastställs i artikel 2.2 i och bilaga I till kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014.

    3.   ÄNDRINGAR AV REVISIONSSTRATEGIN

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    3.1

    Uppgifter om ändringar som har gjorts avseende revisionsstrategin samt en redogörelse för orsakerna till dessa ändringar, särskilt uppgifter om eventuella ändringar av den urvalsmetod som används för revisioner av utgifter (se avsnitt 5 nedan).

    4.   SYSTEMREVISIONER

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    4.1

    Uppgifter om de organ som har utfört systemrevisioner för att kontrollera om fondens förvaltnings- och kontrollsystem har fungerat effektivt (i enlighet med artikel 14.2 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014).

    4.2

    När det gäller tabell 10.1 ”Resultat av systemrevisioner” som bifogas den årliga kontrollrapporten, en beskrivning av de viktigaste resultaten och slutsatserna från systemrevisionerna vad gäller de centrala kraven.

    4.3

    Uppgift om huruvida eventuella problem som konstaterats anses vara systemrelaterade, en kvantifiering av oriktiga ekonomiska uppgifter och tillämpliga korrigerande åtgärder för att ta itu med sådana systemfel, inklusive eventuella relaterade finansiella korrigeringar som gjorts i enlighet med artikel 46 i förordning (EU) nr 514/2014 och genomförandeförordning (EU) 2015/378.

    4.4

    Information om uppföljningen av revisionsrekommendationer från systemrevisioner som utförts under tidigare år.

    5.   REVISIONER AV UTGIFTER

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    5.1

    Uppgifter om de organ som utfört revisionerna av utgifter (i enlighet med artiklarna 14.3 och 14.4 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014).

    5.2

    Beskrivning av den urvalsmetod som tillämpats, med angivande av de urvalsparametrar (2) som använts och de bakomliggande beräkningar och den yrkesmässiga bedömning som tillämpats på urvalet (3), beräkning av den totala felfrekvensen (inklusive stratifiering i tillämpliga fall) och uppgift om huruvida metoden stämmer överens med revisionsstrategin. Om stratifiering tillämpas måste parametrarna för strata beskrivas.

    5.3

    En analys av de huvudsakliga resultaten från revisionerna av utgifter med en beskrivning av antalet utvalda poster som granskats, respektive belopp och typer av finansiella uppgifter som granskats, karaktären hos de fel (4) och vilken typ (5) av fel som upptäckts och de korrigerande åtgärder som föreslagits av revisionsmyndigheten (inklusive åtgärder för att undvika liknande fel i framtiden, finansiella korrigeringar för enskilda oriktigheter som upptäckts och eventuellt tillämpliga extrapolerade eller schablonmässiga finansiella korrigeringar (6)). Om stratifiering tillämpas, ska ytterligare upplysningar per strata lämnas i detta avsnitt och sammanfattas i tabell 10.2 ”Resultat av revisioner av utgifter” som bifogas den årliga kontrollrapporten.

    5.4

    Om revisionsurvalet omfattar mellanliggande betalningar och/eller en slutbetalning varigenom förskottsbetalningar som deklarerats i räkenskaperna för föregående budgetår avslutats, ska antalet förskottsbetalningar som omfattas av revisionen av utgifterna, de fel som upptäckts och tillämpliga finansiella korrigeringar avseende dessa förskottsbetalningar presenteras i tabell 10.3 ”Resultat av revisioner av ytterligare utgifter” som bifogas den årliga kontrollrapporten.

    5.5

    Förklaringar om hur de felfrekvenser som presenteras i tabell 10.2 beräknas och, i förekommande fall, information om revisioner av ytterligare utgifter som presenteras i tabell 10.3.

    5.6

    Information om huruvida eventuella oriktigheter som upptäckts under revisionerna av utgifter anses vara systemrelaterade och därför innebär en risk för andra betalningar, inklusive en kvantifiering av hur de påverkar populationen och eventuella relaterade finansiella korrektioner.

    5.7

    Information om statusen för den ansvariga myndighetens genomförande av de korrigerande åtgärderna, inklusive de finansiella korrigeringar som föreslagits av revisionsmyndigheten som ett resultat av revisionerna av utgifter innan de slutliga räkenskaperna överlämnas till kommissionen. Eventuella avvikelser mellan de korrigeringar som föreslagits av revisionsmyndigheten och de korrigeringar som genomförts av den ansvariga myndigheten bör anges.

    5.8

    Information om uppföljningen av de revisioner av utgifter som genomförts under tidigare år, i synnerhet avseende systemrelaterade brister.

    6.   REVISIONER AV RÄKENSKAPER

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    6.1

    Uppgifter om de organ som har utfört revisioner av räkenskaper (i enlighet med artikel 14.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014).

    6.2

    Beskrivning av den revisionsmetod som använts för att kontrollera de finansiella uppgifterna i de räkenskaper som åtföljer ansökan om utbetalning av det årliga saldot som ingetts av den ansvariga myndighet som definieras i artikel 14.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014. I beskrivningen bör det hänvisas till det revisionsarbete som utförts som en del av systemrevisionerna (närmare beskrivning i avsnitt 4) och till de revisioner av utgifter (närmare beskrivning i avsnitt 5) som är relevanta för de garantier som krävs avseende räkenskaperna.

    6.3

    Slutsatser från revisionen av räkenskaperna när det gäller en sann och rättvisande bild av de finansiella uppgifterna i de räkenskaper som åtföljer ansökan om utbetalning av det årliga saldot som inges av den ansvariga myndigheten, och de finansiella korrigeringar som gjorts och som återspeglas i räkenskaperna som en följd av sådana revisioner.

    6.4

    Uppgift om huruvida någon av de oriktigheter som upptäckts anses vara systemrelaterad och de tillämpliga korrigerande åtgärder som vidtagits.

    7.   SAMORDNING MELLAN REVISIONSORGAN OCH REVISIONSMYNDIGHETENS ÖVERVAKNINGSARBETE (i tillämpliga fall)

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    7.1

    I tillämpliga fall, en beskrivning av förfarandet för samordning mellan revisionsmyndigheten och de revisionsorgan som utfört revisioner i enlighet med artikel 13 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1042/2014.

    7.2

    En beskrivning av det förfarande för övervakning och kvalitetsgranskning som revisionsmyndigheten tillämpar på det revisionsarbete som utförts av sådana revisionsorgan.

    8.   ÖVRIGA UPPLYSNINGAR

    Detta avsnitt ska innehålla följande uppgifter:

    8.1

    I tillämpliga fall, uppgifter om rapporterade bedrägerier och misstankar om bedrägerier som upptäckts som en del av de revisioner som utförts av revisionsmyndigheten (även de fall som anmälts av andra nationella organ eller EU-organ och som hänför sig till insatser som granskats av revisionsmyndigheten) samt vilka åtgärder som vidtagits.

    8.2

    I tillämpliga fall, händelser som inträffat efter det att ”förslagen till bokslut” för budgetåret hade ingetts till revisionsmyndigheten och innan den åtföljande årliga kontrollrapporten hade ingetts till kommissionen, vilket kan vara relevant för det yttrande som utfärdas av revisionsmyndigheten. I synnerhet eventuella avvikelser mellan de finansiella uppgifter som lagts fram av den ansvariga myndigheten i ”förslagen till bokslut” (dvs. den population från vilken revisionsurvalet gjordes (7)) och slutliga räkenskaper som lämnats in till kommissionen bör anges och förklaras.

    9.   ÖVERGRIPANDE SÄKERHETSNIVÅ

    9.1

    Uppgift om den övergripande säkerhetsnivån avseende förvaltnings- och kontrollsystemets funktion (8) och en redogörelse för hur en sådan nivå har uppnåtts genom en kombination av resultaten av systemrevisioner, revisioner av utgifter och räkenskaper. I förekommande fall ska revisionsmyndigheten även beakta resultaten av det revisionsarbete som utförts av andra nationella revisionsorgan eller EU-revisionsorgan som kan påverka de finansiella uppgifter som rapporterats för budgetåret.

    9.2

    En bedömning av eventuella förmildrande och korrigerande åtgärder som vidtagits av den ansvariga myndigheten, såsom finansiella korrigeringar och uppgift om huruvida ytterligare korrigerande åtgärder behövs både ur ett systemperspektiv och ett finansiellt perspektiv.

    10.   BILAGOR TILL DEN ÅRLIGA KONTROLLRAPPORTEN

    10.1

    Resultat av systemrevisioner (mall finns nedan)

    10.2

    Resultat av revisioner av utgifter (mall finns nedan)

    10.3

    Resultat av revisioner av ytterligare utgifter (i förekommande fall)

    10.1

    Resultat av systemrevisioner

    Granskad enhet (t.ex. ansvarig myndighet, delegerad myndighet osv.)

    Titel på revisionen

    Den slutliga revisionsrapportens datum

    Centrala krav (i tillämpliga fall)

    [enligt definitionen i tabell 1 i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2015/378]

     

     

    CK 1

    CK 2

    CK3

    CK4

    CK5

    CK6

    CK7

    CK8

    CK9

    Övergripande bedömning (kategori 1, 2, 3, 4) (enligt definitionen i tabell 2 – bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2015/378

    Kommentarer

     

     

     

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     

     

     

     

     

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     (9)

     

     

    10.2

    Resultat av revisioner av utgifter

    A

    B

    C

    D

    E

    F

    G

    H

    I

    J

     

    Fond/typ av betalning (1)

    Belopp i euro som motsvarar den population eller delpopulation i ”förslagen till bokslut” från vilka urvalet gjorts (2)

    Revisionsurval (belopp i euro) (3)

    Revisionsurval (i % av populationen) [D = C / B]

    Antalet fel som revisionsmyndigheten upptäckt i urvalet, i euro (4)

    Felfrekvens i urvalet, i procent

    [F = E / C] (4)

    Total felfrekvens i populationen (5)

    Totalt antal fel i populationen (belopp i euro)

    [H = G * B]

    Finansiella korrigeringar

    (belopp i euro) som genomförts av den ansvariga myndigheten till följd av den totala felfrekvensen (6)

    Återstående total felfrekvens (7)

    [J = (H – I) / B]

    Kommentarer

    Strata (om tillämpligt) (1)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Totalt (A)

    Totalt (B)

    Belopp i euro

    %

     

     

     

     

     

     

     

    10.3

    Resultat av revisioner av ytterligare utgifter (8)

    K

    L

    M

    N

    O

     

    Beskrivning

    Fond/projekt/betalningens referensnummer.

    Ytterligare granskade utgifter (3)

    Antalet fel i de ytterligare utgifter som granskats (4)

    Finansiella korrigeringar som har genomförts av den ansvariga myndigheten avseende de ytterligare utgifter som granskats (6)

    Kommentarer

    Utgifter kopplade till mellanliggande betalningar eller slutbetalningar som ingår i det slumpmässiga eller statistiska urvalet

     

     

     

     

     

    Övrigt (ge en beskrivning)

     

     

     

     

     

    (1)

    Om de finansiella uppgifterna – dvs. granskningspopulationen – är uppdelad i olika strata (t.ex. förskottsbetalningar, mellanliggande betalningar eller slutbetalningar) ska informationen tillhandahållas via strata i tillämpliga fall. En rad för varje stratum och parametrarna för strata måste beskrivas i avsnitt 5 i den årliga kontrollrapporten.

    (2)

    Kolumn B ska avse granskningspopulationen, dvs. de ”förslag till bokslut” som motsvarar alla betalningar som den ansvariga myndigheten gjort under det innevarande budgetåret från vilket urvalet gjorts.

    (3)

    Om det revisionsurval som gjorts grundat på det innevarande budgetåret omfattar mellanliggande betalningar och/eller slutbetalningar varigenom förskottsbetalningar som deklarerats i räkenskaperna för föregående budgetår avslutats ska dessa förskottsbetalningar omfattas av revisionen av utgifterna avseende mellanliggande betalningar och/eller slutbetalningar som ingått i urvalet.

    För rapporteringsändamål ska emellertid endast mellanliggande betalningar eller slutbetalningar som ingått i urvalet från förslagen till bokslut avseende det innevarande budgetåret rapporteras i tabell 10.2 (kolumn C) och beaktas för beräkningen av revisionens omfattning för det innevarande budgetåret (kolumn D).

    Det ”antal förskottsbetalningar” som avslutas genom mellanliggande betalningar och/eller slutbetalningar och kontrolleras inom ramen för revisioner av utgifter ska rapporteras i tabell 10.3, kolumn M. Se även fotnot 8.

    (4)

    Revisionsmyndigheten ska rapportera de fel som upptäckts i urvalet (som belopp och i procent av urvalet) innan eventuella finansiella korrigeringar tillämpas av den ansvariga myndigheten som en följd av det revisionsarbete som utförts av revisionsmyndigheten.

    Endast det antal fel som rör granskade mellanliggande betalningar eller slutbetalningar grundat på förslagen till bokslut för det innevarande budgetåret ska beaktas vid beräkning och rapportering av fel och felfrekvensen i tabell 10.2, kolumnerna E och F.

    Antalet upptäckta fel som påverkar ”det antal förskottsbetalningar” som avslutats bör rapporteras i tabell 10.3, kolumn N.

    (5)

    Den totala felfrekvensen i populationen är revisionsmyndighetens uppskattning av den totala felfrekvensen i ”förslagen till bokslut” för det innevarande budgetåret. Den totala felfrekvensen ska beräknas innan eventuella finansiella korrigeringar tillämpas av den ansvariga myndigheten.

    Revisionsmyndigheten ska i avsnitt 5 i den årliga kontrollrapporten beskriva den metod som använts för att uppskatta den totala felfrekvensen samt de underliggande beräkningarna (inklusive information om stratifiering, i tillämpliga fall). I princip ska den totala felfrekvensen vara summan av de beräknade slumpmässiga felen och i tillämpliga fall systemrelaterade fel i populationen och eventuella okorrigerade anomalier, dividerad med populationen.

    (6)

    I kolumn I ska man ange de finansiella korrigeringar som genomförts av den ansvariga myndigheten endast på den granskade populationen, dvs. ”förslagen till bokslut” för det innevarande budgetår från vilket urvalet gjorts.

    Eventuella finansiella korrigeringar avseende ”det antal förskottsbetalningar” som avslutats bör rapporteras i tabell 10.3, kolumn O.

    (7)

    I kolumn J ska man ange den kvarstående felfrekvensen i räkenskaperna efter det att den ansvariga myndigheten har genomfört de finansiella korrigeringarna endast för det innevarande budgetåret.

    Eventuella okorrigerade fel i ”det antal förskottsbetalningar” som avslutats bör inte tas med i beräkningen av den kvarstående felfrekvensen i räkenskaperna för det innevarande budgetåret.

    (8)

    I tabell 10.3 ska revisionsmyndigheten rapportera resultaten av alla revisioner som utförts avseende andra poster än de urvalsbelopp som rapporteras i tabell 10.2. Om revisionsmyndigheten anser att det är nödvändigt att utföra ytterligare revisioner (t.ex. riskbaserade revisioner, revisioner av negativa betalningar eller nollbetalningar), bör resultaten av dessa ytterligare revisioner också presenteras i tabell 10.3.

    (1)  Enligt definitionen i artikel 38 i förordning (EU) nr 514/2014.

    (2)  Urvalsparametrarna omfattar bland annat urvalsenheten, värde och storlek på populationen, värde och storlek på urvalet, revisionens omfattning (i euro och procentandel för de poster och belopp som omfattas) och urvalskriterier. För det statistiska urvalet bör också väsentlighetsnivå, konfidensnivå, förväntad felfrekvens och urvalsintervall anges.

    (3)  Om ett icke-statistiskt urval tillämpas, bör revisionsmyndigheten ange de åtgärder som vidtagits för att säkerställa att urvalet är slumpmässigt (och representativt) och tillhandahålla ett tillräckligt stort urval för att göra det möjligt för revisionsmyndigheten att uppskatta det totala felet i populationen och utarbeta ett giltigt revisionsyttrande.

    (4)  Till exempel stödberättigande, offentlig upphandling, statligt stöd.

    (5)  Slumpmässiga eller systemrelaterade fel eller anomalier.

    (6)  Schablonmässiga och/eller extrapolerade finansiella korrigeringar får tillämpas t.ex. om det förekomer systemrelaterade fel och/eller om den totala felfrekvensen avseende förslagen till bokslut är väsentlig.

    (7)  Kolumn B i tabell 10.2.

    (8)  Den övergripande säkerhetsnivån ska motsvara en av de fyra kategorier som fastställs i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/646: Kategori 1 (Fungerar väl. Inga eller endast små förbättringar krävs), Kategori 2 (Fungerar. Vissa förbättringar krävs), Kategori 3 (Fungerar delvis. Avsevärda förbättringar krävs) och Kategori 4 (Fungerar väsentligen inte).

    (9)  Kategori 1, 2, 3, 4 enligt definitionen i tabell 2 i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2015/378.


    Top