Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1565

    Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2017/1565 av den 13 september 2017 om makroekonomiskt stöd till Republiken Moldavien

    EUT L 242, 20.9.2017, p. 14–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1565/oj

    20.9.2017   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 242/14


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT (EU) 2017/1565

    av den 13 september 2017

    om makroekonomiskt stöd till Republiken Moldavien

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 212.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (1), och

    av följande skäl:

    (1)

    Förbindelserna mellan Europeiska unionen (nedan kallad unionen) och Republiken Moldavien fortsätter att utvecklas inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken och det östliga partnerskapet. Republiken Moldavien anslöt sig till det östliga partnerskapet 2009, vilket följdes av förhandlingen om ett associeringsavtal mellan unionen och Republiken Moldavien. Detta avtal (2) (nedan kallat associeringsavtalet), som omfattar ett gradvis genomförande av ett djupgående och omfattande frihandelsområde, undertecknades den 27 juni 2014 och trädde i kraft den 1 juli 2016.

    (2)

    Republiken Moldaviens ekonomi har påverkats väsentligt av den politiska instabiliteten under perioden mellan valet i november 2014 och januari 2016, liksom av en bankbedrägeriskandal, svag ekonomisk aktivitet i regionen och importförbud som införts av Ryssland. Denna situation bidrog till en recession, ett växande handelsunderskott och en betydande nedgång i valutareserven under det senaste året.

    (3)

    Sedan en ny regering och en ny chef för Moldaviens nationalbank tillträdde i början av 2016 har myndigheterna visat ett förnyat engagemang för att gå vidare med nödvändiga politiska reformer och ta itu med landets utmaningar med styrningen inom finanssektorn och på området för förvaltning av de offentliga finanserna.

    (4)

    För att stödja den nya reforminriktningen har en färdplan för prioriterade reformer överenskommits mellan unionen och Republiken Moldavien efter rådets (utrikes frågor) slutsatser av den 15 februari 2016. Det har gjorts påtagliga framsteg i genomförandet av denna färdplan av Republiken Moldavien.

    (5)

    I samband med en politisk övergång och ekonomiska svårigheter enades myndigheterna i Republiken Moldavien och Internationella valutafonden (IMF) i juli 2016 om en treårig förlängd kreditfacilitet och en utvidgad lånefacilitet (ECF/EFF) till ett belopp av 178,7 miljoner USD. Den överenskommelsen godkändes av IMF:s styrelse den 7 november 2016. Enligt detta IMF-program förväntas myndigheterna i Republiken Moldavien göra snabba förbättringar av finanssektorns styrning och tillsyn, stärka politiken för att säkerställa makroekonomisk och finansiell stabilitet samt främja hållbar tillväxt för alla.

    (6)

    Med hänsyn till de försämrade ekonomiska omständigheterna och framtidsutsikterna begärde Republiken Moldavien kompletterande makroekonomiskt stöd av unionen i augusti 2015 och upprepade denna begäran i mars 2016.

    (7)

    Unionens vägledande tilldelning för Republiken Moldavien inom ramen för det europeiska grannskapsinstrumentet uppgår till 610–746 miljoner EUR, inklusive budgetstöd och tekniskt stöd. Dock avbröts utbetalningarna av budgetstöd från unionen i början av 2015, och deras återupptagande villkorades av godkännandet av ett nytt IMF-program och att alla villkor för budgetstöd uppfylls.

    (8)

    Eftersom Republiken Moldavien är ett land som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken bör det betraktas som berättigat till makroekonomiskt stöd från unionen.

    (9)

    Unionens makroekonomiska stöd bör vara ett extraordinärt finansiellt instrument för obundet och icke-öronmärkt betalningsbalansstöd som syftar till att åtgärda stödmottagarens omedelbara behov av extern finansiering och bör underbygga genomförandet av ett program som innehåller kraftfulla och omedelbara anpassnings- och strukturreformåtgärder avsedda att förbättra betalningsbalansen på kort sikt.

    (10)

    Med hänsyn till att det fortfarande finns ett betydande behov av extern finansiering till Republiken Moldaviens betalningsbalans, utöver de medel som tillhandahållits av IMF och andra multilaterala institutioner, anses det makroekonomiska stöd från unionen som ska ges till Republiken Moldavien under nuvarande exceptionella omständigheter vara ett lämpligt svar på Republiken Moldaviens begäran om stöd för ekonomisk stabilisering i förening med IMF-programmet. Unionens makroekonomiska stöd till Republiken Moldavien ska stödja landets ekonomiska stabilisering och strukturreformagenda och komplettera de resurser som görs tillgängliga inom de finansiella arrangemangen med IMF.

    (11)

    Unionens makroekonomiska stöd bör syfta till att stödja återställandet av en hållbar extern finansiell situation för Republiken Moldavien och därigenom bidra till en större politisk och makroekonomisk stabilitet i landet, ett stärkande av den ekonomiska och finansiella styrningen, inbegripet en ingående, resultatinriktad utredning av bankbedrägerier, god energiförvaltning samt rättsväsendets politiska oberoende.

    (12)

    Unionens makroekonomiska stöd förväntas gå hand i hand med verkställandet av utbetalningarna av budgetstöd inom ramen för det europeiska grannskapsinstrumentet.

    (13)

    Storleken på unionens makroekonomiska stöd fastställs på grundval av en komplett kvantitativ bedömning av Republiken Moldaviens återstående behov av extern finansiering och med beaktande av landets kapacitet att finansiera sig med egna medel, särskilt de internationella reserver som står till dess förfogande. Unionens makroekonomiska stöd bör utgöra ett komplement till de program och resurser som tillhandahålls av IMF och Världsbanken. Vid fastställandet av stödbeloppet tas hänsyn även till förväntade ekonomiska bidrag från multilaterala givare och behovet av att säkerställa att bördan delas rättvist mellan unionen och andra givare, samt redan befintlig användning av unionens andra externa finansieringsinstrument i Republiken Moldavien och mervärdet av unionens samlade engagemang.

    (14)

    Med hänsyn till Republiken Moldaviens återstående behov av extern finansiering, landets ekonomiska utvecklingsnivå mätt utifrån inkomst per capita och fattigdomskvoter, dess kapacitet att finansiera sig med egna medel, särskilt de internationella reserver som det förfogar över, samt bedömningen av dess återbetalningsförmåga utifrån en skuldhållbarhetsanalys, bör en del av stödet tillhandahållas i form av bidrag.

    (15)

    Kommissionen bör säkerställa att unionens makroekonomiska stöd är rättsligt och innehållsmässigt förenligt med de viktigaste principerna och målen för de olika områdena för yttre åtgärder, med de åtgärder som vidtagits avseende dessa områden samt med annan relevant unionspolitik.

    (16)

    Unionens makroekonomiska stöd bör stödja unionens utrikespolitik gentemot Republiken Moldavien. Kommissionens avdelningar och Europeiska utrikestjänsten bör ha ett nära samarbete under hela processen med det makroekonomiska stödet i syfte att samordna unionens utrikespolitik och att se till att den är konsekvent.

    (17)

    Unionens makroekonomiska stöd bör främja Republiken Moldaviens uppslutning kring de värderingar man delar med unionen, däribland demokrati, rättsstatsprincipen, goda styrelseformer, en ansvarig, transparent och meritbaserad offentlig förvaltning, ett oberoende rättsväsen, respekt för mänskliga rättigheter, mediernas frihet, oberoende och mångfald, hållbar utveckling och fattigdomsminskning, samt dess uppslutning kring principerna om en öppen, regelstyrd och rättvis handel.

    (18)

    Ett förhandsvillkor för beviljande av unionens makroekonomiska stöd och för utbetalning av var och en av de tre delbetalningarna bör vara att Republiken Moldavien respekterar gällande demokratiska mekanismer – däribland ett parlamentariskt flerpartisystem – och rättsstatsprincipen samt garanterar respekt för mänskliga rättigheter. De särskilda målen för unionens makroekonomiska stöd bör dels stärka effektivitet, öppenhet och ansvarsskyldighet i systemen för förvaltning av offentliga medel, med framgång bekämpa korruption och penningtvätt, stärka styrningen och tillsynen av finans- och banksektorn i Republiken Moldavien, förbättra styrningen av energisektorn samt främja strukturreformer som syftar till att stödja hållbar tillväxt för alla, ökad sysselsättning, ett gynnsamt affärsklimat och konsolidering av de offentliga finanserna. Unionens makroekonomiska stöd till Republiken Moldavien bör också omfatta åtgärder för att stödja genomförandet av associeringsavtalet, inbegripet det djupgående och omfattande frihandelsavtalet. För att säkerställa att de särskilda målen kan bedömas korrekt måste de fastställas på ett verifierbart och mätbart sätt. Både uppfyllandet av förhandsvillkoret och uppnåendet av dessa mål bör regelbundet övervakas av kommissionen och Europeiska utrikestjänsten. Om förhandsvillkoret och målen inte uppfylls eller om målen och principerna i associeringsavtalet allmänt åsidosätts bör kommissionen tillfälligt skjuta upp eller ställa in utbetalningen av unionens makroekonomiska stöd.

    (19)

    För att säkerställa att unionens ekonomiska intressen i samband med unionens makroekonomiska stöd skyddas effektivt bör Republiken Moldavien genomföra lämpliga åtgärder för att förhindra och bekämpa bedrägerier, korruption och andra oriktigheter i samband med stödet. Republiken Moldavien bör regelbundet informera kommissionen om genomförandet av det makroekonomiska stödet på grundval av ett fullständigt uppgiftslämnande och ett strikt iakttagande av unionens finansiella regler. Dessutom bör det sörjas för att kommissionen genomför kontroller och för att Europeiska revisionsrätten utför revisioner.

    (20)

    Europaparlamentets och rådets befogenheter (i egenskap av budgetmyndighet) påverkas inte av att unionens makroekonomiska stöd utbetalas.

    (21)

    De belopp som beviljas som makroekonomiskt stöd i form av bidrag och de belopp som krävs som makroekonomiskt stöd i form av lån bör vara förenliga med de budgetanslag som fastställs i den fleråriga budgetramen.

    (22)

    Unionens makroekonomiska stöd bör förvaltas av kommissionen. För att säkerställa att Europaparlamentet och rådet kan följa genomförandet av detta beslut bör kommissionen regelbundet informera dem om utvecklingen när det gäller stödet och förse dem med relevanta dokument.

    (23)

    För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av detta beslut bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (3).

    (24)

    Unionens makroekonomiska stöd bör omfattas av villkor, vilka ska fastställas i ett samförståndsavtal. Dessa villkor bör knytas till utbetalningen av var och en av de tre delbetalningarna. För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet, och av effektivitetsskäl, bör kommissionen bemyndigas att förhandla om dessa villkor med myndigheterna i Republiken Moldavien under övervakning av kommittén med företrädare för medlemsstaterna, i enlighet med förordning (EU) nr 182/2011. Enligt den förordningen bör det rådgivande förfarandet som allmän regel tillämpas i alla andra fall än de som föreskrivs i den förordningen. Med hänsyn till den potentiellt stora inverkan av stöd som överstiger 90 miljoner EUR kan ha, är det lämpligt att tillämpa granskningsförfarandet för transaktioner som överstiger det tröskelvärdet. Med hänsyn till storleken på unionens makroekonomiska stöd till Republiken Moldavien bör granskningsförfarandet tillämpas för antagandet av samförståndsavtalet och alla eventuella minskningar, tillfälliga uppskjutningar och fullständiga avbrytanden av stödet.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   Unionen ska göra makroekonomiskt stöd till ett belopp av högst 100 miljoner EUR (nedan kallat unionens makroekonomiska stöd) tillgängligt för Republiken Moldavien i syfte att stödja Republiken Moldaviens ekonomiska stabilisering och en omfattande reformagenda. Av detta maximibelopp ska upp till 60 miljoner EUR tillhandahållas i form av lån och upp till 40 miljoner EUR i form av bidrag. Utbetalningen av unionens makroekonomiska stöd görs under förutsättning att unionens budget för det relevanta året godkänns av Europaparlamentet och rådet. Stödet ska bidra till att täcka Republiken Moldaviens betalningsbalansbehov såsom de fastställs i IMF-programmet.

    2.   För att finansiera lånedelen av unionens makroekonomiska stöd ska kommissionen ges befogenhet att på unionens vägnar låna upp de nödvändiga medlen på kapitalmarknaderna eller från finansinstitut och låna dem vidare till Republiken Moldavien. Lånen ska ha en maximal genomsnittlig löptid på 15 år.

    3.   Frigörandet av unionens makroekonomiska stöd ska förvaltas av kommissionen på ett sätt som är förenligt med de avtal eller överenskommelser som ingåtts mellan IMF och Republiken Moldavien och de grundprinciper och mål för ekonomiska reformer som fastställs i associeringsavtalet, inbegripet det djupgående och omfattande frihandelsavtalet, som har ingåtts inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken.

    Kommissionen ska regelbundet informera Europaparlamentet och rådet om utvecklingen när det gäller unionens makroekonomiska stöd, inbegripet utbetalningen av stödet, och i god tid förse dessa institutioner med relevant dokumentation.

    4.   Unionens makroekonomiska stöd ska vara tillgängligt under en period av två och ett halvt år, med början från och med den första dagen efter det att det samförståndsavtal som avses i artikel 3.1 har trätt i kraft.

    5.   Om Republiken Moldaviens finansieringsbehov minskar avsevärt under perioden för utbetalning av unionens makroekonomiska stöd jämfört med de ursprungliga prognoserna, ska kommissionen, i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 7.2, minska de medel som görs tillgängliga inom ramen för stödet, tillfälligt skjuta upp stödet eller avbryta stödet helt.

    Artikel 2

    1.   Ett förhandsvillkor för beviljande av unionens makroekonomiska stöd ska vara att Republiken Moldavien respekterar gällande demokratiska mekanismer – däribland ett parlamentariskt flerpartisystem – och rättsstatsprincipen och garanterar respekt för mänskliga rättigheter.

    2.   Kommissionen och Europeiska utrikestjänsten ska övervaka att förhandsvillkoret som föreskrivs i punkt 1 uppfylls under hela unionens makroekonomiska stöd.

    3.   Punkterna 1 och 2 i denna artikel ska tillämpas i enlighet med rådets beslut 2010/427/EU (4).

    Artikel 3

    1.   Kommissionen ska, i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 7.2, komma överens med myndigheterna i Republiken Moldavien om vilka tydligt definierade ekonomisk-politiska och finansiella villkor, med fokus på strukturreformer och sunda offentliga finanser, som ska gälla för unionens makroekonomiska stöd, och som ska fastställas i ett samförståndsavtal (nedan kallat samförståndsavtalet) som ska innehålla en tidsram för uppfyllandet av dessa villkor. De ekonomisk-politiska och finansiella villkor som anges i samförståndsavtalet ska vara förenliga med de avtal och överenskommelser som avses i artikel 1.3, inbegripet de program för makroekonomiska justeringar och strukturreformer som genomförs av Republiken Moldavien med stöd av IMF.

    2.   De villkor som avses i punkt 1 ska särskilt syfta till att stärka effektiviteten, transparensen och möjligheten att utöva ansvar i systemen för förvaltning av de offentliga finanserna i Republiken Moldavien, inbegripet användningen av unionens makroekonomiska stöd. Framstegen när det gäller ömsesidigt öppnande av marknader, utveckling av regelbaserad och rättvis handel och andra prioriteringar i unionens utrikespolitik ska också vederbörligen beaktas vid utformningen av de politiska åtgärderna. Framsteg på vägen mot att uppnå dessa mål ska regelbundet övervakas av kommissionen.

    3.   Närmare finansiella villkor för unionens makroekonomiska stöd ska fastställas i ett låneavtal och ett bidragsavtal som kommissionen ska ingå med myndigheterna i Republiken Moldavien.

    4.   Kommissionen ska regelbundet kontrollera att villkoren i artikel 4.3 fortfarande är uppfyllda, inbegripet huruvida Republiken Moldaviens ekonomiska politik överensstämmer med målen för unionens makroekonomiska stöd. Detta arbete ska samordnas nära med IMF och Världsbanken och vid behov med Europaparlamentet och rådet.

    Artikel 4

    1.   Under förutsättning av att de villkor som anges i punkt 3 är uppfyllda ska kommissionen betala ut unionens makroekonomiska stöd i tre delbetalningar, som var och en ska bestå av en lånedel och en bidragsdel. Storleken på delbetalningarna ska fastställas i samförståndsavtalet.

    2.   Unionens makroekonomiska stöd i form av lån ska, om så krävs, tillhandahållas i enlighet med rådets förordning (EG, Euratom) nr 480/2009 (5).

    3.   Kommissionen ska besluta att frigöra delbetalningarna under förutsättning att samtliga följande villkor har uppfyllts:

    a)

    Förhandsvillkoret i artikel 2.

    b)

    Ett kontinuerligt tillfredsställande genomförande av ett policyprogram med kraftfulla anpassnings- och strukturreformåtgärder som stöds av ett icke krisförebyggande kreditarrangemang med IMF.

    c)

    Ett tillfredsställande genomförande av de ekonomisk-politiska och finansiella villkor som man enats om i samförståndsavtalet.

    4.   Frigörandet av den andra delutbetalningen ska i princip ske tidigast tre månader efter det att den första delutbetalningen frigjorts. Frigörandet av den tredje delutbetalningen ska i princip ske tidigast tre månader efter det att den andra delutbetalningen frigjorts.

    5.   Om de villkor som anges i punkt 3 inte uppfylls ska kommissionen tillfälligt skjuta upp eller ställa in utbetalningen av unionens makroekonomiska stöd. I dessa fall ska kommissionen informera Europaparlamentet och rådet om skälen för det tillfälliga uppskjutandet eller inställandet av utbetalningen.

    6.   Unionens makroekonomiska stöd ska utbetalas till Republiken Moldaviens centralbank. Med förbehåll för de bestämmelser som ska överenskommas i samförståndsavtalet, däribland en bekräftelse på kvarvarande finansieringsbehov i budgeten, får unionsmedlen överföras till Republiken Moldaviens finansministerium som slutlig mottagare.

    Artikel 5

    1.   De upp- och utlåningstransaktioner som avser lånedelen av unionens makroekonomiska stöd ska genomföras i euro med användande av samma valutadag och får inte utsätta unionen för löptidstransformering eller valuta- eller ränterisker eller andra kommersiella risker.

    2.   Om omständigheterna så medger och om Republiken Moldavien så begär, får kommissionen vidta nödvändiga åtgärder för att se till att en klausul om förtida återbetalning införs i lånevillkoren och att det finns en motsvarande klausul i upplåningsvillkoren.

    3.   Om omständigheterna medger en förbättring av räntesatsen på lånet och om Republiken Moldavien så begär, får kommissionen besluta att refinansiera hela eller en del av det ursprungliga lånet eller omstrukturera motsvarande finansiella villkor. Refinansiering eller omstrukturering ska ske i enlighet med punkterna 1 och 4 och får inte förlänga löptiden för lånet i fråga eller öka det kapital som är utestående på dagen för refinansieringen eller omstruktureringen.

    4.   Republiken Moldavien ska bära unionens alla kostnader i samband med upp- och utlåningstransaktionerna enligt detta beslut.

    5.   Kommissionen ska informera Europaparlamentet och rådet om utvecklingen vad gäller de transaktioner som avses i punkterna 2 och 3.

    Artikel 6

    1.   Unionens makroekonomiska stöd ska genomföras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (6) och kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 (7).

    2.   Genomförandet av unionens makroekonomiska stöd ska ske genom direkt förvaltning.

    3.   Det låneavtal och det bidragsavtal som ska ingås med myndigheterna i Republiken Moldavien ska innehålla bestämmelser som

    a)

    säkerställer att Republiken Moldavien regelbundet kontrollerar att finansieringen från unionens budget använts korrekt, vidtar lämpliga åtgärder för att förhindra oriktigheter och bedrägerier samt vid behov vidtar rättsliga åtgärder för att återvinna medel som tillhandahållits enligt detta beslut och som har förskingrats,

    b)

    säkerställer skyddet av unionens finansiella intressen, i synnerhet bestämmelser om särskilda åtgärder för att förhindra och bekämpa bedrägerier, korruption och andra oriktigheter som påverkar unionens makroekonomiska stöd, i enlighet med rådets förordningar (EG, Euratom) nr 2988/95 (8) och (Euratom, EG) nr 2185/96 (9) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 (10),

    c)

    uttryckligen ger kommissionen, inbegripet Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, eller dess företrädare rätt att genomföra kontroller, även kontroller och inspektioner på plats,

    d)

    uttryckligen ger kommissionen och revisionsrätten rätt att utföra revisioner under och efter tillgänglighetsperioden för unionens makroekonomiska stöd, inbegripet granskning av dokument och revisioner på plats, exempelvis operationella utvärderingar,

    e)

    säkerställer att unionen har rätt till förtida återbetalning av lånet och/eller full återbetalning av bidraget, för det fall att det konstateras att Republiken Moldavien i samband med förvaltningen av unionens makroekonomiska stöd har varit inblandad i bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som skadar unionens finansiella intressen.

    4.   Innan unionens makroekonomiska stöd genomförs ska kommissionen med hjälp av operationella utvärderingar bedöma sundheten i Republiken Moldaviens finansiella system, de administrativa förfarandena samt de interna och externa kontrollmekanismer som är relevanta för sådant stöd.

    Artikel 7

    1.   Kommissionen ska biträdas av en kommitté. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

    2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

    Artikel 8

    1.   Kommissionen ska senast den 30 juni varje år överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av detta beslut under det föregående året, inklusive en utvärdering av detta genomförande. I rapporten ska

    a)

    framstegen i genomförandet av unionens makroekonomiska stöd granskas,

    b)

    Republiken Moldaviens ekonomiska situation och framtidsutsikter samt vilka framsteg som gjorts i fråga om genomförandet av de politiska åtgärder som avses i artikel 3.1 bedömas,

    c)

    det visas på sambandet mellan de ekonomisk-politiska villkoren i samförståndsavtalet, Republiken Moldaviens aktuella ekonomiska och finanspolitiska resultat samt kommissionens beslut att frigöra delutbetalningarna av unionens makroekonomiska stöd.

    2.   Kommissionen ska senast två år efter utgången av den tillgänglighetsperiod som avses i artikel 1.4 överlämna en efterhandsutvärderingsrapport till Europaparlamentet och rådet, med en bedömning av resultaten av unionens avslutade makroekonomiska stöd, hur effektivt det varit och i vilken grad det bidragit till stödets syften.

    Artikel 9

    Detta beslut träder i kraft den tredje dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Strasbourg den 13 september 2017.

    På Europaparlamentets vägnar

    A. TAJANI

    Ordförande

    På rådets vägnar

    M. MAASIKAS

    Ordförande


    (1)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 4 juli 2017 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 17 juli 2017.

    (2)  Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan (EUT L 260, 30.8.2014, s. 4).

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

    (4)  Rådets beslut 2010/427/EU av den 26 juli 2010 om hur den europeiska avdelningen för yttre åtgärder ska organiseras och arbeta (EUT L 201, 3.8.2010, s. 30).

    (5)  Rådets förordning (EG, Euratom) nr 480/2009 av den 25 maj 2009 om upprättande av en garantifond för åtgärder avseende tredje land (EUT L 145, 10.6.2009, s. 10).

    (6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

    (7)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 av den 29 oktober 2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget (EUT L 362, 31.12.2012, s. 1).

    (8)  Rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 av den 18 december 1995 om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen (EGT L 312, 23.12.1995, s. 1).

    (9)  Rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 av den 11 november 1996 om de kontroller och inspektioner på platsen som kommissionen utför för att skydda Europeiska gemenskapernas finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter (EGT L 292, 15.11.1996, s. 2).

    (10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999 (EUT L 248, 18.9.2013, s. 1).


    Gemensamt uttalande från Europaparlamentet, rådet och kommissionen

    Mot bakgrund av de initiativ som rör ändringarna av valsystemet i Republiken Moldavien understryker Europaparlamentet, rådet och kommissionen att ett förhandsvillkor för beviljande av makroekonomiskt stöd är att mottagarlandet respekterar gällande demokratiska mekanismer, däribland ett parlamentariskt flerpartisystem och rättsstatsprincipen, och garanterar respekt för mänskliga rättigheter. Kommissionen och Europeiska utrikestjänsten ska övervaka att detta förhandsvillkor uppfylls under hela den makroekonomiska stödinsatsen och kommer därvid att ägna största uppmärksamhet åt hur myndigheterna i Republiken Moldavien beaktar rekommendationerna från relevanta internationella partner (särskilt Venedigkommissionen och OSSE/ODIHR).


    Top