EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0715(01)

Kommissionens beslut av den 17 juni 2016 om inrättande av en expertgrupp för informationssystem och interoperabilitet

C/2016/3780

EUT C 257, 15.7.2016, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2017

15.7.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 257/3


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 17 juni 2016

om inrättande av en expertgrupp för informationssystem och interoperabilitet

(2016/C 257/03)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, och

av följande skäl:

(1)

För att strukturellt förbättra unionens uppgiftshanteringsstruktur för gränskontroll och säkerhet i synnerhet genom att ta itu med befintliga brister och kunskapsluckor i informationssystemen på unionsnivå, i enlighet med kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet Starkare och smartare informationssystem för gränser och säkerhet  (1), behöver kommissionen konsultera en rådgivande expertgrupp.

(2)

Det är därför nödvändigt att inrätta en grupp av experter på området för informationssystem och interoperabilitet och att fastställa dess uppdrag och sammansättning.

(3)

Expertgruppen bör hjälpa till att utveckla en gemensam strategi för att göra uppgiftshanteringen i unionen mer effektiv och ändamålsenlig, med fullt iakttagande av kraven på uppgiftsskydd, för att bättre skydda de yttre gränserna och förbättra den inre säkerheten. Expertgruppen bör ha ett brett och omfattande perspektiv på gränsförvaltning och brottsbekämpning, och beakta de berörda tullmyndigheternas roller, ansvarsområden och system.

(4)

Expertgruppen bör bestå av medlemsstaternas behöriga myndigheter, de behöriga myndigheterna från de Schengenassocierade länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen, Europeiska byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (eu-LISA), Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex), Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA), Europeiska stödkontoret för asylfrågor (Easo), Europeiska polisbyrån (Europol) samt EU:s samordnare för kampen mot terrorism.

(5)

Regler för hur expertgruppens medlemmar får lämna ut information bör fastställas.

(6)

Personuppgifter bör behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 (2).

(7)

Detta beslut bör tillämpas till och med den 31 december 2017. Kommissionen kommer senare att överväga om perioden bör förlängas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

Härigenom inrättas en expertgrupp för informationssystem och interoperabilitet (nedan kallad expertgruppen).

Artikel 2

Uppgifter

Expertgruppen ska ha till uppgift att

a)

ge råd och stöd till kommissionen i syfte att uppnå interoperabilitet och sammankoppling av informationssystem och uppgiftshantering för gränskontroll och säkerhet,

b)

utveckla en övergripande strategisk vision för informationssystemens interoperabilitet och sammankoppling och för en mer effektiv och ändamålsenlig uppgiftshantering för gränskontroll och säkerhet i unionen, även genom förslag på konkreta uppföljningsåtgärder för kommissionen på kort, medellång och lång sikt för att bättre skydda de yttre gränserna och förbättra den inre säkerheten genom förbättrat informationsutbyte,

c)

etablera samarbete och samordning mellan kommissionen och medlemsstaterna i fråga om tillämpningen av unionslagstiftningen om interoperabilitet och samordning av informationssystem samt uppgiftshantering för gränskontroll och säkerhet i unionen.

Artikel 3

Medlemmar

1.   Expertgruppen ska bestå av medlemsstaternas behöriga myndigheter, de behöriga myndigheterna i de Schengenassocierade länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen, Europeiska byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (eu-LISA), Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex), Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA), Europeiska stödkontoret för asylfrågor (Easo), Europeiska polisbyrån (Europol) samt EU:s samordnare för kampen mot terrorism.

2.   Medlemmarna i expertgruppen ska utse företrädare på hög nivå. Varje företrädare på hög nivå får åtföljas av en expert på informationsutbyte för att säkerställa en hög nivå av teknisk sakkunskap.

Artikel 4

Ordförande

Generaldirektören för kommissionens generaldirektorat för migration och inrikes frågor ska vara ordförande i expertgruppen.

Artikel 5

Verksamhet

1.   Expertgruppen ska agera på begäran av sin ordförande i enlighet med kommissionens allmänna regler för expertgrupper (nedan kallade de allmänna reglerna) (3).

2.   Expertgruppens möten ska i huvudsak hållas i Bryssel.

3.   Kommissionens generaldirektorat för migration och inrikes frågor (nedan kallat GD Migration och inrikes frågor) ska tillhandahålla sekretariatstjänster. Kommissionstjänstemän från andra generaldirektorat med intresse av överläggningarna får närvara vid expertgruppens och arbetsgruppernas möten.

4.   Efter överenskommelse med GD Migration och inrikes frågor kan expertgruppen med enkel majoritet besluta att dess överläggningar ska vara offentliga.

5.   Protokollen om diskussionen på varje punkt på dagordningen och de ståndpunkter expertgruppen lägger fram ska vara meningsfulla och fullständiga. Protokollen ska upprättas av sekretariatet under ordförandens ansvar.

6.   Expertgruppen ska anta sina ståndpunkter, rekommendationer eller rapporter i samförstånd. Vid omröstning ska expertgruppen fatta beslut med enkel majoritet. En medlem som har röstat emot ska ha rätt att begära att ett dokument med en sammanfattning av orsakerna till medlemmens ställningstagande fogas till ståndpunkterna, rekommendationerna eller rapporterna.

Artikel 6

Arbetsgrupper

1.   GD Migration och inrikes frågor får inrätta arbetsgrupper för att utreda särskilda frågor på grundval av den uppdragsbeskrivning som fastställts av kommissionen. Arbetsgrupperna ska handla i enlighet med de allmänna reglerna och ska rapportera till expertgruppen. De ska upplösas så snart de fullgjort sitt uppdrag.

2.   Medlemmarna i expertgruppen ska utse företrädare för varje arbetsgrupp.

Artikel 7

Inbjudna experter

Expertgruppens ordförande får bjuda in experter med särskild kompetens i ett ämne som behandlas att tillfälligt delta i expertgruppens eller arbetsgruppens arbete.

Artikel 8

Observatörer

1.   Enskilda personer, organisationer och offentliga organ får beviljas observatörsstatus, i enlighet med de allmänna reglerna, genom en direkt inbjudan från ordföranden.

2.   De organisationer/offentliga organ som utnämns till observatörer ska utse sina företrädare.

3.   Ordföranden får tillåta observatörer och deras företrädare att delta i expertgruppens diskussioner och tillhandahålla sakkunskap. De ska emellertid inte ha rösträtt och får inte delta i formuleringen av expertgruppens rekommendationer eller råd.

Artikel 9

Arbetsordning

På initiativ av och enligt överenskommelse med GD Migration och inrikes frågor ska expertgruppen anta sin arbetsordning med enkel majoritet, på grundval av standardarbetsordningen för expertgrupper, i enlighet med de allmänna reglerna.

Artikel 10

Tystnadsplikt och hantering av sekretessbelagd information

Expertgruppens medlemmar och deras företrädare, liksom även inbjudna experter och observatörer, ska omfattas av tystnadsplikt enligt fördragen och deras genomförandebestämmelser, och även av kommissionens säkerhetsbestämmelser när det gäller skydd av sekretessbelagda unionsuppgifter enligt kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 (4) och (EU, Euratom) 2015/444 (5). Vid överträdelse av dessa skyldigheter får kommissionen vidta lämpliga åtgärder.

Artikel 11

Öppenhet

1.   Expertgruppen och dess arbetsgrupper ska registreras i registret över kommissionens expertgrupper och andra liknande enheter (nedan kallat registret).

2.   När det gäller sammansättningen ska namnen på medlemmarna, även medlemsstaternas myndigheter och observatörerna offentliggöras i registret.

3.   Alla relevanta handlingar, bland annat dagordningar, protokoll och deltagarinlagor, ska göras tillgängliga antingen i registret eller via en länk från registret till en särskild webbplats där denna information finns att tillgå. Tillträdet till särskilda webbplatser ska inte vara föremål för användarregistrering eller andra restriktioner. I synnerhet ska dagordningen och andra relevanta bakgrundsdokument offentliggöras i vederbörlig tid före mötet, och protokollen ska efteråt offentliggöras utan dröjsmål. Undantag från offentliggörande ska endast medges när det bedöms att ett utlämnande av handlingen skulle undergräva skyddet för det allmänna samhällsintresset eller privata intressen i enlighet med artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (6).

Artikel 12

Möteskostnader

1.   Deltagarna i expertgruppens eller arbetsgruppernas arbete ska inte ersättas för sina tjänster.

2.   Deltagarna i expertgruppens och arbetsgruppernas arbete ska få sina utgifter för resor och uppehälle ersatta av kommissionen. Ersättning ska betalas ut i enlighet med gällande regler inom kommissionen och inom ramen för tillgängliga anslag som tilldelas kommissionens avdelningar enligt det årliga förfarandet för resurstilldelning.

Artikel 13

Tillämpningsperiod

Detta beslut ska tillämpas till och med den 31 december 2017.

Utfärdat i Bryssel den 17 juni 2016.

På kommissionens vägnar

Dimitris AVRAMOPOULOS

Ledamot av kommissionen


(1)  Kommissionens meddelande av den 6 april 2016Starkare och smartare informationssystem för gränser och säkerhet (COM(2016) 205 final).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (EGT L 8, 12.1.2001, s. 1).

(3)  C(2016) 3301.

(4)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 av den 13 mars 2015 om säkerhet inom kommissionen (EUT L 72, 17.3.2015, s. 41).

(5)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/444 av den 13 mars 2015 om säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter (EUT L 72, 17.3.2015, s. 53).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43).


Top