Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0442

    2013/442/EU: Kommissionens beslut av den 21 augusti 2013 om fastställande av de årliga prioriteringslistorna för utarbetande av nätföreskrifter och riktlinjer för 2014 Text av betydelse för EES

    EUT L 224, 22.8.2013, p. 14–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/442/oj

    22.8.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 224/14


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 21 augusti 2013

    om fastställande av de årliga prioriteringslistorna för utarbetande av nätföreskrifter och riktlinjer för 2014

    (Text av betydelse för EES)

    (2013/442/EU)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 714/2009 av den 13 juli 2009 om villkor för tillträde till nät för gränsöverskridande elhandel och om upphävande av förordning (EG) nr 1228/2003 (1) och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 av den 13 juli 2009 om villkor för tillträde till naturgasöverföringsnäten och om upphävande av förordning (EG) nr 1775/2005 (2), särskilt artikel 6.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Den 4 februari 2011 fastställde Europeiska rådet som mål att den inre marknaden för el- och gas ska vara fullbordad 2014. Det tredje energipaketet är viktigt för utvecklingen mot detta mål. Det måste dock göras ytterligare ansträngningar för att el och gas ska flöda fritt över hela Europa. De nätföreskrifter och riktlinjer som fastställs i det tredje paketet kommer att tillhandahålla bestämmelser som är av betydelse för denna utveckling.

    (2)

    Som ett första steg i riktning mot bindande europeiska nätföreskrifter måste kommissionen varje år upprätta en förteckning över områden som ska inbegripas i utarbetandet av prioriterade nätföreskrifter i enlighet med artikel 6.1 i förordning (EG) nr 714/2009 (”elförordningen”) och artikel 6.1 i förordning (EG) nr 715/2009 (”gasförordningen”). Då prioriteringarna fastställs måste Europeiska kommissionen rådfråga byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer), de ansvariga europeiska nätverken av systemansvariga för överföringssystemen (Entso) och andra berörda intressenter. I det här beslutet fastställs de prioriteringar som kommissionen beslutat om på grundval av det offentliga samrådets resultat.

    (3)

    För planeringen av resurser är det viktigt att varje år identifiera de centrala områdena för utarbetandet av nätföreskrifter och riktlinjer. Så snart som ett område identifierats som viktigt för första gången måste arbete inledas för att fastställa i vilken utsträckning harmonisering krävs. Det arbete med nätföreskrifter och riktlinjer inom centrala områden som redan har inletts kommer att fortsätta och slutföras.

    (4)

    Det offentliga samråd som krävs enligt artikel 6.1 i el- och gasförordningarna ägde rum den 2 april–13 maj 2013. Kommissionen fick 22 svar (3).

    (5)

    Nedan följer de viktigaste allmänna synpunkter som inkom under det offentliga samrådet:

    a)

    Ett tydligt budskap som förmedlades under samrådet var att intressenterna stödde kommissionens fokuserade strategi för att prioritera arbetet med att ta fram centrala element som krävs för att fullborda den inre energimarknaden. Intressenterna anser att kommissionen i samrådet har framhållit de viktigaste uppgifterna som måste lösas för en vidare integrering av den inre energimarknaden, och att inga fler uppgifter bör läggas till i den årliga prioritetslistan för 2014.

    b)

    Flera intressenter betonar vikten av ett korrekt genomförande av redan antagna nätföreskrifter, och vissa av dem efterlyser en mer aktiv roll för kommissionen och Acer för att säkerställa ett enhetligt genomförande. Dessutom vill aktörerna ha klarhet om framtida ändringar av antagna nätföreskrifter och vilken styrning som planeras. En intressent framhåller det trängande behovet av en global och unik definitionsförteckning som gäller för alla nätföreskrifter.

    c)

    Flera intressenter framhöll betydelsen av ett transparent, effektivt och sammanhängande förfarande som garanterar att intressenter engageras tidigt och på ett aktivt sätt. Det nämndes också att de nödvändiga tidsfristerna för utarbetande av solida nätföreskrifter måste anges, där det ges tillräckligt med tid för samråd med berörda aktörer. I detta sammanhang begärde intressenter att preliminära förslag till ramriktlinjer och nätföreskrifter skulle åtföljas av den tillhörande konsekvensbedömningen som varit föremål för samråd med berörda parter.

    (6)

    Nedan följer de viktigaste synpunkterna från det offentliga samrådet när det gäller den årliga prioriteringslistan 2014 för reglerna för elnät:

    a)

    Flera intressenter uttryckte farhågor om att nätföreskrifterna under utveckling inte ger tillräcklig harmonisering på europeisk nivå, och pekade på att många beslut (t.ex. om värden & metoder) inte tas i kodexen utan lämnas öppna för senare beslutsfattande/godkännandeförfaranden hos de systemansvariga och de nationella tillsynsmyndigheterna. Intressenterna fruktar att detta skulle kunna leda till ett ytterligare tillsynssteg på europeisk nivå, vilket snarare ökar än löser problemet med mångfalden i fråga om näthantering och regler om marknadsutformning.

    b)

    Några intressenter uttryckte farhågor för eventuella inkonsekvenser mellan nätföreskrifter och uppgav att utveckling av flera nätföreskrifter enligt samma ramriktlinje inte har visat sig vara det effektivaste sättet att fastställa europeiska regler; de föreslog därför att endast utveckla en enda nätföreskrift i linje med respektive ramriktlinje. Vissa betonade att åtminstone vissa nätföreskrifter måste utvecklas tillsammans för att säkerställa samstämmighet, till exempel bestämmelser om krav för producenter, regler för tilldelning av kapacitet på längre sikt eller balanseringsregler och beredskapsregler.

    c)

    Flera intressenter stöder utarbetandet av regler för harmoniserade avgiftsstrukturer för överföring, eftersom den nuvarande mångfalden av avgiftsstrukturer skapar ojämlikhet för elproducenter inom EU, där vissa exempelvis måste betala nättaxor, och andra inte.

    d)

    ENTSO-E uttryckte sin oro över att den årliga prioriteringslistan för 2014 inte innehåller bestämmelser om investeringsincitament, trots att sådana fanns med i förteckningen för 2013. ENTSO-E anser att det äventyrar hela TEN-E-förordningens syfte om man förlitar sig på den process som inrättats genom den nya förordningen om riktlinjer för transeuropeiska energiinfrastrukturer (4) (TEN-E-förordningen), enligt vilken kommissionen kan utfärda riktlinjer om den anser att den metod som de nationella regleringsmyndigheterna ska offentliggöra senast den 31 mars 2014 på grundval av rekommendationer om bästa praxis från Acer inte är tillräcklig för att säkerställa ett snabbt genomförande av projekt av gemensamt intresse.

    (7)

    Nedan följer de viktigaste synpunkterna från det offentliga samrådet när det gäller den årliga prioriteringslistan 2014 för reglerna för gasnät:

    a)

    Majoriteten av de berörda parterna välkomnar att ytterligare kapacitet har lagts till i den årliga prioriteringslistan för 2014, och betonar att det krävs omfattande samråd med berörda parter om reglerna under deras förberedelse, och att reglerna måste överensstämma med nätföreskriften om kapacitetstilldelningsmekanismer. Flera intressenter, inklusive Entsog påpekar att det finns en stark samverkan mellan avgiftsbestämmelser och bestämmelser om ytterligare kapacitet, och att man måste ägna uppmärksamhet åt samstämmigheten mellan dessa båda områden.

    b)

    Flera intressenter, inklusive Entsog, stöder en förundersökning om regler för handel under 2014 för att identifiera om det behövs harmoniserade europeiska regler för utveckling av kapacitetsprodukter och kapacitetsavtal vad beträffar stabilitet, tilldelningsbegränsningar och sekundärmarknader. Förundersökningen ska ta hänsyn till erfarenheterna från arbetet med att genomföra nätföreskrifterna om mekanismerna för kapacitetstilldelning och balansering samt de eventuella effekterna av att öka andelen förnybar energi på elmarknaderna. En intressent förslår att genomföra en stegvis analys av skillnaderna i avtalsvillkor och förfarandena för systemansvariga vid varje sammanlänkningspunkt. Entsog begär att det beaktas att obalanser mellan kapacitet och olika nivåer av stabilitet är en oundviklig konsekvens av genomförandet av inmatnings- och uttagssystem. En intressent väckte kraftiga invändningar mot ytterligare harmonisering av utformningen av kapacitetsprodukter och avtal eftersom detta inte behövs och skulle leda till ett otillräckligt anbud på fast kapacitet och slutligen till ineffektiva investeringar. Vidare angavs att reglerna för handel inte bör göra genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1227/2011 (5) om integritet och öppenhet på energimarknaderna mer komplicerad.

    c)

    En intressent efterlyser en nätföreskrift för gaskvalitet och en nätverkskod för riktmärkesrelaterade effektivitetsvinster inbegripet tariffer, för att på ett effektivt och ändamålsenligt sätt uppnå en inre marknad; detta talar för att man som ett första steg skull ge Acer mandat att göra en jämförelse av alla europeiska systemansvariga, med alla tjänster som tillhandahålls.

    d)

    En intressent föreslår att man i prioritetsförteckningen tar med utvecklingen av riktlinjer för att lösa problemet med historiska avtal, i enlighet med artikel 23.1 i förordning (EG) nr 715/2009.

    (8)

    Även om detta beslut endast är inriktat på fastställande av de årliga prioriteringslistorna för 2014 har kommissionen också samrått med berörda parter om behovet av nätföreskrifter och riktlinjer som skulle kunna ses som viktiga områden efter 2014 så att Acer ska kunna planera in förundersökningsverksamhet i sitt arbetsprogram för 2014.

    (9)

    Följande var de viktigaste synpunkterna från det offentliga samrådet om räckvidd för och behov av föreskrifter och riktlinjer efter 2014 när det gäller reglerna för elnät:

    a)

    Vissa intressenter välkomna bestämmelser om fastställande av principer för att bedöma huruvida överföringsnät är tillräckliga, och därmed också kravet gentemot tredje man. Andra berörda parter anser att det inte ingår några regler om reserver, ändamålsenlighet och kapacitetsmekanismer i artikel 8.6 i el- och gasförordningen, och att sådana därför inte förefaller rättsligt rimliga, utan i stället bör ligga hos de nationella förvaltningarna.

    b)

    Flera intressenter begär klargörande av vad som kommer att tas med i reglerna om driftsamordning.

    c)

    En intressent föreslår att utveckla regler för upphandling, handel och styrning av kompletterande tjänster samt alla typer av flexibilitets- och kapacitetstjänster, med som övergripande mål att utveckla en europeisk marknad för nätstödtjänster, bland annat balansering och alla typer av flexibilitetstjänster.

    (10)

    Nedan följer de viktigaste synpunkterna från det offentliga samrådet på den eventuella räckvidden för och nödvändigheten av föreskrifter och riktlinjer efter 2014 när det gäller regler för gasnät:

    a)

    Flera intressenter ansåg att reglerna om nätanslutning och beredskapsförfaranden måste överensstämma med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 994/2010 (6) om åtgärder för att trygga naturgasförsörjningen.

    b)

    Flera intressenter ifrågasatte omfattningen av reglerna för nätanslutning när det gäller tillhandahållande av lokaliseringssignaler, och ville inte stödja utvecklingen av sådana regler.

    (11)

    Med beaktande av de berörda parternas svar, genom vilka de stöder prioriteringen av de centrala element som krävs för att fullborda den inre energimarknaden senast 2014, och erkänner de olika åtgärder som krävs för att uppnå detta mål, de begränsade resurserna, att redan antagna nätföreskrifter och riktlinjer kommer att kräva resurser för att genomföras korrekt, och att eventuella nya områden som läggs till den årliga prioriteringslistan 2014 inte behöver leda till att en riktlinje eller nätföreskrift antas till 2014.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Kommissionen upprättar följande årliga prioriteringslista för 2014 för utarbetandet av harmoniserade elregler:

    Regler för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning, bland annat styrning för dagen före- och intradagsmarknader, inbegripet kapacitetsberäkning (kommissionens antagandefas).

    Regler för nätanslutning

    Regler för producentkrav (kommissionens antagandefas).

    Regler om de systemansvariga för distributionssystemen och anslutning av industriell belastning ((kommissionens antagandefas).

    Regler för anslutning till överföringssystem för högspänd likström (färdigställa nätföreskriften och inleda kommissionens antagandefas).

    Systemdriftsregler (7):

    Regler om driftsäkerhet (kommissionens antagandefas).

    Regler för driftsplanering och -schemaläggning (kommissionens antagandefas).

    Regler om belastningsfrekvens och reserver (kommissionens antagandefas).

    Bestämmelser beredskapskrav och -förfaranden (färdigställa nätföreskrift och inleda kommissionens antagandefas).

    Balanseringsregler, inklusive nätrelaterad reservkraft (kommissionens antagandefas).

    Regler för långsiktig kapacitetstilldelning (kommissionens antagandefas).

    Regler för harmoniserade avgiftsstrukturer för överföring (förundersökning, utförd av Acer inför utarbetande av ramriktlinjen (8)).

    Artikel 2

    Då det planeras att harmoniserade regler för kapacitetstilldelning och balansering kommer att antas under 2013 fastställer kommissionen följande årliga prioriteringslista för 2014 för utarbetandet av harmoniserade gasregler:

    Regler för driftskompatibilitet och informationsutbyte (kommissionens antagandefas).

    Regler för harmoniserade avgiftsstrukturer för överföring (Entsog utarbetar nätföreskrift).

    Regler för en EU-omfattande marknadsbaserad metod för fördelning av nybyggd gasöverföringskapacitet (Acers och Entsos utkast till ändringsförslag av nätföreskrift om mekanismer för kapacitetstilldelning samt respektive tariffregler i nätföreskriften om avgiftsstrukturer för överföring).

    Regler för handel avseende tekniskt och på driftsrelaterat tillhandahållande av systembalanseringstjänster (Acers förundersökning för att identifiera huruvida det behövs bindande EU-regler för ytterligare harmonisering av kapacitetsprodukter och avtal beträffande stabilitet, tilldelningsbegränsningar eller sekundärmarknader, med beaktande av genomförandet av riktlinjen för förfaranden för hantering av överbelastning och nätföreskrifter om mekanismerna för kapacitetstilldelning och balansering).

    Artikel 3

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 21 augusti 2013.

    På kommissionens vägnar

    José Manuel BARROSO

    Ordförande


    (1)  EUT L 211, 14.8.2009, s. 15.

    (2)  EUT L 211, 14.8.2009, s. 36.

    (3)  Svaren finns på:

    http://ec.europa.eu/energy/gas_electricity/consultations/20130513_network_codes_en.htm

    (4)  EUT L 115, 25.4.2013, s. 39.

    (5)  EUT L 326, 8.12.2011, s. 1.

    (6)  EUT L 295, 12.11.2010, s. 1.

    (7)  Regler för driftsutbildning och för krav samt rutiner och procedurer för störningssituationer följer senare.

    (8)  Beträffande reglerna för investeringsincitament föreskrivs det i TEN-E-förordningen, särskilt artikel 13, regler för att säkerställa att lämpliga incitament beviljas till infrastrukturprojekt av gemensamt intresse för gas och el som omfattas av större risker än normalt. I detta sammanhang fastställs följande uppgifter i TEN-E-förordningen:

    Varje nationell tillsynsmyndighet ska i förekommande fall senast den 31 juli 2013 till Acer lämna in sina metoder och kriterier för utvärdering av investeringar och de högre risker dessa medför.

    Acer ska underlätta utbytet av god praxis och lägga fram rekommendationer senast den 31 december 2013.

    Alla nationella ska tillsynsmyndighet offentliggöra sina respektive metoder och kriterier för utvärdering av investeringar och de högre risker dessa medför senast den 31 mars 2014.

    På grundval av återkoppling från ovannämnda uppgifter kommer Europeiska kommissionen att besluta om huruvida rättsligt bindande riktlinjer måste utfärdas.


    Top