EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012Y0405(01)

Samarbetsprotokoll mellan europeiska kommissionen och europeiska ekonomiska och sociala kommittén

EUT C 102, 5.4.2012, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 26/10/2022; upphävd och ersatt av 32024Y02206

5.4.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 102/1


Samarbetsprotokoll mellan europeiska kommissionen och europeiska ekonomiska och sociala kommittén

2012/C 102/01

INGRESS

Kommissionen och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (nedan kallad ”kommittén”) betraktar det som sitt gemensamma intresse att intensifiera sina relationer genom att tillämpa föreliggande protokoll, i vilket villkoren för ett förstärkt samarbete ersätter dem som angavs i samarbetsprotokollet av den 7 november 2005 och i tillägget av den 31 maj 2007.

Dessa villkor ingår som en del i utformningen av en miljö som ska leda till en större medverkan av det civila samhällets organisationer, på både nationell och europeisk nivå, i EU:s politikutformning och beslutsprocess, och till utvecklingen av en fortlöpande strukturerad dialog mellan dessa organisationer och EU-institutionerna, i enlighet med artiklarna 11.1 och 11.2 i fördraget om Europeiska unionen.

Mot bakgrund av den roll som kommittén tilldelas i fördragen, har den ett särskilt ansvar för att bidra till att stärka EU-institutionernas och EU-politikens demokratiska legitimitet och effektivitet. Därför har kommittén som en viktig förbindelselänk mellan det civila samhällets organisationer och EU-institutionerna, i enlighet med i artikel 13, en central roll att spela när det gäller institutionernas tillämpning av bestämmelserna i artikel 11 i fördraget om Europeiska unionen.

Kommissionen ska samarbeta med kommittén för att uppfylla kommitténs tre grundläggande uppdrag såsom dessa fastställs i kommitténs uppdragsbeskrivning:

Fungera som remissinstans till Europaparlamentet, rådet och kommissionen i Europeiska unionens och dess medborgares allmänna intresse.

Främja de värden på vilka Europeiska unionen är grundad samt utvecklingen av en union som i högre grad präglas av ett större deltagande av alla och som står medborgarna närmare.

Se till att den yttre dimensionen av unionens verksamhet åtföljs av en utvecklingsdialog med det civila samhällets organisationer samt främja det organiserade civila samhällets och deltagardemokratins roll.

Kommissionen ska stödja en förstärkning av kommitténs rådgivande roll både i inlednings- och slutskedet av unionens politikutformning och lagstiftningsprocess. Kommittén kan bidra till utvärderingen av genomförandet av EU:s lagstiftning, särskilt när det gäller övergripande klausuler i enlighet med artiklarna 8–12 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

I syfte att stärka unionens demokratiska legitimitet ska kommissionen och kommittén samarbeta för att utveckla deltagardemokratin på EU-nivå.

Kommissionen betraktar detta samarbete som ett viktigt verktyg för att föra en öppen, tydlig och regelbunden dialog med de representativa sammanslutningarna och det civila samhället i enlighet med artikel 11 i fördraget om Europeiska unionen.

För att kommittén fullt ut ska kunna spela en roll som förmedlare av det organiserade civila samhällets förväntningar och strävanden ska kommissionen stödja sådana initiativ från kommitténs sida som syftar till att främja och strukturera dialogen och samrådet med det europeiska organiserade civila samhället och stärka förbindelserna med nätverket för ekonomiska och sociala råd och liknande institutioner i medlemsstaterna.

I.   DE INSTITUTIONELLA OCH ADMINISTRATIVA FÖRBINDELSERNA

1.

Det första halvåret varje år ska kommittén presentera sina viktigaste politiska prioriteringar i anslutning till kommissionens arbetsprogram för påföljande år.

Kommissionens ordförande och/eller den vice ordförande som ansvarar för förbindelserna med kommittén och kommitténs ordförande ska minst en gång per år sammanträda i anslutning till förberedelserna av kommissionens arbetsprogram för att studera frågor av gemensamt intresse.

Varje år ska kommittén organisera en debatt om Europeiska unionens framtid under vilken kommissionens ordförande eller den vice ordförande som ansvarar för förbindelserna med kommittén ska presentera Europeiska unionens strategiska prioriteringar för det kommande året.

2.

Kommissionens ordförande ska i början av kommissionens mandatperiod presentera sina strategiska målsättningar för plenarförsamlingen.

3.

Kommissionen och kommittén ska samarbeta med målsättningen att effektivt bidra till att få till stånd bättre lagstiftning.

4.

Kommissionens ledamöter ska bjudas in att delta i kommitténs arbete, särskilt i samband med plenarsessionerna, för att diskutera de strategiska riktlinjerna inom sina behörighetsområden samt andra frågor som fastställts gemensamt i förväg. Kommissionens ledamöter kan också begära att få uttala sig inför plenarförsamlingen.

Kommissionens ledamöter, eller i särskilda fall högre tjänstemän inom kommissionen, kan begära att få uttala sig i diskussionerna om kommissionens initiativ vid kommitténs presidiesammanträden.

Ordförandena för facksektionerna och deras motsvarigheter bland kommissionens ledamöter ska sammanträda en gång per år för att studera respektive parts prioriteringar och arbetsprogram.

5.

Kommissionens företrädare ska på sina respektive arbetsområden delta i kommitténs arbete och i möjligaste mån delta i de sammanträden som de bjuds in till. De ska presentera kommissionens förslag och övriga dokument som läggs fram för behandling samt informera om ärendenas utveckling.

Inom sina respektive ansvarsområden ska de bedriva ett nära samarbete med sina motsvarigheter inom kommittén.

6.

Framför allt samordnarna eller de som utsetts till ansvariga inom kommissionens olika avdelningar och inom sekretariaten vid kommitténs facksektioner ska regelbundet utbyta information, i synnerhet inom ramen för generaldirektoratens programplanering och genomförandet av facksektionernas arbetsprioriteringar.

Samordnarna ska sammanträda med kommitténs sekretariat minst en gång per år i syfte att utbyta information om de viktigaste aktiviteterna eller initiativen av gemensamt intresse som genomförts eller planeras genomföras av kommissionen eller kommittén.

II.   EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉNS RÅDGIVANDE FUNKTION

7.

Med utgångspunkt i kommissionens årliga arbetsprogram och granskningen av kommissionens och kommitténs respektive prioriteringar ska kommissionens generalsekreterare till kommittén vidarebefordra en förteckning över de förslag som beräknas bli föremål för icke-obligatoriska remisser. Förteckningen ska också ta upp dokument utan lagstiftningskaraktär som kommissionen avser att begära kommitténs yttrande över.

Inom ramen för sin programplanering ska kommissionen som komplement till sitt ”rullande arbetsprogram” och före kommitténs presidiesammanträden bekräfta de icke-obligatoriska remisserna.

Kommittén ska sträva efter att ta hänsyn till kommissionens prioriteringar och tidsgränser vid planeringen av den egna verksamheten. Kommissionen ska i detta syfte förse kommittén med detaljerad information om förslagens tidsramar.

8.

Med vederbörlig respekt för fördragen bör såväl kommissionen som kommittén göra ett striktare urval.

Kommissionen ska grunda sina beslut om icke-obligatoriska remisser på bland annat följande kriterier:

Frågan ska vara av allmänt intresse och höra till de områden eller teman där kommitténs yttrande kan ge ett mervärde i samband med utformningen av EU:s politik och beslut.

Avsikten ska vara att väcka debatt mellan institutionerna om huruvida det är lämpligt att unionen agerar på ett visst område eller i en viss fråga.

Kommittén ska fullfölja sina insatser för att rationalisera arbetet och fokusera på de yttranden som kan ge ett verkligt mervärde inom ramen för utformningen av EU:s politik och beslut.

9.

Inom ramen för utformningen av EU:s politik och programplaneringen av arbetet kan kommissionen begära att kommittén utarbetar förberedande yttranden på områden som är särskilt viktiga för det organiserade civila samhället och där man anser att kommittén har kompetens och sakkunskap. En sådan begäran ska översändas till kommittén av den vice ordförande i kommissionen som ansvarar för förbindelserna med kommittén och innehålla tydlig information om ärendet och de eventuella tidsramarna för yttrandet.

Kommissionen och kommittén ska sträva efter ett samordnat synsätt när det gäller förberedande yttranden för att säkerställa att alla berörda parter inom det civila samhället kan få gehör för sina åsikter i största möjliga utsträckning.

Kommissionen ska ansvara för en lämplig uppföljning i syfte att bedöma mervärdet av dessa yttranden inom ramen för utformningen av EU:s politik och beslut.

10.

Kommissionen ska vidarebefordra alla handlingar och all information som kommittén behöver för att kunna utföra sitt rådgivande arbete, samtidigt som de skickas till Europaparlamentet och rådet.

11.

I syfte att göra yttrandena mer lättläsliga ska kommittén särskilt eftersträva att

lyfta fram de specifika ändringar som man vill få införda i kommissionens lagstiftningsförslag,

sammanfatta sina viktigaste rekommendationer och förslag.

12.

Kommissionen och kommittén är medvetna om värdet av en uppföljning av yttrandena. Kommissionen ska därför på ett systematiskt sätt ange varför man valt att beakta eller bortse från de förslag till ändringar och mer genomgripande förslag som kommittén framfört i sina yttranden.

För förberedande yttranden ska kommissionen sträva efter att göra en politisk uppföljning som, om möjligt, ska inbegripa information från en ansvarig kommissionsledamot vid den plenarsession som hålls närmast efter den vid vilken yttrandet antogs.

De förslag till ändringar i lagstiftningsdokument som kommissionen accepterar ska den även i möjligaste mån införliva i sina ändrade förslag.

Om kommissionen gör en genomgripande ändring av sitt förslag efter det att man lagt fram ursprungsförslaget för kommittén och om fördragen anger att rådfrågningen är obligatorisk, ska kommissionen se till att förslaget återremitteras till kommittén.

III.   EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH DET ORGANISERADE CIVILA SAMHÄLLET

13.

Kommittén bär ett särskilt ansvar för att förverkliga deltagardemokratin, och fördraget om Europeiska unionen ger kommittén större möjligheter att fylla sin funktion som en viktig länk mellan det organiserade civila samhället och EU-institutionerna.

Mot bakgrund av artikel 11 i fördraget om Europeiska unionen ska kommissionen och kommittén samarbeta för att främja en större medverkan av och dialog med organisationerna i det civila samhället, på både nationell och europeisk nivå, och för att främja en större medverkan av dessa organisationer i samband med politikutformningen och förberedelserna av unionens lagstiftning.

Kommissionen och kommittén ska tillsammans främja en strukturerad dialog mellan det europeiska civila samhällets organisationer och nätverk samt mellan dem och EU-institutionerna, särskilt genom den kontaktgrupp som kommittén inrättat.

När det gäller samråd ska kommissionen, när så är tillämpligt, dra nytta av kommitténs stöd, särskilt i syfte att fördjupa sina relationer med det organiserade civila samhället, såväl inom som utanför EU. Kommittén ska i detta sammanhang stödja kommissionen genom att anordna gemensamma hearingar, seminarier och konferenser med berörda aktörer om särskilda politikfrågor av gemensamt intresse där kommittén har relevant kompetens och sakkunskap.

14.

Kommissionen är medveten om kommitténs vilja att medverka vid genomförandet av det europeiska medborgarinitiativet.

I artikel 11 i förordning (EU) nr 211/2011 anges att under den tremånadersperiod under vilken kommissionen överväger ett medborgarinitiativ, ska initiativets organisatörer ges tillfälle att presentera medborgarinitiativet vid en offentlig utfrågning som ska organiseras vid Europaparlamentet ”i förekommande fall tillsammans med de övriga institutioner och organ inom unionen som kan tänkas vilja delta”. I detta sammanhang har kommissionen för avsikt att föreslå att Europaparlamentet, när så är lämpligt, bjuder in kommittén till sådana utfrågningar.

Kommissionen noterar att kommittén när som helst kan välja att avge ett yttrande på de områden där den anser att den har relevant kompetens och sakkunskap och kan tillföra ett mervärde.

15.

Kommittén ska, inom ramen för sin rådgivande funktion, anordna hearingar, seminarier och konferenser för strukturerat samråd med det organiserade civila samhället i syfte att i största möjliga utsträckning samla in synpunkter från berörda organisationer i det civila samhället.

Kommissionen är beredd att samarbeta när det gäller att anordna och genomföra sådana samråd på bästa sätt, bland annat genom logistiskt och/eller ekonomiskt stöd.

16.

Kommissionen och kommittén ska fortsätta att öka samordningsvinsterna vid sina insatser och initiativ på politikområden som berör det organiserade civila samhället, särskilt Europa 2020-strategin, inklusive hållbar utveckling och klimatförändringar, inre marknadens fördjupning, kampen mot fattigdom och social utestängning, invandring och energiförsörjning.

Varje år ska kommittén lägga fram en rapport med en utvärdering, som utförts i nära samarbete med nätverket för nationella ekonomiska och sociala råd och liknande institutioner, av det civila samhällets medverkan vid utformningen av de nationella reformprogrammen. Rapporten ska diskuteras vid den plenarsession som infaller före Europeiska rådets vårmöte.

Kommittén ska bjuda in den ansvariga kommissionsledamoten att delta i diskussionen och presentera den årliga tillväxtrapporten.

17.

Kommissionen och kommittén ska sträva efter att göra medborgarna mer delaktiga i EU-politiken. I detta syfte välkomnar kommissionen kommitténs avsikt att fullfölja sina ansträngningar för att engagera närverket för nationella ekonomiska och sociala råd och liknande institutioner.

18.

Kommittén ska bidra till utvärderingen av genomförandet av EU:s lagstiftning, särskilt när det gäller övergripande klausuler, i enlighet med artiklarna 8–12 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

19.

Kommittén ska ha som mål att stödja den yttre dimensionen av unionens verksamhet genom att föra en dialog med det civila samhällets organisationer i de länder och regioner som EU har strukturerade förbindelser med. Därför stöder kommissionen kommitténs initiativ för att stärka det organiserade civila samhället utanför EU och främja en kultur för dialog och samråd och strukturer kopplade till ett sådant tillvägagångssätt.

Kommittén och kommissionen ska tillsammans verka för inrättandet och säkerställa hanteringen av gemensamma mekanismer i det civila samhället för att övervaka tillämpningen av handelsavtal.

IV.   SAMARBETE FÖR KOMMUNIKATION OM EUROPA

20.

Att sprida information och kännedom om unionen till medborgarna och det civila samhällets organisationer är samtliga EU-institutioners och EU-organs gemensamma ansvar. Effektiv information och kommunikation från EU:s sida bör först och främst betraktas som en offentlig ansvarsuppgift. Målsättningen bör vara att ge medborgarna och det civila samhällets organisationer möjlighet att delta fullt ut i den europeiska debatten och i den demokratiska processen för utarbetandet av EU:s politik och beslut.

21.

Kommissionen och kommittén anser att det ligger i Europeiska unionens och medborgarnas allmänna intresse att de stärker sina förbindelser på informations- och kommunikationsområdet och för detta ändamål sörjer för ett ökat samarbete.

22.

Kommissionen och kommittén är överens om behovet av att integrera kommunikation i beslutsfattandet. Kommissionen inser att mot bakgrund av dess sammansättning och den roll den tilldelas i fördragen, kan kommittén spela en central roll när det gäller att skapa ett europeiskt offentligt rum för dialog och debatt om de frågor som är viktigast för medborgarna och av avgörande betydelse för EU-projektets framtid.

23.

Kommissionen och kommittén ska samarbeta när det gäller mediebevakningen av gemensamma evenemang och utnyttja de kommunikationsplattformar och kommunikationsverktyg som finns tillgängliga. Inom ramen för sin offentliga informations- och kommunikationsverksamhet ska kommissionen och kommittén lyfta fram sina respektive roller.

24.

Kommissionen och kommittén ska uppdatera och utbyta sina förteckningar över officiella kontaktpersoner på central nivå och i medlemsstaterna, med respekt för bestämmelserna om uppgiftsskydd.

Kommissionens representationer i medlemsstaterna och en kontaktpunkt för kommittén för varje medlemsstat ska hålla varandra underrättade om sina respektive kommunikationsplaner och, när så är lämpligt, delta i varandras evenemang. Kommissionens representationslokaler i medlemsstaterna ska efter överenskommelse ställas till förfogande för kommitténs initiativ, om det är lämpligt och logistiskt möjligt. Det kan även bli nödvändigt att samråda med Europaparlamentets informationskontor.

25.

Kommittén utgör tillsammans med sina ledamöter, partnerorganisationer och de nationella ekonomiska och sociala råden och liknande institutioner ett centralt nätverk för information och kommunikation. Kommissionen ska när så är möjligt delta i sammanträden som kommittén anordnar med sina ledamöter, ledamöternas värdorganisationer, de nationella ekonomiska och sociala råden och liknande institutioner.

Utfärdat i Bryssel den 22 februari 2012.

På Europeiska kommissionen vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande

På Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Staffan NILSSON

Ordförande


Top