EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011Y0224(01)

Europeiska systemrisknämndens beslut av den 20 januari 2011 om arbetsordningen för Europeiska systemrisknämnden (ESRB/2011/1)

EUT C 58, 24.2.2011, p. 4–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 24/03/2020

24.2.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 58/4


EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT

av den 20 januari 2011

om arbetsordningen för Europeiska systemrisknämnden

(ESRB/2011/1)

2011/C 58/04

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS STYRELSE HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1092/2010 av den 24 november 2010 om makrotillsyn av det finansiella systemet på EU-nivå och om inrättande av en europeisk systemrisknämnd (1), särskilt artikel 6.4,

med beaktande av rådets förordning (EU) nr 1096/2010 av den 17 november 2010 om tilldelning till Europeiska centralbanken av särskilda uppgifter angående Europeiska systemrisknämndens verksamhet (2),

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Definitioner

Denna arbetsordning ska komplettera förordning (EU) nr 1092/2010 läst tillsammans med förordning (EU) nr 1096/2010. Termerna som används i denna arbetsordning ska ha samma betydelse som i förordning (EU) nr 1092/2010 och förordning (EU) nr 1096/2010.

AVDELNING 1

ORGANISATION

KAPITEL I

Styrelsen

Artikel 2

Styrelsemöten

1.   Styrelsen ska besluta om tidpunkten för sina ordinarie styrelsemöten på förslag av ESRB:s ordförande. Ordinarie styrelsemöten ska i princip avhållas enligt ett schema som styrelsen fastställer i god tid före varje kalenderårs början. Beslut om ytterligare ordinarie styrelsemöten kan fattas under året.

2.   I enlighet med artikel 9.1 i förordning (EU) nr 1092/2010 får extraordinarie möten sammankallas av ordförande eller på begäran av minst en tredjedel av styrelseledamöterna med rösträtt. När ordförande sammankallar till extraordinarie möte ska detta ske genom kallelse minst två kalenderdagar före mötet; om mötet hålls i form av telekonferens får kallelse utgå dagen före mötet.

3.   Styrelsemöten får hållas i form av telekonferens utom om i) minst fem styrelseledamöter med rösträtt motsätter sig att ordinarie styrelsemöten hålls i form av telekonferens eller ii) minst tio styrelseledamöter med rösträtt motsätter sig att extraordinarie styrelsemöten hålls i form av telekonferens.

Artikel 3

Ledamöter

1.   De behöriga nationella tillsynsmyndigheterna ska informera ESRB:s sekretariat om namnen på sina respektive företrädare på hög nivå eller, i förekommande fall, namnen på de gemensamma företrädare som utses av de behöriga nationella tillsynsmyndigheterna som styrelseledamöter utan rösträtt, samt ange till vilken nationell tillsynsmyndighet dessa är knutna.

2.   ESRB:s sekretariat upprättar och för löpande en förteckning över behöriga nationella tillsynsmyndigheter samt deras företrädare i styrelsen. Eventuella ändringar i denna förteckning ska meddelas ESRB:s sekretariat.

Artikel 4

Närvaro vid styrelsemöten

1.   Utom i de fall som framgår av artikel 9.4 och 9.5 i förordning (EU) nr 1092/2010 får endast de styrelseledamöter som omnämns i artikel 6.1 och 6.2 i förordning (EU) nr 1092/2010 närvara vid styrelsemöten.

2.   Utöver styrelseledamöter med rösträtt och ordföranden i ekonomiska och finansiella kommittén får endast en företrädare på hög nivå för behöriga nationella tillsynsmyndigheter per medlemsstat sitta vid huvudbordet när frågor diskuteras för vilka de utsetts till nationell företrädare; övriga företrädare för nationella tillsynsmyndigheter deltar som observatörer. Om en gemensam företrädare inte är närvarande, ska de företrädare som utsetts av de nationella tillsynsmyndigheterna, senast fem kalenderdagar före ett styrelsemöte, tillsammans informera ESRB:s sekretariat om vilka punkter på styrelsens dagordning som de kommer att delta i. Om mer än en nationell tillsynsmyndighet är behörig för ett ärende ska myndigheterna överenskomma om hur rotationsregeln enligt artikel 6.3 i förordning (EU) nr 1092/2010 ska tillämpas. Om de nationella tillsynsmyndigheterna inte kan enas om hur rotationsregeln ska tillämpas, ska ESRB-ledamoten från den nationella centralbanken i respektive medlemsstat före varje möte bestämma vilken företrädare som ska sitta vid huvudbordet för vilket ärende och informera företrädarna om detta.

3.   En ledamot som inte kan delta får skriftligen utse en ställföreträdare som deltar i mötet utan rösträtt. Om den ordinarie ESRB-ledamoten under tre månaders tid är förhindrad att delta i möten får en ersättare utses som får delta i mötena med rösträtt. Utnämningen av en ersättare eller en ställföreträdare och deltagande av en medföljande person ska skriftligen meddelas ESRB:s sekretariat i god tid före ett möte. Om ESRB:s ordförande är frånvarande ska styrelsen ledas av förste vice ordförande. Om dessa båda är frånvarande ska styrelsen ledas av andea vice ordförande. Ordföranden i rådgivande vetenskapliga kommittén och de två vice ordförandena i rådgivande vetenskapliga kommittén ska utse sina ersättare eller ställföreträdare bland medlemmarna i den rådgivande vetenskapliga kommittén. Vice ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén ska vara ersättare eller ställföreträdare för ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén.

4.   Styrelseledamöter, deras ersättare eller ställföreträdare får åtföljas av en person. Dessa personer får med hjälp av teknisk utrustning följa mötena i ett separat mötesrum.

5.   ESRB-sekretariatets chef ska bistå ESRB:s ordförande vid diskussioner och omröstningar.

6.   ESRB:s ordförande får, på förslag från ordföranden eller andra styrelseledamöter, bjuda in andra personer avseende specifika punkter på dagordningen om detta är lämpligt och förenligt med sekretessreglerna.

Artikel 5

Organisation av styrelsens möten

1.   ESRB:s ordförande ska ta fram en preliminär dagordning inför varje ordinarie styrelsemöte och överlämna denna till styrkommittén senast åtta kalenderdagar före styrkommitténs möte tillsammans med tillhörande handlingar. Därefter ska ordföranden överlämna den preliminära dagordningen, inkl. tillhörande handlingar, till styrelseledamöterna senast tio kalenderdagar före styrelsemötet.

2.   Styrelsen kan besluta om att stryka eller lägga till punkter på den preliminära dagordningen på förslag av ordföranden eller en annan styrelseledamot. Varje förslag ska motiveras och överlämnas till alla styrelseledamöter. På förslag från ESRB:s ordförande ska styrelsen i början av varje möte anta dagordningen. En punkt ska strykas från dagordningen på begäran av ESRB:s ordförande eller minst fem styrelseledamöter om tillhörande handlingar inte överlämnats till styrelseledamöterna i rätt tid.

3.   Chefen för ESRB-sekretariatet ska ta fram ett utkast till protokoll från varje styrelsemöte. Protokollet ska innehålla en hänvisning till de handlingar som styrelsen erhållit, redovisa de beslut och/eller slutsatser styrelsen fattat samt ange vilka personer som deltagit i mötet.

4.   ESRB:s ordförande ska överlämna utkastet till protokoll till styrelseledamöterna för kommentarer och skriftligt godkännande senast två veckor efter mötet eller, om detta inte är möjligt, vid det påföljande mötet. När ett protokoll godkänts ska det undertecknas av ESRB:s ordförande.

5.   Styrelsemötena ska vara hemliga.

6.   I samband med extraordinarie styrelsemöten får tidsfristerna i artiklarna 4.2 och 5.1 i denna arbetsordning kortas.

Artikel 6

Omröstningar i styrelsen

1.   På begäran av ESRB:s ordförande ska styrelsen fatta beslut genom omröstning. Ordföranden ska även inleda ett omröstningsförfarande när en styrelseledamot med rösträtt begär detta.

2.   Enligt artikel 10.4 i förordning (EU) nr 1092/2010 är styrelsen beslutsför om två tredjedelar av ledamöterna med rösträtt är närvarande. Om styrelsen inte är beslutför kan ESRB:s ordförande sammankalla ett extraordinarie möte där beslut kan fattas med en tredjedel närvarande; artikel 2.2 ska gälla.

3.   ESRB:s ordförande får besluta om sluten omröstning om minst fem styrelseledamöter med rösträtt begär detta. Om ett styrelsebeslut rör en person ska omröstningen alltid vara sluten.

4.   Beslut kan också fattas genom skriftligt förfarande såvida inte minst fem styrelseledamöter med rösträtt motsätter sig detta. För skriftligt förfarande krävs i) att styrelseledamöter med rösträtt normalt ges minst fem arbetsdagar för att överväga beslutet, ii) personlig underskrift av varje styrelseledamot med rösträtt, eller dennes ersättare enligt artikel 9.3 i förordning (EU) nr 1092/2010 och iii) att beslut som fattas på detta sätt förs in i protokollet vid påföljande styrelsemöte.

KAPITEL II

Förste vice ordförande

Artikel 7

Val av förste vice ordförande

Förste vice ordförande för ESRB ska, i enlighet med artikel 5.2 i förordning (EU) nr 1092/2010, väljas på följande sätt:

a)

Förste vice ordförande väljs av medlemmarna i Europeiska centralbankens (ECB) allmänna råd ad personam.

b)

ESRB:s ordförande, tillika ECB:s ordförande, ska sammankalla medlemmarna i ECB:s allmänna råd till ett valmöte senast 15 kalenderdagar före valet. Ordföranden ska också uppmana medlemmarna i allmänna rådet att inkomma med en intresseanmälan. Allmänna rådets sekreterare ska på ad hoc-basis fungera som sekreterare vid valet.

c)

ESRB:s ordförande ska presentera kandidaterna till posten som förste vice ordförande för allmänna rådet med utgångspunkt i de intresseanmälningar som inkommit.

d)

Förste vice ordförande väljs genom en sluten omröstning. Om det endast finns en kandidat ska förste vice ordförande väljas med enkel majoritet av de avgivna rösterna. Om det finns flera kandidater ska ESRB:s ordförande påbörja ett förfarande med hemliga omröstningar. Om ingen av kandidaterna får enkel majoritet av de avgivna rösterna i första röstningsomgången, ska en andra omröstning genomföras med de två kandidater som erhöll flest röster i första omgången. Om flera kandidater erhöll näst flest röster får de alla delta i andra röstningsomgången.

e)

Om ingen av kandidaterna får enkel majoritet av de avgivna rösterna i andra röstningsomgången, ska den kandidat som erhållit flest röster väljas.

KAPITEL III

Styrkommittén

Artikel 8

Ledamöter

1.   Styrelseledamöter som samtidigt är ledamöter i ECB:s allmänna råd, med undantag för ESRB:s ordförande, ESRB:s förste vice ordförande samt ECB:s vice ordförande kan väljas in i den styrkommitté som består av fyra personer och avses i artikel 11.1 c i förordning (EU) nr 1092/2010.

2.   Med beaktande av antalet medlemsstater inom och utanför euroområdet vid tidpunkten för valet ska den väljande enheten som består av styrelseledamöter som samtidigt är ledamöter i ECB:s allmänna råd bestämma antalet medlemmar i styrkommittén som avses i artikel 11.1 c i förordning (EU) nr 1092/2010. För detta ändamål ska den väljande enheten avrunda uppåt eller nedåt till närmaste heltal.

3.   Med beaktande av styrelsens ovannämnda beslut ska ESRB:s ordförande uppmana valbara kandidater att inkomma med en intresseanmälan senast femton dagar före valet. ESRB:s ordförande ska presentera kandidaterna för styrelsen med utgångspunkt i de intresseanmälningar som inkommit innan mötet där valet ska ske har inletts.

4.   Ordföranden ska anordna en eller flera slutna omröstningar som leder till att den valbara kandidat som erhåller flest röster väljs i enlighet med de proportioner som krävs enligt punkt 2. Vid lika röstetal kravs flera röstningsomgångar. Vid omröstningen bör de styrelseledamöter som samtidigt är ledamöter i ECB:s allmänna råd eftersträva att medlemsstaterna representeras på ett väl avvägt sätt.

5.   En enkel majoritet av rösterna från vid styrelsemötet närvarande styrelseledamöter som samtidigt är ledamöter i ECB:s allmänna råd krävs för att välja var och en av de fyra medlemmarna som avses i punkt 1.

Artikel 9

Organisation av styrkommitténs möten

1.   ESRB:s ordförande leder styrkommitténs möten.

2.   Styrkommittén ska besluta om tidpunkten för sina möten på förslag av ordföranden. Ordinarie möten ska som huvudregel hållas under de fyra veckor som föregår ett styrelsemöte.

3.   Möten får också hållas i form av telekonferens utom om i) minst två ledamöter av styrkommittén motsätter sig att ordinarie möten hålls i form av telekonferens eller ii) minst fem ledamöter av styrkommittén motsätter sig att extraordinarie styrelsemöten hålls i form av telekonferens.

4.   Styrkommitténs ordförande får, på förslag från ordföranden eller andra ledamöter av styrkommittén, även bjuda in andra personer till mötena om detta är lämpligt och förenligt med sekretessreglerna.

5.   Om en ledamot av styrkommittén är förhindrad att delta i ett möte får denne skriftligen utse en ersättare. Ordföranden i rådgivande vetenskapliga kommittén ska normalt ersättas av en av de två vice ordförandena i den rådgivande tekniska kommittén. Vice ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén ska vara ersättare för ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén. Chefen för ESRB-sekretariatet ska skriftligen informeras om sådana ändringar i god tid före styrkommitténs möten.

Artikel 10

Dagordning och mötesförhandlingar

1.   ESRB:s ordförande ska föreslå en dagordning för alla styrkommitténs möten, och styrkommittén ska anta denna i början av varje möte. En preliminär dagordning ska tas fram av ESRB:s ordförande och denna ska i princip, tillsammans med tillhörande handlingar, skickas till styrkommitténs ledamöter minst tio kalenderdagar före mötet. Alla ledamöter i styrkommittén får lämna förslag på frågor och dokument till ordföranden för behandling i styrkommittén.

2.   Styrkommittén ska i förväg bereda punkter på den preliminära dagordningen inför styrelsemöte tillsammans med relevanta handlingar. Styrkommittén ska bereda ärenden för styrelsen och, om så är lämpligt, även peka ut alternativ eller lösningar. Styrkommittén ska fortlöpande rapportera till styrelsen om hur ESRB:s verksamhet fortskrider.

3.   Chefen för ESRB:s sekretariat ska ta fram ett utkast till protokoll från styrkommitténs möten och skicka detta till styrkommitténs ledamöter för kommentarer och skriftligt godkännande, normalt före nästkommande styrelsemöte. Protokollen ska undertecknas av ESRB:s ordförande.

4.   ESRB:s ordförande ska följa upp alla punkter som styrkommittén enats om, och ansvarar även för att styrkommitténs överväganden överlämnas till ESRB:s övriga organ.

5.   Protokollen från styrkommitténs sammanträden, verksamhet och diskussioner omfattas av sekretess.

KAPITEL IV

Rådgivande vetenskapliga kommittén

Artikel 11

Ledamöter

1.   Styrkommittén ska, med beaktande av principerna om offentlighet, öppenhet, lika tillgång och lika behandling, föreslå de femton experter som ska godkännas av styrelsen enligt artikel 12.1 i förordning (EU) nr 1092/2010. Styrelsens beslut ska ange de krav som ställs för urval, utnämning och utbyte av medlemmar i den rådgivande vetenskapliga kommittén.

2.   ESRB:s ordförande ska, i enlighet med artiklarna 7.2 och 12.2 i förordning (EU) nr 1092/2010, föreslå en ordförande, en förste samt en andre vice ordförande som alla ska utses av styrelsen bland de experter som ingår i den rådgivande vetenskapliga kommittén. Ordförande och de två vice ordförandena i den rådgivande vetenskapliga kommittén ska vara EU-medborgare. Ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén får inte utses till ordförande eller vice ordförande i den rådgivande vetenskapliga kommittén.

3.   Ordförandeskapet ska rotera mellan ordföranden och de båda vice ordförandena var sextonde månad.

4.   Styrelsen för ESRB ska konsulteras om de regler och villkor som ECB fastställer för arvoden och kostnadsersättningar för ovannämnda femton experter inom ramen för den budget som ECB ställer till förfogande för detta ändamål.

5.   Namnen på den rådgivande vetenskapliga kommitténs ledamöter ska offentliggöras på ESRB:s webbplats.

Artikel 12

Organisation av den rådgivande vetenskapliga kommitténs möten

1.   Den rådgivande vetenskapliga kommittén ska sammanträda minst två gånger per år. Ordföranden i den rådgivande vetenskapliga kommittén sammankallar till dessa möten.

2.   Ordförande i rådgivande vetenskapliga kommittén ska föreslå en dagordning, som tas fram i enlighet med artikel 12.3 i förordning (EU) nr 1092/2010, och överlämna denna till rådgivande vetenskapliga kommittén för godkännande.

3.   ESRB:s sekretariat ska bistå den rådgivande vetenskapliga kommittén. Chefen för ESRB:s sekretariat ska närvara vid rådgivande vetenskapliga kommitténs möten och förbereda ett protokoll som skickas ut för kommentarer och antas vid påföljande möte, eller godkänns tidigare genom skriftligt förfarande.

4.   Ordföranden i den rådgivande vetenskapliga kommittén ska rapportera till styrelse via styrkommittén.

5.   Protokollen från rådgivande vetenskapliga kommitténs sammanträden, verksamhet och diskussioner omfattas av sekretess. Dess rapporter får offentliggöras efter styrelsens godkännande.

KAPITEL V

Rådgivande tekniska kommittén

Artikel 13

Organisation av möten

1.   Den rådgivande tekniska kommittén ska sammanträda minst fyra gånger per år. Ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén sammankallar till dessa möten.

2.   De deltagande myndigheterna ska informera ESRB:s sekretariat om namnen på sina representanter. Vid behov ska de behöriga nationella tillsynsmyndigheterna informera ESRB:s sekretariat om namnet på den gemensamma representant de utsett samt ange vilken myndighet denne är knuten till. ESRB:s sekretariat upprättar och för löpande en förteckning över detta. Eventuella ändringar i förteckning ska meddelas ESRB:s sekretariat.

3.   I avsaknad av en gemensam företrädare för de behöriga nationella tillsynsmyndigheterna får endast en företrädare för de behöriga nationella tillsynsmyndigheterna per medlemsstat sitta vid huvudbordet när frågor diskuteras för vilka denne har utsetts till nationell företrädare; övriga företrädare för nationella tillsynsmyndigheter deltar som observatörer. Om mer än en nationell tillsynsmyndighet är behörig för ett ärende ska myndigheterna själva överenskomma om hur rotationsregeln enligt artikel 13.1 andra stycket i förordning (EU) nr 1092/2010 ska tillämpas. Om de nationella tillsynsmyndigheterna inte kan komma överens om hur rotationsregeln ska tillämpas, ska företrädaren från den nationella centralbanken i respektive medlemsstat före varje möte bestämma vilken företrädare som ska sitta vid huvudbordet för vilket ärende och informera de olika företrädarna om detta.

4.   ESRB:s ordförande ska föreslå styrelsen tre namn, inklusive ledamöter i rådgivande tekniska kommittén eller höga tjänstemän inom ESRB:s medlemsinstitutioner, som kandidater till posten som ordförande i rådgivande tekniska kommittén. ESRB:s ordförande ska anordna en sluten omröstning och ska utnämna den kandidat som erhållit flest röster från styrelsemedlemmarna. Mandatperioden för ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén är tre år och kan förnyas.

5.   Ledamöterna i den rådgivande tekniska kommittén ska inom gruppen välja en vice ordförande för den rådgivande tekniska kommittén. Valet sker genom sluten omröstning och beslut fattas med enkel majoritet av de avgivna rösterna. Representanten för den rådgivande vetenskapliga kommittén får inte väljas till vice ordförande för den rådgivande tekniska kommittén. Mandatperioden för vice ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén är tre år och kan förnyas.

6.   Ordförande i den rådgivande vetenskapliga kommittén ska utse en av kommittéledamöterna (ej ordförande för den rådgivande tekniska kommittén ej eller sig själv) till ledamot i den rådgivande tekniska kommittén. Representanten för den rådgivande vetenskapliga kommittén kan variera beroende på vilka frågor som diskuteras i den rådgivande tekniska kommittén.

7.   Ordförande i rådgivande tekniska kommittén ska föreslå en dagordning senast tio dagar före ett möte, som tas fram i enlighet med artikel 13.3 i förordning (EU) nr 1092/2010, och överlämna denna till rådgivande tekniska kommittén för godkännande. ESRB:s sekretariat ska säkerställa att alla ledamöter i den rådgivande tekniska kommittén erhåller de dokument som hör samman med punkterna på dagordningen.

8.   ESRB:s sekretariat ska ge stöd till den rådgivande tekniska kommittén. Chefen för ESRB:s sekretariat ska förbereda ett protokoll från den rådgivande tekniska kommitténs möten, som ska överlämnas för kommentarer och godkännande senast två veckor efter mötet eller, om detta inte är möjligt, vid påföljande möte.

9.   Ordföranden i den rådgivande tekniska kommittén ska rapportera till styrelsen via styrkommittén.

10.   Protokollen från rådgivande tekniska kommitténs sammanträden, verksamhet och diskussioner omfattas av sekretess.

KAPITEL VI

ESRB:s sekretariat

Artikel 14

ESRB-sekretariatets chef

1.   Styrelsen ska höras om de kandidater ECB föreslår som chef för ESRB:s sekretariat i enlighet med artikel 3.2 i förordning (EU) nr 1096/2010.

2.   Personal från ESRB:s sekretariat får företräda chefen för ESRB:s sekretariat i möten med styrelsen, styrkommittén, rådgivande tekniska kommittén, rådgivande vetenskapliga kommittén samt andra möten om så är lämpligt, samt agera ställföreträdare om chefen för ESRB:s sekretariat är frånvarande.

Artikel 15

ESRB-sekretariatets uppgifter

1.   Chefen för ESRB:s sekretariat ska ta fram protokoll över styrelsens möten samt styrkommitténs alla möten. Han ska ansvara för att protokoll från de rådgivande kommittéernas möten tas fram.

2.   Chefen för ESRB:s sekretariat ska hjälpa styrkommittén i dess arbete med att förbereda styrkommitténs och styrelsens möten; han ska hjälpa ordförandena i de rådgivande kommittéerna att utföra sina respektive uppgifter.

3.   ESRB:s sekretariat ska utföra sina uppgifter i enlighet med artikel 2 i förordning (EU) nr 1096/2010 och artikel 4.4 i förordning (EU) nr 1092/2010. ESRB:s sekretariat ska bl.a.

a)

fungera som sambandslänk och underlätta samarbetet inom ESRB och mellan ESRB, Europeiska centralbankssystemet, de andra parterna i det europeiska systemet för finansiell övervakning, samt andra relevanta institutioner på nationell, europeisk och internationell nivå för att säkerställa ett effektivt informationsflöde,

b)

bidra till att formulera och granska ESRB:s övergripande makroprudentiella ramverk (mål, policyverktyg, operativa inslag),

c)

analysera frågor, förbereda diskussionsunderlag för ESRB, stödja styrkommitténs arbete, med beaktande av ESRB-medlemmarnas bidrag och identifiera sakfrågor,

d)

bygga upp expertis, tillsammans med ESRB-medlemmarna, om instrument för makro-tillsyn samt utvärdera makro-prudentiella instrument som utgångspunkt för eventuella rekommendationer som ESRB utfärdar,

e)

medverka vid framtagandet och uppföljningen av varningar och rekommendationer,

f)

hantera och arkivera ESRB:s dokument, administrera ESRB:s webbplats och sköta ESRB:s korrespondens,

g)

hantera de ekonomiska, materiella och mänskliga resurser som ECB tillhandahåller ESRB i enlighet med artiklarna 2 och 3 i förordning (EU) nr 1096/2010 och ECB:s regler.

KAPITEL VII

ESRB och det Europeiska systemet för finansiell tillsyn

Artikel 16

Deltagande i möten med tillsynsstyrelsen för de europeiska tillsynsmyndigheterna

ESRB:s ordförande ska delta, eller får utse en ersättare, som ESRB:s representant utan rösträtt i möten med tillsynsstyrelsen för de europeiska tillsynsmyndigheterna.

Artikel 17

Deltagande i möten med gemensamma kommittén för de europeiska tillsynsmyndigheterna

1.   ESRB:s ordförande ska som observatör delta, eller får utse en ersättare, i den gemensamma kommittén för de europeiska tillsynsmyndigheterna.

2.   ESRB:s ordförande ska utse chefen för ESRB:s sekretariat eller en representant att delta som observatör i underkommittén för finansiella konglomerat eller andra underkommittéer som inrättas av den gemensamma kommittén.

AVDELNING 2

VARNINGAR OCH REKOMMENDATIONER

Artikel 18

Förberedelser

1.   Med beaktande av gällande sekretessregler får ESRB, innan en varning eller en rekommendation utfärdas

a)

beakta tekniska råd från Europeiska centralbankssystemet, Europeiska kommissionen samt de europeiska och nationella tillsynsmyndigheterna,

b)

höra eventuella mottagare som inte är representerade i ESRB-styrelsen samt även berörda aktörer inom den privata sektorn,

c)

beakta det arbete som internationella finansiella stabilitetsorganisationer i tredje land utför och som har ett direkt samband med ESRB:s uppgifter.

2.   ESRB:s ordförande får be den rådgivande vetenskapliga kommittén och den rådgivande tekniska kommittén om råd eller stöd.

3.   Styrelsen får ge ut ytterligare riktlinjer för hur varningar eller rekommendationer ska utfärdas.

Artikel 19

Antagande

1.   Varningar och rekommendationer ska motiveras med hänvisning till hur stor systemrisken som identifierats är, såsom denna bedöms och prioriteras av ESRB, för att uppnå det mål som ESRB ges enligt artikel 3.1 i förordning (EU) nr 1092/2010.

2.   ESRB:s varningar och rekommendationer ska antas av styrelsen och undertecknas å dess vägnar av ESRB:s ordförande.

3.   Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst avseende antagandet.

4.   Styrelsebeslut genom vilka en varning eller rekommendation utfärdas ska ange huruvida beslutet ska omfattas av sekretess eller offentliggöras. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

5.   Om styrelsen beslutar att en varning eller rekommendation ska offentliggöras ska detta ske på ESRB:s webbplats. Den ska även offentliggöras på alla unionens officiella språk i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 20

Uppföljning av varningar och rekommendationer

1.   Styrelsen ska säkerställa att ESRB följer upp de varningar och rekommendationer som ESRB utfärdat. Den ska även bedöma de åtgärder och förklaringar som mottagarna av ESRB:s rekommendationer vidtagit.

2.   Styrelsen ska bedöma huruvida en ESRB-rekommendation inte har åtföljts och huruvida en mottagare haft godtagbara skäl för passivitet i enlighet med artikel 17.2 i förordning (EU) nr 1092/2010.

3.   Styrelsen får bjuda in mottagarna av ESRB:s varningar eller rekommendationer till ett styrelsemöte där dessa ges möjlighet att framlägga sina synpunkter innan eller efter det att en varning eller en rekommendation utfärdats. Styrelsen ska på lämpligt sätt beakta synpunkterna.

Artikel 21

Specifik anmodan

ESRB:s svar på en anmodan från Europaparlamentet, rådet eller kommissionen att granska särskilda frågor, inom ramen för artikel 19.3. i förordning (EU) nr 1092/2010, ska normalt offentliggöras.

AVDELNING 3

VERKSAMHET

Artikel 22

Sekretess hos ESRB

1.   ESRB:s sekretariat ska klassa och hantera information och dokument relaterade till ESRB i enlighet med ECB:s interna regler och andra sekretessregler som antas av ECB och/eller ESRB för ESRB:s funktion i enlighet med förordning (EU) nr 1092/2010 och förordning (EU) nr 1096/2010.

2.   Styrelsen ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att reglerna i punkt 1 efterlevs av alla personer som arbetar eller har arbetat med ESRB.

3.   Protokoll avseende styrkommitténs, rådgivande vetenskapliga kommitténs och rådgivande tekniska kommitténs verksamhet ska vara tillgängliga för styrelsemedlemmarna.

Artikel 23

Mötesplats

Styrelsens, styrkommitténs, rådgivande vetenskapliga kommitténs och rådgivande tekniska kommitténs möten hålls normalt i ECB:s lokaler.

Artikel 24

Krissituationer

Styrelsen ska anta interna regler för beslutsfattande och arbete i krissituationer. I möjligaste mån ska sådana regler beakta denna arbetsordning.

Artikel 25

Offentliga konsultationer och utfrågningar

1.   Inom ramen för sitt arbete får ESRB, där detta är lämpligt, genomföra offentliga konsultationer om frågor inom ESRB:s behörighetsområde. ESRB ska offentliggöra resultaten av konsultationen på sin webbplats.

2.   Styrelsen, styrkommittén, rådgivande tekniska kommittén och rådgivande vetenskapliga kommittén får genomföra offentliga eller icke-offentliga utfrågningar. Berörda aktörer eller experter som hörs i en utfrågning ska väljas ut på ett icke-diskriminerande sätt med målsättningen att belysa specifika situationer.

Artikel 26

Uppförandekodex

För att öka förtroendet för ESRB ska styrelsen anta en uppförandekodex för ledamöterna i styrelsen, styrkommittén, rådgivande tekniska kommittén och rådgivande vetenskapliga kommittén. Uppförandekodexen ska offentliggöras på ESRB:s webbplats.

Artikel 27

Rättsliga instrument

1.   Alla ESRB:s rättsliga instrument ska numreras löpande för att underlätta identifieringen. ESRB:s sekretariat ska säkerställa att original finns i säkert förvar, att mottagare underrättas samt, i förekommande fall, att rättsliga instrument, för vilka ett uttryckligt beslut om offentliggörande har fattats av styrelsen, offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning på alla Europeiska unionens officiella språk.

2.   Principerna i rådets förordning nr 1 av den 15 april 1958 om vilka språk som skall användas i Europeiska ekonomiska gemenskapen (3) ska tillämpas på ESRB:s rättsliga instrument.

Artikel 28

Utbyte av information

1.   Styrelsen ska anta beslut om insamling av information i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1092/2010 samt artiklarna 2 och 5 i förordning (EU) nr 1096/2010.

2.   De överenskommelser som avses i artikel 8.4 i förordning (EU) nr 1092/2010 samt alla andra överenskommelser med andra institutioner eller myndigheter som avser utbyte av information, inklusive konfidentiell information, ska godkännas av styrelsen och undertecknas av ESRB:s ordförande å styrelsens vägnar.

Artikel 29

Årlig rapport

ESRB:s styrelse ska anta och offentliggöra ESRB:s årsrapport.

Artikel 30

Meddelanden, tillkännagivanden och publikationer

Allmänna meddelanden och tillkännagivanden av beslut som fattats av ESRB får offentliggöras på ESRB:s webbplats, i Europeiska unionens officiella tidning, via de nyhetsbyråer som normalt används av finansmarknaderna eller i andra medier. ESRB:s publikationer ska offentliggöras på ESRB:s webbplats om detta är lämpligt.

Artikel 31

Dialog med Europaparlamentet

Den överenskommelse som avses i artikel 19.5 i förordning (EU) nr 1092/2010 ska godkännas av styrelsen och undertecknas av ESRB:s ordförande å styrelsens vägnar.

Utfärdat i Frankfurt am Main den 20 januari 2011.

Jean-Claude TRICHET

ESRB:s ordförande


(1)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 1.

(2)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 162.

(3)  EGT 17, 6.10.1958, s. 385/58.


Top