EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0608

2010/608/EG: Kommissionens beslut av den 18 november 2009 om det statliga stöd C 10/09 (f.d. N 138/09) som Nederländerna har genomfört till förmån för ING:s kreditmöjlighet för illikvida medel och omstruktureringsplan [delgivet med nr K(2009) 9000] Text av betydelse för EES

EUT L 274, 19.10.2010, p. 139–162 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/608/oj

19.10.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 274/139


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 18 november 2009

om det statliga stöd C 10/09 (f.d. N 138/09) som Nederländerna har genomfört till förmån för ING:s kreditmöjlighet för illikvida medel och omstruktureringsplan

[delgivet med nr K(2009) 9000]

(Endast den engelska texten är giltig)

(Text av betydelse för EES)

(2010/608/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 88.2 första stycket,

med beaktande av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, särskilt artikel 62.1 a,

efter att i enlighet med nämnda artiklar ha gett medlemsstaterna och berörda parter tillfälle att yttra sig (1), varvid kommissionen inte mottog några synpunkter från berörda parter, och

av följande skäl:

1.   FÖRFARANDE

(1)

Den 12 november 2008 godkände kommissionen en nödrekapitalisering i ärendet N 528/08. I rekapitaliseringsåtgärden tecknade Nederländerna sig för en emittering från ING av kärnkapitalvärdepapper till ett värde av 10 miljarder euro. Åtgärden har godkänts för en period på 6 månader under förutsättning att en trovärdig plan lämnas in inom dessa 6 månader (2). Nödrekapitaliseringsåtgärdens giltighet förlängdes automatiskt genom inlämnandet av en omstruktureringsplan tills kommissionen fattade ett beslut om planen.

(2)

Den 31 mars 2009 godkände kommissionen, i ärendet C 10/09 (f.d. N 138/09), en åtgärd för värdeminskade tillgångar (nedan kallat åtgärden för värdeminskade tillgångar) för en portfölj med amerikanska alternativ A-värdepapper mot säkerhet i hypotek som bygger på sådana lån (residential mortgage backed securities, nedan kallat RMBS) till förmån för ING under en period på 6 månader (3). De nederländska myndigheterna kallar åtgärden för kreditmöjlighet för illikvida medel. På grund av tvivel om huruvida vissa aspekter av åtgärden för värdeminskade tillgångar överensstämmer med kommissionens meddelande om behandlingen av värdeminskade tillgångar inom gemenskapens banksektor (4) (nedan kallat meddelande om värdeminskade tillgångar) beslöt kommissionen att inleda förfarandet enligt artikel 88.2 i fördraget.

(3)

Kommissionens beslut om att inleda förfarandet har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning  (5). Kommissionen har uppmanat berörda parter att inkomma med sina synpunkter på stödet i fråga. Kommissionen har inte mottagit några synpunkter från berörda parter.

(4)

Godkännandet av åtgärden för värdeminskade tillgångar förlängdes genom kommissionens beslut av den 15 september 2009 (6).

(5)

Därutöver har Nederländerna, enligt den nederländska kreditgarantiordningen (godkänd i kommissionens beslut i ärendet N 524/08 av den 30 oktober 2008 och förlängt i kommissionens beslut i ärendet N 379/09 (7) av den 7 juli 2009), beviljat ING garantier för medelfristiga skulder till ett belopp på i) 9 miljarder US-dollar (av vilka 8,25 miljarder US-dollar redan har utfärdats) och ii) 5 miljarder euro (av vilka 4,15 miljarder euro redan har utfärdats).

(6)

Den 25 november 2008, 8 april 2009, 18 maj 2009 och 9 november 2009 mottog kommissionen information från aktörer på marknaden i vilken påstods att ING Direct i Europa, under en kort period, hade gjort reklam för det kapitaltillskott man hade fått från Nederländerna och att det upplevdes som att företaget ägnade sig åt aggressivt kommersiellt beteende.

(7)

Ett flertal möten, utväxling av e-postmeddelanden och telefonkonferenser förekom mellan kommissionen och de nederländska myndigheterna.

(8)

När det gäller frågorna om de metoder som har använts för att värdera tillgångarna i åtgärden för värdeminskade tillgångar har kommissionen använt sig av tekniskt stöd från externa experter som har verkat på uppdrag av kommissionen (Duff & Phelps och professor Wim Schoutens) och experter från Europeiska centralbanken.

(9)

Den 12 maj 2009 lämnade Nederländerna in en omstruktureringsplan för ING-gruppen till kommissionen, som kompletterades med ytterligare information den 7 juli 2009. Omstruktureringsplanen modifierades den 22 oktober 2009 (eventuella hänvisningar till en omstruktureringsplan som görs hädanefter hänför sig till denna senare version av omstruktureringsplanen). Denna modifiering omfattar också en ändring av villkoren för återbetalning av kapitaltillskottet från Nederländerna.

(10)

Den 22 oktober 2009 gjorde Nederländerna en rad åtaganden om genomförandet av omstruktureringsplanen och ersättningen för åtgärden för värdeminskade tillgångar.

(11)

Nederländerna informerade kommissionen att de av brådskande skäl undantagsvis godkänner att detta beslut har antagits på engelska.

2.   BESKRIVNING AV SAKFÖRHÅLLANDENA

2.1   Stödmottagaren

(12)

ING består av ING Groep NV (nedan kallad ING-gruppen), moderholdingbolaget som kontrollerar 100 % av ING Bank NV och ING Verzekeringen NV, och två underordnade holdingbolag som kontrollerar bank- respektive försäkringsdotterbolagen. ING-gruppen består av mer än 70 enskilda verksamheter med mer än 2 500 juridiska personer som är verksamma i omkring 50 länder. I slutet av 2008 uppgick gruppens balansräkning till 1 332 miljarder euro, varav mer än 75 % kunde tillskrivas ING:s bankverksamhet.

(13)

I slutet av 2008 uppgick ING:s kapitalkvoter för banken, inklusive rekapitaliseringsåtgärden, till 9,3 % i fråga om dess primärkapitalkvot och 7,3 % i fråga om dess kärnkapitalkvot. För försäkringsverksamheten uppgick kapitaltäckningskvoten till 256,5 %.

(14)

ING-gruppens kapitalstruktur omfattar också så kallad core debt, dvs. prioriterade lån som tas upp på gruppnivå och som sedan investeras som eget kapital i ING:s bankverksamhet och ING:s holdingbolag för försäkringar (double leverage: ett sätt att ge banker tillgång till skuldbaserat kapital). Därutöver har ING:s holdingbolag för försäkringar på egen hand tagit upp 2,3 miljarder euro av så kallad core debt som kan användas som eget kapital i företagets försäkringsdotterbolag.

(15)

ING:s investeringsportfölj består av dess alternativ A-värdepappersportfölj som till största delen förvaltas av ING Direct i Förenta staterna. ING Direct i Förenta staterna hade enligt den amerikanska lagstiftningen statusen ”US Thrift institution”. Denna status krävde att ING Direct i Förenta staterna investerade merparten av sina samlade besparingar i amerikanska hypotekslån eller amerikanska hypotekslånerelaterade investeringar. Följaktligen avsatte ING en betydande del av sin investeringsportfölj till amerikanska alternativ A-RMBS. Alternativ A-portföljen omfattades av åtgärden för värdeminskade tillgångar från Nederländerna (så som beskrivs i avsnitt 2.3.2). ING:s investeringsportfölj bestod också av en betydande andel CMBS-värdepapper (commercial mortgage backed securities, dvs. säkerhet där den underliggande tillgången är lån på kommersiella fastigheter), amerikanska RMBS-värdepapper och fastighetsinvesteringar som inte omfattades av åtgärden för värdeminskade tillgångar.

2.2   Affärsverksamhet

(16)

I slutet av 2008 var ING verksamt inom sex affärsområden. ING var också verksamt inom kapitalförvaltning, vilket utgjorde en funktionell del av respektive regionala affärsenhet inom försäkringsområdet.

2.2.1   Bankverksamhet som vänder sig till privatpersoner och mindre företag

(17)

ING erbjuder banktjänster till privatpersoner och mindre företag i Nederländerna, Belgien, Polen, Rumänien, Turkiet, Indien och Thailand (banktjänster till privatpersoner och mindre företag via ING Direct beskrivs inte i detta avsnitt utan i avsnitt 2.2.2). Förmögenhetsförvaltning erbjuds i Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Schweiz och olika länder i Asien, Central- och Östeuropa. Små och medelstora företag och medelstora affärsrörelser ingår som en del i ING:s bankverksamhet som vänder sig till privatpersoner och mindre företag.

(18)

I sin bankverksamhet som vänder sig till privatpersoner och mindre företag i Nederländerna och Belgien kombinerar ING en direktbanksmodell med ett filialnät. ING tillhandahåller girokontotjänster och betalningssystem, sparkonton, hypotekslån, konsumtionslån, kreditkortstjänster samt investerings- och försäkringsprodukter. Hypotekslån erbjuds via en direktkanal, genom en säljstyrka bestående av anknutna ombud samt via mellanhandskanaler. Via sitt filialnät erbjuder ING också ett fullständigt utbud av affärsbanksprodukter liksom liv- och sakförsäkringsprodukter.

(19)

Inom banksegmentet för privatpersoner och mindre företag uppgår dess marknadsandel i Nederländerna till 40–50 % (8) för normala bankförbindelser. Dess marknadsandel för sparkonton uppgår till 30–40 % i fråga om värdet och 20–30 % i siffror. Marknadsandelarna för konsumtionslån i fråga om värdet, hypotekslån och förmögenhetsförvaltning utgör 10–20 %.

(20)

Marknadsandelarna i Belgien uppgår till [10–15] (9) % för girokonton, - [20–25] % för konsumtionslån, [15–20] % för hypotekslån, [10–15] % för sparkonton och [10–15] % för aktiefonder. Marknadsandelarna för bankverksamhet som vänder sig till privatpersoner och mindre företag i Polen uppgår till totalt [5–10] % och [5–10] % för sparkonton. I Rumänien uppgår ING:s marknadsandel till [0–5] % för alla skulder och [0–5] % för alla tillgångar. Marknadsandelarna för sparkonton uppgår till [0–5] % i Turkiet.

2.2.2   ING Direct — bankverksamhet som vänder sig till privatpersoner och mindre företag

(21)

ING Direct driver Internetbaserad direktbanksverksamhet för kunder i Australien, Österrike, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och Förenta staterna. De främsta produkterna som erbjuds är sparkonton och hypotekslån, och i ökande grad även aktiefonder och betalkonton.

(22)

För sparkonton uppgår marknadsandelen för ING Direct till [5–10] % i Tyskland, [0–5] % i Italien, [0–5] % i Australien, [0–5] % i Kanada, omkring [0–5] % i Spanien, Storbritannien och Österrike och grovt räknat till [0–5] % i Förenta staterna och Frankrike. För hypotekslån till bostäder uppgår marknadsandelarna till [0–5] % i Australien, [0–5] % i Kanada, [0–5]% i Italien och [0–5]% i Spanien. Marknadsandelarna för nya hypotekslån till bostäder uppgår till [0–5] % i Tyskland. Den viktigaste icke-europeiska delen av ING Direct utgörs av dess amerikanska dotterbolag som hade en marknadsandel för hypotekslån till bostäder på [0–5] % och en balansräkning på […] (10) miljarder US-dollar i slutet av första kvartalet 2009.

2.2.3   Bankverksamhet som vänder sig företag och offentliga organ

(23)

Bankverksamheten som vänder sig till företag och offentliga organ är i huvudsak inriktad på Nederländerna, Belgien, Polen och Rumänien, där företaget erbjuder hela sitt produktsortiment, från kontanthantering till företagsfinansiering. På andra ställen har man valt ett mer selektivt förhållningssätt beträffande kunder och produkter. Bankverksamheten som vänder sig till företag och offentliga organ består av sex affärsenheter: Allmän utlåning, betalningar och kontanthantering, strukturerad finansiering, leasing och factoring, finansiella marknader, övriga produkter till företag och offentliga organ samt ING:s fastighetsverksamhet.

(24)

När det gäller företagskunder uppgår ING:s andelar på den nederländska marknaden till [20–30] % för normala bankförbindelser, remburser, internationella betalningar och internationella betalningstjänster, lån och girokonton samt factoring. Högre marknadsandelar på [30–40] % uppnås för inlåning/sparande och inhemska betalningar. ING:s marknadsandel för företag i Belgien uppgår till [25–30] % för girokonton, [15–20] % för lån, [15–25] % för leasing och [20–30] % för inlåning.

2.2.4   Försäkrings- och kapitalförvaltningsverksamheten i Europa

(25)

ING:s främsta försäkringsverksamhet i Europa finns i Nederländerna (huvudsakligen under varumärkena ING, Nationale-Nederlanden och RVS). ING har en marknadsandel på [15–20] % inom livförsäkringssegmentet och [5–10] % inom sakförsäkringssegmentet (i förhållande till de tecknade bruttopremierna 2008). Produkterna distribueras via direktdistribueringskanaler (huvudsakligen via ING- och Postbank-filialer, som bytte namn till ING i början av 2009) och mäklare. Utanför Nederländerna är ING inte verksamt inom sakförsäkringssektorn med undantag av Belgien (där företaget har en marknadsandel på [0–5] % inom sakförsäkringssegmentet).

(26)

ING:s marknadsandelar inom livförsäkringssegmentet utgör [30–35] % i Rumänien, [20–25] % i Ungern, [10–15] % i både Tjeckien och Grekland, [5–10] % i Polen, [5–10] % i Slovakien och [5–10] % i Belgien. ING är också verksamt — med mycket mindre marknadsandelar på under [0–5] % i Spanien, Bulgarien och Turkiet. Pensionsfondsförvaltningen utgör en del av dess verksamhet inklusive obligatoriska och frivilliga pensionsfonder. Inom segmentet för obligatoriska pensionsfonder har ING en marknadsandel på [20–25] % i Polen och [10–15] % i Slovakien. Inom segmentet för frivilliga pensionsfonder uppgår marknadsandelarna till [35–40] % i Slovakien, [10–15] % i Tjeckien och [5–10] % i Turkiet. Vid en sammanslagning av segmenten för obligatoriska respektive frivilliga pensionsfonder uppgår marknadsandelarna till [35–40] % i Rumänien, [10–15] % i Ungern och [5–10] % i Bulgarien.

(27)

År 2008 hade ING tillgångar i respektive geografisk zon på […] miljarder euro i Nederländerna, […] miljarder euro i Belgien (och Luxemburg) och […] miljarder euro i Central- och Östeuropa.

2.2.5   Försäkrings- och kapitalförvaltningsverksamheten i Amerika

(28)

ING:s försäkringsverksamhet i Amerika bedrivs inom två geografiska huvudområden: Förenta staterna och Latinamerika. ING:s verksamhet i Kanada såldes i början av 2009. ING:s försäkringsverksamhet i Amerika erbjuder liv- och sakförsäkringar, pensionstjänster (främst avgiftsbestämda planer), livränta, aktiefonder, mäklartjänster och institutionella produkter, inklusive gruppåterförsäkring och institutionella kapitalförvaltningsprodukter och kapitalförvaltningstjänster.

(29)

I Förenta staterna uppgår marknadsandelen till [5–10] % inom segmentet för variabel livränta, [0–5] % för livförsäkringar och omkring [0–5] % för både fast livränta och grupplivförsäkringar. ING tillhandahåller i huvudsak pensionsprodukter i Mexiko, Chile, Peru, Colombia och Uruguay. Marknadsandelarna för pensionsfonder är högst i Peru ([30–35] %), Chile ([20–25] %) och Uruguay ([15–20] %). Marknadsandelarna för livförsäkring är mest betydande i Peru ([15–20] %) och i Chile ([10–15] %). År 2008 uppgick ING:s tillgångar till […] miljarder euro i Förenta staterna och […] miljarder euro i den resterande delen av de amerikanska kontinenterna.

2.2.6   Livförsäkringar och kapitalförvaltning i Asien och Stillahavsområdet

(30)

Försäkringsverksamheten i Asien och Stillahavsområdet tillhandahåller livförsäkrings- och kapitalförvaltningsprodukter och kapitalförvaltningstjänster i Asien och Stillahavsområdet med livförsäkringstjänster i nio länder (Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea, Malaysia, Hongkong, Thailand, Indien och Kina) och kapitalförvaltningsenheter i tolv länder (de nio som nämns ovan plus Taiwan, Filippinerna och Singapore). ING rankas som ett av de största internationella försäkringsbolagen och kapitalförvaltarna i Asien och Stillahavsområdet. Värdet av tillgångarna i detta område uppgår till […] miljarder euro.

2.3   Stödåtgärderna

(31)

ING har gynnats av tre stödåtgärder från Nederländerna.

2.3.1   Kapitaltillskott

(32)

Den första åtgärden bestod av ett kapitaltillskott som Nederländerna helt och hållet tecknade, vilket gjorde det möjligt för ING-gruppen att öka sitt kärnkapital med 10 miljarder euro (11). Kommissionen konstaterade i sitt beslut att godkänna undsättningsstödet (N 528/08) att skälen till att marknaden förlorade sitt förtroende för ING, vilket utlöste det statliga ingripandet, var upplevda osäkra tillgångar i fråga om alternativ A-portföljen, marknadens farhågor om ytterligare nedskrivningar, kapitalbehovet för ING:s försäkringsverksamhet och ING-gruppens allt sämre kvot mellan skulder och eget kapital. Enligt Nederländerna skulle ING fortfarande ha överlevt utan kapitaltillskottet men företaget skulle ha stått inför ett fortsatt minskat förtroende och en ökad likviditetsrisk.

(33)

Emissionskursen för ett tillskott på 10 miljarder euro av kärnkapital var 10 euro per värdepapper. På ING:s initiativ kan värdepappren antingen återköpas för 15 euro per värdepapper (en 50 % högre inlösenspremie jämfört med emissionskursen) eller, efter tre år, konverteras till stamaktier en-mot-en. Om ING utlöser denna konverteringsrätt har Nederländerna möjlighet att välja en alternativ inlösen av värdepappren till en kurs på 10 euro per värdepapper plus upplupen ränta. En kupong kommer endast att betalas till Nederländerna om en utdelning betalas på stamaktierna.

(34)

Inom ramen för omstruktureringsplanen har Nederländerna lämnat in ett tillägg till avtalet om återbetalning av primärkapitalvärdepappren av ING. Enligt dessa ändrade villkor kan ING köpa tillbaka upp till 50 % av kärnkapitalvärdepappren till emissionskursen (10 euro), plus upplupen ränta i förhållande till den årliga 8,5 % räntekupongen (omkring 253 miljoner euro), plus en kompensation för en förtida inlösen då priset för ING:s aktiekurs ligger över 10 euro. Kompensationen för en förtida inlösen ökar med ING:s aktiekurs. Vid beräkningen av premien för förtida inlösen har en övre gräns satts för aktiekursens ökning på 12,45 euro (12). Vid denna nivå motsvarar kompensationen 13 % på årsbasis. Kompensationen för en förtida inlösen kan högst uppgå till 705 miljoner euro under förutsättning att 5 miljarder euro återbetalas 400 dagar efter emissionsdatumet. Vidare har kompensationen en undre gräns på 340 miljoner euro, för att säkerställa en minsta internränta för Nederländerna på 15 %. Med andra ord skulle detta tillägg, med tanke på att ING normalt skulle ha betalat 2,5 miljarder euro i inlösenspremie, resultera i en ytterligare fördel för ING på mellan 1,79 och 2,2 miljarder euro, beroende på marknadspriset för ING-aktierna. Nederländerna förklarar att skälet till tillägget var att ge ING samma avvecklingsmöjligheter som dem som beviljades SNS  (13) och Aegon  (14) för de kapitaltillskott som de erhöll från Nederländerna. Dessa villkor för förtida inlösen kan endast tillämpas på återbetalningen av 5 miljarder euro (dvs. 50 % av det ursprungliga kapitaltillskottet).

(35)

ING kan välja att använda sig av återköpsalternativet före den 31 januari 2010, men detta datum kan, genom en överenskommelse med Nederländerna, förlängas till den 1 april 2010 på grund av exceptionella marknadsförhållanden om ING kan bevisa att det inte är ekonomiskt genomförbart att anskaffa tillräckligt med kärnkapital som krävs för ett förtida återköp av 5 miljarder euro. En sådan förlängning skulle kräva ett godkännande av kommissionen. ING strävar efter att använda sig av återköpsmöjligheten före den 1 januari 2010. Återbetalnings- och konverteringsalternativen för de återstående 50 % har inte ändrats.

2.3.2   Åtgärden för värdeminskade tillgångar

(36)

Den andra stödåtgärden var åtgärden för värdeminskade tillgångar i förhållande till alternativ A-portföljen vars värde hade minskat markant och tagit hårt på den negativa uppskrivningsfonden. De nederländska myndigheterna krävde att åtgärden skulle godkännas före den 31 mars 2009, för den finansiella stabilitetens skull. Därutöver skulle en stor bokföringsmässig förlust ha uppstått för ING om åtgärden hade ändrats på något annat sätt än obetydligt.

(37)

Åtgärden för värdeminskade tillgångar beskrevs i detalj i beslutet om att inleda ett förfarande den 31 mars 2009. Åtgärdens struktur upprepas endast kort innan de viktigaste ändringarna av ersättnings- och avgiftsstrukturen förklaras.

(38)

Sedan den 26 januari 2009 har Nederländerna erhållit 80 % av alla kassaflöden från en värdeminskad amerikansk RMBS-portfölj med alternativ A-värdepapper (nedan kallad portföljen) från ING (som åskådliggörs genom flöde 4 i diagrammet nedan), tillsammans med en garantiavgift (flöde 5). I gengäld får ING följande riskfria kassaflöden från Nederländerna:

Ett garanterat värde, som utgör kassaflödet för amorteringar som uppgår till 28 miljarder US-dollar, vilket motsvarar 90 % (inköpspriset eller överföringspriset) av 80 % av portföljen, dvs. 72 % av portföljen (flöde 1). Dessa kassaflöden betalas månatligen, under portföljens livslängd.

En finansieringsavgift (flöde 2).

En förvaltningsavgift (flöde 3).

(39)

De kassaflöden som kommer från de resterande 20 % av portföljen behålls av ING och omfattas inte av kassaflödesswappen.

(40)

ING har gått med på en rad tilläggsbetalningar till Nederländerna som i själva verket leder till en signifikant ökning av statens ersättning för åtgärden för värdeminskade tillgångar genom justeringar av de avgifter som beskrivs i skälen 41, 42 och 43:

Image

(41)

För det första kommer Nederländerna från och med den 25 oktober 2009 att minska finansieringsavgiften för 57 % (värdepapper med fast ränta) av 72 % av portföljen med 50 punkter per år från 3,5 % (15) per år till 3 % per år och minska finansieringsavgiften för 43 % (värdepapper med rörlig ränta) av 72 % av portföljen med 50 punkter per år från Libor + 50 punkter per år till Libor rak ränta.

(42)

För det andra kommer den förvaltningsavgift (som Nederländerna betalar till ING) som uppgår till 25 punkter per år på 80 % av det återstående beloppet av portföljen att minskas med 15 punkter till 10 punkter genom en ökning av garantiavgiften (enligt nedan i skäl 43).

(43)

För det tredje kommer ING från och med den 25 oktober 2009 att öka garantiavgiften på 55 punkter per år på det återstående beloppet av den överförda portföljen med ytterligare 82,6 punkter per år, vilket ger en total garantiavgift på 137,6 punkter. Av ökningen på 82,6 punkter utgör 67 punkter en kompensation för minskningen av förvaltningsavgiften (som Nederländerna betalar till ING) med 15 punkter och en revidering av portföljens överföringspris med 52 punkter (motsvarande en minskning av överföringspriset från 90 % till omkring 87 %). 15,6 punkter är återbetalningsjusteringar för perioden från den 26 januari 2009 (då den första åtgärden inleddes) till den 25 oktober 2009 (16).

(44)

Om den första åtgärden mellan Nederländerna och ING upphävs (17) kommer den del av den obetalda tilläggsbetalningen som hör samman med perioden mellan den 26 januari 2009 och den 25 oktober 2009 (dvs. de 15,6 punkter som ingår i den garantiavgiftsrelaterade justeringen) fortfarande att förfalla till betalning. Om endast en del av den första åtgärden upphävs kommer belopp som förfaller till betalning att justeras proportionellt.

(45)

Dessa ändringar, som infördes i oktober 2009, kommer att genomföras via ett separat avtal mellan ING och Nederländerna för att hålla den första åtgärden intakt. Nederländerna åtar sig att anmäla en eventuell hel eller delvis förtida upphävning av den första åtgärden till kommissionen.

2.3.3   Garantierna

(46)

Enligt den nederländska kreditgarantiordningen (ärende N 524/08) beviljade Nederländerna även garantier för medelfristiga skulder till ING som uppgick till i) 9 miljarder US-dollar (varav 8,25 miljarder redan hade utfärdats) och ii) 5 miljarder euro (varav 4,15 miljarder redan hade utfärdats). ING betalar en garantiavgift på 84 punkter på medelvärdet av det garanterade beloppet.

(47)

Nederländerna bekräftar att eventuella ytterligare garantier som beviljas ING kommer att anmälas separat. Garantin på upp till […] miljarder euro som Nederländerna har förbundit sig att bevilja inom ramen för genomförandet av omstruktureringsplanen för finansieringen av Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH)/Interadvies, enligt beskrivningen i skäl 55 och skäl 85, kommer också att anmälas separat till kommissionen. Dessa garantier på upp till […] miljarder euro utgör en integrerad del av omstruktureringsplanen som detta beslut hänför sig till men behovet av och ersättningen för dessa garantier måste fortfarande fastställas av Nederländerna och kommer att bedömas av kommissionen i ett separat beslut så snart åtgärden har anmälts separat.

3.   OMSTRUKTURERINGSPLANEN

3.1   Åtgärder som planeras inom ramen för planen

(48)

ING planerar att förenkla gruppens struktur, minska kostnaderna, minska risken och göra en rad avyttringar, utveckla en hållbar ersättningspolicy, anpassa sin kapitalstruktur, sätta upp nya interna mål för kapitaltäckningskvoten och utöka den långsiktiga finansieringen inom icke-inlåningsområdet. Omstruktureringsplanen ska vara genomförd inom en femårsperiod.

(49)

För att förenkla gruppen kommer ING att omgruppera sina sex affärsområden i två divisioner, bankverksamhet och försäkring. Varje division kommer att ansvara för verkställandet av sin egen strategi och balansräkningshantering. Enligt omstruktureringsplanen är det tänkt att ING endast ska fortsätta med bankverksamheten medan försäkringsdelen ska avyttras med tiden.

(50)

Bankverksamheten ska företrädesvis koncentreras till Europa samtidigt som selektiva tillväxtpotentialer i andra delar av världen kommer att eftersträvas. ING planerar att ha en strategisk inriktning mot en stabil vinstgenererande bankverksamhet som vänder sig till privatpersoner och mindre företag på de mogna marknaderna, utvalda tillväxtmöjligheter inom samma område i Central- och Östeuropa och en Europa-orienterad affärsbanksverksamhet som är anpassad till en bankverksamhet som vänder sig till privatpersoner och mindre företag och till en specialiserad finansverksamhet. Banken kommer att drivas med standardiserade produkter och en hög grad av automation som bas. I stället för att förvärva investeringar, såsom värdepapper som säkras av andra tillgångar (ABS), kommer gruppen i ökande grad att anskaffa egna tillgångar.

(51)

Kostnadsminskningar som uppgår till 1,3 miljarder euro är planerade för 2009. 35 % av kostnadsminskningen ska uppnås genom en minskning av de heltidsekvivalentrelaterade kostnaderna och 65 % genom andra utgiftsminskningar, däribland utgifter för extern personal, marknadsföringsaktiviteter och formel 1-tävlingar. Huvudkontoret bidrar till kostnadsminskningarna. Sedan augusti 2009 har en kostnadsminskning på över 800 miljoner euro redan förverkligats. För att uppnå denna kostnadsminskning inrättade ING en avsättning för omstrukturering på omkring 450 miljoner euro efter skatt.

(52)

ING planerar också en rad riskminskande åtgärder, såsom hedgingprogram, minskning, avslutning och avveckling av riskabla positioner och en minskning av exponeringen för eget kapital. När det gäller investeringsportföljen har ING erhållit en åtgärd av Nederländerna för att skydda sina tillgångar i form av åtgärden för värdeminskade tillgångar för alternativ A-värdepapper. Ytterligare åtgärder som ING har genomfört omfattar en omklassificering av en rad av företagets ABS från kategorin tillgänglig för försäljning till kategorin ABS som hålles till förfall, och har på så sätt begränsat den negativa uppskrivningsfondens flyktighet. ING kommer att minska sin exponering för högrisktillgångsklasser inom de amerikanska CMBS- och RMBS-värdepappren. ING kommer vidare inte att ta några nya initiativ i syfte att öka sin direkta fastighetsexponering.

(53)

Kommissionen förstår att ING kommer att anta en [försiktig] affärsstrategi, särskilt när det gäller ING Direct, under förutsättning att ING vill basera sin verksamhet […] på en rättvis prissättning […] (18) och inte kommer att agera som prisledare.

(54)

ING håller på att genomföra en rad avyttringar i enlighet med den nya affärsstrategin, med en signifikant effekt när det gäller balansräkningen. De omstruktureringsåtgärder som presenteras i ING:s reviderade omstruktureringsplan kommer att leda till en förväntad minskning av balansräkningen med 616 miljarder euro baserat på enheternas storlek den 30 september 2008. Minskningen på 616 miljarder euro av balansräkningen består av en skuldreducering (så kallad deleverage) av bankverksamheten och integrationsinitiativ för balansräkningen (omkring […] miljarder euro), avyttringar av banker (som uppgår till omkring […] miljarder euro) och avyttringar av hela ING:s försäkringsverksamhet (som uppgår till omkring […] miljarder euro). Trots att försäkringsverksamheten hade en mindre balansräkning i jämförelse med bankverksamheten stod den för omkring 50 % av ING:s intäkter före krisen (19). Jämfört med balansräkningen från det tredje kvartalet 2008 (dvs. 1 376 miljarder euro) uppgår den totala minskningen av balansräkningen till omkring 45 %.

(55)

Som en del av avyttringarna ingår det i omstruktureringsplanen att ING kommer att knoppa av en fullt fungerande och avyttringsbar bank som vänder sig till privatpersoner och mindre företag i Nederländerna (mer information finns i skäl 85) bestående av nuvarande Interadvies (Westland Utrecht Hypotheekbank, Westland Utrecht Effectenbank och Nationale Nederlanden Hypotheekbedrijf, Nationale Nederlanden Financiële Diensten) till vilka en konsumtionslåneportfölj från f.d. Postbank kommer att knytas. ING kommer att försöka knoppa av Interadvies-verksamheten (nedan kallad WUH/Interadvies) [på grundval av en detaljerad plan]. Den totala balansräkningen för enheten kommer att uppgå till omkring [25–50] miljarder euro.

(56)

[…] avyttringen av WUH/Interadvies väckte inga frågor om någon finansiell stabilitetsrisk. De nederländska myndigheterna tillhandahöll en studie om den nederländska marknaden för banktjänster till privatpersoner och mindre företag, som utförts av en oberoende expert, som visade att girokonto, även om de i allmänhet betraktades som en stödprodukt för korsförsäljning för banktjänster till privatpersoner och mindre företag, inte är viktiga för att sprida hypotekslån och andra bankprodukter i Nederländerna, vilket särskilt gäller ING. Därutöver pekar studien på vikten av Internet som en distributionskanal i Nederländerna för att minska behovet av ett filialnätverk för distribution av bankprodukter. Enligt de nederländska myndigheterna kan andra produkter kopplas samman med hypotekslåneprodukterna som distribueras av WUH/Interadvies. Särskilt kan den överförda portföljen med konsumtionslån tjäna som en dörröppnare för produkter på andra marknader.

(57)

Mer bestämt planerar ING att sälja eller avyttra följande affärsrörelser, verksamheter eller produkter:

ING:s livförsäkringsverksamhet i Taiwan (slutförd).

Sluta sälja variabla livräntor med engångspremie (SPVA) i Japan (slutförd).

Avveckla portföljen med befintliga variabla livräntor i Förenta staterna.

Avveckla verksamheten med finansiella produkter i Förenta staterna.

Stoppa den planerade lanseringen av ING Direct i Japan (slutförd).

Avyttra sakförsäkringsverksamheten i Kanada (slutförd).

Avyttra livränte- och hypotekslåneverksamheten i Chile (slutförd).

Avyttra försäkringsverksamheten i Ryssland — icke-statlig pensionsfond (slutförd).

Avyttra försäkringsverksamheten i Argentina — Origines Seg. De Retiro (slutförd).

Avyttra försäkringsverksamheten i Asien — plattformtjänster i Hongkong (slutförd).

Avyttra förmögenhetsförvaltningen i Asien och Schweiz (undertecknad).

Avyttra gruppåterförsäkringen i Förenta staterna (undertecknad).

Avyttra försäkringsverksamheten i Asien och Stillahavsområde (Australien (undertecknad), Nya Zeeland (undertecknad) Japan, Korea, Hongkong, Indien, Thailand, Malaysia).

Avyttra kapitalförvaltningen i Asien och Stillahavsområdet.

Avyttra ersättningssystem för anställda i Förenta staterna.

Avyttra försäkringsverksamheten i Förenta staterna (US Retirement Services, US FA, Traditional Life).

Avyttra kapitalförvaltningen i Förenta staterna.

Avyttra ING Direct i Förenta staterna

Avyttra försäkringsverksamheten i Latinamerika (Brasilien, Chile, Mexiko, Peru, Colombia, Uruguay).

Avyttra kapitalförvaltningen i Latinamerika.

Avyttra försäkringsverksamheten i Centraleuropa (Bulgarien, Tjeckien, Grekland, Ungern, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien).

Avyttra kapitalförvaltningen i Europa.

Avyttra försäkringsverksamheten i Benelux (Nationale Nederlanden Insurance, RVS, Retail Insurance Netherlands (f.d. Postbank Insurance), försäkringsverksamheten i Belgien, försäkringsverksamheten i Luxemburg).

Avyttra Interadvies verksamhet (Westland Utrecht Hypotheekbank, Westland Utrecht Effectenbank, Nationale Nederlanden, Hypotheekbedrijf, Nationale Nederlanden Financiële Diensten), inklusive konsumtionslåneportföljen från f.d. Postbank (mer information finns i Nederländernas åtaganden).

(58)

ING förutspår en organisk tillväxt av bankens balansräkning på omkring […] % per år under omstruktureringsperioden […]. ING planerar att uppnå merparten av denna tillväxt genom utlåning till realekonomin (hushåll och företag).

(59)

ING håller också på att genomföra en ny ersättningspolicy varvid ING:s styrelse åtar sig att utveckla en hållbar ersättningspolicy för direktionen och personer i ledande befattning. Dessa incitamentprogram kommer att vara kopplade till långsiktig värdeutveckling med hänsyn tagen till risken för och begränsning av möjligheten att ”belöna misslyckanden”.

(60)

ING åtar sig att eliminera den dubbla hävstången så snart som möjligt men senast […].

3.2   Förmåga att uppnå lönsamhet i ett bas- och ett stresscenario

(61)

ING har lämnat in ett bas- och ett stresscenario i syfte att visa företagets förmåga att uppnå långsiktig lönsamhet.

(62)

I basfallet […] ING […]. Vidare antas aktiemarknaderna […].

(63)

I detta beräknade basscenario kommer nettointäkten för gruppen […]. Gruppens totala förtjänst […]. Avkastningen på det egna kapitalet kommer att bli […]. ING:s försäkringsverksamhet kommer att […].

(64)

För bankverksamheten förväntar sig ING en ökning av de riskvägda tillgångarna på omkring […] per år (före avyttringarna), delvis på grund av […]. Intäkterna (exklusive ändringar och försämringar av det verkliga värdet) förväntas […] affärsbanksverksamheten förväntas […] och bankverksamheten som vänder sig till privatpersoner och mindre företag förväntas […].

(65)

ING:s bankverksamhet förväntas uppnå sina interna kapitalmål genom hela prognostiseringsperioden. ING har satt upp nya interna kapitalmål som är […] % för bankens primärkapitalkvot och […] % för dess kärnkapitalkvot. För ING:s försäkringsverksamhet förblir målet för kapitaltäckningskvoten oförändrat på 150 %.

(66)

I basscenariot skulle företagets totala kapitaltäckningsgrad (totalt kapital mot de riskvägda tillgångarna) uppgå till omkring […] under hela omstruktureringsperioden, med de lägsta punkterna […].

(67)

ING:s försäkringsverksamhet kommer att avyttras under omstruktureringsperioden […]. I basfallet antas avyttringarna generera nettointäkter på […] euro.

(68)

I ett alternativt scenario där försäkringsverksamheten avyttras […] förväntar sig ING motsvarande högre nettointäkter […].

(69)

ING har också lämnat in ett stresscenario […].

(70)

[…]. Därutöver förväntas signifikanta ökningar av sannolikheterna för fallissemang. ING förväntar sig också att förlustandelen i händelse av fallissemang (LGD) kommer att vara högre.

(71)

I detta stresscenario kommer ING-gruppens bakomliggande affärsresultat […].

(72)

Trots dessa antaganden för ett stressfall skulle ING:s kapitalisering förbli tillräcklig eftersom företaget fortsätter att uppfylla de rättsliga kraven. […].

(73)

Nederländerna framhåller i detta avseende att ING tillämpade LGD-modeller i stresscenarierna för att beräkna LGD för sina låneportföljer, vilket har godkänts av tillsynsmyndigheten för finansmarknaden, De Nederlandsche Bank (den nederländska centralbanken, nedan kallad DNB) […].

(74)

Vidare har ING tillämpat ytterligare, strängare stressantaganden som vida överstiger det presenterade stresscenariot för hypotekslån för privatpersoner i Nederländerna (20) […]. Även med dessa antaganden förblir ING:s kapitalisering tillräcklig eftersom företaget fortfarande uppfyller de rättsliga kraven och till och med bibehåller en betydande extra kapitalbuffert.

(75)

Nederländerna framhåller att banken har klarat alla tillsynsmyndighetens stresstester i fråga om likviditeten. […].

3.3   Utträdesstrategi

(76)

I ING:s basscenario för omstruktureringsplanen kommer kärnkapitalvärdepappren att återköpas av ING enligt följande:

a)

En första tranch motsvarande 5,0 miljarder euro av det kalkylmässiga beloppet är tänkt att återköpas omkring den 17 december 2009 för ett minimipris på 5,75 miljarder euro. Detta förmodade pris ger Nederländerna en internränta på 15 % och innefattar den grundläggande avkastningen på 8,5 % plus ett tillägg på minst 340 miljoner euro upp till 705 miljoner euro (21) som återspeglar en viss potential för en värdestegring i förhållande till ING:s aktiekurs. Det exakta återköpspriset kommer att bero på ING:s aktiekurs.

b)

En [resterande] tranch motsvarande […] miljarder euro av det kalkylmässiga beloppet kommer att återköpas […] till ett förmodat pris på […] miljarder euro. I detta pris förutsätts ett återköp till 150 % av det nominella värdet (15 euro per aktie) plus 8,5 % upplupen ränta för ett år i överensstämmelse med de ursprungliga villkoren för avtalet om kärnkapitalvärdepappren. Alternativt kan ING [efter] 2011 […] återköpa denna tranch och därefter använda sig av sin konverteringsrätt, varvid Nederländerna skulle erhålla antingen […] miljoner av ING:s stamaktier eller kontanter motsvarande […] miljarder euro plus omkring […] miljoner i upplupen ränta.

c)

[…].

(77)

Sammanlagt kommer […] transaktionerna preliminärt att ge Nederländerna en internränta på [15–25] %. Nederländerna måste anmäla eventuella ändringar av avtalet om inlösen av värdepapper till kommissionen.

(78)

Fram till i dag har ING inte skjutit upp någon betalning av kuponger för primärkapitalhybridinstrument som gruppen har emitterat

(79)

Den 14 oktober 2009 använde ING sig av en köpoption för en lägre klass 2-obligation. ING informerade kommissionen om att man beklagar detta och hävdar att det var ett missförstånd […]. Nederländerna upprepar att man förstod att kommissionen i princip inte betraktar en inlösen av primärkapital-/sekundärkapitalkapitalinstrument som lämplig för banker som befinner sig i en omstruktureringsfas och håller med om att en sådan inlösen i framtiden kommer att diskuteras från fall till fall och bli föremål för kommissionens godkännande, under tre år med start från det datum då detta beslut antas eller till det datum då ING är helt klar med återbetalningen av kärnkapitalvärdepappren till den nederländska staten (inklusive relevant upplupen ränta på kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter) beroende på vad som inträffar först.

(80)

Det finns inte något planerat ensidigt utträde beträffande åtgärden för värdeminskade tillgångar och Nederländerna åtar sig att anmäla ett eventuellt upphörande av åtgärden för värdeminskade tillgångar genom ett avtal till kommissionen. I omstruktureringsplanen antas i basfallet att åtgärden kommer att vara i kraft till efter 2013.

3.4   Nederländernas åtaganden

(81)

När det gäller åtgärden för värdeminskade tillgångar (dvs. kreditmöjligheten för illikvida medel) åtar sig Nederländerna följande:

Från och med den 25 oktober 2009 kommer ING-gruppen att göra tilläggsbetalningar till Nederländerna, som motsvarar en justering av alternativ A-ersättningen med -50 punkter för den finansieringsavgift som ING har erhållit och + 82,6 punkter för den garantiavgift som ING betalar. Den garantiavgiftsrelaterade justeringen omfattar 15,6 punkter vilket motsvarar en justering för perioden från den26 januari 2009 — då kreditmöjligheten för illikvida tillgångar startade (22) (dvs. åtgärden för värdeminskade tillgångar) — till den 25 oktober 2009. Tilläggsbetalningarna kommer att tillämpas i den mån och under den tid som avtalet om kreditmöjlighet för illikvida tillgångar existerar.

Tilläggsbetalningarna kommer att genomföras i form av ett separat avtal mellan ING och Nederländerna för att hålla den ursprungliga kreditmöjligheten för illikvida tillgångar intakt.

Tilläggsbetalningarna, exklusive den del som hör samman med perioden mellan den 26 januari 2009 och den 25 oktober 2009 (dvs. de 15,6 punkter som ingår i den garantiavgiftsrelaterade justeringen) omfattar ingen resterande kompensation om kreditmöjligheten för illikvida tillgångar upphävs i förtid. Den del av de obetalda tilläggsbetalningarna som hör samman med perioden mellan den 26 januari 2009 och den 25 oktober 2009 (dvs. de 15,6 punkter som ingår i den garantiavgiftsrelaterade justeringen) kommer att förfalla till betalning om den ursprungliga transaktionen upphävs helt eller delvis. Om kreditmöjligheten för illikvida tillgångar delvis upphävs kommer denna kompensation för förtida inlösen att tillämpas proportionellt.

Nederländerna åtar sig att anmäla eventuella åtgärder som syftar till en förtida hel eller delvis upphävning av åtgärden för värdeminskade tillgångar till kommissionen.

(82)

När det gäller minskningarna av balansräkningen, åtagandet att avyttra försäkringsverksamheten, ING Direct i Förenta staterna och andra enheter som ska avyttras före utgången av 2013 åtar sig Nederländerna följande:

ING kommer att minska sin balansräkning med 45 % jämfört med den 30 september 2008 före utgången av 2013 och kommer att avyttra den lista med enheter som finns beskriven i skäl 57, särskilt försäkringsverksamheten och ING Direct i Förenta staterna […].

Dessa siffror hänför sig till prognoser som inte tar hänsyn till den eventuella inverkan av organisk tillväxt och som exkluderar ytterligare ökningar som beror på eventuella nya rättsliga krav, såsom exempelvis om bankerna måste ha betydligt större likviditetsbuffertar på grund av (nya) förordningar inom EU. Sådana krav skulle öka balansräkningen avsevärt bortom de nuvarande prognoserna för den organiska tillväxten.

ING kommer inte att ha någon begränsning gällande den organiska (dvs. som inte hör samman med förvärv) tillväxten för balansräkningen för företagets verksamheter. […]. I framtiden kommer ING att ha en allmän policy om att använda tillväxten i de fonder som kunderna har anförtrott för att i huvudsak växa inom segmentet utlåning till realekonomin (företag och konsumenter) och minska sin exponering för högrisktillgångsklasser inom de amerikanska CMBS- och RMBS-värdepappren. […] (23).

När det gäller de enheter som ING åtar sig att sälja (enligt listan i skäl 57) kan kommissionen, om en avyttring av en sådan enhet inte har skett till den 31 december 2013 (exempelvis på grund av ett ingånget slutligt bindande köpeavtal), som svar på en begäran av Nederländerna, i förekommande eller på grund av exceptionella omständigheter komma att bevilja en förlängning av denna tidsperiod (24). Kommissionen kan också i ett sådant fall i) kräva att Nederländerna utser en eller flera (avyttrings-) förvaltare (25), som har valts ut på förhand eller föreslås av ING (och som ska godkännas av kommissionen), […].

Om Nederländerna vill förlänga en tidsperiod ska de lämna in en begäran till kommissionen senast en månad innan perioden löper ut, med angivande av goda skäl för detta. Under exceptionella omständigheter ska Nederländerna ha rätt att begära en förlängning inom den sista månaden av tidsperioden.

(83)

Nederländerna åtar sig vidare att ING kommer att respektera ett förvärvsförbud:

ING kommer att avstå från att förvärva finansiella institutioner under en viss period. Dessa åtaganden ska gälla under en kortare period på tre år med start från datumet för kommissionens beslut eller till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepapper till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter). ING kommer också att, under samma period, avstå från något förvärv av verksamheter som skulle bromsa återbetalningen av kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna.

Trots detta förbud får ING, efter att ha inhämtat kommissionens godkännande, förvärva verksamheter, särskilt om detta är viktigt för att säkerställa den finansiella stabiliteten eller konkurrensen på de relevanta marknaderna.

(84)

Nederländerna åtar sig vidare att ING kommer att respektera ett förbud mot prisledarskap:

ING kommer inte, utan ett förhandsgodkännande från kommissionen, att erbjuda mer fördelaktiga priser på standardiserade ING-produkter (på de marknader som definieras nedan) än de priser som de tre direkta konkurrenterna med bäst priser erbjuder när det gäller de EU-marknader där ING har en marknadsandel på mer än 5 %.

Detta villkor är begränsat till ING:s standardiserade produkter på följande produktmarknader: i) sparandemarknaden för privatpersoner och mindre företag, ii) hypotekslånemarknaden för privatpersoner och mindre företag, iii) förmögenhetsförvaltning i den mån den inbegriper produkter för hypotekslån och sparande eller iv) inlåning för små eller medelstora företag (små eller medelstora företag definieras enligt definitionen för små och medelstora företag som på sedvanligt sätt/för närvarande betjänas av ING i sin verksamhet i det relevanta landet). Så fort ING upptäcker att man erbjuder förmånligare priser för sina produkter jämfört med sina tre konkurrenter med bäst priser, måste ING så snart som möjligt justera, utan onödigt dröjsmål, sitt pris till en nivå som överensstämmer med detta åtagande.

Detta villkor ska gälla i tre år från datumet för det aktuella beslutet eller till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter), beroende på vad som inträffar först. En övervakningsförvaltare som har valts ut på förhand och föreslagits av ING kommer att utses av Nederländerna för att övervaka detta villkor. Övervakningsförvaltaren måste godkännas av kommissionen.

För att stödja ING:s långsiktiga lönsamhet kommer ING Direct att, om inte ett förhandsgodkännande av kommissionen har inhämtats, avstå från prisledarskap när det gäller standardiserade ING-produkter på marknaderna för hypotekslån och sparande som vänder sig till privatpersoner och mindre företag inom EU, under en kortare period på tre år från datumet för det aktuella beslutet eller fram till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter). Så fort ING upptäcker att man har blivit prisledande på en marknad för hypotekslån eller sparande som vänder sig till privatpersoner eller mindre företag inom EU måste ING justera sitt pris, så snart som möjligt och utan onödigt dröjsmål, till en nivå som överensstämmer med detta åtagande.

En övervakningsförvaltare som har valts ut på förhand och föreslagits av ING kommer att utses av Nederländerna för att övervaka detta villkor. Övervakningsförvaltaren måste godkännas av kommissionen.

(85)

Nederländerna åtar sig att följa en rad detaljerade bestämmelser när det gäller avknoppningen av WUH/Interadvies:

ING kommer att bilda ett nytt företag för avyttringen i Nederländerna som kommer att knoppas av från den nuvarande nederländska bankverksamheten som vänder sig till privatpersoner och mindre företag. Detta måste leda till att detta avknoppade nya företag har en lönsam och konkurrenskraftig verksamhet, som är fristående och separerad från de verksamheter som ING behåller och som kan överföras till en lämplig köpare. Detta nya företag kommer att omfatta verksamheten i WUH/Interadvies bankdivision, som för närvarande utgör en del av den nederländska försäkringsverksamheten och ING:s bankverksamhets portfölj med konsumtionslån. WUH/Interadvies är en affärsenhet i ING som ingår i Nationale Nederlanden Insurance-enheten. Det är (företrädesvis) en hypoteksbank som drivs på grundval av sina egna banktillstånd. Det är en lönsam ”fristående” aktör med en egen säljstyrka för kundservice och en oberoende organisation med en solid bakomliggande inkomst. Avknoppningen kommer att ske under överinseende av en övervakningsförvaltare i samarbete med en oberoende förvaltare som håller isär räkenskaperna. I detta sammanhang kan övervakningsförvaltaren, under avknoppningsperioden, rekommendera ING att i avyttringsverksamheten låta sådana materiella och immateriella tillgångar ingå som han eller hon på ett sakligt sätt anser krävs för att säkerställa fullständig överensstämmelse med ING:s ovan nämnda resultatorienterade åtaganden och särskilt avyttringsverksamhetens lönsamhet och konkurrenskraft. Om ING inte är av samma mening som övervakningsförvaltaren i fråga om det objektiva kravet att låta sådana materiella och immateriella tillgångar ingå för att säkerställa lönsamheten och konkurrenskraften hos avyttringsverksamheten ska ING informera övervakningsförvaltningen om detta skriftligen. I ett sådant fall måste ING:s företagsledning och övervakningsförvaltaren hålla ett möte inom […] i syfte att komma överens. Om ingen konsensus nås ska ING och övervakningsförvaltaren tillsammans, utan onödigt dröjsmål, utse en oberoende tredje part med erfarenhet inom den finansiella sektorn (nedan kallad experten) för att höra parternas argument och åstadkomma en lösning. Om ingen sådan lösning nås ska experten inom […] från utnämningen ta ett beslut om det objektiva kravet att inkludera de relevanta därtill hörande materiella eller immateriella tillgångarna i avyttringsverksamheten för att säkerställa dess lönsamhet och konkurrenskraft och parterna ska acceptera expertens beslut i detta avseende och agera därefter. Frågor som hänför sig till oenighet ska nämnas i övervakningsförvaltarens rapport till kommissionen.

ING åtar sig att säkerställa att avyttringsförhållandena blir optimala genom att göra en affärsplan, skapa en Internetplattform och avsätta försäljningsresurser till den avknoppade enheten. ING ska också se till att det finns betalningsfunktionalitet tillgänglig (på kommersiella villkor) om köparen begär detta. Därutöver kommer ING att hjälpa till att skapa en finansavdelning och säkerställa medel under två år efter avyttringen. Efter två år ska ING:s finansieringsstöd gradvis minska. ING:s finansieringsstöd till WUH-verksamheten kommer att baseras på internpriserna för intern finansiering. ING […] kan ansöka hos Nederländerna om statligt garanterad finansiering upp till ett belopp på […] miljarder euro för finansieringen av WUH-verksamheten. I detta fall åtar sig de nederländska myndigheterna att anmäla denna åtgärd separat.

Vidare ska ING under en mellanperiod […] avstå från att aktivt värva kunder från WUH-verksamheten för produkter som WUH-verksamheten förser dessa kunder med vid det datum då det aktuella beslutet antas.

ING ska försöka knoppa av WUH-verksamheten inom […]. Efter avknoppningsperioden […] ska ING särskilja räkenskaperna för WUH-verksamheten och försöka avyttra denna verksamhet […] (26).

En övervakningsförvaltare och en oberoende förvaltare som håller isär räkenskaperna kommer att utses inom […] efter den dag då kommissionen fattar detta beslut och en avyttringsförvaltare kommer att utses […]. Alla förvaltare kommer att utses av Nederländerna och väljas ut på förhand och föreslås av ING. Förvaltarna måste godkännas av kommissionen.

(86)

Kostnaderna för alla förvaltare som utses under omstruktureringsprocessen kommer att bäras av ING.

(87)

För att återställa lönsamheten åtar sig Nederländerna att se till att ING iakttar följande:

ING åtar sig att rikta in sin finansiering mot långsiktig finansiering inom icke-inlåningsområdet så snart marknaderna återgår till mindre ansträngda förhållanden genom att emittera fler skuldebrev med en förfallotid på mer än 1 år. […]

ING ska sträva efter att använda så kallad core debt som eget kapitel i sina dotterbolag så snart det är möjligt och åtar sig att göra så senast […]. Användningen av skuldbaserat kapital elimineras automatiskt om och när ING-gruppen återgår till att vara en reglerad bank.

(88)

När det gäller uppskjutandet av kupongbetalningarna och inlösen av primärkapitalvärdepapper och supplementärkapitalvärdepapper åtar sig Nederländerna att se till att ING iakttar följande:

Om en nyemission genomförs som överstiger det som krävs för att återbetala 50 % av kärnkapitalvärdepappren, inklusive relevant upplupen ränta och utträdespremieavgiften, kommer ING inte att vara tvunget att skjuta upp kupongbetalningarna för hybrider den 8 och 15 december 2009 (27) och eventuella kupongbetalningar för hybrider efter detta.

Om en sådan nyemission inte inträffar och ING gick med förlust under det föregående året kommer ING att vara tvunget att skjuta upp hybridkupongerna, i den mån ING har rätt att göra detta, i tre år från och med datumet för kommissionens beslut eller fram till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter), beroende av vad som inträffar först.

De nederländska myndigheterna förstår att kommissionen är emot att mottagare av statligt stöd ersätter sina egna medel (eget kapital och efterställda skulder) när deras verksamhet inte genererar tillräckliga vinster (28) och att kommissionen i detta sammanhang i princip motsätter sig inlösen av sekundärkapital och primärkapitalhybrider. ING beklagar missförståndet när det gäller inlösen av lägre sekundärkapitalobligationer den 14 oktober 2009. Inlösen av sekundärkapital och primärkapitalhybrider kommer i framtiden att föreslås från fall till fall till kommissionen för godkännande, under en kortare period på tre år med start från datumet för kommissionens beslut eller till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter).

(89)

Nederländerna åtar sig att ING ska avstå från marknadsföring i stor skala med åberopande av rekapitaliseringsåtgärden som en fördel i konkurrenssammanhang.

(90)

Nederländerna åtar sig att ING kommer att bibehålla begränsningarna i fråga om sina ersättningspolicyer och marknadsföringsaktiviteter så som man har åtagit sig enligt avtalen om kärnkapitalvärdepappren och kreditmöjligheten för illikvida tillgångar.

(91)

ING och Nederländerna åtar sig att förse kommissionen med en lägesrapport om genomförandet av omstruktureringsplanen var sjätte månad från och med datumet för detta beslut.

(92)

De nederländska myndigheterna åtar sig att hela ING:s omstrukturering kommer att vara slutförd före utgången av 2013.

4.   SKÄLEN TILL ATT GRANSKNINGSFÖRFARANDET INLEDDES

(93)

I sitt beslut om att inleda ett förfarande uttryckte kommissionen tvivel om den första åtgärdens förenlighet med meddelandet om värdeminskade tillgångar, och mer specifikt i fråga om värdering och delat ansvar. Kommissionen fann dock att åtgärden stämde överens med villkoren för tillgångar som kan omfattas av räddningsåtgärder, kapitalförvaltningsarrangemang, insyn och fullständig redovisning och en garantiavgift enligt vad som anges i meddelandet om värdeminskade tillgångar.

(94)

När det gäller värderingen hävdade Nederländerna att det verkliga ekonomiska värdet för portföljen uppgick till 97,3 % av det nominella värdet i basscenariot och till 88,8 % av det nominella värdet i stresscenariot. På grundval av detta överfördes portföljen till Nederländerna med 90 % av det nominella värdet. Kommissionen uttryckte tvivel om bedömningen av det verkliga ekonomiska värdet, särskilt när det gäller valet av diskonteringsränta, antaganden om bostadspriser, kreditförstärkningsnivåer och övriga värderingsfrågor.

(95)

När det gäller ansvarsfördelningen uttryckte kommissionen tvivel om finansieringsavgiftens nivå och om avgiften för förvaltningen som Nederländerna betalade till ING var lämplig. Vidare hyste kommissionen tvivel om värderingen av portföljen, eftersom varje negativ slutsats om granskningen av värderingen direkt kunde påverka bedömningen av garantiavgiften.

5.   BEDÖMNING AV STÖDET

5.1   Förekomsten av stöd

(96)

Enligt artikel 87.1 i fördraget är stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den gemensamma marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna.

(97)

Kommissionen har redan i beslutet om att inleda ett förfarande fastställt att rekapitaliseringen av ING utgör statligt stöd som uppgår till summan av kapitaltillskottet, dvs. 10 miljarder euro.

(98)

Ändringen av återbetalningspremien utgör också statligt stöd i den mån staten avstår sin rätt att erhålla intäkter. Eftersom ING redan har godtagit en återbetalningspremie på 150 % är varje minskning en efterskänkt intäkt. Modifieringen av återbetalningsvillkoren för det nederländska kapitaltillskottet leder till en ytterligare fördel för ING. Detta motsvarar ytterligare stöd på omkring 2 miljarder euro, såsom anges i skäl 34.

(99)

När det gäller åtgärden för värdeminskade tillgångar har kommissionen konstaterat i beslutet om att inleda ett förfarande att denna åtgärd utgör stöd. Det stödbelopp som åtgärden för värdeminskade tillgångar ger upphov till beräknas som skillnaden mellan överföringspriset (baserat på det verkliga ekonomiska värdet) och marknadspriset för den överförda portföljen. Enligt den information som de nederländska myndigheterna har lämnat uppgick det totala nominella värdet för alternativ A-portföljen till 39 miljarder US-dollar den 31 december 2008. 80 % av portföljen har överförts till Nederländerna till 87 % av det nominella värdet (baserat på den ändrade åtgärden), vilket motsvarar 27,1 miljarder US-dollar. Enligt den information som de nederländska myndigheterna har lämnat uppgick det totala marknadsvärdet för alternativ A-portföljen till 25,8 miljarder US-dollar den 31 december 2008, av vilka 80 % (20,6 miljarder US-dollar) har överförts till Nederländerna. Den resulterande skillnaden mellan överföringspriset och marknadspriset för den överförda portföljen är 6,5 miljarder US-dollar, vilket motsvarar omkring 5,0 miljarder euro (29). Stödbeloppet som uppstår på grund av åtgärden för värdeminskade tillgångar anses därför vara 5 miljarder euro.

(100)

Kapitaltillskottet på 10 miljarder euro har inledningsvis fördelats enligt följande inom gruppen: 5 miljarder euro till ING:s bankverksamhet, 4 miljarder euro till ING:s försäkringsverksamhet och 1 miljard euro på holdingnivå. ING har möjlighet att överföra kapitaltillskottet när som helst mellan ING:s bankverksamhet, ING:s försäkringsverksamhet och holdingnivån.

(101)

85 % av kassaflödet som överfördes till Nederländerna inom ramen för åtgärden för värdeminskade tillgångar omfattade tillgångar som ägdes av ING:s bankverksamhet och 15 % omfattade tillgångar som ägdes av ING:s försäkringsverksamhet. Av det totala stödbeloppet som åtgärden för värdeminskade tillgångar gav upphov till (5 miljarder euro) kan därför 4,25 miljarder euro tillskrivas ING:s bankverksamhet och 0,75 miljarder euro tillskrivas ING:s försäkringsverksamhet.

(102)

Detta leder till ett totalt stödbelopp för ING:s bankverksamhet på 9,25 miljarder euro (motsvarande 2,7 % av de riskvägda tillgångarna för ING:s bankverksamhet (30)), ett totalt stödbelopp för ING:s försäkringsverksamhet på 4,75 miljarder euro (motsvarande 50 % av solvensmarginalkraven för ING:s försäkringsverksamhet (31)) och 1 miljard som förblir på holdingnivån.

(103)

För enkelhets skull och för samstämmigheten med de villkor som används i meddelandet om värdeminskade tillgångar kan det totala stödbeloppet också uttryckas i riskvägda tillgångar enbart för ING:s bankverksamhet. I detta fall leder båda åtgärderna tillsammans plus det ytterligare stöd som uppstår vid minskningen av återbetalningspremien på 2 miljarder euro till ett stödinslag på omkring 17 miljarder euro, vilket uppgår till omkring 5 % av de riskvägda tillgångarna för ING:s bankverksamhet.

(104)

Därutöver erhöll ING 5 miljarder euro och 9 miljarder US-dollar i stöd från den nederländska garantiordningen. På grundval av den rådande växelkursen på 1,3 för euro/US-dollar vid den tidpunkt då dessa åtgärder beviljades, uppgår de beviljade garantierna till omkring 12 miljarder euro vilket motsvarar omkring 1 % av hela balansräkningen för gruppen. Garantierna beviljades vid en tidpunkt då marknadsvillkoren försämrades och det var svårt för bankerna att skaffa medel. Därför skulle dessa garantier inte ha tillhandahållits av en investerare i en marknadsekonomi och utgör ytterligare stöd, möjligtvis upp till det nominella beloppet (32).

(105)

Vidare vidhåller Nederländerna att ING kommer att […] ytterligare […] miljarder euro i garantier från Nederländerna för att avyttra banken WUH/Interadvies som vänder sig till privatpersoner och mindre företag, vilket inte har beviljats ännu och som det fortfarande måste fastställas om huruvida det finns behov för att göra. Nederländerna betraktar detta som ytterligare omstruktureringsstöd till stödmottagaren som kommer att anmälas senare. Kommissionen är i princip inte emot ett sådant stöd så länge det är begränsat till vad som är nödvändigt för att omstrukturera ING (33) och så länge det ersätts på ett tillräckligt sätt.

(106)

Sammanlagt kommer därför ING att erhålla omstruktureringsstöd på upp till [12–22] miljarder euro i likviditetsgarantier och annat stöd på omkring 17 miljarder euro, vilket uppgår till omkring 5 % av bankens riskvägda tillgångar.

5.2   Förenlighet med den gemensamma marknaden

5.2.1   Tillämpning av artikel 87.3 b i fördraget

(107)

Artikel 87.3 b i fördraget ger kommissionen befogenhet att besluta att stödet är förenligt med den gemensamma marknaden om det är avsett att ge ”stöd för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi”. Kommissionen erkänner i sitt senaste godkännande av förlängningen av den nederländska stödordningen (34) att hotet för en allvarlig störning i den nederländska ekonomin på det hela taget kvarstår och att åtgärderna som stöder banker är lämpliga för att hantera detta hot.

(108)

Mot bakgrund av ING:s betydelse när det gäller utlåningen för specifika regionala marknader, dess gränsöverskridande närvaro samt dess integrering och samarbete med andra banker accepterar kommissionen att ING är en bank av systemisk betydelse. […]. Kommissionen drar därför slutsatsen att ett sådant misslyckande skulle medföra allvarliga konsekvenser för den nederländska finanssektorn och dess realekonomi. Stödet måste därför bedömas enligt artikel 87.3 b i fördraget.

5.2.2   Förenligheten för åtgärden för värdeminskade tillgångar

(109)

Behandlingen av åtgärder i form av medlemsstaternas övertagande av värdeminskade tillgångar enligt artikel 87.3 b i fördraget bedöms baserat på meddelandet om värdeminskade tillgångar. I meddelandet om värdeminskade tillgångar fastställs de principer som måste följas vid varje åtgärd i form av övertagande av värdeminskade tillgångar.

(110)

De tvivel som uttrycktes i beslutet om att inleda ett förfarande om att åtgärden för värdeminskade tillgångar inte uppfyller de villkor för förenlighet som gäller för att övertagandet av de värdeminskade tillgångarna som anges i meddelandet om värdeminskade tillgångar har minskat.

(111)

De nederländska myndigheterna åtog sig att ändra åtgärden genom en ökning av den garantiavgift som ING betalar till Nederländerna med 82,6 (35) punkter per år, varvid det resulterande överföringspriset för åtgärden, liksom avgiftens struktur har ändrats. Vidare har finansieringsavgiften minskats med 50 punkter per år.

(112)

För det första kommissionen att av den ökning med 82,6 punkter per år för garantiavgiften är 52 punkter per år avsedda att minska överföringspriset för tillgångarna i portföljen från 90 % nominellt värde till 87 % nominellt värde. Det ändrade överföringspriset medför att överföringspriset hamnar i linje med uppskattningarna av det verkliga ekonomiska värdet för portföljen som skulle vara ett resultat av användningen av rimliga antaganden. Efter beslutet om att inleda ett förfarande har de nederländska myndigheterna lämnat in reviderade värderingar av portföljen. Efter att kommissionen hade uttryckt tvivel om de antaganden om bostadspriserna och diskonteringsräntorna som användes i den inledande värdering av portföljen som gjordes av Dynamic Credit Partners, har de nederländska myndigheterna försett kommissionen med värderingsresultat, för vilka samma värderingsmetod har använts men som baseras på mer konservativa antaganden om bostadspriserna och diskonteringsräntorna. Kommissionen justerade resultatet med avseende på ytterligare faktorer efter samråd med sina externa experter. Baserat på denna analys drog kommissionen slutsatsen att ett verkligt ekonomiskt värde uppskattat till 87 % kan accepteras mot bakgrund av kraven i meddelandet om värdeminskade tillgångar beträffande värderingsmetoder och försiktiga antagande, vilka beskrevs i beslutet om att inleda ett förfarande. Med en justering av det verkliga ekonomiska värdet till 87 % har därför kommissionens ursprungliga tvivel minskat.

(113)

I sitt beslut om att inleda ett förfarande uttryckte kommissionen tvivel om förvaltningsavgiftens nivå, som ursprungligen var satt till 25 punkter per år. Genom en ökning av garantiavgiften med 15 punkter per år (utöver 52 punkter per år för värderingsjusteringen och 15,6 punkter per år för tidsjusteringen) minskades förvaltningsavgiften till 15 punkter per år vilket är en acceptabel nivå mot bakgrund av storleken på den förvaltade portföljen. Kommissionens tvivel i fråga om finansieringsavgiften som uttrycktes i beslutet om att inleda ett förfarande har också beaktats, genom att finansieringsavgiften har minskats med 50 punkter per år. På detta sätt har finansieringsavgiften bringats i linje med Nederländerna finansieringskostnad, enligt den information som kommissionen har mottagit från de nederländska myndigheterna (36). Kommissionens inledande betänkligheter i fråga om förvaltnings- och finansieringsavgiften har minskat.

(114)

När det gäller ansvarsfördelningen anges i avsnitt 5.2 i meddelandet om värdeminskade tillgångar att bankerna som en allmän princip i största möjliga utsträckning ska bära de förluster som hänför sig till värdeminskade tillgångar. Kommissionen anser att en lämplig nivå på ansvarsfördelningen endast kan uppnås om de värdeminskade tillgångarna överförs till staten till ett överföringspris som inte överstiger det verkliga ekonomiska värdet (37). Kommissionen har övertygats i detta avseende genom det reviderade överföringspriset enligt vad som anges i skäl 112.

(115)

Justeringen av överföringspriset uppnås i detta fall genom en ökning av garantiavgiften på 52 punkter per år som med nettonuvärdet motsvarar skillnaden mellan 90 % och 87 % i nominellt värde. Detta överensstämmer med beslutet om att inleda ett förfarande där kommissionen godkände avtalet om kassaflödesswap och ansåg att justeringarna av värderingen skulle ske genom en ändring av garantiavgiften. Därför uppfyller åtgärden för värdeminskade tillgångar de villkor som hör samman med lämplig ansvarsfördelning.

(116)

Slutligen träder den ändrade åtgärden för värdeminskade tillgångar i kraft den 25 oktober 2009, samtidigt som betalningarna måste ske enligt den ursprungliga transaktionsavgiftsstrukturen, som var mer förmånlig för ING, från den 26 januari 2009 till den 25 oktober 2009. För att kompensera för de betalningar som ING har gjort till staten under denna period måste garantiavgiften ökas med 15,6 punkter per år. Denna ändring krävs för att kunna betrakta åtgärden som förenlig med meddelandet om värdeminskade tillgångar från den 26 januari 2009. Ökningen höjer dock inte värderingen av portföljen eller ansvarsfördelningen eftersom den endast säkerställer tillämpningen av meddelandet om värdeminskade tillgångar från det datum då åtgärden för värdeminskade tillgångar träder i kraft, dvs. retroaktivt.

5.2.3   Omstruktureringsstödets förenlighet

(117)

Kommissionen måste bedöma fortsättningen på alla tidigare undsättningsstödåtgärder som omstruktureringsstöd. Förenligheten för omstruktureringsstödet bedöms på grundval av omstruktureringsplanen enligt kommissionens meddelande om återställandet av lönsamheten och bedömningen av omstruktureringsåtgärder inom finanssektorn under den rådande krisen enligt reglerna om statligt stöd (38) (nedan kallat omstruktureringsmeddelandet). Även om det i tidigare beslut har hänvisats till riktlinjerna för statligt stöd till undsättning och omstrukturering av företag i svårigheter (39), har kommissionen klargjort i punkt 49 i omstruktureringsmeddelandet att allt stöd som har anmälts till kommissionen före den 31 december 2009 kommer att bedömas som omstruktureringsstöd till banker enligt omstruktureringsmeddelandet i stället för riktlinjerna för statligt stöd till undsättning och omstrukturering av företag i svårigheter.

(118)

I omstruktureringsmeddelandet definieras inte under vilka omständigheter en bank kan behöva lägga fram en omstruktureringsplan utan man hänvisar till tidigare meddelanden.

(119)

Kommissionen anser att ING bör genomgå en genomgripande omstrukturering särskilt eftersom stödmottagaren redan har erhållit statligt stöd som bidrar till att täcka eller undvika förluster som redan sammanlagt överstiger 2 % av bankens totala riskvägda tillgångar. Denna ståndpunkt överensstämmer med punkt 4 i omstruktureringsmeddelandet och punkt 55 i meddelandet om värdeminskade tillgångar, liksom ING:s tidigare åtaganden (40).

(120)

Vid bedömningen av en omstruktureringsplan säkerställer kommissionen att banken kan återställa en långsiktig lönsamhet utan statligt stöd (avsnitt 2 i omstruktureringsmeddelandet).

(121)

I omstruktureringsmeddelandet erinras i detta sammanhang om att stater har rekapitaliserat banker i första hand för att säkra den finansiella stabiliteten snarare än för att återställa lönsamheten. Långsiktig lönsamhet förutsätter således att allt statligt stöd antingen återbetalas på sikt, såsom planerat vid tidpunkten för beviljandet, eller att ersättning erläggs på normala marknadsvillkor så att det garanteras att allt ytterligare statligt stöd upphör. I omstruktureringsplanen anges en övertygande strategi för återbetalning av Nederländernas kapital, som till och med kommer att påbörjas innan detta beslut utfärdas.

(122)

I omstruktureringsmeddelandet förklaras att långsiktig lönsamhet har uppnåtts när en bank kan täcka alla sina kostnader, inbegripet avskrivningar och finansiella kostnader, och uppvisa en rimlig avkastning på eget kapital, med beaktande av bankens riskprofil. Så som anges i skäl 65 visar omstruktureringsplanen hur ING kommer att uppvisa en tillräcklig lönsamhet för att täcka alla sina kostnader inbegripet avskrivningar och finansiella kostnader och uppvisa en rimlig avkastning på eget kapital, med beaktande av bankens riskprofil.

(123)

I omstruktureringsplanen visas också att ING kan uppfylla de relevanta rättsliga kraven även i stresscenarier med en utdragen global konjunkturnedgång enligt punkt 13 i omstruktureringsmeddelandet. Den information som de nederländska myndigheterna har lämnat tyder på att ING skulle vara lönsamt även i stresscenarier med konservativa antaganden som kommissionen har granskat. Kommissionen noterar att när det gäller LGD-nivåerna för den nederländska hypotekslåneportföljen för privatpersoner och mindre företag har de modeller som ING har använt godkänts av DNB, den nederländska tillsynsmyndigheten. I fråga om kvaliteten på ING:s nederländska hypotekslåneportfölj har ytterligare stränga stressantaganden tillämpats för den nederländska hypotekslånemarknaden. Även med de ytterligare stressantagandena skulle ING fortfarande uppfylla kapitalkraven enligt informationen från de nederländska myndigheterna.

(124)

De planerade avyttringarna kommer att generera överskottskapital med tiden, vilket ytterligare kommer att stärka ING:s kapitalbas.

(125)

I överensstämmelse med punkt 10 i omstruktureringsmeddelandet identifieras för det andra i planen orsakerna till bankens svårigheter och bankens egna brister samt förklaras hur de föreslagna omstruktureringsåtgärderna kommer att lösa bankens tidigare problem. I detta avseende anges i omstruktureringsplanen att stödmottagaren kommer att förbättra sin kapitalstruktur genom att eliminera den dubbla hävstången och öka sin kärnkapitalkvot. ING kommer därför att befinna sig i en bättre position för att möta eventuella en negativ ekonomisk utveckling i framtiden och täcka oväntade förluster även efter en återbetalning av kapitalet från Nederländerna.

(126)

Alternativ A-portföljen har identifierats som huvudorsaken till det upprepade behovet av statligt stöd. Farhågor på marknaden om eventuella nedskrivningar av alternativ A-portföljen har varit en av de utlösande faktorerna för rekapitaliseringsåtgärden innan den täcktes av åtgärden för värdeminskade tillgångar. Sådana farhågor på marknaden har minskat genom åtgärden för värdeminskade tillgångar. […]. I detta avseende upphäver den planerade avyttringen av ING Direct i Förenta staterna, så som anges i omstruktureringsplanen, en huvudkälla till svårigheter som ledde till statens ingripande.

(127)

ING kommer att fortsätta minska sin exponering för högrisktillgångsklasser och inte sträva efter att öka sin fastighetsexponering. ING kommer också att sälja eller minska exponeringen för andra riskfyllda verksamheter och tillgångar.

(128)

Vidare har ING infört ett bredare risk- och kostnadsminskningsprogram, som också tar hänsyn till gruppens komplexitet genom att först skapa bank- och försäkringsdivisioner och därefter avyttra hela försäkringsdelen i företaget. I planen visas särskilt att ING Direct kommer att anta en [försiktig] affärsstrategi och avstå från […] prissättning, vilket understryks av förbudet mot prisledarskap i skäl 53 och skäl 84.

(129)

Därutöver åskådliggör planen att ING anpassar sig enligt den läxa man lärde sig av krisen i linje med punkt 11 i omstruktureringsmeddelandet. Exempelvis förklaras i planen att ING har för avsikt att ändra sin ersättningspolicy för att fokusera banken mot långsiktiga resultat och på så sätt undvika att belöna misslyckanden. […].

(130)

Därför dras slutsatsen att omstruktureringsplanen är lämplig för att återställa bankens långsiktiga lönsamhet.

(131)

Omstruktureringsplanen sörjer vidare för ett eget bidrag till omstruktureringskostnaderna (se avsnitt 3 i omstruktureringsmeddelandet). Omstruktureringsplanen visar att ING sörjer för en lämplig ansvarsfördelning i linje med omstruktureringsmeddelandet, vilket är viktigt för att hindra ett överdrivet risktagande.

(132)

För det första har Nederländerna åtagit sig att justera villkoren i åtgärden för värdeminskade tillgångar så att åtgärden anpassas till de krav som anges i meddelandet om värdeminskade tillgångar.

(133)

För det andra kommer ING att betala en adekvat ersättning för sitt kapitaltillskott som överensstämmer med meddelandet om rekapitalisering av finansinstitut under den rådande finanskrisen: begränsning av stödet till minsta möjliga och garantier mot otillbörlig snedvridning av konkurrensen (41) (nedan kallat rekapitaliseringsmeddelandet). Denna bedömning ändras inte av modifieringen av återbetalningsvillkoren eftersom dessa utgör en premie för förtida inlösen. En sådan premie för förtida inlösen utgör en ändring av rekapitaliseringbeslutet. Det är godtagbart eftersom kommissionen uppmuntrar förtida återbetalning. Motivet till sådana inlösenincitament är att en inlösen avlägsnar de pågående effekterna av bankens fördelar av det statliga stödet. Detta har tillämpats i kommissionens beslut som har fattats till följd av rekapitaliseringsmeddelandet, såsom SNS och Aegon (se skäl 33) och bör efter vederbörliga ändringar tillämpas här. Mot bakgrund av att kapitaltillskottet kommer att ge Nederländerna en internränta på 15 % verkar minskningen av överkursen för inlösen också motiverad som sådan eftersom en sådan internränta är en adekvat ersättning enligt rekapitaliseringsmeddelandet. Följaktligen ska minskningen av överkursen av inlösen betraktas som ett förenligt omstruktureringsstöd.

(134)

För det tredje kommer ING att betala en adekvat ersättning för sina garantier för medelfristiga skulder i linje med den nederländska garantiordningen som, i sin tur, överensstämmer med meddelandet om tillämpning av reglerna om statligt stöd på åtgärder till förmån för finansinstitut med anledning av den globala finanskrisen (42).

(135)

Nederländerna har också åtagit sig ett stort antal planerade avyttringar i ING:s globala försäkringsverksamhet, företagets kapitalförvaltningsverksamhet och dess förmögenhetsförvaltningsverksamhet i Schweiz och utanför Europa, vilket bidrar till att täcka omstruktureringskostnaderna.

(136)

Vidare förutspås i omstruktureringsplanen att ING kommer att anskaffa kapital motsvarande 5 miljarder euro via en nyemission 2009, som kommer att leda till en försvagning av de befintliga aktieägarnas rättigheter. Detta kan betraktas som ett betydande eget bidrag från befintliga tillhandahållare av kapital.

(137)

En begränsning av stödet till vad som är nödvändigt kommer också att säkerställas genom Nederländernas åtagande om att stödmottagaren inte kommer att förvärva några finansiella institutioner i allmänhet eller andra verksamheter, om detta leder till en långsammare återbetalning av det kapital som har erhållits från Nederländerna. Detta säkerställer att banken kommer att avstå från att förvärva […].

(138)

ING har dock tidigare inte uppfyllt kommissionens policy om kapitalinstrument av primärkapital och sekundärkapital, så som anges i punkt 26 i omstruktureringsmeddelandet (43). Kommissionen klargjorde där att i samband med en omstrukturering är därför skönsmässig uppvägning av förlusterna (till exempel genom upplösning av reserver och minskning av det egna kapitalet) från den stödmottagande banken sida för att kunna klara av att betala utdelning och kuponger för utestående efterställda skulder i princip inte förenlig med målet om ansvarsfördelning. Samtidigt som kommissionen erkänner att ING inte längre kommer att lösa in primärkapital- och sekundärkapitalinstrument utan ett formellt godkännande från kommissionen, följde inlösen den 14 oktober 2009 inte denna princip och bör kompenseras med ytterligare åtgärder för att mildra snedvridningen av konkurrensen.

(139)

På motsvarande sätt är det olyckligt att ING gjorde skönsmässiga kupongbetalningar 2009 utan någon lämplig motivering även om företaget gick med förlust 2008. Även om kommissionen i princip anser att ett kupongförbud också behövs när det gäller ING, konstaterar man att ett sådant förbud inte längre skulle krävas i detta fall under förutsättning att ING återbetalar 5 miljarder euro före den 31 januari 2010. Detta skulle innefatta kupongbetalningarna av den 8 och den 15 december 2009. Förtida återbetalning av en betydande del av det statliga stöd som har beviljats till förmån för Nederländerna minskar kommissionens nuvarande farhågor om att sådana kupongbetalningar hindrar ING från att uppnå långsiktig lönsamhet utan statligt stöd. Om en bank kan anskaffa ett sådant betydande kapital från marknaden och har en klar strategi på medellång sikt bör det inte längre begränsas i sin användning av detta kapital och om och i det fall det inte hotar genomförandet av omstruktureringsplanen. Detta har visats i omstruktureringsplanen.

(140)

Omstruktureringsplanen är också förenad med tillräckliga struktur- och beteendeåtgärder som tar itu med snedvridningen av konkurrensen. I omstruktureringsmeddelandet förklaras att snedvridning av konkurrensen kan uppstå i de fall då bankerna konkurrerar med varandra på grundval av kvaliteten på sina produkter och tjänster, medan andra tar alltför stora risker eller har en affärsmodell som inte är hållbar. Statligt stöd förlänger sådan snedvridning av konkurrensen eftersom det innebär ett konstlat stöd till stödmottagarnas marknadsstyrka. På så sätt kan stödet uppmuntra till ett överdrivet risktagande inom banksystemet samtidigt som det minskar incitamenten för dem som inte får stöd att konkurrera, investera och ägna sig åt innovation. Statligt stöd kan också undergräva den inre marknaden genom att skapa hinder för inträde på marknaden och undergräva incitamenten till gränsöverskridande verksamhet.

(141)

I punkt 31 i omstruktureringsmeddelandet noteras att vid bedömningen av stödbeloppet och den resulterande snedvridningen måste kommissionen ta hänsyn till både beloppet i absoluta tal och i förhållande till det statliga stöd som har erhållits. I detta avseende har ING erhållit ett betydande stödbelopp som motsvarar 5 % av de riskvägda tillgångarna, om det uttrycks i riskvägda tillgångar för ING:s bankverksamhet. Denna nivå ligger långt över utlösningsnivån på 2 % av de riskvägda tillgångarna (44). Därutöver har ING erhållit en betydande mängd garantier, som dock inte behöver resultera i åtgärder för att mildra snedvridning av konkurrensen enligt punkt 31 i omstruktureringsmeddelandet, eftersom ING inte hade något finansieringsproblem (som garantier normalt ska undanröja) utan uppmuntrades av Nederländerna att ta dessa garantier för att kunna låna till realekonomin. Vidare verkar det inte finnas något skäl till varför, i detta läge, de ytterligare garantier som finns med i omstruktureringsplanen för avknoppningen av WUH/Interadvies skulle kräva några ytterligare åtgärder för att mildra snedvridning av konkurrensen. Denna åtgärd är i sig en åtgärd som är avsedd att ta itu med snedvridning på marknaden eftersom den endast är tänkt att möjliggöra avknoppningen av WUH/Interadvies.

(142)

Kommissionen drar därför slutsatsen att stödbeloppet till stödmottagaren är för stort. Följaktligen krävs betydande åtgärder för att avhjälpa snedvridning av konkurrensen. Kompensationsåtgärderna bör ökas enligt punkt 31 i omstruktureringsmeddelandet på grund av en otillräcklig ansvarsfördelning som följer av att kommissionens policy om primärkapital- och sekundärkapitalinstrument enligt punkt 26 i omstruktureringsmeddelandet inte har följts, så som förklaras i detalj i skäl 138 ff. i detta beslut (45).

(143)

Kommissionen anser att ING har vidtagit de åtgärder som krävs för att ta itu med mycket stora snedvridningar av konkurrensen eftersom det i omstruktureringsplanen ingår en rad avyttringar för att minska stödmottagarens marknadsnärvaro. I detta avseende kommer stödmottagaren att minska sin balansräkning med 45 % före utgången av 2013 jämfört med balansräkningen den 30 september 2008. Dessa åtgärder beror endast till en mycket begränsad del på skuldreduceringen (så kallad deleverage) och omfattar i huvudsak avyttringen av hela ING:s försäkrings- och kapitalförvaltningsverksamhet samt bankverksamheten som vänder sig till privatpersoner och mindre företag i Nederländerna, förmögenhetsförvaltningen i Schweiz och bankverksamheten på annat håll utanför Europa. Storleken på de föreslagna avyttringarna är lämplig för att mildra snedvridning av konkurrensen, även mot bakgrund av de försvårande omständigheter som nämns i skälen 138 och 139.

(144)

Därutöver gynnar omstruktureringsplanen även en effektiv konkurrens och hindrar marknadsinflytande och negativa incitament för gränsöverskridande verksamhet enligt punkt 32 i omstruktureringsmeddelandet genom avknoppningen av en hel enhet från ING:s verksamhet på den nederländska marknaden som vänder sig till privatpersoner och mindre företag. Kommissionen har identifierat sådana marknadsförhållanden särskilt i Nederländerna där bankmarknaden som vänder sig till privatpersoner och mindre företag är mycket koncentrerad och ING är en av de ledande aktörerna som kan bibehålla sin marknadsandel med hjälp av statligt stöd. WUH/Interadvies-verksamheten är ändamålsenlig eftersom den är lämpad att utgöra en lönsam verksamhet i framtiden, som kan konkurrera inom bankverksamheten som vänder sig till privatpersoner och mindre företag i Nederländerna.

(145)

Enligt Nederländerna kommer avknoppningen att kunna öka konkurrensen på en mycket koncentrerad marknad, under förutsättning att den leder till en bra marknadsandel inom hypotekslåneverksamheten och konsumtionslån och vissa inlåningsverksamheter. Enheten kommer att vara en fullt utvecklad bankverksamhet som har en välutrustad backoffice-avdelning och ett fullt utvecklat Internetgränssnitt med ett betalningssystem som finansieras av ING. Det faktum att det inte finns något filialnätverk, som vanligtvis är en viktig faktor för en bankverksamhet i de flesta medlemsstater, kompenseras åtminstone delvis genom bankverksamheten på Internet, som också är en viktig distributionskanal för bankprodukter i Nederländerna. Inlåningen kan kopplas till WUH/Interadvies via den erhållna Internetplattformen. Mot bakgrund av den kunskap och den personal som den nya enheten erbjuds kommer den att kunna vidareutveckla den befintliga verksamheten och eventuellt inrätta filialer.

(146)

Kommissionen noterar vidare de nederländska myndigheternas argument, som det hänvisas till i skäl 56, om att girokontoprodukter är av relativt mindre betydelse i Nederländerna för korsförsäljningen av andra bankprodukter som vänder sig till privatpersoner och mindre företag. I detta avseende, och i avsaknad av avvikande indikationer, accepterar kommissionen att girokontoprodukter kan vara av relativt liten betydelse i Nederländerna för korsförsäljningen av andra bankprodukter som vänder sig till privatpersoner och mindre företag

(147)

Slutligen noterar kommissionen att ING har gjort flera åtaganden om att se till att verksamheten är lönsam, såsom tillsättningen av en oberoende förvaltare som håller isär räkenskaperna och en övervakningsförvaltare. Båda bör säkerställa att verksamhetens rättigheter och andra materiella och immateriella tillgångar (som ska knoppas av) skyddas, försvaras och värnas mot ING. Även den befintliga arbitragemekanismen, som kräver att den nya enheten får allt som behövs för att nå lönsamhet, kommer att se till att ING följer sina åtaganden enligt detta beslut. Vidare kommer inte ING att rikta in sig på kunderna från den avknoppade enheten när det gäller de produkter som överförs till WUH/Interadvies även om ING fortfarande har befintliga kundrelationer. Dessutom kommer ING att tillhandahålla finansiering för WUH/Interadvies […] efter investeringen även om finansieringsbeloppet gradvis kommer att minska under denna period. Vidare kommer kommissionen att […] för att se till att verksamheten säljs med hjälp av en avyttringsförvaltare […]. Alla dessa element bidrar till att enheten kommer att vara lönsam och ökar därmed konkurrensen på den nederländska bankmarknaden som vänder sig till privatpersoner och mindre företag. Kommissionen accepterar därför att avyttringen av WUH/Interadvies kan göra det möjligt för en ny konkurrent att utveckla en verksamhet inom bankmarknaden som vänder sig till privatpersoner och mindre företag i Nederländerna och kan bidra med ny konkurrenskraft på denna marknad.

(148)

Utöver detta har Nederländerna också åtagit sig att införa ett förvärvsförbud som hindrar ING från att förvärva attraktiva verksamheter som sannolikt kommer att föras ut på marknaden på grund av den allmänna omstruktureringen av finansiella företag och hela sektorn (46). Detta förhindrar en organisk tillväxt av ING och gör det möjligt för andra företag som inte har erhållit något statligt stöd att köpa sådana verksamheter.

(149)

Kommissionen överväger ett förbud mot prisledarskap i linje med kraven i omstruktureringsmeddelandet för att se till att statligt stöd inte kan användas för att erbjuda villkor som konkurrenter som inte får statligt stöd inte har möjlighet att erbjuda (punkt 44). I linje med punkt 32 i omstruktureringsmeddelandet är det inte säkert att ett åtagande om prisledarskap krävs på de marknader där betydande strukturåtaganden har tillhandahållits. Beroende på varje enskilt fall kan förbudet anta olika former i syfte att uppnå den mest lämpliga balansen mellan olika sätt att ta itu med snedvridning, som beror på stöd, och konkurrenskraftiga marknadsvillkor (47).

(150)

Nederländerna har valt ett generellt förbud mot prisledarskap, varvid ING inte kommer att erbjuda mer förmånliga priser än sina tre konkurrenter med bäst priser. Det är ett lämpligt åtagande eftersom det gäller alla marknader där banken är väletablerad med en marknadsandel på minst 5 % (48). Vidare åtog sig ING och de nederländska myndigheterna att respektera ett förbud mot prisledarskap oberoende av marknadsandel när det gällde ING Direct i Europa. Detta är motiverat på grund av information som kommissionen har mottagit som pekar mot ett aggressivt kommersiellt beteende. Effekten av förbudet skulle vara att […], ING kommer att i huvudsak konkurrera med kvaliteten på produkterna och tjänsterna. Detta skulle minska farhågorna i den information som kommissionen mottog enligt ovan i skäl 6 i detta avseende.

(151)

Nederländerna åtar sig avslutningsvis att se till att ING avstår från marknadsföring i stor skala med åberopande av rekapitaliseringsåtgärden som en fördel i konkurrenssammanhang.

(152)

I linje med rekapitaliseringsmeddelandet finns det inte längre något skäl att kräva en tillfällig begränsning av balansräkningen, så som krävs i beslut N 528/08.

5.2.4   Övervakning

(153)

Den omstruktureringsplan som Nederländerna har presenterat måste genomföras på ett korrekt sätt. För att se till att genomförandet sker på ett korrekt sätt kommer Nederländerna att förse kommissionen med en övervakningsrapport vartannat år. I enlighet med omstruktureringsplanen och Nederländernas åtaganden kommer även ett antal förvaltare utses för att hjälpa kommissionen att övervaka genomförandet av omstruktureringsplanen och de olika bestämmelserna som ingår däri.

(154)

Det är praxis för kommissionen att låta en medlemsstat anpassa åtaganden i händelse av exceptionella omständigheter (49). Därför kommer kommissionen när så är lämpligt, som svar på en begäran från Nederländerna med angivande av goda skäl, göra ändringar när så är motiverat med beaktande av de faktiska omständigheterna för att antingen i) bevilja en förlängning av tidsperioden för de åtgärder som Nederländerna har åtagit sig i detta beslut eller ii) för att frångå, ändra eller ersätta en eller flera aspekter för Nederländernas åtaganden i detta beslut.

6.   SLUTSATSER

(155)

Kommissionen drar för det första slutsatsen, på grundval av de ändringar som Nederländerna presenterade den 20 oktober 2009, att åtgärden för värdeminskade tillgångar överensstämmer med meddelandet om värdeminskade tillgångar och därmed ska förklaras förenlig med den gemensamma marknaden enligt artikel 87.3 b i fördraget.

(156)

Kommissionen drar för det andra slutsatsen att omstruktureringsåtgärderna gör det möjligt för ING att återställa sin långsiktiga lönsamhet, är tillräckliga i fråga om ansvarsfördelningen och är lämpliga och proportionella för att kompensera för de aktuella stödåtgärdernas snedvridande effekter på konkurrensen. Den omstruktureringsplan som har lämnats in uppfyller kriterierna i omstruktureringsmeddelandet och ska därför betraktas som förenlig med den gemensamma marknaden enligt artikel 87.3 b i fördraget. De kapitaltillskottsåtgärder och garantier som redan har beviljats kan därför förlängas i enlighet med omstruktureringsplanen. De tillfälliga begränsningar av balansräkningen som krävs enligt beslut N 528/08 bör dock tas bort.

(157)

Kommissionen drar för det tredje slutsatsen att de ytterligare stödåtgärder som har presenterats inom ramen för omstruktureringsplanen, dvs. modifieringen av villkoren för återköpet av kärnkapitalvärdepappren från Nederländerna och de planerade skuldgarantierna, också ska förklaras förenliga med den gemensamma marknaden enligt artikel 87.3 b i fördraget, mot bakgrund av åtgärdernas omfattning för att ta itu med snedvridningen av marknaden som presenteras i omstruktureringsplanen och det faktum att stödet hjälper stödmottagaren att förbättra sin lönsamhet. Detta gäller också det stöd som härstammar från de ändrade villkoren för återbetalningen av det kapital som Nederländerna har beviljat.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Nederländernas åtgärd för värdeminskade tillgångar för ING:s så kallade alternativ A-portfölj utgör statligt stöd i den mening som avses i artikel 87.1 i fördraget.

Stödet är förenligt med den gemensamma marknaden, förutsatt av de åtaganden som anges i bilaga I fullgörs.

Artikel 2

Nederländernas omstruktureringsstöd till ING utgör statligt stöd i den mening som avses artikel 87.1 i fördraget.

Stödet är förenligt med den gemensamma marknaden, förutsatt av de åtaganden som anges i bilaga II fullgörs.

Den tillfälliga begränsningen av balansräkningens ökning, som anges i kommissionens beslut av den 12 november 2008 i fråga om rekapitaliseringsåtgärden till ING, upphävs.

Artikel 3

Detta beslut riktar sig till Konungariket Nederländerna.

Utfärdat i Bryssel den 18 november 2009.

På kommissionens vägnar

Neelie KROES

Ledamot av kommissionen


(1)  Kommissionens beslut i ärendet C 10/09 (f.d. N 138/09) ING, EUT C 158, 11.7.2009, s. 13.

(2)  Kommissionens beslut i ärendet N 528/08, ING, EUT C 328, 23.12.2008, s. 10.

(3)  Kommissionens beslut i ärendet C 10/09 (f.d. N 138/09) ING, EUT C 158, 11.7.2009, s. 13.

(4)  EUT C 72, 26.3.2009, s. 1.

(5)  Se fotnot 1.

(6)  Ännu ej offentliggjort.

(7)  Kommissionens beslut av den 7 juli 2009 i ärendet N 379/09 och NN 16/09, ännu ej offentliggjort.

(8)  Marknadsandelarna i skäl 19 och skäl 24 om den nederländska marknaden är baserade på de offentliga siffrorna i kommissionens beslut i ärende nr Comp/M.4844 Fortis/ABN Amro Assets. Marknadsandelen avviker något från mer uppdaterade siffror som Nederländerna har tillhandahållit. Mot bakgrund av att skillnaderna inte är signifikanta för beslutet rapporterar kommissionen av samstämmighetsskäl de verifierade siffrorna.

(9)  Delar av texten har ersatts för att säkerställa att konfidentiella uppgifter inte avslöjas. Dessa delar är försedda med hakparenteser och markerade med en asterisk.

(10)  Delar av texten har utelämnats för att säkerställa att konfidentiella uppgifter inte avslöjas. Dessa delar indikeras genom tre punkter inom hakparenteser och markerade med två asterisker.

(11)  Denna åtgärd beskrivs i detalj i kommissionens beslut N 528/08 av den 12 november 2008.

(12)  Kompensationen för en förtida inlösen beräknas enligt följande: 650 000 000 euro * (antal återköpta värdepapper/500 000 000) * (antal dagar från emissionen)/365) * (aktuellt pris – 10)/(12,5 – 10) där det aktuella priset är genomsnittet av marknadspriset 5 dagar före återbetalningen, om det är högre än eller lika med 11,20 euro och lägre eller lika med 12,45 euro.

(13)  Kommissionens beslut i ärendet N 611/08, EUT C 247, 15.10.2009, s. 2.

(14)  Kommissionens beslut i ärendet N 569/09, EUT C 9, 14.1.2009, s. 3.

(15)  Finansieringsavgiften är summan av 3 % (den påstådda finansieringskostnaden i US-dollar för den nederländska staten) och en marginal på 0,5 %.

(16)  En ökning av avgiften är endast tillämplig från den 25 oktober 2009. En justering krävdes och uppskattades till 15,6 punkter för att kompensera för den uteblivna betalningen mellan den 26 januari 2009 och den 25 oktober 2009. Denna justering omfattar både minskningen av finansieringsavgiften med 50 punkter (som ING fick av den nederländska staten) och ökningen av garantiavgiften med 67 punkter (som ING betalade till den nederländska staten).

(17)  Detta skulle inträffa om ING återköper portföljen, helt eller delvis, från den nederländska staten.

(18)  […]

(19)  52 % av inkomsten före skatt för gruppen i genomsnitt för perioden 2004–2007 kom från försäkringsverksamheten.

(20)  […]

(21)  Med antagandet om en återbetalning 400 dagar efter emissionen.

(22)  Kreditmöjlighet för illikvida tillgångar.

(23)  […]

(24)  Kommissionen kommer, i synnerhet då en avyttring sker genom en börsintroduktionsprocess som har påbörjats och en betydande andel (30 % eller mer) aktieplaceringar har gjorts före slutet av avyttringsperioden, (i samråd med den nederländska staten, ING och förvaltaren) att aktivt överväga att ge enheten mer tid att placera de återstående aktierna.

(25)  Olika förvaltare får utses för olika regioner och/eller verksamheter.

(26)  […]

(27)  Under förutsättning att det är klart att en del av intäkterna från nyemissionen kommer att användas som kupongbetalning.

(28)  Se punkt 26 i kommissionens meddelande om återställandet av lönsamheten och bedömningen av omstruktureringsåtgärder inom finanssektorn under den rådande krisen enligt reglerna om statligt stöd. EUT C 195, 19.8.2009, s. 9.

(29)  Med antagande om en växelkurs på 1,3 för euro/US-dollar.

(30)  De riskvägda tillgångarna för ING:s bankverksamhet uppgick till 343 miljarder euro i slutet av 2008.

(31)  Med avseende på solvensmarginalkraven i slutet av 2008.

(32)  Kommissionens beslut i ärendet C 9/08 av den 4 juli 2008SachsenLB, ännu ej offentliggjort, kommissionens beslut av den 29 maj 2009 i ärendet N 264/09; Rescue aid to HSH Nordbank AG, EUT C 179, 1.8.2009, s. 1, kommissionens beslut av den 7 maj 2009 i ärendet N 244/09 Commerzbank, EUT C 147, 27.6.2009, s. 4.

(33)  Se punkt 7 i det sista skälet i meddelandet om omstrukturering, liksom punkt 27.

(34)  Kommissionens beslut av den 7 juli 2009 i ärendet N 379/09 och NN 16/09, ännu ej offentliggjort.

(35)  Denna består av en justering med 52 punkter per år för värdering, 15 punkter per år för förvaltningsavgiften och 15,6 punkter per år för betalningar som staten avstår från under perioden från den 26 januari till den 25 oktober 2009.

(36)  Den nederländska staten uppskattar sin finansieringskostnad i US-dollar till omkring 3 % för en förfallotid på 5–7 år vilket motsvarar den viktade medellivslängden för portföljen.

(37)  Förutsätter en lämplig ersättning; denna har nyligen tillhandahållits.

(38)  EUT C 195, 19.8.2009, s. 9.

(39)  EUT C 244, 1.10.2004, s. 2. Hänvisningen gjordes explicit till bankmeddelandet i punkt 42.

(40)  Se beslutet om värdeminskade tillgångar av den 30 mars 2009, punkt 83.

(41)  EUT C 10, 15.1.2009, s. 2.

(42)  EUT C 270, 25.10.2008, s. 8.

(43)  MEMO/09/441 av den 8 oktober 2009 — Kommissionen påminner om att regler om transaktioner med primärkapital och sekundärkapital för banker omfattas av en granskning av omstruktureringsstöd.

(44)  Om endast hänsyn tas till det stödbelopp som är tilldelat försäkringsverksamheten utgör detta 50 % av solvensmarginalkraven för ING:s försäkringsverksamhet. Detta skulle motsvara 4 % av de riskvägda tillgångarna för en bank eftersom det utgör hälften att det minsta kapital som krävs för att en enhet ska få vara verksam.

(45)  Samma tycks gälla för ING:s förmåga att följa förbudet mot att göra reklam för rekapitaliseringsåtgärden, vilket inte respekterades i Italien och Spanien under flera dagar efter att stödet hade beviljats.

(46)  Liknande: Se kommissionens beslut av den 7 maj 2009 i ärende nr N 244/09, Kapitaltillskott till Commerzbank, EUT C 147, 27.6.2009, s. 4, punkt 111.

(47)  I kommissionens beslut av den 7 maj 2009 i ärendet N 244/09 Commerzbank, EUT C 147, 27.6.2009, s. 4, har kommissionen accepterat ett förbud med avseende på de tre konkurrenterna med bäst priser. I kommissionens beslut av den 18 november 2009 i ärendet C 18/09, KBC, ännu ej offentliggjort, accepterade kommissionen förbud mot prisledarskap varvid KBC åtog sig att inte erbjuda bättre priser än konkurrenterna bland de tio främsta marknadsaktörerna i fråga om marknadsandelarna på den relevanta marknaden.

(48)  I kommissionens beslut av den 7 maj 2009 i ärendet N 244/09 Commerzbank, EUT C 147, 27.6.2009, s. 4 och i kommissionens beslut av den 18 november 2009 i ärendet C 18/09, KBC, ännu ej offentliggjort, anser kommissionen att det är lämpligt att begränsa förbudet till de marknader där banken har en betydande närvaro, definierat för förbudet för prisledarskap som en marknadsandel på minst 5 %.

(49)  Se kommissionens beslut av den 22 oktober 2008 i ärendet N 10/08, IKB, EUT L 278, 23.10.2009, s. 32.


BILAGA I

När det gäller åtgärden för värdeminskade tillgångar måste följande åtagande följas:

Från och med den 25 oktober 2009 kommer ING-gruppen att göra tilläggsbetalningar till Nederländerna, som motsvarar en justering av alternativ A-ersättningen med – 50 punkter för den finansieringsavgift som ING har erhållit och + 82,6 punkter för den garantiavgift som ING betalar. Den garantiavgiftsrelaterade justeringen omfattar 15,6 punkter vilket motsvarar en justering för perioden från den 26 januari 2009 — då kreditmöjligheten för illikvida tillgångar startade (dvs. åtgärden för värdeminskade tillgångar) — till den 25 oktober 2009. Tilläggsbetalningarna kommer att tillämpas i den mån och under den tid som avtalet om kreditmöjlighet för illikvida tillgångar existerar.

Tilläggsbetalningarna kommer att genomföras i form av ett separat avtal mellan ING och Nederländerna för att hålla den ursprungliga kreditmöjligheten för illikvida tillgångar intakt.

Tilläggsbetalningarna, exklusive den del som hör samman med perioden mellan den 26 januari 2009 och den 25 oktober 2009 (dvs. de 15,6 punkter som ingår i den garantiavgiftsrelaterade justeringen) omfattar ingen resterande kompensation om kreditmöjligheten för illikvida tillgångar upphävs i förtid. Den del av de obetalda tilläggsbetalningarna som hör samman med perioden mellan den 26 januari 2009 och den 25 oktober 2009 (dvs. de 15,6 punkter som ingår i den garantiavgiftsrelaterade justeringen) kommer att förfalla till betalning om den ursprungliga transaktionen upphävs helt eller delvis. Om kreditmöjligheten för illikvida tillgångar delvis upphävs kommer denna kompensation för förtida inlösen att tillämpas proportionellt.

Nederländerna åtar sig att anmäla eventuella åtgärder som syftar till en förtida hel eller delvis upphävning av åtgärden för värdeminskade tillgångar till kommissionen.


BILAGA II

När det gäller omstruktureringsstödet måste följande åtagande följas:

a)

När det gäller minskningarna av balansräkningen, åtagandet att avyttra försäkringsverksamheten, ING Direct i Förenta staterna och andra enheter som ska avyttras före utgången av 2013:

ING kommer att minska sin balansräkning med 45 % jämfört med den 30 september 2008 till slutet av 2013 och kommer att avyttra den lista med enheter som finns beskriven i skäl 57, särskilt försäkringsverksamheten och ING Direct i Förenta staterna […].

Dessa siffror hänför sig till prognoser som inte tar hänsyn till den eventuella inverkan av organisk tillväxt och som exkluderar ytterligare ökningar som beror på eventuella nya rättsliga krav, såsom exempelvis om bankerna måste ha betydligt större likviditetsbuffertar på grund av nya förordningar inom EU. Sådana krav skulle öka balansräkningen avsevärt bortom de nuvarande prognoserna för den organiska tillväxten.

ING kommer inte att ha någon begränsning gällande den organiska (dvs. som inte hör samman med förvärv) tillväxten för balansräkningen för företagets verksamheter. […]. I framtiden kommer ING att ha en allmän policy om att använda tillväxten i de fonder som kunderna har anförtrott för att i huvudsak växa inom segmentet utlåning till realekonomin (företag och konsumenter) och minska sin exponering för högrisktillgångsklasser inom de amerikanska CMBS- och RMBS-värdepappren. […] (1).

När det gäller de enheter som ING åtar sig att sälja (enligt listan i skäl 57) kan kommissionen, om en avyttring av en sådan enhet inte har skett till den 31 december 2013 (exempelvis på grund av ett ingånget slutligt bindande köpeavtal), som svar på en begäran av Nederländerna, i förekommande eller på grund av exceptionella omständigheter komma att bevilja en förlängning av denna tidsperiod (2). Kommissionen kan också i ett sådant fall (i) kräva att Nederländerna utser en eller flera (avyttrings-) förvaltare (3), som har valts ut på förhand eller föreslås av ING (och som ska godkännas av kommissionen), […].

Om Nederländerna vill förlänga en tidsperiod ska de lämna in en begäran till kommissionen senast en månad innan perioden löper ut, med angivande av goda skäl för detta. Under exceptionella omständigheter ska Nederländerna ha rätt att begära en förlängning inom den sista månaden av tidsperioden.

b)

Nederländerna åtar sig vidare att ING kommer att respektera ett förvärvsförbud:

ING kommer att avstå från att förvärva finansiella institutioner under en viss period. Dessa åtaganden ska gälla under en kortare period på tre år med start från datumet för kommissionens beslut eller till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter). ING kommer också att, under samma period, avstå från något förvärv av verksamheter som skulle bromsa återbetalningen av kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna.

Trots detta förbud får ING, efter att ha inhämtat kommissionens godkännande, förvärva verksamheter, särskilt om detta är viktigt för att säkerställa den finansiella stabiliteten eller konkurrensen på de relevanta marknaderna.

c)

Nederländerna åtar sig vidare att ING kommer att respektera ett förbud mot prisledarskap:

ING kommer inte, utan ett förhandsgodkännande från kommissionen, att erbjuda mer fördelaktiga priser på standardiserade ING-produkter (på de marknader som definieras nedan) än de priser som de tre direkta konkurrenterna med bäst priser erbjuder när det gäller de EU-marknader där ING har en marknadsandel på mer än 5 %.

Detta villkor är begränsat till ING:s standardiserade produkter på följande produktmarknader: (i) sparandemarknaden för privatpersoner och mindre företag, (ii) hypotekslånemarknaden för privatpersoner och mindre företag, (iii) förmögenhetsförvaltning i den mån den inbegriper produkter för hypotekslån och sparande eller (iv) inlåning för små eller medelstora företag (små eller medelstora företag definieras enligt definitionen för små och medelstora företag som på sedvanligt sätt/för närvarande betjänas av ING i sin verksamhet i det relevanta landet). Så fort ING upptäcker att man erbjuder förmånligare priser för sina produkter jämfört med sina tre konkurrenter med bäst priser, måste ING så snart som möjligt justera, utan onödigt dröjsmål, sitt pris till en nivå som överensstämmer med detta åtagande.

Detta villkor ska gälla i tre år från datumet för det aktuella beslutet eller till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter), beroende på vad som inträffar först. En övervakningsförvaltare som har valts ut på förhand och föreslagits av ING kommer att utses av Nederländerna för att övervaka detta villkor. Övervakningsförvaltaren måste godkännas av kommissionen.

För att stödja ING:s långsiktiga lönsamhet kommer ING Direct att, om inte ett förhandsgodkännande av kommissionen har inhämtats, avstå från prisledarskap när det gäller standardiserade ING-produkter på marknaderna för hypotekslån och sparande som vänder sig till privatpersoner och mindre företag inom EU, under en kortare period på tre år från datumet för det aktuella beslutet eller fram till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter). Så fort ING upptäcker att man har blivit prisledande på en marknad för hypotekslån eller sparande som vänder sig till privatkunder eller mindre företag inom EU måste ING justera sitt pris, så snart som möjligt och utan onödigt dröjsmål, till en nivå som överensstämmer med detta åtagande.

En övervakningsförvaltare som har valts ut på förhand och föreslagits av ING kommer att utses av Nederländerna för att övervaka detta villkor. Övervakningsförvaltaren måste godkännas av kommissionen.

d)

Nederländerna åtar sig att följa en rad detaljerade bestämmelser när det gäller avknoppningen av WUH/Interadvies:

ING kommer att bilda ett nytt företag för avyttringen i Nederländerna som kommer att knoppas av från den nuvarande nederländska bankverksamheten som vänder sig till privatpersoner och mindre företag. Detta måste leda till att detta avknoppade nya företag har en lönsam och konkurrenskraftig verksamhet, som är fristående och separerad från de verksamheter som ING behåller och som kan överföras till en lämplig köpare. Detta nya företag kommer att omfatta verksamheten i WUH/Interadvies bankdivision, som för närvarande utgör en del av den nederländska försäkringsverksamheten och ING:s bankverksamhets portfölj med konsumtionslån. WUH/Interadvies är en affärsenhet i ING som ingår i Nationale Nederlanden Insurance-enheten. Det är (företrädesvis) en hypoteksbank som drivs på grundval av sina egna banktillstånd. Det är en lönsam ”fristående” aktör med en egen säljstyrka för kundservice och en oberoende organisation med en solid bakomliggande inkomst. Avknoppningen kommer att ske under överinseende av en övervakningsförvaltare i samarbete med en oberoende förvaltare som håller isär räkenskaperna. I detta sammanhang kan övervakningsförvaltaren, under avknoppningsperioden, rekommendera ING att i avyttringsverksamheten låta sådana materiella och immateriella tillgångar ingå som han eller hon på ett sakligt sätt anser krävs för att säkerställa fullständig överensstämmelse med ING:s ovan nämnda resultatorienterade åtaganden och särskilt avyttringsverksamhetens lönsamhet och konkurrenskraft. Om ING inte är av samma mening som övervakningsförvaltaren i fråga om det objektiva kravet att låta sådana materiella och immateriella tillgångar ingå för att säkerställa lönsamheten och konkurrenskraften hos avyttringsverksamheten ska ING informera övervakningsförvaltningen om detta skriftligen. I ett sådant fall måste ING:s företagsledning och övervakningsförvaltaren hålla ett möte inom […] i syfte att komma överens. Om ingen konsensus nås ska ING och övervakningsförvaltaren tillsammans, utan onödigt dröjsmål, utse en oberoende tredje part med erfarenhet inom den finansiella sektorn (nedan kallad experten) för att höra parternas argument och åstadkomma en lösning. Om ingen sådan lösning nås ska experten inom […] från utnämningen ta ett beslut om det objektiva kravet att inkludera de relevanta därtill hörande materiella eller immateriella tillgångarna i avyttringsverksamheten för att säkerställa dess lönsamhet och konkurrenskraft och parterna ska acceptera expertens beslut i detta avseende och agera därefter. Frågor som hänför sig till oenighet ska nämnas i övervakningsförvaltarens rapport till kommissionen.

ING åtar sig att säkerställa att avyttringsförhållandena blir optimala genom att göra en affärsplan, skapa en Internetplattform och avsätta försäljningsresurser till den avknoppade enheten. ING ska också se till att det finns betalningsfunktionalitet tillgänglig (på kommersiella villkor) om köparen begär detta. Därutöver kommer ING att hjälpa till att skapa en finansavdelning och säkerställa medel under två år efter avyttringen. Efter två år ska ING:s finansieringsstöd gradvis minska. ING:s finansieringsstöd till WUH-verksamheten kommer att baseras på internpriserna för intern finansiering. ING […] kan ansöka hos Nederländerna om statligt garanterad finansiering upp till ett belopp på […] miljarder euro för finansieringen av WUH-verksamheten. I detta fall åtar sig de nederländska myndigheterna att anmäla denna åtgärd separat.

Vidare ska ING under en mellanperiod […] avstå från att aktivt värva kunder från WUH-verksamheten för produkter som WUH-verksamheten förser dessa kunder med vid det datum då det aktuella beslutet antas.

ING ska försöka knoppa av WUH-verksamheten inom […]. Efter avknoppningsperioden […] ska ING särskilja räkenskaperna för WUH-verksamheten och försöka avyttra denna verksamhet […] (4).

En övervakningsförvaltare och en oberoende förvaltare som håller isär räkenskaperna kommer att inom […] efter datumet för kommissionens beslut i det aktuella fallet och en avyttringsförvaltare kommer att avyttringsförvaltare kommer att utses […]. Alla förvaltare kommer att utses av Nederländerna och väljas ut på förhand och föreslås av ING. Förvaltarna måste godkännas av kommissionen.

e)

Kostnaderna för alla förvaltare som utses under omstruktureringsprocessen kommer att bäras av ING.

f)

För att återställa lönsamheten åtar sig Nederländerna att se till att ING iakttar följande:

ING åtar sig att rikta in sin finansiering mot långsiktig finansiering inom icke-inlåningsområdet så snart marknaderna återgår till mindre ansträngda förhållanden genom att emittera fler skuldebrev med en förfallotid på mer än 1 år. […].

ING ska sträva efter att eliminera sin dubbla hävstång (dvs. att använda så kallad core debt som eget kapitel i sina dotterbolag) så snart det är möjligt och åtar sig att göra så senast […]. Den dubbla hävstången elimineras automatiskt om och när ING-gruppen återgår till att vara en reglerad bank.

g)

När det gäller uppskjutandet av kupongbetalningarna och inlösen av primärkapital- och sekundärkapitalvärdepapper åtar sig Nederländerna att säkerställa att ING iakttar följande:

Om en nyemission genomförs som överstiger det som krävs för att återbetala 50 % av kärnkapitalvärdepappren, inklusive relevant upplupen ränta och utträdespremieavgiften, kommer ING inte att vara tvunget att skjuta upp kupongbetalningarna för hybrider den 8 och 15 december 2009 (5) och eventuella kupongbetalningar för hybrider efter detta.

Om en sådan nyemission inte inträffar och ING gick med förlust under det föregående året kommer ING att vara tvunget att skjuta upp hybridkupongerna, i den mån ING har rätt att göra detta, i tre år från och med datumet för kommissionens beslut eller fram till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter), beroende av vad som inträffar först.

De nederländska myndigheterna förstår att kommissionen är emot att mottagare av statligt stöd ersätter sina egna medel (eget kapital och efterställda skulder) när deras verksamhet inte genererar tillräckliga vinster (6) och att kommissionen i detta sammanhang i princip motsätter sig inlösen av sekundärkapital- och primärkapitalhybrider. ING beklagar missförståndet när det gäller inlösen av lägre sekundärkapitalobligationer den 14 oktober 2009. Inlösen av sekundärkapital- och primärkapitalhybrider kommer i framtiden att föreslås från fall till fall till kommissionen för godkännande, under en kortare period på tre år med start från datumet för kommissionens beslut eller till det datum då ING har återbetalat alla kärnkapitalvärdepappren till Nederländerna (inklusive relevant upplupen ränta för kärnkapitalkuponger och utträdespremieavgifter).

h)

Nederländerna åtar sig att ING ska avstå från marknadsföring i stor skala med åberopande av rekapitaliseringsåtgärden som en fördel i konkurrenssammanhang.

i)

Nederländerna åtar sig att ING kommer att bibehålla begränsningarna i fråga om sina ersättningspolicyer och marknadsföringsaktiviteter så som man har åtagits sig enligt avtalen om kärnkapitalvärdepappren och kreditmöjligheten för illikvida tillgångar.

j)

ING och Nederländerna åtar sig att förse kommissionen med en lägesrapport om genomförandet av omstruktureringsplanen var sjätte månad från och med datumet för det aktuella beslutet.

k)

De nederländska myndigheterna åtar sig att hela ING:s omstrukturering kommer att vara slutförd före utgången av 2013.


(1)  […]

(2)  Kommissionen kommer, i synnerhet då en avyttring sker genom en börsintroduktionsprocess som har påbörjats och en betydande andel (30 % eller mer) aktieplaceringar har gjorts före slutet av avyttringsperioden, (i samråd med Nederländerna, ING och förvaltaren) att aktivt överväga att ge enheten mer tid att placera de återstående aktierna.

(3)  Olika förvaltare får utses för olika regioner och/eller verksamheter.

(4)  […]

(5)  Under förutsättning att det är klart att en del av intäkterna från nyemissionen kommer att användas som kupongbetalning.

(6)  Se punkt 26 i kommissionens meddelande om återställandet av lönsamheten och bedömningen av omstruktureringsåtgärder inom finanssektorn under den rådande krisen enligt reglerna om statligt stöd (omstruktureringsmeddelandet).


Top