Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007H0425

    Kommissionens rekommendation av den 13 juni 2007 om åtgärder för att kontrollera efterlevnaden av rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem [delgivet med nr K(2007) 2551]

    EUT L 159, 20.6.2007, p. 45–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2007/425/oj

    20.6.2007   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 159/45


    KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

    av den 13 juni 2007

    om åtgärder för att kontrollera efterlevnaden av rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem

    [delgivet med nr K(2007) 2551]

    (2007/425/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 211, och

    av följande skäl:

    (1)

    Olaglig handel med arter som ingår i rådets förordning (EG) nr 338/97 av den 9 december 1996 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem (1), som genomför konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (nedan kallad ”Cites”), leder till allvarliga skador på vilda djur och växter, gör naturförvaltningssystemen mindre effektiva, undergräver den lagliga och hållbara handeln och hotar den hållbara utvecklingen, särskilt i utvecklingsekonomierna i många producerande länder.

    (2)

    I syfte att främja efterlevnaden är det viktigt att ta sig an de orsaker som ligger till grund för olaglig handel med vilda djur och växter.

    (3)

    I enlighet med artikel 14 i förordning (EG) nr 338/97 är medlemsstaterna skyldiga att vidta åtgärder för att garantera överensstämmelse med och efterlevnad av förordning (EG) nr 338/97, och att där så behövs vidta rättsliga åtgärder.

    (4)

    I enlighet med artikel 15 i förordning (EG) nr 338/97 är medlemsstaterna och kommissionen skyldiga att se till att nödvändiga åtgärder vidtas för att göra allmänheten medveten om och informera den om tillämpningsbestämmelserna för Cites och för förordningen.

    (5)

    I enlighet med artikel 16 i förordning (EG) nr 338/97 är medlemsstaterna skyldiga att garantera att påföljder åläggs överträdelser av bestämmelserna; dessa påföljder bör vara lämpliga till sin art och tyngd.

    (6)

    I enlighet med domstolens fasta rättspraxis har medlemsstaterna ansvar för att se till att påföljderna för brott mot gemenskapslagstiftningen är effektiva, proportionella och avskräckande.

    (7)

    Enligt artikel 10 i EG-fördraget är samordning och samarbete mellan medlemsstaterna och deras myndigheter en förutsättning för att effektiv efterlevnad av förordning (EG) nr 338/97 skall kunna garanteras.

    (8)

    Tillämpning av förordning (EG) nr 338/97 förutsätter internationellt samarbete, vilket också är en förutsättning för att Cites-målen skall kunna uppnås.

    (9)

    Kommissionens undersökning av efterlevnaden av EU:s förordningar om handel med vilda djur och växter i EU:s 25 medlemsstater offentliggjordes i november 2006 och visar att det finns ett behov av att fastställa prioriterade områden för samordnade insatser och att utveckla gemensamma riktlinjer för att underlätta tillämpningen av förordning (EG) nr 338/97.

    (10)

    I sina slutsatser från december 2006 om att stoppa förlusten av biologisk mångfald (2) uppmanar rådet medlemsstaterna och kommissionen att göra kraftfullare samordnade insatser för att se till att Cites efterlevs.

    (11)

    De åtgärder som föreslås i denna rekommendation bygger på diskussioner i den efterlevnadsgrupp som inrättats i enlighet med artikel 14 i förordning (EG) nr 338/97 och i den kommitté för handel med vilda djur och växter som upprättats i enlighet med artikel 18 i samma förordning.

    HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

    I.

    De åtgärder som identifieras i denna rekommendation bör genomföras av medlemsstaterna i syfte att underlätta kontrollen av efterlevnaden av förordning (EG) nr 338/97.

    II.

    I syfte att öka sin kapacitet att kontrollera efterlevnaden bör medlemsstaterna vidta följande åtgärder:

    a)

    De bör anta nationella handlingsplaner för samordning av efterlevnadskontroll. Dessa planer bör innehålla klart definierade mål och tidsscheman, och regelbundet harmoniseras och ses över.

    b)

    De bör se till att alla berörda tillsynsorgan har tillräcklig budget och tillräckliga personalresurser för att kontrollera efterlevnaden av förordning (EG) nr 338/97, och att de har tillgång till specialutrustning och lämplig sakkunskap.

    c)

    De bör se till att påföljderna för brott mot förordning (EG) nr 338/97 avskräcker från olaglig handel med vilda djur och växter, i enlighet med domstolens fasta rättspraxis, att de är samstämmiga i fråga om tillämpning och, inte minst, att de bland annat tar hänsyn till marknadsvärdet på de exemplar som handeln gäller, den berörda artens bevarandevärde och de kostnader som uppstått.

    d)

    För de syften som avses i c bör de genomföra fortbildning eller informationskampanjer för tillsynsorgan, åklagare och domstolar.

    e)

    De bör se till att alla berörda tillsynsorgan har tillgång till lämplig fortbildning om förordning (EG) nr 338/97 och om identifiering av arter.

    f)

    De bör se till att allmänheten och berörda parter får lämplig information så att medvetenheten om de negativa följderna av olaglig handel med vilda djur och växter ökar.

    g)

    Utöver kontroller vid gränsövergångar enligt vad som krävs i förordning (EG) nr 338/97 bör de kontrollera efterlevnaden i landet, bland annat genom regelbundna kontroller av handlare och innehavare som djuraffärer, uppfödare och plantskolor.

    h)

    De bör systematiskt utnyttja riskanalyser och underrättelseutvärderingar för att garantera att ingående kontroller genomförs vid gränsövergångar och i landet.

    i)

    De bör se till att det finns anläggningar för tillfällig omvårdnad av beslagtagna eller förverkade exemplar, och att det finns mekanismer för att vid behov ge dem ett nytt hem på lång sikt.

    III.

    I syfte att öka sitt samarbete och informationsutbyte bör medlemsstaterna vidta följande åtgärder:

    a)

    De bör införa förfaranden för att samordna kontrollen av efterlevnad mellan alla berörda nationella myndigheter, bland annat genom att upprätta myndighetsövergripande kommittéer och sluta samförståndsavtal och andra samarbetsöverenskommelser mellan myndigheter.

    b)

    De bör underlätta berörda tillsynsmyndigheters tillgång till befintliga resurser, verktyg och kommunikationskanaler för utbyte av information som har att göra med efterlevnaden av förordning (EG) nr 338/97 och Cites, så att all relevant information är tillgänglig för tillsynsmyndigheternas handläggare på alla nivåer, inbegripet personalen i fält.

    c)

    De bör utse nationella kontaktpunkter för utbyte av information och underrättelseresultat om handel med vilda djur och växter.

    d)

    De bör utbyta relevant information om viktiga tendenser, beslagtaganden och domstolsmål vid efterlevnadsgruppens regelbundna möten, men också mellan mötena.

    e)

    De bör samarbeta med berörda tillsynsmyndigheter i andra medlemsstater om utredningar av brott enligt förordning (EG) nr 338/97.

    f)

    De bör använda de kommunikationskanaler, den samordning och den sakkunskap som finns i Europeiska byrån för bedrägeribekämpning för att samordna utredningar på gemenskapsnivå.

    g)

    De bör utbyta information om påföljder för brott mot bestämmelserna om handel med vilda djur och växter för att garantera samstämmig tillämpning.

    h)

    De bör bidra till att bygga ut kapaciteterna för tillämpningen av förordning (EG) nr 338/97 i andra medlemsstater, bland annat genom fortbildningsprogram och genom gemensamma manualer och materiel.

    i)

    De bör ge andra medlemsstater tillgång till befintliga redskap för informationskampanjer och till materiel som riktar sig till allmänheten och berörda parter.

    j)

    De bör hjälpa andra medlemsstater med tillfällig förvaring och långsiktig placering av beslagtagna och förverkade exemplar.

    k)

    De bör samarbeta aktivt med Cites styrelse och tillsynsmyndigheter i käll-, transit- och mottagarländerna utanför EU, men också med Cites sekretariat, ICPO Interpol och Världstullorganisationen för att hjälpa till att upptäcka, avvärja och förebygga olaglig handel med vilda djur och växter genom utbyte av information och underrättelseresultat.

    l)

    De bör ge råd och stöd till Cites styrelse och tillsynsmyndigheter i käll-, transit- och mottagarländerna utanför EU för att underlätta laglig och hållbar handel genom korrekt tillämpning av förfaranden.

    m)

    De bör stödja utbyggnaden av kapaciteter i tredjeländer för att förbättra genomförandet och efterlevnaden av Cites, bland annat genom fonder för utvecklingssamarbete och inom ramen för en framtida ”Aid for Trade”-strategi (3).

    n)

    De bör främja interregionalt samarbete för att bekämpa olaglig handel med vilda djur och växter, bland annat genom att skapa förbindelser till andra regionala och lokala initiativ.

    IV.

    Information om de åtgärder som vidtas på grundval av rekommendationen bör överföras till kommissionen tillsammans med de uppgifter som avse i artikel 15.4 c i förordning (EG) nr 338/97.

    Utfärdad i Bryssel den 13 juni 2007.

    På kommissionens vägnar

    Stavros DIMAS

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 61, 3.3.1997, s. 1. Förordningen senast ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 1332/2005 (EUT L 215, 19.8.2005, s. 1).

    (2)  2773:e rådsmötet (miljö), den 18 december 2006.

    (3)  Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Mot en EU-strategi för Aid for Trade – kommissionens bidrag (KOM(2007) 163 slutlig).


    Top