Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004Q1007(01)

    Andra ändringen av EESK:s arbetsordning, antagen vid plenarsessionen den 31 mars 2004

    EUT L 310, 7.10.2004, p. 77–81 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/10/2004

    ELI: http://data.europa.eu/eli/proc_rules/2004/1007/oj

    7.10.2004   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 310/77


    Andra ändringen av EESK:s arbetsordning, antagen vid plenarsessionen den 31 mars 2004 (1)

    Ändringarna av artiklarna 3, 8, 10, 10a, 13, 16, 19, 24, 50, 51, 52 och 72 i Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs arbetsordning skall vara som följer:

    1.

    I avdelning I, kapitel II, skall artikel 3 vara som följer:

    ”Artikel 3

    1.   I kommitténs presidium, som skall ha 37 medlemmar, skall varje medlemsstat vara företrädd.

    2.   Kommitténs presidium skall bestå av

    a)

    ordföranden, två vice ordförande och 25 medlemmar som utses direkt av plenarförsamlingen,

    b)

    de tre gruppordförandena, utsedda i enlighet med artikel 27,

    c)

    de sex facksektionernas ordförande.

    3.   Ordföranden skall väljas i turordning bland medlemmarna i de tre grupperna.

    4.   Ordföranden och vice ordförandena kan inte bli omvalda för den tvåårsperiod som följer direkt efter de två år de innehaft sitt ämbete.

    5.   Vice ordförandena skall väljas bland medlemmarna i de två grupper ur vilka ordföranden inte är hämtad.

    6.   Valet av presidiemedlemmar skall återspegla den princip som fastställs i artikel 3.1 och bevara den balans mellan grupperna som skapas i enlighet med artikel 27.”

    2.

    I avdelning I, kapitel II, skall artikel 8.9 vara som följer:

    ”9.   Presidiet kan bilda tillfälliga arbetsgrupper av presidiemedlemmar för att behandla alla frågor som faller inom presidiets kompetensområde. Övriga ledamöter kan också delta i dessa gruppers arbete såvida inte frågan som diskuteras rör tillsättning av tjänstemän.”

    3.

    I avdelning I, kapitel II, skall artikel 10 vara som följer:

    ”Artikel 10

    1.   En ”budgetgrupp” skall tillsättas med uppgift att biträda presidiet i utövandet av dess befogenheter i fråga om finanser och budget.

    2.   Underställd kommitténs ordförande fungerar en av kommitténs två vice ordförande som ordförande i budgetgruppen. Budgetgruppen skall ha nio medlemmar som utnämns av presidiet på förslag av grupperna.

    3.   I särskilda frågor kan presidiet delegera sin beslutsrätt till budgetgruppen.

    4.   De förslag som budgetgruppen antar enhälligt skall läggas fram för presidiet för godkännande utan debatt.

    5.   Budgetgruppen skall delta i utarbetandet av budgeten och försäkra sig om att den blir korrekt genomförd.

    6.   Budgetgruppens ordförande skall delta i förhandlingarna med budgetmyndigheterna och rapportera om förhandlingarna till presidiet.

    7.   Budgetgruppens uppgifter innefattar en rådgivande funktion gentemot ordföranden, presidiet och kommittén samt en kontrollfunktion gentemot kommitténs enheter.”

    4.

    I avdelning I, kapitel II, skall artikel 10a vara som följer:

    ”Artikel 10a

    1.   En ”kommunikationsgrupp” skall tillsättas med uppgift att driva kommitténs kommunikationsstrategi och ansvara för uppföljningen av denna strategi.

    2.   Underställd kommitténs ordförande fungerar en av kommitténs två vice ordförande som ordförande i kommunikationsgruppen. Kommunikationsgruppen skall ha nio medlemmar som utnämns av presidiet på förslag av grupperna.”

    5.

    I avdelning I, kapitel III, skall artikel 13 vara som följer:

    ”Artikel 13

    Kommitténs två vice ordförande fungerar som ordförande för budgetgruppen och informationsgruppen och är underställda kommitténs ordförande.”

    6.

    I avdelning I, kapitel IV, skall artikel 16 vara som följer:

    ”Artikel 16

    1.   En facksektions presidium skall väljas för en period av två år och bestå av tolv medlemmar, inklusive en ordförande och tre vice ordförande, en från varje grupp.

    2.   Facksektionernas ordförande och övriga medlemmar av facksektionernas presidium skall väljas av kommittén.

    3.   Facksektionsordförandena och övriga medlemmar av facksektionspresidierna kan bli omvalda.

    4.   Vartannat år växlar ordförandeskapet för tre facksektioner mellan grupperna. En och samma grupp kan inte inneha ordförandeskapet i en facksektion under mer än fyra år i följd.”

    7.

    I avdelning I, kapitel V, skall artikel 19 vara som följer:

    ”Artikel 19

    1.   På presidiets initiativ kan kommittén i särskilda fall tillsätta underkommittéer sammansatta av kommittéledamöter. Dessa skall utarbeta utkast till yttranden, som först skall läggas fram för presidiet och därefter för plenarförsamlingen, i frågor av uppenbart övergripande och allmän karaktär.

    2.   Under perioderna mellan plenarsessionerna kan presidiet inrätta underkommittéer med förbehåll för plenarförsamlingens godkännande i efterhand. En underkommitté kan bara inrättas för en enda fråga. Den upphör att existera så snart plenarförsamlingen röstat om det utkast till yttrande eller den informationsrapport som underkommittén förberett.

    3.   När en fråga berör flera facksektioners kompetensområde skall underkommittén bestå av medlemmar från de berörda facksektionerna.

    4.   De regler som gäller facksektionerna skall tillämpas analogt på underkommittéerna.”

    8.

    I avdelning I, kapitel VII, skall artikel 24 vara som följer:

    ”Artikel 24

    1.   Kommittén skall ha möjlighet att inrätta rådgivande kommittéer bestående av kommitténs ledamöter och företrädare för de delar av det organiserade civila samhället som kommittén önskar göra delaktiga i sin verksamhet.

    2.   Dessa rådgivande kommittéer tillsätts genom att plenarförsamlingen fastställer ett beslut som presidiet har fattat. I beslutet om att inrätta en rådgivande kommitté skall dess syfte, struktur, sammansättning, varaktighet och dess procedurregler anges.

    3.   I enlighet med artikel 24.1 och 24.2 kan ett rådgivande utskott för industriell omvandling inrättas, bestående av kommittéledamöter och företrädare för representativa branschorganisationer inom kol- och stålsektorn och för branscher med anknytning till denna sektor. Ordföranden för detta utskott skall vara medlem av kommitténs presidium. Ordföranden väljs bland presidiets medlemmar enligt artikel 3.2 a i denna arbetsordning.”

    9.

    I avdelning II, kapitel II, del B, skall artikel 50 vara som följer:

    ”Artikel 50

    1.   Ordföranden öppnar plenarsessionen, leder överläggningarna samt säkerställer att arbetsordningen följs. Han eller hon biträds av vice ordförandena.

    2.   I ordförandens frånvaro leds plenarsessionen av en vice ordförande. Om även de vice ordförandena är frånvarande leds plenarsessionen av presidiets äldste medlem.

    3.   Kommittén skall grunda sina överläggningar på texter från de facksektioner som är behöriga att avrapportera till kommittén inom det berörda området.

    4.   När en text har antagits av en facksektion utan röster emot kan presidiet föreslå plenarförsamlingen att omröstning skall ske utan föregående debatt. Detta förfarande skall användas om inte minst 25 kommittéledamöter invänder mot detta.

    5.   Om ett yttrande inte får majoriteten av plenarförsamlingens röster kan ordföranden med plenarförsamlingens medgivande hänskjuta yttrandet till den ansvariga facksektionen för ny genomgång, eller utse en huvudföredragande som under samma eller en annan plenarsession lägger fram ett nytt utkast till yttrande.”

    10.

    I avdelning II, kapitel II, del B, skall artikel 51 vara som följer:

    ”Artikel 51

    1.   Ändringsförslag skall vara skriftliga och undertecknade av förslagsställarna. De skall lämnas in till generalsekretariatet före plenarsessionens öppnande.

    2.   I syfte att säkerställa en effektiv arbetsgång för plenarförsamlingen fastslår presidiet villkoren för inlämnande av ändringsförslag.

    3.   Kommittén kan dock godkänna att ett ändringsförslag lämnas in fram till öppnandet av det sammanträde där förslaget skall diskuteras, på villkor att det är undertecknat av minst 15 ledamöter.

    4.   Ändringsförslag skall innehålla en hänvisning till det avsnitt i texten som avses, samt en kortfattad motivering.

    5.   I anslutning till ändringsförslagen är det i allmänhet endast förslagsställaren, en kommittéledamot som opponerar sig mot förslaget samt föredraganden som får yttra sig inför plenarförsamlingen.

    6.   Under behandlingen av ett ändringsförslag kan föredraganden muntligen, med förslagsställarens godkännande, lägga fram ett kompromissförslag som plenarförsamlingen sedan skall rösta om.

    7.   När det gäller ett motyttrande vars syfte är att uttrycka en helt avvikande uppfattning i förhållande till facksektionens yttrande, skall presidiet, i samråd med facksektionens ordförande och föredraganden, bedöma huruvida detta motyttrande kan föreläggas kommittén som det lyder eller om frågan först skall återremitteras till facksektionen för ytterligare behandling.

    8.   Kommitténs ordförande kan, i samråd med den behöriga facksektionens ordförande och föredraganden, föreslå kommittén att ändringsförslag behandlas på ett sådant sätt att den slutliga texten förblir logiskt sammanhängande.”

    11.

    I avdelning II, kapitel II, del B, skall artikel 52 vara som följer:

    ”Artikel 52

    1.   Ordföranden kan på eget initiativ eller på en ledamots begäran anmoda kommittén att besluta att begränsa talartiden och antalet talare, ajournera ett sammanträde eller avsluta en diskussion. När en diskussion förklarats avslutad kan ingen ledamot få ordet utom i samband med de röstförklaringar som sker efter en omröstning, och då inom de tidsgränser som ordföranden fastställt.

    2.   En ledamot kan när som helst begära och få förtur på talarlistan under en debatt för att lägga fram en ordningsfråga.”

    12.

    I avdelning III, kapitel VII, skall artikel 72 vara som följer:

    ”Artikel 72

    1.   De befogenheter som enligt Europeiska gemenskapernas tjänsteföreskrifter tillkommer tillsättningsmyndigheten skall utövas

    vid utnämning av generalsekreterare, av presidiet,

    vid utnämning av tjänstemän i tjänstegrupp AD, lönegrad 16, 15 och 14, av presidiet på förslag av generalsekreteraren, vad avser tillämpning av artiklarna 13, 29, 30, 31, 32, 40, 41, 49, 50, 51 och 78 samt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna och av ordföranden på förslag av generalsekreteraren vid tillämpning av övriga artiklar i tjänsteföreskrifterna, inklusive artikel 90.2,

    vid utnämning av tjänstemän i tjänstegrupp AD, lönegrad 13, 12 och 11, av ordföranden på förslag av generalsekreteraren,

    vid utnämning av tjänstemän i övriga lönegrader i tjänstegrupp AD samt i tjänstegrupp AST, av generalsekreteraren.

    2.   De befogenheter som i anställningsvillkoren för övriga anställda inom gemenskapens institutioner tillkommer tillsättningsmyndigheten skall utövas

    vid utnämning av tillfälligt anställda i tjänstegrupp AD, lönegrad 16, 15 och 14, av presidiet på förslag av generalsekreteraren vad avser tillämpning av artiklarna 11, 17, 33 och 48 i anställningsvillkoren för övriga anställda inom gemenskapens institutioner och av ordföranden på förslag av generalsekreteraren vad avser övriga bestämmelser i dessa anställningsvillkor,

    vid utnämning av tillfälligt anställd personal i tjänstegrupp AD, lönegrad 13, 12 och 11, av ordföranden på förslag av generalsekreteraren,

    vid utnämning av tillfälligt anställd personal i övriga lönegrader i tjänstegrupp AD samt för tjänstegrupp AST, av generalsekreteraren,

    vid utnämning av särskilda rådgivare, tillfälligt anställda, kontraktsanställda och lokalt anställda, av generalsekreteraren.

    3.   Ordföranden skall utöva de befogenheter som tilldelats institutionen genom artikel 110 i tjänsteföreskrifterna och ansvara för tillämpningen av tjänsteföreskrifterna och de bestämmelser som avtalats mellan institutionerna.

    4.   Presidiet, ordföranden och generalsekreteraren kan delegera de befogenheter som de har tilldelats genom denna artikel.

    5.   De delegeringsakter som utfärdats enligt artikel 72.4 i denna arbetsordning avgör omfattningen av och gränserna för de befogenheter som delegerats, tidsperioden för delegeringen samt huruvida de personer till vilka befogenheterna delegerats har rätt att vidaredelegera dessa.”


    (1)  Den första ändringen av arbetsordningen antogs vid plenarsessionen den 27 februari 2003 och offentliggjordes i EUT L 258 av den 10 oktober 2003.


    Ikraftträdande

    Dessa ändringar träder i kraft den 30 april 2004 med undantag av artikel 10.1 och 10.2 samt artikel 10a, artikel 13 och artiklarna 16.1 och 24.3, som träder i kraft den 24 oktober 2004.


    Övergångsbestämmelse

    För den tid som kvarstår av den tvååriga mandatperioden 2002–2004 skall plenarförsamlingen utse de nya medlemsstaternas presidiemedlemmar efter hand som dessa installeras som kommittéledamöter.


    Top