EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001R0456

Kommissionens förordning (EG) nr 456/2001 av den 6 mars 2001 om åtgärder för att torskbeståndet väster om Skottland (ICES-område VIa) skall återhämta sig och villkor i samband med detta för kontroll av fiskefartygens verksamhet

EGT L 65, 7.3.2001, p. 13–16 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2001

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2001/456/oj

32001R0456

Kommissionens förordning (EG) nr 456/2001 av den 6 mars 2001 om åtgärder för att torskbeståndet väster om Skottland (ICES-område VIa) skall återhämta sig och villkor i samband med detta för kontroll av fiskefartygens verksamhet

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 065 , 07/03/2001 s. 0013 - 0016


Kommissionens förordning (EG) nr 456/2001

av den 6 mars 2001

om åtgärder för att torskbeståndet väster om Skottland (ICES-område VIa) skall återhämta sig och villkor i samband med detta för kontroll av fiskefartygens verksamhet

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 3760/92 av den 20 december 1992 om ett gemenskapssystem för fiske och vattenbruk(1), senast ändrad genom förordning (EG) nr 1181/98(2), särskilt artikel 15.1 i denna, och

av följande skäl:

(1) I november 2000 meddelade Internationella rådet för havsforskning att det föreligger en överhängande risk för utfiskning när det gäller torskbeståndet väster om Skottland (ICES-område VIa).

(2) Vid ministerrådets möte den 14-15 december 2000 uttalade kommissionen och ministerrådet att det fanns ett trängande behov av en återhämtningsplan för torskbeståndet väster om Skottland.

(3) Det omedelbara kravet är att göra det möjligt för ett så stort antal torskar som möjligt att leka före slutet av april 2001 då lektiden är slut.

(4) Det finns därför ett angeläget behov av att avgränsa områden väster om Skottland där fiske är förbjudet under denna period.

(5) Fiske med redskap som lämpar sig för fångst av pelagiska arter, blötdjur och kräftdjur väster om Skottland utgör inget hot mot torskbeståndet. Fiske efter dessa arter inom de stängda områdena bör därför tillåtas.

(6) För att bekräfta att fiske efter pelagiska arter och kräftdjur inte utgör ett hot mot torsken bör observatörer finnas ombord på fartyg som fiskar efter dessa arter i de stängda områdena.

(7) För att kontrollera att villkoren för fiske uppfylls av de fiskefartyg som befinner sig i eller passerar genom områdena med fiskeförbud krävs ytterligare åtgärder för att kontrollera dessa fiskefartygs verksamhet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Fram till och med den 30 april 2001 är det förbjudet att bedriva någon form av fiske inom följande tre områden:

a) Ett område som avgränsas av de räta linjer som förbinder följande geografiska koordinater:

59° 05' N, 06° 45' V

53° 30' N, 06° 00' V

59° 40' N, 05° 00' V

60° 00' N, 04° 00' V

59° 30' N, 04° 00' V

59° 05' N, 06° 45' V och

b) den del av den ICES statistiska rektangel 39E4 som ligger öster om halvön Kintyre och norr om en rät linje mellan 55° 18' 18" N, 05° 38' 50" V och 55° 00' 30" N, 05° 09' 24" V samt

c) den del av den ICES statistiska rektangel 39E4 som ligger norr om en rät linje mellan 55° 17' 57" N, 05° 47' 54" V och 55° 00' 00" N, 05° 21' 00" V och söder om en rät linje mellan 55° 18' 18" N, 05° 38' 50" V och 55° 00' 30" N, 05° 09' 24" V.

I bilagan finns en karta över ovannämnda områden.

2. a) Punkt 1 skall inte gälla fartyg som bedriver fiske med

i) vad/not eller liknande omslutande redskap,

ii) trål, förutsatt att

- trålens maskstorlek är på mellan 32 och 69 mm vid fiske efter pelagiska arter och

- samtliga trålar som finns ombord har maskstorlekar som ligger inom den tillåtna intervallen.

b) Förbudet enligt punkt 1 b skall inte gälla fartyg som bedriver fiske med

i) skrapredskap för fiske efter stora kammusslor, eller

ii) burar, tinor eller mjärdar eller

iii) trålar, förutsatt att

- trålens maskstorlek ligger på mellan 70 och 79 mm eller 80 och 99 mm vid fiske efter havskräfta,

- samtliga trålar som finns ombord har endast en av de båda tillåtna maskstorlekarna,

- de fångster som behålls ombord endast landas om deras procentuella sammansättning uppfyller kraven för släpredskap med en maskstorlek på mellan 70 och 79 mm i bilaga I till rådets förordning (EG) nr 850/98 av den 30 mars 1998 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer(3),

c) Förbudet enligt punkt 1 c skall inte gälla för fartyg som bedriver fiske med

i) skrapredskap för fiske efter stora kammusslor, eller

ii) burar, tinor eller mjärdar.

3. Om ett fartyg bedriver fiske enligt villkoren i punkt 2 är det förbjudet att bevara någon annan typ av fiskeredskap ombord, om något av följande redskap likaså finns ombord:

- Vad/not eller liknande omslutande redskap.

- Trålar.

- Burar, tinor eller mjärdar.

- Skrapredskap.

4. Fartyg som bedriver fiske i det område som definieras i punkt 1 a enligt villkoren i punkt 2 a skall vara utrustade med ett fungerande satellitövervakningssystem för fartyg (VMS) som skall uppfylla kraven i artikel 3 i rådets förordning (EEG) nr 2847/93(4) om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken.

Artikel 2

Fram till och med den 30 april 2001 är det förbjudet för alla fartyg att

- i det geografiska område som definieras i artikel 1.1 a helt eller delvis nedsänka eller på annat sätt använda fiskeredskap som inte uppfyller kraven i artikel 1.2 a,

- i det geografiska område som definieras i artikel 1.1 b helt eller delvis nedsänka eller på annat sätt använda fiskeredskap som inte uppfyller kraven i artikel 1.2 b,

- i det geografiska område som definieras i artikel 1.1 c helt eller delvis nedsänka eller på annat sätt använda fiskeredskap som inte uppfyller kraven i artikel 1.2 c.

Artikel 3

1. Varje medlemsstats myndigheter skall se till att det finns observatörer ombord på de gemenskapsfartyg som för medlemsstatens flagg

- under minst 20 fiskeresor som företas i det område som definieras i artikel 1.1 a och enligt villkoren i artikel 1.2 a ii, och

- under minst 20 fiskeresor som företas i det område som definieras i artikel 1.1 b enligt villkoren i artikel 1.2 b iii.

Varje medlemsstat skall för detta ändamål utarbeta en provtagningsplan och sända den till kommissionen för godkännande.

2. Inför varje tillfälle då fiskeredskapet används skall observatören anteckna trålens maskstorlek och geografiska position samt genomföra en för syftet lämpligt utformad provtagning för kontroll av följande:

a) Den totala mängd (i vikt) av pelagiska arter, havskräfta och alla andra marina organismer utom torsk som fångas vid varje tillfälle som fiskeredskapet används.

b) Den totala mängd (i vikt) torsk som fångas vid varje tillfälle som fiskeredskapet används.

c) Längden (avrundad nedåt till närmaste hela centimetertal) på de torskfiskar som fångas vid varje tillfälle som fiskeredskapet används.

d) Den totala landade mängden av pelagiska arter, havskräfta och alla andra marina organismer utom torsk.

e) Total mängd landad torsk.

f) Längden (avrundad nedåt till närmaste hela centimetertal) på landad torsk.

3. Befälhavaren på det gemenskapsfartyg som skall ta emot en observatör ombord skall vidta tillräckliga åtgärder för att underlätta dennes ankomst samt tillhandahålla lämplig logi och arbetsplats ombord.

Artikel 4

1. Medlemsstaternas myndigheter skall se till att det omedelbart efter landningen, vid minst 50 tillfällen, tas prover på de fångster som landas av fartyg som har bedrivit fiske utan observatör ombord

- i det område som definieras i artikel 1.1 a enligt villkoren i artikel 1.2 a ii, och

- i det område som definieras i artikel 1.1 b enligt villkoren i artikel 1.2 b iii.

Varje medlemsstat skall i detta syfte utarbeta en provtagningsplan och överlämna den till kommissionen för godkännande.

2. Provtagningen skall vara utformad på ett sådant sätt att den kan ge underlag för uppskattning av följande:

a) Den totala landade mängden av pelagiska arter, havskräfta och alla andra marina organismer utom torsk.

b) Total mängd landad torsk.

c) Längden (avrundad nedåt till närmaste hela centimetertal) på landad torsk.

Artikel 5

Medlemsstaterna skall senast den 1 juni till kommissionen översända en sammanfattande rapport om observatörernas verksamhet och slutsatser efter deras vistelse på gemenskapsfartyg som för respektive medlemsstats flagg samt om provtagningarna på landningarna.

Artikel 6

1. Varje medlemsstat skall, senast tio arbetsdagar efter denna förordnings ikraftträdande, till kommissionen översända en förteckning över de gemenskapsfiskefartygen som för dess flagg och som har tillstånd att bedriva fiske i de områden och under den period som anges i artikel 1.1. I denna förteckning skall det för varje fartyg anges det interna flottregistreringsnumret enligt artikel 5 i kommissionens förordning (EG) nr 2090/98(5) om gemenskapens register över fiskefartyg. Kommissionen skall översända förteckningarna till de myndigheter som ansvarar för kontrollen av att denna förordning efterlevs. Eventuella ändringar av förteckningarna skall omedelbart översändas till kommissionen som genast skall underrätta ansvariga myndigheter.

2. Befälhavare på fiskefartyg som bedriver fiske enligt villkoren i artikel 1.2 a och som har fiskat eller har för avsikt att fiska i det område som definieras i artikel 1.1 a skall översända en rapport per fax, radio, telex eller telefon till

- flaggstaten, och

- vid behov den kuststat som ansvarar för övervakningen i vatten där fisket bedrivs.

Rapporten skall omfatta följande:

- Kvantiteter i kg färskvikt för varje art marina organismer som bevaras ombord omedelbart före fartygets inträde i området.

- Kvantiteter i kg färskvikt för varje art marina organismer som fångats i området och bevaras ombord omedelbart före fartygets utträde ur området.

- Fartygets namn.

- Kod (inträde "IN", utträde "OUT").

- Datum, tid, position.

- Befälhavarens namn.

Artikel 7

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 6 mars 2001.

På kommissionens vägnar

Franz Fischler

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 389, 31.12.1992, s. 1.

(2) EGT L 164, 9.6.1998, s. 1.

(3) EGT L 125, 26.4.1998, s. 1.

(4) EGT L 261, 20.10.1993, s. 1.

(5) EGT L 266, 1.10.1998, s. 27.

BILAGA

Områden där torskfiske är förbjudet

>PIC FILE= "L_2001065SV.001602.EPS">

>PIC FILE= "L_2001065SV.001603.EPS">

Top