Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000R1390

    Kommissionens förordning (EG) nr 1390/2000 av den 29 juni 2000 om tillämpningsföreskrifter till rådets förordning (EG) nr 814/2000 om åtgärder för information om den gemensamma jordbrukspolitiken

    EGT L 158, 30.6.2000, p. 17–24 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; upphävd genom 32013R1306

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2000/1390/oj

    32000R1390

    Kommissionens förordning (EG) nr 1390/2000 av den 29 juni 2000 om tillämpningsföreskrifter till rådets förordning (EG) nr 814/2000 om åtgärder för information om den gemensamma jordbrukspolitiken

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 158 , 30/06/2000 s. 0017 - 0024


    Kommissionens förordning (EG) nr 1390/2000

    av den 29 juni 2000

    om tillämpningsföreskrifter till rådets förordning (EG) nr 814/2000 om åtgärder för information om den gemensamma jordbrukspolitiken

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 814/2000 av den 17 april 2000 om åtgärder för ge information om den gemensamma jordbrukspolitiken(1), särskilt artikel 9 i denna, och

    av följande skäl:

    (1) I förordning (EG) nr 814/2000 fastställs typen av och innehållet i åtgärder för att informera om den gemensamma jordbrukspolitiken. Det bör fastställas tillämpningsföreskrifter till den förordningen, särskilt mot bakgrund av gjorda erfarenheter.

    (2) Förslagsinfordran är det sätt som är mest effektivt som medger störst insyn för att se till att de bidragsmöjligheter som förordning (EG) nr 814/2000 erbjuder får största möjliga publicitet och att det är de bästa projekten som väljs ut.

    (3) Det bör noggrant anges vilka villkor de sökande skall uppfylla för att vara berättigade till stöd, vilka grunderna för uteslutning är samt vilka de allmänna urvalskriterierna enligt artikel 3.2 i förordning (EG) nr 814/2000 är.

    (4) Bland mottagarna av det stöd som anges i förordning (EG) nr 814/2000 finns organisationer som inte har en exakt definierad rättslig status; för att skydda gemenskapens ekonomiska intressen vid förskottering av bidrag bör därför krävas att det ställs en garanti på motsvarande belopp.

    (5) För att så många som möjligt skall kunna utnyttja de tillgängliga ekonomiska medlen, bör finansieringen endast i undantagsfall uppgå till mer än 50 %.

    (6) Genom att informera Kommittén för Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ), som inrättats genom rådets förordning (EG) nr 1258/1999 av den 17 maj 1999 om finansiering av den gemensamma jordbrukspolitiken(2), om de projekt som finansieras enligt denna förordning underlättas en samordning av de åtgärder som medlemsstaterna genomför och de åtgärder som gemenskapen stödjer.

    (7) Med hänsyn till tidsfristerna i samband med en förslagsinfordran, bör det göras undantag från bestämmelserna om inlämningen för 2000, samtidigt som övriga bestämmelser i denna förordning fortsätter att gälla, så att förslagen kan väljas ut i den ordning de lämnades in.

    (8) De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från EUGFJ-kommittén.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Räckvidd

    I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter till de åtgärder avsedda att ge information om den gemensamma jordbrukspolitiken som i form av årsprogram och punktinsatser föreskrivs i artikel 2.1 a och b i förordning (EG) nr 814/2000.

    Artikel 2

    Förslagsinfordran

    Kommissionen skall senast den 31 juli varje år offentliggöra en förslagsinfordran i Europeiska gemenskapernas officiella tidning i vilken det anges vilka områden och typer av åtgärder som kommer att prioriteras, den vägledande fördelningen av de tillgängliga budgetmedlen, vilka tidsfrister som gäller för inlämning av ansökningar och när de aktuella åtgärderna skall börja.

    Artikel 3

    Bidragsberättigade sökande

    1. De organisationer och föreningar som avses i artikel 2.1 a i förordning (EG) nr 814/2000 skall uppfylla följande villkor:

    a) De skall vara icke-statliga.

    b) De skall inte drivas i vinstsyfte.

    c) De skall vara etablerade i en medlemsstat sedan minst två år.

    2. De personer som avses i artikel 2.1 b i förordning (EG) nr 814/2000 skall vara juridiska personer som är rättsligt bildade i en medlemsstat sedan minst två år, med undantag av offentliga myndigheter i medlemsstaterna, samt media, universitet och högskolor, under förutsättning att de uppfyller villkoren i punkt 1 c i denna artikel.

    3. Om bidraget enligt det avtal som avses i artikel 10 kan förskotteras, skall den sökande ställa en bankgaranti på motsvarande belopp.

    Denna garanti behöver inte ställas om den sökande är ett offentligt organ.

    Artikel 4

    Grunder för uteslutning av sökande

    En sökande skall uteslutas i följande fall:

    a) Om han är försatt i konkurs eller likvidation, är föremål för tvångsförvaltning, har ingått i ackordsuppgörelse med borgenärer, har avbrutit sin näringsverksamhet eller befinner sig i en motsvarande situation till följd av något liknande förfarande enligt lagar och andra författningar.

    b) Om han har fällts för brott mot yrkesetiken enligt lagakraftvunnen dom.

    c) Om han har gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen.

    d) Om han inte har fullgjort sina skyldigheter att erlägga socialförsäkringsavgifter, skatt eller andra avgifter.

    e) Om han inte har den finansiella, tekniska och yrkesmässiga kapacitet som krävs för att genomföra åtgärden enligt specifikationerna i punkt 3 c och d i bilaga I.

    Artikel 5

    Icke bidragsberättigande projekt

    Utöver de åtgärder som anges i artikel 2.3 i förordning (EG) nr 814/2000 skall följande projekt inte vara bidragsberättigande:

    a) Projekt som har vinstsyfte.

    b) Bolagsstämmor eller andra i bolagsordningen eller stadgarna fastställda sammanträden.

    Artikel 6

    Villkor för godkännande av ansökningar

    Bidragsansökningar godkänns endast om de gjorts i enlighet med bilaga I.

    Artikel 7

    Grunder för uteslutning av projekt

    1. Årsprogram skall uteslutas i följande fall:

    a) De börjar före det datum som anges i förslagsinfordran.

    b) De avslutas efter den 30 april året efter det år då bidraget betalades ut.

    c) De omfattar en bidragsansökan på mindre än 25000 euro eller mer än 500000 euro.

    2. Punktinsatser skall uteslutas i följande fall:

    a) De börjar mindre än tre månader efter det att bidragsansökan har skickats till kommissionen.

    b) De avslutas efter den 30 april året efter det år då bidraget betalades ut.

    c) De omfattar en bidragsansökan på mindre än 5000 euro eller mer än 100000 euro.

    Artikel 8

    Urvalskriterier för projekt

    1. Kommissionen skall välja ut de ansökningar som beviljas gemenskapsfinansiering på grundval av kriterier rörande projektets kvalitet och goda kostnadseffektivitet, i enlighet med artikel 3.2 i förordning (EG) nr 814/2000.

    2. Projektets kvalitet skall bedömas utifrån bland annat följande:

    a) Projektets relevans och allmänna intresse.

    b) Projektets omfattning och de positiva effekterna på gemenskapsnivå.

    c) Den varaktiga multiplikatoreffekten på gemenskapsnivå, nationell och regional nivå.

    d) Projektets bidrag till utvecklingen av ett varaktigt samarbete mellan olika länder, regioner eller sektorer.

    e) De planerade metoderna för att utvärdera projektet.

    3. Kostnadseffektiviteten skall bedömas utifrån bland annat följande:

    a) Den framlagda budgetens rimlighet.

    b) Storleken på det bidrag som söks från kommissionen.

    c) Den sökandes kapacitet att få finansiering från andra källor.

    4. Urvalskriterierna specificeras i bilaga II.

    Artikel 9

    Finansieringssats

    1. Det finansiella bidraget från gemenskapen för utvalda projekt skall vara högst 50 % av de stödberättigande kostnaderna enligt definitionen i bilaga III.

    2. Det finansiella bidraget från gemenskapen kan ökas till 75 % av de stödberättigande kostnaderna för en punktinsats eller en eller flera åtgärder inom ramen för ett årsprogram, under förutsättning att de är av särskilt stort intresse med hänsyn till urvalskriterierna och inbegriper

    a) kostnader för tolkning eller översättning till minst fyra av gemenskapens eller kandidatländernas officiella språk som utgör mer än 20 % av de stödberättigande kostnaderna och under förutsättning att det, när det gäller kostnaderna för tolkning, finns minst fem deltagare per språk,

    b) kostnader för uppehälle per deltagare och per dag som är lägre än 60 % av det maximibelopp per dag som anges i de tabeller som kommissionen tillhandahåller de sökande.

    Projekt som genomförs i landsbygdsområden skall ges företräde.

    Artikel 10

    Avtal

    För de projektansökningar som valts ut skall det slutas ett avtal mellan kommissionen och bidragsmottagarna som fastställer parternas rättigheter och skyldigheter enligt kommissionens beslut om att bevilja bidrag.

    Artikel 11

    Ettårsregeln

    Bidragen skall enbart beviljas för ett år och ger inte rätt till bidrag följande år, även om projektet ingår i ett program som sträcker sig över flera år.

    Artikel 12

    Publicitet

    En förteckning över bidragsmottagare och de projekt som finansieras enligt denna förordning med uppgift om stödbelopp och stödnivåer skall offentliggöras varje år i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Artikel 13

    Information till EUGFJ-kommittén

    EUGFJ-kommittén skall informeras om följande:

    a) Innehållet i förslagsinfordran innan den offentliggörs.

    b) De inkomna årsprogrammen.

    c) De projekt som valts ut för att få bidrag.

    d) De projekt som genomförs på kommissionens initiativ.

    Artikel 14

    Utvärdering

    När det gäller den utvärdering av de finansierade åtgärderna som föreskrivs i artikel 7 i förordning (EG) nr 814/2000 skall bidragsmottagarna lämna in alla de uppgifter som behövs för den utvärderingen, och särskilt svara på de fråge- och utvärderingsformulär som kommissionen bifogar ansökningsblanketten.

    Kommissionen skall genomföra nämnda utvärdering senast fyra år efter det att denna förordning har trätt i kraft.

    Artikel 15

    Övergångsåtgärder

    1. För 2000 och utan hinder av vad som sägs i artikel 2 skall personer som önskar få ett bidrag från gemenskapen enligt artikel 2.1 a eller 2.1 b i förordning (EG) nr 814/2000 lämna in en bidragsansökan till kommissionen enligt bestämmelserna i den här förordningen. Ansökan skall sändas till kommissionen minst tre månader innan projektet påbörjas och under alla omständigheter senast den 30 september 2000.

    2. EUGFJ-kommittén skall informeras om de projekt som väljs ut och beviljas bidrag enligt punkt 1.

    Artikel 16

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 29 juni 2000.

    På kommissionens vägnar

    Franz Fischler

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 100, 20.4.2000, s. 7.

    (2) EGT L 160, 26.6.1999, s. 103.

    BILAGA I

    INLÄMNANDE AV BIDRAGSANSÖKNINGAR OCH INNEHÅLLET I DESSA

    1. För bidragsansökan gäller följande:

    a) Den skall lämnas in inom angiven tidsfrist.

    b) Den skall vara fullständigt och korrekt ifylld samt maskinskriven.

    c) Ansökan skall göras på de originalblanketter som kommissionen tillhandahåller och lämnas in i fem exemplar, samtliga undertecknade och daterade av projektansvarig person(1). Om hela eller delar av projektet äger rum utanför gemenskapen skall ytterligare ett exemplar lämnas in.

    d) De skall skickas per rekommenderad post med mottagningsbevis eller lämnas in direkt till kommissionen.

    e) De skall fyllas i på ett av gemenskapens officiella språk. En sammanfattning av projektet kan bifogas på ett annat officiellt språk.

    2. För den preliminära budgeten gäller följande:

    a) Den skall vara i balans, uttryckas i euro och inte innehålla några fel.

    b) Den skall vara tillräckligt detaljerad för att möjliggöra identifiering, tillsyn och kontroll av det eller de projekt som föreslagits.

    c) Den skall innehålla de beräkningar och specifikationer som använts vid utarbetandet av budgeten.

    d) Den skall vara daterad och undertecknad av projektansvarig person.

    e) Intäktssidan av den preliminära budgeten skall visa följande:

    - Den direkta finansieringen från sökandens egna medel.

    - Bidrag från andra finansiärer.

    - De inkomster som genereras genom projektet, till exempel deltagaravgifter.

    - Det bidrag som sökts hos kommissionen, eventuellt uppdelat om flera ansökningar har lämnats in till kommissionen.

    3. Följande handlingar skall bifogas ansökan:

    a) Stadgar eller bolagsordning, organisationsplan, arbetsordning och organisationens senaste årsberättelse.

    b) Alla dokument som styrker att den sökande inte befinner sig i någon av de situationer som anges i artikel 4 a-d i denna förordning.

    c) Balansräkningar eller räkenskaperna för de två senaste budgetåren.

    d) Alla dokument som gör det möjligt att bedöma den sökandes ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet, särskilt studieintyg och tjänstgöringsbetyg samt handlingar om den projektansvariges erfarenhet, genomsnittlig årlig personalstyrka, tillgång till materiel och teknisk utrustning samt en kort beskrivning av de projekt som genomförts under de senaste två åren.

    e) Detaljerad programbeskrivning av projektet som bland annat och i görligaste mån innehåller namn, befattning och yrkeserfarenhet för de deltagare som får kostnaderna för resor och uppehälle ersatta samt namnet på föredragshållare och de ämnen de skall ta upp.

    f) Alla dokument som kan användas för att utvärdera innehållet i projektet.

    Om underleverantörer anlitas skall samma upplysningar lämnas för att styrka de berörda underleverantörernas ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet.

    (1) Ansökan får lämnas in i elektronisk form men måste i sådana fall åtföljas av ett pappersexemplar som undertecknats och daterats av projektansvarig person.

    BILAGA II

    URVALSKRITERIER

    1. Beträffande de kriterier som anges i artikel 8.2 gäller följande:

    a) Projektets relevans och allmänna intresse skall bedömas utifrån bland annat följande:

    - Hur väl projektets innehåll överensstämmer med målen i artikel 1 i rådets förordning (EG) nr 814/2000 och de prioriterade områden som anges i förslagsinfordran.

    - Relevansen i det informationsbehov som den sökande anger.

    - Hur väl det projekt som den sökande föreslår överensstämmer med de planerade budget- och personalresurserna.

    - Hur väl det projekt som den sökande föreslår överensstämmer med målgruppen.

    b) Projektets storlek och de positiva effekterna på europeisk nivå skall bedömas utifrån bland annat följande:

    - Antalet länder som berörs av projektet.

    - Antalet regioner som berörs av projektet.

    - Antalet sektorer som berörs av projektet.

    - Antalet organisationer som arbetar med att utforma och genomföra projektet.

    - Hur effektivt och balanserat samarbetet är mellan de olika parterna när det gäller planering och genomförande av projekten samt det ekonomiska deltagandet.

    - Hur väl representerade de berörda organisationerna är (antalet medlemmar och deras verksamhetsområden).

    - Expertkunskaperna hos föredragshållarna eller de personer som arbetar med att genomföra projektet på det aktuella området.

    c) Den varaktiga multiplikatoreffekten på europeisk, nationell och regional nivå skall bedömas utifrån bland annat följande:

    - Antalet bidragsmottagare i projektet.

    - Bidragsmottagarnas kvalitet och hur representativa de är.

    - Metoderna för att sprida information, dvs.

    - Planerade kommunikationsmedel (publikationer, rapporter, databaser, kataloger, övervakningsmöten, tekniska tidskrifter osv.).

    - Använda medier (papper, elektroniska medier, audiovisuella medier).

    - Använda informationskanaler (press, direktreklam, direktdistribution osv.).

    - Hur projektet följs upp eller pågår under flera år.

    d) Projektets bidrag till utvecklingen av ett varaktigt samarbete mellan olika länder, regioner och sektorer skall bedömas utifrån bland annat följande:

    - Hur utbytet sker.

    - Gemensamt utnyttjande av erfarenheter.

    - Skapade partnerskap.

    - Nätverkssamarbete.

    - Utformningen av en gemensam informationspolitik eller informationsspridningspolitik.

    e) Utvärderingen av projektet skall bedömas utifrån bland annat följande:

    - En utvärdering i förväg.

    - En utvärdering i efterhand.

    - Kriterierna för en väl genomförd utvärdering.

    - Använda metoder (opinionsmätning, enkäter, statistik osv.).

    2. Beträffande de kriterier som anges i artikel 8.3 gäller följande:

    a) Den framlagda budgetens rimlighet skall bedömas utifrån bland annat följande:

    - Totalsumman.

    - De angivna kostnaderna för varje post, särskilt med hänvisning till de bästa tillgängliga marknadsvillkoren och i förhållande till de satser och tabeller som kommissionen fastställt.

    - Balansen mellan olika poster.

    - Totalkostnaden per direkt bidragsmottagare i projektet.

    b) Det sökta bidraget skall bedömas med avseende på bland annat följande:

    - Totalsumman.

    - Dess andel av de totala intäkterna.

    c) Den sökandes kapacitet att få fram andra finansieringskällor skall bedömas utifrån bland annat följande:

    - Den sökandes andel egna medel av de totala intäkterna.

    - Andelen offentlig (nationell, regional eller lokal) eller privat finansiering av de totala intäkterna.

    - Storleken på det bidrag som begärts av deltagarna.

    BILAGA III

    BIDRAGSBERÄTTIGANDE KOSTNADER

    1. För att kostnaderna skall vara bidragsberättigande skall de uppfylla följande kriterier:

    a) De skall ha direkt anknytning till projektet.

    b) De skall vara absolut nödvändiga för att projektet skall kunna genomföras och de skall vara marknadsmässiga.

    2. Kostnaderna skall utgöras av följande:

    a) Kostnader för att förbereda projektet (utformning, forskning, samordning, publicitet, förhandsutvärdering osv.).

    b) Kostnader för att genomföra projektet (produktionskostnader, föredragshållarens arvode, hyra för lokaler och utrustning, tolkning, tryckkostnader, deltagaravgifter och resekostnader osv.).

    c) Kostnader för att följa upp projekten (genomgång av tidningsartiklar, spridning av protokoll, resultatutvärdering osv.).

    3. Följande kostnader är bidragsberättigande:

    a) Personalkostnader (enhetskostnad per arbetsdag), mot uppvisande av lönebesked för den berörda perioden eller fakturor om personal utifrån anlitats.

    b) Följande transportkostnader är bidragsberättigande:

    - Kostnader för bokning och resor med tåg, andra klass, för kortast möjliga färdväg, mot uppvisande av biljett(1).

    - Kostnader för flygresor som överstiger 800 km tur och retur i ekonomiklass med de billigaste och mest förmånliga biljetterna på marknaden (APEX, PEX, Excursion etc.), mot uppvisande av biljett och boardingkort(2).

    - Kostnader för bussresor mellan städer, för den kortaste färdvägen, mot uppvisande av biljett eller faktura.

    - Kostnader för hyra av buss eller bil, förutsatt att de tagits upp i den preliminära budgeten och att de är väl motiverade, mot uppvisande av faktura.

    - Kostnader för resa i privat bil, enligt gällande priser för tåg i andra klass eller för buss för den kortaste färdvägen och utan eventuella tillägg. Dessa kostnader är endast bidragsberättigande mot uppvisande av en av resenären undertecknad räkning med uppgift om avrese- och ankomstdagen, avrese- och bestämmelseort samt ett intyg från järnvägs- eller bussbolaget på vad en sådan resa skulle kosta(3). Resenärens kostnader för bensin, parkering, vägavgifter och måltider vid användning av privat bil ersätts inte.

    - Kostnader för förflyttning på orten (buss, tunnelbana, spårvagn) och taxi ersätts inte.

    c) Kostnader för uppehälle ersätts på följande villkor:

    - Ett fast belopp per person och dag som kan erhållas från kommissionen. Beloppet skall täcka kostnader för projektdeltagarnas logi och gruppmåltider och betalas endast mot uppvisande av fakturor.

    - Ett fast belopp per person, per måltid och per frukost som kan erhållas från kommissionen om det fastställts att samtliga eller vissa måltider inte intas gemensamt.

    - Hotellräkningar ersätts endast om namn, antal rum och övernattningar specificeras för varje person. Restaurangräkningar ersätts endast om de specificerar antalet kuvert och namnet på varje deltagare.

    d) Kostnader för tolkning och översättning ersätts på samma villkor som personalkostnader och inom de gränser som kommissionen fastställt.

    e) Experters eller föredragshållares arvoden ersätts inom de gränser som kommissionen fastställt, mot uppvisande av faktura och betalningsbevis, och under förutsättning att personerna i fråga inte är anställda på en nationell, gemenskaps- eller internationell institution och inte är ledamöter av eller anställda i den bidragsmottagande organisationen eller i närstående eller anslutna organ.

    f) Hyra av konferenslokaler och utrustning ersätts mot uppvisande av faktura.

    g) Kostnader för underleverantörer ersätts endast i de fall som särskilt anges i avtalet. Den bidragsmottagare som anlitar underleverantörer skall ta in minst tre anbud om upphandlingen omfattar belopp på mer än 10000 euro och ge kommissionen underlag som styrker att den valda underleverantören erbjöd högsta kvalitet till lägsta pris. Om underleverantören inte lämnade det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet måste valet motiveras. Underleverantören omfattas av samma bestämmelser som bidragsmottagaren.

    h) Tryckkostnader och kostnader för utskick samt kostnader för audiovisuella produktioner, bortsett från personalkostnader, ersätts mot uppvisande av fakturor.

    i) Andra kostnader som följer av avtalet om bidrag (revision, särskilda projektutvärderingar, rapporter, översättningar, garantier osv.) ersätts mot uppvisande av fakturor.

    j) Ett fast belopp på högst 7 % av de direkt bidragsberättigande kostnaderna betalas ut för att täcka kostnader för förbrukningsmateriel, förråd och andra kostnader (kostnader för telefon, fax, post, Internet, kopiering och annat kontorsmateriel), under förutsättning att bidragsmottagaren inte tar emot något annat bidrag för löpande kostnader från Europeiska gemenskapen.

    k) En reserv för oförutsedda utgifter på högst 5 % av de direkt bidragsberättigande kostnaderna.

    4. Följande kostnader är inte bidragsberättigande:

    a) Bidrag in natura.

    b) Ospecificerade kostnader eller fasta kostnader, utom i de särskilda fall som anges i denna förordning.

    c) Indirekta kostnader (hyra, elektricitet, vatten, gas, försäkringar, skatter och andra avgifter etc.).

    d) Fasta kapitalkostnader, avsättningar, betalda räntor, kursförluster, gåvor och överdrivet höga kostnader.

    5. De datum som avgör om kostnaderna är bidragsberättigande, är de datum då kostnaderna uppstod och inte de datum då bokföringsunderlagen upprättades.

    Kostnader som uppstod före det datum då projektet påbörjades enligt avtalet om bidrag kommer inte att beaktas.

    6. Alla fakturor skall vara upprättade i vederbörlig ordning, i enlighet med det aktuella landets lagar och bestämmelser. Fakturorna skall innehålla uppgift om pris och mervärdesskattesats. Kopior av dålig kvalitet kommer inte att beaktas.

    7. Icke styrkta kostnader kommer inte att beaktas.

    8. Kostnaderna skall faktiskt ha uppstått, ha registrerats i bidragsmottagarens bokföring eller skattedokument samt kunna identifieras och verifieras.

    9. Om bidragsberättigande kostnader direkt ersätts av en annan bidragsgivare skall dessa kostnader tas upp i den preliminära budgeten och i slutredovisningen under rubriken "andra bidrag" samt uppfylla kraven i punkterna 6-8.

    (1) Om resan görs i en annan klass är kostnaderna endast bidragsberättigande mot uppvisande av ett intyg från transportbolaget som visar kostnaden för resa i andra klass. I sådan fall kommer den bidragsberättigande kostnaden att begränsas till det beloppet.

    (2) Om resan görs i en annan klass är kostnaderna endast bidragsberättigande mot uppvisande av ett intyg från transportbolaget som visar kostnaden för resa i andra klass. I sådan fall kommer den bidragsberättigande kostnaden att begränsas till det beloppet.

    (3) Om det inte finns allmänna transportmedel och om avståndet inte är längre än 300 km tur och retur ersätts kostnaderna med 0,25 euro per km.

    Top