Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31999H0829

    1999/829/Euratom: Europeiska kommissionens rekommendation av den 6 december 1999 om tillämpningen av artikel 37 i Euratomfördraget [delgivet med nr K(1999) 3932]

    EGT L 324, 16.12.1999, p. 23–43 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/1999/829/oj

    31999H0829

    1999/829/Euratom: Europeiska kommissionens rekommendation av den 6 december 1999 om tillämpningen av artikel 37 i Euratomfördraget [delgivet med nr K(1999) 3932]

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 324 , 16/12/1999 s. 0023 - 0043


    EUROPEISKA KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

    av den 6 december 1999

    om tillämpningen av artikel 37 i Euratomfördraget

    [delgivet med nr K(1999) 3932]

    (1999/829/Euratom)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artiklarna 37 och 124 i detta,

    efter samråd med den grupp personer som Vetenskapliga och tekniska kommittén har utsett i enlighet med artikel 31 i fördraget, och

    av följande skäl:

    1. Enligt artikel 37 skall varje medlemsstat tillhandahålla kommissionen sådana allmänna upplysningar om varje plan för deponering av radioaktivt avfall av alla slag, som gör det möjligt att fastställa om planens genomförande kan medföra en radioaktiv kontamination av vatten, jord eller luft i någon annan medlemsstat. Kommissionen skall efter att ha hört den expertgrupp som avses i artikel 31 yttra sig inom sex månader.

    2. Mot bakgrund av de erfarenheter som erhållits genom tillämpningen av kommissionens rekommendationer av den 16 november 1960(1), 82/181/Euratom(2) och 91/4/Euratom(3) om tillämpningen av artikel 37 i Euratomfördraget.

    3. Europeiska gemenskapernas domstol fastslog i mål 187/87(4) av den 22 september 1987 att "artikel 37 i Euratomfördraget skall tolkas på så sätt att de allmänna upplysningarna om en plan för deponering av radioaktivt avfall skall tillhandahållas kommissionen innan tillstånd till sådan deponering ges av den berörda medlemsstatens behöriga myndigheter".

    4. I samma dom konstaterade EG-domstolen följande: "Av dessa överväganden följer att när det i en medlemsstat krävs tillstånd för deponering av radioaktivt avfall är det, för att kommissionens yttrande skall få full verkan, absolut nödvändigt att denna medlemsstat får kännedom om yttrandet innan den beviljar tillståndet."

    5. Syftet med artikel 37 är att förebygga all eventuell radioaktiv kontaminering av en annan medlemsstat. Kommissionen anser efter samråd med ovannämnda gruppen att deponering av radioaktivt avfall i samband med vissa verksamheter inte utgör en risk för radioaktiv kontaminering av en annan medlemsstat.

    6. I undantagsfall kan kommissionen på grundval av erhållen information begära att allmänna upplysningar om en plan för deponering av radioaktivt avfall skall lämnas när deponering, enligt denna rekommendation, inte anses kunna leda till kontaminering av en annan medlemsstat. Kommissionens yttrande kan i så fall gälla ett tillstånd som har utfärdats tidigare.

    7. De grundläggande säkerhetsnormerna för skydd av arbetstagarnas och allmänhetens hälsa mot de faror som uppstår till följd av joniserande strålning har ändrats genom direktiv 96/29/Euratom(5), och tillämpningen av artikel 37 bör återspegla dessa ändringar i förekommande fall.

    8. För att kunna utvärdera planer för deponering på ett enhetligt sätt, är det nödvändigt att specificera vilka typer av verksamhet som kan resultera i deponering av radioaktivt avfall enligt artikel 37 i Euratomfördraget samt att för de olika verksamhetstyperna specificera vilken information som skall tillhandahållas som allmänna upplysningar.

    9. Alla medlemsstater har meddelat att de kommer att upphöra med havsdumpning.

    HÄRIGENOM REKOMMENDERAS.

    1. Med "deponering av radioaktivt avfall" enligt artikel 37 i Euratomfördraget avses all planerad deponering eller oavsiktliga utsläpp i miljön av radioaktiva ämnen i gasform, vätskeform eller fast form i samband med de verksamheter som förtecknas nedan.

    1) Drift av kärnreaktorer.

    2) Upparbetning av bestrålat kärnbränsle.

    3) Brytning, malning och omvandling av uran och torium.

    4) U-235 anrikning av uran.

    5) Tillverkning av kärnbränsle.

    6) Lagring av bestrålat kärnbränsle i anläggningar avsedda för detta(6).

    7) Hantering och bearbetning av radioaktiva ämnen i industriell skala(7).

    8) Behandling eller lagring av radioaktivt avfall(8) som uppstår vid verksamheterna under punkterna 1 till 7 och punkt 9.

    9) Nedmontering av kärnreaktorer och upparbetningsanläggningar.

    10) Placering av radioaktivt avfall ovan eller under jord utan avsikt att återvinna det.

    11) Havsdumpning av radioaktivt avfall(9).

    12) Nedgrävning av radioaktivt avfall i havsbottnen(10).

    13) Arbetsuppgifter som inbegriper exponering för naturliga strålkällor och som de berörda medlemsstaterna anser uppfyller villkoren i avdelning VII i de grundläggande säkerhetsnormerna och därmed är problematiska vad gäller deponering av radioaktivt avfall samt som kräver förhandstillstånd.

    14) Alla övriga verksamheter.

    2. De "allmänna upplysningar" som avses i artikel 37 i Euratomfördraget inbegriper följande:

    - För verksamheterna under punkterna 1 till 8 de uppgifter som anges i bilaga 1.

    - För verksamheterna under punkt 9 de uppgifter som anges i bilaga 2.

    - För verksamheterna under punkt 10 de uppgifter som anges i bilaga 3.

    - För verksamheterna under punkterna 11 och 12 de uppgifter som kommissionen begär från fall till fall.

    - För verksamheterna under punkt 13 de relevanta uppgifter som krävs i bilaga 1 för särskilda verksamheter (kapitlen 6 och 7 är vanligen inte tillämpliga).

    3. Verksamheter som omfattas av punkt 1.14 anses inte kunna resultera i radioaktiv kontaminering av en annan medlemsstat, vilket är viktigt ur hälsosynpunkt, förutom i särskilda fall, varvid kommissionen begär att få allmänna upplysningar.

    4. Om en medlemsstat har för avsikt att ändra en plan för deponering av radioaktivt avfall, gäller följande villkor för givandet av allmänna upplysningar:

    4.1.a) Om en medlemsstat har för avsikt att ändra en plan för deponering av radioaktivt avfall, om vilken ett yttrande redan har avgivits enligt bestämmelserna i artikel 37, skall de allmänna upplysningarna utgöras av åtminstone de uppgifter som begärs på standardblanketten i bilaga 4, om de tillåtna gränserna eller de berörda bestämmelserna för deponering av radioaktivt avfall är mindre restriktiva än den befintliga planen eller om de eventuella följderna av det referensolycksscenario eller de referensolycksscenarier som utvärderats vid utfärdandet av tillstånd har ökat.

    4.1.b) Om kommissionen inte begär att få allmänna upplysningar, behöver sådana inte lämnas om ett nytt tillstånd inte krävs,

    eller om

    - ändringen av planen för deponering av radioaktivt avfall innebär oförändrade eller mer restriktiva tillåtna gränser och bestämmelser i anknytning till detta än i den befintliga planen, och

    - de eventuella konsekvenserna av referensolycksscenariot eller referensolycksscenarierna är desamma eller har minskat.

    4.2 När det gäller en plan för deponering av radioaktivt avfall, om vilken inget yttrande redan har avgivits enligt bestämmelserna i artikel 37, skall allmänna upplysningar lämnas förutom i det fall när medlemsstaten överlämnar till kommissionen en utlåtelse som visar att villkoren i punkt 4.1.b följs.

    5. "Allmänna upplysningar" lämnas till kommissionen

    5.1 alltid när det är möjligt inom ett år men inte mindre än sex månader

    - innan tillstånd för deponering av radioaktivt avfall har utfärdats av behöriga myndigheter, eller

    - innan de verksamheter för vilka tillstånd för deponering inte krävs har inletts, eller

    - för verksamheterna under punkt 9, om de föreslagna tillåtna gränserna och därmed anknutna bestämmelser för deponering av radioaktivt avfall är mindre restriktiva än de som ingår i planen för den befintliga anläggningen, eller om de eventuella följderna enligt referensolycksscenariot eller referensolycksscenarierna har ökat, innan något motsvarande nytt tillstånd för deponering av radioaktivt avfall har utfärdats av de behöriga myndigheterna, och

    5.2 senast sex månader efter kommissionens begäran att få allmänna upplysningar i enlighet med punkt 3, utan att det påverkar tillämpningen av tillstånd som har utfärdats av de behöriga myndigheterna innan kommissionen lade fram sin begäran. Alla tillstånd som har utfärdats innan kommissionen begärde att få allmänna upplysningar skall granskas mot bakgrund av det efterföljande yttrandet från kommissionen.

    6. Eftersom den berörda medlemsstaten ansvarar för tillhandahållandet av en plan för deponering av radioaktivt avfall, ansvarar denna stat för alla uppgifter som lämnas till kommissionen om denna plan.

    7. Den berörda medlemsstaten informerar kommissionen om de åtgärder som den planerar att vidta till följd av en rekommendation som kommissionen har gett i ett yttrande om en plan för deponering.

    8. Medlemsstaten lämnar följande uppgifter till kommissionen för kännedom:

    a) Tillståndet eller tillstånden för deponering av radioaktivt avfall så att det eller de kan jämföras med de uppgifter som ingår i de allmänna upplysningar som yttrandet grundar sig på.

    b) Helst årligen och åtminstone vartannat år ett meddelande om radioaktiva utsläpp i vatten eller i luften som skett under en specifik period från kärnreaktorer och upparbetningsanläggningar och, i förekommande fall, om granskningar av tillstånd för deponering av radioaktivt avfall som genomförts under den berörda tidsperioden. Meddelandet bör överlämnas inom nio månader efter denna tidsperiod.

    Denna rekommendation riktar sig till medlemsstaterna.

    Den ersätter rekommendation 91/4/Euratom.

    Utfärdad i Bryssel den 6 december 1999.

    På kommissionens vägnar

    Margot WALLSTRÖM

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT 81, 21.12.1960, s. 1893/60.

    (2) EGT L 83, 29.3.1982, s. 15.

    (3) EGT L 6, 9.1.1991, s. 16.

    (4) Rättsfallssamlingen (1988), s. 5013.

    (5) EGT L 159, 29.6.1996, s. 1, skall genomföras före maj år 2000.

    (6) Förutsatt att verksamheten inte ingår i en plan som har överlämnats under ett annat namn.

    (7) Utom industriverksamhet som inbegriper naturliga strålkällor och som omfattas av avdelning VII i de grundläggande säkerhetsnormerna (direktiv 96/29/Euratom).

    (8) Förutsatt att verksamheten inte ingår i en plan som har överlämnats under ett annat namn.

    (9) För närvarande har ingen medlemsstat för avsikt att göra detta.

    (10) För närvarande har ingen medlemsstat för avsikt att göra detta.

    BILAGA 1

    "ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR"

    om verksamheterna under punkterna 1 till 8

    INLEDNING

    - Allmän presentation av planen.

    - Den nuvarande situationen inom tillståndsförfarandet och planerat stegvist idrifttagande.

    1. Lokaliseringsorten och dess omgivning

    1.1 Geografiska, topografiska och geologiska uppgifter om lokaliseringsorten och området, vilket inbegriper

    - en karta över området, av vilken lokaliseringsortens läge och geografiska koordinater framgår (grader, minuter),

    - relevanta kännetecken för området,

    - anläggningens lokalisering i förhållande till andra anläggningar med utsläpp som bör beaktas i anslutning till utsläppen från den berörda anläggningen,

    - platsens lokalisering i förhållande till andra medlemsstater och avståndet till gränserna och de närmaste storstadsområdena samt deras invånarantal.

    1.2 Seismologi

    - Seismisiteten i området samt uppgifter om den högsta sannolika seismisiteten och vilken hänsyn som tagits till anläggningens förväntade seismiska motståndskraft.

    1.3 Hydrologi

    När det gäller en anläggning som finns nära vatten, som kan medföra en potentiell kontamineringsväg till en annan medlemsstat, skall hydrologiska förhållanden som även inbegriper en närliggande medlemsstat eller medlemsstater beskrivas kort. Till exempel

    - en kort beskrivning av kontamineringsvägen eller kontamineringsvägarna, tillflöden, utlopp i hav, vattentäkter, översvämningsområden osv.,

    - det genomsnittliga, största och minsta vattenflödet och dess förekomstfrekvens,

    - grundvatten, grundvattennivå och grundvattenflöde,

    - en kort beskrivning av kustområdena,

    - riktning och styrka för havsströmmar, tidvatten och cirkulationsmönster, både lokalt och regionalt,

    - översvämningsrisk och möjligheter att skydda anläggningen.

    1.4 Meteorologi

    Det lokala klimatet med frekvensfördelning för

    - vindriktning och vindstyrka,

    - nederbördsmängd och nederbördsvaraktighet,

    - varje vindriktningssektor, spridningsförhållanden i atmosfären, temperaturinversionens varaktighet.

    1.5 Naturresurser och livsmedel

    En kort beskrivning av

    - områdets jordmånskarakteristika och ekologiska förhållanden,

    - vattenanvändningen i området och, i förekommande fall, i närliggande medlemsstater,

    - huvudsakliga källor för livsmedelsproduktion i området och, i förekommande fall, i andra medlemsstater: grödor, boskapsuppfödning, fiske, jakt och vid utsläpp i havet uppgifter om fiske inom och utanför medlemsstatens territorialvatten,

    - livsmedelsdistribution och särskilt export till andra medlemsstater från de berörda områdena såtillvida de löper risk att exponeras för utsläpp med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    1.6 Andra verksamheter i närheten av lokaliseringsorten

    - I förekommande fall, all industri- eller militärverksamhet, trafik till lands eller sjöss samt flygtrafik och andra faktorer som kan påverka anläggningens säkerhet.

    - Skyddsåtgärder.

    2. Anläggningen

    2.1 De viktigaste uppgifterna om anläggningen

    - En kort beskrivning av anläggningen.

    - Processtyper, deras syfte och huvuddrag.

    - Översiktsplan över anläggningen.

    - Säkerhetsbestämmelser.

    2.2 Ventilationssystem och behandling av gasformigt och luftburet avfall

    En beskrivning av ventilations-, fördröjnings-, filtrerings- och utsläppssystem under normala förhållanden och vid en eventuell olycka, inbegripet flödesdiagram.

    2.3 Behandling av vätskeformigt avfall

    En beskrivning av behandlingen av vätskeformigt avfall, lagringskapacitet och utsläppssystem inklusive flödesdiagram.

    2.4 Behandling av fast avfall

    En beskrivning av behandlingen av fast avfall och lagringskapacitet.

    2.5 Inneslutning

    En beskrivning som inbegriper specificering och prövning av läckagetäthet.

    2.6 Avveckling och nedmontering

    - Anläggningens förväntade driftsperiod.

    - Överväganden avseende avveckling och nedmontering.

    - Beskrivning av lagbestämmelser och administrativa bestämmelser för avveckling och nedmontering.

    3. Utsläpp av luftburna radioaktiva ämnen från anläggningen under normala förhållanden

    3.1 Det gällande tillståndsförfarandet

    - En sammanfattning av det gällande förfarandet.

    - Utsläppsgränser och därmed anknutna bestämmelser som myndigheterna har för avsikt att fastställa samt förväntad radionuklidsammansättning.

    3.2 Tekniska uppgifter

    - Förväntade årliga utsläpp.

    - De radioaktiva ämnenas ursprung, deras sammansättning och fysikalisk-kemiska former.

    - Hanteringen av dessa ämnen, utsläppsmetoder och utsläppsvägar.

    3.3 Rutinmässig mätning av utsläpp

    - Provtagning, mätning och analys av utsläpp, som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    - De viktigaste uppgifterna om mätinstrumenten.

    - Larmnivåer och åtgärder vid larm (manuella och automatiska).

    3.4 Utvärdering av överföring till människor

    3.4.1 Modeller och parametervärden som används för att beräkna konsekvenserna av utsläppen

    - Ämnenas spridning i atmosfären.

    - Nedfall på marken och resuspension.

    - Näringskedjor, inandning, extern bestrålning osv.

    - Levnadsvanor (föda, exponeringstid osv.).

    - Andra parametervärden som använts i beräkningarna.

    3.4.2 Utvärdering av koncentrations- och exponeringsnivåer i anslutning till de utsläppsgränser som nämns i punkt 3.1 ovan

    - Årliga medelkoncentrationer av aktivitet i luften nära markytan samt markkontaminering i de mest exponerade områdena i närheten av anläggningen och i andra medlemsstater.

    - För referensgruppen eller referensgrupperna i andra medlemsstater motsvarande årliga exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    3.5 Radioaktiva luftburna utsläpp från andra anläggningar

    Samordningsförfaranden vid radioaktiva utsläpp från andra anläggningar som avses i tredje strecksatsen i punkt 1.1.

    4. Utsläpp av radioaktiva ämnen i vätskeform från anläggningen under normala förhållanden

    4.1 Det gällande tillståndsförfarandet

    - En beskrivning av det allmänna förfarandet.

    - Utsläppsgränser och därmed anknutna bestämmelser som myndigheterna har för avsikt att fastställa samt förväntad rudionuklidsammansättning.

    4.2 Tekniska uppgifter

    - Förväntade årliga utsläpp.

    - De radioaktiva ämnenas ursprung, deras sammansättning och fysikalisk-kemiska former.

    - Hanteringen av dessa ämnen, utsläppsmetoder och utsläppsvägar.

    4.3 Rutinmässig mätning av utsläpp

    - Provtagning, mätning och analys av utsläpp, som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna

    - De viktigaste uppgifterna om mätinstrumenten.

    - Larmnivåer och åtgärder vid larm (manuella och automatiska).

    4.4 Utvärdering av överföring till människor

    4.4.1 Modeller och parametervärden som använts för att beräkna konsekvenserna av utsläppen

    - Ämnenas spridning i vatten.

    - Deras överföring via sedimentation och jonutbyte.

    - Näringskedjor, inandning av vattendroppar, extern bestrålning osv.

    - Levnadsvanor (föda, exponeringstid osv.).

    - Andra parametervärden som använts i beräkningarna.

    4.4.2 Utvärdering av koncentrations- och exponeringsnivåer i anslutning till de utsläppsgränser som nämns i punkt 4.1 ovan.

    - Årliga medelkoncentrationer av aktivitet i ytvatten där koncentrationerna är som högst i närheten av anläggningen och i andra medlemsstater.

    - För referensgruppen eller referensgrupperna i andra medlemsstater: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    4.5 Radioaktiva utsläpp i samma vattenrecipient från andra anläggningar

    Samordningsförfaranden vid utsläpp från andra anläggningar som avses i tredje strecksatsen i punkt 1.1.

    5. Deponering av fast radioaktivt avfall från anläggningen

    5.1 Typ av fast radioaktivt avfall samt, i förekommande fall, utbränt bränsle och beräknade mängder

    5.2 Behandling och konditionering av avfall

    5.3. Lagring

    5.4 Strålningsrisker för omgivningen och förebyggande åtgärder

    5.5 Åtgärder som vidtagits för förflyttning av samt bestämmelseort för de olika avfallstyper som placerats utanför området

    5.6 Kriterier för kontaminerade material som undantas bestämmelserna i de grundläggande säkerhetsnormerna

    - Friklassningnivåer som har upprättats av behöriga myndigheter.

    6. Oplanerade utsläpp av radioaktiva ämnen

    6.1 Granskning av interna och externa olyckor som skulle kunna resultera i oplanerade utsläpp av radioaktiva ämnen

    En förteckning över de olyckor som behandlas i säkerhetsrapporten.

    6.2 Referensolycksscenario eller referensolycksscenarier som har beaktats av de behöriga myndigheterna vid utvärdering av eventuella konsekvenser till följd av strålning vid oplanerade utsläpp

    En sammanfattning av olyckan eller de olyckor som har beaktats samt en motivering av valet.

    6.3 Utvärdering av referensolycksscenariots eller referensolycksscenariernas konsekvenser till följd av strålning

    6.3.1 Konsekvenser av utsläpp i atmosfären

    - Antaganden som använts vid beräkningen av utsläpp i atmosfären.

    - Utsläppsvägar samt utsläppens tidsmässiga förlopp.

    - Mängderna av och de fysikalisk-kemiska formerna för dessa radionuklidutsläpp som är av betydelse ur hälsosynpunkt.

    - Modeller och parametervärden som använts vid beräkning av utsläppens spridning i atmosfären, nedfall på marken, resuspension och överföring via näringskedjor samt vid utvärdering av de högsta exponeringsnivåerna med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna

    - De högsta tidsintegrerade koncentrationerna av radioaktivitet i atmosfären nära markytan och de högsta markkontamineringsnivåerna (vid torr väderlek respektive regn) för de mest exponerade områdena i närheten av anläggningen och för relevanta områden i andra medlemsstater.

    - Motsvarande maximala exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn som bor i berörda områden i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar

    6.3.2 Konsekvenser av utsläpp i vatten

    - Antaganden som använts vid beräkning av utsläpp i vätskeform.

    - Utsläppsvägar samt utsläppens tidsmässiga förlopp.

    - Mängderna av och de fysikalisk-kemiska formerna för dessa radionuklidutsläpp som är av betydelse ur hälsosynpunkt.

    - Modeller och parametervärden som använts vid beräkning av utsläppens spridning i vatten, deras överföring via sedimentation och jonutbyte och via näringskedjor samt vid utvärdering av maximala exponeringsnivåer med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    - Motsvarande maximala exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn som bor i närheten av anläggningen och i berörda områden i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    7. Beredskapsplaner och avtal med andra medlemsstater

    För att vid eventuella radiologiska nödsituationer, som kan få konsekvenser för andra medlemsstater, underlätta vidtagandet av strålskyddsåtgärder i dessa medlemsstater.

    En kort beskrivning av

    - interventionsnivåer som har upprättats för olika slag av motåtgärder,

    - beredskapsplanering som inbegriper de beredskapszoner som godkänts för anläggningen,

    - lämpliga åtgärder för snabbt informationsutbyte med andra medlemsstater, bilaterala och multilaterala avtal om gränsöverskridande information, samordning av beredskapsplaner och deras genomförande samt ömsesidigt bistånd,

    - åtgärder för testning av beredskapsplaner särskilt vad gäller samarbete med andra medlemsstater.

    8. Miljöövervakning

    - Extern strålningsövervakning.

    - Rutinmässig mätning av radioaktivitet i luft, vatten, jord och näringskedjor som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    I enlighet med punkterna 3.1 och 4.1 ovan övervakningsprogram som behöriga nationella myndigheter godkänt, organisation av programmen, typer och intervall för provtagningar, typer av mätinstrument som använts under normala förhållanden och onormala förhållanden. I förekommande fall även en beskrivning av samarbete avseende detta med närliggande medlemsstater.

    BILAGA 2

    "ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR"

    om verksamheterna under punkt 9

    INLEDNING

    - Allmän presentation av planen.

    - Beskrivning av de planerade nedmonteringsfaserna.

    - Tillståndsförfarande för nedmontering.

    1. Lokaliseringsorten och dess omgivning

    1.1 Geografiska, topografiska och geologiska uppgifter om lokaliseringsorten och området, vilket inbegriper

    - en karta över området, av vilken lokaliseringsortens läge och geografiska koordinater framgår (grader, minuter),

    - relevanta kännetecken för området,

    - anläggningens lokalisering i förhållande till andra anläggningar med utsläpp som bör beaktas i anslutning till utsläppen från den berörda anläggningen,

    - platsens lokalisering i förhållande till andra medlemsstater och avståndet till gränserna och de närmaste storstadsområdena samt deras invånarantal.

    1.2 Hydrologi

    När det gäller en anläggning som finns nära vatten, som kan medföra en potentiell kontamineringsväg till en annan medlemsstat, skall hydrologiska förhållanden som även inbegriper en närliggande medlemsstat eller medlemsstater beskrivas kort. Till exempel

    - en kort beskrivning av kontamineringsvägen eller kontamineringsvägarna, tillflöden, utlopp i hav, vattentäkter, översvämningsområden osv.,

    - det genomsnittliga, största och minsta vattenflödet och dess förekomstfrekvens,

    - grundvatten, grundvattennivå och grundvattenflöde,

    - en kort beskrivning av kustområdena,

    - riktning och styrka för havsströmmar, tidvatten och cirkulationsmönster, både lokalt och regionalt,

    - översvämningsrisk och möjligheter att skydda anläggningen.

    1.3 Meteorologi

    Det lokala klimatet med frekvensfördelning för

    - vindriktning och vindstyrka,

    - nederbördsmängd och nederbördsvaraktighet,

    - varje vindriktningssektor, spridningsförhållanden i atmosfären, temperaturinversionens varaktighet

    1.4 Naturresurser och livsmedel

    En kort beskrivning av

    - områdets jordmånskarakteristika och ekologiska förhållanden,

    - vattenanvändningen i området och, i förekommande fall, i närliggande medlemsstater,

    - huvudsakliga källor för livsmedelsproduktion i området och, i förekommande fall, i andra medlemsstater: grödor, boskapsuppfödning, fiske, jakt och vid utsläpp i havet uppgifter om fiske inom och utanför medlemsstatens territorialvatten,

    - livsmedelsdistribution och särskilt export till andra medlemsstater från de berörda områdena såtillvida de löper risk att exponeras för utsläpp med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    2. Anläggningen

    2.1 Anläggningen som skall nedmonteras - kort beskrivning och historik

    2.2 Ventilationssystem och behandling av gasformigt och luftburet avfall

    En beskrivning av ventilations-, fördröjnings-, filtrerings- och utsläppssystem under normala förhållanden och vid en eventuell olycka, inbegripet flödesdiagram.

    2.3 Behandling av vätskeformigt avfall

    En beskrivning av behandlingen av vätskeformigt avfall, lagringskapacitet och utsläppssystem inbegripet flödesdiagram.

    2.4 Behandling av fast avfall

    En beskrivning av behandlingen av fast avfall och lagringskapacitet.

    2.5 Inneslutning

    En beskrivning som inbegriper specificering och testning av läckagetäthet.

    3. Utsläpp av luftburna radioaktiva ämnen från anläggningen under normala förhållanden

    3.1 Det gällande tillståndsförfarandet

    - En sammanfattning av det gällande förfarandet.

    - Utsläppsgränser och därmed anknutna bestämmelser som myndigheterna har för avsikt att fastställa samt förväntad radionuklidsammansättning.

    3.2 Tekniska uppgifter

    - Förväntade årliga utsläpp.

    - De radioaktiva ämnenas ursprung, deras sammansättning och fysikalisk-kemiska former.

    - Hanteringen av dessa ämnen, utsläppsmetoder och utsläppsvägar.

    3.3 Rutinmässig mätning av utsläpp

    - Provtagning, mätning och analys av utsläpp, som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    - De viktigaste uppgifterna om mätinstrumenten.

    - Larmnivåer och åtgärder vid larm (manuella och automatiska).

    3.4 Utvärdering av överföring till människor

    3.4.1 Modeller och parametervärden som används för att beräkna konsekvenserna av utsläppen

    - Ämnenas spridning i atmosfären.

    - Nedfall på marken och resuspension.

    - Näringskedjor, inandning, extern bestrålning osv.

    - Levnadsvanor (föda, exponeringstid osv.).

    - Andra parametervärden som använts i beräkningarna.

    3.4.2 Utvärdering av koncentrations- och exponeringsnivåer i anslutning till de utsläppsgränser som nämns i punkt 3.1 ovan

    - Årliga medelkoncentrationer av aktivitet i luften nära markytan samt markkontaminering i de mest exponerade områdena i närheten av anläggningen och i andra medlemsstater.

    - För referensgruppen eller referensgrupperna i andra medlemsstater motsvarande årliga exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    4. Utsläpp av radioaktiva ämnen i vätskeform från anläggningen under normala förhållanden

    4.1 Det gällande tillståndsförfarandet

    - En beskrivning av det allmänna förfarandet.

    - Utsläppsgränser och därmed anknutna bestämmelser som myndigheterna har för avsikt att fastställa samt förväntad radionuklidsammansättning.

    4.2 Tekniska uppgifter

    - Förväntade årliga utsläpp.

    - De radioaktiva ämnenas ursprung, deras sammansättning och fysikalisk-kemiska former.

    - Hanteringen av dessa ämnen, metoder och utsläppsvägar.

    4.3 Rutinmässig mätning av utsläpp

    - Provtagning, mätning och analys av utsläpp, som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    - De viktigaste uppgifterna om mätinstrumenten.

    - Larmnivåer och åtgärder vid larm (manuella och automatiska).

    4.4 Utvärdering av överföring till människor

    4.4.1 Modeller och parametervärden som använts för att beräkna konsekvenserna av utsläppen

    - Ämnenas spridning i vatten.

    - Deras överföring via sedimentation och jonutbyte.

    - Näringskedjor, inandning av vattendroppar, extern bestrålning osv.

    - Levnadsvanor (föda, exponeringstid osv.).

    - Andra parametervärden som använts i beräkningarna.

    4.4.2 Utvärdering av koncentrations- och exponeringsnivåer i anslutning till de utsläpp som nämns i punkt 4.1 ovan

    - Årliga medelkoncentrationer av aktivitet i ytvatten där koncentrationerna är som högst i närheten av anläggningen och i andra medlemsstater.

    - För referensgruppen eller referensgrupperna i andra medlemsstater: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    5. Deponering av fast radioaktivit avfall från anläggningen

    5.1 Typ av fast radioaktivt avfall och förväntade mängder

    5.2 Behandling och konditionering av avfall

    5.3 Lagring

    5.4 Strålningsrisker för omgivningen och förebyggande åtgärder

    5.5 Åtgärder för förflyttning av samt bestämmelseort för klassificerat avfall som placerats utanför området

    5.6 Kriterier för kontaminerade material som undantas bestämmelserna i de grundläggande säkerhetsnormerna, för deponering, återvinning och återanvändning

    - Friklassningsnivåer som upprättats av behöriga myndigheter.

    5.7 Förväntade typer och mängder av undantagna material

    6. Oplanerade utsläpp av radioaktiva ämnen

    6.1 Granskning av interna och externa olyckor som skulle kunna resultera i oplanerade utsläpp av radioaktiva ämnen

    En förteckning över de olyckor som behandlas i säkerhetsrapporten.

    6.2 Referensolycksscenario eller referensolycksscenarier som de behöriga myndigheterna har beaktat vid utvärdering av eventuella konsekvenser till följd av strålning vid oplanerade utsläpp

    En sammanfattning av olyckan eller de olyckor som har beaktats samt en motivering av valet.

    6.3 Utvärdering av referensolycksscenariots eller referensolycksscenariernas konsekvenser till följd av strålning

    6.3.1 Konsekvenser av utsläpp i atmosfären

    - Antaganden som använts vid beräkningen av utsläpp i atmosfären.

    - Utsläppsvägar och utsläppens tidsmässiga förlopp.

    - Mängderna av och de fysikalisk-kemiska formerna för dessa radionuklidutsläpp som är av betydelse ur hälsosynpunkt.

    - Modeller och parametervärden som använts vid beräkning av utsläppens spridning i atmosfären, nedfall på marken, resuspension och överföring via näringskedjor samt vid utvärdering av de högsta exponeringsnivåerna med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    - De högsta tidsintegrerade koncentrationerna av radioaktivitet i atmosfären nära markytan och de högsta markkontamineringsnivåerna (vid torr väderlek respektive regn) för de mest exponerade områdena i närheten av anläggningen och för relevanta områden i andra medlemsstater.

    - Motsvarande maximala exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn som bor i berörda områden i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    6.3.2 Konsekvenser av utsläpp i vatten

    - Antaganden som använts vid beräkning av utsläpp i vätskeform.

    - Utsläppsvägar samt utsläppens tidsmässiga förlopp.

    - Mängderna av och de fysikalisk-kemiska formerna för dessa radionuklidutsläpp som är av betydelse ur hälsosynpunkt.

    - Modeller och parametervärden som används vid beräkning av utsläppens spridning i vatten, deras överföring via sedimentation och jonutbyte och överföring längs näringskedjor samt vid utvärdering av maximala exponeringsnivåer med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    - Motsvarande maximala exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn som bor i berörda områden i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    7. Beredskapsplaner och avtal med andra medlemsstater

    För att vid eventuella radiologiska nödsituationer, som kan få konsekvenser för andra medlemsstater, underlätta vidtagandet av strålskyddsåtgärder i dessa medlemsstater.

    En kort beskrivning av

    - interventionsnivåer som har upprättats för olika slag av motåtgärder,

    - beredskapsplanering som inbegriper de beredskapszoner som godkänts för anläggningen,

    - lämpliga åtgärder för snabbt informationsutbyte med andra medlemsstater, bilaterala och multilaterala avtal om gränsöverskridande information, samordning av beredskapsplaner och deras genomförande samt ömsesidigt bistånd,

    - åtgärder för testning av beredskapsplaner särskilt vad gäller samarbete med andra medlemsstater.

    8. Miljöövervakning

    - Extern strålningsövervakning.

    - Rutinmässig mätning av radioaktivitet i luft, vatten, jord och näringskedjor som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    I enlighet med punkterna 3.1 och 4.1 ovan övervakningsprogram som behöriga nationella myndigheter godkänt, organisation av programmen, typer och intervall för provtagningar, typer av mätinstrument som använts under normala förhållanden och vid olyckor. I förekommande fall även en beskrivning av samarbete avseende detta med närliggande medlemsstater.

    BILAGA 3

    "ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR"

    om verksamheterna under punkt 10

    INLEDNING

    - Allmän presentation av planen.

    - Det skede som projektet och tillståndsförfarandet för närvarande befinner sig i samt planerade framtida åtgärder.

    - Tidsplan, planerat startdatum, driftsperioden och stängningsdatum.

    1. Lokaliseringsorten och dess omgivning

    1.1 Geografiska, topografiska och geologiska uppgifter om lokaliseringsorten och området, vilket inbegriper

    - en karta över området, av vilken lokaliseringsortens läge och geografiska koordinater framgår (grader, minuter),

    - relevanta kännetecken för området,

    - förvarets lokalisering i förhållande till andra anläggningar med utsläpp som bör beaktas i anslutning till utsläppen från den berörda anläggningen,

    - platsens lokalisering i förhållande till andra medlemsstater och avståndet till gränserna och de närmaste storstadsområdena samt deras invånarantal.

    1.2 Seismologi

    - Seismisiteten i området. Uppgifter om den högsta sannolika seismisiteten och vilken hänsyn som tagits till anläggningens förväntade seismiska motståndskraft.

    1.3 Hydrologi

    När det gäller en anläggning som finns nära vatten, som kan medföra en potentiell kontamineringsväg till en annan medlemsstat, skall en kort beskrivning av hydrologiska förhållanden ges som inkluderar den andra medlemsstaten eller de andra medlemsstaterna. Till exempel

    - en kort beskrivning av kontamineringsvägen eller kontamineringsvägarna, tillflöden, utlopp i hav, vattentäkter, översvämningsområden osv.,

    - det genomsnittliga, största och minsta vattenflödet och dess förekomstfrekvens,

    - grundvatten, grundvattennivå och grundvattenflöde,

    - en kort beskrivning av kustområdena,

    - riktning och styrka för havsströmmar, tidvatten och cirkulationsmönster, både lokalt och regionalt,

    - vid slutförvaring under jord relevanta uppgifter om hydrogeologiska förhållanden samt årstidsbetingade variationer,

    - översvämningsrisk och möjligheter att skydda anläggningen.

    1.4 Meteorologi

    Det lokala klimatet med frekvensfördelning för

    - vindriktning och vindstyrka,

    - nederbördsmängd och nederbördsvaraktighet,

    - varje vindriktningssektor, spridningsförhållanden i atmosfären, temperaturinversionens varaktighet.

    1.5 Naturresurser och livsmedel

    En kort beskrivning av

    - områdets jordmånskarakteristika och ekologiska förhållanden,

    - vattenanvändningen i området och, i förekommande fall, i närliggande medlemsstater,

    - huvudsakliga källor för livsmedelsproduktion i området och, i förekommande fall, i andra medlemsstater: grödor, boskapsuppfödning, fiske, jakt och vid utsläpp i havet uppgifter om fiske inom och utanför medlemsstatens territorialvatten,

    - livsmedelsdistribution och särskilt export till andra medlemsstater från de berörda områdena såtillvida de löper risk att exponeras för utsläpp med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    1.6 Andra verksamheter i närheten av lokaliseringsorten

    - I förekommande fall, all industri- eller militärverksamhet, trafik till lands eller sjöss samt flygtrafik och andra faktorer som kan påverka anläggningens säkerhet.

    - Skyddsåtgärder.

    1.7 Utveckling av anläggningen

    Planerad utveckling av anläggningen under den tidsperiod som beaktas vid bedömning av långtidseffekter.

    - Naturen: eventuella geografiska, topografiska, geologiska, hydrologiska, hydrogeologiska, meteorologiska och ekologiska förändringar, effekter på glaciärer och när det gäller anläggningar vid kusten havsvattenståndets variationer och kusterosion.

    - Samhället: Antaganden om framtida befolkningsstrukturer, levnadsvanor och livsmedelskällor.

    - Informationskällor och osäkerhetsfaktorer när det gäller uppgifter.

    2. Förvar

    2.1 Utformning av förvaret

    - Förvarets huvudsakliga kännetecken.

    - Lokalisering, djup och utformning i förhållande till geologiska skikt.

    - Placerings-, återfyllnads- och förslutningsmetoder, tidpunkten för återfyllning och förslutning.

    - Interventionsplaner för hantering av svårigheter som uppstår under byggnads-/driftsperioderna.

    - Möjligheter att återvinna avfall.

    - Stängningsplaner (tidpunkt och skeden).

    - Planer för förvaltning efter stängningen.

    - Sammanfattning av lagbestämmelser och administrativa bestämmelser om stängningen och den period som följer efter stängningen.

    2.2 Avfall som skall deponeras i förvar

    - Avfallsmängd; radionuklidkoncentrationer och radionuklidmängder samt restriktiva bestämmelser om t.ex. ämnen, koncentrationer, specifika radioisotoper eller halveringstider.

    - Typer av avfallskonditionering.

    - Typer av och kapacitet hos buffertlager för inkommande avfall, lagringsmetoder och lagringsvillkor.

    - Avfallsövervakning för att säkerställa att lagstiftningen och verksamhetsutövarnas lokala bestämmelser följs.

    2.3 Ventilationssystem och behandling av gasformigt och luftburet avfall

    Beskrivning av ventilations-, filtrerings- och utsläppssystem under normala förhållanden och vid olyckor, inklusive flödesdiagram.

    2.4 Behandling av vätskeformigt avfall

    En beskrivning av behandlingen av vätskeformigt avfall, lagringskapacitet och utsläppssystem inklusive flödesdiagram.

    3. Utsläpp av luftburna radioaktiva ämnen från anläggningen under normala förhållanden

    3.1 Det gällande tillståndsförfarandet

    - En sammanfattning av det gällande förfarandet.

    - I Utsläppsgränser och därmed anknutna bestämmelser som myndigheterna har för avsikt att fastställa samt förväntad radionuklidsammansättning.

    3.2 Tekniska uppgifter

    - Förväntade årliga utsläpp.

    - De radioaktiva ämnenas ursprung, deras sammansättning och fysikalisk-kemiska former.

    - Hanteringen av dessa ämnen, utsläppsmetoder och utsläppsvägar.

    3.3 Rutinmässig mätning av utsläpp

    - Provtagning, mätning och analys av utsläpp, som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    - De viktigaste uppgifterna om mätinstrumenten.

    - Larmnivåer och åtgärder vid larm (manuella och automatiska).

    3.4 Utvärdering av överföring till människor

    3.4.1 Modeller och parametervärden som används för att beräkna konsekvenserna av utsläppen

    - Ämnenas spridning i atmosfären.

    - Nedfall på marken och resuspension.

    - Näringskedjor, inandning, extern bestrålning osv.

    - Levnadsvanor (föda, exponeringstid osv.).

    - Andra parametervärden som använts i beräkningarna.

    3.4.2 Utvärdering av koncentrations- och exponeringsnivåer i anslutning till de utsläppsgränser som nämns i punkt 3.1 ovan

    - Årliga medelkoncentrationer av aktivitet i luften nära markytan samt markkontaminering i de mest exponerade områdena i närheten av anläggningen och i andra medlemsstater.

    - För referensgruppen eller referensgrupperna i andra medlemsstater motsvarande årliga exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    3.5 Radioaktiva luftburna utsläpp från andra anläggningar

    I förekommande fall upprättas förfaranden för samordning av radioaktiva utsläpp från andra anläggningar, om dessa utsläpp kan öka exponeringsnivåerna.

    4. Utsläpp av radioaktiva ämnen i vätskeform från anläggningen under normala förhållanden

    4.1 Det gällande tillståndsförfarandet

    - En beskrivning av det allmänna förfarandet.

    - Utsläppsgränser och därmed anknutna bestämmelser som myndigheterna har för avsikt att fastställa samt förväntad radionuklidsammansättning.

    4.2 Tekniska uppgifter

    - Förväntade årliga utsläpp.

    - De radioaktiva ämnenas ursprung, deras sammansättning och fysikalisk-kemiska former.

    - Hanteringen av dessa ämnen, metoder och utsläppsvägar.

    4.3 Rutinmässig mätning av utsläpp

    - Provtagning, mätning och analys av utsläpp, som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    - De viktigaste uppgifterna om mätinstrumenten.

    - Larmnivåer och åtgärder vid larm (manuella och automatiska).

    4.4 Utvärdering av överföring till människor

    4.4.1 Modeller och parametervärden som används för att beräkna konsekvenserna av utsläppen

    - Ämnenas spridning i vatten.

    - Deras överföring via sedimentation och jonutbyte.

    - Näringskedjor, inandning av vattendroppar, extern bestrålning osv.

    - Levnadsvanor (föda, exponeringstid osv.).

    - Exponeringsnivåer via huvudsakliga exponeringsvägar.

    - Andra parametervärden som använts i beräkningarna.

    4.4.2 Utvärdering av koncentrations- och exponeringsnivåer i anslutning till de utsläppsgränser som anförs i punkt 4.1 ovan.

    - Årliga medelkoncentrationer av aktivitet i ytvatten där koncentrationerna är som högst i närheten av anläggningen och i andra medlemsstater.

    - För referensgruppen eller referensgrupperna i andra medlemsstater: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    4.5 Radioaktiva utsläpp från andra anläggningar i samma vattenrecipient

    I förekommande fall upprättas förfaranden för samordning av utsläpp från andra anläggningar, om dessa utsläpp kan öka exponeringsnivåerna.

    5. Anläggningens deponering av fast radioaktivt avfall

    5.1 Typ av fast radioaktivt avfall och förväntade mängder

    5.2 Behandling och konditionering av avfall

    5.3 Lagring

    5.4 Strålningsrisker för omgivningen och förebyggande åtgärder

    5.5 Åtgärder som vidtagits för förflyttning av samt bestämmelseort för de olika avfallstyper som placerats utanför området

    5.6 Kriterier för kontaminerade material som undantas bestämmelserna i de grundläggande säkerhetsnormerna

    - Friklassningsnivåer som har upprättats av behöriga myndigheter.

    6. Oplanerade utsläpp av radioaktiva ämnen

    6.1 Granskning av interna och externa olyckor som skulle kunna resultera i oplanerade utsläpp av radioaktiva ämnen

    En förteckning över de olyckor som behandlas i säkerhetsrapporten.

    6.2 Referensolycksscenario eller referensolycksscenarier som har beaktats av de behöriga myndigheterna vid utvärdering av eventuella konsekvenser till följd av strålning vid oplanerade utsläpp

    En sammanfattning av olyckan eller de olyckor som har beaktats samt en motivering av valet.

    6.3 Utvärdering av referensolycksscenariots eller referensolycksscenariernas konsekvenser till följd av strålning

    6.3.1 Konsekvenser av utsläpp i atmosfären

    - Antaganden som använts vid beräkningen av utsläpp i atmosfären.

    - Utsläppsvägar samt utsläppens tidsmässiga förlopp.

    - Mängderna av och de fysikalisk-kemiska formerna för dessa radionuklidutsläpp som är av betydelse ur hälsosynpunkt.

    - Modeller och parametervärden som används vid beräkning av utsläppens spridning i atmosfären, deras nedfall på marken, resuspension och överföring via näringskedjor samt vid utvärdering av de högsta exponeringsnivåerna med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    - De högsta tidsintegrerade koncentrationerna av radioaktivitet i atmosfären nära markytan och de högsta markkontamineringsnivåerna (vid torr väderlek respektive regn) för de mest exponerade områdena i närheten av anläggningen och för relevanta områden i andra medlemsstater.

    - Motsvarande maximala exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn som bor i berörda områden i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    6.3.2 Konsekvenser av utsläpp i vatten

    - Antaganden som använts vid beräkning av utsläpp i vätskeform.

    - Utsläppsvägar samt utsläppens tidsmässiga förlopp.

    - Mängderna av och de fysikalisk-kemiska formerna för dessa radionuklidutsläpp som är av betydelse ur hälsosynpunkt.

    - Modeller och parametervärden som används vid beräkning av utsläppens spridning i vatten, deras överföring via sedimentation och jonutbyte och överföring längs näringskedjor samt vid utvärdering av maximala exponeringsnivåer med beaktande av de huvudsakliga exponeringsvägarna.

    - Motsvarande maximala exponeringsnivåer: effektiv dos för vuxna, barn och spädbarn som bor i närheten av anläggningen och i berörda områden i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    7. Beredskapsplaner och avtal med andra medlemsstater

    För att vid eventuella radiologiska nödsituationer, som kan få konsekvenser för andra medlemsstater, underlätta vidtagandet av strålskyddsåtgärder i dessa medlemsstater.

    En kort beskrivning av

    - interventionsnivåer som har upprättats för olika slag av motåtgärder,

    - beredskapsplanering som inbegriper de beredskapszoner som godkänts för anläggningen,

    - lämpliga åtgärder för snabbt informationsutbyte med andra medlemsstater, bilaterala och multilaterala avtal om gränsöverskridande information, samordning av beredskapsplaner och deras genomförande samt ömsesidigt bistånd,

    - arrangemang för testning av beredskapsplaner särskilt vad gäller samarbete med andra medlemsstater.

    8. Miljöövervakning

    - Extern strålningsövervakning.

    - Rutinmässig mätning av radioaktivitet i luft, vatten, jord och näringskedjor, som utförs antingen av operatören eller av de behöriga myndigheterna.

    I enlighet med punkterna 3.1 och 4.1 ovan övervakningsprogram som behöriga nationella myndigheter godkänt, organisation, typer och intervall för provtagningar, typer av mätinstrument som används under normala förhållanden och onormala förhållanden. I förekommande fall även en beskrivning av samarbete avseende detta med närliggande medlemsstater.

    9. Strålningseffekt efter stängningen

    9.1 Säkerhet på lång sikt

    - Varje barriärs tillförlitlighet och barriärernas redundans när det gäller inneslutning av en del eller hela radionuklidinnehållet.

    9.2 Mottagningskriterier för förvaret

    - Användning av kvantitativa och kvalitativa säkerhetsindikatorer.

    - Användning av referensgrupper.

    - Tidsperioder som beaktas vid tillämpning av indikatorer.

    9.3 Tekniker som används vid utvärdering av förvarets effekter på lång sikt

    - Användning av undersökningsscenarier.

    - En beskrivning av det scenario eller de scenarier som man utgått ifrån. Egenskaper, händelser och processer som har beaktats samt egenskaper, händelser och processer som man medvetet har utelämnat.

    - Metoder som har använts vid effektbedömning.

    - Osäkra faktorer och hur de bemästras.

    - Planer för bedömning av effekten eller för uppdatering av säkerheten under driftsperioden fram till stängningen.

    9.4 Resultaten av bedömningen av förvarets långtidseffekter

    - Huvudsakliga exponeringsvägar i närheten av förvaret och andra medlemsstater som uppstått till följd av normal utveckling (se 1.7 ovan).

    - Beräknade mängder av olika former av utsläppta nuklider, beräknad hastighet och tidpunkt för utsläppet, transporttid för gas och grundvatten efter stängningen.

    - Motsvarande maximala exponeringsnivåer: effektiv dos och/eller beräknad risk för vuxna, barn och spädbarn som bor i berörda områden i andra medlemsstater med beaktande av alla huvudsakliga exponeringsvägar.

    - Utvärdering av osäkerhetsfaktorer i bedömningarna.

    9.5 Tillståndsförfarande

    - En beskrivning av det förfarande som skall tas i bruk.

    - Begränsningar som skall ingå i tillståndet.

    9.6 Förslag till förvaltning av lokaliseringsorten efter stängningen

    - Förslag till hur lokaliseringsorten skall övervakas efter stängningen.

    - Journaltyper och administrering av dem.

    BILAGA 4

    >PIC FILE= "L_1999324SV.004202.EPS">

    >PIC FILE= "L_1999324SV.004301.EPS">

    MEDDELANDE TILL LÄSARNA

    Angående: Månadsregister

    1999 års aprilutgåvor av EGT L och C:s månadsregister med alfabetisk förteckning och dokumentförteckning finns nu tillgängliga.

    EUR-OP har för avsikt att skyndsamt producera följande månadsregister i tvåveckorsintervaller, och att vara ikapp i början av 2000.

    Vi beklagar förseningarna, orsakade av interna förändringar av produktionsmetoder, och försäkrar att dessa problem inte kommer att drabba abonnemang för 2000.

    Vi ber om ursäkt för alla olägenheter dessa förseningar orsakat.

    Top