Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31999D1296

    Europaparlamentets och rådets beslut nr 1296/1999/EG av den 29 april 1999 om att anta ett åtgärdsprogram för gemenskapen avseende miljörelaterade sjukdomar inom ramen för åtgärderna på folkhälsoområdet (1999-2001)

    EGT L 155, 22.6.1999, p. 7–12 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2002; upphävd genom 32002D1786

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1999/1296/oj

    31999D1296

    Europaparlamentets och rådets beslut nr 1296/1999/EG av den 29 april 1999 om att anta ett åtgärdsprogram för gemenskapen avseende miljörelaterade sjukdomar inom ramen för åtgärderna på folkhälsoområdet (1999-2001)

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 155 , 22/06/1999 s. 0007 - 0012


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT nr 1296/1999/EG

    av den 29 april 1999

    om att anta ett åtgärdsprogram för gemenskapen avseende miljörelaterade sjukdomar inom ramen för åtgärderna på folkhälsoområdet (1999-2001)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 129 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag(1),

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande(2),

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande(3),

    enligt förfarandet i artikel 189b i fördraget(4), och mot bakgrund av det gemensamma utkast som godkändes av förlikningskommittén den 4 februari 1999, och

    av följande skäl:

    (1) Miljörelaterade sjukdomar får en allt större betydelse i hela gemenskapen och föranleder oro hos allmänheten.

    (2) I enlighet med artikel 3 o i fördraget skall gemenskapens verksamhet innefatta bidrag till att uppnå en hög hälsoskyddsnivå.

    (3) I artikel 129 i fördraget fastställs uttryckligen gemenskapens behörighet inom detta område, såtillvida som gemenskapen skall bidra till att främja samarbetet mellan medlemsstaterna och vid behov stödja deras insatser genom att främja samordningen av deras politik och deras program och genom att främja samarbetet med tredje land och behöriga internationella organisationer på folkhälsoområdet. Gemenskapens insatser bör inriktas på att förebygga sjukdomar och främja hälsoupplysning och hälsoundervisning.

    (4) Genom att bidra till att förbättra kunskaperna om och förståelsen för miljörelaterade sjukdomar samt en större spridning av information om dessa, deras samband med förorenade ämnen och förebyggande av dem, genom att säkerställa att uppgifter om dessa frågor i högre grad kan jämföras samt genom att utveckla åtgärder som kompletterar gemenskapens befintliga program och åtgärder, kommer programmet att bidra till att gemenskapens mål som anges i artikel 129 i fördraget uppnås samtidigt som onödigt dubbelarbete undviks.

    (5) Enligt artikel 130r i fördraget skall gemenskapens miljöpolitik bidra till att skydda människors hälsa.

    (6) I arbetet med att förebygga miljörelaterade sjukdomar skall det inte endast ingå åtgärder inriktade på källorna till och halterna av förorenande ämnen samt på minskad exponering, utan också folkhälsoåtgärder inriktade på befolkningen för att ge enskilda individer möjlighet att minska exponeringen och lindra skadliga effekter på hälsan. Insamling av uppgifter om hälsoeffekter och om exponering bör ske parallellt med insamling av uppgifter om luftburna föroreningars halter.

    (7) Rådet och medlemsstaternas hälsoministrar, församlade i rådet, uppmanade i sin resolution av den 11 november 1991 om hälsa och miljö(5) kommissionen att i nära samarbete med medlemsstaternas behöriga myndigheter undersöka vilka kunskaper och erfarenheter som finns tillgängliga i medlemsstaterna, gemenskapen och internationella organisationer när det gäller sambandet mellan hälsa och miljö.

    (8) I kommissionens meddelande av den 24 november 1993 om åtgärder inom ramen för folkhälsoarbetet har det fastställts att miljörelaterade sjukdomar utgör ett prioriterat område för gemenskapens åtgärder.

    (9) I sin resolution av den 16 januari 1996 om det sociala handlingsprogrammet på medellång sikt 1995-1997(6), uppmanade Europaparlamentet kommissionen att på lämpligt sätt lägga fram det handlingsprogram om miljörelaterade sjukdomar som anges i ovannämnda meddelande.

    (10) På de områden där gemenskapen inte är ensam behörig, som när det gäller åtgärder avseende miljörelaterade sjukdomar, skall den i överensstämmelse med subsidiaritetsprincipen vidta en åtgärd endast om och i den mån som målen för den planerade åtgärden, på grund av dess omfattning eller verkningar, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå.

    (11) Detta program bör bidra till att information ges till allmänheten, och till särskilda grupper och frivilligorganisationer som stöder personer som direkt eller indirekt drabbas av miljörelaterade sjukdomar.

    (12) De åtgärder som föreslås i det här programmet kommer att leda till ett mervärde på gemenskapsnivå genom att de sammanför verksamheter som redan har påbörjats relativt isolerat på nationell nivå, och genom att de kompletterar varandra med viktiga resultat för gemenskapen som helhet genom att de bidrar till att stärka solidariteten och sammanhållningen inom gemenskapen samt genom att de, då det föreligger ett behov, leder till att bästa tillvägagångssätt fastställs.

    (13) Samarbetet med internationella organisationer som är behöriga på folkhälsoområdet och med tredje land bör främjas.

    (14) Den 20 december 1994 ingick Europaparlamentet, rådet och kommissionen ett avtal om ett "modus vivendi"(7) beträffande genomförandeåtgärder för rättsakter som antas enligt förfarandet i artikel 189b i Romfördraget.

    (15) I detta beslut föreskrivs, för hela den tid programmet pågår, en finansieringsram som utgör den särskilda referensen för den budgetansvariga myndigheten under det årliga budgetförfarandet enligt punkt 1 i Europaparlamentets, rådets och kommissionens förklaring av den 6 mars 1995(8).

    (16) För att öka det här programmets värde och inverkan bör de åtgärder som vidtas följas upp och fortlöpande utvärderas, särskilt vad gäller deras effektivitet och huruvida de uppställda målen har uppnåtts, för att vid behov göra nödvändiga ändringar.

    (17) Detta program bör pågå under tre år för att hjälpa till att utveckla handlingsprogram och strategier på detta område och för att beakta den utveckling som kan tänkas äga rum inom gemenskapens allmänna ram för åtgärder på folkhälsoområdet.

    (18) För genomförandet av detta program bör ett förfarande med en rådgivande kommitté föreskrivas som är avpassat till programmets begränsade varaktighet och utvecklingsinriktade karaktär.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Programmets varaktighet och allmänna mål

    1. Ett åtgärdsprogram för gemenskapen mot sjukdomar orsakade, framkallade eller förvärrade av miljöföroreningar, nedan kallat programmet, antas härmed för perioden från och med den 1 januari 1999 till och med den 31 december 2001 inom ramen för åtgärder på folkhälsoområdet.

    2. Det allmänna målet för detta program skall vara att hjälpa till att utveckla handlingsprogram och strategier på området för hälsa och miljö, med tyngdpunkt på att förebygga miljörelaterade sjukdomar, inbegripet att förbättra kunskaperna om och förståelsen för de hälsorisker, som är förknippade med dessa sjukdomar, genom att

    a) förbättra informationen om miljörelaterade sjukdomar, och

    b) förbättra kunskapen om och förståelsen för hur dessa sjukdomar bedöms och hanteras och de förebyggande åtgärdernas effektivitet.

    3. De åtgärder som skall genomföras inom ramen för programmet samt deras särskilda mål anges i bilagan.

    Artikel 2

    Genomförande

    1. Kommissionen skall, i nära samarbete med medlemsstaterna, säkerställa att de åtgärder som anges i bilagan genomförs i enlighet med artikel 5.

    2. Kommissionen skall samarbeta med institutioner och organisationer som är aktiva på området för miljörelaterade sjukdomar.

    Artikel 3

    Överensstämmelse och komplementaritet

    Kommissionen skall se till att det råder överensstämmelse och komplementaritet mellan de åtgärder som skall genomföras inom ramen för detta program och dem som skall genomföras inom ramen för andra relevanta gemenskapsprogram och åtgärder, särskilt gemenskapens åtgärdsprogram för hälsoövervakning inom ramen för verksamheten på folkhälsoområdet (1997-2001) antaget genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 1400/97/EG(9) samt åtgärder på områdena för miljö och forskning.

    Artikel 4

    Budget

    1. Finansieringsramen för genomförandet av detta program fastställs till 3,9 miljoner euro för den period som avses i artikel 1.

    2. De årliga anslagen skall beviljas av budgetmyndigheten inom ramen för budgetplanen.

    Artikel 5

    Kommitté

    1. Kommissionen skall biträdas av en rådgivande kommitté, bestående av företrädare för medlemsstaterna och med kommissionens företrädare som ordförande.

    2. Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder som särskilt avser

    a) arbetsprogrammet,

    b) kriterier och förfaranden för urval och finansiering av projekt inom ramen för detta program,

    c) förfarandet för övervakning och fortlöpande utvärdering enligt artikel 7.

    Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är, om nödvändigt genom omröstning.

    Yttrandet skall protokollföras, och dessutom har varje medlemsstat rätt att begära att få sin uppfattning tagen till protokollet.

    Kommissionen skall ta största hänsyn till det yttrande som kommittén avgett. Den skall underrätta kommittén om det sätt på vilket dess yttrande har beaktats.

    3. Kommissionens företrädare skall regelbundet informera kommittén om förslag från kommissionen eller om gemenskapsinitiativ samt om genomförandet av sådana program på andra politikområden som har anknytning till uppnåendet av målen för detta program.

    Artikel 6

    Internationellt samarbete

    1. Vid genomförandet av detta program skall, om inte annat följer av artikel 228 i fördraget, samarbete med tredje land och behöriga internationella organisationer på folkhälsoområdet uppmuntras och, vad beträffar de åtgärder som omfattas av detta program, genomföras enligt det förfarande som anges i artikel 5.

    2. I detta program skall de associerade länderna i Centraleuropa kunna delta i enlighet med de villkor som fastställs i associeringsavtalen eller tilläggsprotokoll som hänför sig till dessa och som avser deltagande i gemenskapsprogram.

    I detta program skall Cypern och Malta kunna delta med stöd av tilläggsanslag enligt samma regler som de som tillämpas för länderna i Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA), i enlighet med förfaranden som skall fastställas i samråd med dessa två länder.

    Artikel 7

    Uppföljning och fortlöpande utvärdering

    1. Kommissionen skall, vid genomförandet av detta beslut och med beaktande av de allmänna och särskilda mål som anges i artikel 1 och i bilagan, vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa uppföljning och fortlöpande utvärdering av programmet.

    2. Under programmets sista år skall kommissionen för Europaparlamentet och rådet lägga fram en fullständig utvärderingsrapport tillsammans med sina slutsatser om behovet av framtida åtgärder. Denna rapport skall även överlämnas till Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén.

    3. Kommissionen skall införliva i den rapport som avses i punkt 2 information om gemenskapsfinansiering inom olika åtgärdsområden och om komplementaritet med de övriga åtgärder som avses i artikel 3 samt om resultaten av den utvärdering som avses i punkt 1 i denna artikel. Rapporten bör också behandla utvecklingen inom ramen för gemenskapsåtgärder på folkhälsoområdet, med avseende på det åtgärdsområde som omfattas av detta program.

    Utfärdat i Luxemburg den 29 april 1999.

    På Europaparlamentets vägnar

    J. M. GIL-ROBLES

    Ordförande

    På rådets vägnar

    W. MÜLLER

    Ordförande

    (1) EGT C 214, 16.7.1997, s. 7 och

    EGT C 156, 21.5.1998, s. 21.

    (2) EGT C 19, 21.1.1998, s. 6.

    (3) EGT C 64, 27.2.1998, s. 91.

    (4) Europaparlamentets yttrande av den 11 mars 1998 (EGT C 104, 6.4.1998, s. 136), rådets gemensamma ståndpunkt av den 30 april 1998 (EGT C 227, 20.7.1998, s. 10) och Europaparlamentets beslut av den 8 oktober 1998 (EGT C 328, 26.10.1998, s. 145). Rådets beslut av den 22 april 1999 och Europaparlamentets beslut av den 14 april 1999.

    (5) EGT C 304, 23.11.1991, s. 6.

    (6) EGT C 32, 5.2.1996, s. 24.

    (7) EGT C 102, 4.4.1996, s. 1.

    (8) EGT C 102, 4.4.1996, s. 4.

    (9) EGT L 193, 22.7.1997, s. 1.

    BILAGA

    ÅTGÄRDER OCH SÄRSKILDA MÅL

    I. ÅTGÄRDER FÖR ATT FÖRBÄTTRA INFORMATIONEN OM MILJÖRELATERADE SJUKDOMAR

    Mål:

    Att bidra till att förbättra förståelsen av förorenande ämnens roll för orsakande och förvärrande av sjukdomar i gemenskapen

    1. Att upprätta prioriteringar för fastställande av de sjukdomar som specifika förorenande ämnen antas ha del i, bl.a. genom att jämföra förekomsten av och/eller utbredningen av sådana sjukdomar med uppgifter om miljöfaktorer i olika delar av gemenskapen, för att fastställa samband häremellan, och genom att göra denna information tillgänglig för allmänheten.

    2. Att undersöka kvaliteten på epidemiologiska data rörande dessa sjukdomar och fastställa var det saknas data, för att bidra till en förbättring av de rådande förutsättningarna för att åstadkomma ytterligare fortsatt forskning inom gemenskapen, med beaktande av det arbete som utförs på internationell nivå, inbegripet arbete som utförs av Världshälsoorganisationen (WHO).

    3. Att granska tillgängliga uppgifter om toxikologin hos de förorenande ämnen som har samband med dessa sjukdomar och att fastställa kunskapsbrister som det vore viktigt att åtgärda, med beaktande av långtidseffekter och möjlig synergi mellan förorenande ämnen.

    II. ÅTGÄRDER FÖR ATT FÖRBÄTTRA KUNSKAPEN OM OCH FÖRSTÅELSEN FÖR HUR MILJÖRELATERADE SJUKDOMAR BEDÖMS OCH HANTERAS

    Mål:

    Att höja nivån på kunskaperna om och öka förståelsen för hur miljörelaterade hälsorisker bedöms och hanteras

    1. Att bidra till att förbättra jämförbarheten av uppgifter som används vid förebyggande åtgärder mot miljörelaterade sjukdomar genom att stödja informationsutbyte.

    2. Att stödja informationsutbyte som syftar till att förbättra allmänhetens förståelse för miljörelaterade hälsorisker.

    3. Att främja åtgärder och informationsutbyte om metoder för att förbättra allmänhetens och opinionsbildarnas kunskapsnivå i fråga om miljörelaterade hälsorisker samt hur de bedöms och hanteras; att främja arbete rörande allmänhetens uppfattning om miljörelaterade hälsorisker inom hela gemenskapen och om den inverkan som politik av olika slag har på föreningar och hälsa; att främja kunskapen, inledningsvis med hjälp av yrkesverksamma personer, om beteende, livsstilar och matvanor som kan minska de miljörelaterade hälsorisker, som orsakas av olika slag av föroreningar.

    Top