Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994D0917

    94/917/EG: Rådets beslut av den 15 december 1994 om ett särskilt program för spridning och optimering av resultaten av verksamheter på områdena forskning, teknisk utveckling och demonstration (1994-1998)

    EGT L 361, 31.12.1994, p. 101–113 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/1998

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1994/917/oj

    31994D0917

    94/917/EG: Rådets beslut av den 15 december 1994 om ett särskilt program för spridning och optimering av resultaten av verksamheter på områdena forskning, teknisk utveckling och demonstration (1994-1998)

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 361 , 31/12/1994 s. 0101 - 0113
    Finsk specialutgåva Område 16 Volym 2 s. 0096
    Svensk specialutgåva Område 16 Volym 2 s. 0096


    RÅDETS BESLUT av den 15 december 1994 om ett särskilt program för spridning och optimering av resultaten av verksamheter på områdena forskning, teknisk utveckling och demonstration (1994 1998) (94/917/EG)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 130i.4 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag (),

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande (),

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (), och

    med beaktande av följande:

    Genom beslut 1110/94/EG () antog Europaparlamentet och rådet det fjärde ramprogrammet för gemenskapens verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (FTD) för perioden 1994 1998 och angav bland annat de åtgärder som skall genomföras på området för spridning och optimering av resultaten från verksamheter på områdena forskning, teknisk utveckling och demonstration. I detta beslut beaktas den motivering som fastställdes i ingressen till detta beslut.

    Enligt artikel 130i.3 i fördraget skall ramprogrammet genomföras med hjälp av särskilda program som utvecklas inom varje verksamhetsområde inom ramprogrammet, och dessa särskilda program skall innehålla närmare genomförandebestämmelser, fastställa programmets varaktighet och föreskriva om de medel som bedöms nödvändiga.

    Målen med detta program är att säkerställa största möjliga spridning av forskningsresultaten, att uppnå ett optimalt utnyttjande av dessa genom att med hjälp av de olika berörda aktörerna främja att de uppnådda resultaten kan användas i innovationer, att främja tekniköverföring, särskilt till små och medelstora företag, och att stödja initiativ på nationell och regional nivå för att ge dessa gemenskapsdimension.

    Innovationsprocessen är komplicerad och växelverkande och omfattar olika typer av aktörer, och verksamheterna för resultatspridning och resultatutnyttjande måste därför kombineras med de verksamheter som inriktas på att förbättra tekniköverföringen.

    Att skapa ett klimat som underlättar resultatutnyttjande och teknikspridning till alla sektorer inom industrin i samtliga gemenskapens regioner bidrar direkt till en anpassning av det industriella systemet och en ökning av företagens konkurrenskraft och stärker därmed den vetenskapliga och tekniska grundvalen för den europeiska industrin (inbegripet små och medelstora företag) så att denna kan bli mer konkurrenskraftig internationellt.

    De medel som bedöms vara nödvändiga för att genomföra detta program är 293 miljoner ecu. Anslagen för varje budgetår skall fastställas av budgetmyndigheten, med hänsyn till befintliga resurser inom de ekonomiska ramarna och villkoren i artikel 1.3 i beslut 1110/94/EG.

    Innehållet i gemenskapens fjärde ramprogram för FTD-verksamhet har fastställts med beaktande av subsidiaritetsprincipen. I detta särskilda program anges innehållet i den verksamhet som skall genomföras med beaktande av den principen på området för spridning och optimering av resultat.

    Bestämmelserna för företags, forskningscentrers (inbegripet Gemensamma forskningscentret, GFC) och universitets deltagande och för spridning av forskningsresultat som fastställs genom de regler som avses i artikel 130j i fördraget är tillämpliga på detta särskilda program.

    Kommissionen måste fortsätta sitt arbete för att förenkla och påskynda förfarandena vid ansökan och urval och göra dessa mer genomblickbara till stöd för genomförandet av programmet och för att förenkla formaliteterna för de företag, särskilt små och medelstora företag, forskningscentra och universitet som vill delta i någon av gemenskapens FTD-verksamheter.

    Arten av de verksamheter som omfattas av detta program kräver en nära samordning med verksamheter enligt andra särskilda program.

    Det kan vara lämpligt att inleda internationellt samarbete med internationella organisationer och tredje land för att kunna genomföra detta program.

    Spridningen av forskningsresultat till små och medelstora företag prioriteras i det fjärde ramprogrammet och denna spridning berör små och medelstora företags deltagande i de särskilda programmen, liksom i fråga om företag som sannolikt kommer att tillämpa vetenskaplig kunskap eller ny teknik för att stärka sin konkurrenskraft.

    Det är nödvändigt att utveckla och stärka kunskapsinfrastrukturerna för att möjliggöra att resultaten sprids och utnyttjas i de olika medlemsstaterna, med beaktande av att små och medelstora företag huvudsakligen bedriver sin verksamhet inom den egna nationens gränser.

    Detta program gynnar särskilt små och medelstora företag i medlemsstaterna och i de regioner som är minst engagerade i gemenskapens FTD-verksamheter och bidrar till att förbättra den ekonomiska och sociala sammanhållningen i gemenskapen.

    Tänkbara socio-ekonomiska konsekvenser av och tekniska risker med programmet bör analyseras.

    Genomförandet av detta program bör fortlöpande och systematiskt följas upp så att det vid behov kan anpassas till vetenskaplig och teknisk utveckling på området. Vid lämplig tidpunkt bör en oberoende utvärdering av programmets resultat genomföras för att ta fram all den bakgrundsinformation som behövs för att fastställa målen för det femte ramprogrammet inom FTD. Då programmet avslutas bör en slutlig utvärdering av de uppnådda resultaten jämföras med de mål som fastställs i detta beslut.

    Gemensamma forskningscentret får delta i indirekta åtgärder som omfattas av detta program.

    Samråd har skett med Kommittén för vetenskaplig och teknisk forskning, Crest.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ett särskilt program för spridning och optimering av resultaten av verksamheterna inom områdena forskning och teknisk utveckling, inbegripet demonstrationsprojekt i enlighet med bilaga 1 fastställs härmed för perioden från och med dagen för antagandet av detta beslut till och med den 31 december 1998.

    Artikel 2

    1. De medel som bedöms vara nödvändiga för programmets genomförande är 293 miljoner ecu, varav högst 7,7 % för personal och administrativa utgifter.

    2. En vägledning för fördelningen av detta belopp lämnas i bilaga 2.

    3. Budgetmyndigheten skall fastställa anslagen för varje budgetår, mot bakgrund av tillgängliga resurser inom budgetplaneringen och i enlighet med villkoren i artikel 1.3 i beslut 1110/94/EG och med hänsyn till de principer för sund förvaltning som avses i artikel 2 i finansförordningen, tillämplig på Europeiska gemenskapernas allmänna budget.

    Artikel 3

    1. Allmänna bestämmelser för gemenskapens ekonomiska bidrag fastställs i bilaga 4 till beslut 1110/94/EG.

    2. Bestämmelserna för företags, forskningscentras och universitets deltagande i programmet liksom för spridningen av resultaten fastställs genom de regler som avses i artikel 130j i fördraget.

    3. I bilaga 3 fastställs de särskilda genomförandebestämmelser för detta program som kompletterar bestämmelserna i punkterna 1 och 2.

    Artikel 4

    1. I syfte att bl.a. bidra till detta programs kostnadseffektiva genomförande skall kommissionen med stöd från utomstående, oberoende experter fortlöpande och systematiskt följa upp programmets genomförande i förhållande till de mål som fastställs i bilaga 1 och som beskrivs närmare i arbetsprogrammet. Den skall särskilt undersöka om målen, prioriteringarna och de ekonomiska resurserna fortfarande är anpassade till situationen. Kommissionen skall vid behov och mot bakgrund av resultaten av uppföljningen lämna förslag till anpassning eller kompletteringar av detta program.

    2. Till stöd för den utvärdering av gemenskapsverksamheterna som föreskrivs i artikel 4.2 i beslut 1110/94/EG och för att följa den där fastställa tidsplanen skall kommissionen låta oberoende kvalificerade experter genomföra en extern utvärdering av de verksamheter som genomförs på de områden som omfattas av detta program och förvaltningen av dessa under de fem år som föregår utvärderingen.

    3. Vid utgången av detta program skall kommissionen låta utföra en oberoende slutlig utvärdering av de resultat som uppnåtts i jämförelse med de mål som fastställs i bilaga 3 till beslut 1110/94/EG och i bilaga 1 till detta beslut. Den slutliga utvärderingsrapporten skall överlämnas till Europaparlamentet, rådet och Ekonomiska och sociala kommittén.

    Artikel 5

    1. Ett arbetsprogram skall upprättas i förväg av kommissionen i enlighet med de mål som fastställs i bilaga 1 och med vägledningen för fördelning av budgeterade medel i bilaga 2 och vid behov uppdateras. Det skall i detalj ange

    - målen för och arten av verksamheterna,

    - tidsplanen för genomförandet, inbegripet datum för utlysning av ansökningsomgång,

    - de föreslagna ekonomiska och administrativa arrangemangen, inbegripet de allmäna åtgärderna för genomförandet av verksamheter, däribland förberedande och kompletterande åtgärder samt stödåtgärder,

    - förfaranden för samordning med andra åtgärder för spridning och optimering som genomförts, särskilt enligt andra särskilda program inom första verksamhetsområdet, i tillämpliga fall för att säkerställa en förbättrad samverkan med verksamheter som genomförs inom andra ramprogram, exempelvis Eureka och COST.

    2. Kommissionen skall utlysa ansökningsomgång på grundval av arbetsprogrammet.

    Artikel 6

    1. Kommissionen skall ansvara för programmets genomförande.

    2. I de fall som avses i artikel 7.1 skall kommissionen bistås av en kommitté som skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha en företrädare för kommissionen som ordförande.

    3. Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är. Yttrandet skall avges med den majoritet som enligt artikel 148.2 i fördraget skall tillämpas vid beslut som rådet skall fatta på förslag av kommissionen, varvid medlemsstaternas röster skall vägas enligt fördragets artikel ovan nämnda artikel. Ordföranden får inte rösta.

    4. Kommissionen skall själv anta förslaget om det är förenligt med kommitténs yttrande.

    5. Om förslaget inte är förenligt med kommitténs yttrande eller om inget yttrande avges skall kommissionen utan dröjsmål föreslå rådet vilka åtgärder som skall vidtas. Rådet skall fatta sitt beslut med kvalificerad majoritet.

    6. Om rådet inte har fattat något beslut inom tre månader från det att förslaget mottagits, skall kommissionen själv besluta att de föreslagna åtgärderna skall vidtas.

    Artikel 7

    1. Det förfarande som fastställs i artikel 6.2 6.6 skall tillämpas på

    - utarbetande och uppdatering av det arbetsprogram som avses i artikel 5.1,

    - innehållet i utlysningen av ansökningsomgång,

    - utvärdering av FTD-verksamheter som föreslås få ekonomiskt stöd från gemenskapen och det beräknade beloppet av gemenskapens stöd till varje verksamhet när detta är lika med eller högre än 0,2 miljoner ecu och utvärdering av alla åtgärder som föreslås inom område C,

    - eventuella justeringar av vägledningen för fördelning av budgeterade medel enligt bilaga 2,

    - särskilda villkor för gemenskapens ekonomiska deltagande i de olika planerade verksamheterna,

    - åtgärder och referensramar för programutvärdering,

    - varje avsteg från bestämmelserna i bilaga 3,

    - deltagande i projekt av rättsliga enheter från tredje land samt av internationella organisationer.

    2. Om beloppet för gemenskapens bidrag i enlighet med punkt 1 tredje strecksatsen är lägre än 0,2 miljoner ecu skall kommissionen underrätta kommittén om projekten och utvärderingsresultatet.

    3. Kommissionen skall regelbundet underrätta kommittén om utvecklingen av genomförandet av programmet i dess helhet.

    Artikel 8

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 15 december 1994.

    På rådets vägnar A. MERKEL Ordförande

    () EGT nr C 228, 17.8.1994, s. 198.

    () EGT nr C 341, 5.12.1994.

    () Yttrandet avgivet den 14 september 1994.

    () EGT nr L 126, 18.5.1994, s. 1.

    BILAGA 1

    VETENSKAPLIGA OCH TEKNISKA MÅL SAMT INNEHÅLL

    De urvalskriterier och mål inom området för spridning och optimering av forskningsresultat som anges i detta särskilda program överensstämmer fullt ut med riktlinjerna i fjärde ramprogrammet.

    Det kapitel i bilaga 3 som avser det tredje verksamhetsområdet inom ramprogrammet utgör en integrerad del av detta program.

    I. MÅL OCH ALLMÄNNA GENOMFÖRANDEPRINCIPER

    Verksamhet på området spridning och optimering av resultat kompletterar de verksamheter som genomförs av medlemsstaterna genom att dessa får en ny dimension och ett mervärde på gemenskapsnivå. Verksamheten har följande fem mål:

    - Att säkerställa största möjliga spridning av resultaten av FTD-verksamheter enligt gemenskapsprogram och nationella program.

    - Att optimera resultatutnyttjandet, dvs. att med bistånd av de olika berörda aktörerna säkerställa att uppnådda resultat av gemenskapsprogram och, om möjligt, av nationella program, omsätts i innovationer.

    - Att främja tekniköverföring, särskilt till små och medelstora företag.

    - Att stödja olika initiativ på nationell nivå för att ge dessa en transeuropeisk dimension.

    - Att säkerställa en fortsatt utveckling av kunnandet inom innovation och tekniköverföring.

    Genom sina mål och sitt innehåll kommer detta program att hjälpa de regioner inom gemenskapen som gynnas minst av FTD-programmen och bidra till den ekonomiska och sociala sammanhållningen. I arbetsprogrammet skall särskilda åtgärder i detta syfte föreslås. Detta är därför nära knutet till olika initiativ på dessa områden och tar hänsyn till meddelandet från kommissionen om sammanhållning och FTD-politik (COM(93)203 slutlig). Pilotprojekt kommer att genomföras i samordning med andra gemenskapsverksamheter med liknande mål.

    Programmet bidrar också inom sina verksamhetsområden till samarbete med icke-medlemsländer och internationella organisationer.

    Ansvaret för att FTD-resultat utnyttjas ligger till stor del på företagen, men det är även nödvändigt med stöd och övervakning från gemenskapen utan att företagen därigenom får åläggas onödiga bördor.

    På gemenskapsnivå skall verksamhet för spridning och utnyttjande genomföras genom de särskilda programmen inom det första verksamhetsområdet och genom det här programmet. I detta syfte har ett belopp motsvarande i genomsnitt 1 % av det fjärde ramprogrammets totala budget för första verksamhetsområdet avsatts särskilt för spridning och utnyttjande av resultat. Detta kommer särskilt att omfatta verksamhet för spridning och utnyttjande uppdelat på sektorer.

    De särskilda programmen inom första verksamhetsområdet skall sprida och utnyttja sådana resultat som berör deras forskningsområden i nära samordning med verksamheterna enligt det här programmet, i syfte att undvika dubbelarbete och slöseri med resurser, att vidmakthålla en god geografisk balans i de planerade verksamheterna och att tillåta ett rimligt utnyttjande av befintlig kompetens och befintliga infrastrukturer inom tredje verksamhetsområdet - särskilt nätverket med förmedlingscentrer som en gemensam bas för verksamheten.

    I nära samarbete med detta särskilda program skall genom andra särskilda program bl.a. säkerställas att hänsyn tas till spridnings- och optimeringsaspekterna vid utvärdering och urval av FTD-projekt, till att de avtalsbestämmelser som gäller skydd, utnyttjande och spridning följs samt även att möjlighet ges till att upprätta nätverk och partnerskap i samband med forskningsprojekt i syfte att bidra till processen att sprida och utnyttja uppnådda resultat.

    II. INNEHÅLL

    Ett nytt tillvägagångssätt är nödvändigt för att uppnå dessa mål, mot bakgrund av de berörda aktörernas mångfald, innovationsprocessens kumulativa, växelverkande och komplicerade karaktär och de små och medelstora företagens särskilda behov.

    Detta tillvägagångssätt inbegriper en integrering av uppföljningen till Value (program för spridning och utnyttjande av forskningsresultat), Sprint och berörda Thermieverksamheter för spridning och optimering till ett enda program och ett fullständigt utnyttjande av samverkan mellan de verksamheter som fastställs inom de olika områdena i detta program.

    Tonvikten på små och medelstora företag avspeglas i de tre föreslagna delarna. Del A, "Spridning och utnyttjande av gemenskapens forskningsresultat" är speciellt inriktad på små och medelstora företag som deltar i programmen eller som har egen kapacitet att utnyttja resultaten av gemenskapens forskningsprogram eller nationella forskningsprogram. Del B "Förmedling av tekniska lösningar till företagen" inriktar sig på det stora antal små och medelstora företag som i sin verksamhet måste integrera den know-how och nya teknik som är avgörande för att de skall kunna behålla eller öka sin konkurrenskraft och som de måste skaffa utifrån eftersom de inte har nödvändig egen FTD-kapacitet. I del C, "De ekonomiska förutsättningarna för teknikspridningen", fastställs de åtgärder och styrmedel genom vilka båda dessa kategorier små och medelstora företag skall bistås.

    A. Spridning och utnyttjande av forskningsresultat

    Målet inom detta område är att främja spridning och ett transsektoriellt och transnationellt utnyttjande av forskningsresultaten när detta är möjligt, oavsett källa, och särskilt att offentliggöra gemenskapens FTD-verksamheter och deras resultat i syfte att öka utnyttjandet och underlätta det vetenskapliga och tekniska samarbetet i Europa.

    Detta inbegriper en rad sammanhängande verksamheter som omfattar tjänster av allmän art, som t.ex. gemenskapens nätverk för förmedlingscentra, offentliga informations- och förmedlingstjänster, tjänster speciellt inriktade på bistånd till skydd och utnyttjande av forskningsresultat, tillsammans med åtgärder för att förbättra inte bara den ekonomiska utan även den sociala betydelsen av utnyttjande och överföring av forskningsresultat.

    1. Gemenskapens nätverk för förmedlingscentrer

    Den verksamhet som genomförs enligt det tredje ramprogrammet för att upprätta ett nätverk av "Value"-förmedlingscentra i medlemsstaterna i syfte att främja gemenskapens FTD-verksamheter och deras resultat skall fortsätta och intensifieras i syfte att vinna större uppmärksamhet från företag och forskningslaboratorier i de olika länderna, att förbättra ett transnationellt utnyttjande av forskningsresultaten och att främja vetenskapligt och tekniskt samarbete.

    Denna verksamhet bör utvecklas och stärkas enligt följande:

    - Att tillhandahålla tjänster åt företag och forskningslaboratorier i syfte att underlätta deras tillgång till information om gemenskapens FTD-verksamheter.

    - Att om möjligt underlätta en transnationell spridning av resultaten av nationell forskning eller program som t.ex. Eureka och COST.

    - En systematisk undersökning av FTD-resultatens tekniska och ekonomiska möjligheter, i samarbete med de berörda särskilda programmen och aktörerna i syfte att sprida resultaten till förmedlingscentren.

    - En undersökning av industrins potentiella vetenskapliga och tekniska behov så att resultaten från gemenskapens forskningsprogram eller nationella forskningsprogram om möjligt bättre kan anpassas till behoven.

    - Organisering av målinriktade verksamheter som är avsedda att främja resultaten, med tonvikt på teman som väljs på grund av sin betydelse för den lokala industrins behov.

    - Att utveckla samverkan med berörda nationella och regionala nätverk och aktörer i syfte att stärka främjandet av gemenskapens FTD-program, transnationell spridning och transnationellt utnyttjande av forskningsresultat från alla källor, inbegripet stöd till OPET-nätverkets verksamheter på området spridning och optimering av FTD-resultat.

    - Att tillhandahålla telematiktjänster till förmedlingscentren och att underlätta organisationen av gemensamma verksamheter.

    - Samarbete inom "Value"förmedlingscentren för att utveckla en metod för diskussion om och utnyttjande av resultat samt tekniköverföring, med uppmärksamhet på Sprintnätverken.

    2. Informations- och förmedlingstjänster

    De tre viktigaste beståndsdelarna i denna verksamhet är av datainsamling och produktionsservice, tjänster och produkter som är specialiserade på informationsspridning via nätverk till allmänheten eller till olika målgrupper samt tjänster och produkter som huvudsakligen är inriktade på offentliggörande samt på att öka det allmänna medvetandet i fråga om forskning.

    Följande verksamheter planeras:

    - Att optimera gemenskapens informationstjänst för forskning och utveckling (Cordis) och uppföljningar till denna, genom att ge tillträde till tillgängliga källor för elektroniskt lagrad information (Eureka, COST, andra internationella ramforskningsprogram, nationella kontaktställen etc.) och multimediadokument.

    - Att anpassa och skräddarsy information till särskilda målgrupper för vidare spridning (vetenskapsjournalister, dokumentalister, förmedlingscentra och andra förmedlande nätverk etc.).

    - Att utforma och producera nya informationsprodukter som är anpassade till en lång rad tänkbara behov för spridning via olika media, inbegripet CD-ROM, offentliga nätverk, utdrag ur databaser, bulletiner etc..

    - Att konsekvent genomföra en publiceringsverksamhet riktad till vetenskapliga kretsar, informationsförmedlare och till allmänheten.

    - Att använda olika kommunikationsmedel för att nå allmänheten liksom andra metoder än publikationer för att öka medvetenheten, som t.ex. audiovisuell teknik och multimediateknik.

    - Att förbättra samordningen med liknande verksamheter på nationell nivå.

    3. Skydd av know-how

    Målet med denna verksamhet är att informera forskare, och särskilt små och medelstora företag, att uppmärksamma dem på frågor i samband med skydd av rättigheter som åtnjuter industriellt rättsskydd eller immateriella rättigheter och att bistå organisationer som inte själva har nödvändiga resurser för att skydda sina resultat av gemenskapens FTD-verksamheter.

    Konferenser och utbildning skall anordnas i syfte att göra forskarna mer medvetna om de olika aspekterna av immateriella rättigheter och rättigheter som åtnjuter industriellt rättsskydd. Åtgärder skall också vidtas för att utveckla ett samarbete med Europeiska patentverket och dess nationella motsvarigheter, i syfte att organisera gemensamma verksamheter.

    Bestämmelser om fortsatt skydd för immateriella rättigheter (patent, varumärken etc.) inom gemenskapen skall fastställas. Om inte annat följer av vissa villkor får också på begäran stöd tillhandahållas universitet, forskningscentra samt små och medelstora företag i syfte att skydda gemenskapens forskningsresultat.

    4. Hjälp till utnyttjande av forskningsresultat

    Målet med denna verksamhet är att erbjuda särskilt små och medelstora företag specialiserade tjänster och hjälp utöver förmedlingscentrens verksamheter i syfte att underlätta övergången från forskning till industri liksom ett transsektoriellt och transnationellt resultatutnyttjande.

    - De tjänster inom detta område som efter utvärdering av de tekniska och ekonomiska möjligheterna erbjuds för resultatutnyttjande kan omfatta särskilt identifiering av framtida marknader (inbegripet en undersökning av teknisk förändring), undersökningar av teknisk och ekonomisk genomförbarhet, stödkampanjer, utbildningsprogram, rådgivning om utnyttjandestrategier och undersökningar av framtida industriell utnyttjandepotential inom ramen för mellanstatliga initiativ (t.ex. Eureka) eller andra gemenskapsinitiativ.

    - Stödet skall ha formen av finansiellt delstöd till verksamheter inom områdena överföring, anpassning och utnyttjande av forskningsresultat.

    Detta får omfatta projekt som är speciellt utformade för att motsvara små och medelstora företags behov, stöd till program för överföring av know-how (utbildning, teknikklubbar, forskarrörlighet) i syfte att främja akademiska och industriella partnerskap och därmed uppmuntra kvalificerade akademiker att söka sig till en karriär inom industrin, samt kostnadsdelad finansiering av transnationella och transsektoriella utnyttjandeprojekt.

    Detta arbete kommer att genomföras med hjälp av utvalda experter, konsulter eller behöriga organisationer i medlemsstaterna. Åtgärder skall vidtas för att ytterligare utveckla samordningen mellan inrättade nätverk och nationella och regionala verksamheter för teknikutnyttjande och teknikspridning.

    I den utsträckning som stödet gäller resultatutnyttjande genom utbildning och personalöverflyttning skall samordning sökas med Leonardo och motsvarande kompletterande verksamheter på samma programnivå som de särskilda programmen.

    5. Forskningsutnyttjande och samhällets behov

    Målet med denna verksamhet är att genomföra åtgärder och undersökningar som bidrar till att förbättra effektiviteten vid utnyttjande och överföring av forskningsresultat och att lägga fast den framtida strategin mot bakgrund av både ekonomiska behov och samhällets behov och att organisera gemensamma verksamhetsprojekt som inbegriper vetenskapliga kretsar och utbildningsinstitutioner, offentliga och privata beslutsfattare, sociala aktörer och media, i syfte att skapa smidiga kommunikationer mellan allmänheten och vetenskapsvärlden.

    De behöriga organisationerna i medlemsstaterna skall knytas till genomförandet av denna verksamhet i syfte att stimulera samordningen och säkerställa ett ömsesidigt berikande genom att ett samordnat förfarande antas samt genom informationsutbyte.

    Verksamheten kan omfatta följande teman och verksamheter, utifrån utgångspunkten överföring och utnyttjande av know-how och mot bakgrund av en utvärdering av aktuella verksamheter:

    - Utvärdering av FTD-verksamheternas ekonomiska och sociala betydelse.

    - Forskningsekonomi och -förvaltning.

    - Organisation av kommunikationsprojekt avsedda att öka medvetenheten om vetenskapens och teknikens följder och betydelse.

    Dessa verksamheter kommer att genomföras i nära samarbete med verksamheter för att utvärdera de vetenskaps- och teknikpolitiska valmöjligheterna inom programmet för "målinriktad socio-ekonomisk forskning".

    B. Förmedling av tekniska lösningar till företag

    Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt situationen för de små och medelstora företag inom industri-, hantverks- och tjänstesektorerna som är beroende av tillgång till ny teknik för att kunna behålla sin konkurrenskraft men som inte har tillräckliga resurser för att delta i gemenskapens forskningsverksamheter eller i det direkta utnyttjandet av gemenskapens forskningsresultat. Många av dessa företag befinner sig nära mitten eller på den nedre delen av skalan i fråga om teknikintensitet, och åtgärder måste vidtas för att förbättra deras förmåga att införliva ny teknik.

    Av detta följer ett behov av att öka deras medvetenhet om den nya teknik som finns tillgänglig, oavsett ursprung, och om de möjligheter som tekniken erbjuder, med beaktande av företagens individuella behov och strategier. Företagen är så många att direkta åtgärder inte vore genomförbara.

    För att nå dessa företag måste gemenskapen, i samordning med medlemsstaterna och regionerna, spela rollen av katalysator och motor. Detta kan innebära en decentralisering av organisationer och verksamheter. Gemenskapen kommer att lita till behöriga organisationer i medlemsstaterna, till förmedlare av tekniköverföring, informationsförmedlare, utbildningsinstitut etc., i syfte att optimera effekten av verksamheten.

    Den verksamhet som genomförs inom detta område är avsedd att öka den europeiska medvetenheten om dessa organisationer och att förbättra deras kvalitet och kompetens genom att främja inrättandet av samarbetsnätverk, utbyte av god praxis samt tillhandahållande av utbildning och stöd till gemensamma verksamheter. Man skall bemöda sig om samverkan med MINT-projektet (Managing the Integration of New Technologies) och de nätverk som inrättats under Sprint-programmet (som t.ex. Eurotech).

    Gemenskapsåtgärderna måste också bidra till att skapa ett klimat som gynnar införlivandet av teknik genom projekt för att öka medvetenheten inom affärslivet, demonstrera effektiva metoder och främja moderna metoder för innovationsförvaltning. Slutligen måste desa åtgärder bidra till att höja den allmänna kunskapsnivån i fråga om berörda mekanismer, styrmedel samt politik och underlätta spridningen av god praxis till lokala och regionala aktörer, särskilt genom att organisera utbyte och utvärdering av erfarenheter.

    Detta innebär att följande sex huvudkategorier av aktörer berörs samtidigt:

    - Tekniska resurscentra som har kapacitet att förse små och medelstora företag med den tekniska expertis de behöver för innovationsprojekt (universitet och offentliga forskningscentra, tekniska centra inom olika sektorer, företag som specialiserat sig på kontraktsforskning etc.).

    - Leverantörer av gränssnittstjänster som snabbt kan diagnostisera behoven hos kunder bland små och medelstora företag och sätta dem i kontakt med lämpliga tekniska resurscentra.

    - Leverantörer av specialiserade konsulttjänster (kvalitet, utformning, förvaltning, partnersökning, nätverksinstallation etc.).

    - Leverantörer av finansiella tjänster som kan få fram nödvändiga kapitaltillgångar för ett innovationsprojekt.

    - De nationella, regionala eller lokala offentliga organisationer som fastställer politiken och bestämmer de villkor på vilka företagen måste bedriva och administrera stödåtgärderna.

    - Utbildningsorganisationer.

    På detta område skall tre verksamhetslinjer följas:

    1. Transnationella nätverk för stöd till tekniköverföring och -förmedling

    Tonvikten skall läggas på europeisk orientering samt på kvaliteten och effektiviteten hos de tjänster som ger stöd till innovations- och tekniköverföring. Ett samordnat "nedifrån- och upp"-förfarande som redan från början inriktas på företagens behov och omfattar alla aspekter av tekniköverföring och teknikutnyttjande kommer att främjas i detta sammanhang.

    Bestämmelser skall fastställas för följande verksamheter:

    - Konsolidering och utveckling av nationella eller regionala aktörers transnationella nätverk för samarbete på områdena tekniköverföring eller -förmedling i syfte att stärka deras europeiska orientering: FTD-organisationer, tekniska centra inom olika sektorer, forskarbyar, lokala och regionala organisationer och nätverk för teknikförmedling etc..

    - Främjande av samarbete mellan universitet, forskningscentra, industri, små och medelstora företag, stora företag och finansieringskällor i syfte att underlätta inrättandet, utvidgningen och den transnationella utvecklingen av högteknologiföretag.

    - Organisering av och stöd för att möjliggöra tillgång till internationell expertis i syfte att utforma och utvärdera nätverk för teknikspridning i mindre gynnade regioner. Lovande projekt som ännu inte når upp till den krävda nivån skall föreslås förbättringar genom partnerskap för att så långt möjligt möjliggöra att dessa sedan godtas.

    - Stöd till nationella eller regionala program för att effektivisera tekniköverföringstjänsterna genom utbildning (t.ex. i form av högskoleutbildning på sommaren), utbyte av erfarenheter och god praxis, publicering av handböcker etc., i syfte att ge dessa initiativ en transeuropeisk dimension.

    - Åtgärder för att underlätta transeuropeisk spridning av tekniska möjligheter, oavsett deras ursprung, och att främja kontakterna mellan leverantörer, potentiella kunder och förmedlare (konferenser för förmedlare av tekniköverföring, teknikutbyte etc.) genom maximal användning av förmedlingscentrens nätverk.

    2. En miljö som gynnar införlivandet av teknik i industrin

    Målet är att främja införlivandet av ny teknik inte bara i industrin i allmänhet, och särskilt i små och medelstora företag, utan också i organisationer inom den offentliga sektorn, särskilt på lokal nivå. En särskild insats skall göras för att hjälpa användarna att formulera sina krav och därmed välja den teknik som stämmer med deras individuella strategi och införlivningsförmåga (efterfrågestyrd metod).

    Följande verksamheter föreslås:

    - Stöd till pilotprojekt för transregional eller transsektoriell överföring av teknik som kan användas för att demonstrera metoderna och villkoren för användarnas införlivning av tekniken. Dessa projekt skall stödjas av förmedlarorganisationer som väljs för sin förmåga att spela en positiv roll som förmedlare vid teknikförmedling till små och medelstora företag.

    - Att i affärslivet, särskilt i små och medelstora företag, främja en god praxis på de olika områdena för innovationsledning och införlivande av ny teknik av nya användare, inbegripet strategisk planering, teknikuppföljning, värdeanalyser, utformning, kvalitetsledning och maknadsföring av innovationer. Dessa verksamheter får innebära anordnande av tävlingar (med priser som t.ex. EC Design Prize) och stöd till decentraliserade projekt för att främja ett integrerat förfarande vid tillämpningen av dessa ledningstekniker (initiativ som t.ex. MINT). Särskilda insatser skall göras för att uppmuntra företagen att anta organisationsmetoder som tillåter dem att införliva innovationer snabbt.

    - Genomförande av program för att uppmuntra de mindre gynnade regionerna att slå sig samman med mer avancerade regioner i ett erfarenhetsutbyte om utformningen och tillämpningen av de åtgärder som inriktas på att öka de små och medelstora företagens förmåga att införliva ny teknik.

    - Främjandet av affärssamarbete på teknikområdet i alla led (partnersökande, upprättande av kontrakt, stöd till samarbete mellan små och medelstora företag och stora företag, mobilisering av finansiella resurser, avtalsförhandling) med hjälp av lämpliga styrmedel och nätverk.

    - Främjande av decentraliserade projekt för medvetandehöjning på områdena tekniköverföring och innovationer (t.ex. "Innovation Road Show").

    3. Utbyte av information och erfarenheter med avseende på principerna för teknikspridning

    Verksamheter inom detta område är avsedda att förbättra kontakterna mellan nationell politik, regionalpolitik och gemenskapspolitik i fråga om tekniköverföring och de styrmedel som används för genomförandet av denna politik.

    Detta innebär inte endast att höja medvetandenivån i fråga om innovationssystem (och deras produktivitet) och om regionala och nationella bestämmelser och gemenskapsbestämmelser utan också om att organisera ett regelbundet utbyte av erfarenheter och god praxis mellan de olika berörda aktörerna.

    Följande verksamheter föreslås:

    - Fortlöpande observation och analys av olika europeiska system, politiska åtgärder och styrmedel (European Innovation Monitoring System) med särskild tonvikt på utvecklingen av dels metodologi, dels oskrivna lagar för bästa praxis; motsvarande tonviktkommer att läggas på jämförande analyser av licensieringsbestämmelser, skatteincitament eller rättsliga styrmedel.

    - Verksamhet för att hjälpa de regionala aktörerna att analysera sin infrastruktur för tekniköverföring och att finslipa sin politik och sina styrmedel med hjälp av externa experter.

    - Inrättandet av ett forum för utbyte av erfarenheter och god praxis vid formulering, genomförande och utvärdering av nationell och regional politik vad gäller tekniköverföring (Innovation Policy Forum).

    Dessa verksamheter kommer att genomföras i nära samarbete med de verksamheter som genomförs enligt andra gemenskapsprogram, särskilt programmet för "målinriktad socio-ekonomisk forskning".

    C. De ekonomiska förutsättningarna för teknikspridningen

    Målet på detta verksamhetsområde är att förbättra det europeiska klimatet för finansiering av utnyttjandet, införlivandet och spridningen av teknik genom ett lämpligt gemenskapsprogram som skall genomföras med beaktande av subsidiaritetsprincipen.

    Detta område omfattar följande:

    1. Indirekta stödåtgärder

    Dessa omfattar

    - organisering av system för förbättring av transnationella kommunikationer mellan finansiärer och initiativtagare till teknikprojekt (som t.ex.investeringsforum),

    - utforskning av program som Technology Performance Financing som inleddes under Sprint-programmet,

    - stöd till utvecklingen eller inrättandet av effektiva system för uppbringande av privat kapital och nyinvesteringar.

    2. Ett pilotprogram för att främja överföring av teknik till och utnyttjande av teknik i små och medelstora företag, t.ex. genom system med premier till små och medelstora företag som deltar i verksamheter som är avsedda att främja spridningen och utnyttjandet av gemenskapens FTD-resultat och som också behandlar frågor om immateriell äganderätt och rättsliga aspekter. Förvaltningen av denna verksamhet skall till stora delar decentraliseras och anförtros organisationer med ett välutvecklat nationellt eller regionalt nätverk och erfarenhet av att ge stöd till små och medelstora företag (offentliga innovationsorgan, förmedlingscentrer etc.).

    3. Beviljande i medlemsstaterna av tekniskt och ledningsmässigt stöd, särskilt i gemenskapens mindre gynnade regioner, till offentliga och privata kreditförmedlingsinstitut som erbjuder små och medelstora företag möjlighet till delfinansiering, särskilt i syfte att underlätta utvärderingen av tekniska projekt som föreslås av små och medelstora företag och som tillåter ett optimalt utnyttjande av forskningsresultaten.

    Dessa verksamheter skall samordnas med gemenskapens olika verksamheter på detta område (Eurotech capital, Europeiska investeringsfonden, affärspolitik etc.).

    BILAGA 2

    VÄGLEDNING FÖR FÖRDELNING AV BUDGETERADE MEDEL

    >Plats för tabell>

    Fördelningen mellan olika områden utesluter inte att ett projekt kan tillhöra flera områden.

    BILAGA 3

    SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR GENOMFÖRANDET AV PROGRAMMET

    1. Deltagarna i detta program är följande:

    - Forskningscentra, universitet och företag, särskilt små och medelstora företag som genom sin verksamhet (tillverkning eller tjänster) skulle kunna utnyttja vetenskapligt och tekniskt kunnande och teknik som utvecklas av tredje man och som kan utgöra en test i "verkligheten" eller ett demonstrationsprojekt för utnyttjandet av FTD-resultat.

    - Organisationer som är aktiva inom spridning av vetenskaplig och teknisk information eller ger stöd till utnyttjandet av FTD-resultat, tekniköverföring och innovation.

    - Aktörer (inbegripet privata och offentliga kreditförmedlingsinstitut) som genom sin verksamhet skulle kunna bidra till eller ge stöd till utnyttjandet av FTD-resultat, tekniköverföring och innovationer. Ett sådant stöd får omfatta tekniska och organisatoriska, ledningsmässiga och finansiella aspekter.

    2. Programmet skall genomföras genom indirekta åtgärder varvid gemenskapen ger ett finansiellt bidrag till spridningen och optimeringen av de verksamheter som genomförs av tredje man eller av GFC-institut i samarbete med tredje man.

    a) Verksamheter med kostnadsdelning av följande slag:

    Spridnings- och optimeringsprojekt som genomförs av de deltagare som anges i punkt 1.

    Gemenskapens finansiering skall normalt inte överstiga 50 % av projektkostnaderna, med progressivt sjunkande procentsats ju närmare marknaden projektet befinner sig. De universitet och andra institutioner som inte har eget reviderbart ekonomiskt redovisningssystem kommer att ersättas med 100 % av de tillkommande kostnaderna.

    b) Lämpliga åtgärder inom detta särskilda program

    - Åtgärder som gäller standardisering och åtgärder som inriktar sig på att upprätta användarprotokoll av allmänt värde för programmets mål.

    - Finansiellt stöd till de infrastrukturer och anläggningar som är nödvändiga för förstärkta samordningsinsatser, som t.ex. nätverk av förmedlingscentra eller specialiserade och sektoriella nätverk.

    - Åtgärder inriktade på att underlätta deltagande av företag, forsknings- och användarorganisationer i programmet liksom att underlätta deras tillgång till forskningsresultat, teknik eller innovationer.

    - Publikationer och verksamheter för spridning, främjande och utnyttjande av resultaten i samordning med de verksamheter som genomförs inom de särskilda programmen under verksamhetsområde 1 (de huvudsakliga faktorer som sannolikt kommer att möjliggöra och uppmuntra användningen av resultaten skall beaktas från början och under hela varaktigheten av FTD-projekt vars parter förväntas utgöra ett centralt nätverk för spridningen och utnyttjande av resultaten).

    - Användning av extern expertis, inbegripet för att få tillgång till eller att utveckla informationssystem och nätverk.

    - Stöd till personalrörlighet i syfte att sprida know-how och teknik.

    Gemenskapens bidrag täcker upp till 100 % av kostnaden för dessa åtgärder.

    Dessa verksamheter skall kompletteras genom särskilda förberedande, kompletterande och stödjande åtgärder.

    c) Förberedande, kompletterande och stödjande åtgärder, som t.ex.:

    - Undersökningar till stöd för detta program och inledande verksamheter som en förberedelse för framtida verksamheter.

    - Analys av tänkbara socio-ekonomiska följder i anslutning till programmet vilket också bidrar till programmet "Målinriktad socio-ekonomisk forskning".

    - Utbildningsverksamhet för forskare och användare i syfte att stimulera tekniköverföring och öka de anställdas färdigheter.

    - Åtgärder till stöd för driften av nätverk som kan öka de små och medelstora företagens medvetande om programmet och ge dem decentraliserat stöd i samordning med Euromanagementverksamheten för FTD-revison.

    - En oberoende utvärdering av programmets styrning och genomförande och av genomförandet av verksamheterna.

    Gemenskapens bidrag får täcka upp till 100 % av kostnaderna för dessa åtgärder.

    d) Samordnade verksamheter

    Samordnade verksamheter består av samordning genom "samordningsnätverk", FTD-utnyttjande eller innovationsprojekt inom programmet och verksamheter som redan finansieras av offentliga eller privata organ. Samordnande verksamheter får också tjäna som det nödvändiga samordningsmedlet för verksamhet i intressegrupper som genom projekt med kostnadsdelning sammanför tillverkare, nätverksoperatörer, programvaruföretag, serviceföretag, användare, universitet och forskningscentra kring samma tekniska eller industriella mål.

    Gemenskapens bidrag får täcka upp till 100 % av kostnaderna för denna samordning.

    Top