Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02021D1026-20230720

    Consolidated text: Rådets beslut (Gusp) 2021/1026 av den 21 juni 2021 till stöd för Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) program för cybersäkerhet, cyberresiliens och informationssäkring inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/1026/2023-07-20

    02021D1026 — SV — 20.07.2023 — 001.001


    Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

    ►B

    RÅDETS BESLUT (Gusp) 2021/1026

    av den 21 juni 2021

    till stöd för Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) program för cybersäkerhet, cyberresiliens och informationssäkring inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

    (EGT L 224 24.6.2021, s. 24)

    Ändrat genom:

     

     

    Officiella tidningen

      nr

    sida

    datum

    ►M1

    RÅDETS BESLUT (Gusp) 2023/1515 av den 20 juli 2023

      L 184

    37

    21.7.2023




    ▼B

    RÅDETS BESLUT (Gusp) 2021/1026

    av den 21 juni 2021

    till stöd för Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) program för cybersäkerhet, cyberresiliens och informationssäkring inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen



    Artikel 1

    1.  

    För att vissa av inslagen i EU:s strategi omedelbart ska börja tillämpas i praktiken ska unionen stödja ett projekt vid OPCW med följande syften:

    — 
    Uppgradering av IKT-infrastruktur i enlighet med OPCW:s institutionella ramverk för driftskontinuitet, med starkt fokus på resiliens.
    — 
    Säkerställande av styrning av privilegierad åtkomst samt fysisk, logisk och kryptografisk informationshantering, liksom separering av alla strategiska nät och uppdragsnät hos OPCW.
    2.  

    Inom ramen för punkt 1 ska de unionsstödda verksamheter i OPCW-projektet, som överensstämmer med åtgärderna i kapitel III i EU:s strategi, vara följande:

    — 
    Idriftsättning av en gynnsam miljö för löpande åtgärder inom cybersäkerhet och cyberresiliens inom ramen för OPCW-insatser på flera platser.
    — 
    Utformning av en skräddarsydd lösning för integrering och konfiguration av system på plats och i molnet med OPCW:s IKT-system och lösningar för hantering av privilegierad åtkomst (PAM).
    — 
    Lansering och testning av PAM-lösningar.
    3.  
    En utförlig beskrivning av den unionsstödda OPCW-verksamhet som anges i punkt 2 återfinns i bilagan.

    Artikel 2

    1.  
    Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten) ska ansvara för genomförandet av detta beslut.
    2.  
    Det tekniska genomförandet av det projekt som avses i artikel 1 ska genomföras av OPCW:s tekniska sekretariat (nedan kallat det tekniska sekretariatet). Det ska utföra denna uppgift under den höga representantens ansvar och ledning. Den höga representanten ska i detta syfte ingå nödvändiga arrangemang med det tekniska sekretariatet.

    Artikel 3

    1.  
    Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av det projekt som avses i artikel 1 ska vara 2 151 823 EUR.
    2.  
    De utgifter som finansieras med det belopp som anges i punkt 1 ska förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som gäller för unionens allmänna budget.
    3.  
    Kommissionen ska övervaka att de utgifter som avses i punkt 2 förvaltas korrekt. I detta syfte ska den därför ingå den nödvändiga överenskommelsen med det tekniska sekretariatet. I den överenskommelsen ska anges att det tekniska sekretariatet ska se till att unionens bidrag synliggörs på ett sätt som står i förhållande till dess storlek och att åtgärder specificeras som gör att synergier kan uppstå och dubbelarbete undvikas.
    4.  
    Kommissionen ska sträva efter att ingå den överenskommelse som avses i punkt 3 så snart som möjligt efter det att detta beslut har trätt i kraft. Den ska informera rådet om eventuella svårigheter i samband med detta och om dagen för ingåendet av överenskommelsen.

    Artikel 4

    Den höga representanten ska rapportera till rådet om genomförandet av detta beslut på grundval av regelbundna rapporter upprättade av det tekniska sekretariatet. Den höga representantens rapporter ska ligga till grund för rådets utvärdering. Kommissionen ska informera om de ekonomiska aspekterna av det projekt som avses i artikel 1.

    Artikel 5

    1.  
    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    ▼M1

    2.  
    Detta beslut upphör att gälla den 30 augusti 2024.

    ▼B




    BILAGA

    PROJEKTDOKUMENT

    1.   Bakgrund

    OPCW erfordras att upprätthålla en infrastruktur som medger cybersuveränitet på ett sätt som även medger klassificeringar av privilegierad åtkomst, lämpliga hanteringsrutiner och befintliga hot, samtidigt som den behåller en försvarsförmåga mot framväxande risker. OPCW fortsätter att frekvent ställas inför allvarliga och framväxande risker när det gäller cybersäkerhet och cyberresiliens. OPCW är en måltavla för kompetenta och motiverade aktörer med resurser. Dessa aktörer fortsätter att frekvent angripa konfidentialiteten och integriteten hos OPCW:s informations- och infrastrukturtillgångar. För att bemöta de farhågor som understrukits av nyligen genomförda cyberattacker, rådande politiska överväganden och covid-19-krisen, och med beaktande av de unika krav som ställs på OPCW i arbetet med att fullgöra uppdraget enligt konventionen om kemiska vapen är det tydligt att väsentliga investeringar i teknisk kapacitet krävs.

    OPCW har inom ramen för sin särskilda fond för cybersäkerhet, driftskontinuitet och säkerhet för fysisk infrastruktur utformat ett program för cybersäkerhet, cyberresiliens och informationssäkring (OPCW-programmet) med 47 verksamheter för att bemöta cybersäkerhetsutmaningar som har erfarits den senare tiden. Inom OPCW-programmet följs bästa praxis från enheter som Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå (Enisa) och används koncept med koppling till EU:s nätverks- och informationssäkerhetsdirektiv (NIS-direktivet) vad gäller telekommunikation och försvar. Sammantaget täcker OPCW-programmet följande tematiska områden: sekretessbelagda och icke-sekretessbelagda nät, politik och styrning, upptäckt och insatser, drift och underhåll samt telekommunikation. OPCW-programmet är i grunden utformat för att OPCW ska kunna inskränka möjligheterna för angripare med goda resurser och/eller som är statsunderstödda att uppnå sina mål, liksom för att minska riskerna från både yttre och inre hot, både ur ett mänskligt och tekniskt perspektiv. Unionsstödet är strukturerat som ett projekt med tre olika verksamheter som motsvarar två av OPCW-programmets 47 verksamheter.

    2.   Projektets syfte

    Projektets övergripande syfte är att säkerställa att OPCW-sekretariatet har en förmåga att upprätthålla en tillbörlig nivå av cybersäkerhet och cyberresiliens genom att bemöta återkommande och framväxande cybersäkerhetsrelaterade utmaningar vid OPCW:s huvudkontor och andra anläggningar så att i sin tur OPCW:s uppdrag kan fullgöras och konventionen om kemiska vapen genomföras effektivt.

    3.   Mål

    — 
    Uppgradering av IKT-infrastruktur i enlighet med OPCW:s institutionella ramverk för driftskontinuitet, med starkt fokus på resiliens.
    — 
    Säkerställande av styrning av privilegierad åtkomst samt fysisk, logisk och kryptografisk informationshantering och informationsseparation för alla strategiska nät och uppdragsnät.

    4.   Resultat

    Förväntade resultat som projektet ska bidra till är följande:

    — 
    IKT-utrustning och IKT-tjänster med robust systemtillförlitlighet (hybridredundans/geografisk redundans) och underlättande av ökad tillgång till IKT-system och IKT-tjänster till stöd för driftskontinuitet.
    — 
    Minimering av möjligheten för att enskilda faktorer eller personer negativt påverkar konfidentialiteten och integriteten hos information eller system inom OPCW.

    5.   Verksamheter

    5.1   Verksamhet 1 – Idriftsättning av en möjliggörande miljö för löpande åtgärder inom cybersäkerhet och cyberresiliens inom ramen för OPCW-insatser på flera platser

    Denna verksamhet syftar till att säkerställa en möjliggörande miljö för ett smidigt införande av kontinuitetsplanering vid OPCW med anknytning till cybersäkerhet och cyberresiliens. Detta ska uppnås genom uppgraderingar av infrastruktur – omstrukturering och/eller arkivering för OPCW:s driftskontinuitet för insatser på flera platser. Vidare ska en integrering av styrning av privilegierad åtkomst i kontinuitetsplaneringen och svarsprocesserna underlättas och möjliggöras.

    5.2   Verksamhet 2 – Utformning av en skräddarsydd lösning för integrering och konfiguration av system på plats och i molnet med OPCW:s IKT-system och lösningar för hantering av privilegierad åtkomst (PAM)

    Denna verksamhet är inriktad på att utnyttja den möjliggörande miljön för att åstadkomma en skräddarsydd konstruktion för integrering och konfiguration av system på plats och i molnet med OPCW:s IKT-system och PAM-lösningar. Detta förväntas förbättra effektiviteten hos infrastrukturen för IKT-system och leda till en utformning av ett integrerat PAM-system för kritiska tillgångar som kan avskräcka och upptäcka samt är i linje med motsvarande hotjaktsförmåga.

    5.3   Verksamhet 3 – Lansering och testning av PAM-lösningar

    Denna verksamhet bygger på den infrastruktur som byggts upp och de PAM-lösningar som utformats för att genomföra den teoretiska integreringen och konfigurationen i praktiken. System måste kartläggas, profileras och integreras i befintliga system, samtidigt som tillhörande politik och mänskliga faktorer beaktas. Därefter ska systemets robusthet kontrolleras och säkerställas genom noggrann testning (alla nya system har stark autentisering för användare och anordningar, tillbörlig klassificering och skydd av information samt avancerat skydd mot dataförluster) när systemet införs och över tid. Detta ska göra det möjligt för OPCW-sekretariatet att i största möjliga utsträckning identifiera och ta itu med brister.

    6.   Varaktighet

    De verksamheter som finansieras genom detta projekt förväntas pågå och slutföras under en period på sammanlagt 24 månader.

    7.   Stödmottagare

    Projektets stödmottagare ska vara personalen vid OPCW:s tekniska sekretariat, beslutsfattande organ, underordnade organ och berörda aktörer med avseende på konventionen om kemiska vapen, inbegripet konventionsstaterna.

    8.   EU:s synlighet

    OPCW ska vidta alla lämpliga åtgärder, samtidigt som rimliga säkerhetsöverväganden görs, för att offentliggöra att projektet har finansierats av unionen.

    Top