This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 02020R1148-20240101
Commission Implementing Regulation (EU) 2020/1148 of 31 July 2020 laying down the methodological and technical specifications in accordance with Regulation (EU) 2016/792 of the European Parliament and of the Council as regards harmonised indices of consumer prices and the house price index (Text with EEA relevance)Text with EEA relevance
Consolidated text: Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1148 av den 31 juli 2020 om metodspecifikationer och tekniska specifikationer i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/792 om harmoniserade index för konsumentpriser och bostadsprisindexet (Text av betydelse för EES)Text av betydelse för EES.
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1148 av den 31 juli 2020 om metodspecifikationer och tekniska specifikationer i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/792 om harmoniserade index för konsumentpriser och bostadsprisindexet (Text av betydelse för EES)Text av betydelse för EES.
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/1148/2024-01-01
02020R1148 — SV — 01.01.2024 — 001.001
Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet
KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/1148 av den 31 juli 2020 om metodspecifikationer och tekniska specifikationer i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/792 om harmoniserade index för konsumentpriser och bostadsprisindexet (EGT L 252 4.8.2020, s. 12) |
Ändrad genom:
|
|
Officiella tidningen |
||
nr |
sida |
datum |
||
KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2023/1470 av den 17 juli 2023 |
L 181 |
1 |
18.7.2023 |
KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/1148
av den 31 juli 2020
om metodspecifikationer och tekniska specifikationer i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/792 om harmoniserade index för konsumentpriser och bostadsprisindexet
(Text av betydelse för EES)
KAPITEL 1
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
Artikel 1
I denna förordning fastställs enhetliga villkor för att framställa det harmoniserade indexet för konsumentpriser (HIKP) och det harmoniserade indexet för konsumentpriser vid konstanta skattesatser (HIKP-KS).
Artikel 2
Definitioner
I denna förordning gäller följande definitioner:
utgiftsandel: en procentandel av summan av hushållens slutliga monetära konsumtionsutgifter, enligt bilagan.
delindexvikt: vikten för någon av kategorierna i den europeiska ändamålsklassificeringen av individuell konsumtion (Ecoicop), enligt vad som anges i bilaga I till förordning (EU) 2016/792, som ingår i HIKP.
målpopulation för HIKP: alla transaktioner som ingår i hushållens slutliga monetära konsumtionsutgifter.
produkterbjudande: en produkt som specificeras utifrån sina egenskaper, tidpunkt och plats för försäljning samt leveransvillkor, för vilken ett pris observeras.
homogen produkt: ett antal produkterbjudanden utan några betydande skillnader i fråga om kvalitet och för vilka ett genomsnittspris beräknas.
enskild produkt: ett produkterbjudande eller en homogen produkt.
urval: en uppsättning enskilda produkter som hänför sig till transaktioner från målpopulationen och för vilken prisuppgifter ska användas för sammanställning av HIKP.
kvalitetsskillnad: en skillnad mellan två enskilda produkters egenskaper, tidpunkt och plats för försäljning samt leveransvillkor, där detta är relevant ur konsumentens perspektiv.
ersättningsprodukt: en enskild produkt som ersätter en annan enskild produkt i urvalet.
kvalitetsjustering: ett förfarande för att öka eller minska det observerade priset på en ersättningsprodukt eller den ersatta produkten med värdet på kvalitetsskillnaden mellan dem.
observerat pris: konsumentpriset för en enskild produkt, så som det används av medlemsstaten i HIKP-sammanställningen.
skattat pris: ett pris som bygger på ett lämpligt skattningsförfarande.
elementärt aggregat: det minsta aggregat som används i ett index av Laspeyrestyp.
elementärt prisindex: ett index för ett elementärt aggregat eller ett index för ett stratum inom ett elementärt aggregat.
transitivitet: egenskap som innebär att ett index i vilket perioderna a och b jämförs indirekt via period c är identiskt med ett index i vilket perioderna a och b jämförs direkt.
tidsreversibilitet: egenskap som innebär att ett index mellan perioderna a och b är lika med inversen av samma index där period b jämförs med a.
återbetalning: en delbetalning eller fullständig betalning av offentlig förvaltning eller hushållens icke-vinstdrivande organisationer avseende hushålls godkända köp av specificerade produkter, enligt definitionen i punkterna 4.108–4.110 i bilaga A till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 ( 1 ) (ENS 2010).
incitament: en ändring, ofta tillfällig, av en enskild produkts egenskaper genom att öka kvantiteten av produkten, lägga till en annan enskild produkt utan kostnad eller erbjuda konsumenten andra förmåner.
faktiska premier: de belopp som betalats för ett visst försäkringsavtal för att få försäkringsskydd under en angiven tidsperiod.
implicit serviceavgift: försäkringsbolags produktion, enligt definitionen i punkt 16.51 i bilaga A till ENS 2010.
skadeförsäkringsersättningar: fordringar enligt definitionen i punkt 4.114 i bilaga A till ENS 2010.
säsongsbunden produkt: en enskild produkt som är tillgänglig för köp eller som köps i betydande mängder under endast en del av året i ett återkommande mönster. Under en viss månad anses det vara antingen högsäsong eller lågsäsong för produkten. Högsäsongerna kan variera från ett år till ett annat.
typiskt pris: ett skattat pris för en säsongsbunden produkt som inte är ett undantagspris, t.ex. ett försäljningspris i slutet av säsongen.
imputeringsmetod för säsongsbundna produkter: en behandling där priser på säsongsbundna produkter under lågsäsong skattas genom användning av lågsäsongsskattning eller fullsäsongsskattning.
lågsäsongsskattning: ett förfarande för att erhålla ett skattat pris för en säsongsbunden produkt enligt följande:
Under den första lågsäsongsmånaden används ett typiskt pris från den föregående högsäsongen.
Under de följande lågsäsongsmånaderna motsvarar det skattade priset föregående månads pris justerat med genomsnittlig förändring i observerade priser för alla säsongsbundna produkter under högsäsong i samma grupp, undergrupp eller på femsiffrig nivå inom Ecoicop eller samma aggregat på nivåer under den femsiffriga nivån.
fullsäsongsskattning: ett förfarande för att erhålla ett skattat pris för en säsongsbunden produkt enligt följande:
Under den första lågsäsongsmånaden används ett typiskt pris från den föregående högsäsongen.
Under de följande lågsäsongsmånaderna motsvarar det skattade priset föregående månads pris justerat med genomsnittlig förändring i observerade priser för alla enskilda produkter i samma grupp, undergrupp eller på femsiffrig nivå inom Ecoicop eller samma aggregat på nivåer under den femsiffriga nivån.
metod med säsongsbundna vikter: en behandling av säsongsbundna produkter där vikterna för säsongsbundna produkter under lågsäsong är noll eller antas vara noll.
tariff: en förteckning med priser och villkor för en produkt som är differentierad utifrån köpta kvantiteter, tidpunkten för förbrukning eller köparnas egenskaper.
revidering: en ändring i index eller vikter som offentliggjorts av kommissionen (Eurostat). En ändring mellan snabbstatistiken och HIKP för samma referensmånad ska inte betraktas som en revidering.
preliminära data: index eller vikter som en medlemsstat väntas fastställa under en senare månad.
offentlig förvaltning: staten, delstater, kommuner och sociala trygghetsfonder, enligt definitionen i punkterna 2.113–2.117 i bilaga A till ENS 2010.
produktskatter: skatter som ska betalas per enhet av en viss vara eller tjänst som produceras eller ingår i en transaktion, enligt definitionen i punkterna 4.16–4.20 i bilaga A till ENS 2010.
enskilda skatter som omfattas av HIKP-KS: enskilda skatter på produkter som hänför sig till hushållens konsumtion och ingår i följande kategorier, enligt definitionen i tabell 9 (Detaljredovisning av skatteintäkter och inbetalda sociala avgifter efter typ av skatt eller social avgift och mottagande delsektor med förteckningen över skatter och sociala avgifter enligt den nationella indelningen) i bilaga B till ENS 2010:
D.211 – Mervärdesskatter (skatter av momstyp).
D.2122e – Skatter på specifika tjänster.
D.214a – Punktskatter och konsumtionsskatter (andra än de som omfattas av skatter och tullar på import).
D.214d – Bilregistreringsavgifter.
D.214e – Skatter på nöjen.
D.214g – Skatter på försäkringspremier.
D.214h – Andra skatter på specifika tjänster.
D.214l – Övriga produktskatter.
KAPITEL 2
HARMONISERAT INDEX FÖR KONSUMENTPRISER OCH HARMONISERAT INDEX FÖR KONSUMENTPRISER VID KONSTANTA SKATTESATSER
Artikel 3
Vikter
Medlemsstaterna ska beräkna de delindexvikter och vikter för det elementära aggregatet som används i indexet för år t enligt följande:
Fram till och med den 31 december 2022 ska nationalräkenskapsdata för år t-2 och all tillgänglig och relevant information från hushållsbudgetundersökningar och andra datakällor användas för att beräkna utgiftsandelar på femsiffrig nivå och dela upp dem mellan de elementära aggregaten på den nivån. Från och med den 1 januari 2023 ska nationalräkenskapsdata för år t-2, som kan kompletteras med data från en nyligen genomförd hushållsbudgetundersökning och andra källor, användas för att beräkna utgiftsandelar på femsiffrig nivå och dela upp dem mellan de elementära aggregaten på den nivån.
Utgiftsandelarna för år t-2 ska ses över och uppdateras så att de blir representativa för år t-1.
Utgiftsandelarna för elementära aggregat ska justeras med en lämplig prisändring mellan år t-1 och december år t-1.
Artikel 4
Urval och representativitet
Artikel 5
Behandling av priser
Artikel 6
Rabatter och incitament
Medlemsstaterna ska beakta rabatter som
kan hänföras till en enskild produkt, och
gäller vid köptillfället.
Där så är möjligt ska rabatter som endast är tillgängliga för en begränsad konsumentgrupp beaktas.
Artikel 7
Serviceavgifter som beräknas som andel av transaktionspriser
Artikel 8
Observation av priser
Artikel 9
Skattning av priser
Artikel 10
Ersättningar
Artikel 11
Kvalitetsjustering
Artikel 12
Elementära prisindex
Priserna på enskilda produkter ska aggregeras för att erhålla elementära prisindex med hjälp av ett av följande alternativ:
En indexformel som garanterar transitivitet. Prisindexet för tidigare perioder ska inte revideras när transitiva indexformler används.
En indexformel som säkerställer tidsreversibilitet och som innebär att priserna på enskilda produkter under den innevarande perioden jämförs med priserna på dessa produkter under basperioden. Basperioden får inte ändras ofta om sådana ändringar leder till en betydande överträdelse av transitivitetsprincipen.
Artikel 13
Integrering av delindex efter indexreferensperioden
Alla delindex som integreras i HIKP efter indexreferensperioden ska vara kopplade till december ett givet år och användas från och med januari påföljande år.
Artikel 14
Säsongsbundna produkter
Om ett urval av säsongsbundna produkter görs för ett elementärt aggregat ska medlemsstaterna använda imputeringsmetoden för säsongsbundna produkter eller metoden med säsongsbundna vikter för att sammanställa ett prisindex för detta aggregat.
Artikel 15
Uppdelning av snabbstatistik
Medlemsstater som har euron som valuta ska överföra snabbstatistik av alla delindex i sina HIKP till kommissionen (Eurostat).
Artikel 16
Fastställande av preliminära data
Om en medlemsstat överför preliminära data gällande delindex eller delindexvikter ska dessa data fastställas vid nästa månads överföring.
Artikel 17
Revideringar på grund av misstag
Artikel 18
Andra revideringar
Artikel 19
Offentliggörande av revideringar
Förutom revideringar enligt artikel 16 ska varje revidering av det totala HIKP offentliggöras, tillsammans med en förklaring, på webbplatsen för det nationella organ som ansvarar för sammanställningen av HIKP.
Artikel 20
Revidering av delindexvikter
Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 16 och 17 får delindexvikter inte revideras.
Artikel 21
Harmoniserat index för konsumentpriser vid konstanta skattesatser (HIKP-KS)
Förändringar i skattesatser ska återspeglas i HIKP-KS
under den månad när den nya skattesatsen tillämpas på den enskilda produkten och inkluderas i det observerade priset, eller
under den första hela månaden när den nya skattesatsen är tillämplig. Förändringar i skattesatser som börjar gälla den första dagen i månaden ska återspeglas i HIKP-KS för den månaden. Förändringar i skattesatser som börjar gälla senare den månaden ska återspeglas i HIKP-KS för efterföljande månad.
KAPITEL 4
STANDARDER OCH TIDSFRISTER FÖR UTBYTE AV DATA OCH METADATA
Artikel 26
Standarder för utbyte av data och metadata
KAPITEL 5
SLUTBESTÄMMELSER
Artikel 28
Upphävande
Förordningarna (EG) nr 1749/96, (EG) nr 2214/96, (EG) nr 1687/98, (EG) nr 2646/98, (EG) nr 1617/1999, (EG) nr 2166/1999, (EG) nr 2601/2000, (EG) nr 2602/2000, (EG) nr 1920/2001, (EG) nr 1921/2001, (EG) nr 1708/2005, (EG) nr 701/2006, (EG) nr 330/2009, (EU) nr 1114/2010 och (EU) nr 93/2013 upphävs härmed.
Artikel 29
Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.
BILAGA
Hushållens slutliga monetära konsumtionsutgifter
1. Hushållens slutliga monetära konsumtionsutgifter definieras i artikel 2.20 i förordning (EU) 2016/792.
2. För att ytterligare specificera kvaliteten på vikter ska de slutliga monetära konsumtionsutgifterna omfatta följande exempel på hushålls slutliga konsumtionsutgifter enligt definitionen i följande led i punkt 3.95 i bilaga A till ENS 2010:
De slutliga monetära konsumtionsutgifterna ska även omfatta hyresrabatter som ingår i D.632, som definieras i punkt 4.109 i bilaga A till ENS 2010.
3. De slutliga monetära konsumtionsutgifterna ska inte omfatta följande exempel på hushålls slutliga konsumtionsutgifter enligt definitionen i följande led i punkt 3.95 i bilaga A till ENS 2010:
De slutliga monetära konsumtionsutgifterna ska inte heller omfatta följande exempel, som inte ingår i hushålls slutliga konsumtionsutgifter:
4. Monetära transaktioner är transaktioner där de berörda enheterna verkställer eller mottar betalningar, skuldsätter sig eller erhåller tillgångar som noteras i valutaenheter. Transaktioner som inte innebär utbyte av kontanter, eller av tillgångar eller skulder värderade i valutaenheter, är icke-monetära transaktioner.
( 1 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 av den 21 maj 2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen (EUT L 174, 26.6.2013, s. 1).
( 2 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).