Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02014R0964-20190216

    Consolidated text: Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 964/2014 av den 11 september 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller standardvillkor för finansieringsinstrument

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/964/2019-02-16

    02014R0964 — SV — 16.02.2019 — 002.001


    Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

    ►B

    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 964/2014

    av den 11 september 2014

    om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller standardvillkor för finansieringsinstrument

    (EGT L 271 12.9.2014, s. 16)

    Ändrad genom:

     

     

    Officiella tidningen

      nr

    sida

    datum

    ►M1

    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1157 av den 11 juli 2016

      L 192

    1

    16.7.2016

    ►M2

    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2019/263 av den 14 februari 2019

      L 44

    8

    15.2.2019




    ▼B

    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 964/2014

    av den 11 september 2014

    om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller standardvillkor för finansieringsinstrument



    ▼M1

    Artikel 1

    Syfte

    Genom denna förordning fastställs regler gällande standardvillkoren för följande finansieringsinstrument:

    a) En portfölj med riskdelningslån.

    b) En portfölj med begränsad garanti.

    c) Ett renoveringslån.

    d) En medinvesteringsfacilitet.

    e) En stadsutvecklingsfond.

    ▼B

    Artikel 2

    Ytterligare villkor

    Förvaltande myndigheter får inkludera andra villkor utöver de som ingår i finansieringsavtalet i enlighet med de villkor för det valda finansieringsinstrumentet som anges i denna förordning.

    ▼M1

    Artikel 3

    Bidrag enligt standardvillkoren

    ▼B

    1.  Om finansieringsinstrument kombineras med bidrag för tekniskt stöd till slutmottagare som omfattas av något av instrumenten, får sådana bidrag inte överskrida 5 % av de europeiska struktur- och investeringsfondernas bidrag till instrumentet, och de ska överensstämma med slutsatserna i den förhandsbedömning som motiverar sådana bidrag, vilken avses i artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    2.  Det organ som genomför finansieringsinstrumentet (nedan kallad den finansiella intermediären) ska förvalta bidraget för tekniskt stöd. Det tekniska stödet får inte omfatta sådana verksamheter som täcks av de förvaltningskostnader och -avgifter som erhålls för förvaltningen av finansieringsinstrumentet. De utgifter som omfattas av det tekniska stödet får inte utgöra en del av den investering som ska finansieras genom lånet enligt det berörda finansieringsinstrumentet.

    Artikel 4

    Styrning enligt standardvillkoren

    1.  Den förvaltande myndigheten eller, i förekommande fall, förvaltaren av fondandelsfonden ska finnas representerad i tillsynskommittén eller i en liknande typ av styrningsstruktur för finansieringsinstrumentet.

    2.  Den förvaltande myndigheten får inte delta direkt i några enskilda investeringsbeslut. När det rör sig om fondandelsfonder ska den förvaltande myndigheten utöva sin tillsynsfunktion i fråga om fondandelsfonden utan att påverka fondandelsfondens enskilda beslut.

    3.  Finansieringsinstrumentet ska ha en styrningsstruktur som gör det möjligt att fatta öppna beslut om kredit- och riskdiversifiering i linje med relevant marknadspraxis.

    4.  Förvaltaren av fondandelsfonden och den finansiella intermediären ska ha en styrningsstruktur som säkerställer deras opartiskhet och oberoende.

    Artikel 5

    Finansieringsavtal enligt standardvillkoren

    1.  Den förvaltande myndigheten ska skriftligen teckna ett finansieringsavtal för programmens bidrag till finansieringsinstrumentet, vilket ska innehålla standardvillkoren i enlighet med bilaga I.

    2.  Till finansieringsavtalet ska följande bifogas:

    a) Den förhandsbedömning som krävs enligt artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013 och som motiverar finansieringsinstrumentet.

    b) En verksamhetsplan för finansieringsinstrumentet, inbegripet investeringsstrategin och en beskrivning av investerings-, garanti- eller utlåningspolicyn.

    c) En beskrivning av instrumentet som ska vara anpassad till de detaljerade standardvillkoren för instrumentet och som ska fastställa de finansiella parametrarna för finansieringsinstrumenten.

    d) Övervaknings- och rapporteringsmallarna.

    Artikel 6

    Riskdelningslån

    1.  Riskdelningslånet ska utgöras av en lånefond som ska inrättas av en finansiell intermediär med bidrag från programmet och ett bidrag på minst 25 % av lånefonden från den finansiella intermediären. Lånefonden ska finansiera en portfölj med nyutfärdade lån, men får dock inte användas för återfinansiering av befintliga lån.

    2.  Riskdelningslånet ska uppfylla de villkor som anges i bilaga II.

    Artikel 7

    Portfölj med begränsad garanti

    1.  Portföljen med begränsad garanti ska tillhandahålla en kreditrisktäckning för varje enskilt lån upp till en garantisats på högst 80 %, för inrättandet av en portfölj med nya lån till små och medelstora företag upp till ett högsta förlustbelopp som fastställs av den högsta garantisatsen, vilken inte får överskrida 25 % av portföljens riskexponering.

    2.  Portföljen med begränsad garanti ska uppfylla de villkor som anges i bilaga III.

    Artikel 8

    Renoveringslån

    1.  Renoveringslånet ska utgöras av en lånefond som ska inrättas av en finansiell intermediär med bidrag från programmet och ett bidrag på minst 15 % av lånefonden från den finansiella intermediären. Lånefonden ska finansiera en portfölj med nyutfärdade lån, men får dock inte användas för återfinansiering av befintliga lån.

    2.  Slutmottagarna kan vara fysiska eller juridiska personer eller oberoende yrkesutövare som äger lokaler, liksom förvaltare eller andra juridiska enheter som agerar på uppdrag av och till förmån för ägare, som genomför energieffektivitetsåtgärder eller åtgärder beträffande förnybar energi som är stödberättigade enligt förordning (EU) nr 1303/2013 och har rätt till programstöd.

    3.  Renoveringslånet ska uppfylla de villkor som anges i bilaga IV.

    ▼M1

    Artikel 8a

    Medinvesteringsfaciliteten

    1.  Medinvesteringsfaciliteten ska utgöras av en aktiefond som förvaltas av en finansiell intermediär som investerar bidrag från ett program som finansieras av de europeiska struktur- och investeringsfonderna (nedan kallat ESI-fondsprogram) i små och medelstora företag. Medinvesteringsfaciliteten ska locka ytterligare investeringar i små och medelstora företag genom partnerskap med privata medinvesterare från fall till fall.

    2.  Medinvesteringsfaciliteten ska uppfylla villkoren i bilaga V.

    Artikel 8b

    Stadsutvecklingsfonden

    1.  Stadsutvecklingsfonden ska utgöras av en lånefond och den ska inrättas och förvaltas av en finansiell intermediär, med bidrag från ESI-fondprogrammet och mobilisering av medfinansiering på minst 30 % från den finansiella intermediären och medinvesterare. Stadsutvecklingsfonden ska finansiera och stödja genomförandet av stadsutvecklingsprojekt i stödområden som anges på en regionalstödskarta för perioden 1 juli 2014–31 december 2020 i enlighet med artikel 107.3 a och c i fördraget, samt mobilisera medinvesteringar från privata källor.

    2.  Stadsutvecklingsfonden ska uppfylla villkoren i bilaga VI.

    ▼B

    Artikel 9

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




    BILAGA I

    Kommenterad förteckning över innehållet i ett finansieringsavtal mellan en förvaltande myndighet och en finansiell intermediär

    Innehållsförteckning:

    (1)

    Ingress

    (2)

    Definitioner

    (3)

    Syfte och tillämpningsområde

    (4)

    Politiska mål och förhandsbedömning

    (5)

    Slutmottagare

    (6)

    Ekonomisk fördel och statligt stöd

    (7)

    Investerings-, garanti- eller utlåningspolicy

    (8)

    Verksamheter och insatser

    (9)

    Målresultat

    (10)

    Den finansiella intermediärens funktion och skyldigheter: risk- och intäktsdelning

    (11)

    Förvaltning och granskning av finansieringsinstrumentet

    (12)

    Programbidrag

    (13)

    Utbetalningar

    (14)

    Kontoförvaltning

    (15)

    Administrativa kostnader

    (16)

    Löptid och utgifters stödberättigande vid avslutande

    (17)

    Återanvändning av medel som betalats ut av den förvaltande myndigheten (inbegripet ränta)

    (18)

    Kapitalisering av räntesubventioner, subventioner av garantiavgifter (om tillämpligt)

    (19)

    Styrning av finansieringsinstrumentet

    (20)

    Intressekonflikter

    (21)

    Rapportering och övervakning

    (22)

    Utvärdering

    (23)

    Synlighet och öppenhet

    (24)

    Exklusivitet

    (25)

    Tvistlösning

    (26)

    Sekretess

    (27)

    Ändring av avtalet och överföring av rättigheter och skyldigheter

    1.   INGRESS

    Landets/regionens namn

    Uppgift om den förvaltande myndigheten

    Programmets CCI-nr (gemensam identifieringskod)

    Det berörda programmets namn

    Berört avsnitt av programmet som finansieringsinstrumentet omfattas av

    Namn på den europeiska struktur- och investeringsfonden

    Uppgift om insatsområdet

    Regioner där finansieringsinstrumentet ska genomföras (Nuts-nivå eller annat)

    Belopp som anslås finansieringsinstrumentet av den förvaltande myndigheten

    Belopp från den europeiska struktur- och investeringsfonden

    Belopp från nationella offentliga källor (offentliga programbidrag)

    Belopp från nationella privata källor (privata programbidrag)

    Belopp från nationella offentliga och privata källor utanför programbidraget

    Förväntat inledningsdatum för finansieringsinstrumentet

    Avslutningsdatum för finansieringsinstrumentet

    Kontaktuppgifter för kommunikation mellan parterna

    Avtalets syfte

    2.   DEFINITIONER

    3.   SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

    Beskrivning av finansieringsinstrumentet, inbegripet dess investeringsstrategi eller investeringspolicy samt vilken typ av stöd som ska tillhandahållas.

    4.   POLITISKA MÅL OCH FÖRHANDSBEDÖMNING

    Om tillämpligt, urvalskriterierna för finansiella intermediärer liksom ytterligare operativa krav som införlivar instrumentets politiska mål, finansiella produkter som ska erbjudas, avsedda slutmottagare och planerad kombination med bidragsstöd.

    5.   SLUTMOTTAGARE

    Uppgifter om finansieringsinstrumentets slutmottagare (målgruppen) och vad som krävs för att kunna komma i fråga för stöd.

    6.   EKONOMISK FÖRDEL OCH STATLIGT STÖD

    Utvärdering av den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget och anpassning till reglerna för statligt stöd.

    7.   INVESTERINGS-, GARANTI- ELLER UTLÅNINGSPOLICY

    Bestämmelser om investerings-, garanti- eller utlåningspolicy, i synnerhet när det gäller portföljdiversifiering (risk, sektor, geografiska områden, storlek) och den finansiella intermediärens befintliga portfölj.

    8.   VERKSAMHETER OCH INSATSER

    Verksamhetsplan eller likvärdiga handlingar för det finansieringsinstrument som ska genomföras, inklusive den förväntade hävstångseffekt som avses i artikel 37.2 c i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Definition av stödberättigade verksamheter.

    En tydlig definition av vilka verksamheter som kan få bidrag och begränsningarna av dessa, vilket i synnerhet ska avse förändringar av verksamheterna och i portföljförvaltningen (förluster, betalningsförsummelse och återkravsprocess).

    9.   MÅLRESULTAT

    Definition av de verksamheter, resultat och indikatorer för verkan som hör ihop med basmätningarna och de förväntade målen.

    De målresultat som det berörda finansieringsinstrumentet förväntas uppnå för att bidra till de specifika målen och resultaten med avseende på den relevanta prioriteringen eller åtgärden. Lista över indikatorer i enlighet med det operativa programmet och artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    10.   DEN FINANSIELLA INTERMEDIÄRENS FUNKTION OCH SKYLDIGHETER: RISK- OCH INTÄKTSDELNING

    Uppgifter och bestämmelser om skyldigheter för den finansiella intermediären och för andra enheter som deltar i genomförandet av finansieringsinstrumentet.

    En förklaring av riskvärderingen och hur riskerna och vinsterna delas mellan de olika parterna.

    Bestämmelser i linje med artikel 6 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 480/2014 ( 1 ) om funktioner, skyldigheter och ansvarsuppgifter för organ som genomför finansieringsinstrument.

    11.   FÖRVALTNING OCH GRANSKNING AV FINANSIERINGSINSTRUMENTET

    Relevanta bestämmelser i linje med artikel 9 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 480/2014 om förvaltning och kontroll av finansieringsinstrument.

    Bestämmelser om revisionskrav, såsom minimikrav för den dokumentation som ska föras av den finansiella intermediären (och av fondandelsfonden) och krav med anknytning till separat bokföring för de olika stödformerna i överensstämmelse med artikel 37.7 och 37.8 i förordning (EU) nr 1303/2013 (i tillämpliga fall), inbegripet bestämmelser och krav som rör tillgången till dokument för medlemsstaternas revisionsmyndigheter, kommissionens revisorer och Europeiska revisionsrätten för att säkerställa en tydlig verifieringskedja i enlighet med artikel 40 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Bestämmelser om att revisionsmyndigheten ska följa vägledningen beträffande revisionsmetod, kontrollista och dokuments tillgänglighet.

    ▼M2

    Bestämmelser om förvaltningskontroller och revisionssystem enligt artikel 40.1 och 40.2 i förordning (EU) nr 1303/2013 i de fall där de organ som genomför finansieringsinstrumenten är EIB eller andra internationella finansinstitut där en medlemsstat är aktieägare.

    ▼B

    12.   PROGRAMBIDRAG

    Bestämmelser i linje med artikel 38.10 i förordning (EU) nr 1303/2013 om villkoren för överföring och förvaltning av programbidrag.

    I tillämpliga fall, bestämmelser om en ram med villkor för bidragen från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och den framtida havs- och fiskerifonden.

    13.   UTBETALNINGAR

    Krav och förfaranden för hantering av utbetalningar i trancher, som respekterar taken i artikel 41 i förordning (EU) nr 1303/2013, samt för prognosen för investeringsflöden.

    Villkor för ett eventuellt tillbakadragande av det offentliga programbidraget till finansieringsinstrumentet.

    Regler för vilka verifikationer som krävs för att motivera utbetalningarna från den förvaltande myndigheten till den finansiella intermediären.

    Villkor enligt vilka utbetalningar från den förvaltande myndigheten till den finansiella intermediären måste avbrytas eller hållas inne.

    14.   KONTOFÖRVALTNING

    Uppgifter om kontona, inbegripet (om tillämpligt) sådana krav på förvaltningskonton/separat bokföring som avses i artikel 38.6 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Bestämmelser som förklarar hur finansieringsinstrumentets konto förvaltas, inklusive vilka villkor som styr användningen av bankkonton: motpartsrisker (om tillämpligt), godtagbara likvida transaktioner, de berörda parternas ansvar, korrigerande åtgärder vid för höga saldon på förvaltningskonton, registerföring och rapportering.

    15.   ADMINISTRATIVA KOSTNADER

    Bestämmelser om ersättning till den finansiella intermediären genom beräkning och utbetalning av förvaltningskostnader och -avgifter till den finansiella intermediären och i enlighet med artiklarna 12 och 13 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Bestämmelsen ska inbegripa den högsta tillämpliga satsen och referensbeloppen för beräkningen.

    16.   LÖPTID OCH UTGIFTERS STÖDBERÄTTIGANDE VID AVSLUTANDE

    Datum för avtalets ikraftträdande.

    Datum för finansieringsinstrumentets genomförandeperiod och stödberättigandeperioden.

    Bestämmelser om möjligheten att förlänga och avbryta det offentliga programbidraget till den finansiella intermediären för finansieringsinstrumentet, inbegripet villkoren för ett tidigt avbrott eller tillbakadragande av programbidragen, exitstrategier och avveckling av finansieringsinstrumenten (inbegripet fondandelsfonderna, i tillämpliga fall).

    Bestämmelser gällande stödberättigade utgifter vid avslutande av programmet i enlighet med artikel 42 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    17.   ÅTERANVÄNDNING AV MEDEL SOM BETALATS UT AV DEN FÖRVALTANDE MYNDIGHETEN (INBEGRIPET RÄNTA)

    Bestämmelser om återanvändning av medel som betalats ut av den förvaltande myndigheten.

    Krav och förfaranden för förvaltning av räntor och andra intäkter som kan härledas till stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna i enlighet med artikel 43 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    ▼M2

    Bestämmelser om återanvändning av medel som kan härledas till stödet från de europeiska struktur- och investeringsfonderna fram till slutet av stödberättigandeperioden i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) nr 1303/2013 och, i tillämpliga fall, bestämmelser om differentierad behandling i enlighet med artikel 43a.

    ▼B

    Bestämmelser om användning av medel som kan härledas till stödet från de europeiska struktur- och investeringsfonderna efter utgången av stödberättigandeperioden i enlighet med artikel 45 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    18.   KAPITALISERING AV RÄNTESUBVENTIONER, SUBVENTIONER AV GARANTIAVGIFTER (OM TILLÄMPLIGT)

    Bestämmelser i linje med artikel 11 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014 som det hänvisas till i artikel 42.1 i förordning (EU) nr 1303/2013 gällande kapitalisering av årliga delbetalningar för räntesubventioner och subventioner av garantiavgifter.

    19.   STYRNING AV FINANSIERINGSINSTRUMENTET

    Bestämmelser som beskriver en lämplig styrningsstruktur hos förvaltningsinstrumentet för att säkerställa att beslut gällande lån/garantier/investeringar, avyttringar och riskspridning genomförs i enlighet med tillämpliga rättsliga krav och marknadsstandarder.

    Bestämmelser om finansieringsinstrumentets investeringsstyrelse (funktion, oberoende, kriterier).

    20.   INTRESSEKONFLIKTER

    Otvetydiga förfaranden ska upprättas för hanteringen av intressekonflikter.

    21.   RAPPORTERING OCH ÖVERVAKNING

    Bestämmelser om övervakning av genomförandet av investeringar och av investeringsflöden, inbegripet den finansiella intermediärens rapportering till fondandelsfonden och/eller den förvaltande myndigheten för att säkerställa att artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013 och reglerna för statligt stöd följs.

    Regler för rapportering till den förvaltande myndigheten om hur uppgifterna utförs, liksom för rapportering av resultat och felaktigheter och de korrigerande åtgärder som vidtas.

    22.   UTVÄRDERING

    Villkor och arrangemang för utvärdering av finansieringsinstrumentet.

    23.   SYNLIGHET OCH ÖPPENHET

    Bestämmelser om synlighet i fråga om finansiering från unionen i linje med bilaga XII till förordning (EU) nr 1303/2013.

    Bestämmelser som garanterar att slutmottagarna har tillgång till information.

    24.   EXKLUSIVITET

    Bestämmelser om på vilka villkor förvaltaren av fondandelsfonden eller den finansiella intermediären får starta ett nytt investeringsverktyg.

    25.   TVISTLÖSNING

    Bestämmelser om tvistlösning.

    26.   SEKRETESS

    Bestämmelser om vilka delar av finansieringsinstrumentet som omfattas av sekretessbestämmelser. Annars anses all annan information vara offentlig.

    Sekretesskyldigheter som skrivs in som en del av detta avtal får inte utgöra ett hinder för korrekt rapportering till investerarna, inbegripet de som tillhandahåller offentliga medel.

    27.   ÄNDRING AV AVTALET OCH ÖVERFÖRING AV RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER

    Bestämmelser där omfattningen av och villkoren för en eventuell ändring och uppsägning av avtalet fastställs.

    Bestämmelser som förbjuder den finansiella intermediären att överföra några rättigheter eller skyldigheter utan föregående godkännande från den förvaltande myndigheten.

    BILAGA A

    :

    Den förhandsbedömning som krävs enligt artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013 och som motiverar finansieringsinstrumentet.

    BILAGA B

    :

    En verksamhetsplan för finansieringsinstrumentet, inbegripet investeringsstrategin och en beskrivning av investerings-, garanti- eller utlåningspolicyn.

    BILAGA C

    :

    En beskrivning av instrumentet som ska vara anpassad till de detaljerade standardvillkoren för instrumentet och som ska fastställa de finansiella parametrarna för finansieringsinstrumenten.

    BILAGA D

    :

    Övervaknings- och rapporteringsmallarna.




    BILAGA II

    Lån till små och medelstora företag (SMF) som baseras på en portföljmodell med riskdelningslån

    Schematisk översikt över principen för riskdelningslån

    image



    Finansieringsinstrumentets struktur

    Riskdelningslånet (eller finansieringsinstrumentet) ska utgöras av en lånefond som ska inrättas av en finansiell intermediär med bidrag från programmet och den finansiella intermediären för att finansiera en portfölj med nyutfärdade lån. Lånefonden får dock inte användas för återfinansiering av befintliga lån.

    Riskdelningslånet ska göras tillgängligt genom en insats som ingår i det insatsområde som fastställts i det program som medfinansieras av den berörda europeiska struktur- och investeringsfonden (Esif) och definieras i den förhandsbedömning som krävs enligt artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Målet med instrumentet

    Instrumentet ska ha som mål att

    1.  kombinera medel från Esif-programmet och den finansiella intermediären för att stödja finansieringen av små och medelstora företag i enlighet med artikel 37.4 i förordning (EU) nr 1303/2013, och

    2.  förbättra små och medelstora företags tillgång till finansiering genom att ge den finansiella intermediären ett finansieringsbidrag och dela upp kreditrisken. Därigenom erhåller de små och medelstora företagen mer pengar till förmånliga villkor i form av ränteminskningar och, i förekommande fall, lägre säkerheter.

    Bidraget från Esif-programmet till den finansiella intermediären ska inte tränga ut finansiering som kan erhållas från andra privata eller offentliga investerare.

    Esif-programmet ska förse den finansiella intermediären med finansiering för att bygga upp en portfölj med nyutfärdade lån till små och medelstora företag, och samtidigt ta ansvar för förlusterna/betalningsförsummelserna och återkraven med anknytning till SMF-lånen i denna portfölj för varje enskilt lån och i samma utsträckning som programbidraget till instrumentet.

    Om det rör sig om en struktur som avser en fondandelsfond ska fondandelsfonden överföra bidraget från Esif-programmet till den finansiella intermediären.

    Utöver bidraget från Esif-programmet kan fondandelsfonden tillhandahålla sina egna medel som kombineras med den finansiella intermediärens medel. Fondandelsfonden ska i detta fall stå för den proportionella delen av riskdelningen mellan de olika bidragen i låneportföljen. Reglerna för statligt stöd ska följas om de medel som tillhandahålls av fondandelsfonden är statliga medel.

    Statligt stöd

    Riskdelningslånet ska utformas som ett instrument som är fritt från statligt stöd, vilket innebär marknadsanpassad ersättning till den finansiella intermediären, en fullständig överföring av den ekonomiska fördelen från den finansiella intermediären till slutmottagarna samt att den finansiering som tillhandahålls slutmottagarna följer den tillämpliga förordningen om stöd av mindre betydelse.

    a)  Stöd till den finansiella intermediären och fondandelsfonden är uteslutet om följande villkor är uppfyllda:

    1.  När den finansiella intermediären och den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden vid någon tidpunkt tar på sig förlusterna och vinsterna i förhållande till sina bidrag (proportionellt) och den finansiella intermediären har ett betydande ekonomiskt deltagande i riskdelningslånet.

    2.  Ersättningen (dvs. förvaltningskostnaderna och/eller förvaltningsavgifterna) till den finansiella intermediären och fondandelsfonden återspeglar den nuvarande marknadsmässiga ersättningen i jämförbara situationer, vilket är fallet när den senare har valts genom ett öppet, icke-diskriminerade och objektivt urvalsförfarande med god insyn eller om ersättningen överensstämmer med artiklarna 12 och 13 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014 och inga andra förmåner beviljas av staten. Om fondandelsfonden endast överför Esif-bidraget till den finansiella intermediären, och har ett uppdrag i allmänhetens intresse, och inte bedriver någon kommersiell verksamhet när åtgärden genomförs, och inte medinvesterar med sina egna medel – och därför inte anses vara en stödmottagare – räcker det med att fondandelsfonden inte överkompenseras.

    3.  Den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget till instrumentet överförs till fullo till slutmottagarna i form av en ränteminskning. När den finansiella intermediären utses ska den förvaltande myndigheten bedöma prispolicyn och hur den ekonomiska fördelen överförs till slutmottagarna i enlighet med artikel 7.2 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Om den finansiella intermediären inte överför hela den ekonomiska fördelen till slutmottagarna ska det offentliga bidrag som inte betalats ut föras tillbaka till den förvaltande myndigheten.

    b)  Små och medelstora företag:

    När det gäller små och medelstora företag ska lånet uppfylla reglerna för stöd av mindre betydelse.

    För varje lån som inkluderas i portföljen ska den finansiella intermediären beräkna bruttobidragsekvivalenten med hjälp av följande beräkningsmetod:

    Beräkning av bruttobidragsekvivalenten = det nominella lånebeloppet (i euro) × (finansieringskostnaden [standard] + riskkostnaden [standard] – eventuella avgifter som tas ut av den förvaltande myndigheten för programbidraget till den finansiella intermediären) × lånets viktade genomsnittliga löptid (i år) × riskdelningssatsen.

    När bruttobidragsekvivalenten beräknas med ovannämnda formel, med avseende på riskdelningslånet, anses kravet i artikel 4 i förordningen om stöd av mindre betydelse (1) ha uppfyllts. Det finns inget krav på lägsta säkerhet.

    En kontrollmekanism ska säkerställa att den bruttobidragsekvivalent som beräknas med ovannämnda formel inte understiger den bruttobidragsekvivalent som beräknas enligt artikel 4.3 c i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Det sammanlagda stödbelopp som beräknas med bruttobidragsekvivalenten får inte överstiga 200 000 euro under en period på tre räkenskapsår, med beaktande av kumuleringsregeln för slutmottagare i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Bidrag till tekniskt stöd eller något annat bidragsstöd som tillhandahålls slutmottagaren ska kumuleras med den bruttobidragsekvivalent som beräknats.

    När det rör sig om små och medelstora företag inom fiskeri- och vattenbrukssektorn ska stödet uppfylla de relevanta reglerna i förordningen om stöd av mindre betydelse inom fiskeri- och vattenbrukssektorn.

    För verksamheter som stöds av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling gäller de allmänna reglerna.

    Utlåningspolicy

    a)  Utbetalning från den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden till den finansiella intermediären:

    När ett finansieringsavtal har tecknats mellan den förvaltande myndigheten och fondandelsfonden eller den finansiella intermediären ska den berörda förvaltande myndigheten överföra de offentliga bidragen från programmet till fondandelsfonden eller den finansiella intermediären, som ska placera dessa bidrag i en särskild fond med riskdelningslån. Överföringen ska ske i trancher och respektera de tak som avses i artikel 41 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Den avsedda utlåningsvolymen och ränteintervallet ska bekräftas i förhandsbedömningen i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013 och ska övervägas för att fastställa instrumentets karaktär (revolverande eller inte revolverande instrument).

    b)  Utfärdande av en portfölj med nya lån:

    Den finansiella intermediären ska inom en på förhand fastställd och begränsad tidsperiod utfärda en portfölj med nya godtagbara lån utöver sina nuvarande låneverksamheter, som delvis finansieras av de medel som betalats ut inom ramen för programmet med den riskdelningssats som avtalats i finansieringsavtalet.

    Godtagbara lån till små och medelstora företag (enligt urvalskriterier som definierats på förhand för varje lån och portfölj) ska automatiskt inkluderas i portföljen, genom inlämning av inkluderingsmeddelanden minst en gång i kvartalet.

    Den finansiella intermediären ska tillämpa en konsekvent utlåningspolicy, framför allt vad gäller portföljdiversifiering, och därigenom möjliggöra en sund kreditportföljsförvaltning och riskspridning, samtidigt som den uppfyller tillämpliga branschstandarder och håller sig inom ramarna för den förvaltande myndighetens ekonomiska intressen och politiska mål.

    Identifieringen, urvalet, kontrollen, dokumentationen och utfärdandet av lånen till slutmottagarna ska utföras av den finansiella intermediären i enlighet med dess standardförfaranden och i enlighet med de principer som anges i det berörda finansieringsavtalet.

    c)  Återanvändning av medel som betalas tillbaka till finansieringsinstrumentet:

    De medel som betalas tillbaka till finansieringsinstrumentet ska antingen återanvändas inom samma finansieringsinstrument (revolvera inom samma finansieringsinstrument) eller, efter att ha betalats tillbaka till den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden, användas i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    När de revolverar inom samma finansieringsinstrument ska de belopp som kan hänföras till stödet från Esif och som återbetalats och/eller återkrävts av den finansiella intermediären från lån till slutmottagarna inom tidsramen för investeringarna, av principskäl göras tillgängliga för ny användning inom samma finansieringsinstrument. Denna revolverande strategi som tas upp i artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013 ska inbegripas i finansieringsavtalet.

    Alternativt, om den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden får tillbaka pengarna direkt, ska återbetalningarna ske regelbundet och spegla i) återbetalningarna av kapitalbeloppet (i proportion till riskdelningssatsen), ii) eventuella återkrävda belopp och förlustavdrag (enligt riskdelningssatsen) med avseende på SMF-lånen och iii) eventuella räntebetalningar. Dessa medel ska användas i enlighet med artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    d)  Förlustersättning:

    Den finansiella intermediären ska vidta återkravsåtgärder i förhållande till varje SMF-lån som förfallit till betalning och som finansierats genom finansieringsinstrumentet i enlighet med sina interna riktlinjer och förfaranden.

    De belopp (efter avdrag av eventuella återkravs- och utmätningskostnader) som återkrävts av den finansiella intermediären ska fördelas i proportion till hur risken delats mellan den finansiella intermediären och den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden.

    e)  Övrigt:

    Ränta och andra intäkter som genereras genom stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna till finansieringsinstrumentet ska användas i enlighet med artikel 43 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Prispolicy

    När den finansiella intermediären föreslår sina priser ska denne presentera en prispolicy och metoden för hur man säkerställer att den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget till fullo överförs till de stödberättigade små och medelstora företagen. Prispolicyn och metoden ska uppfylla följande krav:

    1)  Räntesatsen för den finansiella intermediärens deltagande ska fastställas på marknadsbasis (dvs. i enlighet med den finansiella intermediärens egen policy).

    2)  Den övergripande räntesats som ska debiteras de lån till de stödberättigade små och medelstora företagen som ingår i portföljen ska sänkas i proportion till det anslag som erhålls genom programmets offentliga bidrag. Denna sänkning ska ta hänsyn till de avgifter som den förvaltande myndigheten kan komma att ta ut för programbidraget.

    3)  Den beräkning av bruttobidragsekvivalenten som presenteras i avsnittet om statligt stöd ska tillämpas på varje lån som inkluderas i portföljen.

    4)  Prispolicyn och metoden ska förbli densamma under stödberättigandeperioden.

    Programmets bidrag till finansieringsinstrumentet: belopp och sats (uppgifter om produkten)

    Den faktiska riskdelningssatsen, det offentliga programbidraget och räntesatsen för lånen ska baseras på resultaten från förhandsbedömningen och ska kunna säkerställa att den fördel som slutmottagarna erhåller uppfyller regeln för stöd av mindre betydelse.

    Storleken på den berörda portföljen med riskdelningslån ska bekräftas i den förhandsbedömning som motiverar stödet till finansieringsinstrumentet (artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013) och ta hänsyn till instrumentets revolverande strategi (i tillämpliga fall). Den berörda låneportföljens sammansättning ska fastställas på ett sätt som säkerställer att risken sprids.

    Tilldelningen av riskdelningslånet och riskdelningssatsen måste fastställas för att åtgärda de brister som utvärderats i förhandsbedömningen, men ska i varje enskilt fall uppfylla de villkor som anges i denna lista över lånevillkor.

    Den riskdelningssats som avtalas med den finansiella intermediären ska för varje godtagbart lån som ingår i portföljen fastställa den andel av det godtagbara lånets kapitalbelopp som finansieras av programmet.

    Den riskdelningssats som avtalas med den finansiella intermediären fastställer exponeringen för de förluster som ska täckas av den finansiella intermediären respektive programbidraget.

    Programmets bidrag till finansieringsinstrumentet (verksamheter)

    Den portfölj som finansieras genom instrumentet med riskdelningslån ska endast inkludera nyutfärdade lån till små och medelstora företag och får inte användas för återfinansiering av befintliga lån. Urvalskriterierna för inkludering i portföljen fastställs i enlighet med unionslagstiftningen (t.ex. förordning (EU) nr 1303/2013 och fondspecifika regler), programmet, nationella urvalsregler och tillsammans med den finansiella intermediären i syfte att nå ett stort antal slutmottagare och uppnå en tillräcklig portföljdiversifiering. Den finansiella intermediären ska ta fram en rimlig uppskattning av portföljens riskprofil. Dessa kriterier ska spegla marknadsvillkoren och marknadspraxis i den berörda medlemsstaten eller regionen.

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter med avseende på finansieringsinstrumentet ska överensstämma med vad som anges i artikel 6 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    De förluster som täcks är de kapitalbelopp som ska betalas och är utestående samt standardränta (men exklusive avgifter för sena betalningar och andra kostnader och utgifter).

    Löptid

    Finansieringsinstrumentets utlåningsperiod ska fastställas så att det säkerställs att programbidraget enligt artikel 42 i förordning (EU) nr 1303/2013 används för lån som betalas ut till slutmottagare senast den 31 december 2023.

    Den typiska löptiden för att skapa låneportföljen rekommenderas uppgå till fyra år från det datum då finansieringsavtalet undertecknas (mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären).

    Utlåning och riskdelning med avseende på den finansiella intermediären (samordning av intressen)

    Samordningen av intressen mellan den förvaltande myndigheten och den finansiella intermediären ska uppnås genom följande:

    — De resultatavgifter som tas upp i artiklarna 12 och 13 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    — Utöver programbidraget ska den finansiella intermediären enligt lokala marknadsvillkor bidra till finansieringen med åtminstone 25 % av det sammanlagda finansieringsåtagandet för utlåning till små och medelstora företag inom instrumentet med riskdelningslån.

    — Förlusterna och återkraven ska påverka den finansiella intermediären och den förvaltande myndigheten proportionellt i enlighet med deras respektive skyldigheter enligt riskdelningssatsen.

    Den förväntade riskdelningssatsen ska fastställas på grundval av resultaten från den förhandsbedömning som motiverar stödet till finansieringsinstrumentet.

    Godkända finansiella intermediärer

    Offentliga och privata organ som är etablerade i en medlemsstat och som enligt lag har rätt att bevilja lån till företag som bedriver verksamhet inom ramarna för det program som bidrar till finansieringsinstrumentet. Med sådana organ avses finansinstitut och, i förekommande fall, mikrofinansinstitut eller andra institut som har rätt att bevilja lån.

    Slutmottagares stödberättigande

    Slutmottagarna ska vara stödberättigade enligt EU-lagstiftning och nationell lagstiftning, det berörda programmet och finansieringsavtalet. Följande stödkriterier ska vara uppfyllda senast det datum då lånet undertecknas:

    a)  De ska vara mikroföretag eller små eller medelstora företag (vilket inbegriper enskilda entreprenörer/egenföretagare) enligt definitionen i kommissionens rekommendation 2003/361/EG (2) (3).

    b)  De ska inte vara sådana små eller medelstora företag som är verksamma i de sektorer som anges i artikel 1 d–f i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    c)  De ska inte bedriva verksamhet inom någon eller några begränsade sektorer (4).

    d)  De ska inte vara ett företag i svårigheter enligt reglerna för statligt stöd.

    e)  De ska inte ha försummat eller underlåtit att betala något annat lån eller leasingarrangemang som antingen beviljats av den finansiella intermediären eller av något annat finansinstitut i enlighet med de kontroller som görs enligt den finansiella intermediärens interna riktlinjer och vanliga kreditpolicy.

    Dessutom ska slutmottagarna, vid tidpunkten för investeringen och under återbetalningen av lånet, ha en registrerad verksamhetsplats i en medlemsstat och den ekonomiska verksamhet för vilken lånet betalades ut ska finnas i den berörda medlemsstat och region/jurisdiktion som omfattas av Esif-programmet.

    Egenskaper hos den produkt som beviljas slutmottagarna

    Den finansiella intermediären ska bevilja slutmottagarna sådana lån som bidrar till programmets mål och som medfinansieras genom programmet inom ramen för instrumentet med riskdelningslån. Deras villkor ska utgå från den förhandsbedömning som avses i artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Lånen får endast användas för följande godkända ändamål:

    a)  Investeringar i materiella och immateriella tillgångar, inklusive överföring av äganderättigheter i företag under förutsättning att sådana överföringar sker mellan oberoende investerare.

    b)  Rörelsekapital med anknytning till utvecklings- eller utbyggnadsverksamheter som är sidoverksamheter (och kopplade) till de verksamheter som avses i led a ovan (vars sidokaraktär bland annat ska bevisas genom de små och medelstora företagens verksamhetsplaner och storleken på finansieringen).

    Följande urvalskriterier ska vid varje tidpunkt uppfyllas av de lån som ingår i portföljen:

    c)  Lånen ska vara nyutfärdade, och får inte användas för återfinansiering av befintliga lån.

    d)  Kapitalbeloppet för ett lån som ingår i portföljen med riskdelningslån ska i) uppgå till högst 1 000 000 euro baserat på förhandsbedömningen och ska ii) beviljas på sådana villkor som inte får bruttobidragsekvivalenten med avseende på varje slutmottagare att överskrida 200 000 euro (eller 100 000 euro på vägtransportområdet respektive 30 000 euro inom fiskeri- och vattenbrukssektorn) under någon period på tre räkenskapsår. Stödberättigade små och medelstora företag kan potentiellt ansöka mer än en gång om lån som tilldelats inom ramen för detta finansieringsinstrument, förutsatt att ovannämnda gräns för bruttobidragsekvivalenten respekteras till fullo.

    e)  Lånen ska tillhandahålla finansiering för ett eller flera av de godkända ändamålen i euro och/eller i nationell valuta i den berörda jurisdiktionen och, i förekommande fall, i någon annan valuta.

    f)  Lånen får inte utgöras av blandade lån, mindre prioriterade skulder eller hybridkapital.

    g)  Lånen får inte utgöras av revolverande kreditlinor.

    h)  Lånen ska ha en återbetalningsplan, som ska inbegripa regelbundna amorteringar och/eller betalning vid kredittidens slut.

    i)  Lånen får inte finansiera rent ekonomiska verksamheter eller fastighetsutveckling när detta utförs som en finansiell investeringsverksamhet och får inte finansiera tillhandahållandet av konsumentkrediter.

    j)  Lånen ska ha en minsta löptid på 12 månader inklusive den (i förekommande fall) amorteringsfria perioden, och en längsta löptid på 120 månader.

    Rapportering och målresultat

    Finansiella intermediärer ska förse den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden med åtminstone kvartalsvisa uppgifter som tillhandahålls på ett standardiserat sätt och i standardiserad omfattning.

    Rapporten ska inbegripa alla relevanta uppgifter som gör det möjligt för den förvaltande myndigheten att uppfylla villkoren i artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Medlemsstaterna ska också uppfylla sina rapporteringsskyldigheter enligt förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Indikatorerna ska anpassas efter de specifika målen för den relevanta prioriteringen i det Esif-program som finansierar finansieringsinstrumentet och efter de förväntade resultaten från förhandsbedömningen. De ska mätas och rapporteras minst en gång i kvartalet för instrumentet med riskdelningslån och åtminstone anpassas efter kraven i förordningen. Utöver de gemensamma indikatorerna för Esif-programmets insatsområde (ökad sysselsättning, antalet små och medelstora företag etc.) kan andra indikatorer utgöras av följande:

    Antalet lån/projekt som finansieras.

    Lånebelopp som finansieras.

    Betalningsförsummelser (antal och belopp).

    Medel som betalats tillbaka och intäkter.

    Utvärdering av den ekonomiska fördel som erhålls genom programbidraget

    Den finansiella intermediären ska sänka den övergripande effektiva räntesats (och i förekommande fall säkerhetspolicyn) som debiteras slutmottagarna inom ramen för varje godtagbart lån som ingår i portföljen, för att spegla riskdelningslånets förmånliga finansierings- och riskdelningsvillkor.

    Hela den ekonomiska fördelen från det offentliga programbidraget till instrumentet ska överföras till slutmottagarna i form av en ränteminskning. Den finansiella intermediären ska övervaka och rapportera om bruttobidragsekvivalenten för slutmottagarna i enlighet med avsnittet om statligt stöd. Denna princip ska speglas i finansieringsavtalet mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären.

    (1)   Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse (EUT L 352, 24.12.2013, s. 1).

    (2)   Kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag (delgivet med nr K(2003) 1422) (EUT L 124, 20.5.2003, s. 36).

    (3)   Företag med mindre än 250 anställda och med en omsättning på mindre än 50 miljoner euro eller totala tillgångar på mindre än 43 miljoner euro, som inte heller tillhör en grupp som överskrider dessa tröskelvärden. Enligt kommissionens rekommendation ska ”[v]arje enhet, oberoende av juridisk form, som bedriver en ekonomisk verksamhet […] anses som ett företag”.

    (4)   Följande ekonomiska sektorer anses tillsammans utgöra de ”begränsade sektorerna”:
    a)  Olagliga ekonomiska verksamheter: all produktion, handel eller annan verksamhet som är olaglig enligt lag eller föreskrifter i den jurisdiktion där denna produktion, handel eller verksamhet har sitt säte.
    b)  Tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker: framställning av och handel med tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker och relaterade produkter.
    c)  Framställning av och handel med vapen och ammunition: finansiering av framställningen av och handeln med vapen och ammunition, oavsett slag. Denna begränsning gäller inte om sådana verksamheter ingår i eller hör ihop med specifik EU-politik.
    d)  Kasinon: kasinon och likvärdiga företag.
    e)  Begränsningar av IT-sektorn: forskning, utveckling eller tekniska applikationer som rör elektroniska dataprogram eller lösningar, som i) särskilt syftar till a) att stödja någon verksamhet som ingår i de begränsade sektorer som anges i a–d ovan, b) hasardspel på internet eller onlinekasinon, eller c) pornografi, eller som ii) är avsedd att göra det möjligt att på olaglig väg a) ta sig in i elektroniska datanätverk, eller b) ladda ner elektroniska data.
    f)  Begränsningar av sektorn för biovetenskap: vid tillhandahållande av stöd till finansieringen av forskning, utveckling eller tekniska applikationer som gäller i) mänsklig kloning för forskningsändamål eller terapeutiska ändamål, eller ii) genetiskt modifierade organismer (”GMO”).




    BILAGA III

    Portfölj med begränsad garanti för små och medelstora företag

    Schematisk översikt över den begränsade garantin

    Förhållandet mellan intressenterna och täckningen genom portföljen med begränsad garanti.

    image

    image



    Finansieringsinstrumentets struktur

    Portföljen med begränsad garanti ska tillhandahålla en kreditrisktäckning för varje enskilt lån, för inrättandet av en portfölj med nya lån till små och medelstora företag upp till ett högsta förlustbelopp (ett tak).

    Portföljen med begränsad garanti ska göras tillgänglig av den förvaltande myndigheten, inom ramen för den insats som ingår i det insatsområde som fastställts i det program som medfinansieras av de europeiska struktur- och investeringsfonderna (Esif) och definieras i den förhandsbedömning som krävs enligt artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Målet med instrumentet

    Instrumentet ska ha som mål att

    1)  ge de avsedda små och medelstora företagen bättre tillgång till finansiering genom att rikta in sig på konkreta och väl identifierade marknadsbrister,

    2)  dra maximal nytta av Esif för att stödja finansieringen av små och medelstora företag i enlighet med artikel 37.4 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Programbidraget från Esif från den förvaltande myndigheten utgörs av en garantifond som förvaltas av en finansiell intermediär. Detta bidrag ska inte tränga ut garantier som kan erhållas från andra offentliga eller privata investerare.

    Den garantifond som förvaltas av den finansiella intermediären ska åta sig att tillhandahålla medel från Esif-programmet till de finansinstitut som bygger upp portföljer med nya lån i händelse av betalningsförsummelse från slutmottagarnas sida.

    Om det rör sig om en struktur som avser en fondandelsfond ska fondandelsfonden överföra bidraget från Esif-programmet till den finansiella intermediären.

    Instrumentet med en begränsad garanti ska genomföras för att täcka en portfölj med nya lån som byggs upp av ett eller flera finansinstitut.

    De finansinstitut som bygger upp portföljerna med nya lån ska räkna med en partiell garanti som täcker förluster upp till ett visst belopp när de beviljar lån till stödberättigade små och medelstora företag.

    Den ekonomiska fördel som erhålls genom garantin ska överföras till slutmottagarna (t.ex. i form av en sänkning av räntan på lånen och/eller lägre säkerheter; den fulla ekonomiska fördelen från det offentliga programbidraget ska dock alltid överföras till slutmottagarna).

    Statligt stöd

    Portföljen med begränsad garanti ska utformas som ett instrument som är fritt från statligt stöd, dvs. förenligt med marknaden i fråga om den finansiella intermediär som förvaltar garantifonden och de finansinstitut som bygger upp portföljer med nya lån och när det gäller stöd till slutmottagarna enligt den tillämpliga förordningen om stöd av mindre betydelse.

    a)  När det gäller fondandelsfonden, den finansiella intermediär som förvaltar garantifonden och de finansinstitut som bygger upp portföljer med nya lån är stödet uteslutet om följande villkor är uppfyllda:

    1)  När ersättningen (dvs. förvaltningskostnaderna och/eller förvaltningsavgifterna) till den finansiella intermediären och fondandelsfonden återspeglar den nuvarande marknadsmässiga ersättningen i jämförbara situationer, vilket är fallet när den senare har valts genom ett öppet, icke-diskriminerade och objektivt urvalsförfarande med god insyn eller om ersättningen överensstämmer med artiklarna 12 och 13 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014 och ingen annan förmån beviljas av staten. Om fondandelsfonden endast överför Esif-bidraget till den finansiella intermediären, och har ett uppdrag i allmänhetens intresse, och inte bedriver någon kommersiell verksamhet när åtgärden genomförs, och inte medinvesterar med sina egna medel – och därför inte anses vara en stödmottagare – räcker det med att fondandelsfonden inte överkompenseras.

    2)  Finansinstitutet ska väljas ut genom ett öppet, icke-diskriminerande och objektivt urvalsförfarande med god insyn för att bygga upp portföljen med nya lån med sina egna resurser och den risk som finansinstitutet ska stå för ska i varje fall inte understiga 20 % av lånebeloppet (för varje enskilt lån).

    3)  Den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget till instrumentet överförs dessutom till fullo till slutmottagarna i form av en ränteminskning. När den finansiella intermediären utses ska den förvaltande myndigheten bedöma prispolicyn och hur den ekonomiska fördelen överförs till slutmottagarna i enlighet med artikel 7.2 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Om den finansiella intermediären inte överför hela den ekonomiska fördelen till slutmottagarna ska det offentliga bidrag för vilket inga åtaganden gjorts föras tillbaka till den förvaltande myndigheten.

    Garantin ska vara kopplad till en specifik finansiell transaktion, för ett fast högsta belopp och med en begränsad tid.

    b)  Slutmottagarna:

    När det gäller små och medelstora företag ska det garanterade lånet uppfylla reglerna för stöd av mindre betydelse.

    För varje lån som inkluderas i garantiportföljen ska den finansiella intermediären beräkna bruttobidragsekvivalenten med hjälp av följande beräkningsmetod:

    Beräkning av bruttobidragsekvivalenten = det nominella lånebeloppet (i euro) × riskkostnaden (standard) × garantisatsen × den högsta garantisatsen × lånets viktade genomsnittliga löptid (i år).

    Det sammanlagda stödbelopp som beräknas med bruttobidragsekvivalenten får inte överstiga 200 000 euro under en period på tre räkenskapsår, med beaktande av kumuleringsregeln för slutmottagare i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    När bruttobidragsekvivalenten beräknas med ovannämnda formel, med avseende på instrumentet med en portfölj med begränsad garanti, anses kravet i artikel 4 i förordningen om stöd av mindre betydelse (1) ha uppfyllts.

    En kontrollmekanism ska säkerställa att den bruttobidragsekvivalent som beräknas med ovannämnda formel inte understiger den bruttobidragsekvivalent som beräknas enligt artikel 4.6 c i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Bidrag till tekniskt stöd eller något annat bidrag som tillhandahålls slutmottagaren ska kumuleras med den bruttobidragsekvivalent som beräknats.

    När det rör sig om små och medelstora företag inom fiskeri- och vattenbrukssektorn ska stödet uppfylla de relevanta reglerna i förordningen om stöd av mindre betydelse inom fiskeri- och vattenbrukssektorn.

    För verksamheter som stöds av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling gäller de allmänna reglerna.

    Garantipolicy

    a)  Överföring från den förvaltande myndigheten till den finansiella intermediären:

    När ett finansieringsavtal har tecknats mellan den förvaltande myndigheten och fondandelsfonden eller den finansiella intermediären ska den berörda förvaltande myndigheten överföra bidragen från programmet till fondandelsfonden eller den finansiella intermediären, som ska placera dessa bidrag i en särskild garantifond. Överföringen ska ske i trancher och respektera de tak som avses i artikel 41 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    b)  Utfärdande av en portfölj med nya lån:

    Finansinstituten ska inom en på förhand fastställd tidsperiod bygga upp portföljer med nya lån till små och medelstora företag. Nyutfärdade SMF-lån täcks till viss del av programbidraget för varje enskilt lån upp till ett visst belopp (ett tak). Lån till stödberättigade små och medelstora företag inkluderas automatiskt i portföljen under förutsättning att de på förväg fastställda villkoren för inkludering av lånen uppfylls.

    SMF-lån ska inkluderas automatiskt när den finansiella intermediär som förvaltar garantifonden tar emot ett inkluderingsmeddelande som ska lämnas in åtminstone varje kvartal fram till dess att den berörda inkluderingsperioden löper ut.

    Finansinstituten ska tillämpa en konsekvent utlåningspolicy vad gäller portföljdiversifiering, och därigenom möjliggöra en sund portföljförvaltning och riskspridning, samtidigt som de uppfyller tillämpliga branschstandarder och håller sig inom ramarna för den förvaltande myndighetens ekonomiska intressen och politiska mål.

    Identifieringen, urvalet, kontrollen, dokumentationen och utfärdandet av lånen till slutmottagarna ska utföras av finansinstituten i enlighet med deras standardförfaranden och i enlighet med de principer som anges i finansieringsavtalet mellan den finansiella intermediären och det finansinstitut som bygger upp en portfölj med nya lån.

    c)  Förlust som täcks:

    Portföljen med begränsad garanti ska täcka de förluster som finansinstituten ådrar sig med avseende på varje lån till stödberättigade små och medelstora företag som förfallit till betalning, i enlighet med garantisatsen på högst 80 %.

    De förluster som täcks av portföljen med begränsad garanti med avseende på portföljen med lån till stödberättigade små och medelstora företag får sammantaget inte överskrida det högsta beloppet.

    Det högsta belopp som motsvarar den maximala betalningsskyldigheten enligt detta instrument är produkten av den avsedda låneportföljens volym multiplicerat med garantisatsen och den högsta garantisatsen.

    Den högsta garantisatsen ska fastställas som en del av den förhandsbedömning av riskerna som avses i artikel 42.1 b i förordning (EU) nr 1303/2013 och artikel 8 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    De förluster som täcks är de kapitalbelopp som ska betalas och är utestående samt standardräntan (exklusive avgifter för sena betalningar och andra kostnader och utgifter).

    d)  Garantibetalning:

    Vid en förlust som beror på betalningsförsummelse ska den finansiella intermediär som förvaltar garantifonden göra garantibetalningar till finansinstitutet enligt garantin inom vanligtvis 60 dagar.

    Prispolicy och säkerhetspolicy

    Den finansiella intermediären ska presentera en metod som säkerställer att den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget till fullo överförs till de stödberättigade små och medelstora företagen. Finansinstitutet ska ha en pris-/säkerhetspolicy som överensstämmer med metoden. Pris-/säkerhetspolicyn och metoden ska uppfylla följande krav:

    1)  Instrumentet ska täcka högst 80 % av riskexponeringen för varje lån till stödberättigade små och medelstora företag (upp till ett tak).

    2)  Hela den ekonomiska fördelen från det offentliga programbidraget ska överföras till de stödberättigade små och medelstora företagen genom en sänkning av den ränta som debiteras och/eller en sänkning av den säkerhet som finansinstitutet kräver.

    3)  Den beräkning av bruttobidragsekvivalenten som presenteras i avsnittet om statligt stöd ska tillämpas på varje lån som inkluderas i portföljen.

    4)  Den finansiella intermediär som förvaltar garantifonden får inte debitera finansinstitutet några garantiavgifter.

    5)  Finansinstitutet ska sänka den övergripande räntesatsen och/eller kravet på säkerhet inom ramen för varje lån till stödberättigade små och medelstora företag som inkluderas i portföljen enligt den prispolicy och metod som säkerställer att den ekonomiska fördelen överförs till fullo. Nivån på en sådan sänkning som föreslås av finansinstitutetska bedömas och bekräftas av den finansiella intermediären efter en relevant analys och kontroll och ska anses vara ett urvalskriterium för de SMF-lån som ska ingå i portföljen.

    6)  Den förvaltande myndigheten kan, baserat på den förhandsbedömning som identifierar de små och medelstora företag som åtgärden riktar sig till och den förhandsbedömning som fastställer risken, besluta om krav på att slutmottagarna ska betala garantiavgifter. I dessa fall ska bruttobidragsekvivalenten beräknas med den formel som presenteras i avsnittet om statligt stöd ovan eller anpassas efter villkoren i garantimeddelandet. De avgifter som betalas av slutmottagarna ska betalas tillbaka till garantifonden som medel som lämnas tillbaka enligt artikel 43 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    7)  Prispolicyn och metoden ska förbli densamma under stödberättigandeperioden.

    Garanti beträffande finansinstitutets belopp och sats (närmare uppgifter om produkten)

    Portföljen med begränsad garanti ska uppfylla de villkor som anges i artikel 8 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Den högsta garantisatsen ska fastställas i förhandsbedömningen av riskerna i enlighet med artikel 42.1 b i förordning (EU) nr 1303/2013 och artikel 8 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014, och får inte i något fall överskrida 25 %. Garantin kan täcka förväntade och oförutsedda förluster.

    Multiplikatorn för den garanti som finansieras genom programbidraget definieras på följande sätt:

    Multiplikator = (1/garantisats) × (1/högsta garantisats).

    Multipliceringsfaktorn ska baseras på förhandsbedömningen av riskerna och ska uppgå till minst 5.

    Storleken på den berörda portfölj som delvis täcks av garantin ska baseras på resultaten från den förhandsbedömning som motiverar stödet till finansieringsinstrumentet (artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013) och ta hänsyn till instrumentets revolverande strategi (i tillämpliga fall). Den berörda låneportföljens sammansättning ska fastställas på ett sätt som säkerställer att risken sprids.

    Garanti till finansinstituten (verksamheter)

    Den låneportfölj som garanteras av garantiinstrumentet ska inkludera nyutfärdade lån som beviljas till slutmottagarna och får inte användas för återfinansiering av befintliga lån. Urvalskriterierna för inkludering i portföljen fastställs i enlighet med unionslagstiftningen (t.ex. förordning (EU) nr 1303/2013 och fondspecifika regler), programmet, nationella urvalsregler och tillsammans med den finansiella intermediären i syfte att nå ett stort antal slutmottagare och uppnå en tillräcklig portföljdiversifiering. Finansinstituten ska ta fram en rimlig uppskattning av portföljens riskprofil (exempelvis koncentrationsgräns per sektor). Dessa kriterier ska spegla marknadsvillkoren och marknadspraxis i det berörda landet eller den berörda regionen.

    Finansinstitutet ska på förhand uppskatta en återvinningsgrad som ska användas för beräkningen av det belopp som förväntas återkrävas från betalningsförsummelserna i portföljen, som påverkar utvärderingen av den högsta garantisatsen.

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter med avseende på finansieringsinstrumentet ska överensstämma med vad som anges i artikel 6 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Med betalningsförsummelse avses, med avseende på ett lån till en slutmottagare, att i) finansinstitutet när som helst kan bevisa (genom att handla i enlighet med sina interna förfaranden och enligt vad som speglas i företagets finansiella och lagstiftningsrelaterade rapportering) att slutmottagaren sannolikt inte kommer att uppfylla sina betalningsskyldigheter; eller ii) att en slutmottagare har underlåtit att uppfylla någon betalningsskyldighet inom ramen för det berörda SMF-lånet, och att detta har pågått under minst 90 på varandra följande kalenderdagar.

    Löptid

    Finansieringsinstrumentets garantiperiod ska fastställas så att det säkerställs att programbidraget enligt artikel 42 i förordning (EU) nr 1303/2013 används med garantier för lån som betalas ut till slutmottagare senast den 31 december 2023.

    Den typiska löptiden för att skapa portföljen med garanterade lån rekommenderas uppgå till fyra år från det datum då finansieringsavtalet undertecknas (mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären).

    Riskdelning med avseende på finansinstitut (samordning av intressen)

    Samordningen av den förvaltande myndighetens, den finansiella intermediärens och finansinstitutets intressen ska uppnås genom följande:

    — Den egna kreditrisk som finansinstitutet står för ska aldrig understiga 20 % för varje enskilt lån.

    — Finansinstitutet åtar sig att med sina egna resurser bygga upp en ny portfölj med nya lån.

    — Den ekonomiska fördelen från den begränsade garantin överförs till fullo till de små och medelstora företag som är slutmottagare.

    — De resultatavgifter för finansiella intermediärer som tas upp i artiklarna 12 och 13 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Godkända finansiella intermediärer och finansinstitut

    Finansiella intermediärer ska utgöras av offentliga och privata organ som är etablerade i en medlemsstat och som enligt lag har rätt att bevilja garantier för lån till företag som bedriver verksamhet inom ramarna för det program som bidrar till finansieringsinstrumentet.

    Finansinstitut ska utgöras av offentliga och privata organ som är etablerade i en medlemsstat och som enligt lag har rätt att bevilja lån till företag som bedriver verksamhet inom ramarna för det program som bidrar till finansieringsinstrumentet. Med sådana organ avses finansinstitut och, i förekommande fall, mikrofinansinstitut eller andra institut som har rätt att bevilja lån.

    Slutmottagarens (slutmottagarnas) stödberättigande

    Slutmottagarna ska vara stödberättigade enligt unionslagstiftning och nationell lagstiftning, det berörda programmet och finansieringsavtalet. Slutmottagarna ska uppfylla följande stödkriterier det datum då den handling som styrker den berörda SMF-garantin, dvs. garantiåtagandet, är daterad:

    a)  De ska vara mikroföretag eller små eller medelstora företag (vilket inbegriper enskilda entreprenörer/egenföretagare) enligt definitionen i kommissionens rekommendation 2003/361/EG (2).

    b)  De ska inte vara sådana små eller medelstora företag som är verksamma i de sektorer som anges i artikel 1 d–f i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    c)  De ska inte bedriva verksamhet i någon eller några begränsade sektorer (3).

    d)  De ska inte vara företag i svårigheter enligt reglerna för statligt stöd.

    e)  De ska inte ha försummat eller underlåtit att betala något annat lån eller leasingarrangemang som antingen beviljats av den finansiella intermediären eller av något annat finansinstitut i enlighet med de kontroller som görs enligt den finansiella intermediärens interna riktlinjer och vanliga kreditpolicy.

    Dessutom ska slutmottagarna, vid tidpunkten för investeringen och under återbetalningen av det garanterade lånet, ha en registrerad verksamhetsplats i en medlemsstat och den ekonomiska verksamhet för vilken det garanterade lånet betalades ut ska finnas i den berörda medlemsstat och region/jurisdiktion som omfattas av Esif-programmet.

    Egenskaper hos den produkt som beviljas slutmottagarna

    Finansinstitutet ska till slutmottagarna utfärda de lån som bidrar till programmets mål och som garanteras genom programmet inom ramen för portföljen med begränsad garanti. Villkoren för garantierna och lånen ska utgå från den förhandsbedömning som avses i artikel 37.2 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Lånen får endast användas för följande godkända ändamål:

    a)  Investeringar i materiella och immateriella tillgångar, inklusive överföring av äganderätter i företag under förutsättning att sådana överföringar sker mellan oberoende investerare.

    b)  Rörelsekapital med anknytning till utvecklings- eller utbyggnadsverksamheter som är sidoverksamheter (och kopplade) till de verksamheter som avses i led a ovan (vars sidokaraktär bland annat ska bevisas genom slutmottagarens verksamhetsplan och storleken på finansieringen).

    Följande urvalskriterier ska vid varje tidpunkt uppfyllas av de lån som ingår i portföljen:

    c)  Lånen ska vara nyutfärdade, och får inte användas för återfinansiering av befintliga lån.

    d)  Garantidelen för det underliggande lån som inkluderas i portföljen ska i) uppgå till högst 1 500 000 euro baserat på förhandsbedömningen och ska ii) tillhandahållas på sådana villkor som inte får bruttobidragsekvivalenten med avseende på varje slutmottagare att överskrida 200 000 euro (eller 100 000 euro på vägtransportområdet respektive 30 000 euro inom fiskeri- och vattenbrukssektorn) under någon period på tre räkenskapsår. Stödberättigade små och medelstora företag kan potentiellt ansöka mer än en gång om de lån som tilldelas genom detta finansieringsinstrument under förutsättning att den ovannämnda gränsen för bruttobidragsekvivalenten respekteras till fullo.

    e)  Lånen ska tillhandahålla finansiering för ett eller flera av de godkända ändamålen i euro och/eller i nationell valuta i den berörda jurisdiktionen och, i förekommande fall, i någon annan valuta.

    f)  Lånen får inte utgöras av blandade lån, mindre prioriterade skulder eller hybridkapital.

    g)  Lånen får inte utgöras av revolverande kreditlinor.

    h)  De ska ha en återbetalningsplan, som ska inbegripa regelbundna amorteringar och/eller betalning vid kredittidens slut.

    i)  Lånen får inte finansiera rent ekonomiska verksamheter eller fastighetsutveckling när detta utförs som en finansiell investeringsverksamhet och får inte finansiera tillhandahållandet av konsumentkrediter.

    j)  De ska ha en minsta löptid på 12 månader och en längsta löptid på 120 månader.

    Rapportering och målresultat

    Finansiella intermediärer ska förse den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden med åtminstone kvartalsvisa uppgifter som tillhandahålls på ett standardiserat sätt och i standardiserad omfattning.

    Rapporten ska inbegripa alla relevanta uppgifter som gör det möjligt för den förvaltande myndigheten att följa bestämmelserna i artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Medlemsstaterna ska också uppfylla sina rapporteringsskyldigheter enligt förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Indikatorerna ska anpassas efter de specifika målen för den relevanta prioriteringen i det Esif-program som finansierar finansieringsinstrumentet och efter de förväntade resultaten från förhandsbedömningen. De ska mätas och rapporteras åtminstone en gång i kvartalet för garantifonden och minst anpassas efter kraven i förordningen. Utöver de gemensamma indikatorerna för Esif-programmets insatsområde (ökad sysselsättning, antalet små och medelstora företag etc.) kan andra indikatorer utgöras av följande:

    Antalet lån som garanteras.

    Volymen på de lån som garanteras.

    Antalet lån som förfallit till betalning.

    Värdet på de lån som förfallit till betalning.

    Garantier som anslagits/tagits i anspråk (antal, belopp).

    Resurser som inte tagits i anspråk och intäkter (t.ex. genererad ränta).

    Utvärdering av den ekonomiska fördel som erhålls genom programbidraget

    Den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget till instrumentet ska till fullo överföras till slutmottagarna (garantiförmånen).

    Den ekonomiska fördelen för stödberättigade små och medelstora företag ska styrkas genom en sänkning av den övergripande räntesats som finansinstitutet kräver och/eller lägre säkerheter för sådana SMF-lån.

    Den finansiella intermediären ska övervaka och rapportera om bruttobidragsekvivalenten för slutmottagarna i enlighet med avsnittet om statligt stöd.

    Dessa principer ska speglas i avtalen mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och de finansiella intermediärerna och mellan de finansiella intermediärerna och de finansinstitut som bygger upp portföljerna med nya lån.

    (1)   Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse (EUT L 352, 24.12.2013, s. 1).

    (2)   Företag med mindre än 250 anställda och med en omsättning på mindre än 50 miljoner euro eller totala tillgångar på mindre än 43 miljoner euro, som inte heller tillhör en grupp som överskrider dessa tröskelvärden. Enligt kommissionens rekommendation anses ”[v]arje enhet, oberoende av juridisk form, som bedriver en ekonomisk verksamhet […] som ett företag”.

    (3)   Följande ekonomiska sektorer anses tillsammans utgöra de ”begränsade sektorerna”:
    a)  Olagliga ekonomiska verksamheter: all produktion, handel eller annan verksamhet som är olaglig enligt lag eller föreskrifter i den jurisdiktion där denna produktion, handel eller verksamhet har sitt säte.
    b)  Tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker: framställning av och handel med tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker och relaterade produkter.
    c)  Framställning av och handel med vapen och ammunition: finansiering av framställningen av och handeln med vapen och ammunition, oavsett slag. Denna begränsning gäller inte om sådana verksamheter ingår i eller hör ihop med specifik EU-politik.
    d)  Kasinon: kasinon och likvärdiga företag.
    e)  Begränsningar av IT-sektorn: forskning, utveckling eller tekniska applikationer som rör elektroniska dataprogram eller lösningar, som i) särskilt syftar till a) att stödja någon verksamhet som ingår i de begränsade sektorer som anges i a–d ovan, b) hasardspel på internet eller onlinekasinon, eller c) pornografi, eller som ii) är avsedd att göra det möjligt att på olaglig väg a) ta sig in i elektroniska datanätverk, eller b) ladda ner elektroniska data.
    f)  Begränsningar av sektorn för biovetenskap: vid tillhandahållande av stöd till finansieringen av forskning, utveckling eller tekniska applikationer som gäller i) mänsklig kloning för forskningsändamål eller terapeutiska ändamål, eller ii) genetiskt modifierade organismer (”GMO”).




    BILAGA IV

    Lån för energieffektivitet och förnybar energi inom bostadsbranschen (renoveringslån)

    Schematisk översikt över principen för renoveringslån

    image



    Finansieringsinstrumentets struktur

    Renoveringslånet ska utgöras av en lånefond som ska inrättas av en finansiell intermediär med bidrag från programmet och den finansiella intermediären själv för att finansiera en portfölj med nyutfärdade lån. Lånefonden får dock inte användas för återfinansiering av befintliga lån.

    Renoveringslånet ska göras tillgängligt genom den insats som ingår i det insatsområde som fastställts i det program som finansieras av den berörda europeiska struktur- och investeringsfonden (Esif) och definieras i den förhandsbedömning som krävs enligt artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Målet med instrumentet

    Målet med instrumentet är att erbjuda förmånliga lån till fysiska och juridiska personer eller oberoende yrkesutövare som äger lokaler (lägenhet, subventionerade bostäder eller enskilda hushåll), liksom till förvaltare eller andra juridiska enheter som agerar på uppdrag av och till förmån för ägarna för att genomföra renoveringsarbeten som är berättigade till Esif-stöd.

    Den förvaltande myndighetens bidrag från Esif-programmet till en finansiell intermediär ska inte tränga ut finansiering som kan erhållas från andra privata eller offentliga investerare.

    Esif-programmet ska förse den finansiella intermediären med finansiering för att bygga upp en portfölj med nyutfärdade lån, och samtidigt ta ansvar för förlusterna/betalningsförsummelserna och återkraven med anknytning till lånen i denna portfölj för varje enskilt lån och i samma utsträckning som programbidraget till instrumentet.

    Om det rör sig om en struktur som avser en fondandelsfond ska fondandelsfonden överföra bidraget från Esif-programmet till den finansiella intermediären.

    Utöver bidraget från Esif-programmet kan fondandelsfonden tillhandahålla sina egna medel som kombineras med den finansiella intermediärens medel. Fondandelsfonden ska i detta fall stå för den proportionella delen av riskdelningen mellan de olika bidragen i låneportföljen. Reglerna för statligt stöd ska följas även med avseende på sådana medel om de består av offentliga medel.

    Statligt stöd

    Renoveringslånet ska utformas som ett instrument som är fritt från statligt stöd, vilket innebär marknadsanpassad ersättning till den finansiella intermediären, en fullständig överföring av den ekonomiska fördelen från den finansiella intermediären till slutmottagarna samt att den finansiering som tillhandahålls slutmottagarna följer den tillämpliga förordningen om stöd av mindre betydelse.

    a)  Stöd till den finansiella intermediären och fondandelsfonden är uteslutet om följande villkor är uppfyllda:

    1)  När den finansiella intermediären och den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden vid någon tidpunkt tar på sig förlusterna och vinsterna i förhållande till sina bidrag (proportionellt) och den finansiella intermediären har ett betydande ekonomiskt deltagande i instrumentet med renoveringslån.

    2)  Ersättningen (dvs. förvaltningskostnaderna och/eller förvaltningsavgifterna) till den finansiella intermediären och fondandelsfonden återspeglar den nuvarande marknadsmässiga ersättningen i jämförbara situationer, vilket är fallet när de har valts genom ett öppet, icke-diskriminerade och objektivt urvalsförfarande med god insyn eller om ersättningen överensstämmer med artiklarna 12 och 13 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014 och inga andra förmåner beviljas av staten. Om fondandelsfonden endast överför Esif-bidraget till den finansiella intermediären, och har ett uppdrag i allmänhetens intresse, och inte bedriver någon kommersiell verksamhet när åtgärden genomförs, och inte medinvesterar med sina egna medel – och därför inte anses vara en stödmottagare – räcker det med att fondandelsfonden inte överkompenseras.

    3)  Den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget till instrumentet överförs till fullo till slutmottagarna i form av en ränteminskning. När den finansiella intermediären utses ska den förvaltande myndigheten bedöma prispolicyn och hur den ekonomiska fördelen överförs till slutmottagarna i enlighet med artikel 7.2 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Om den finansiella intermediären inte överför hela den ekonomiska fördelen till slutmottagarna ska det offentliga bidrag som inte betalats ut föras tillbaka till den förvaltande myndigheten.

    b)  Stöd när det gäller en enhet som agerar på uppdrag av ägarna (dvs. fysiska och juridiska personer, oberoende yrkesverksamma som äger lokaler, förvaltare och andra juridiska enheter):

    Stöd till en enhet som agerar på uppdrag av ägarna är uteslutet när

    1)  enheten inte gynnas av några direkta överföringar av statligt stöd, och

    2)  enheten överför alla ekonomiska fördelar som den erhåller från det offentliga programbidraget till slutmottagarna.

    c)  När det gäller ägare med eller utan en ekonomisk verksamhet (juridiska personer eller oberoende yrkesverksamma, hyresvärdar och ägare som installerar system för förnybar energi, som levererar en del av den energi som produceras till kraftledningsnätet):

    Ägare som är fysiska personer och som inte anses vara företag eftersom de inte bedriver en ekonomisk verksamhet anses inte vara mottagare av statligt stöd.

    Ägare med en ekonomisk verksamhet klassas som ”företag” och är föremål för reglerna för statligt stöd. Detta gäller i synnerhet om de är hyresvärdar (uthyrning är en ekonomisk verksamhet) och när det rör sig om installation av system för förnybar energi, om en del av den förnybara energi som produceras levereras till kraftledningsnätet (leverans av energi till kraftledningsnätet anses vara en ekonomisk verksamhet).

    När det gäller ägare med en ekonomisk verksamhet ska stödet uppfylla reglerna för stöd av mindre betydelse.

    För varje lån som inkluderas i portföljen (när det rör sig om ägare med en ekonomisk verksamhet) ska den finansiella intermediären beräkna bruttobidragsekvivalenten med hjälp av följande beräkningsmetod:

    Beräkning av bruttobidragsekvivalenten = det nominella lånebeloppet (i euro) × (finansieringskostnaden [standard] + riskkostnaden [standard] – eventuella avgifter som den förvaltande myndigheten tar ut för programbidraget till den finansiella intermediären) × lånets viktade genomsnittliga löptid (i år) × riskdelningssatsen.

    När bruttobidragsekvivalenten beräknas med ovannämnda formel, med avseende på instrumentet med renoveringslån, anses kravet i artikel 4 i förordningen om stöd av mindre betydelse (1) ha uppfyllts. Det finns inget krav på lägsta säkerhet.

    En kontrollmekanism ska säkerställa att den bruttobidragsekvivalent som beräknas med ovannämnda formel inte understiger den bruttobidragsekvivalent som beräknas enligt artikel 4.3 c i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Det sammanlagda stödbelopp som beräknas med bruttobidragsekvivalenten får inte överstiga 200 000 euro under en period på tre räkenskapsår, med beaktande av kumuleringsregeln för slutmottagare i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Bidrag till tekniskt stöd eller något annat bidragsstöd som tillhandahålls slutmottagaren ska kumuleras med den bruttobidragsekvivalent som beräknats.

    Utlåningspolicy

    a)  Utbetalning från den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden till den finansiella intermediären:

    När ett finansieringsavtal har tecknats mellan den förvaltande myndigheten och fondandelsfonden eller den finansiella intermediären ska den berörda förvaltande myndigheten överföra de offentliga bidragen från programmet till fondandelsfonden eller den finansiella intermediären, som ska placera dessa bidrag i en särskild fond med renoveringslån. Överföringen ska ske i trancher och respektera de tak som avses i artikel 41 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Den avsedda utlåningsvolymen och ränteintervallet ska bekräftas i förhandsbedömningen i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013 och ska övervägas för att fastställa instrumentets karaktär (revolverande eller inte revolverande instrument).

    Den maximala riskdelning som finansieringsinstrumentet tar på sig gentemot slutmottagarna ska uppgå till 85 % (dvs. minst 15 % ska tillhandahållas genom den finansiella intermediärens egna medel).

    b)  Utfärdande av en portfölj med nya lån:

    Den finansiella intermediären ska inom en på förhand fastställd och begränsad tidperiod utfärda en portfölj med nya lån som finansieras enligt en riskdelningssats som avtalats i finansieringsavtalet (dvs. finanseras genom i) programbidraget, ii) den finansiella intermediärens egna medel).

    Godtagbara lån som fastställts på förhand enligt urvalskriterier för varje enskilt lån och på portföljnivå ska automatiskt inkluderas i portföljen genom inlämning av inkluderingsmeddelanden minst en gång i kvartalet.

    Den finansiella intermediären ska tillämpa en konsekvent utlåningspolicy, framför allt vad gäller portföljens sammansättning, och därigenom möjliggöra en sund kreditportföljsförvaltning och riskspridning, samtidigt som man siktar på att reducera det marknadsmisslyckade som identifierades i förhandsbedömningen (se artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013) och fortsätter att hålla sig inom ramarna för den förvaltande myndighetens ekonomiska intressen och politiska mål.

    Identifieringen, urvalet, kontrollen, dokumentationen och utfärdandet av lånen till slutmottagarna ska utföras av den finansiella intermediären i enlighet med dess standardförfaranden och i enlighet med de principer som anges i det berörda finansieringsavtalet.

    c)  Återanvändning av medel som betalas tillbaka till finansieringsinstrumentet:

    De medel som betalas tillbaka till finansieringsinstrumentet ska antingen återanvändas inom samma finansieringsinstrument (revolvera inom samma finansieringsinstrument) eller, efter att ha betalats tillbaka till den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden, användas i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    När de revolverar inom samma finansieringsinstrument ska de belopp som kan hänföras till stödet från Esif och som återbetalats och/eller återkrävts av den finansiella intermediären från lån till slutmottagarna inom tidsramen för investeringarna, av principskäl göras tillgängliga för ny användning inom samma finansieringsinstrument. Denna revolverande strategi som tas upp i artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013 ska inbegripas i finansieringsavtalet.

    Alternativt, om den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden får tillbaka pengarna direkt, ska återbetalningarna ske regelbundet och spegla i) återbetalningarna av kapitalbeloppet (i proportion till riskdelningssatsen), ii) eventuella återkrävda belopp och förlustavdrag (enligt riskdelningssatsen) med avseende på renoveringslånen och iii) eventuella räntebetalningar. Dessa medel ska användas i enlighet med artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    d)  Förlustersättning:

    Den finansiella intermediären ska vidta återkravsåtgärder i förhållande till varje lån som förfallit till betalning och som medfinansierats genom renoveringslånet i enlighet med sina interna riktlinjer och förfaranden.

    De belopp (efter avdrag av eventuella återkravs- och utmätningskostnader) som den finansiella intermediären har återkrävt ska fördelas i proportion till hur risken delats mellan den finansiella intermediären och den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden.

    e)  Övrigt:

    Ränta och andra intäkter som genereras genom stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna till finansieringsinstrumentet ska användas i enlighet med artikel 43 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Prispolicy

    När den finansiella intermediären föreslår sina priser ska denne presentera en prispolicy och metoden för hur man säkerställer att den ekonomiska fördel som erhålls genom det offentliga programbidraget till fullo överförs till slutmottagarna. Prispolicyn och metoden ska uppfylla följande krav:

    1)  Räntesatsen för den finansiella intermediärens deltagande ska fastställas på marknadsbasis (dvs. i enlighet med den finansiella intermediärens egen policy).

    2)  Den övergripande räntesats som ska debiteras de lån till slutmottagarna som ingår i portföljen ska sänkas i proportion till det anslag som erhålls genom programmets offentliga bidrag. Denna sänkning ska ta hänsyn till de avgifter som den förvaltande myndigheten kan komma att ta ut för programbidraget.

    3)  Den beräkning av bruttobidragsekvivalenten som presenteras i avsnittet om statligt stöd ska tillämpas på varje lån som inkluderas i portföljen.

    4)  Prispolicyn och metoden ska förbli densamma under perioden för stödberättigande.

    Programmets bidrag till finansieringsinstrumentet: belopp och sats (uppgifter om produkten)

    Tilldelningen av renoveringslånet till finansiella intermediärer och den lägsta riskdelningssatsen ska baseras på resultaten från den förhandsbedömning som motiverar stödet till finansieringsinstrumentet (artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013) och ta hänsyn till instrumentets revolverande strategi (i tillämpliga fall).

    Programmets bidrag till finansieringsinstrumentet (verksamheter)

    Den låneportfölj som finansieras genom instrumentet med renoveringslån ska inkludera nyutfärdade lån som beviljas till slutmottagarna och får inte användas för återfinansiering av befintliga lån. Urvalskriterierna för inkludering i portföljen fastställs i enlighet med unionslagstiftningen (t.ex. förordning (EU) nr 1303/2013 och fondspecifika regler), programmet, nationella urvalsregler och tillsammans med den finansiella intermediären i syfte att nå ett stort antal slutmottagare och uppnå en tillräcklig portföljdiversifiering och homogenitet för att möjliggöra en rimlig uppskattning av portföljens riskprofil. Dessa kriterier ska spegla marknadsvillkoren och marknadspraxis i det berörda landet eller den berörda regionen.

    Den finansiella intermediären ska samarbeta med de regionala eller nationella organ som ansvarar för att tillhandahålla ytterligare tjänster med avseende på genomförandet av renoveringsprojekt, vilket bland annat inbegriper konsulttjänster; kontroll och utvärdering av projekteringar, anläggning, teknisk övervakning och upphandlingsdokument; utvärdering av huruvida renoveringsprojekten följer unionslagstiftning och nationell lagstiftning; tillhandahållande av bidragsstöd, kontroll av eventuella inslag av statligt stöd och registrering.

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter med avseende på finansieringsinstrumentet ska överensstämma med vad som anges i artikel 6 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    Löptid

    Finansieringsinstrumentets utlåningsperiod ska fastställas så att det säkerställs att programbidraget enligt artikel 42 i förordning (EU) nr 1303/2013 används för lån som betalas ut till slutmottagare senast den 31 december 2023.

    Utlåning och riskdelning med avseende på den finansiella intermediären (samordning av intressen)

    Samordningen av den förvaltande myndighetens och den finansiella intermediärens intressen ska uppnås genom följande:

    — De resultatavgifter som tas upp i artiklarna 12 och 13 i den delegerade förordningen (EU) nr 480/2014.

    — Den finansiella intermediären ska bidra enligt lokala marknadsvillkor till finansieringen med minst 15 % av det sammanlagda finansieringsåtagandet för utlåning till slutmottagare (detta gör det möjligt att fastställa riskdelningssatsen).

    — Förlusterna och återkraven ska påverka den finansiella intermediären och den förvaltande myndigheten proportionerligt inom ramen för deras respektive skyldigheter.

    Godkända finansiella intermediärer

    Offentliga och privata organ som är etablerade i en medlemsstat och som enligt lag har rätt att utfärda renoveringslån till personer som äger lokaler och företag som bedriver verksamhet och äger lokaler inom ramarna för det program som bidrar till finansieringsinstrumentet. Med sådana organ avses finansinstitut och, enligt vad som är lämpligt, mikrofinansinstitut eller något annat institut som har rätt att utfärda lån.

    Slutmottagares stödberättigande

    Slutmottagarna ska vara stödberättigade enligt unionslagstiftning och nationell lagstiftning, det berörda prioriterade området och finansieringsavtalet.

    Slutmottagarna ska vara fysiska eller juridiska personer eller oberoende yrkesverksamma (ekonomisk verksamhet), alternativt förvaltare eller andra juridiska enheter som agerar på uppdrag av och till förmån för ägare, som äger lokaler (lägenhet eller enskilt hushåll) och som genomför åtgärder för energieffektivitet eller förnybar energi som är stödberättigade enligt förordning (EU) nr 1303/2013 och har rätt till programstöd.

    Inom ramen för programmets urvalsregler och i linje med nationella regler och unionsregler kan följande exempel på olika typer av byggentreprenader vara berättigade till stöd:

    — Tekniskt stöd till utarbetandet av den del av projektet som rör åtgärder för energieffektivitet eller förnybar energi.

    — Genomförandekostnader för den del av projektet som rör åtgärder för energieffektivitet eller förnybar energi.

    — Större reparationer eller byte av uppvärmnings- och varmvattensystem.

    — Byte eller reparation av värmestationen eller pannhuset (enskilda pannor) liksom av system för beredning av varmvatten.

    — Installation av utjämningsventiler för anläggningar.

    — Förbättring av värmeisoleringen för rör.

    — Byte av rör och uppvärmningsanordningar.

    — Installation av fristående system för värmemätning och termostatiska ventiler i lägenheter.

    — Byte eller renovering av rör och installationer i varmvattensystem.

    — Byte eller renovering av ventilationssystem.

    — Byte av fönster och ytterdörrar.

    — Takisolering, inbegripet anläggning av nya lutande tak (exklusive uppförande av lokaler på vinden).

    — Isolering av fasadväggar.

    — Isolering av källartak.

    — Installation av system med alternativa energikällor (sol, vind etc.).

    — Större reparationer eller byte av hissar genom att byta ut dessa mot mer energieffektiva hissar.

    — Byte eller reparation av byggnadens allmänna tekniska system (avloppssystem, elinstallationer, brandskyddsinstallationer, ledningar för dricksvatten och ventilationssystem).

    Vad gäller slutmottagarna ska följande stödkriterier gälla vid utlåning till slutmottagare/ägare med en ekonomisk verksamhet inom ramen för en juridisk enhet (till exempel oberoende yrkesverksamma). Stödkriterierna ska vara uppfyllda det datum då lånet undertecknas:

    a)  De ska vara mikroföretag eller små eller medelstora företag (vilket inbegriper enskilda entreprenörer/egenföretagare) enligt definitionen i kommissionens rekommendation 2003/361/EG.

    b)  De ska inte vara sådana små eller medelstora företag som är verksamma i de sektorer som anges i artikel 1 a–f i förordningen om stöd av mindre betydelse.

    c)  De ska inte bedriva verksamhet inom någon eller några begränsade sektorer (2).

    d)  De ska inte vara företag i svårigheter enligt reglerna för statligt stöd.

    e)  De ska inte ha försummat eller underlåtit att betala något annat lån eller leasingarrangemang som antingen beviljats av den finansiella intermediären eller av något annat finansinstitut i enlighet med de kontroller som görs enligt den finansiella intermediärens interna riktlinjer och vanliga kreditpolicy.

    Dessutom ska slutmottagarna, vid tidpunkten för investeringen och under återbetalningen av lånet, ha en registrerad verksamhetsplats i en medlemsstat och den ekonomiska verksamhet för vilken lånet betalades ut ska finnas i den berörda medlemsstat och region/jurisdiktion som omfattas av Esif-programmet.

    Egenskaper hos den produkt som beviljas slutmottagarna

    Den finansiella intermediären ska till slutmottagarna utfärda nya lån som bidrar till programmets mål och som medfinansieras av programmet inom ramen för renoveringslånet. Dessa nya lån får dock inte användas för återfinansiering av befintliga lån. Deras villkor ska utgå från den förhandsbedömning som avses i artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Renoveringslånet ska ha en löptid på högst 20 år.

    Det högsta beloppet för varje renoveringslån ska fastställas i förhållande till resultaten från den förhandsbedömning som motiverar programbidraget till finansieringsinstrumentet och ska fastställas i finansieringsavtalet mellan den förvaltande myndigheten, fondandelsfonden och den finansiella intermediären. Det högsta beloppet per lån och enskilt hushåll får inte överstiga 75 000 euro. Lånen till en byggnadsförvaltare är summan av antalet enskilda hushåll i byggnaden.

    Finansieringsinstrumentet kan kräva ett bidrag med ”egna medel” från slutmottagarna eller sådana förvaltare av gemensam egendom som agerar på uppdrag av slutmottagarna.

    Renoveringslånet ska ha en fast årlig ränta och ska inbegripa regelbundna amorteringar. Räntesatsen för den finansiella intermediärens deltagande ska fastställas på marknadsbasis. Den räntesats som är tillämplig på det berörda godtagbara lån som finns inkluderat i portföljen ska sänkas i förhållande till det offentliga programbidraget till förmån för slutmottagarna.

    En räntesubvention i enlighet med artikel 37.7 i förordning (EU) nr 1303/2013 kan beviljas låginkomsthushåll eller sårbara hushåll (3). Den maximala räntesubventionen ska motsvara den ränta som ska betalas av låginkomsthushållen eller de sårbara hushållen för bidraget från den finansiella intermediären i varje lån.

    Vissa kostnader för tekniskt stöd kan inkluderas i finansieringsinstrumentet mot bakgrund av artikel 37.7 i förordning (EU) nr 1303/2013. Stöd får endast tillhandahållas för projekteringen (förberedande undersökningar och hjälp vid planeringen av investeringen fram till investeringsbeslutet). Kostnaderna för tekniskt stöd ska endast vara stödberättigade om ett renoveringslån tecknas mellan den finansiella intermediären och slutmottagarna och oberoende av vilken enhet som tillhandahåller dessa tjänster (t.ex. utan hänsyn till huruvida den finansiella intermediären tillhandahåller sådana tjänster eller om de erhålls från en annan enhet).

    Rapportering och målresultat

    Finansiella intermediärer ska förse den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden med åtminstone kvartalsvisa uppgifter som tillhandahålls på ett standardiserat sätt och i standardiserad omfattning.

    Rapporten ska inbegripa alla relevanta uppgifter som gör det möjligt för den förvaltande myndigheten att uppfylla villkoren i artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Medlemsstaterna ska också uppfylla sina rapporteringsskyldigheter enligt förordningen om stöd av mindre betydelse.

    Indikatorerna ska anpassas efter de specifika målen för den relevanta prioriteringen i det Esif-program som finansierar finansieringsinstrumentet och efter de förväntade resultaten från förhandsbedömningen. De ska mätas och rapporteras åtminstone en gång i kvartalet för renoveringslånet och minst anpassas efter kraven i förordningen. Utöver de gemensamma indikatorerna för Esif-programmets insatsområde (antal hushåll med förbättrad energiförbrukningsklass, beräknad årlig minskning av växthusgaser etc.) utgörs övriga indikatorer av följande:

    Antalet lån och volymen på dessa.

    Renoverade enfamiljshus (kvadratmeter).

    Renoverade lägenheter i byggnader (kvadratmeter).

    Betalningsförsummelser (antal och belopp).

    Medel som betalats tillbaka och intäkter.

    Antal och belopp med avseende på de tekniska stödtjänsterna.

    Antal och belopp med avseende på räntesubventionerna.

    Utvärdering av den ekonomiska fördel som erhålls genom programbidraget

    Den finansiella intermediären ska sänka den övergripande effektiva räntesats (och säkerhetspolicyn i förekommande fall) som debiteras slutmottagarna inom ramen för varje godtagbart lån som ingår i portföljen, för att spegla renoveringslånets förmånliga finansierings- och riskdelningsvillkor.

    Hela den ekonomiska fördelen från det offentliga programbidraget till instrumentet ska överföras till slutmottagarna i form av en ränteminskning. Den finansiella intermediären ska övervaka och rapportera om bruttobidragsekvivalenten för slutmottagarna i enlighet med avsnittet om statligt stöd. Denna princip ska speglas i finansieringsavtalet mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären.

    (1)   Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse (EUT L 352, 24.12.2013, s. 1).

    (2)   Följande ekonomiska sektorer anses tillsammans utgöra de ”begränsade sektorerna”:
    a)  Olagliga ekonomiska verksamheter: all produktion, handel eller annan verksamhet som är olaglig enligt lag eller föreskrifter i den jurisdiktion där denna produktion, handel eller verksamhet har sitt säte.
    b)  Tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker: framställning av och handel med tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker och relaterade produkter.
    c)  Framställning av och handel med vapen och ammunition: finansiering av framställningen av och handeln med vapen och ammunition, oavsett slag. Denna begränsning gäller inte om sådana verksamheter ingår i eller hör ihop med specifik EU-politik.
    d)  Kasinon: kasinon och likvärdiga företag.
    e)  Begränsningar av IT-sektorn: forskning, utveckling eller tekniska applikationer som rör elektroniska dataprogram eller lösningar, som i) särskilt syftar till a) att stödja någon verksamhet som ingår i de begränsade sektorer som anges i a–d ovan, b) hasardspel på internet eller onlinekasinon, eller c) pornografi, eller som ii) är avsedd att göra det möjligt att på olaglig väg a) ta sig in i elektroniska datanätverk, eller b) ladda ner elektroniska data.
    f)  Begränsningar av sektorn för biovetenskap: vid tillhandahållande av stöd till finansieringen av forskning, utveckling eller tekniska applikationer som gäller i) mänsklig kloning för forskningsändamål eller terapeutiska ändamål, eller ii) genetiskt modifierade organismer (”GMO”).

    (3)   Enligt definitionen i kommissionens beslut 2012/21/EU av den 20 december 2011 avses med missgynnade medborgare eller socialt utsatta grupper sådana som på grund av bristande betalningsförmåga inte kan skaffa sig en bostad på marknadsvillkor.

    ▼M1




    BILAGA V

    MEDINVESTERINGSFACILITET

    Schematisk översikt över principen för medinvesteringsfaciliteten

    image

    Villkor för medinvesteringsfaciliteten



    Finansieringsinstrumentets struktur

    Medinvesteringsfaciliteten ska investera bidrag från ESI-fondprogrammet, finansiella intermediärers egna medel och privata medinvesterare i små och medelstora företags egna kapital.

    Den finansiella intermediären ska vara en privat enhet som beslutar om alla investeringar och avyttringar med den omsorg som krävs av en professionell förvaltare i god tro. Den finansiella intermediären ska vara ekonomiskt och juridiskt oberoende av den förvaltande myndigheten och fondandelsfonden.

    Privata medinvesterare ska vara privata organ och juridiskt fristående från den finansiella intermediären.

    Medinvesteringsfaciliteten ska göras tillgänglig genom en insats i det insatsområde som fastställs i det program som finansieras av de europeiska struktur- och investeringsfonderna och som anges i den förhandsbedömning som krävs enligt artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Målen med instrumentet

    Instrumentet ska ha följande som mål:

    1.  Investera, från fall till fall och genom medfinansieringsavtal (partnerskap) med medinvesterare, i små och medelstora företag i sådd-, start- och expansionsfasen eller i samband med genomförandet av nya projekt, etablering på nya marknader eller nya projekt inom befintliga företag. Dessa investeringar ska omfattas av kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (1).

    2.  Tillhandahålla mer kapital för att öka investeringsvolymerna för små och medelstora företag.

    Målen hänger samman med följande villkor:

    Bidrag från ESI-fondprogrammet till medinvesteringsfaciliteten får inte tränga ut finansiering från andra offentliga eller privata investerare.

    Medinvesteringsfacilitetens belopp och satser ska fastställas så att de åtgärdar den kapitalbrist som konstaterades vid förhandsbedömningen av finansieringsinstrumentet i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    ESI-fondprogrammet ska förse medinvesteringsfaciliteten med finansiering så att en portfölj med investeringar i små och medelstora företag kan byggas upp. Medinvesteringsfaciliteten ska delta, och den finansiella intermediären och medinvesterare från fall till fall.

    Om det rör sig om en struktur som avser en fondandelsfond ska fondandelsfonden överföra bidraget från ESI-fondprogrammet till den finansiella intermediär som ansvarar för medinvesteringsfaciliteten.

    Utöver bidraget från ESI-fondprogrammet kan fondandelsfonden tillhandahålla sina egna medel. Reglerna för statligt stöd ska tillämpas när de medel som tillhandahålls av fondandelsfonden är statliga medel. När medel från fondandelsfonden kombineras med andra statliga medel ska artikel 21 i förordning (EU) nr 651/2014 också tillämpas.

    Statligt stöd

    Investeringar från medinvesteringsfaciliteten ska genomföras som om de var instrument för statligt stöd. De ska anses vara förenliga med den inre marknaden och inga ad hoc-anmälningar behövs, förutsatt att villkoren för förenlighet enligt artikel 21 i förordning (EU) nr 651/2014 är uppfyllda.

    Förekomsten av statligt stöd ska bedömas på fondandelsfondens, den finansiella intermediärens, de privata investerarnas och slutmottagarnas nivåer.

    Framför allt ska det sammanlagda privata deltagandet i samband med små och medelstora företag minst nå upp till följande tröskelvärden, från fall till fall:

    a)  10 % av den riskfinansiering som ges till de stödberättigade företagen före deras första kommersiella försäljning på en marknad.

    b)  40 % av den riskfinansiering som ges till de stödberättigade företag som har varit verksamma på en marknad mindre än sju år efter sin första kommersiella försäljning.

    c)  60 % av den riskfinansiering som ges antingen till stödberättigade företag som kräver en första riskfinansieringsinvestering som, på grundval av en affärsplan som utarbetats i avsikt att gå in på en ny produktmarknad eller geografisk marknad, är högre än 50 % av deras genomsnittliga årliga omsättning under de senaste fem åren, eller till uppföljningsinvesteringar i stödberättigade företag efter den sjuårsperiod som följer på den första kommersiella försäljningen.

    Med privat deltagande avses här investeringar som gjorts av privata organ.

    När det gäller medinvesteringsfaciliteten kan slutmottagare få stöd om

    a)  privata medinvesterare kan få stöd,

    b)  den finansiella intermediären förvaltas på affärsmässiga grunder och dess finansieringsbeslut är oberoende och vinstmotiverade, och

    c)  tröskelvärdet för det privata deltagandet i artikel 21.10 i förordning (EU) nr 651/2014 har uppnåtts.

    Kostnaderna för planeringen av investeringsprojekten, due diligence-granskningen och uppföljningen av slutmottagarna ska täckas av förvaltningskostnaderna och förvaltningsavgifterna för den finansiella intermediär som förvaltar medinvesteringsfaciliteten.

    Verksamhet som får stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) omfattas av de allmänna reglerna för statligt stöd.

    Investeringspolicy

    a)  Utbetalning från den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden till medinvesteringsfaciliteten

    När ett finansieringsavtal har undertecknats mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären ska den berörda förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden överföra bidragen från programmet till medinvesteringsfaciliteten. Överföringen ska täcka investeringarna och förvaltningskostnaderna samt förvaltningsavgifterna. Överföringen ska ske i trancher.

    Den avsedda investeringsvolymen ska bekräftas i förhandsbedömningen i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Det ska finnas en klar exitstrategi i investeringspolicyn för medinvesteringsfaciliteten. Exitstrategin ska beskrivas i finansieringsavtalet.

    b)  Utbetalningar från medinvesteringsfaciliteten till de stödberättigade små och medelstora företagen

    Medinvesteringsfaciliteten ska delta i medinvesteringen inom en på förhand fastställd tidsperiod, tillsammans med den finansiella intermediären och andra privata investerare.

    I syfte att samordna intressen ska den utvalda finansiella intermediären, från fall till fall, mobilisera ytterligare finansiering på minst 1 % från den finansiella intermediären eller ett verktyg som är knutet till denna, inklusive från medinvesterare, dvs. privata investerare.

    Investeringsbeslut ska vara vinstmotiverade. Investeringarna ska uppfylla följande villkor för att vara vinstmotiverade:

    i)  Den finansiella intermediären ska fastställas enligt tillämpliga lagar och stå för ett due diligence-förfarande som ska garantera en kommersiellt sund investeringspolicy, inklusive en policy för lämplig riskspridning som syftar till att uppnå ekonomisk lönsamhet och effektiv volym i fråga om investeringsportföljens storlek och territoriell räckvidd.

    ii)  Investeringar i stödberättigade små och medelstora företag ska grunda sig på en lönsam affärsplan som innehåller uppgifter om produkt-, försäljnings- och lönsamhetsutveckling och som på förhand bedömer hur lönsam investeringen är.

    iii)  Det finns en klar och realistisk exitstrategi för varje investering.

    Den finansiella intermediären ska tillämpa en konsekvent investeringspolicy som uppfyller tillämpliga branschstandarder och håller sig inom ramarna för den förvaltande myndighetens finansiella intressen och policymål.

    c)  Utbetalningar från medinvesterare till stödberättigade små och medelstora företag

    Den finansiella intermediären ska identifiera, analysera och bedöma såväl potentiella medinvesteringar i slutmottagare som medinvesterare. Den finansiella intermediären ska göra en due diligence-granskning från fall till fall. Vid due diligence-granskningen ska viktiga aspekter, såsom affärsplanen, investeringens lönsamhet och exitstrategin, bedömas. Affärsplanen ska innehålla uppgifter om produkt-, försäljnings- och lönsamhetsutveckling.

    Det privata deltagandet i stödberättigade små och medelstora företag ska minst nå upp till tröskelvärdet i artikel 21 i förordning (EU) nr 651/2014.

    I medinvesteringsavtalet mellan den finansiella intermediären och medinvesterare ska villkor fastställas för investering i slutmottagarna, och den ska uppfylla villkoren i artikel 1.3 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 821/2014 (2), när den artikeln är tillämplig.

    Fondbidrag till finansieringsinstrument: belopp och sats (uppgifter om produkten)

    Medinvesteringsfaciliteten ska förse icke börsnoterade små och medelstora företag med kapital förutsatt att de uppfyller minst ett av följande villkor:

    a)  De har inte varit verksamma på någon marknad.

    b)  De har varit verksamma på en marknad mindre än sju år efter sin första kommersiella försäljning.

    c)  De kräver en första riskfinansieringsinvestering som, på grundval av en affärsplan som utarbetats i avsikt att gå in på en ny produktmarknad eller geografisk marknad, är högre än 50 % av deras genomsnittliga årliga omsättning under de senaste fem åren.

    d)  De kräver uppföljningsinvesteringar i stödberättigade företag, inklusive efter den sjuårsperiod som följer på den första kommersiella försäljningen.

    Medinvesteringens belopp och sats per transaktion ska fastställas på basis av minst följande faktorer:

    a)  Medinvesteringsfacilitetens storlek och inriktning.

    b)  Medinvesterarnas deltagande.

    c)  Medinvesteringsfacilitetens förväntade katalysatoreffekt; ska hållas under tröskelvärdena i artikel 21.10 i förordning (EU) nr 651/2014.

    Belopp som återbetalas till medinvesteringsfaciliteten från investeringarna inom investeringstidsfristen i finansieringsavtalet ska återanvändas enligt artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    ►M2  Differentierad behandling av investerare som verkar enligt principen om marknadsekonomi och som enbart syftar till asymmetrisk vinstdelning ska fastställas i enlighet med artikel 43a i förordning (EU) nr 1303/2013 och artikel 21.13 b i förordning (EU) nr 651/2014. ◄

    Programmets bidrag till finansieringsinstrumentet (verksamheter)

    Den underliggande transaktionsportfölj som medinvesteringsfaciliteten finansierar ska inkludera investeringar till förmån för slutmottagare.

    Urvalskriterierna för inkludering i portföljen fastställs tillsammans med den finansiella intermediären i enlighet med unionslagstiftningen, ESI-fondprogrammet och nationella urvalsregler. Den finansiella intermediären ska ta fram en rimlig uppskattning av portföljens riskprofil.

    Medinvesteringen ska göras i slutmottagare för den fastställda perioden före en exit i linje med investeringspolicyn.

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter med avseende på finansieringsinstrumentet ska överensstämma med artikel 6 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 480/2014 (3).

    Vid avveckling av medinvesteringsfaciliteten ska den finansiella intermediären göra en noggrann bedömning av riskerna för fordringar på medinvesteringsfaciliteten och säkerställa att tillräckliga medel placeras på spärrkonton för sådana fordringar.

    Löptid

    Medinvesteringsfaciliteten förväntas vara verksam i tio år, och tidsperioden kan förlängas med den förvaltande myndighetens samtycke.

    Finansieringsinstrumentets investeringsperiod ska fastställas så att programbidraget enligt artikel 42 i förordning (EU) nr 1303/2013 har använts till investeringar i slutmottagare senast den 31 december 2023.

    Investeringar som görs efter den 31 december 2020 ska bedömas om de överensstämmer med de regler om statligt stöd som träder i kraft efter det datumet.

    Investering och riskdelning med avseende på den finansiella intermediären (samordning av intressen)

    Samordningen av den förvaltande myndighetens och den finansiella intermediärens intressen ska uppnås genom följande:

    — Resultatavgifter i enlighet med artiklarna 12 och 13 i delegerad förordning (EU) nr 480/2014.

    — Ersättningen till den finansiella intermediären (som ska återspegla den nuvarande marknadsmässiga ersättningen i jämförbara situationer), inklusive prestationsbaserad ersättning, om sådan betalas ut.

    — Medfinansiering från privata medinvesterare enligt det lägsta tröskelvärdet i artikel 21.10 i förordning (EU) nr 651/2014.

    — Medfinansiering med den finansiella intermediärens egna medel på minst 1 % av varje transaktion på samma villkor som medinvesteringsfaciliteten; ytterligare medinvestering från den finansiella intermediären ska omfattas av samma villkor som medinvesteringsfaciliteten.

    — Medfinansiering från andra medinvesterare på samma villkor som de som tillämpas på medinvesteringsfaciliteten, med undantag av om man vid förhandsbedömningen i artikel 37.2 c i förordning (EU) nr 1303/2013 bedömer att en asymmetrisk vinstdelning ska fastställas mellan offentliga och privata investerare; dessa arrangemang ska vara i linje med artikel 21.13 b i förordning (EU) nr 651/2014.

    — Den finansiella intermediären får investera under ett nytt investeringsverktyg som är inriktat på samma typ av slutmottagare först när antingen 75 % av medinvesteringsfacilitetens åtaganden har investerats och det finns ett åtagande att investera återstoden på 25 %, eller investeringsperioden för medinvesteringsfaciliteten är slut, om denna infaller tidigare.

    Innan investeringar görs i en slutmottagare ska den utvalda finansiella intermediären fastställa förfaranden för att undvika intressekonflikter mellan denne, medinvesterare och investeringsobjekt.

    Stödberättigade finansiella intermediärer och medinvesterare

    Den utvalda finansiella intermediären (fondförvaltaren av medinvesteringsfaciliteten) ska utgöras av ett privat organ som är etablerat på internationell, nationell eller regional nivå i en medlemsstat. Organet ska enligt lag ha rätt att förse företag som är etablerade i medlemsstaterna, såsom finansinstitut eller andra institut som har rätt att tillhandahålla finansieringsinstrument, med eget kapital.

    Privata organ ska anses vara privata juridiska personer som ägs av privata eller offentliga investerare som investerar på egen risk och med egna medel.

    ►M2  Den förvaltande myndigheten och fondandelsfonden ska följa unionslagstiftningen då de väljer finansiella intermediärer. Valet av finansiella intermediärer ska vara öppet, proportionellt, icke-diskriminerande och ge god insyn för att undvika intressekonflikter. Vid valet av finansiella intermediärer ska en lämplig riskdelning vid differentierad behandling och en eventuell prestationsbaserad ersättning fastställas. ◄

    Den finansiella intermediären ska vid valet fastställa villkor och kriterier för utvärdering av medinvesterare. Dessa ska vara förståeliga och finnas tillgängliga för eventuella medinvesterare. Den finansiella intermediären ska leta efter och investera med medinvesterare på ett icke-diskriminerande sätt. Utvärderingen av medinvesterare kan kontrolleras i efterhand. Finansiella intermediärer ska förvaltas på affärsmässiga grunder. Detta krav anses uppfyllt om villkoren i artikel 21.15 i förordning (EU) nr 651/2014 är uppfyllda.

    Medinvesteringsfaciliteten ska försöka anlita de medinvesterare som tillämpar bästa praxis. Medinvesterarna ska vara långsiktiga privata investerare som investerar egna medel, t.ex. riskkapitalfonder, affärsänglar, förmögna privatpersoner, family offices eller företag med bevisad sakkunskap och operativ förmåga.

    En medinvesterare är en investerare som enligt den finansiella intermediärens rimliga fastställande verkar under omständigheter som motsvarar den marknadsekonomiska investerarprincipen i en fri marknadsekonomi, oberoende av rättslig ställning och ägarstruktur.

    Medinvesterarna och den finansiella intermediären ska vara fristående från investeringens slutmottagare, förutom vid uppföljningsinvesteringar i slutmottagare som redan är en del av medinvesteringsfaciliteten.

    Slutmottagares stödberättigande

    Slutmottagarna ska vara berättigade till stöd enligt unionslagstiftningen och den nationella lagstiftningen, det relevanta ESI-fondprogrammet, finansieringsavtalet och villkoren i artikel 21.5 i förordning (EU) nr 651/2014. Slutmottagarna ska ha uppfyllt följande stödkriterier senast det datum då investeringen undertecknas:

    a)  De ska vara mikroföretag, små eller medelstora företag (inklusive enskilda entreprenörer/egenföretagare) enligt definitionen i kommissionens rekommendation 2003/361/EG (4).

    b)  De får inte uteslutas av artikel 1.2–1.5 i förordning (EU) nr 651/2014.

    c)  De får inte bedriva verksamhet i någon eller några begränsade sektorer (5).

    d)  De får inte vara ett företag i svårigheter enligt definitionen i artikel 2.18 i förordning (EU) nr 651/2014.

    e)  De får inte ha underlåtit att betala något annat lån eller leasingarrangemang som antingen beviljats av en finansiell intermediär eller av något annat finansinstitut i enlighet med de kontroller som görs enligt den finansiella intermediärens interna riktlinjer och vanlig kreditpolicy.

    f)  De ska vara etablerade och verksamma i den berörda region/jurisdiktion som omfattas av ESI-fondprogrammet.

    g)  Av skäl som hänger samman med statligt stöd får investeringar inte göras i börsnoterade företag (små och medelstora företag som noteras på en alternativ handelsplattform ska inte betraktas som börsnoterade vid tillämpningen av detta instrument).

    h)  De får inte erhålla investeringar i form av ersättningskapital (inklusive management buyout eller buy-in).

    i)  De ska uppfylla villkoren i artiklarna 10 och 11 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014 (6), om det är fråga om små och medelstora företag som är verksamma inom fiskeri och vattenbruk.

    Egenskaper hos den produkt som beviljas slutmottagarna

    Medinvesteringsfacilitetens belopp och satser ska överensstämma med resultaten från förhandsbedömningen i artikel 37.2 i förordning (EU) nr 1303/2013 och ska uppfylla villkoren i förordning (EU) nr 651/2014.

    Den finansiella intermediären ska investera i små och medelstora företag i form av investeringar i eget kapital eller investeringar av kapital likställt med eget kapital som medfinansieras genom det offentliga programbidraget, den finansiella intermediärens egna bidrag och medinvesterarnas bidrag (det privata bidraget kan inkluderas i medfinansieringen av ESI-fonderna som ett privat programbidrag) enligt ett medinvesteringsavtal som undertecknas mellan den finansiella intermediären och medinvesterarna. Dessa investeringar i medinvesteringsfaciliteten ska bidra till ESI-fondprogrammets mål.

    Den totala investeringen (dvs. en eller flera investeringsrundor inklusive uppföljningsinvesteringar) bestående av både de offentliga och privata medel som tillhandahållits får inte överstiga 15 miljoner euro per stödberättigad slutmottagare enligt artikel 21.9 i förordning (EU) nr 651/2014. Den totala tillåtna investeringen per stödberättigad slutmottagare ska kontrolleras genom att man räknar med riskfinansieringsinvesteringar som gjorts enligt andra riskfinansieringsåtgärder.

    Rapportering och målresultat

    Den finansiella intermediären ska minst kvartalsvis förse den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden med uppgifter i ett standardiserat format och i en standardiserad omfattning.

    Rapporten ska innehålla alla relevanta uppgifter som gör det möjligt för den förvaltande myndigheten att uppfylla villkoren i artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Medlemsstaterna ska också uppfylla sina rapporterings- och överblickbarhetsskyldigheter enligt förordning (EU) nr 651/2014.

    Indikatorerna ska anpassas efter de specifika målen för den berörda prioriteringen i det ESI-fondprogram som finansierar finansieringsinstrumentet och efter de förväntade resultat som angetts i förhandsbedömningen. De ska minst en gång i kvartalet mätas och rapporteras till medinvesteringsfaciliteten och minst anpassas efter kraven i förordning (EU) nr 1303/2013. Utöver de gemensamma indikatorerna för ESI-fondprogrammets insatsområde är övriga indikatorer följande:

    a)  Belopp som investeras i små och medelstora företag (med uppgifter om hur de fördelas).

    b)  Antalet små och medelstora företag som finansieras.

    c)  De finansierade investeringarnas värde.

    d)  Vinster eller förluster till följd av investeringen (om tillämpligt).

    e)  Antalet anställda vid investeringen och antalet anställda vid exit i de små och medelstora företag som får stöd.

    Utvärdering av den ekonomiska fördel som erhålls genom programbidraget

    Det finansiella stödet från det offentliga programbidraget till instrumentet ska överföras till slutmottagarna. Denna princip ska inarbetas i finansieringsavtalet mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären.

    (1)   Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).

    (2)   Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 821/2014 av den 28 juli 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller närmare bestämmelser för överföring och förvaltning av programbidrag, rapportering om finansieringsinstrument, tekniska krav på informations- och kommunikationsåtgärder gällande verksamheter och systemet för registrering och lagring av uppgifter (EUT L 223, 29.7.2014, s. 7).

    (3)   Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 480/2014 av den 3 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden (EUT L 138, 13.5.2014, s. 5).

    (4)   Kommissionens rekommendation av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag (EUT L 124, 20.5.2003, s. 36).

    (5)   Följande ekonomiska sektorer anses tillsammans utgöra de ”begränsade sektorerna”:
    a)  Olagliga ekonomiska verksamheter: all produktion, handel eller annan verksamhet som är olaglig enligt lag eller föreskrifter i den jurisdiktion där denna produktion, handel eller verksamhet har sitt säte.
    b)  Tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker: produktion av och handel med tobak och destillerade, alkoholhaltiga drycker samt liknande produkter.
    c)  Framställning av och handel med vapen och ammunition: finansiering av framställningen av och handeln med vapen och ammunition, oavsett slag. Denna begränsning gäller inte om sådana verksamheter ingår i eller hör ihop med specifik EU-politik.
    d)  Kasinon: kasinon och likvärdiga företag.
    e)  Begränsningar inom it-sektorn: forskning, utveckling eller tekniska applikationer som rör elektroniska dataprogram eller lösningar, som i) särskilt syftar till a) att stödja någon verksamhet som ingår i de begränsade sektorer som anges i leden a–d, b) hasardspel på internet eller onlinekasinon eller c) pornografi, eller som ii) är avsedd att göra det möjligt att på olaglig väg a) ta sig in i elektroniska datanätverk eller b) ladda ner elektroniska data.
    f)  Begränsningar inom sektorn för biovetenskap: vid tillhandahållande av stöd till finansieringen av forskning, utveckling eller tekniska applikationer som gäller i) mänsklig kloning för forskningsändamål eller terapeutiska ändamål eller ii) genetiskt modifierade organismer (GMO).

    (6)   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014 av den 15 maj 2014 om Europeiska havs- och fiskerifonden och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2328/2003, (EG) nr 861/2006, (EG) nr 1198/2006 och (EG) nr 791/2007 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1255/2011 (EUT L 149, 20.5.2014, s. 1).




    BILAGA VI

    STADSUTVECKLINGSFONDEN

    Schematisk översikt över principen för stadsutvecklingsfonden

    image

    Villkor för stadsutvecklingsfonden



    Finansieringsinstrumentets struktur

    Stadsutvecklingsfonden ska utgöras av en lånefond som ska inrättas och förvaltas av en finansiell intermediär med bidrag från programmet, den finansiella intermediären och medinvesterare för att finansiera nyutfärdade lån till stadsutvecklingsprojekt.

    Stadsutvecklingsfonden ska göras tillgänglig inom ramen för en insats i det insatsområde som fastställs i det program som medfinansieras av de europeiska struktur- och investeringsfonderna (Esif) och definieras i den förhandsbedömning som krävs i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Målet med instrumentet

    Instrumentet ska ha följande som mål:

    1.  Kombinera resurser från ESI-fondprogrammet, den finansiella intermediären och medinvesterare för att stödja finansiering av stadsutvecklingsprojekt.

    2.  Ge stadsutvecklingsprojekt i stödområden enligt en godkänd regionalstödskarta för perioden 1 juli 2014–31 december 2020 i enlighet med artikel 107.3 a och c i fördraget lättare tillgång till finansiering som erbjuder projektpengar till förmånliga villkor. Dessa investeringar ska omfattas av förordning (EU) nr 651/2014.

    Målen hänger samman med följande villkor:

    Stadsutvecklingsfondinstrumentet ska vara en del av genomförandet av planerade insatser i ett integrerat tillvägagångssätt för en hållbar stadsutvecklingsstrategi.

    Bidraget från ESI-fondprogrammet till den finansiella intermediären ska inte tränga ut finansiering från andra privata eller offentliga investerare.

    ESI-fondprogrammet ska förse den finansiella intermediären med finansiering så att en portfölj med lån till stadsutvecklingsprojekt kan byggas upp. Programmet ska också delta i förlusterna, betalningsförsummelserna, inkomsterna och återkraven när det gäller lån från stadsutvecklingsfonden i denna portfölj, och deltagandet ska bedömas skilt för varje enskilt lån.

    Medfinansieringen av ESI-fondprogrammet ska tillhandahållas på ett av följande sätt: den förvaltande myndighetens bidrag till programmet, den finansiella intermediärens bidrag, medinvesterarnas bidrag vad gäller medinvesteringar i fonden, medinvesteringar genom lån till stadsutvecklingsprojekt och medinvesteringar av andra medinvesterare.

    Om det rör sig om en struktur som avser en fondandelsfond ska fondandelsfonden överföra bidraget från ESI-fondprogrammet till den finansiella intermediären.

    Utöver bidraget från ESI-fondprogrammet kan fondandelsfonden tillhandahålla sina egna medel som kombineras med den finansiella intermediärens medel. I detta fall ska fondandelsfonden stå för en del av riskdelningen mellan de olika bidragen i låneportföljen. Artikel 16 i förordning (EU) nr 651/2014 måste tillämpas om de medel som tillhandahålls från fondandelsfonden är statliga medel eller kombineras med andra statliga medel.

    Stadsutvecklingsprojekt

    Stadsutvecklingsprojektet ska vara en del av genomförandet av planerade insatser i ett integrerat tillvägagångssätt för en hållbar stadsutvecklingsstrategi och bidra till att målen i strategin uppnås.

    Dessutom ska alla stadsutvecklingsprojekt uppvisa följande parametrar:

    Finansiell hållbarhet:

    — Stadsutvecklingsprojekt ska grunda sig på en företagsmodell som uppskattar kassaflödena och riktar sig till eventuella privata investerare.

    — Stadsutvecklingsprojekt ska vara utformade så att de inkomster som de genererar eller de utgifter som de minskar är tillräckliga för att betala tillbaka lånet från stadsutvecklingsfonden, och de ska vara utformade så att ett eventuellt statligt stöd fastställs till det minimibelopp som behövs för att projektet inte ska snedvrida konkurrensen. Internräntan för projekten ska vara sådan att den inte attraherar finansiering på enbart kommersiella grunder.

    Strategisk anpassning:

    — Stadsutvecklingsprojekt ska ingå i en integrerad strategi för en hållbar stadsutveckling och kunna attrahera ytterligare finansiering från andra offentliga och privata investerare.

    — Stadsutvecklingsprojekt ska överensstämma med målen och insatserna i ESI-fondprogrammet och bidra till att tillämpliga aktivitetsindikatorer i ESI-fondprogrammet uppnås.

    — Stadsutvecklingsprojekt ska genomföras i den berörda regionen/jurisdiktionen och bidra till att målen (inklusive de kvantitativa resultaten) i ESI-fondprogrammet uppnås.

    Följande investeringsprioriteringar kan få stöd från stadsutvecklingsfonden:

    — Investeringar i koldioxidsnåla strategier i stadsområden.

    — Investeringar för att säkerställa motståndskraft mot katastrofer.

    — Investeringar i klimatanpassning.

    — Investeringar för att förbättra stadsmiljön, inklusive sanering av industriområden och minskning av luftföroreningar.

    — Investeringar i hållbara transportlösningar i städerna.

    — Investeringsstöd till verksamhet som egenföretagare och företagsetablering.

    — Investeringar i infrastruktur för offentliga arbetsförmedlingstjänster.

    — Investeringar i hälso- och sjukvård samt på det sociala området, oavsett om det är fråga om infrastruktur, forskning och utveckling eller innovativa tjänster, som bidrar till lokal utveckling och övergången från institutionella tjänster till tjänster i närsamhället och grundläggande hälso- och sjukvård samt förbättrad tillgång till hälso- och sjukvård samt sociala tjänster.

    — Investeringar i fysiskt och ekonomiskt återställande av utarmade stads- och landsbygdssamhällen.

    — Investeringar i bevarande, skydd, främjande och utveckling av kulturarvet.

    — Investeringar i högre utbildning, inklusive samarbete med företag.

    — Investeringar i IKT-utveckling.

    Statligt stöd

    Investeringen ska anses vara förenlig med den inre marknaden och inte kräva någon ad hoc-anmälan, förutsatt att den uppfyller kraven i artikel 16 i förordning (EU) nr 651/2014.

    Förekomsten av statligt stöd ska bedömas på fondandelsfondens, den finansiella intermediärens, de privata investerarnas och slutmottagarnas nivåer. Den finansiella intermediären och fondandelsfonden ska därför uppfylla följande villkor:

    a)  Förvaltningskostnaderna och förvaltningsavgifterna till den finansiella intermediären och fondandelsfonden ska återspegla den nuvarande marknadsmässiga ersättningen i jämförbara situationer, vilket är fallet när den senare har valts genom ett öppet och icke-diskriminerade urvalsförfarande med god insyn eller om ersättningen överensstämmer med artiklarna 12 och 13 i delegerad förordning (EU) nr 480/2014 och staten inte beviljar några andra förmåner. När fondandelsfonden endast överför Esif-bidraget till den finansiella intermediären, har ett uppdrag i allmänhetens intresse, inte bedriver någon kommersiell verksamhet när åtgärden genomförs och inte medinvesterar med sina egna medel – och därför inte anses vara en stödmottagare – räcker det med att fondandelsfonden inte överkompenseras.

    b)  Det privata bidraget till samtliga stadsutvecklingsprojekt är minst 30 % av den totala finansiering som ges i enlighet med artikel 16.6 i förordning (EU) nr 651/2014.

    c)  Stadsutvecklingsfonden ska förvaltas på affärsmässiga grunder och garantera vinstmotiverade finansieringsbeslut.

    Med privat bidrag avses här investeringar av privata organ.

    Kostnaderna för due diligence-granskningen av stadsutvecklingsprojekten ska täckas av förvaltningskostnaderna och förvaltningsavgifterna för den finansiella intermediär som förvaltar stadsutvecklingsfonden.

    ►M2  Differentierad behandling (asymmetriska villkor för riskdelning) till bidrag från fondandelsfonder, finansiella intermediärer och medinvesterare på fond- och projektnivå i form av lån, om tillämpligt, ska fastställas i enlighet med artikel 43a i förordning (EU) nr 1303/2013 samt artikel 16.8 b och c i förordning (EU) nr 651/2014, enligt vad som närmare anges under rubriken ’Prispolicy’. ◄

    Inga asymmetriska villkor finns för andra medinvesterare på projektnivå eftersom deras bidrag inte investeras i lån eller utanför stadsutvecklingsfonden.

    Utlåningspolicy

    a)  Utbetalning från den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden till den finansiella intermediären

    När ett finansieringsavtal har undertecknats mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären, ska den berörda förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden överföra de offentliga bidragen från programmet till den finansiella intermediären som ska placera bidragen i en särskild stadsutvecklingsfond. Överföringen ska ske i trancher och respektera taken i artikel 41 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Den avsedda utlåningsvolymen och ränteintervallet ska bekräftas i förhandsbedömningen i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013 och ska beaktas då instrumentets karaktär (revolverande eller inte revolverande instrument) fastställs.

    b)  Utfärdande av en låneportfölj

    Den finansiella intermediären ska inom en på förhand fastställd och begränsad tidsperiod utfärda en portfölj med godtagbara lån till stadsutvecklingsprojekt utöver sina nuvarande låneverksamheter, som delvis finansieras av de medel som betalas ut inom ramen för programmet med den riskdelningssats som avtalas i finansieringsavtalet.

    Den finansiella intermediären ska tillämpa en konsekvent utlåningspolicy på grundval av en överenskommen investeringsstrategi som möjliggör en sund kreditportföljsförvaltning, samtidigt som den uppfyller tillämpliga branschstandarder och håller sig inom ramarna för den förvaltande myndighetens finansiella intressen och politiska mål. Investeringsstrategin ska fastställas inom ramen för den integrerade hållbara stadsutvecklingsstrategin och vara inriktad på verksamhet, fysiska områden och stödberättigade utgifter.

    Identifieringen, urvalet, due diligence-granskningen, dokumentationen och utfärdandet av lånen till slutmottagarna ska utföras av den finansiella intermediären i enlighet med dess standardförfaranden och de principer som anges i det berörda finansieringsavtalet.

    När det gäller medinvesterare som ger lån till stadsutvecklingsprojekt bör ett medinvesteringsavtal undertecknas mellan den finansiella intermediären och de medinvesterare som ger lån direkt till ett stadsutvecklingsprojekt. Avtalet bör innehålla villkoren för investering i slutmottagare, och ska, om tillämpligt, vara förenligt med artikel 1.3 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 821/2014 (1). I avtalet bör även villkor för en eventuell riskdelning anges.

    c)  Återanvändning av medel som betalas tillbaka till finansieringsinstrumentet

    De medel som betalas tillbaka till finansieringsinstrumentet ska antingen återanvändas inom samma finansieringsinstrument (revolvera inom samma finansieringsinstrument) eller, efter att ha betalats tillbaka till den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden, användas i enlighet med artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Denna revolverande strategi som tas upp i artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013 ska inbegripas i finansieringsavtalet.

    När de revolverar inom samma finansieringsinstrument ska de belopp som kan hänföras till stödet från Esif och som återbetalats och/eller återkrävts av den finansiella intermediären från lån till slutmottagarna inom tidsramen för investeringarna, av principskäl göras tillgängliga för ny användning inom samma finansieringsinstrument.

    Alternativt, om den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden får tillbaka pengarna direkt, ska återbetalningarna ske regelbundet och spegla i) återbetalningarna av kapitalbeloppet, ii) eventuella återkrävda belopp och förlustavdrag med avseende på lånen och iii) eventuella räntebetalningar. Dessa medel ska användas i enlighet med artiklarna 44 och 45 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    d)  Förlustersättning

    Den finansiella intermediären ska vidta återkravsåtgärder i förhållande till varje lån som förfaller till betalning och som finansieras genom stadsutvecklingsfonden, i enlighet med sina interna riktlinjer och förfaranden.

    De belopp (efter avdrag av eventuella återkravs- och utmätningskostnader) som den finansiella intermediären har återkrävt ska fördelas mellan den finansiella intermediären, den förvaltande myndigheten och fondandelsfonden.

    e)  Räntor och andra intäkter

    Ränta och andra intäkter som genereras genom stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna till finansieringsinstrumentet ska användas i enlighet med artikel 43 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Prispolicy

    När den finansiella intermediären lägger fram sitt pris ska den sänka det övergripande kravet på säkerhet och den räntesats som debiteras för varje lån i portföljen till det anslag som erhållits genom programmets offentliga bidrag och riskdelning.

    Prispolicyn ska åtminstone bestå av följande:

    1.  Räntesatsen för den finansiella intermediärens deltagande ska fastställas på marknadsbasis (dvs. i enlighet med den finansiella intermediärens egen policy).

    2.  Den övergripande räntesats som ska debiteras de lån till de stödberättigade stadsutvecklingsprojekt som ingår i portföljen måste sänkas i proportion till det anslag som erhålls genom programmets offentliga bidrag. Denna sänkning ska ta hänsyn till de avgifter som den förvaltande myndigheten kan komma att ta ut för programbidraget och riskdelningen.

    3.  Prispolicyn ska förbli densamma under stödberättigandeperioden.

    Programmets bidrag till finansieringsinstrumentet: belopp och sats (uppgifter om produkten)

    ►M2  Den faktiska riskdelningssatsen, det offentliga programbidraget, den differentierade behandlingen och räntesatsen för lånen ska baseras på resultaten från förhandsbedömningen och ska kunna säkerställa att den fördel som slutmottagarna erhåller uppfyller kraven i artikel 16.8 b i förordning (EU) nr 651/2014. ◄

    Storleken på stadsutvecklingsfondens målportfölj ska fastställas på grundval av den förhandsbedömning som motiverar stödet till finansieringsinstrumentet i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1303/2013 och ta hänsyn till instrumentets revolverande strategi (i tillämpliga fall).

    Anslaget från stadsutvecklingsfonden och riskdelningssatsen ska fastställas för att åtgärda de brister som angetts i förhandsbedömningen, och ska uppfylla villkoren i denna bilaga.

    Den lägsta medfinansieringssats som avtalas med den finansiella intermediären ska fastställas för varje godtagbart lån som ingår i portföljen, och satsen ska motsvara den högsta andel av det godtagbara lånets kapitalbelopp som finansieras av programmet. Den riskdelningssats som avtalas med den finansiella intermediären ska avgöra hur stor andel av förlusterna som ska delas mellan den finansiella intermediären, medinvesterare (på fond- och projektnivå) och programmets bidrag i brist på andra alternativ.

    Detaljerade villkor för finansiering från en stadsutvecklingsfond ska fastställas innan en investering görs i ett stadsutvecklingsprojekt på grundval av de finansiella prognoser som gjorts för stadsutvecklingsprojektet och som granskats av den finansiella intermediären.

    Programmets bidrag till finansieringsinstrumentet (verksamheter)

    Den underliggande transaktionsportfölj som stadsutvecklingsfonden finansierar ska inkludera lån till stadsutvecklingsprojekt.

    Urvalskriterierna för inkludering i portföljen fastställs tillsammans med den finansiella intermediären i enlighet med unionslagstiftningen, ESI-fondprogrammet, nationella urvalsregler och investeringsstrategin (en del av det integrerade tillvägagångssättet för en hållbar stadsutvecklingsstrategi). Den finansiella intermediären ska ta fram en rimlig uppskattning av portföljens riskprofil.

    Den finansiella intermediären ska identifiera, investera i och på ett hållbart sätt förvalta en portfölj med stadsutvecklingsprojekt som grundar sig på en investeringsstrategi som bekräftas i förhandsbedömningen. Portföljen som den finansiella intermediären förvaltar ska utgöra en del av genomförandet av planerade insatser i ett integrerat tillvägagångssätt för en hållbar stadsutvecklingsstrategi.

    För varje stadsutvecklingsprojekt ska den finansiella intermediären tillhandahålla åtminstone följande:

    a)  En allmän beskrivning av projektet och tidtabellen för projektet, inklusive en förteckning över medfinansieringsparter och andelsägare samt en detaljerad finansieringsplan för projektet.

    b)  En motivering av det projekt som väljs ut för bidrag från programmet, inklusive en första bedömning av projektets lönsamhet och behov av investering från stadsutvecklingsfonden.

    c)  Identifiering av riskerna.

    d)  Förenligheten med projektets mål i relevant program. Detta innebär att utvalda stadsutvecklingsprojekt ska bidra till att målen (inklusive de kvantitativa resultaten) i programmet uppnås, såsom fastställts i de tillämpliga prioriterade områdena för programmet.

    Vid förvaltandet av portföljen ska den finansiella intermediären framför allt

    a)  identifiera, investera i och leda förhandlingarna om och struktureringen av finansiella investeringar i bärkraftiga stadsutvecklingsprojekt som uppfyller de krav och kriterier som är tillämpliga på relevant program,

    b)  göra både en förenlighets- och en investeringsbedömning av kraven i investeringsstrategin; ett lönsamhetstest måste visa att projektet inte skulle klara sig utan investering från stadsutvecklingsfonden,

    c)  rapportera om stadsutvecklingsprojekt i enlighet med artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013,

    d)  säkerställa att minst 30 % av den totala finansieringen till ett stadsutvecklingsprojekt kommer från privat håll och att bästa möjliga hävstångseffekt när det gäller privata resurser nås.

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter

    Den förvaltande myndighetens skyldigheter med avseende på finansieringsinstrumentet ska överensstämma med artikel 6 i delegerad förordning (EU) nr 480/2014.

    De förluster som täcks är de kapitalbelopp som ska betalas och är utestående samt standardränta (men exklusive avgifter för sena betalningar och andra kostnader och utgifter).

    Löptid

    Finansieringsinstrumentets utlåningsperiod ska fastställas så att det säkerställs att programbidraget enligt artikel 42 i förordning (EU) nr 1303/2013 används för lån som betalas ut till slutmottagare senast den 31 december 2023.

    Det bör bedömas om investeringar som görs efter den 31 december 2020 överensstämmer med de regler om statligt stöd som träder i kraft efter det datumet.

    Utlåning och riskdelning med avseende på den finansiella intermediären (samordning av intressen)

    Samordningen av intressen mellan den förvaltande myndigheten, medinvesterare och den finansiella intermediären ska uppnås genom följande:

    — Resultatavgifter i enlighet med artiklarna 12 och 13 i delegerad förordning (EU) nr 480/2014.

    — Ersättningen till den finansiella intermediären (som ska återspegla den nuvarande marknadsmässiga ersättningen i jämförbara situationer).

    — Den finansiella intermediären ska stå för minst 30 % av det totala finansieringsåtagandet när det gäller lån till stadsutvecklingsprojekt. Av dessa 30 % ska den finansiella intermediären investera minst 1 % av stadsutvecklingsfondens totala finansieringsåtagande till varje projekt från sina egna medel på samma villkor som programbidraget. Ytterligare minst 29 % ska tillhandahållas av den finansiella intermediären och medinvesterare på fond- eller projektnivå genom lån.

    — Den totala privata finansieringen ska vara minst 30 % av den totala finansiering som beviljas ett stadsutvecklingsprojekt.

    — Medfinansiering av medinvesterare kan betraktas antingen som nationell medfinansiering från Esif så länge som den inte härstämmar från slutmottagarnas egna medel (där medfinansieringen därefter investeras i stödberättigande utgifter) eller som komplement till det offentliga programbidraget.

    —  ►M2  Riskdelningen mellan den finansiella intermediären och medinvesterare (på fondnivå eller på stadsutvecklingsprojektnivå) ska göras proportionellt i fråga om programbidraget, förutom om det av förhandsbedömningen enligt artikel 37.2 c i förordning (EU) nr 1303/2013 framgår att en differentierad behandling krävs i form av en asymmetrisk riskdelning mellan medinvesterare. Sådana arrangemang ska vara i linje med artikel 16.8 b och c i förordning (EU) nr 651/2014 och tas med i medinvesteringsavtalet mellan parterna. Sådana arrangemang ska inte tillämpas på den procent som den finansiella intermediären investerar av sina egna medel, i enlighet med vad som krävs för en samordning av intressen. ◄

    Stödberättigade finansiella intermediärer

    Den utvalda finansiella intermediären ska utgöras av ett offentligt eller ett privat organ som är etablerat i en medlemsstat och som enligt lag har rätt att bevilja lån till stadsutvecklingsprojekt som finns i den jurisdiktion för det program som bidrar till finansieringsinstrumentet. Den stödberättigade finansiella intermediären ska också kunna uppvisa att den har kapacitet att förvalta en stadsutvecklingsfond och övervaka portföljen för stadsutvecklingsprojekt. Här handlar det om de kriterier som krävs i artikel 7 i delegerad förordning (EU) nr 480/2014. Den stödberättigade finansiella intermediären ska också kunna uppvisa att den har erfarenhet av den relevanta målmarknaden och styrkt erfarenhet av förvaltning av likvärdiga eller liknande projekt eller finansiella verktyg som investerar i projekt som liknar dem som planeras av stadsutvecklingsfonden, inklusive erfarenhet av användningen av Esif.

    Den finansiella intermediären ska regleras på lämpligt sätt av relevant nationellt tillsynsorgan för finansiella tjänster och den ska tillämpa bästa praxis för professionell fondförvaltning.

    Den finansiella intermediären ska förvaltas på affärsmässiga grunder. Detta krav ska anses vara uppfyllt om villkoren i artikel 16.9 i förordning (EU) nr 651/2014 är uppfyllda.

    Privata organ ska anses vara privata juridiska personer som ägs av privata eller offentliga investerare som investerar på egen risk och med egna medel.

    Stadsutvecklingsfondens rättsliga struktur ska tillåta ytterligare finansiering för att stimulera programbidrag från andra investerare i stadsutvecklingsprojekt.

    ►M2  Den förvaltande myndigheten och fondandelsfonden ska följa unionslagstiftningen då de väljer finansiella intermediärer. Valet av finansiella intermediärer ska vara öppet, proportionellt, icke-diskriminerande och ge god insyn för att undvika intressekonflikter. Vid val av finansiella intermediärer ska en lämplig riskdelning vid differentierad behandling fastställas. ◄

    Urvalsprocessen av den finansiella intermediären ska utvärdera stadsutvecklingsfondens investeringsstrategi, beslutsfattande och övergripande styre, förvaltningskapacitet och den finansiella intermediärens bidrag av de egna medlen till stadsutvecklingsfonden. Under urvalsprocessen ska ett av urvalskriterierna i valet av finansiell intermediär vara dennes kapacitet att föreslå och utveckla en portfölj med finansierbara stadsutvecklingsprojekt, med hänsyn till den mest konkurrenskraftiga prispolicy som föreslagits av den finansiella intermediär som deltar i urvalsprocessen.

    Den finansiella intermediären ska ansvara för identifiering och utvärdering av stadsutvecklingsprojekt. När den finansiella intermediären väl är vald ska den förvalta en förteckning över stadsutvecklingsprojekt.

    Förteckningen över stadsutvecklingsprojekt ska bestå av projekt som den finansiella intermediären åtar sig att finansiera, på basis av den information som finns tillgänglig vid den tidpunkten.

    En investerare är en som enligt den finansiella intermediärens rimliga fastställande verkar under omständigheter som motsvarar den marknadsekonomiska investerarprincipen i en fri marknadsekonomi, oberoende av rättslig ställning och ägarstruktur.

    Den finansiella intermediären ska vid valet fastställa villkor och kriterier för utvärdering av medinvesterare. Dessa ska vara förståeliga och finnas tillgängliga för eventuella medinvesterare. Den finansiella intermediären ska leta efter och investera med medinvesterare på ett icke-diskriminerande sätt. Utvärderingen av medinvesterare kan kontrolleras i efterhand.

    Slutmottagares stödberättigande

    Slutmottagarna ska vara berättigade till stöd enligt unionslagstiftningen och den nationella lagstiftningen, det relevanta ESI-fondprogrammet, finansieringsavtalet och villkoren i artikel 16 i förordning (EU) nr 651/2014. Slutmottagarna ska ha uppfyllt följande stödkriterier senast det datum då lånet undertecknas:

    a)  De ska vara aktörer inom stadsutveckling, dvs. företag med rättslig ställning som kan ta lån och genomföra stadsutvecklingsprojekt, med olika ägarstrukturer, till exempel en kombination av privat och offentligt kapital.

    b)  De ska vara aktiva partner för regionala och lokala myndigheter som främjar stadsutveckling genom att investera i stadsutvecklingsprojekt. Slutmottagare måste ha ett rättmätigt rättsligt intresse i den tillgång som investeringen görs i.

    c)  De får inte uteslutas av artikel 1.2–1.5 i förordning (EU) nr 651/2014.

    d)  De får inte bedriva verksamhet i någon eller några begränsade sektorer (2).

    e)  De får inte vara ett företag i svårigheter enligt definitionen i artikel 2.18 i förordning (EU) nr 651/2014.

    f)  De får inte ha försummat eller underlåtit att betala något annat lån eller leasingarrangemang som antingen beviljats av den finansiella intermediären eller av något annat finansinstitut i enlighet med de kontroller som görs enligt den finansiella intermediärens interna riktlinjer och vanliga kreditpolicy.

    g)  De ska investera i stadsutvecklingsprojekt i stödområden enligt en godkänd regionalstödskarta för perioden 1 juli 2014–31 december 2020 i enlighet med artikel 107.3 a och c i fördraget.

    Dessutom ska slutmottagarna, vid tidpunkten för investeringen och under återbetalningen av lånet, ha en registrerad plats i en medlemsstat och den verksamhet för vilken lånet betalades ut ska finnas i den berörda medlemsstat och region/jurisdiktion som omfattas av ESI-fondprogrammet.

    Egenskaper hos den produkt som beviljas slutmottagarna

    Stadsutvecklingsfonden ska bevilja slutmottagarna sådana lån som bidrar till programmets mål och som medfinansieras genom programmet. Stadsutvecklingsfondens belopp och satser ska överensstämma med resultaten från den förhandsbedömning som avses i artikel 37.2 i förordning (EU) nr 1303/2013 och uppfylla villkoren i förordning (EU) nr 651/2014.

    Lånen får endast användas för följande godkända ändamål:

    a)  Investeringar i materiella och immateriella anläggningstillgångar.

    b)  Rörelsekapital med anknytning till utvecklings- eller utbyggnadsverksamheter som är sidoverksamheter (och kopplade) till verksamheterna i led a (vars sidokaraktär bland annat ska bevisas genom stadsutvecklingsprojektets affärsplan och storleken på finansieringen).

    Lån från stadsutvecklingsfonden som ingår i portföljen ska vid varje tidpunkt uppfylla följande urvalskriterier:

    c)  Lånen ska vara nyutfärdade, och får inte användas för återfinansiering av befintliga lån eller finansiering av slutförda projekt.

    d)  Stadsutvecklingsfondens totala investering i stadsutvecklingsprojekt får inte överstiga 20 miljoner euro enligt artikel 16.3 i förordning (EU) nr 651/2014.

    e)  Lånen ska tillhandahålla finansiering för ett eller flera av de godkända ändamålen i euro och/eller i nationell valuta i den berörda jurisdiktionen och/eller, i förekommande fall, i någon annan valuta.

    f)  Lånen får inte utgöras av blandade lån, mindre prioriterade skulder eller hybridkapital.

    g)  Lånen får inte utgöras av revolverande kreditlinor.

    h)  Lånen ska ha en återbetalningsplan, som ska inbegripa regelbundna amorteringar och/eller betalning vid kredittidens slut.

    i)  Lånen får inte finansiera rent ekonomiska verksamheter eller tillhandahållandet av konsumentkrediter.

    j)  Löptid: Lånen ska ha en minsta löptid på 12 månader (inklusive den i förekommande fall amorteringsfria perioden), och en längsta löptid på 360 månader.

    Rapportering och målresultat

    Den finansiella intermediären ska minst kvartalsvis förse den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden med uppgifter i ett standardiserat format och i en standardiserad omfattning.

    Rapporten ska innehålla alla relevanta uppgifter som gör det möjligt för den förvaltande myndigheten att uppfylla villkoren i artikel 46 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Medlemsstaterna ska också uppfylla sina rapporterings- och överblickbarhetsskyldigheter enligt förordning (EU) nr 651/2014.

    Indikatorerna ska anpassas efter de specifika målen för den berörda prioriteringen i det ESI-fondprogram som finansierar finansieringsinstrumentet och efter de förväntade resultat som angetts i förhandsbedömningen. De ska mätas och rapporteras åtminstone en gång i kvartalet till stadsutvecklingsfonden och minst anpassas efter kraven i förordning (EU) nr 1303/2013. Utöver de gemensamma indikatorerna för ESI-fondprogrammets insatsområde är övriga indikatorer följande:

    a)  Antalet lån/projekt som finansieras.

    b)  Lånebelopp som finansieras.

    c)  Betalningsförsummelser (antal och belopp).

    d)  Medel som betalats tillbaka och intäkter.

    Utvärdering av den ekonomiska fördel som erhålls genom programbidraget

    Den finansiella fördelen med programmets offentliga bidrag till instrumentet ska överföras till slutmottagarna, och hänsyn ska, vid behov, tas till de gynnsamma finansieringsvillkor som tillhandahålls genom programmets offentliga bidrag till stadsutvecklingsfonden.

    Den finansiella intermediären ska sänka den övergripande effektiva räntesats (och i förekommande fall säkerhetspolicyn) som debiteras slutmottagarna inom ramen för varje godtagbart lån i portföljen, för att spegla de gynnsamma finansieringsvillkoren för programmets bidrag till stadsutvecklingsfonden.

    Denna princip ska inarbetas i finansieringsavtalet mellan den förvaltande myndigheten eller fondandelsfonden och den finansiella intermediären.

    (1)   Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 821/2014 av den 28 juli 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller närmare bestämmelser för överföring och förvaltning av programbidrag, rapportering om finansieringsinstrument, tekniska krav på informations- och kommunikationsåtgärder gällande verksamheter och systemet för registrering och lagring av uppgifter (EUT L 223, 29.7.2014, s. 7).

    (2)   Följande ekonomiska sektorer anses tillsammans utgöra de ”begränsade sektorerna”:
    a)  Olagliga ekonomiska verksamheter: all produktion, handel eller annan verksamhet som är olaglig enligt lag eller föreskrifter i den jurisdiktion där denna produktion, handel eller verksamhet har sitt säte.
    b)  Tobak och destillerade alkoholhaltiga drycker: produktion av och handel med tobak och destillerade, alkoholhaltiga drycker samt liknande produkter.
    c)  Framställning av och handel med vapen och ammunition: finansiering av framställningen av och handeln med vapen och ammunition, oavsett slag. Denna begränsning gäller inte om sådana verksamheter ingår i eller hör ihop med specifik EU-politik.
    d)  Kasinon: kasinon och likvärdiga företag.
    e)  Begränsningar inom it-sektorn: forskning, utveckling eller tekniska applikationer som rör elektroniska dataprogram eller lösningar, som i) särskilt syftar till a) att stödja någon verksamhet som ingår i de begränsade sektorer som anges i leden a–d, b) hasardspel på internet eller onlinekasinon eller c) pornografi, eller som ii) är avsedd att göra det möjligt att på olaglig väg a) ta sig in i elektroniska datanätverk eller b) ladda ner elektroniska data.
    f)  Begränsningar inom sektorn för biovetenskap: vid tillhandahållande av stöd till finansieringen av forskning, utveckling eller tekniska applikationer som gäller i) mänsklig kloning för forskningsändamål eller terapeutiska ändamål eller ii) genetiskt modifierade organismer (GMO).



    ( 1 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 480/2014 av den 3 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden (EUT L 138, 13.5.2014, s. 5).

    Top