Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02013D0114-20130306

    Consolidated text: Kommissionens beslut av den 1 mars 2013 om fastställande av riktlinjer för medlemsstaterna för beräkning av förnybar energi från värmepumpar som använder olika värmepumpteknik i enlighet med artikel 5 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG [delgivet med nr C(2013) 1082] (Text av betydelse för EES) (2013/114/EU)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/114(1)/2013-03-06

    2013D0114 — SV — 06.03.2013 — 000.003


    Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

    ►B

    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 1 mars 2013

    om fastställande av riktlinjer för medlemsstaterna för beräkning av förnybar energi från värmepumpar som använder olika värmepumpteknik i enlighet med artikel 5 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG

    [delgivet med nr C(2013) 1082]

    (Text av betydelse för EES)

    (2013/114/EU)

    (EGT L 062, 6.3.2013, p.27)


    Rättad genom:

    ►C1

    Rättelse, EGT L 008, 11.1.2014, s. 32  (114/2013)




    ▼B

    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 1 mars 2013

    om fastställande av riktlinjer för medlemsstaterna för beräkning av förnybar energi från värmepumpar som använder olika värmepumpteknik i enlighet med artikel 5 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG

    [delgivet med nr C(2013) 1082]

    (Text av betydelse för EES)

    (2013/114/EU)



    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG av den 23 april 2009 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och om ändring och ett senare upphävande av direktiven 2001/77/EG och 2003/30/EG ( 1 ), särskilt artikel 5.4 jämförd med bilaga VII, och

    av följande skäl:

    (1)

    I direktiv 2009/28/EG fastställs ett EU-mål om att 20 % förnybar energi i den slutliga bruttoenergianvändningen ska vara uppnått till 2020 och direktivet innehåller nationella mål för förnybar energi för varje medlemsstat och ett vägledande minimiförlopp.

    (2)

    Det behövs en lämplig energistatistikmetod för att mäta förbrukningen av förnybar energi.

    (3)

    I bilaga VII till direktiv 2009/28/EG fastställs reglerna för redovisning av energi från värmepumpar och det krävs att kommissionen fastställer riktlinjer för medlemsstaterna att uppskatta de nödvändiga parametrarna, med beaktande av skillnader i klimatförhållanden, särskilt mycket kalla klimat.

    (4)

    Metoden för att redovisa förnybar energi från värmepumpar bör bygga på bästa tillgängliga forskning, och vara så tillförlitlig som möjligt, utan att vara alltför komplicerad och dyr att genomföra.

    (5)

    Endast omgivningsluft, dvs. utomhusluft, kan vara energikällan för en luftvärmepump. Om energikällan emellertid är en blandning av spillenergi och energi från omgivningen (t.ex. frånluft från luftcirkulationsenheter) bör metoden för att beräkna den förnybara energi som tillhandahålls spegla detta.

    (6)

    Reversibla värmepumpar i varmare klimat installeras ofta med syftet att kyla inomhusmiljön även om de också kan användas för att ge värme under vintern. Sådana värmepumpar kan också installeras parallellt med ett existerande värmesystem. I sådana situationer speglar den installerade kapaciteten snarare kylningsbehovet än den tillhandahållna värmen. Eftersom den installerade kapaciteten i dessa riktlinjer används som en indikator på värmebehovet innebär det att statistiken för installerad kapacitet kommer att överskatta den mängd värme som tillhandahålls. Detta måste justeras på lämpligt sätt.

    (7)

    Dessa riktlinjer gör det möjligt för medlemsstaterna att ta hänsyn till och beräkna den förnybara energi som tillförs genom värmepumpteknik. De fastställer i synnerhet hur medlemsstaterna ska uppskatta de två parametrarna Qanvändbar och ”årsvärmefaktorn” (SPF), med beaktande av skillnaderna i klimatförhållanden, särskilt i mycket kalla klimat.

    (8)

    Det är lämpligt att medlemsstaterna tillåts att göra sina egna beräkningar och undersökningar för att förbättra tillförlitligheten i sin nationella statistik utöver vad som är genomförbart med den metod som fastställs i detta beslut.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



    Artikel 1

    Riktlinjerna för att uppskatta produktionen av förnybar energi från olika tekniker för värmepumpar såsom krävs i bilaga VII till direktiv 2009/28/EG fastställs i bilagan till detta beslut.

    Artikel 2

    Riktlinjerna får omarbetas och kompletteras av kommissionen senast den 31 december 2016 om statistiska, tekniska eller vetenskapliga framsteg gör det nödvändigt.

    Artikel 3

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.




    BILAGA

    Riktlinjer för medlemsstaterna för beräkning av förnybar energi från värmepumpar som använder olika värmepumpteknik i enlighet med artikel 5 i direktiv 2009/28/EG

    1.   INLEDNING

    I bilaga VII i direktivet om förnybar energi 2009/28/EG (nedan kallat direktivet) fastställs den grundläggande metoden för att beräkna förnybar energi som tillhandahålls av värmepumpar. I bilaga VII fastställs tre parametrar som behövs för beräkningen av den förnybara energi från värmepumpar som ska tas med i beräkningen för målen för förnybar energi.

    a) Kraftsystemets effektivitet (η eller eta).

    b) Den uppskattade mängden användbar energi som avges från värmepumparna (Qanvändbar).

    c) ”Årsvärmefaktorn” (SPF).

    Metoden för att fastställa kraftsystemets effektivitet (η) kom man överens om i arbetsgruppen för statistik om förnybar energi den 23 oktober 2009 ( 2 ). De uppgifter som krävs för beräkningen av kraftsystemets effektivitet omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1099/2008 av den 22 oktober 2008 om energistatistik ( 3 ) om energistatistik. Kraftsystemets effektivitet (η) anges till 0,455 (eller 45,5 %), baserat på de senaste uppgifterna för 2010 ( 4 ), vilket är det värde som ska användas fram till 2020.

    I dessa riktlinjer fastställs därför hur medlemsstaterna bör uppskatta de två återstående parametrarna Qanvändbar och ”årsvärmefaktorn” (SPF), med beaktande av skillnaderna i klimatförhållandena, särskilt i mycket kalla klimat. Med dessa två riktlinjer är det möjligt för medlemsstaterna att beräkna den mängd förnybar energi som tillförs genom värmepumpteknik.

    2.   DEFINITIONER

    I detta beslut gäller följande definitioner:

    Qanvändbar : uppskattad totalmängd användbar värme som avges från värmepumpar, beräknad som produkten av den nominella värmekapaciteten (Prated) och de motsvarande årliga värmepumpstimmarna (HHP), uttryckta i GWh.

    motsvarande årliga värmepumpstimmar (HHP) : det antagna årliga antalet timmar som en värmepump måste tillhandahålla värme vid nominell kapacitet för att leverera den totala användbara värme som levereras av värmepumparna, uttryckta i h.

    nominell kapacitet (Prated) : ångkompressionscykelns eller sorptionscykelns kylnings- eller uppvärmningskapacitet för en enhet vid standardförhållanden.

    SPF : uppskattad genomsnittlig årsvärmefaktor som avser ”nettosäsongsvärmefaktorn i aktivt läge” (SCOPnet) för eldrivna värmepumpar eller ”den säsongsbundna nettoprimärenergifaktorn i aktivt läge” (SPERnet) för termiskt drivna värmepumpar.

    3.   ATT UPPSKATTA SPF OCH QANVÄNDBAR

    3.1    Metodikens principer

    Metodiken följer tre huvudprinciper:

    a) Metodiken måste vara tekniskt sund.

    b) Strategin måste vara pragmatisk och balansera tillförlitlighet med kostnadseffektivitet.

    c) Standardvärdena för fastställande av den förnybara energins bidrag från värmepumpar ska sättas på en försiktig nivå för att minska risken för att den förnybara energins bidrag från värmepumpar överskattas.

    Medlemsstaterna ska uppmuntras till att förbättra de försiktiga standardvärdena genom att anpassa dem till nationella/regionala förhållanden, inklusive att ta fram mer tillförlitliga metoder. Sådana förbättringar bör rapporteras till kommissionen och offentliggöras.

    3.2    Översikt över metodiken

    I enlighet med bilaga VII till direktivet ska mängden förnybar energi som tillhandahålls av teknik för värmepumpar (ERES) beräknas med följande formel:

    image

    image

    där

    Qanvändbar

    =

    den uppskattade totalmängd användbar värme som avges från värmepumpar [GWh],

    HHP

    =

    motsvarande driftstimmar vid full belastning [h],

    Prated

    =

    kapaciteten för de installerade värmepumparna, med beaktande av livstiderna för olika typer av värmepumpar [GW],

    SPF

    =

    den uppskattade genomsnittliga årsvärmefaktorn (SCOPnet eller SPERnet),

    Standardvärden för HHP och försiktiga standardvärden för SPF anges i tabell 1 och tabell 2 i punkt 3.6.

    3.3    Minimiprestanda för värmepumpar som ska anses vara förnybar energi i enlighet med direktivet

    I enlighet med bilaga VII till direktivet ska medlemsstaterna säkerställa att endast värmepumpar med SPF som överstiger 1,15 * 1/η beaktas.

    Med kraftsystemets effektivitet (η) angett till 45,5 % (se punkt 1 och fotnot 3) innebär det att lägsta SPF för elektriskt drivna värmepumpar (SCOPnet) som ska anses vara förnybar energi i enlighet med direktivet är 2,5.

    För värmepumpar som drivs av termisk energi (antingen direkt eller genom förbränning av bränsle) är kraftsystemets effektivitet (η) lika med 1. För sådana värmepumpar är lägsta SPF (SPERnet) 1,15 för att de ska kunna anses vara förnybar energi i enlighet med direktivet.

    Medlemsstaterna bör, särskilt för luftvärmepumpar, beakta hur stor andel av värmepumparnas redan installerade kapacitet som har en SPF som ligger över minimiprestanda. I den bedömningen får medlemsstaterna lita på både testuppgifter och mätningar, även om bedömningen vid brist på uppgifter i många fall kan begränsas till medlemsstaternas expertbedömning. Sådana expertbedömningar bör vara försiktiga, vilket innebär att man i uppskattningarna hellre under- än överskattar värmepumparnas bidrag ( 5 ). När det gäller varmvattenberedare som använder luft som källa är det normalt sett bara i undantagsfall som sådana värmepumpar har en SPF som ligger över minimitröskelvärdet.

    3.4    Systemgränser för mätning av energi från värmepumpar

    Systemgränserna för mätning inkluderar kylmedelcykeln, kylmedelpumpen och för adsorption/absorption, även sorptionscykeln och lösningsmedelpumpen. Fastställandet av SPF bör göras i enlighet med säsongsvärmefaktorn (SCOPnet) i enlighet med EN 14825:2012 eller den säsongsbundna primärenergifaktorn (SPERnet) i enlighet med EN 12309. Det innebär att den elektriska energin eller bränsleförbrukningen för driften av värmepumpen och cirkulationen av kylmedlet bör beaktas. Den motsvarande systemgränsen visas i figur 1 nedan som SPFH2 (rödmarkerad).

    Figur 1

    Systemgränser för mätning av SPF och Qanvändbar

    image

    Källa: SEPEMO build.

    Följande förkortningar används i figur 1:

    ES_fan/pump

    Energi som används för att driva en fläkt och/eller pump som cirkulerar kylmedlet

    EHW_hp

    Energi som används för att driva själva värmepumpen

    Ebt_pump

    Energi som används för att driva pumpen som cirkulerar det medel som absorberar energin från omgivningen (inte relevant för alla värmepumpar)

    EHW_bu

    Energi som används för att driva tillsatsvärmaren (inte relevant för alla värmepumpar)

    EB_fan/pump

    Energi som används för att driva fläkten och/eller pumpen som cirkulerar det medel som ger den slutliga användbara värmen

    QH_hp

    Värme som avges från värmekällan via värmepumpen

    QW_hp

    Värme som avges från den mekaniska energin som används för att driva värmepumpen

    QHW_hp

    Värme som avges från tillsatsvärmaren (inte relevant för alla värmepumpar)

    ERES

    Förnybar aerotermisk, geotermisk eller hydrotermisk energi (värmekällan) som fångas av värmepumpen

    ERES

    image

    Qanvändbar

    image

    Av ovanstående systemgränser framgår att beräkningen av förnybar energi som levereras av värmepumpen endast beror på värmepumpen och inte på det uppvärmningssystem som värmepumpen är en del av. Ineffektiv användning av värmepumpenergi är därför en fråga om energieffektivitet och bör inte påverka beräkningarna av den förnybara energi som tillhandahålls av värmepumpar.

    3.5    Klimatförhållanden

    Definitionen av genomsnittliga, kallare och varmare klimatförhållanden följer den metod som föreslås i utkastet till kommissionens delegerade förordning om energimärkning av pannor ( 6 ), där ”genomsnittliga klimatförhållanden”, ”kallare klimatförhållanden” och ”varmare klimatförhållanden” innebär de temperaturförhållanden som är kännetecknande för städerna Strasbourg, Helsingfors respektive Aten. De föreslagna klimatförhållandeområdena anges i figur 2 nedan.

    Figur 2

    Klimatförhållandeområden

    image

    Om det finns flera klimatförhållanden i samma medlemsstat, bör medlemsstaterna uppskatta värmepumparnas installerade kapacitet i respektive klimatförhållandeområde.

    3.6    Standardvärden för SPF och Qanvändbar för värmepumpar

    Standardvärdena för HHP och SPF (SCOPnet) för elektriskt drivna värmepumpar är de som anges i tabellen nedan:



    Tabell 1

    Standardvärden för HHP och SPF (SCOPnet) för elektriskt drivna värmepumpar

     

    Klimatförhållanden

    Varmare klimat

    Genomsnittligt klimat

    Kallare klimat

    Värmepumpens energikälla:

    Energikälla och distributionsmedel

    HHP

    SPF

    (SCOPnet)

    HHP

    SPF

    (SCOPnet)

    HHP

    SPF

    (SCOPnet)

    Aerotermisk energi

    Luft/luft

    1 200

    2,7

    1 770

    2,6

    1 970

    2,5

    Luft/vatten

    1 170

    2,7

    1 640

    2,6

    1 710

    2,5

    Luft/luft (reversibel)

    ►C1  120 ◄

    2,7

    710

    2,6

    1 970

    2,5

    Luft/vatten (reversibel)

    ►C1  120 ◄

    2,7

    660

    2,6

    1 710

    2,5

    Frånluft/luft

    760

    2,7

    660

    2,6

    600

    2,5

    Frånluft/vatten

    760

    2,7

    660

    2,6

    600

    2,5

    Geotermisk energi

    Mark/luft

    1 340

    3,2

    2 070

    3,2

    2 470

    3,2

    Mark/vatten

    1 340

    3,5

    2 070

    3,5

    2 470

    3,5

    Hydrotermisk värme

    Vatten/luft

    1 340

    3,2

    2 070

    3,2

    2 470

    3,2

    Vatten/vatten

    1 340

    3,5

    2 070

    3,5

    2 470

    3,5

    Standardvärdena för HHP och SPF (SPERnet) för värmepumpar som drivs av termisk energi är de som anges i tabellen nedan:



    Tabell 2

    Standardvärden för HHP och SPF (SPERnet) för värmepumpar som drivs av termisk energi

     

    Klimatförhållanden

    Varmare klimat

    Genomsnittligt klimat

    Kallare klimat

    Värmepumpens energikälla:

    Energikälla och distributionsmedel

    HHP

    SPF

    (SPERnet)

    HHP

    SPF

    (SPERnet)

    HHP

    SPF

    (SPERnet)

    Aerotermisk energi

    Luft/luft

    1 200

    1,2

    1 770

    1,2

    1 970

    1,15

    Luft/vatten

    1 170

    1,2

    1 640

    1,2

    1 710

    1,15

    Luft/luft (reversibel)

    ►C1  120 ◄

    1,2

    710

    1,2

    1 970

    1,15

    Luft/vatten (reversibel)

    ►C1  120 ◄

    1,2

    660

    1,2

    1 710

    1,15

    Frånluft/luft

    760

    1,2

    660

    1,2

    600

    1,15

    Frånluft/vatten

    760

    1,2

    660

    1,2

    600

    1,15

    Geotermisk energi

    Mark/luft

    1 340

    1,4

    2 070

    1,4

    2 470

    1,4

    Mark/vatten

    1 340

    1,6

    2 070

    1,6

    2 470

    1,6

    Hydrotermisk värme

    Vatten/luft

    1 340

    1,4

    2 070

    1,4

    2 470

    1,4

    Vatten/vatten

    1 340

    1,6

    2 070

    1,6

    2 470

    1,6

    De standardvärden som anges i tabell 1 och 2 ovan är typiska för det segment av värmepumpar som har en SPF som ligger över minimitröskelvärdet, vilket innebär att värmepumpar med SPF över 2,5 inte har beaktats när de typiska värdena har fastställts ( 7 ).

    3.7    Synpunkter som rör värmepumpar som inte drivs av el

    De värmepumpar som inte använder el använder antingen flytande eller gasformigt bränsle för att driva kompressorn eller använder en adsorptions-/absorptionsprocess (som drivs genom förbränning av flytande eller gasformigt bränsle eller som använder geotermisk energi/termisk solenergi eller spillvärme) och de levererar förnybar energi så länge som ”den säsongsbundna nettoprimärenergifaktorn i aktivt läge” (SPERnet) är minst 115 % ( 8 ).

    3.8    Synpunkter som rör värmepumpar som använder frånluft som energikälla

    Värmepumpar som använder frånluft som energikälla använder energi från omgivningen och sådana värmepumpar levererar således förnybar energi. Men sådana värmepumpar återvinner samtidigt energin i frånluften vilket inte är aerotermisk energi i enlighet med direktivet ( 9 ). Det är därför endast den aerotermiska energin som räknas som förnybar energi. Detta justeras genom korrigering av HHP-värdena för sådana värmepumpar, såsom anges i punkt 3.6.

    3.9    Synpunkter som rör luftvärmepumpar

    De HHP-värden som visas i tabell 1 och 2 ovan är baserade på HHE-värden som inkluderar inte bara de timmar som värmepumpen används utan också de timmar som tillsatsvärmaren används. Eftersom tillsatsvärmaren är utanför de systemgränser som beskrivs i punkt 3.4 bör HHE-värdena för alla luftvärmepumpar lämpligtvis justeras så att de endast visar den användbara värme som själva värmepumpen levererar. De justerade HHP-siffrorna visas i tabell 1 och 2 ovan.

    När det gäller luftvärmepumpar med kapacitet som rapporterats för konstruktionsvillkoren (och inte för standardiserade testningsvillkor) bör HHE-värdena användas ( 10 ).

    Endast omgivningsluft, dvs. utomhusluft, kan vara energikälla för en värmepump som har luft som energikälla.

    3.10    Synpunkter som rör reversibla värmepumpar

    För det första är reversibla värmepumpar i varmare, och i viss omfattning genomsnittliga, klimat ofta installerade med syftet att kyla inomhusmiljön även om de också används för att ge värme under vintern. Eftersom behovet av kylning under sommaren är högre än behovet av uppvärmning på vintern speglar den nominella kapaciteten behovet av kylning i stället för behovet av uppvärmning. Eftersom den installerade kapaciteten används som en indikator på värmebehovet innebär det att statistiken för installerad kapacitet inte kommer att spegla den kapacitet som har installerats för uppvärmningsändamål. Reversibla värmepumpar installeras dessutom ofta parallellt med existerande värmesystem vilket innebär att dessa värmepumpar inte alltid används för uppvärmningsändamål.

    I båda fall krävs lämplig justering. En försiktig minskning ( 11 ) till 10 % för varmt klimat och 40 % för genomsnittligt klimat antas i tabell 1 och 2 ovan. Den verkliga minskningen är emellertid kraftigt beroende av nationell praxis för att tillhandahålla värmesystem och de nationella siffrorna ska därför användas om det är möjligt. Användningen av alternativa siffror bör meddelas kommissionen, tillsammans med en rapport som beskriver den metod och de uppgifter som används. Kommissionen kommer, om så är nödvändigt, att översätta dokumenten och offentliggöra dem på sin öppenhetsplattform.

    3.11    Bidraget av förnybar energi från värmepumphybridsystem

    För värmepumphybridsystem, där värmepumpen arbetar tillsammans med annan förnybar energiteknik (t.ex. termiska solfångare som används som förvärmare), riskerar beräkningen av den förnybara energin att bli felaktig. Medlemsstaterna ska därför säkerställa att beräkningen av den förnybara energin från värmepumphybridsystem är korrekt och särskilt se till att ingen förnybar energi räknas mer än en gång.

    3.12    Vägledning om utvecklingen av mer tillförlitliga metoder

    Medlemsstaterna förväntas göra sina egna uppskattningar både för SPF och HHP och de uppmuntras också att göra det. Om förbättrade uppskattningar kan göras bör sådana nationella/regionala strategier baseras på korrekta antagningar, representativa prov av tillräcklig storlek som resulterar i en avsevärt förbättrad uppskattning av förnybar energi från värmepumpar jämfört med den uppskattning som erhållits genom användningen av den metod som fastställs i detta beslut. Sådana förbättrade metoder kan vara baserade på detaljerade beräkningar som grundar sig på tekniska uppgifter som bland andra faktorer tar hänsyn till installationsåret, installationens kvalitet, kompressortyp, driftsläge, värmedistributionssystem, bivalenspunkt och det regionala klimatet.

    Om mätningar endast är tillgängliga vid andra systemgränser än de systemgränser som fastställs i punkt 3.4 bör lämpliga justeringar göras.

    Endast de värmepumpar med energieffektivitet över den lägsta tröskel såsom fastställs i bilaga VII till direktivet ska ingå vid beräkningen av förnybar energi för detta direktivs syften.

    Medlemsstaterna uppmanas, när alternativa metoder och/eller värden används, att skicka dem till kommissionen tillsammans med en rapport som beskriver den metod och de uppgifter som används. Kommissionen kommer, om så är nödvändigt, att översätta dokumenten och offentliggöra dem på sin öppenhetsplattform.

    4.   BERÄKNINGSEXEMPEL

    I tabellen nedan visas ett exempel på en hypotetisk medlemsstat som ligger i ett område med genomsnittliga klimatförhållanden och som har tre olika värmepumptekniker installerade.



     
     
     
     

    Luft till luft

    (reversibel)

    Vatten till vatten

    Frånluft till vatten

    Beräkning

    Beskrivning

    Variabel

    Enhet

     
     
     
     

    Kapacitet för installerade värmepumpar

    Prated

    GW

    255

    74

    215

     

    av vilka SPF ligger över det lägsta tröskelvärdet

    Prated

    GW

    150

    70

    120

     

    Motsvarande driftstimmar vid full belastning

    HHP

    h

    852 (1)

    ►C1  2 070 ◄

    660

    image

    Uppskattad totalmängd användbar värme som avges från värmepumpar

    Qanvändbar

    GWh

    127 800

    144 900

    79 200

     

    Uppskattad genomsnittlig årsvärmefaktor

    SPF

     

    2,6

    3,5

    2,6

    image

    Mängd förnybar energi som tillhandahålls per värmepumpteknik

    ERES

    GWh

    78 646

    103 500

    48 738

     

    Total mängd förnybar energi som tillhandahålls av värmepumpar

    ERES

    GWh

     

    230 885

     

    (1)   Medlemsstaten i detta hypotetiska exempel genomförde en undersökning av installerade reversibla luftvärmepumpar och kom fram till att motsvarande 48 % av den installerade värmepumpkapaciteten användes till fullo för uppvärmning i stället för de 40 % som antogs i dessa riktlinjer. HHP-värdet är därför uppjusterat från 710 timmar, vilket förutsätter 40 % och anges i tabell 1 till 852 timmar, vilket är representativt för de uppskattade 48 %.



    ( 1 ) EUT L 140, 5.6.2009, s. 16.

    ( 2 ) Se punkt 4.5 i protokollet från den 23 oktober 2009, tillgängligt här: https://circabc.europa.eu/w/browse/be80a323-0f89-4ab7-b8f7-888e3ff351ed

    ( 3 ) EUT L 304, 14.11.2008, s. 1.

    ( 4 ) Värdet för η under 2010 är 45,5 % (vilket har beräknats från 44,0 % 2007, 44,7 % 2008 och 45,1 % 2009), vilket har lett till ett lägsta SPF på 2,5 2010. Detta är en försiktig uppskattning eftersom kraftsystemets effektivitet förväntas öka fram till 2020. Eftersom grunden för att beräkna kraftsystemets effektivitet (η) ändras på grund av uppdateringar av den bakomliggande statistiken är det emellertid mer förutsägbart att ange η till en fast nivå för att undvika förvirring vad gäller kraven på lägsta SPF (att skapa rättslig säkerhet) och även för att underlätta medlemsstaternas utveckling av metoder (se punkt 3.10). Om det är nödvändigt kan η omarbetas i enlighet med artikel 2 (omarbetning av riktlinjerna om så är nödvändigt senast den 31 december 2016).

    ( 5 ) Det krävs särskild uppmärksamhet vad gäller reversibla luftvärmepumpar, eftersom det finns ett antal potentiella källor för överskattning, bland annat a) alla reversibla värmepumpar används inte för uppvärmning, eller används endast i begränsad omfattning för uppvärmning, och b) äldre (och nya mindre effektiva) enheter kan ha en effektivitet (SPF) som ligger under det minsta tröskelvärde som krävs på 2,5.

    ( 6 ) Detta utkast har ännu inte antagits av kommissionen (januari 2013). Utkastet finns i WTO:s databas: http://members.wto.org/crnattachments/2012/tbt/EEC/12_2119_00_e.pdf

    ( 7 ) Detta innebär att medlemsstaterna kan beakta de värden som anges i tabell 1 och 2 som genomsnittsvärden för de elektriskt drivna värmepumpar som har SPF som ligger över minimivärdet 2,5.

    ( 8 ) Se punkt 3.3.

    ( 9 ) Se artikel 5.4 och definitionen av ”aerotermisk energi” i artikel 2 b i direktivet.

    ( 10 ) Dessa värden är 1 336, 2 066 och 3 465 för varma, genomsnittliga respektive kalla klimat.

    ( 11 ) Enligt en italiensk studie (som det hänvisas till på sida 48 i Outlook 2011 – European Heat Pump Statistics) var värmepumpar den enda installerade värmegeneratorn i mindre än 10 % av fallen. Eftersom reversibla luft-/luftvärmepumpar är den mest installerade värmepumptekniken (60 % av alla installerade enheter – huvudsakligen installerade i Italien, Spanien och Frankrike samt i Sverige och Finland) är det viktigt att justera siffrorna på lämpligt sätt. I konsekvensbedömningen av kommissionens förordning (EU) nr 206/2012 av den 6 mars 2012 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG med avseende på krav på ekodesign för luftkonditioneringsapparater och komfortfläktar (EUT L 72, 10.3.2012, s. 7) antas att det i hela EU är 33 % av de reversibla värmepumparna som inte används för uppvärmning. Dessutom kan man anta att en stor del av de 67 % av de reversibla värmepumparna endast delvis används för uppvärmning eftersom värmepumpen är installerad parallellt med ett annat värmesystem. De föreslagna värdena är därför lämpliga för att minska risken av överskattning.

    Top