EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02009D0607-20130619

Consolidated text: Kommissionens beslut av den 9 juli 2009 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke för hårda beläggningar [delgivet med nr K(2009) 5613] (Text av betydelse för EES) (2009/607/EG)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/607/2013-06-19

2009D0607 — SV — 19.06.2013 — 001.001


Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

►B

KOMMISSIONENS BESLUT

av den 9 juli 2009

om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke för hårda beläggningar

[delgivet med nr K(2009) 5613]

(Text av betydelse för EES)

(2009/607/EG)

(EGT L 208, 12.8.2009, p.21)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  No

page

date

►M1

KOMMISSIONENS BESLUT av den 17 juni 2013

  L 167

57

19.6.2013




▼B

KOMMISSIONENS BESLUT

av den 9 juli 2009

om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke för hårda beläggningar

[delgivet med nr K(2009) 5613]

(Text av betydelse för EES)

(2009/607/EG)



EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1980/2000 av den 17 juli 2000 om ett reviderat gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke ( 1 ), särskilt artikel 6.1 andra stycket,

efter samråd med Europeiska unionens miljömärkningsnämnd, och

av följande skäl:

(1)

Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 får gemenskapens miljömärke tilldelas en produkt vars egenskaper gör att den på ett väsentligt sätt kan bidra till förbättringar i fråga om vissa centrala miljöaspekter.

(2)

I förordning (EG) nr 1980/2000 föreskrivs att särskilda miljömärkningskriterier ska fastställas för varje produktgrupp, utgående från de utkast till kriterier som utarbetats av Europeiska unionens miljömärkningsnämnd.

(3)

Det föreskrivs vidare att en översyn av miljömärkeskriterierna samt de därtill hörande bedömnings- och kontrollkraven ska ske i god tid innan giltighetstiden för de kriterier som fastställts för produktgruppen i fråga löper ut.

(4)

I enlighet med förordning (EG) nr 1980/2000 har man i god tid gjort en översyn av de ekologiska kriterierna, liksom av de därtill hörande bedömnings- och kontrollkraven, som fastställts genom kommissionens beslut 2002/272/EG av den 25 mars 2002 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till hårda golvbeläggningar ( 2 ). Dessa ekologiska kriterier och de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven är giltiga till och med den 31 mars 2010.

(5)

Mot bakgrund av översynen är det lämpligt att ändra rubriken och definitionen av produktgruppen och fastställa nya ekologiska kriterier för att ta hänsyn till den vetenskapliga och marknadsrelaterade utvecklingen.

(6)

De ekologiska kriterierna och de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven bör gälla i fyra år från dagen för antagandet av detta beslut.

(7)

Beslut 2002/272/EG bör därför ersättas.

(8)

En övergångsperiod bör medges för tillverkare vars produkter har tilldelats miljömärket för hårda beläggningar på grundval av kriterierna i beslut 2002/272/EG så att de har tillräckligt med tid för att anpassa sina produkter till att uppfylla de reviderade kriterierna och kraven. Vidare bör tillverkare ha rätt att lämna in ansökningar som grundar sig på kriterierna i beslut 2002/272/EG eller på kriterierna i detta beslut, till dess att giltighetstiden för beslutet löper ut.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 17 i förordning (EG) nr 1980/2000.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



Artikel 1

Produktgruppen ”hårda beläggningar” ska omfatta – för inomhus- och utomhusbruk utan relevant strukturell funktion – natursten, sten av krossmaterial, betongplattor, cementmosaik, keramiska plattor och cottoplattor. För hårda beläggningar kan kriterierna tillämpas både på golv- och väggbeläggningar om tillverkningsprocessen är identisk och samma material och tillverkningsmetoder används.

Artikel 2

För att produkter som omfattas av produktgruppen ”hårda beläggningar” ska kunna tilldelas gemenskapens miljömärke enligt förordning (EG) nr 1980/2000 ska en hård beläggning uppfylla de kriterier som anges i bilagan till detta beslut.

▼M1

Artikel 3

De ekologiska kriterierna för produktgruppen ”hårda golvbeläggningar”, liksom de bedömnings- och kontrollkrav som är knutna till kriterierna, ska vara giltiga till och med den 30 november 2017.

▼B

Artikel 4

För administrativa ändamål ska produktgruppen ”hårda beläggningar” tilldelas kodnummer ”021”.

Artikel 5

Beslut 2002/272/EG ska upphöra att gälla.

Artikel 6

1.  Ansökningar om miljömärke för produkter som omfattas av produktgruppen ”hårda beläggningar” och som har lämnats in före dagen för antagandet av detta beslut ska bedömas enligt de villkor som anges i beslut 2002/272/EG.

2.  Ansökningar om miljömärke för produkter som omfattas av produktgruppen ”hårda beläggningar” och som lämnas in från dagen för antagandet av detta beslut men senast den 31 mars 2010 får basera sig antingen på de kriterier som anges i beslut 2002/272/EG eller på de kriterier som anges i detta beslut.

Dessa ansökningar ska bedömas enligt de kriterier som de baseras på.

3.  Om ett miljömärke tilldelas på grundval av en ansökan som bedömts enligt de kriterier som anges i beslut 2002/272/EG får detta miljömärke användas i tolv månader från dagen för antagandet av detta beslut.

Artikel 7

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.




BILAGA

ALLMÄNT

Kriteriernas syfte

Syftet med dessa kriterier är framför allt följande:

 Att minska påverkan på livsmiljöer och därmed sammanhängande resurser.

 Att minska energiförbrukningen.

 Att minska utsläppen av giftiga eller på annat sätt förorenande ämnen i miljön.

 Att minska användningen av farliga ämnen i material och i slutprodukter.

 Att främja säkerhet och frånvaro av hälsorisker i boendemiljön.

 Att informera konsumenten om hur produkten kan användas på bästa sätt med tanke på miljön.

Kriterierna har fastställts till nivåer som främjar märkning av hårda beläggningar med låg miljöpåverkan i samband med produktionen.

Bedömnings- och kontrollkrav

De särskilda bedömnings- och kontrollkraven anges för varje kriterium.

Denna grupp kan delas in i naturprodukter och bearbetade produkter.

”Naturprodukterna” omfattar natursten som, enligt definitionen i CEN TC 246, består av stycken av naturligt förekommande bergarter, däribland marmor, granit och annan natursten.

Med ”annan natursten” avses natursten som har andra tekniska egenskaper än marmor och granit enligt definitionen i CEN/TC 246/N.237 EN 12670 ”Natursten – Terminologi”. Det är i allmänhet svårt att få en blankpolerad yta på följande stenarter och de tas inte alltid ut som block: sandsten, kvartsit, tuff och olika typer av skiffer.

Gruppen ”bearbetade produkter” kan delas in i härdade och brända produkter. Med ”härdade produkter” avses sten av krossmaterial, betongplattor och cementmosaik. Med ”brända produkter” avses keramiska plattor och cottoplattor.

”Sten av krossmaterial” avser industriprodukter som tillverkats av olika krossmaterial, främst grus bestående av krossad natursten, med ett bindemedel som definieras i JWG 229/246 EN 14618. Gruset består normalt av granulat från brytning av marmor och granit och bindemedlet är tillverkat av artificiella komponenter såsom omättad polyesterharts eller hydraulisk cement. I denna grupp ingår även artificiella stenar och krossmarmor.

”Betongplattor” för markbeläggning utomhus framställs genom att blanda sand, grus, cement, oorganiska pigment och tillsatser med hjälp av vibrering och komprimering i enlighet med definitionen i CEN/TC 178. I denna grupp ingår även betongsten och betongplattor.

”Cementmosaik” är pressade element av enhetlig form och tjocklek som uppfyller specifika geometriska krav enligt CEN/TC 229. Cementmosaik kan tillverkas som enskikts- eller tvåskiktsplattor. Enskiktsplattorna består endast av granulat eller flis av lämpligt krossmaterial som gjuts in i grå och vit cement och vatten. Tvåskiktsplattorna består av ett övre skikt eller slitskikt (med samma sammansättning som enskiktsplattorna) och ett undre skikt eller basskikt av betong vars yta vid normal användning inte exponeras och som delvis kan tas bort.

”Keramiska plattor” är tunna skivor av lera och/eller andra oorganiska råmaterial såsom fältspat och kvarts i enlighet med definitionen i CEN/TC 67. De framställs vanligen genom sprutning eller pressning vid rumstemperatur, och därefter torkning och bränning vid tillräckligt höga temperaturer för att de önskvärda egenskaperna ska utvecklas. Plattorna kan vara glaserade eller oglaserade, är inte brännbara och påverkas vanligen inte av ljus.

”Cottoplattor” är enheter som uppfyller vissa krav på form och storlek, används som ytskikt i golvbeläggningar och tillverkas främst från lera och andra material, med eller utan sådana tillsatser som definieras av CEN 178.

I tillämpliga fall får andra analysmetoder än de som anges för varje kriterium användas om de godkänts som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

Om det är möjligt bör testen utföras av laboratorier som är ackrediterade eller som uppfyller kraven i standarden EN ISO 17025.

I förekommande fall får behöriga organ begära in kompletterande dokumentation och de får även genomföra oberoende kontroller.

Vid bedömningar av ansökningar och vid kontroll av huruvida kriterierna uppfyllts rekommenderas de behöriga organen att ta hänsyn till om ett erkänt miljöledningssystem såsom Emas eller EN ISO 14001 används (notera: sådana system måste dock inte användas).

HÅRDA BELÄGGNINGAR

KRITERIER

1.    Utvinning av råmaterial

1.1    Hur utvinningen bedrivs (endast naturprodukter)

Allmänna krav

Driften vid utvinning av råmaterial för natursten ska poängsättas enligt en matris med 6 parametrar. Den totala poängen ska baseras på summan av de poäng som tilldelas varje parameter, multiplicerat med en korrigerande viktningsfaktor (W). Stenbrott måste komma upp i minst 19 poäng efter viktning för att vara berättigade till miljömärket. Därutöver måste poängen för varje parameter vara högre eller lägre än den tröskel som har specificerats, i tillämpliga fall.

Se nedanstående matris.

Utöver poängtabellen ska alla följande obligatoriska villkor uppfyllas:

 Djupt liggande vattenförekomster får inte påverkas.

 Ytvattenförekomster med offentliga vattenuttag eller källor, eller förekomster som ingår i en förteckning över skyddade områden som upprättats i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG ( 3 ) eller om vattendragets genomsnittliga flöde är > 5 m3/s får inte påverkas.

 Det ska finnas ett slutet system för återanvändning av avloppsvatten för att undvika att sågavfall förorenar miljön och för att se till att vattnet återanvänds. Vatten ska lagras i närheten av stenbrottet och det ska transporteras i slutna ledningar till den anläggning där det används. När vattnet har renats ska det återanvändas.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla en beräkning av den totala poängen (viktad på lämpligt sätt) och motsvarande uppgifter för var och en av de 6 parametrarna (som bl.a. visar att varje poäng ligger över minimipoängen, om en sådan anges), enligt nedanstående matris och motsvarande anvisningar i tekniskt tillägg – A1. Sökanden ska också tillhandahålla relevant dokumentation och/eller på lämpligt sätt intyga att ovanstående krav uppfylls.



Matris för poängsättning av driften vid utvinning av råmaterial för natursten

Parameter

Anmärkning

Poäng

5

(utmärkt)

3

(bra)

1

(tillfredsställande)

Tröskel

Viktningsfaktor

I.1  Vattnets återanvändningsgrad

image

Se tekniskt tillägg – A3

> 80

80 — 70

69 — 65

< 65

W3

I.2  Stenbrottets effektkvot

m2 påverkat område (stenbrottsfront + upplag som används)/m2 område med tillstånd

[%]

< 15

15 — 30

31 — 50

> 50

W1, W2

I.3  Naturresurssvinn

m3 användbart material/m3 utvunnet material

[%]

> 50

50 — 35

34 — 25

< 25

I.4  Luftkvalitet

Årligt gränsvärde mätt längs brytningsområdets gräns.

PM 10 svävande partiklar [μg/Nm3]

Testmetod EN 12341

< 20

20 — 100

101 — 150

> 150

W2

I.5  Vattenkvalitet

Uppslammade partiklar [mg/l]

Testmetod ISO 5667-17

< 15

15 — 30

31 — 40

> 40

W1, W2, W3

I.6  Buller

Mätt vid brytningsområdets gräns (dB(A))

Testmetod ISO 1996-1

< 30

30 — 55

56 — 60

> 60

W2

Förteckning över viktningsfaktorer (används endast där detta anges):

W1. Markskydd (viktningsfaktor: 0,3–0,8, se tabell) – För parametrarna stenbrottets effektkvot (I.2) och vattenkvalitet (I.5) används tre olika viktningsfaktorer som bestäms av möjligheterna att utnyttja marken (se tekniskt tillägg – A1 för ytterligare uppgifter):



Markskydd

Klass I–II

Klass II–IV–V

Klass VI–VII–VIII

Viktningsfaktor

0,3

0,5

0,8

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla tillräcklig dokumentation, bl.a. en karta, avseende klassificeringen av möjligheterna att utnyttja marken i brytningsområdet.

W2. Befolkningstäthet i de samhällen som ligger inom en radie av 5 km från brytningsområdet: (viktningsfaktor: 0,5–0,9, se tabell) – För parametrarna stenbrottets effektkvot (I.2), luftkvalitet (I.4), vattenkvalitet (I.5) och buller (I.6) används tre olika viktningsfaktorer som bestäms av befolkningstätheten:



Befolkningstäthet

> 100 inv./km2

20–100 inv./km2

20 inv./km2

Viktningsfaktor

0,5 (0,6)

0,7 (0,84)

0,9

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla en karta och relevant dokumentation om befolkningstätheten i samhällen som ligger inom en radie av 5 km från gränsen till brytningsområdet (det område som beviljats tillstånd). När det gäller befintliga stenbrott och växande samhällen i det berörda området ska den viktningsfaktor som anges inom parentes användas. Detta gäller inte större utvidgningar av områden i sådana stenbrott (> 75 %) som redan beviljats tillstånd.

W3. (viktningsfaktor: 0,5) – Om verksamheten vid stenbrottet påverkar ytvattenförekomster (med genomsnittligt vattenflöde < 5 m3/s) ska viktningsfaktorn 0,5 användas både för parametern vattnets återanvändningsgrad (I.1) och parametern vattenkvalitet (I.5).

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation som visar om verksamheten vid stenbrottet påverkar ytvattenförekomster eller inte.

1.2    Hur utvinningen bedrivs (gäller samtliga produkter av typen hårda beläggningar)

Det råmaterial som används vid produktion av bearbetat material för hårda beläggningar ska uppfylla nedanstående krav för respektive utvinningsverksamhet:



Parameter

Krav

Projekt för utvinning och återställande av miljön

Sökanden ska tillhandahålla en teknisk rapport som omfattar följande dokument:

Tillståndet för utvinning.

En plan för återställande av miljön och/eller en miljökonsekvensbedömningsrapport.

En karta som anger var stenbrottet är placerat.

En försäkran om överensstämmelse med rådets direktiv 92/43/EEG (1) (livsmiljöer) och rådets direktiv 79/409/EEG (2) (fåglar) (3). När det gäller områden utanför gemenskapen krävs en liknande teknisk rapport för att visa att kraven i FN:s konvention om biologisk mångfald (1992) uppfylls och att det i förekommande fall finns kunskap om den nationella strategin och åtgärdsplanerna för biologisk mångfald.

(1)   EGT L 206, 22.7.1992, s. 7.

(2)   EGT L 103, 25.4.1979, s. 1.

(3)   Mer information finns på http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla därtill hörande uppgifter och dokument, bl.a. en karta över området. Om utvinningen inte bedrivs direkt av tillverkarna ska dokumentationen alltid begäras från utvinningsföretaget.

2.    Val av råmaterial (gäller samtliga produkter av typen hårda beläggningar)

Dessa krav gäller både råmaterial och sekundärt eller återvunnet material som används i produktionsprocesserna och halvfabrikat ( 4 ) (blandningar) som köps externt (dvs. även leverantörer måste uppfylla dessa kriterier).

2.1    Frånvaro av riskfraser för råmaterial

Inga ämnen eller beredningar som, vid tidpunkten för ansökan, tilldelats eller kan komma att tilldelas någon (eller en kombination) av riskfraserna

 R45 (kan ge cancer)

 R46 (kan ge ärftliga genetiska skador)

 R49 (kan ge cancer vid inandning)

 R50 (mycket giftigt för vattenlevande organismer)

 R51 (giftigt för vattenlevande organismer)

 R52 (skadligt för vattenlevande organismer)

 R53 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön)

 R54 (giftigt för växter)

 R55 (giftigt för djur)

 R56 (giftigt för marklevande organismer)

 R57 (giftigt för bin)

 R58 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön)

 R59 (farligt för ozonskiktet)

 R60 (kan ge nedsatt fortplantningsförmåga)

 R61 (kan ge fosterskador)

 R62 (möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga)

 R63 (möjlig risk för fosterskador)

 R68 (möjlig risk för bestående hälsoskador)

enligt rådets direktiv 67/548/EEG ( 5 ) (direktivet om farliga ämnen) och med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/45/EG ( 6 ) (direktivet om farliga preparat), får tillsättas till råmaterialen.

Alternativt kan klassificering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 ( 7 ) övervägas. I detta fall får inga ämnen eller beredningar tillsättas till råmaterialen som, vid tidpunkten för ansökan, har tilldelats eller kan komma att tilldelas någon av följande faroangivelser (eller kombinationer av dessa): H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, EUH059, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Med hänsyn till de miljömässiga fördelarna med att återanvända material gäller inte dessa kriterier den mängd material från det slutna återanvändningssystemet ( 8 ) som används i processen och som definieras i tillägg A2.

Bedömning och kontroll: När det gäller kemisk och mineralogisk analys ska sökanden redogöra för materialets sammansättning och intyga att ovannämnda kriterier uppfylls.

2.2    Begränsning av förekomsten av vissa ämnen i tillsatserna (gäller endast glaserade plattor)

Mängden bly, kadmium och antimon (eller deras föreningar) som används i glasyren får inte överskrida följande gränser:



(viktprocent av glasyren (1))

Parameter

Gränsvärde

Bly

0,5

Kadmium

0,1

Antimon

0,25

(1)    Med glasyr avses alla ämnen som appliceras på plattornas yta mellan formningen av plattorna och bränningsfasen.

Bedömning och kontroll: När det gäller kemisk och mineralogisk analys ska sökanden redogöra för materialets sammansättning och intyga att ovannämnda gränsvärden uppfylls.

2.3    Begränsning av förekomsten av asbest och polyesterharts i materialet

Asbest får inte förekomma i det råmaterial som används för att tillverka naturprodukter och bearbetade produkter, i enlighet med rådets direktiv 76/769/EEG ( 9 ).

Användningen av polyesterharts i tillverkningen ska begränsas till 10 % av den totala vikten på råmaterialet.

Bedömning och kontroll: När det gäller kemisk och mineralogisk analys ska sökanden redogöra för materialets sammansättning och intyga att ovannämnda krav uppfylls.

3.    Slutbehandling (gäller endast naturprodukter)

Slutbehandlingen av naturprodukter ska uppfylla följande krav:



Parameter

Gränsvärde (som ska iakttas)

Testmetod

Utsläpp av partiklar till luften

PM10 < 150 μg/Nm3

EN 12341

Utsläpp av styren till luften

< 210 mg/Nm3

 

Vattnets återanvändningsgrad

image

Tekniskt tillägg – A3

Utsläpp av uppslammade partiklar till vatten

< 40 mg/l

ISO 5667-17

Utsläpp av Cd till vatten

< 0,015 mg/l

ISO 8288

Utsläpp av Cr(VI) till vatten

< 0,15 mg/l

ISO 11083

Utsläpp av Fe till vatten

< 1,5 mg/l

ISO 6332

Utsläpp av Pb till vatten

< 0,15 mg/l

ISO 8288

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla analyser och testrapporter för varje utsläppsparameter som mäts vid samtliga utsläppspunkter. Om det inte föreskrivs eller anges någon testmetod, eller anges någon sådan för kontroll eller övervakning, ska den behöriga myndigheten förlita sig på de deklarationer och den dokumentation som tillhandahålls av den sökande, och/eller oberoende verifikationer.

4.    Produktionsprocess (gäller endast bearbetade produkter)

4.1    Energiförbrukning

Energiförbrukningen ska beräknas som processenergibehov (process energy requirement, PER) för sten av krossmaterial och cementmosaik eller som energibehov vid bränning (energy requirement for firing, ERF) för keramiska plattor och cottoplattor.

a)   Gräns för processenergibehov (PER)

Processenergibehovet (PER) för tillverkningen av sten av krossmaterial och cementmosaik får inte överskrida följande gränsvärden:



 

Gränsvärde (MJ/kg)

Testmetod

Sten av krossmaterial

1,6

Tekniskt tillägg – A4

Cementmosaik

1,3

Tekniskt tillägg – A4

Notera: Samtliga gränsvärden är angivna i MJ per kg slutprodukt färdig för försäljning. Detta kriterium gäller inte betongplattor.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska beräkna PER enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A4 och tillhandahålla resultaten och bakgrundsdokumentationen från beräkningarna.

b)   Gräns för energibehov vid bränning (ERF)

Energibehovet vid bränning (ERF) av keramiska plattor och cottoplattor får inte överskrida följande gränsvärde:



 

Gränsvärde (MJ/kg)

Testmetod

Keramiska plattor och cottoplattor

3,5

Tekniskt tillägg – A4

Notera: Samtliga gränsvärden är angivna i MJ per kg slutprodukt färdig för försäljning.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska beräkna ERF enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A4 och tillhandahålla resultaten och bakgrundsdokumentationen från beräkningarna.

4.2    Vattenförbrukning och användning

a) Vattenförbrukningen i tillverkningssteget, från beredning av råmaterial till bränning, får för brända produkter inte överstiga följande gränsvärde:



(liter/kg produkt)

Parameter

Gränsvärde

Specifik förbrukning av färskvatten (Cwp-a)

1

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla beräkningen av den specifika förbrukningen av färskvatten enligt tekniskt tillägg – A5. När det gäller färskvatten ska endast grundvatten, ytvatten eller vattenledningsvatten beaktas.

b) Minst 90 % av avloppsvattnet från de olika processerna i tillverkningskedjan ska återanvändas. Återanvändningsgraden ska beräknas som förhållandet mellan den mängd avloppsvatten som återanvänds eller återvinns genom tillämpning av en kombination av processoptimeringsåtgärder och reningssystem för processvatten, på eller utanför anläggningen, och den totala mängden vatten som lämnar processen, enligt definitionen i tekniskt tillägg – A3.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla uppgifter om hur återanvändningsgraden har beräknats, inbegripet rådata om hur mycket avloppsvatten som producerats totalt, hur mycket vatten som återanvänts samt hur mycket färskvatten som använts i processen och var det har tagits ifrån.

4.3    Utsläpp till luften

a)   Sten av krossmaterial

Utsläppen till luften får under hela tillverkningsprocessen inte överstiga följande gränsvärden:



Parameter

Gränsvärde (mg/m2)

Testmetod

Partiklar (damm)

300

EN 13284-1

Kväveoxider(som NOx)

1 200

EN 14792

Svaveldioxid (SO2)

850

EN 14791

Styren

2 000

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation och testrapporter för varje utsläppsparameter som nämns ovan enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A6. Om det inte föreskrivs eller anges någon testmetod, eller anges någon sådan för kontroll eller övervakning, ska den behöriga myndigheten förlita sig på de deklarationer och den dokumentation som tillhandahålls av den sökande och/eller oberoende verifikationer.

b)   Keramiska plattor

De totala utsläppen till luften av partiklar vid pressning, glasering och spraytorkning (kalla utsläpp) får inte överstiga 5 g/m2.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation och testrapporter enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A6.

Utsläppen till luften får under bränningsfasen inte överstiga följande gränsvärden:



Parameter

Gränsvärde (mg/m2)

Testmetod

Partiklar (damm)

200

EN 13284-1

Fluorider(som HF)

200

ISO 15713

Kväveoxider(som NOx)

2 500

EN 14792

Svaveldioxid (SO2)

Svavelinnehåll i råmaterialet ≤ 0,25 %

1 500

EN 14791

Svaveldioxid (SO2)

Svavelinnehåll i råmaterialet> 0,25 %

5 000

EN 14791

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation och testrapporter för varje parameter som nämns ovan enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A6.

c)   Cottoplattor

Utsläppen till luften vid bränningsfasen för cottoplattor får inte överstiga följande gränsvärden, beräknade med hjälp av formeln nedan:

värde (mg/m2) = utsläpp (mg/[m2 (area) × cm (tjocklek)])

som anges i följande tabell:



Parameter

Utsläpp (mg/m2 *cm)

Gränsvärde (mg/m2)

Testmetod

Partiklar (damm)

250

1 000

EN 13284

Fluorider(som HF)

200

800

ISO 15713

Kväveoxider(som NOx)

3 000

12 000

EN 14792

Svaveldioxid (SO2)

2 000

8 000

EN 14791

Gränsvärdena som beräknats på detta sätt får inte överskrida de gränsvärden som anges i tabellen.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation och testrapporter för varje parameter som nämns ovan enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A6.

d)   Cementmosaik och betongplattor:

Utsläppen till luften får under hela tillverkningsprocessen inte överstiga följande gränsvärden:



Parameter

Gränsvärde (mg/m2)

Testmetod

Partiklar (damm)

300

EN 13284-1

Kväveoxider(som NOx)

2 000

EN 14792

Svaveldioxid(SO2)

1 500

EN 14791

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation och testrapporter för varje parameter som nämns ovan enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A6.

4.4    Utsläpp till vatten

Utsläppen till vatten får efter rening av avloppsvattnet, oavsett om reningen sker på eller utanför området, inte överstiga följande gränsvärden:



Parameter

Gränsvärde

Testmetod

Utsläpp av uppslammade partiklar till vatten

40 mg/l

ISO 5667-17

Utsläpp av Cd till vatten

0,015 mg/l

ISO 8288

Utsläpp av Cr(VI) till vatten

0,15 mg/l

ISO 11083

Utsläpp av Fe till vatten (1)

1,5 mg/l

ISO 6332

Utsläpp av Pb till vatten

0,15 mg/l

ISO 8288

(1)    Fe-parametern kan tillämpas på alla bearbetade produkter med undantag av keramiska plattor.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska med tillräcklig dokumentation och testrapporter intyga att detta kriterium uppfylls.

4.5    Cement

Användning av råmaterial för cementtillverkning ska uppfylla kraven för hur utvinningen för bearbetade produkter bedrivs (kriterium 1.2).

Tillverkare som använder cement i tillverkningen ska uppfylla följande krav:

 Vid tillverkningen av den cement som ingår i produkterna får processenergibehovet (PER) inte överstiga 3 800 MJ/t, beräknat enligt anvisningarna i tekniskt tillägg – A4.

 Vid tillverkningen av den cement som ingår i produkterna får utsläppen till luften inte överstiga följande gränsvärden:

 



Parameter

Nuvarande gränsvärde (g/t)

Testmetod

Damm

65

EN 13284-1

SO2

350

EN 14791

NOx

900

EN 14792

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevanta testrapporter och dokumentation med avseende på PER och luftföroreningarna från cementtillverkningen.

5.    Avfallshantering

Samtliga anläggningar som ingår i tillverkningen av produkten ska ha ett system för hantering av avfall och restprodukter från tillverkningen av produkten. Ansökan ska innehålla dokumentation och en beskrivning av systemet, samt åtminstone information om följande:

 Förfaranden för separering och användning av återanvändningsbara material från avfallsflödet.

 Förfaranden för återvinning av material till annan användning.

 Förfaranden för hantering och bortskaffande av farligt avfall.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation.

5.1    Avfallshantering (endast naturprodukter)

Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation om avfallshanteringen från brytningen och från slutbehandlingen. Avfallshanteringen och återanvändningen av biprodukter (inklusive sågavfall) måste anges.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla en försäkran om överensstämmelse med kraven i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/21/EG ( 10 ).

5.2    Återvinning av avfall (endast bearbetade produkter)

Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation om de förfaranden som används för återanvändningen av biprodukter som härstammar från processen. Sökanden ska tillhandahålla en rapport som omfattar följande information:

 Typ och mängd av återvunnet avfall.

 Typ av bortskaffning.

 Information om återanvändning (internt eller externt med avseende på produktionsprocessen) av avfall och sekundärt material i produktionen av nya produkter.

Minst 85 viktprocent av den totala mängden avfall från processen eller processerna ( 11 ) ska återvinnas i enlighet med de allmänna villkor och definitioner som anges i rådets direktiv 75/442/EEG ( 12 ).

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla relevant dokumentation baserad på t.ex. information om massbalans och/eller miljörapporteringssystem som visar hur mycket material man lyckas återvinna både externt och internt, t.ex. genom materialåtervinning, återanvändning eller återvinning/regenerering.

6.    Användningsfasen

6.1    Utsläpp av farliga ämnen (gäller endast glaserade plattor)

För att begränsa riskerna för att glaserade plattor ska avge farliga ämnen under användningsfasen och när de tas ur bruk ska produkterna ha testats med metoden i EN ISO 10545-15. Följande gränsvärden får inte överskridas.



Parameter

Gränsvärde (mg/m2)

Testmetod

Pb

80

EN ISO 10545-15

Cd

7

EN ISO 10545-15

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla analyser och testrapporter avseende ovannämnda utsläppsparametrar. Detta ska omfatta en försäkran om att produkten överensstämmer med kraven i rådets direktiv 89/106/EEG ( 13 ) och andra relevanta harmoniserade CEN-standarder som har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

7.    Förpackning

Kartong som används för förpackning av slutprodukten ska utformas så att den kan återanvändas eller vara tillverkad av 70 % återvunnet material.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska intyga att produkten uppfyller detta krav och tillhandahålla ett prov på produktens förpackning.

8.    Användbarhet

Produkten ska vara ändamålsenlig. Detta kan intygas genom uppgifter från lämpliga testmetoder enligt ISO, CEN eller motsvarande, t.ex. nationella eller interna testförfaranden.

Det ska tydligt specificeras vilken typ av användning som produkten lämpar sig för: vägg, golv eller vägg/golv om produkten kan användas för båda ändamålen.

Bedömning och kontroll: Detaljerade uppgifter från testförfarandena och testresultaten ska tillhandahållas tillsammans med en deklaration om att produkten är lämplig för avsedd användning, vilket ska grundas på övrig information om hur slutanvändaren bäst använder produkten. Enligt direktiv 89/106/EEG anses en produkt lämplig att använda om den överensstämmer med en harmoniserad standard, ett europeiskt tekniskt godkännande eller en icke harmoniserad teknisk specifikation som erkänts på gemenskapsnivå. Gemenskapens ”CE-symbol” på byggprodukter är för tillverkarna ett lätt igenkännligt bevis på överensstämmelse med vissa krav, och kan anses tillräckligt i detta sammanhang.

9.    Konsumentupplysning

Produkten ska säljas med en bruksanvisning med råd om den korrekta användningen både generellt sett och i tekniskt hänseende, samt med råd om underhåll av produkten. Följande information ska finnas på förpackningen och/eller den dokumentation som medföljer produkten:

a) Information om att produkten har tilldelats gemenskapens miljömärke. Förutom den allmänna information som återfinns i ruta 2 i miljömärket ska det finnas en kortfattad men specifik förklaring av vad miljömärket innebär.

b) Rekommendationer om hur produkten ska användas och underhållas. Denna information ska i synnerhet framhäva de instruktioner som särskilt avser underhåll och användning av produkterna. Vid behov ska produktens egenskaper vid svåra klimatförhållanden eller andra förhållanden nämnas, t.ex. frostbeständighet/vattenabsorption, fläckbeständighet, beständighet mot kemikalier, nödvändig bearbetning av underlaget, anvisningar för rengöring samt rekommenderade typer av rengöringsmedel och hur ofta produkten bör rengöras. Informationen bör även innehålla uppgifter om hur länge produkten tekniskt sett förväntas hålla, antingen i genomsnitt eller som ett intervall.

c) Uppgifter om hur återanvändningen eller bortskaffandet går till.

d) Information om gemenskapens miljömärke och de produktgrupper som tilldelats märket, med bl.a. följande text (eller motsvarande): ”Mer information om gemenskapens miljömärke finns på följande webbplats: http://www.ecolabel.eu”

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla ett prov på förpackningen och/eller den medföljande texten.

10.    Information på miljömärket

Ruta 2 i miljömärket ska innehålla följande text:

Naturprodukter:

 Minskad påverkan på livsmiljöer och naturresurser från stenbrytningen.

 Begränsade utsläpp från slutbehandlingen.

 Bättre konsumentinformation och avfallshantering.

Bearbetade produkter:

 Minskad energiförbrukning vid tillverkningsprocessen.

 Minskade utsläpp till luft och vatten.

 Bättre konsumentinformation och avfallshantering.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla ett prov på förpackningen och/eller den medföljande texten.




Tekniskt tillägg för hårda beläggningar

Sökanden ska tillhandahålla de uppgifter som krävs. Dessa ska baseras på beräkningar, mätningar och tester som utförts under den period som omedelbart föregår ansökan. Mätningarna ska vara representativa för respektive testserie och om möjligt konsekventa för samtliga delar av ansökan.

A1    Utvinning av råmaterial – Definitioner av parametrar och viktningsfaktorer

Slutet grundvattenmagasin

Med begreppet slutet grundvattenmagasin avses ett artesiskt grundvattenmagasin.

Genomsnittlig ytvattenavrinning

Vid beräkningen av den genomsnittliga avrinningen i de vattenflöden som berörs av stenbrotten ska det område som beviljats tillstånd för det berörda stenbrottet beaktas. Värdet räknas fram genom att multiplicera vattenmagasinets sektion med vattnets hastighet. Värdena ska vara representativa för minst tolv månader.

Beskrivning av parametrar

I.1   Vattnets återanvändningsgrad

Se A3.

I.2   Stenbrottets effektkvot

Beräkningen av I.2 innebär mätning av det område där stenbrytning faktiskt bedrivs, vilket även innefattar stenbrottsfront och reststensupplag, och av det område som beviljats tillstånd. Dessa områden ska mätas när stenbrottet är i bruk.

I.3   Naturresurssvinn

Beräkningen av I.3 innebär en bedömning av det användbara materialet och den totala volymen som bryts per år. Användbart material hänför sig till hela volymen som kan användas i någon process t.ex. handelsblock, krossmaterial och övrigt material som anses lämpligt för vidare bearbetning och användning.

I.4   Luftkvalitet

Denna parameter beskrivs i rådets direktiv 1999/30/EG ( 14 ). Beräkningen av I.4 innebär en mätning vid brytningsområdets gräns av PM 10 svävande partiklar baserad på de specifika kraven i testmetoden och de allmänna bestämmelserna i det direktivet (PM 10 definieras i artikel 2.11). Testmetoden anges i EN 12341.

I.5   Vattenkvalitet

I denna parameter beaktas de totala utsläppen av uppslammade partiklar efter rening av ytvatten som rinner ut från brytningsområdet. Beräkningen av I.5 innebär mätning av den totala mängden uppslammade partiklar med den testmetod som avses i ISO 5667-17.

I.6   Buller

Denna parameter avser bullernivå som uppmätts vid brytningsområdets gräns. Icke impulsartade ljud ska mätas. Beräkningen av I.6 innebär mätning av bullret med den testmetod som avses i ISO 1996-1.

Beskrivning av viktningsfaktorer

W1.   Klassificering enligt markskydd/möjligheterna att utnyttja marken

Enligt europeiska markbyrån delas mark in i åtta klasser. Indelningen baseras på möjlighet och begränsningar med avseende på odlingsmöjligheter. Nedan följer en beskrivning av de olika klasserna:

 Klass I: marken har lättare begränsningar som hindrar användningen.

 Klass II: marken har vissa begränsningar som inskränker valet av växter eller som kräver vissa avhjälpande åtgärder.

 Klass III: marken har stora begränsningar som inskränker valet av växter och/eller som kräver särskilda avhjälpande åtgärder.

 Klass IV: marken har mycket stora begränsningar som inskränker valet av växter och/eller kräver mycket omsorgsfull behandling.

 Klass V: marken löper liten eller ingen risk att erodera, men har andra begränsningar som är svåra att åtgärda och som innebär att möjligheten att använda den begränsas till främst betesmark, jakt, skogsbruk eller föda och skydd för vilda djur.

 Klass VI: marken har stora begränsningar som i allmänhet gör att den inte lämpar sig för odling och som innebär att möjligheten att använda den begränsas till främst betesmark, jakt, skogsbruk eller föda och skydd för vilda djur.

 Klass VII: marken har mycket stora begränsningar som gör att den inte lämpar sig för odling och som innebär att möjligheten att använda den begränsas till främst betesmark, skogsbruk eller skydd för vilda djur.

 Klass VIII: mark och andra områden har begränsningar som gör att de inte kan användas för kommersiell produktion av växter och begränsar användningen till rekreation, skydd för vilda djur, vattenutvinning eller begränsningar för estetiska ändamål.

A2    Val av råmaterial

Med slutet system för återanvändning avses återanvändning av en avfallsprodukt i samma typ av produkt. Vid sekundära material innebär slutet system för återanvändning att materialen används igen i samma process.

A3    Vattnets återanvändningsgrad

Vattnets återanvändningsgrad ska beräknas med hjälp av nedanstående formel, som baserar sig på de vattenflöden som anges i figur A1.

image

image

Figur A1: Vattenflödesschema som ska användas för att beräkna vattnets återanvändningsgrad ( 15 )

Avloppsvatten avser endast vatten som används i produktionsanläggningar, inte färskvatten som kommer från regn och grundvatten.

A4    Beräkning av energiförbrukningen (PER, ERF)

Vid beräkningen av processenergibehovet (PER) eller energibehovet vid bränning (ERF) ska den korrekta energibäraren beaktas för hela anläggningen eller endast för bränningsfasen. Bränslets totala värmevärde ska användas för att omvandla energienheter till MJ [tabell A1]. När det gäller andra bränslen ska det värmevärde som använts vid beräkningen anges. Med elektricitet avses el från elnätet och intern elproduktion mätt som elektrisk effekt.

Vid bedömningen av PER för produktion av sten av krossmaterial ska samtliga energiflöden till produktionsanläggningen beaktas, både som bränsle och elektricitet.

Vid bedömningen av PER för produktion av cementmosaik ska samtliga energiflöden till produktionsanläggningen beaktas, både som bränsle och elektricitet.

Vid bedömningen av ERF för produktion av keramiska plattor ska samtliga energiflöden till alla brännugnar beaktas som bränsle till bränningsfasen.

Vid bedömningen av ERF för produktion av cottoplattor ska samtliga energiflöden till alla brännugnar beaktas som bränsle till bränningsfasen.

Vid bedömningen av PER för produktion av cement ska samtliga energiflöden till produktionssystemet beaktas, både som bränsle och elektricitet.



Tabell A1

Tabell för beräkning av PER eller ERF (se förklaring i texten ovan)

Produktionsperiod

Dagar

Från

Till

 

Produktion (kg)

 

Bränsle

Kvantitet

Enhet

Omvandlingsfaktor

Energi (MJ)

Naturgas

 

kg

54,1

 

Naturgas

 

Nm3

38,8

 

Butan

 

kg

49,3

 

Fotogen

 

kg

46,5

 

Bensin

 

kg

52,7

 

Diesel

 

kg

44,6

 

Gasolja

 

kg

45,2

 

Tung eldningsolja

 

kg

42,7

 

Torr energikol

 

kg

30,6

 

Antracit

 

kg

29,7

 

Kol

 

kg

33,7

 

Industrikoks

 

kg

27,9

 

Elektricitet (från nätet)

 

kWh

3,6

 

Total energi

 

Specifik energiförbrukning (MJ/kg produkt)

 

A5    Beräkning av vattenförbrukning

Den specifika förbrukningen av färskvatten ska beräknas enligt följande:

CWp-a = (Wp + Wa)/Pt

Cwp-a

=

Specifik förbrukning av färskvatten. Resultaten uttrycks i m3/ton, motsvarande l/kg.

Pt

=

Totalt lagrad produktion i ton.

Wp

=

Vatten från brunnar och enbart avsett för industriell användning (exklusive vatten från brunnar för hushållsbruk, bevattning och all annan icke-industriell användning), i m3.

Wa

=

Vattenledningsvatten och vatten enbart avsett för industriell användning (exklusive vattenledningsvatten för hushållsbruk, bevattning och all annan icke-industriell användning), i m3.

Systemgränserna gäller från råmaterial till bränningen.

A6    Utsläpp till luften (gäller endast bearbetade produkter)

Luftföroreningsfaktorerna ska beräknas enligt följande:

 Koncentrationen i de avgaser som släpps ut i miljön ska beräknas för var och en av de parametrar som anges i tabellen.

 De mätningar som används vid beräkningarna ska utföras med de testmetoder som anges i tabellerna.

 Provtagningen ska vara representativ för den berörda produktionen.



( 1 ) EGT L 237, 21.9.2000, s. 1.

( 2 ) EGT L 94, 11.4.2002, s. 13.

( 3 ) EGT L 327, 22.12.2000, s. 1.

( 4 ) Med halvfabrikat menas väl avvägda blandningar av olika råmaterial som är färdiga att använda i produktionsprocessen.

( 5 ) EGT 196, 16.8.1967, s. 1.

( 6 ) EGT L 200, 30.7.1999, s. 1.

( 7 ) EUT L 353, 31.12.2008, s. 1.

( 8 ) Med slutet system för återanvändning avses återanvändning av en avfallsprodukt i samma produkt. För sekundärt material som härrör från tillverkningsprocessen (så som rester eller återstoder) innebär slutet system för återanvändning att materialen används igen i samma process.

( 9 ) EGT L 262, 27.9.1976, s. 201.

( 10 ) EUT L 102, 11.4.2006, s. 15.

( 11 ) Processavfall omfattar inte avfall från underhåll, organiskt avfall eller hushållsavfall som genereras av servicefunktioner eller vid kontorsaktiviteter.

( 12 ) EGT L 194, 25.7.1975, s. 39.

( 13 ) EGT L 40, 11.2.1989, s. 12.

( 14 ) EGT L 163, 29.6.1999, s. 41.

( 15 ) Med W menas avloppsvatten som släpps ut i omgivningen.

Top