Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02008D0376-20210725

    Consolidated text: Rådets beslut av den 29 april 2008 om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program (2008/376/EG)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/376/2021-07-25

    02008D0376 — SV — 25.07.2021 — 002.001


    Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

    ►B

    RÅDETS BESLUT

    av den 29 april 2008

    om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program

    (2008/376/EG)

    (EGT L 130 20.5.2008, s. 7)

    Ändrat genom:

     

     

    Officiella tidningen

      nr

    sida

    datum

    ►M1

    RÅDETS BESLUT (EU) 2017/955 av den 29 maj 2017

      L 144

    17

    7.6.2017

    ►M2

    RÅDETS BESLUT (EU) 2021/1094 av den 28 juni 2021

      L 236

    69

    5.7.2021




    ▼B

    RÅDETS BESLUT

    av den 29 april 2008

    om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program

    (2008/376/EG)



    KAPITEL I

    ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

    Artikel 1

    Syfte

    Genom detta beslut antas ett forskningsprogram för Kol- och stålforskningsfonden och fastställs fleråriga tekniska riktlinjer för programmets genomförande.



    KAPITEL II

    FORSKNINGSPROGRAM FÖR KOL- OCH STÅLFORSKNINGSFONDEN



    AVSNITT 1

    Antagande av forskningsprogrammet

    Artikel 2

    Antagande

    Forskningsprogrammet för Kol- och stålforskningsfonden (nedan kallat forskningsprogrammet) antas härmed.

    ▼M2

    Forskningsprogrammet ska stödja forskningssamverkan inom kol- och stålsektorn. Forskningsprogrammet ska också stödja banbrytande teknik för rent stål som leder till projekt för näst intill koldioxidfri stålframställning och forskningsprojekt för att hantera en rättvis omställning av nedlagda kolgruvor eller kolgruvor som håller på att läggas ner samt av tillhörande infrastruktur, i linje med mekanismen för en rättvis omställning och i enlighet med artikel 4.2 i beslut 2003/76/EG. Forskningsprogrammet ska vara förenligt med unionens politiska, vetenskapliga och tekniska mål och komplettera den verksamhet som bedrivs i medlemsstaterna och inom unionens befintliga ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (ramprogrammet för forskning).

    ▼B

    Samordning, komplementaritet och synergi mellan dessa program ska stimuleras, liksom informationsutbyte mellan projekt som finansieras av forskningsprogrammet och projekt som finansieras av ramprogrammet för forskning.

    Forskningsprogrammet ska stödja forskning som strävar mot de mål som fastställs för kol i avsnitt 3 och för stål i avsnitt 4.



    AVSNITT 2

    Definition av begreppen kol och stål

    Artikel 3

    Definitioner

    I detta beslut ska följande definitioner tillämpas:

    1. 

    Kol betyder något av följande:

    a) 

    Stenkol, inbegripet kol av kategori A (subbituminöst kol) av högt till medelhögt värde enligt definitionen i det internationella kodifieringssystem för kol som utarbetats av FN:s ekonomiska kommission för Europa.

    b) 

    Stenkolsbriketter.

    c) 

    Koks och halvkoks framställd av stenkol.

    d) 

    Brunkol, inbegripet lågvärdigt kol av kategori C (ortoligniter), och B (metaligniter) enligt ovannämnda kodifieringssystem.

    e) 

    Brunkolsbriketter.

    f) 

    Koks och halvkoks framställd av brunkol.

    g) 

    Oljeskiffrar.

    2. 

    Stål betyder något av följande:

    a) 

    Råmaterial för järn- och stålframställning, till exempel järnmalm, järnsvamp och järnskrot.

    b) 

    Tackjärn och råjärn samt ferrolegeringar.

    c) 

    Obearbetade produkter och halvfabrikat av järn, handelsstål eller specialstål (inklusive produkter som ska återvinnas eller omvalsas), till exempel flytande stål som gjuts genom kontinuerlig gjutning eller på annat sätt, och halvfabrikat, till exempel blooms, billets, stänger, slabs och band.

    d) 

    Varmbearbetade produkter av järn, handelsstål eller specialstål (med eller utan beläggning, exklusive gjutgods, smidesgods och pulvermetallurgiska produkter), till exempel räls, järnspont, profiljärn, stänger, valstråd, plattor och universalplåt, band och tunnplåt samt runda och fyrkantiga rörämnen.

    e) 

    Färdiga produkter av järn, handelsstål eller specialstål (med eller utan beläggning), till exempel kallvalsat band och tunnplåt samt elektroplåt.

    f) 

    Delvis bearbetade stålprodukter som kan förbättra konkurrensläget för ovannämnda järn- och stålprodukter, till exempel rörprodukter, dragna och polerade produkter samt kallvalsade och kallbearbetade produkter.



    AVSNITT 3

    Forskningsmål för kol

    ▼M2

    Artikel 4

    Stöd till en rättvis omställning av kolsektorn och kolregionerna

    1.  

    Forskningsprojekten ska stödja omställningen till en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, med målet att stödja en utfasning av fossila bränslen, utveckla alternativa verksamheter i tidigare gruvområden och motverka eller vidta åtgärder mot miljöskador orsakade av kolgruvor som håller på att läggas ner, nedlagda kolgruvor och deras omgivningar. Projekten ska särskilt vara inriktade på

    a) 

    utveckling och testning av tekniker för avskiljning, användning och lagring av koldioxid,

    b) 

    användning av geotermisk energi i tidigare kolanläggningar,

    c) 

    användning för annat än energiframställning och produktion av råmaterial från gruvavfall och rester från nedlagda kolgruvor eller från kolgruvor som håller på att läggas ner, samtidigt som det säkerställs att deras inverkan på klimat, miljö och hälsa minimerats och är mindre än alternativa lösningars,

    d) 

    ändrad användning av tidigare kol- och brunkolsgruvor samt kolrelaterad infrastruktur, inbegripet elförsörjning, i linje med en klimatneutral och miljövänlig omställning,

    e) 

    främjande av utvecklingen av effektiva omskolnings- och kompetensutvecklingsprogram för arbetstagare som påverkas av utfasning av kol, inbegripet forskning om utbildning och omskolning av arbetskraft som är anställd eller tidigare varit anställd inom kolsektorn.

    2.  
    Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt att stärka det europeiska ledarskapet när det gäller att hantera omställningen av nedlagda kolgruvor och kolrelaterad infrastruktur med hjälp av tekniska och icke-tekniska lösningar, med samtidigt stöd till tekniköverföring och andra typer av överföring. Forskningsverksamhet med dessa mål ska uppvisa konkreta klimat- och miljöfördelar i linje med målet om att uppnå klimatneutralitet senast 2050.

    Artikel 5

    Förbättring av hälsa och säkerhet

    1.  
    I samband med projekt som omfattar de verksamheter som avses i artiklarna 4 och 6 ska man beakta frågor som rör säkerheten i kolgruvor som håller på att läggas ner och nedlagda kolgruvor, i syfte att förbättra arbetsförhållandena och hälsan och säkerheten på arbetsplatsen, samt frågor som rör hälsofarliga miljöproblem.
    2.  
    Forskningsprojekten ska vara inriktade på sjukdomar med anknytning till gruvdrift och syfta till att förbättra hälsan för människor som lever i kolregioner i omställning. Forskningsprojekten ska också säkerställa skyddsåtgärder vid nedläggning av gruvor och i nedlagda gruvor.

    Artikel 6

    Minimering av miljöpåverkan från kolgruvor i omställning

    1.  
    Forskningsprojekten ska syfta till att minimera effekten av kolgruvor som håller på att läggas ner och av nedlagda gruvor på atmosfär, vatten och mark. Forskningen ska inriktas på att bevara och återställa naturresurserna för kommande generationer och minimera miljöpåverkan från kolgruvor som håller på att läggas ner och nedlagda gruvor.
    2.  

    Företräde ska ges till projekt som har minst ett av följande syften:

    a) 

    Att utveckla ny och förbättrad teknik för att motverka miljöföroreningar, inklusive metanläckage, från kolgruvor som håller på att läggas ner, nedlagda gruvor och deras omgivningar (inbegripet atmosfär, mark, jord och vatten).

    b) 

    Att avskilja, motverka och minimera utsläppen av växthusgaser, särskilt metan, från kolfyndigheter som håller på att stängas.

    c) 

    Att hantera och återanvända gruvavfall, flygaska och avsvavlingsprodukter från kolgruvor som håller på att läggas ner och nedlagda kolgruvor och, i förekommande fall, andra former av avfall.

    d) 

    Att återställa marken efter avfallshögar och att industriellt utnyttja rester från produktion och användning av kol i kolregioner i omställning.

    e) 

    Att skydda grundvatten och rena dräneringsvatten från gruvor.

    f) 

    Att återställa miljön i nedlagda anläggningar eller anläggningar som håller på att läggas ner där kol använts, och i deras omgivningar, särskilt vad gäller vatten, mark, jord och biologisk mångfald.

    g) 

    Att skydda infrastruktur ovan jord mot de kort- och långsiktiga följderna av sättningar i marken och markrörelser.

    ▼M2 —————

    ▼B



    AVSNITT 4

    Forskningsmål för stål

    ▼M2

    Artikel 8

    Nya, hållbara och koldioxidsnåla processer för framställning och bearbetning av stål

    Forskning och teknisk utveckling ska syfta till att utveckla, demonstrera och förbättra processer för näst intill koldioxidfri stålframställning för att höja produktkvaliteten och öka produktiviteten. Väsentlig minskning av utsläppen, energiförbrukningen, koldioxidavtrycket och annan miljöpåverkan samt resursbevarande ska utgöra en integrerad del av den verksamhet som eftersträvas. Forskningsprojekten ska vara inriktade på ett eller flera av följande områden:

    a) 

    Nya förbättrade banbrytande och näst intill koldioxidfria processer för järn- och stålframställning, med särskild inriktning på direkt undvikande av koldioxidutsläpp eller smart användning av kol, eller bådadera.

    b) 

    Optimering av stålframställningsprocessen och processkedjan (inbegripet reduktion och förreduktion av järnmalm, järn- och stålframställning, processer baserade på återvunnet metallskrot, sekundär metallurgi, gjutning, valsning, ytbehandling och/eller beläggning) med hjälp av instrumentering, påvisning av egenskaper hos mellanprodukter och slutprodukter, modellering, kontroll och automatisering, inbegripet digitalisering, tillämpning av stordata, artificiell intelligens och annan avancerad teknik.

    c) 

    Integration av stålprocesser och processeffektivitet vid näst intill koldioxidfri stålframställning.

    d) 

    Underhåll av och tillförlitlighet hos verktygen för stålframställning.

    e) 

    Metoder för ökad återvinningsbarhet, återvinning och återanvändning av stål och utveckling av en cirkulär ekonomi.

    f) 

    Metoder för att öka stålframställningens energieffektivitet genom återvinning av spillvärme, förebyggande av energiförluster, tekniker för hybriduppvärmning och lösningar för energihushållning.

    g) 

    Innovativ teknik och innovativa lösningar för järn- och stålframställningsprocesser som främjar sektorsövergripande verksamhet, demonstrationsprojekt som integrerar koldioxidfri energiproduktion eller bidrar till en ren väteekonomi.

    Artikel 9

    Avancerade stålkvaliteter och ståltillämpningar

    Verksamheten inom forskning och teknisk utveckling ska inriktas på att uppfylla stålanvändarnas krav på att det utvecklas nya näst intill koldioxidfria produkter och på att skapa nya marknadsmöjligheter, samtidigt som utsläppen och miljöpåverkan minskar. Inom ramen för de metoder som avses i artikel 8 ska forskningsprojekten omfatta ett eller flera av följande områden, med målet att tillhandahålla hållbara näst intill koldioxidfria stålframställningsprocesser i unionen:

    a) 

    Nya avancerade stålkvaliteter.

    b) 

    Förbättring av stålets egenskaper, såsom mekaniska och fysikaliska egenskaper, lämplighet för vidare bearbetning, lämplighet för olika tillämpningar och olika arbetsförhållanden.

    c) 

    Förlängd livstid, särskilt genom förbättrad motståndskraft hos stål och stålstrukturer mot värme och korrosion, mekanisk och termisk utmattning och andra negativa effekter.

    d) 

    Simuleringsmodeller som kan användas för att förutsäga mikrostrukturer, mekaniska egenskaper och produktionsprocesser.

    e) 

    Metoder för att forma, svetsa och foga samman stål och andra material.

    f) 

    Standardisering av provnings- och utvärderingsmetoder.

    g) 

    Högeffektivt stål för tillämpningar såsom rörlighet, inbegripet hållbarhet, ekodesignmetoder, eftermontering, lättviktskonstruktioner och säkerhetslösningar.

    Artikel 10

    Resursbevarande, miljöskydd och cirkulär ekonomi

    När det gäller såväl framställning som användning av stål ska resursbevarande, bevarande av ekosystem, omställning till en cirkulär ekonomi och säkerhetsfrågor ingå som väsentliga delar av verksamheten inom forskning och teknisk utveckling. Forskningsprojekten ska vara inriktade på ett eller flera av följande områden:

    a) 

    Metoder för återanvändning av gammalt stål och biprodukter av olika ursprung samt förbättrad kvalitet på stålskrot.

    b) 

    Avfallshantering och återvinning av värdefulla sekundära råmaterial, även slagg, inom och utanför stålanläggningen.

    c) 

    Föroreningsbekämpning och skydd av miljön på och runt arbetsplatsen och i stålanläggningen (gasformiga, fasta eller flytande utsläpp, vattenförvaltning, buller, lukt, damm etc.).

    d) 

    Konstruktion av stålkvaliteter och sammansatta strukturer för att underlätta en smidig återvinning eller återanvändning av stål.

    e) 

    Användning av processgaser och eliminering av avgaser från stålframställning.

    f) 

    Livscykelanalys och livscykeltänkande när det gäller framställning och användning av stål.

    ▼M2

    Artikel 10a

    Hantering av arbetskraft och arbetsförhållanden

    Forskningsprojekten ska vara inriktade på ett eller flera av följande områden:

    a) 

    Utveckla och sprida kompetens för att hålla jämna steg med nya processer för näst intill koldioxidfri stålframställning, såsom digitalisering, och för att återspegla principen om livslångt lärande.

    b) 

    Förbättra arbetsförhållandena, inklusive hälsan, säkerheten och ergonomin på och runt arbetsplatsen.

    ▼B



    KAPITEL III

    FLERÅRIGA TEKNISKA RIKTLINJER



    AVSNITT 1

    Deltagande

    Artikel 11

    Medlemsstater

    Företag, offentliga institutioner, forskningsorgan, institutioner för högre eller sekundär utbildning eller andra juridiska personer samt fysiska personer som är etablerade inom en medlemsstats territorium får delta i forskningsprogrammet och ansöka om ekonomiskt stöd, förutsatt att de avser att bedriva FoTU-verksamhet eller kan ge ett betydande bidrag till denna.

    Artikel 12

    Kandidatländer

    Företag, offentliga institutioner, forskningsorgan, institutioner för högre eller sekundär utbildning eller andra juridiska personer samt fysiska personer i kandidatländerna ska ha rätt att delta utan att få något ekonomiskt bidrag från forskningsprogrammet, såvida inte annat föreskrivs i tillämpliga Europaavtal och tilläggsprotokoll till dessa samt i besluten av respektive associeringsråd.

    Artikel 13

    Tredje land

    Företag, offentliga institutioner, forskningsorgan, institutioner för högre eller sekundär utbildning eller andra juridiska personer samt fysiska personer i tredjeland ska ha rätt att delta på projektbasis utan att få något ekonomiskt bidrag från programmet, om ett sådant deltagande ligger i EU:s intresse.



    AVSNITT 2

    Stödberättigande verksamheter

    Artikel 14

    Forskningsprojekt

    Ett forskningsprojekt ska innefatta forskning eller försöksverksamhet som leder till ny kunskap i syfte att lättare nå specifika praktiska mål, till exempel utarbetande eller utveckling av produkter, produktionsprocesser eller tjänster.

    Artikel 15

    Pilotprojekt

    Ett pilotprojekt ska kännetecknas av uppbyggnad, drift och utveckling av en anläggning eller en betydande del av en anläggning i lämplig skala med användning av komponenter i passande storlek i syfte att verifiera tillämpbarheten av teoretiska eller experimentella resultat i praktisk drift och/eller höja tillförlitligheten i de tekniska och ekonomiska uppgifter som behövs för att gå vidare till demonstrationsfasen, och i vissa fall till den industriella och/eller kommersiella fasen.

    Artikel 16

    Demonstrationsprojekt

    Ett demonstrationsprojekt ska kännetecknas av uppbyggnad och/eller drift av en anläggning i industriell skala, eller en betydande del av en sådan anläggning, i syfte att samla in de tekniska och ekonomiska uppgifter som behövs för att gå vidare till industriellt och/eller kommersiellt utnyttjande av tekniken med minsta möjliga risk.

    Artikel 17

    Kompletterande åtgärder

    Kompletterande åtgärder ska syfta till att främja användning av ny kunskap eller till att anordna specialinriktade seminarier eller konferenser med anknytning till projekt eller prioriteringar inom forskningsprogrammet.

    ▼M2

    Artikel 17a

    Europeiska partnerskap

    1.  
    Delar av forskningsprogrammet, nämligen forskning om banbrytande teknik i syfte att minska koldioxidutsläppen inom stålsektorn, får genomföras genom samprogrammerade europeiska partnerskap som inrättas i enlighet med reglerna i artikel 10 i och bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 ( 1 ).
    2.  
    Vid tillämpning av denna artikel avses med samprogrammerat europeiskt partnerskap ett initiativ som utarbetats med tidigt deltagande av medlemsstaterna, där unionen tillsammans med privata eller offentliga partner, eller bådadera, (t.ex. näringslivet, universitet, forskningsorganisationer, organ som anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter på lokal, regional, nationell eller internationell nivå samt organisationer i det civila samhället, inbegripet stiftelser och icke-statliga organisationer) åtar sig att gemensamt stödja utvecklingen och genomförandet av ett program för forskningsverksamhet. Samprogrammerade europeiska partnerskap ska inrättas på grundval av samförståndsavtal eller kontraktsmässiga arrangemang mellan kommissionen och sådana privata eller offentliga parter, eller bådadera, med angivande av målen för partnerskapet, tillhörande åtaganden från parternas sida beträffande ekonomiska bidrag eller bidrag in natura, eller bådadera, nyckelprestations- och effektindikatorer samt resultat som ska levereras. De inkluderar identifiering av kompletterande forskningsverksamhet som genomförs av partnerna och av forskningsprogrammet.
    3.  
    Inom ramen för de samprogrammerade europeiska partnerskapen kan forskningsprogrammet finansiera verksamhet som är bidragsberättigande inom ramen för detta avsnitt, i den form som föreskrivs i artikel 30. Utöver detta får det tillhandahålla finansiering i form av priser.
    4.  
    Finansiering av verksamhet inom ramen för detta avsnitt ska följa de riktade förslagsomgångar som avses i artikel 25.2 och 25.3.

    ▼B

    Artikel 18

    Stödjande och förberedande verksamhet

    Stödjande och förberedande verksamhet ska vara sådan verksamhet som bidrar till en sund och effektiv förvaltning av forskningsprogrammet, till exempel utvärdering och urval av förslag enligt artiklarna 27 och 28, återkommande övervakning och utvärdering enligt artikel 38, undersökningar samt inrättande av grupper eller nätverk av likartade projekt som finansieras av forskningsprogrammet.

    Kommissionen får när den så finner lämpligt utse oberoende och högt kvalificerade experter att biträda med stödjande och förberedande verksamhet.



    AVSNITT 3

    Forskningsprogrammets förvaltning

    Artikel 19

    Förvaltning

    Forskningsprogrammet ska förvaltas av kommissionen. Den ska biträdas av Kol- och stålkommittén, de rådgivande grupperna för kol och stål och de tekniska grupperna för kol och stål.

    Artikel 20

    Inrättande av de rådgivande grupperna för kol och stål

    De rådgivande grupperna för kol och stål (nedan kallade de rådgivande grupperna) ska vara oberoende tekniska rådgivande grupper.

    ▼M1

    Artikel 21

    Uppgifter för de rådgivande grupperna

    De rådgivande grupperna för forskning och teknisk utveckling på kol- respektive stålområdet ska biträda kommissionen med råd i följande avseenden:

    a) 

    Forskningsprogrammets allmänna utveckling, det informationspaket, som nämns i artikel 25.3, och framtida riktlinjer.

    b) 

    Samstämmighet och eventuell överlappning med andra FoTU-program på unionsnivå och nationell nivå.

    c) 

    Utarbetande av riktlinjer för övervakning av FoTU-projekt.

    d) 

    Relevansen hos det arbete som utförs med enskilda projekt.

    e) 

    Målen för det forskningsprogram som tas upp i avsnitten 3 och 4 i kapitel II.

    f) 

    De årliga prioriterade mål som tas upp i informationspaketet, och i tillämpliga fall de prioriterade målen för riktade förslagsomgångar enligt artikel 25.2.

    g) 

    Utarbetande av en handbok för utvärdering och urval av FoTU-projekt enligt artiklarna 27 och 28.

    h) 

    Reglerna och förfarandena för samt effektiviteten hos utvärderingen av förslag till FoTU-projekt.

    i) 

    Antal, kompetens och organisation när det gäller de tekniska grupper som avses i artikel 24.

    j) 

    Utarbetande av riktade förslagsomgångar enligt artikel 25.2.

    k) 

    Andra åtgärder på begäran av kommissionen.

    Artikel 22

    Sammansättning av de rådgivande grupperna

    1.  
    Varje rådgivande grupp ska vara sammansatt enligt tabellerna i bilagan. Ledamöterna i de rådgivande grupperna ska vara enskilda personer som utnämns av kommissionen för att företräda ett gemensamt intresse som delas av intressenterna. De får inte företräda en enskild intressent, utan ska uttrycka åsikter som delas av de olika intresseorganisationerna.

    Utnämningarna sker för en period av 42 månader. De ledamöter som inte längre på ett effektivt sätt kan medverka i gruppens överläggningar, som avgår eller som – även efter det att deras uppdrag har upphört – lämnar ut uppgifter som omfattas av tystnadsplikt, i synnerhet uppgifter om företag, deras affärsförbindelser eller deras kostnadsförhållanden, ska inte längre inbjudas att delta i något möte i de rådgivande grupperna och kan komma att ersättas under återstoden av sin mandatperiod.

    2.  
    Ledamöterna i de rådgivande grupperna ska väljas bland experter med kompetens inom de områden som avses i avsnitten 3 och 4 i kapitel II och som har svarat på offentliga ansökningsomgångar. Dessa experter kan också utses på grundval av förslag från de enheter som avses i tabellerna i bilagan eller från medlemsstaterna.

    De ska vara verksamma inom det berörda området och vara insatta i de industriella prioriteringarna.

    3.  
    Inom varje rådgivande grupp ska kommissionen sträva efter att garantera en hög nivå av sakkunskap, liksom en välavvägd representation av relevanta kunskaper och intresseområden, och, i möjligaste mån, en jämn könsfördelning och geografisk representation, med hänsyn till de rådgivande gruppernas specifika uppgifter och vilken typ av sakkunskap som krävs samt resultatet av urvalsförfarandet för experter.

    ▼B

    Artikel 23

    Möten med de rådgivande grupperna

    Mötena med de rådgivande grupperna ska organiseras och ledas av kommissionen, som också ska svara för sekretariatet.

    Vid behov kan ordföranden begära omröstning bland ledamöterna. Varje ledamot ska ha en röst. När så är lämpligt kan ordföranden bjuda in utomstående experter eller observatörer att delta i mötena. Utomstående experter och observatörer ska inte ha rösträtt.

    De båda rådgivande grupperna ska vid behov hålla gemensamma möten, till exempel för att ge råd i frågor som berör både kol- och stålsektorn.

    ▼M1

    Artikel 24

    Inrättande av och uppgifter för de tekniska grupperna för kol och stål

    1.  
    De tekniska grupperna för kol och stål (nedan kallade de tekniska grupperna) ska ge kommissionen råd om övervakning av forsknings- och pilot- eller demonstrationsprojekt.

    Ledamöter i de tekniska grupperna ska utses av kommissionen och ha personliga mandat.

    De ledamöter som inte längre på ett effektivt sätt kan medverka i gruppens överläggningar, som avgår eller som – även efter det att deras uppdrag har upphört – lämnar ut uppgifter som omfattas av tystnadsplikt, i synnerhet uppgifter om företag, deras affärsförbindelser eller deras kostnadsförhållanden, ska inte längre inbjudas att delta i något möte i de tekniska grupperna.

    2.  
    Ledamöterna i de tekniska grupperna ska väljas bland experter med kompetens inom forskningsstrategi, förvaltning eller produktion inom de områden som avses i avsnitten 3 och 4 i kapitel II och som har svarat på offentliga ansökningsomgångar.

    De ska vara verksamma inom det berörda området och ha ansvar för forskningsstrategi, förvaltning eller produktion i relaterade sektorer.

    3.  
    Inom varje teknisk grupp ska kommissionen sträva efter att säkerställa en hög nivå av yrkesmässig sakkunskap, en välavvägd representation av relevanta sakkunskaper och, så långt som möjligt, en jämn könsfördelning och geografisk representation, med hänsyn till de tekniska gruppernas specifika uppgifter och vilken typ av sakkunskap som krävs samt resultatet av urvalsförfarandet för experter. Det finns inget som hindrar att en ledamot i en teknisk grupp utses till utvärderingsexpert.

    Kommissionen ska försäkra sig om att det finns regler och förfaranden för att undvika och hantera intressekonflikter som gäller ledamöter i de tekniska grupperna som ansvarar för utvärderingen av ett visst projekt. Dessa förfaranden ska också garantera likabehandling och rättvisa under hela projektövervakningen.

    Möten i de tekniska grupperna ska så långt som möjligt hållas på platser som möjliggör optimal projektövervakning och resultatutvärdering.

    ▼B



    AVSNITT 4

    Forskningsprogrammets genomförande

    ▼M1

    Artikel 25

    Förslagsomgång

    1.  
    En årlig förslagsomgång ska offentliggöras varje år. Första dag för förslagsinlämning ska offentliggöras i det informationspaket som avses i punkt 3. Om inget annat anges ska den 15 september varje år vara sista dag för inlämning av förslag för utvärdering. Om den 15 september infaller under ett veckoslut eller på en fredag eller måndag, ska sista inlämningsdag automatiskt ändras till den första arbetsdagen efter den 15 september. Sista dag för förslagsinlämning ska offentliggöras i det informationspaket som avses i punkt 3.
    2.  
    Om kommissionen enligt artikel 41 d och e beslutar att välja en annan sista dag för förslagsinlämning enligt punkt 1 i den här artikeln, eller att inleda riktade förslagsomgångar, ska den offentliggöra detta i Europeiska unionens officiella tidning.

    Riktade förslagsomgångar ska innehålla information om hur och när inlämningen ska ske och om den ska göras i ett eller två steg samt, för förslagsutvärderingen, information om prioriteringar, typ av stödberättigande projekt enligt artiklarna 14–18, om så krävs, och planerad finansiering.

    3.  
    Kommissionen ska se till att tillräcklig vägledning och information görs tillgänglig för alla potentiella deltagare när förslagsomgångarna offentliggörs, i första hand genom ett informationspaket på kommissionens webbplats. En papperskopia av detta informationspaket kan också erhållas från kommissionen på begäran.

    Informationspaketet ska innehålla information om de utförliga reglerna för deltagande, metoder för hantering av förslag och projekt, ansökningsformulär, regler för förslagsinlämning, standardbidragsavtal, stödberättigande kostnader, högsta bidragsbelopp, betalningssätt och de årliga prioriterade målen för forskningsprogrammet.

    Ansökningar ska lämnas in till kommissionen i enlighet med reglerna i informationspaketet.

    ▼B

    Artikel 26

    Förslagens innehåll

    Förslagen ska anknyta till de forskningsmål som fastställs i avsnitten 3 och 4 i kapitel II och, i tillämpliga fall, till de prioriterade mål som anges i informationspaketet enligt artikel 25.3 eller till de prioriterade mål som fastställs för riktade förslagsomgångar enligt artikel 25.2.

    Varje förslag ska innehålla en utförlig beskrivning av det föreslagna projektet med fullständiga uppgifter om mål, partnerskap inklusive varje partner exakta roll, ledningsstruktur, förväntade resultat och tillämpningar samt en uppskattning av förväntade vinster för industrin, ekonomin, samhället och miljön.

    Den totala kostnaden och fördelningen på olika poster enligt förslaget ska vara realistisk och faktisk, och projektet ska förväntas ge hög nytta i förhållande till de insatta medlen.

    Artikel 27

    Utvärdering av förslag

    Kommissionen ska ansvara för att ansökningarna utvärderas på ett konfidentiellt, rättvist och opartiskt sätt.

    ▼M1

    Kommissionen ska se till att en handbok för utvärdering och urval av FoTU-projekt görs tillgänglig för alla potentiella deltagare.

    ▼B

    Artikel 28

    Urval av förslag och övervakning av projekt

    1.  
    Kommissionen ska diarieföra mottagna förslag och verifiera att de är berättigade till stöd.
    2.  
    Kommissionen ska utvärdera förslagen med biträde av oberoende experter.

    ▼M1

    3.  
    Kommissionen ska upprätta en förteckning över godkända förslag i meritordning.

    ▼B

    4.  
    Kommissionen ska besluta om urval av projekt och tilldelning av medel. Om det beräknade beloppet för EU:s bidrag från forskningsprogrammet är lika med eller större än 0,6 miljoner EUR, ska artikel 41 a tillämpas.
    5.  
    Kommissionen ska övervaka forskningsprojekten och forskningsverksamheten med biträde av de tekniska grupper som beskrivs i artikel 24.

    Artikel 29

    Bidragsavtal

    Bidragsavtal ska upprättas för projekt som bygger på utvalda förslag, åtgärder och insatser enligt artiklarna 14–18. Bidragsavtal ska utformas efter tillämpliga standardkontrakt som kommissionen utarbetat och när så är lämpligt anpassas till den aktuella verksamheten.

    I bidragsavtalet ska det ekonomiska bidraget från forskningsprogrammet fastställas på grundval av de bidragsberättigande kostnaderna och reglerna för kostnadsredovisning, bokslut och revision. Dessutom ska det innehålla regler för rätt till tillgång, spridning av information och användning av kunskap.

    ▼M1

    Artikel 29a

    Genomförande av åtgärder

    1.  
    Deltagarna ska genomföra åtgärder i enlighet med alla villkor och skyldigheter som anges i detta beslut, Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 ( 2 ) och kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 ( 3 ), samt meddelandet om förslagsomgång och bidragsavtalet.
    2.  
    Deltagarna får inte ingå några åtaganden som är oförenliga med detta beslut eller bidragsavtalet. Om en deltagare underlåter att uppfylla sina skyldigheter i fråga om det tekniska genomförandet av åtgärden ska övriga deltagare uppfylla skyldigheterna utan ytterligare unionsfinansiering, såvida inte kommissionen uttryckligen befriar dem från dessa skyldigheter. Deltagarna ska se till att kommissionen informeras i god tid om alla händelser som väsentligen kan påverka åtgärdens genomförande eller unionens intressen.
    3.  
    Deltagarna ska genomföra åtgärden och för detta vidta alla nödvändiga och rimliga åtgärder. De ska ha de lämpliga resurser som behövs och vid de tidpunkter som krävs för att genomföra åtgärden. Om det är nödvändigt för genomförandet av åtgärden får de anlita tredje parter, inklusive underleverantörer, för att utföra arbete inom åtgärden. Deltagarna ska ansvara inför kommissionen och inför de övriga deltagarna för det arbete som utförs.
    4.  
    Tilldelning av underleverantörsavtal för genomförandet av vissa delar av åtgärden ska begränsas till de fall som anges i bidragsavtalet och till vederbörligen motiverade fall som inte klart kunnat förutses vid bidragsavtalets ikraftträdande.
    5.  
    Tredje parter som inte är underleverantörer får utföra arbete inom åtgärden i enlighet med de villkor som fastställs i bidragsavtalet. Den tredje parten och det arbete denne ska utföra ska anges i bidragsavtalet.

    De tredje parternas kostnader får anses vara stödberättigande om den tredje parten uppfyller samtliga följande villkor:

    a) 

    Den skulle vara berättigad till finansiering om den vore en deltagare.

    b) 

    Den är en anknuten enhet eller har en rättslig koppling till en deltagare som medför ett samarbete som inte är begränsat till åtgärden.

    c) 

    Den anges i bidragsavtalet.

    d) 

    Den uppfyller de regler som gäller för deltagaren enligt bidragsavtalet med avseende på kostnadernas stödberättigande och kontroll av utgifter.

    6.  
    Deltagare ska följa nationella lagar, bestämmelser och etiska regler i de länder där åtgärden genomförs. Vid behov ska deltagarna begära godkännande från berörda nationella eller lokala etikkommittéer innan åtgärden inleds.

    ▼B

    Artikel 30

    Ekonomiskt bidrag

    1.  
    Forskningsprogrammet ska bygga på bidragsavtal för FoTU med samfinansiering. Det totala ekonomiska bidraget, inklusive eventuell ytterligare offentlig finansiering, ska vara förenligt med de regler som tillämpas på statligt stöd.
    2.  
    Offentlig upphandling ska tillämpas på anskaffning av lös och fast egendom, utförande av byggnadsprojekt eller tillhandahållande av tjänster som är nödvändiga för genomförande av stödjande och förberedande verksamhet.
    3.  

    Om inte annat föreskrivs i punkt 1 i denna artikel får det totala ekonomiska bidraget i procent av de bidragsberättigande kostnaderna enligt artiklarna 31–35 inte överstiga följande värden:

    a) 

    För forskningsprojekt upp till 60 %.

    b) 

    För pilot- och demonstrationsprojekt upp till 50 %.

    c) 

    För kompletterande, stödjande och förberedande verksamhet upp till 100 %.

    Artikel 31

    Bidragsberättigande kostnader

    1.  

    De bidragsberättigande kostnaderna ska vara följande:

    a) 

    Kostnader för utrustning.

    b) 

    Personalkostnader.

    c) 

    Driftskostnader.

    d) 

    Indirekta kostnader.

    2.  
    Som bidragsberättigande kostnaderna räknas endast faktiska kostnader för projektets genomförande på de villkor som föreskrivs i bidragsavtalet. Stödmottagare, associerade och indirekta stödmottagare kan inte kräva ersättning för budgeterade eller kommersiella kostnader.

    Artikel 32

    Kostnader för utrustning

    Kostnader för inköp eller hyra av utrustning som är direkt knutna till projektets genomförande får tas upp som direkta kostnader. De bidragsberättigande kostnaderna för leasing av utrustning får inte överstiga bidragsberättigande kostnader för inköp av utrustningen.

    ▼M1

    Artikel 33

    Personalkostnader

    Stödberättigande personalkostnader får endast omfatta de faktiska arbetstimmarna för de personer som direkt arbetar med åtgärden.

    Personalkostnader för ägare av små och medelstora företag och andra fysiska personer som inte uppbär lön får ersättas på grundval av enhetskostnader.

    ▼B

    Artikel 34

    Driftskostnader

    Driftskostnader med direkt anknytning till projektets genomförande ska endast omfatta kostnader för följande:

    a) 

    Råmaterial.

    b) 

    Förnödenheter.

    c) 

    Energi.

    d) 

    Transport av råmaterial, förnödenheter, utrustning, produkter, material för återvinning eller bränsle.

    e) 

    Underhåll, reparation, ändring eller ombyggnad av befintlig utrustning.

    f) 

    IT och andra specifika tjänster.

    g) 

    Hyra av utrustning.

    h) 

    Analyser och prover.

    i) 

    Organisation av specialinriktade seminarier.

    j) 

    Redovisningsintyg och bankgarantier.

    k) 

    Kunskapsskydd.

    l) 

    Biträde från tredje part.

    Artikel 35

    Indirekta kostnader

    Alla andra kostnader, till exempel allmänna omkostnader, som kan uppstå i samband med projektet och som inte har specificerats i ovanstående kategorier, bland annat kostnader för resor och uppehälle, ska täckas av ett schablonbelopp på 35 % av de bidragsberättigande personalkostnaderna enligt artikel 33.



    AVSNITT 5

    Utvärdering och övervakning av forskningsverksamheten

    Artikel 36

    Tekniska rapporter

    För forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt enligt artiklarna 14, 15 och 16 ska den/de som tar emot stöd lämna periodiska rapporter. I dessa ska de tekniska framstegen dokumenteras.

    När arbetet slutförts ska den/de som tar emot stöd lämna en slutrapport med en utvärdering av resultatens utnyttjande och av effekterna. Kommissionen ska offentliggöra rapporten i dess helhet eller i sammandrag, beroende på projektets strategiska vikt och, vid behov, efter samråd med den berörda rådgivande gruppen.

    Kommissionen får kräva att den/de som tar emot stöd lämnar slutrapporter över de kompletterande åtgärder som nämns i artikel 17 och om den stödjande och förberedande verksamhet som nämns i artikel 18 och kan besluta att låta offentliggöra dem.

    Artikel 37

    Årlig granskning

    Kommissionen ska genomföra en årlig granskning av forskningsprogrammets verksamhet och framstegen i FoTU-arbetet. Granskningsrapporten ska lämnas till Kol- och stålkommittén.

    Kommissionen kan utse oberoende experter och högt kvalificerade experter att biträda med den årliga granskningen.

    Artikel 38

    Övervakning och utvärdering av forskningsprogrammet

    1.  
    Kommissionen ska göra en övervakning av forskningsprogrammet med bland annat en utvärdering av de förväntade vinsterna. En rapport över övervakningen ska ges ut i slutet av år 2013 och därefter vart sjunde år. Rapporterna ska offentliggöras på CORDIS eller motsvarande webbplats.
    2.  
    Kommissionen ska utvärdera forskningsprogrammet när de projekt som finansierats under varje sjuårsperiod slutförts. Nyttan för samhället och berörda sektorer av denna FoTU ska också utvärderas. Utvärderingsrapporten ska offentliggöras.
    3.  
    När den övervakning och utvärdering som avses i punkterna 1 och 2 görs, ska kommissionen biträdas av paneler av högt kvalificerade experter som kommissionen utsett.

    ▼M2

    Artikel 39

    Utnämning av oberoende och högt kvalificerade experter

    För utnämning av oberoende och högt kvalificerade experter enligt artiklarna 18, 28.2 och 38 ska de villkor som fastställs i artikel 237 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 ( 4 ) gälla.

    ▼B



    KAPITEL IV

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 40

    Granskning av de fleråriga tekniska riktlinjerna

    De fleråriga tekniska riktlinjer som fastställs i kapitel III ska granskas vart sjunde år, varvid den första perioden löper ut den 31 december 2014. I detta syfte, och senast under de första sex månaderna av sjuårsperiodens sista år, ska kommissionen ompröva funktionen och effekten av de fleråriga tekniska riktlinjerna och i tillämpliga fall föreslå ändringar.

    Om kommissionen anser det lämpligt, får den göra en sådan omprövning och lämna förslag om ändringar till rådet innan sjuårsperioden löper ut.

    Artikel 41

    Genomförandeåtgärder

    Kommissionen ska anta genomförandeåtgärder enligt det förfarande som avses i artikel 42.2 i följande avseenden:

    a) 

    Godkänna finansieringen om det beräknade beloppet för EU:s bidrag från detta forskningsprogram är lika med eller överstiger 0,6 miljoner euro.

    b) 

    Utarbeta direktiv för övervakning och utvärdering av forskningsprogrammet enligt artikel 38.

    ▼M2 —————

    ▼M1

    d) 

    Ändra den sista dag som avses i artikel 25.

    ▼B

    e) 

    Utarbeta riktade förslagsomgångar.

    Artikel 42

    Kommitté

    1.  
    Kommissionen ska biträdas av Kol- och stålkommittén.

    ▼M1

    2.  
    När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 ( 5 ) tillämpas.

    ▼B

    Artikel 43

    Upphävande och övergångsåtgärder

    Beslut 2003/78/EG ska upphävas. Beslut 2003/78/EG ska dock fortsätta att gälla till och med den 31 december 2008 för finansiering av projekt till vilka förslag lämnats in senast den 15 september 2007.

    Artikel 44

    Tillämpning

    Detta beslut får verkan dagen efter det att det offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Det ska tillämpas från och med den 16 september 2007.

    Artikel 45

    Adressat

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.




    BILAGA

    Den rådgivande grupp för kol som avses i artikel 22 ska ha följande sammansättning:



    Ledamöter

    Totalt, högst

    a)  Från kolproducenter/riksförbund eller forskningscentrum med anknytning till dessa

    8

    b)  Från organisationer som representerar kolproducenter på europeisk nivå

    2

    c)  Från kolförbrukare eller forskningscentrum med anknytning till dessa

    8

    d)  Från organisationer som representerar kolförbrukare på europeisk nivå

    2

    e)  Från organisationer som representerar arbetstagare

    2

    f)  Från organisationer som representerar leverantörer av utrustning

    2

     

    24

    Ledamöterna måste ha en bred kompetens och personlig sakkunskap inom ett eller flera av områdena brytning och användning av kol samt miljö- och samhällsfrågor, inklusive säkerhetsaspekter.

    Den rådgivande grupp för stål som avses i artikel 22 ska ha följande sammansättning:



    Ledamöter

    Totalt, högst

    a)  Från stålindustrier/riksförbund eller forskningscentrum med anknytning till dessa

    21

    b)  Från organisationer som representerar producenter på europeisk nivå

    2

    c)  Från organisationer som representerar arbetstagare

    2

    d)  Från organisationer som representerar processindustrier eller stålförbrukare i efterföljande led

    5

     

    30

    Ledamöterna måste ha en bred kompetens och personlig sakkunskap inom ett eller flera av följande områden: råmaterial, järnframställning, stålframställning, kontinuerlig gjutning, varm- och/eller kallvalsning, slutbearbetning och/eller ytbehandling av stål, utveckling av stålkvaliteter och/eller stålprodukter, stålets användning och egenskaper samt miljö- och samhällsfrågor, inklusive säkerhetsaspekter.



    ( 1 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 av den 28 april 2021 om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, om fastställande av dess regler för deltagande och spridning och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013 (EUT L 170, 12.5.2021, s. 1).

    ( 2 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

    ( 3 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 av den 29 oktober 2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget (EUT L 362, 31.12.2012, s. 1).

    ( 4 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

    ( 5 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

    Top