Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01979L0869-20030605

    Consolidated text: Rådets direktiv av den 9 oktober 1979 om mätmetoder samt provtagnings- och analysfrekvenser avseende ytvatten för dricksvattenframställning i medlemsstaterna (79/869/EEG)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1979/869/2003-06-05

    1979L0869 — SV — 05.06.2003 — 002.001


    Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

    ►B

    RÅDETS DIREKTIV

    av den 9 oktober 1979

    om mätmetoder samt provtagnings- och analysfrekvenser avseende ytvatten för dricksvattenframställning i medlemsstaterna

    (79/869/EEG)

    (EGT L 271, 29.10.1979, p.44)

    Ändrad genom:

     

     

    Officiella tidningen

      No

    page

    date

     M1

    RÅDETS DIREKTIV 81/855/EEG av den 19 oktober 1981

      L 319

    16

    7.11.1981

    ►M2

    RÅDETS DIREKTIV 91/692/EEG av den 23 december 1991

      L 377

    48

    31.12.1991

    ►M3

    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 807/2003 av den 14 april 2003

      L 122

    36

    16.5.2003


    Ändrad genom:

     A1

      L 302

    23

    15.11.1985

     A2

    Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige

      C 241

    21

    29.8.1994

     

    (anpassad genom rådets beslut 95/1/EG, Euratom, EKSG)

      L 001

    1

    ..




    ▼B

    RÅDETS DIREKTIV

    av den 9 oktober 1979

    om mätmetoder samt provtagnings- och analysfrekvenser avseende ytvatten för dricksvattenframställning i medlemsstaterna

    (79/869/EEG)



    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen, särskilt artikel 100 och 235 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag ( 1 ),

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande ( 2 ),

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande ( 3 ), och

    med beaktande av följande:

    I Europeiska gemenskapernas aktionsprogram för miljön ( 4 ) föreskrivs att de mätmetoder som används skall standardiseras eller harmoniseras i syfte att göra resultaten av föroreningsmätningar som görs i gemenskapen jämförbara.

    I rådets direktiv 75/440/EEG av den 16 juni 1975 om kvalitetskrav på ytvatten avsett för framställning av dricksvatten i medlemsstaterna ( 5 ), särskilt artikel 5.2 i detta, föreskrivs att det skall antas en gemenskapspolitik beträffande provtagnings- och analysfrekvens för parametrar samt mätmetoder.

    Skillnader i de bestämmelser om mätmetoder och om provtagnings- och analysfrekvens för respektive parameter för att fastställa kvaliteten på ytvatten som redan tillämpas eller är under utarbetande i de olika medlemsstaterna kan skapa ojämlika konkurrensvillkor och sålunda direkt påverka den gemensamma marknadens funktion. Det är därför nödvändigt att närma lagarna på detta område till varandra i enlighet med artikel 100 i fördraget.

    Det förefaller nödvändigt att denna tillnärmning av lagstiftningen åtföljs av gemenskapsåtgärder för att genom mer omfattande bestämmelser uppnå ett av gemenskapens mål beträffande miljöskydd och förbättring av livskvaliteten. Vissa särskilda bestämmelser bör därför fastställas för att möjliggöra detta. Eftersom fördraget inte ger de nödvändiga befogenheterna för detta bör artikel 235 i fördraget åberopas.

    För de analyser som genomförs i medlemsstaterna är det nödvändigt att fastställa gemensamma referensmätmetoder för att bestämma värdet på de parametrar som anger de fysiska, kemiska och mikrobiologiska egenskaperna hos ytvatten avsett för uttag av dricksvatten.

    I syfte att övervaka den nödvändiga kvaliteten är det nödvändigt att ta ett regelbundet, minsta antal prover av ytvattnet för att de parametrar som anges i bilaga 2 till direktiv 75/440/EEG skall kunna mätas.

    Minsta provtagnings- och analysfrekvens för varje parameter bör öka i proportion till den vattenmängd som framställs och den befolkningsmängd som betjänas. Frekvensen bör öka i samma omfattning som försämringen av vattnets kvalitet ökar graden av risk.

    Tekniska och vetenskapliga framsteg kan göra det nödvändigt att snabbt ändra en del av de krav som anges i bilaga 1 till detta direktiv, särskilt för att ta hänsyn till ändringar i nivåer för de parametrar som anges i bilaga 2 till direktiv 75/440/EEG. För att underlätta genomförandet av nödvändiga åtgärder bör ett förfaringssätt etableras för att upprätta ett nära samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen inom en kommitté för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



    Artikel 1

    Detta direktiv gäller de referensmätmetoder och provtagnings- och analysfrekvenser som gäller för parametrarna förtecknade i bilaga 2 till direktiv 75/440/EEG.

    Artikel 2

    I detta direktiv används följande beteckningar med de betydelser som här anges:

      Referensmätmetod: fastställandet av en mätprincip eller en tydlig beskrivning av ett förfarande för fastställande av värdet för de parametrar som förtecknas i bilaga 1 till detta direktiv.

      Detektionsgräns: det minsta värde av den undersökta parametern som är möjligt att upptäcka.

      Precision: det område inom vilket 95 % av mätresultaten för ett enstaka prov, som mäts med samma metod, placerar sig.

      Noggrannhet: skillnaden mellan det verkliga värdet för den undersökta parametern och det erhållna genomsnittliga mätvärdet.

    Artikel 3

    1.  Analysen av tagna vattenprover skall omfatta de parametrar som anges i bilaga 2 till direktiv 75/440/EEG för vilka ”I”- och/eller ”G”-värden har tilldelats.

    2.  Medlemsstaterna skall så långt möjligt använda de referensmätmetoder som avses i bilaga 1 till det här direktivet.

    3.  Värdena för detektionsgränsen och precisionen samt noggrannheten hos de mätmetoder som används för att kontrollera parametrarna i bilaga 1 i det här direktivet måste efterlevas.

    Artikel 4

    1.  I bilaga 2 till detta direktiv beskrivs den minsta tillåtna, årliga provtagnings- och analysfrekvensen för varje parameter. För att ge en representativ bild av vattnets kvalitet skall provtagningen i möjligaste mån spridas ut över året.

    2.  Ytvattenprover skall vara representativa för vattenkvaliteten vid provtagningspunkten så som denna anges i artikel 5.4 i direktiv 75/440/EEG.

    Artikel 5

    De behållare i vilka proverna förvaras, de ämnen eller metoder som används för att konservera delar av ett prov för analys av en eller flera parametrar, transporten och förvaringen av proverna samt förberedelsen av proverna för analys får inte medföra någon betydelsefull förändring av analysresultaten.

    Artikel 6

    1.  Medlemsstaternas behöriga myndigheter skall fastställa provtagnings- och analysfrekvenserna för varje parameter vid varje provtagningspunkt.

    2.  Provtagnings- och analysfrekvenserna skall vara minst så täta som de minsta årliga frekvenser som anges i bilaga 2 till det här direktivet.

    Artikel 7

    1.  Om behöriga myndigheter genomför en undersökning av ytvatten avsett för uttag av dricksvatten och de värden som erhålls för vissa parametrar är avsevärt bättre än de som har fastställts av medlemsstaterna i enlighet med bilaga 2 till direktiv 75/440/EEG, får den berörda medlemsstaten reducera provtagnings- och analysfrekvensen för dessa parametrar.

    2.  Om det inte finns någon förorening i de fall som avses i punkt 1 och om det inte finns någon risk för att vattenkvaliteten försämras samt om det berörda vattnets kvalitet är bättre än den som anges i spalt A1 i bilaga 2 till direktiv 75/440/EEG får de berörda myndigheterna besluta att regelbunden analys inte är nödvändig.

    Artikel 8

    ▼M2

    Vart tredje år skall medlemsstaterna lämna uppgifter till kommissionen om genomförandet av detta direktiv genom en områdesrapport, som även skall omfatta andra relevanta gemenskapsdirektiv. Rapporten skall utarbetas på grundval av frågeformulär eller mallar som kommissionen fastställer enligt förfarandet i artikel 6 i direktiv 91/692/EEG ( 6 ). Frågeformuläret eller mallarna skall lämnas till medlemsstaterna sex månader innan den period börjar som rapporten skall avse. Rapporten skall sändas till kommissionen senast nio månader efter utgången av den treårsperiod som rapporten avser.

    Den första rapporten skall omfatta perioden 1993-1995.

    Kommissionen skall senast nio månader efter mottagandet av medlemsstaternas rapporter offentliggöra en gemenskapsrapport om genomförandet av direktivet.

    ▼B

    Artikel 9

    För att ta hänsyn särskilt till förändringar av nivåerna för de parametrar som anges i bilaga 2 till direktiv 75/440/EEG skall de ändringar som krävs för anpassning till den tekniska utvecklingen av

     referensmätmetoder som anges i bilaga 1 till det här direktivet,

     detektionsgränser, precision och noggrannhet för dessa metoder, och

     rekommenderade material för behållare

    beslutas i enlighet med det förfarande som beskrivs i artikel 11 i det här direktivet.

    Artikel 10

    1.  En kommitté för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, nedan kallad ”kommittén”, inrättas härmed för det ändamål som anges i artikel 9. Den skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha en företrädare för kommissionen som ordförande.

    ▼M3 —————

    ▼M3

    Artikel 11

    1.  Kommissionen skall biträdas av Kommittén för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen.

    2.  När det hänvisas till denna artikel skall artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG ( 7 ) tillämpas.

    Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader.

    3.  Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

    ▼B

    Artikel 12

    1.  Direktiv 75/440/EEG ändras på följande sätt:

    a) Artikel 5.2 skall utgå.

    b) I artikel 5.3 skall orden ”de som avses i stycke 2” ersättas med orden ”parametervärdena för ifrågavarande vattenkvalitet”.

    2.  Punkt 1 skall träda i kraft inom två år efter anmälan av detta direktiv.

    Artikel 13

    Medlemsstaterna skall sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv inom två år efter anmälan. De skall genast underrätta kommissionen om detta.

    Artikel 14

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.




    BILAGA 1

    Referensmätmetod för parametervärdena I och/eller G i rådets direktiv 75/440/EEG



    (A)

    (B)

    (C)

    (D)

    (E)

    (F)

    (G)

     

    Parameter

    Detektionsgräns

    Precision

    Noggrannhet

    Referensmätmetod

    Rekommenderat behållarmaterial

    1

    pH

    pH-enhet

    0,1

    0,2

    —  Elektrometri

    Mäts på plats vid provtagningen utan föregående rening av provet

     

    2

    Färgtal

    (efter enkel filtrering)

    mg Pt/l

    5

    10 %

    20 %

    —  Filtrering genom ett glasfibermembran

    Fotometrisk metod med platina-koboltskalan

     

    3

    Suspenderad substans, totalt

    mg/l

    5 %

    10 %

    —  Filtrering genom ett 0,45 µm filtermembran, torkning vid 105°C och vägning

    —  Centrifugering (i minst 5 minuter med en genomsnittlig acceleration av 2 800 till 3 200 g), torkning vid 105°C och vägning

     

    4

    Temperatur

    °C

    0,5

    1

    —  Termometri

    Mätning på plats vid provtagningstillfället utan föregående rening av provet

     

    5

    Konduktivitet vid 20°C

    µs/cm

    5 %

    10 %

    —  Elektrometri

     

    6

    Lukt

    Utspädningsfaktor vid 25°C

    —  Genom upprepade uspädningar

    Glas

    7

    Nitrat

    mg/l NO3

    2

    10 %

    20 %

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    8

    Fluorid

    mg/l F

    0,05

    10 %

    20 %

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri efter destillering om nödvändigt

    —  Jonselektiva elektroder

     

    9

    Extraherbart organiskt klor, totalt

    mg/l Cl

     
     
     
     
     

    10

    Löst järn

    mg/l Fe

    0,02

    10 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri efter filtrering genom ett filtermembran (0,45 µm)

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri efter filtrering genom ett filtermembran (0,45 µm)

     

    11

    Mangan

    mg/l Mn

    0,01 (2)

    10 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

     

    0,02 (3)

    10 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    12

    Koppar (10)

    mg/l Cu

    0,005

    10 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    —  Polarografi

     

    0,02 (4)

    10 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

    —  Polarografi

     

    13

    Zink (10)

    mg/l Zn

    0,01 (2)

    10 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

     

    0,02

    10 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    14

    Boron (10)

    mg/l B

    0,1

    10 %

    20 %

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    Material som ej innehåller nämnvärda mängder bor

    15

    Beryllium

    mg/l Be

     
     
     
     
     

    16

    Kobolt

    mg/l Co

     
     
     
     
     

    17

    Nickel

    mg/l Ni

     
     
     
     
     

    18

    Vanadin

    mg/l V

     
     
     
     
     

    19

    Arsenik (10)

    mg/l As

    0,002 (2)

    20 %

    20 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

     

    0,01 (5)

     
     

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    20

    Kadmium (10)

    mg/l Cd

    0,0002

    30 %

    30 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

     

    0,001 (5)

     
     

    —  Polarografi

    21

    Krom, totalt (10)

    mg/l Cr

    0,01

    20 %

    30 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    22

    Bly (10)

    mg/l Pb

    0,01

    20 %

    30 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

    —  Polarografi

     

    23

    Selen (10)

    mg/l Se

    0,005

     
     

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

     

    24

    Kvicksilver (10)

    mg/l Hg

    0,0001

    0,0002 (5)

    30 %

    30 %

    —  Flamlös atomabsorptionsspektrofotometri (kallförångning)

     

    25

    Barium (10)

    mg/l Ba

    0,02

    15 %

    30 %

    —  Atomabsorptionsspektrofotometri

     

    26

    Cyanid

    mg/l CN

    0,01

    20 %

    30 %

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    27

    Sulfat

    mg/l SO4

    10

    10 %

    10 %

    —  Gravimetrisk analys

    —  EDTA-kompleximetri

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    28

    Klorid

    mg/l Cl

    10

    10 %

    10 %

    —  Titrering (Mohr-metoden)

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    29

    Anjoniska ytaktiva ämnen (som reagerar med metylblått)

    mg/l (laurylsulfat)

    0,05

    20 %

     

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    30

    Fosfat

    mg/l P2O5

    0,02

    10 %

    20 %

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    31

    Fenol (fenolindex)

    mg/l C6H5OH

    0,0005

    0,0005

    0,0005

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri 4-aminoantipyrin-metoden

    Glas

    0,001

    30 %

    50 %

    —  Paranitroanilin-metoden

    32

    Lösta eller emulgerade kolväten

    mg/l

    0,01

    20 %

    30 %

    —  Infraröd spektrometri efter extraktion med koltetraklorid

    Glas

    0,04 (3)

     
     

    —  Gravimetri efter extraktion med petroleumeter

    33

    Polycykliska, aromatiska kolväten (10)

    mg/l

    0,00004

    50 %

    50 %

    —  Mätning av fluorescens i UV efter tunnlagerkromatografi

    Jämförande mätning i förhållande till en blandning av sex kontrollämnen med samma koncentration (8)

    Glas eller aluminium

    34

    Pesticider (paration, hexaklorcyklohexan, dieldrin), totalt (10)

    mg/l

    0,0001

    50 %

    50 %

    —  Gas- eller vätskekromatografi efter extraktion med lämpliga lösningsmedel och rening

    Identifiering av blandningens beståndsdelar

    Kvantitativ analys (9)

    Glas

    35

    Kemisk oxygenförbrukning (COD)

    mg/l O2

    15

    20 %

    20 %

    —  Kaliumdikromatmetoden

     

    36

    Mättnadsgrad i löst oxygen

    %

    5

    10 %

    10 %

    —  Winkler-metoden

    Glas

     
     
     

    —  Elektrokemisk metod

     

    37

    Biokemisk oxygenförbrukning (BOD5) vid 20°C utan nitrifiering

    mg/l O2

    2

    1,5

    2

    —  Bestämning av löst oxygen före och efter fem dagars inkubation vid 20°C ±1°C i fullständigt mörker

    Tillsättning av nitrifieringshämmande ämne

     

    38

    Nitrogen enligt Kjeldahl-metoden (förutom i NO2 och NO3)

    mg/l N

    0,5

    0,5

    0,5

    —  Mineralisering, destillering enligt Kjeldahl-metoden samt bestämning av ammonium med molekylär absorptionsspektrofotometri eller titrering

     

    39

    Ammoniak

    mg/l NH4

    0,01 (2)

    0,03 (2)

    0,03 (2)

    —  Molekylär absorptionsspektrofotometri

     

    0,1 (3)

    10 % (3)

    20 % (3)

     

    40

    Ämnen som kan extraheras med kloroform

    mg/l

     (11)

    —  Extraktion med renat kloroform vid neutralt pH-värde, förångning i vakuum vid rumstemperatur, vägning av rest

     

    41

    Organiskt kol, totalt

    mg/l C

     
     
     
     
     

    42

    Kvarvarande organiskt kol efter flockning och membranfiltrering (5 µm)

    mg/l C

     
     
     
     
     

    43

    Kolibakterier, totalt

    /100 ml

    (2)

    500 (7)

     
     

    —  Odling vid 37°C på ett därför särskilt lämpligt fast substrat (t ex Tergitol-laktosagar, Endo-agar, 0,4 % Teepol-agar) med filtrering (2) eller utan filtrering (7) och räkning av kolonier. Proverna skall spädas ut eller, där så är lämpligt, koncentreras så att de innehåller mellan 10 och 100 kolonier. Om nödvändigt, identifiering genom gasbildning.

    Steriliserat glas

    (2)

    500 (7)

     
     

    —  Utspädningsmetod med jäsning i flytande substrat i minst tre rör i tre utspädningar. Odling av de positiva rören på ett annat substrat för konfirmering. Räkning i enlighet med MPN (most probable number). Inkubationstemperatur: 37°C ±1 %.

    44

    Fekala kolibakterier

    /100 ml

    (2)

    200 (7)

     
     

    —  Odling vid 44°C på ett därför särskilt lämpligt fast substrat (t ex Tergitol-laktosagar, Endo-agar, 0,4 % Teepol-agar) med filtrering(2) eller utan filtrering (2) och räkning av kolonier. Proverna skall spädas ut eller, där så är lämpligt, koncentreras så att de innehåller mellan 10 och 100 kolonier. Om nödvändigt, identifiering genom gasbildning.

    Steriliserat glas

    (2)

    200 (7)

     
     

    —  Utspädningsmetod med jäsning i flytande substrat i minst tre rör i tre utspädningar. Odling av de positiva rören på ett annat substrat för konfirmering. Räkning i enlighet med MPN (most probable number). Inkubationstemperatur: 44°C ±0,5 %.

    45

    Fekala streptokocker

    /100 ml

    (2)

    200 (7)

     
     

    —  Odling vid 37°C på ett därför särskilt lämpligt fast substrat (t ex natriumazid) med filtrering (2) eller utan filtrering (7) och räkning av kolonier. Proverna skall spädas ut eller, där så är lämpligt, koncentreras så att de innehåller mellan 10 och 100 kolonier.

    Steriliserat glas

    (2)

    200 (7)

     
     

    —  Utspädningsmetoden i natriumazid i minst tre rör med tre utspädningar. Räkning i enlighet med MPN (most probable number)

    46

    Salmonella (12)

     

    1/5 000 ml

    1/1 000 ml

     
     

    —  Koncentration genom filtrering (på membran eller lämpligt filter) Inokulering i ett förberikat substrat. Berikning och överföring till ett fast isoleringssubstrat. — Identifiering

    Steriliserat glas

    (1)   Ytvattenprover från provtagningspunkten analyseras och mäts efter siktning (trådsikt) för att avlägsna flytande rester av t ex trä och plast.

    (2)   För vatten i grupp A1, G-värde.

    (3)   För vatten i grupperna A2 och A3.

    (4)   För vatten i grupp A3.

    (5)   För vatten i grupperna A1, A2 och A3, I-värde.

    (6)   För vatten i grupperna A2, I-värde och A3.

    (7)   För vatten i grupperna A2 och A3, G-värde.

    (8)   Blandning av sex standardämnen med samma koncentration som skall beaktas: fluoranten, 3,4-benzofluoranten, 11,12-benzofluoranten, 3,4-benzopyren, 1,12-benzoperylen, inden(1,2,3-cd)-pyren.

    (9)   Blandning av tre ämnen med samma koncentration som skall beaktas: paration, hexaklorcyklohexan, dieldrin

    (10)   Om proverna innehåller så mycket suspenderad substans att det krävs särskild förberedande behandling får de noggrannhetsvärden som visas i spalt E i denna bilaga i undantagsfall överskridas och i stället betraktas som målsättningsvärden. Dessa prover måste behandlas så att analysen täcker den största möjliga mängd av ämnen som skall mätas.

    (11)   Eftersom denna metod för närvarande inte används i samtliga medlemsstater är det inte säkert att detektionsgränsen som krävs för kontroll av värdena i direktiv 75/440/EEG kan uppnås.

    (12)   Frånvaro i 5 000 ml (A1, G) och frånvaro i 1 000 ml (A2, G).




    BILAGA 2

    Minsta årliga provtagnings- och analysfrekvens för respektive parameter i direktiv 75/440/EEG



    Betjänad befolkning

     (1)A1

     (1)A2

     (1)A3

    (2)

    II (2)

    III (2)

    (2)

    II (2)

    III (2)

    (2)

    II (2)

    III (2)

    ≤ 10 000

     (3)

     (3)

     (3)

     (3)

     (3)

     (3)

    2

    1

     (3) (4)

    > 10 000 — ≤ 30 000

    1

    1

     (3)

    2

    1

     (3)

    3

    1

    1

    > 30 000 — ≤ 100 000

    2

    1

     (3)

    4

    2

    1

    6

    2

    1

    > 100 000

    3

    2

     (3)

    8

    4

    1

    12

    4

    1

    (1)   Ytvattenkvalitet, bilaga II i direktiv 75/440/EEG.

    (2)   Klassificering av parametrar i enlighet med frekvens.

    (3)   Frekvensen fastställs av de behöriga nationella myndigheterna.

    (4)   Under förutsättning att sådant ytvatten är avsett för utvinning av dricksvatten rekommenderas medlemsstaterna att genomföra provning minst en gång om året av denna vattenkategori (A3, III, ≤ 10 000).



    KATEGORIER

    I

    II

    III

    Parameter

    Parameter

    Parameter

    1

    pH

    10

    Löst järn

    8

    Fluorid

    2

    Färgtal

    11

    Mangan

    14

    Bor

    3

    Suspenderad substans, totalt

    12

    Koppar

    19

    Arsenik

    4

    Temperatur

    13

    Zink

    20

    Kadmium

    5

    Konduktivitet

    27

    Sulfat

    21

    Krom, totalt

    6

    Lukt

    29

    Anjoniska ytaktiva ämnen

    22

    Bly

    7

    Nitrat

    31

    Fenol

    23

    Selen

    28

    Klorid

    38

    Nitrogen enligt Kjeldahl-metoden

    24

    Kvicksilver

    30

    Fosfat

    43

    Kolibakterier, totalt

    25

    Barium

    35

    COD

    44

    Fekala coliformer

    26

    Cyanid

    36

    Mättnadsgrad i löst oxygen

     
     

    32

    Lösta eller emulgerade kolväten

    37

    Biokemisk oxygenförbrukning (BOD5)

     
     

    33

    Polycykliska, aromatiska kolväten

    39

    Ammoniak

     
     

    34

    Pesticider, totalt

     
     
     
     

    40

    Ämnen som kan extraheras med kloroform

     
     
     
     

    45

    Fekala streptokocker

     
     
     
     

    46

    Salmonella



    ( 1 ) EGT nr C 208, 1.9.1978, s. 2.

    ( 2 ) EGT nr C 67, 12.3.1979, s. 48.

    ( 3 ) EGT nr C 128, 21.5.1979, s. 4.

    ( 4 ) EGT nr C 112, 20.12.1973, s. 1.

    ( 5 ) EGT nr L 194, 25.7.1975, s. 34.

    ( 6 ) EGT nr L 377, 31.12.1991, s. 48.

    ( 7 ) EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    Top