EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/133/09

Inbjudan att lämna förslag – EACEA/16/2018 – Erasmus+-programmet, programområde 3 – Stöd till politiska reformer – Europeisk ungdom tillsammans

EUT C 133, 16.4.2018, p. 25–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.4.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 133/25


INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG – EACEA/16/2018

Erasmus+-programmet, programområde 3 – Stöd till politiska reformer

Europeisk ungdom tillsammans

(2018/C 133/09)

1.   INLEDNING – BAKGRUND  (1)

Unga deltar aktivt i EU:s utbytesaktiviteter; de går med i europeiska organisationer eller deltar i olika former av icke-formella utbyten med unga från andra europeiska länder, och de är generellt positiva till och stödjer den europeiska integrationsprocessen (2). I den rollen kan de bli kraftfulla ambassadörer för det europeiska projektet och bygga broar över kontinenter, i synnerhet mellan östra och västra Europa men även i nord-sydlig riktning, för att inspirera andra genom sitt sätt att uppleva Europa och sin europeiska identitet.

Programmet Erasmus+ för ungdomar främjar utbyten för ungdomar och rörlighet för arbetande ungdomar och stöder ungdomsorganisationer. Analyser av tidigare verksamhet visar ett fruktbart och aktivt samarbete mellan organisationer och unga över landgränserna. Programmet Erasmus+ är populärt och engagerar ungdomar. Det finns ett stort intresse för att delta, och i nuläget är det bara en av tre projektansökningar inom området individuell mobilitet (ungdomsutbyten, mobilitet för ungdomar) och ett av fem partnerskap (gränsöverskridande ungdomsinitiativ) som lyckas få finansiellt stöd.

Ordförande Juncker påpekade i sitt tal om tillståndet i unionen 2017 (3) att: ”[EU] måste vara en jämlikhetens union och en union av jämlikar. Jämlikhet mellan dess medlemsländer, stora eller små, i öst eller väst, i nord eller syd.” Unga är nyckelpersoner när det gäller att få detta att hända. Å ena sidan är de i allmänhet mindre engagerade än de äldre i fråga om traditionella former av deltagande som att rösta, eller att gå med i ett politiskt parti. Å andra sidan säger sig en majoritet av dem vara intresserade av politik och de känner starkare för sitt medborgarskap i EU än äldre grupper. Den nya Eurobarometer-undersökningen (4) om europeisk ungdom bekräftar de ungas intresse för moderna former av medborgardeltagande: över hälften (53 procent) av de svarande säger att de har deltagit i minst en typ av organiserad aktivitet de senaste tolv månaderna (en uppgång på fyra procent sedan 2014), medan nästan en tredjedel (31 procent) av de unga i EU anger att de har deltagit i organiserade volontäraktiviteter de senaste tolv månaderna (sex procent mer sedan 2014).

Enligt undersökningen vill de unga att EU prioriterar ämnen som utbildning och kompetensutveckling, miljöskydd, migrationsfrågor och EU-medborgarskap. Dessa resultat överensstämmer med resultaten från kampanjen Nya idéer för Europa. Nya idéer för Europa var ett femårigt projekt med syftet ta reda på unga människors åsikter om vad EU borde ha för framtidsprioriteringar när det gällde unga. Projektet avslutades den 31 januari 2018, då en grupp ungdomar överlämnade resultatet av projektet till kommissionen (5).

2.   MÅL

Omfattningen av åtgärderna inom ”Europeisk ungdom tillsammans” bör bygga på den erfarenhet som samlades in genom projektet ”Nya idéer för Europa” (6) och andra initiativ till ungdomspolitik och ungdomsprogram i syfte att främja ungas deltagande i EU:s offentlighet samt gränsöverskridande utbyten och individuell mobilitet.

2.1   Allmänna målsättningar

Projekt inom ”Europeisk ungdom tillsammans” syftar till att skapa nätverk som främjar regionala partnerskap, och ska drivas i nära samarbete med unga från hela Europa (de länder som deltar i programmet Erasmus+). Nätverken kan ordna utbyten, främja utbildning (t.ex. för ungdomsledare) och göra det möjligt för unga att själva utveckla gemensamma projekt.

”Europeisk ungdom tillsammans” kommer att stödja initiativ som inkluderar minst fem ungdomsorganisationer från fem olika stödberättigande länder som omfattas av programmet Erasmus+ för att utbyta idéer om EU, uppmuntra till bredare medborgardeltagande och främja en känsla av europeiskt medborgarskap. Initiativet kommer att ha som mål att sammanföra europeisk ungdom från hela Europa: öst, väst, nord och syd.

Temaprioriteringarna är aktivt medborgarskap, nätverksbyggande, europeiska värderingar och europeiskt medborgarskap, demokratiskt deltagande, försvar av demokratiska värderingar samt social inkludering, alltid med särskild inriktning på ungdomar.

2.2   Särskilda mål

Initiativet kommer specifikt att stödja följande:

främjande och utveckling av strukturerat samarbete mellan olika ungdomsorganisationer för att bygga upp eller stärka partnerskap,

ungdomsorganisationer som sysslar med initiativ för att uppmuntra unga att delta i den demokratiska processen och öka deras samhällsengagemang genom att ordna utbildningsaktiviteter, visa upp likheter mellan unga européer och stimulera till diskussion och debatt om EU, dess värderingar och demokratiska grunder; detta innefattar att arrangera evenemang inför 2019 års val till Europaparlamentet,

främja deltagande av underrepresenterade grupper av unga i politiken, i ungdomsorganisationer och andra organisationer i det civila samhället genom att engagera sårbara och socioekonomiskt missgynnade ungdomar.

Initiativet riktar sig till icke-statliga ungdomsorganisationer, offentliga organ för ungdom och informella grupper av ungdomar. De måste kunna utarbeta projektförslag som innefattar minst fem partner som har kapacitet att mobilisera unga människor, i partnerskap som täcker olika länder och regioner i länderna som omfattas av programmet Erasmus+.

3.   BEHÖRIGHETSKRITERIER

Ansökningar som uppfyller följande kriterier kommer att bli föremål för en grundlig prövning.

Endast juridiska personer med säte i något av de programländer som listas nedan kan lämna in ansökningar (7).

3.1   Vem kan söka?

Deltagande organisationer kan vara

ideella organisationer, föreningar och icke-statliga organisationer, inklusive europeiska ungdomsorganisationer,

sociala företag,

offentliga organ på lokal, regional eller nationell nivå,

regionförbund,

europeiska grupperingar för territoriellt samarbete,

vinstdrivande organ som är aktiva inom företags sociala ansvar

etablerade i ett land som omfattas av programmet Erasmus+.

Minimikravet för sammansättning av partnerskap för denna inbjudan är minst fem partner från fem olika länder som är berättigade att delta i programmet Erasmus+. Ansökande organisationer bör påvisa sin förmåga att säkerställa god geografisk balans när det gäller sammansättningen av partnerorganisationer. Detta innebär partnerorganisationer med största möjliga geografiska spridning från olika regioner i öst, väst, nord och syd.

3.2   Länder som omfattas

EU:s medlemsstater: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

De länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som ingår i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES): Island, Liechtenstein, Norge.

De kandidatländer som omfattas av en föranslutningsstrategi i enlighet med de allmänna principer och villkor som fastställs i de ramavtal som ingåtts med dessa länder med avseende på deras deltagande i EU-program: f.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Turkiet.

3.3   Stödberättigande verksamheter

Finansieringen från Europeiska unionen enligt denna inbjudan tar formen av ett åtgärdsbidrag till stöd för en del av kostnaderna som de utvalda organen tar på sig när de genomför ett antal verksamheter. Dessa verksamheter måste vara direkt kopplade till de allmänna och särskilda målen med inbjudan och måste beskrivas i detalj i en projektbeskrivning som omfattar hela perioden som bidrag söks för.

Följande typer av verksamhet är stödberättigande:

Mobilitetsaktiviteter, inklusive ungdomsutbyten i stor skala.

Aktiviteter som underlättar ungdomars tillgång till och deltagande i EU:s politiska agenda.

Utbyten av erfarenhet och god praxis, nätverkande och partnerskap med andra ungdomsorganisationer, deltagande i möten eller seminarier med andra intressenter och/eller politiska beslutsfattare med sikte på att utöva politisk påverkan på målgrupper, sektorer och/eller system.

Initiativ och evenemang för att utveckla nätverk som omfattar europeiska icke-statliga organisationer/civilsamhällets organisationer i EU.

Verksamheter för att informera och öka kännedom och kunskap (genom t.ex seminarier, workshoppar, kampanjer, möten, offentliga debatter eller samråd) om EU:s politiska prioriteringar på ungdomsområdet.

Verksamheterna ska involvera flera länder och kan genomföras på EU-nivå eller på nationell, regional eller lokal nivå.

Ytterligare behörighetskriterier för mobilitetsaktiviteter/ungdomsutbyten:

Varaktighet: från 5 till 21 dagar, exklusive restid.

Plats(er) för verksamheten: Aktiviteterna måste äga rum i sökandens/partnernas länder.

Stödberättigande deltagare: Unga mellan 13 och 30 år som är bosatta i de mottagande och/eller sändande organisationernas länder.

Antal deltagare: Minst 16 och max 180 deltagare (gruppledare ej inkluderade). Minst fyra deltagare per grupp (gruppledare ej inkluderade). Varje nationell grupp måste ha minst en gruppledare. En gruppledare är en vuxen som medföljer de ungdomar som deltar i en mobilitetsaktivitet/ett ungdomsutbyte för att ansvara för pedagogiska aspekter, skydd och säkerhet.

4.   PROJEKTENS RESULTAT OCH VARAKTIGHETSTID

De förslag som beviljas stöd bör kunna uppvisa en plan för hur de räknar med att bidra till EU:s övergripande ungdomspolitiska agenda genom att

bygga på resultaten av Nya idéer för Europa (eller andra liknande kampanjer) och koppla dem till den politiska utvecklingen på lokal/regional/nationell nivå eller på EU-nivå,

förbättra ungdomars engagemang i demokratiska processer och beslutsfattande (egna initiativ, ny kompetens, deltagande i projektutformning osv.),

hjälpa till att förbättra ungdomssektorns förmåga att arbeta gränsöverskridande och främja gränsöverskridande utbildning och samarbete mellan unga människor och beslutsfattare,

vidareutveckla goda exempel och med längre spridning än befintliga nätverk,

sprida resultaten på ett ändamålsenligt och attraktivt sätt bland ungdomar som är involverade i ungdomsorganisationer, för att på så vis bereda väg för mer systematiska partnerskap, och även bland unga som inte har koppling till ungdomsstrukturer eller de som kommer från missgynnade bakgrunder.

Projekttiden måste vara mellan 9 och 24 månader. Tiden kan inte förlängas.

5.   TILLDELNINGSKRITERIER

Giltiga ansökningar kommer att bedömas på grundval av gallring, urval och tilldelningskriterier. Uteslutnings- och urvalskriterierna finns i de detaljerade anvisningarna, som återfinns på https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

Följande tilldelningskriterier gäller för finansiering av ett projekt:

Projektets relevans (25 procent).

Kvaliteten på projektets utformning och genomförande (25 procent).

Kvaliteten på partnerskapet och arrangemangen för samarbete (25 procent).

Inkludering av hur unga involveras i alla faser av projektets genomförande och hur hänsyn tas till skiljelinjerna mellan öst och väst och mellan nord och syd.

Effekter, spridning och hållbarhet (25 procent).

Endast de förslag som har uppnått

minst tröskelvärdet 60 procent av totalsumman (dvs. den sammanlagda poängsumman för de fyra tilldelningskriterierna)

och

minst tröskelvärdet 50 procent av varje kriterium

kommer i fråga för EU-finansiering.

6.   BUDGET

Den totala budget som är tillgänglig för samfinansiering av projekt inom denna inbjudan är 5 000 000 euro.

Det finansiella bidraget från EU är minst 100 000 euro och får inte överstiga 500 000 euro. Det är begränsat till en högsta medfinansieringsgrad på 80 procent av de totala stödberättigande projektkostnaderna.

Genomförandeorganet förbehåller sig rätten att inte fördela samtliga tillgängliga medel.

7.   ANSÖKNINGSFÖRFARANDE OCH SISTA ANSÖKNINGSDAG

Ansökningspaketet ska lämnas in online med hjälp av korrekt och vederbörligen ifylld e-ansökningsblankett. Det ska innehålla alla relevanta och tillämpliga bilagor och styrkande handlingar.

Blanketten eForm finns på engelska, franska och tyska på följande internetadress:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

och ska fyllas i på ett av EU:s officiella språk.

Den ifyllda ansökningsblanketten ska skickas in elektroniskt senast den 25 maj 2018 kl. 12.00 (lokal tid i Bryssel), tillsammans med relevanta bilagor (8):

Andra obligatoriska administrativa bilagor måste skickas till genomförandeorganet per e-post inom samma tidsfrist.

De sökande ombeds att noggrant läsa all information om inbjudan att lämna förslag EACEA/16/2018 och ansökningsförfarandet samt att använda de dokument som ska ingå i ansökan (ansökningspaketet) på:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

8.   ALL INFORMATION OM INBJUDAN

All information om inbjudan att lämna förslag (EACEA/16/2018), inklusive de detaljerade anvisningarna, finns på följande webbplats:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

E-postadress för kontakt:

EACEA-YOUTH@ec.europa.eu


(1)  Se C(2018) 774, 15.2.2018 (WPI 3.18): https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/c-2018-774-en.pdf

(2)  Se Eurobarometern 455 ”Europeisk ungdom” (september 2017), offentliggjord i januari 2018: http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/flash/surveyky/2163

(3)  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_sv.htm

(4)  https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/c-2018-774-en.pdf

(5)  https://europa.eu/youth/have-your-say/new-narrative-for-europe_sv

(6)  Se https://europa.eu/youth/have-your-say/new-narrative-for-europe_sv

(7)  http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/files/resources/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

(8)  Eventuella andra administrativa dokument som krävs enligt ansökningsanvisningarna ska skickas per e-post till Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur senast den 25 maj 2018 (kl. 12, lokal tid i Bryssel) till följande e-postadress: EACEA-YOUTH@ec.europa.eu


Top