Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0108

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/108 av den 23 januari 2018 om en nödåtgärd i form av stöd till jordbrukare på grund av översvämningar och kraftiga regn i vissa områden i Litauen, Lettland, Estland och Finland

    C/2018/0456

    EUT L 19, 24.1.2018, p. 6–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/108/oj

    24.1.2018   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 19/6


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/108

    av den 23 januari 2018

    om en nödåtgärd i form av stöd till jordbrukare på grund av översvämningar och kraftiga regn i vissa områden i Litauen, Lettland, Estland och Finland

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1), särskilt artikel 221.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Mellan augusti och oktober 2017 kom stora mängder regn i Litauen, Lettland, Estland och södra delen av Finland, vilket ledde till att betydande delar av medlemsstaternas åkermark översvämmades. Den totala regnmängden mellan augusti och oktober 2017 var mycket större än genomsnittet. Denna onormala regnmängd som kommit under en längre period har aldrig tidigare skådats. Den tidiga vintern med snö och kalla temperaturer gjorde dessutom att förhållandena för sådd blev ovanligt ogynnsamma. Därför kunde en betydande del av den pågående och kommande vintersådden för skörden för regleringsåret 2018/2019 inte genomföras.

    (2)

    Den påföljande framtida förlorade inkomsten för jordbrukare med gårdar i berörda områden från både mark som är otillgänglig för sådd och mark som redan såtts och fördärvats av de kraftiga översvämningarna kommer att orsaka mycket stora skador för berörda jordbrukare i Litauen, Lettland, Estland och Finland det kommande regleringsåret 2018/2019. Detta utgör ett specifikt problem enligt artikel 221 i förordning (EU) nr 1308/2013. Det här specifika problemet kan inte hanteras genom åtgärder i enlighet med artikel 219 eller 220 i den förordningen, eftersom det inte är direkt kopplat till en befintlig marknadsstörning eller en direkt risk för detta i nuläget, eller till åtgärder för att förhindra spridning av djursjukdomar eller förlorat konsumentförtroende på grund av risker för folkhälsa, djurhälsa eller växtskydd.

    (3)

    Ekonomisk ersättning bör ges för stödberättigande hektar i berörda områden som en exceptionell åtgärd i syfte att kompensera för framtida ekonomiska förluster i samband med skörden det kommande regleringsåret 2018/2019.

    (4)

    Ur ett stabilitetsperspektiv rörande unionsmarknaden ligger det i unionens intresse att åtgärden endast tillämpas på de jordbrukare som kommer att förlora inkomst på grund av förlorad vintersådd areal. Stödet bör dessutom begränsas till de jordbrukare som drabbats mest. En jordbrukare ska räknas som mest drabbad om andelen förlorad vintersådd areal i en medlemsstat uppgår till minst 30 procent av dennes totala vintersådda areal i den medlemsstaten. För att undvika risken för överkompensering bör dessutom stödet per stödberättigande hektar som inte kan användas för vintersådd på grund av översvämning begränsas. Av denna anledning bör de berörda medlemsstaternas beslut om stödbeloppet per stödberättigande hektar inte innebära att det genomsnittliga beloppet för direktstöd per hektar under kalenderåret 2017 i de medlemsstaterna överskrids. Det totala stödbeloppet och det övergripande budgetanslaget bör grundas på information från de berörda medlemsstaterna i fråga om antalet hektar som påverkats av översvämningarna och de kraftiga regnen.

    (5)

    För att motverka risken för dubbelfinansiering bör den aktuella förlusten av stödberättigande hektar inte redan ha kompenserats genom någon form av statligt stöd eller statlig försäkring, och stödet bör begränsas till stödberättigande hektar för vilka ekonomiskt stöd från unionen för samma förluster inte har erhållits på annat sätt.

    (6)

    De berörda medlemsstaterna bör få bevilja ytterligare stöd på de villkor och inom den tidsfrist som fastställs genom denna förordning.

    (7)

    Stöd kan också ges på grundval av en ansökan som lämnats in i enlighet med de metoder och tidsfrister som fastställs genom nationell lagstiftning i de berörda medlemsstaterna.

    (8)

    Det bör föreskrivas att de behöriga myndigheterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder och genomföra alla kontroller som krävs samt informera kommissionen om dessa. I synnerhet bör kontrollerna omfatta kontroller av stödberättigandet och av att ansökan om stöd är korrekt. De behöriga myndigheterna bör kontrollera antalet stödberättigande hektar med hjälp av alla tillgängliga medel, däribland genom kontroller på gårdarna.

    (9)

    Nödåtgärden bör begränsas till högst tolv månader från och med dagen för ikraftträdandet av denna förordning.

    (10)

    I syfte att säkerställa en sund budgetförvaltning för denna åtgärd, och för att se till att betalningen till jordbrukarna sker i tid, bör endast betalningar som de berörda medlemsstaterna gör till stödmottagarna fram till den 30 september 2018 berättiga till medfinansiering från unionen. Artikel 5.2 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014 (2) bör inte tillämpas.

    (11)

    För att unionen ska kunna övervaka effektiviteten av denna nödåtgärd bör de berörda medlemsstaterna överlämna detaljerad information om dess genomförande till kommissionen. För att göra det möjligt för unionen att fullgöra sina skyldigheter vad gäller ekonomisk kontroll bör dessa medlemsstater lämna in räkenskapsavslutningen för betalningarna till kommissionen.

    (12)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   Unionsstöd ska inom de ramar som anges i artiklarna 2 och 5 finnas tillgängligt för jordbrukare med hektar mark i Litauen, Lettland, Estland och Finland som inte kan användas för vintersådd eller som redan har såtts för skörden för regleringsåret 2018/2019 och gått förlorad på grund av kraftiga regn och översvämningar som inträffade augusti–oktober 2017 i dessa medlemsstater, på villkor att

    a)

    dessa hektar utgör minst 30 % av jordbrukarens totala areal för vintersådd i den berörda medlemsstaten,

    b)

    jordbrukaren inte, för samma förlust, erhållit någon form av statligt stöd, utbetalningar från försäkringar eller stöd som finansieras av unionen, annat än det som anges i denna förordning.

    2.   Antalet stödberättigande hektar per jordbrukare ska fastställas av de berörda medlemsstaterna i enlighet med de villkor som anges i punkt 1.

    Artikel 2

    1.   I enlighet med de villkor som fastställs i punkt 2 och 4 ska varje berörd medlemsstat besluta om stödbeloppet per stödberättigande hektar.

    2.   Unionens utgifter i enlighet med artikel 1 får inte överstiga ett totalt belopp på:

    a)

    9 120 000 euro för Litauen,

    b)

    3 460 000 euro för Lettland,

    c)

    1 340 000 euro för Estland,

    d)

    1 080 000 euro för Finland.

    3.   De berörda medlemsstaterna får bevilja ytterligare stöd för de stödberättigande hektar som avses i artikel 1.2 upp till högst 100 % av det belopp som beslutats i enlighet med punkt 1 i denna artikel.

    De berörda medlemsstaterna ska utbetala det ytterligare stödet senast den 30 september 2018.

    4.   Det stödbelopp som avses i artikel 1 och, i tillämpliga fall, det ytterligare stöd som avses i punkt 3 i denna artikel, får för varje medlemsstat inte överskrida det direktstödsbelopp som beräknas genom att dela den medlemsstatens nationella anslag som angetts för kalenderåret 2017 i bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 (3) med det totala antal stödberättigande hektar som angetts för kalenderåret 2017 i den berörda medlemsstaten i enlighet med artikel 72.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 (4).

    Artikel 3

    Det stöd som avses i artikel 1 ska betalas ut på grundval av en ansökan som lämnats in av jordbrukare med stödberättigande hektar i enlighet med de metoder och tidsfrister som fastställs genom nationell lagstiftning i de berörda medlemsstaterna.

    Artikel 4

    De berörda medlemsstaterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive noggranna administrativa kontroller och kontroller på plats i enlighet med artiklarna 58 och 59 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013, för att säkerställa att de villkor som fastställs i denna förordning uppfylls. Innan medlemsstaterna beviljar stöd ska de särskilt utföra:

    a)

    Administrativa kontroller av samtliga stödansökningar, i fråga om följande:

    i)

    Att sökanden är berättigad till stöd.

    ii)

    Antalet stödberättigande hektar i enlighet med artikel 1.2 på grundval av kontroller på gårdarna, historiska räkenskapsuppgifter och det integrerade administrations- och kontrollsystemet i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 (5).

    iii)

    Att ingen stödberättigad sökande har mottagit finansiering från några andra källor såsom anges i artikel 1.1 b när det gäller samma hektar.

    b)

    Kontroller på plats hos de sökande.

    Kontrollerna på plats ska omfatta minst 5 % av det totala stödbelopp som begärts.

    Artikel 5

    1.   Utgifter i samband med utbetalningarna enligt denna förordning ska endast berättiga till unionsfinansiering om betalningarna gjorts till stödmottagarna senast den 30 september 2018.

    2.   Artikel 5.2 i delegerad förordning (EU) nr 907/2014 ska inte tillämpas.

    Artikel 6

    1.   De berörda medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om de åtgärder som ska vidtas i enlighet med artikel 4 senast 60 dagar efter det att denna förordning träder i kraft.

    2.   Senast 15 månader efter det att denna förordning träder i kraft ska de berörda medlemsstaterna till kommissionen överlämna en detaljerad rapport om genomförandet av denna förordning, däribland närmare uppgifter om genomförandet av de vidtagna åtgärderna och de kontroller som utförts i enlighet med artikel 4.

    3.   De berörda medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om räkenskapsavslutningen för betalningarna.

    Artikel 7

    Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 23 januari 2018.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller utbetalande organ och andra organ, ekonomisk förvaltning, avslutande av räkenskaper, säkerheter och användning av euron (EUT L 255, 28.8.2014, s. 18).

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 av den 17 december 2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 637/2008 och rådets förordning (EG) nr 73/2009 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 608).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 17 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EG) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 485/2008 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 549).

    (5)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 av den 17 juli 2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor (EUT L 227, 31.7.2014, s. 69).


    Top