EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fri rörlighet för arbetstagare

Den fria rörligheten för arbetstagare är en av de fyra friheter som fastställs i Europeiska unionens fördrag, där de andra är den fria rörligheten för varor, kapital och tjänster. Ett antal artiklar i EU-fördragen har betydelse för den fria rörligheten för arbetstagare, och den viktigaste är artikel 45 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Genom artikel 45 ges medborgare i en EU-medlemsstat rätt att

  • söka jobb i en annan medlemsstat,
  • arbeta där utan krav på arbetstillstånd,
  • uppehålla sig där för detta ändamål,
  • vistas där även efter att anställningen avslutats,
  • åtnjuta samma behandling som medborgarna i medlemsstaten när det gäller tillgång till sysselsättning, arbetsvillkor och alla andra sociala och skattemässiga förmåner.

Dessa rättigheter gäller enskilda personer som utövar sin rätt till fri rörlighet i arbetssyfte. Det finns begränsningar med hänsyn till såväl allmän säkerhet, ordning och hälsa som sysselsättning inom den offentliga sektorn.

När en EU-medborgare arbetar utomlands i en annan medlemsstat har även personens familjemedlemmar rätt att bo och arbeta i den medlemsstaten, oavsett nationalitet. Barn har även rätt till utbildning i den medlemsstat till vilken deras förälder har flyttat.

Enligt EU:s lagstiftning om ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer har personer som arbetar inom vissa yrken för vilka den mottagande medlemsstaten kräver särskilda yrkeskvalifikationer rätt att få sina yrkeskvalifikationer erkända i den staten.

Det finns också regler som skyddar EU-medborgarnas sociala rättigheter när de flyttar från en medlemsstat till en annan.

År 2019 inrättades Europeiska arbetsmyndigheten, ett organ vars syfte är att säkerställa rättvis arbetskraftsrörlighet i hela EU och stödja samordningen av de sociala trygghetssystemen.

Fri rörlighet för arbetstagare gäller även för medborgare i Island, Liechtenstein och Norge eftersom dessa länder tillhör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Andra tredjelandsmedborgare kan ha rätt att arbeta i en medlemsstat eller åtnjuta samma behandling som EU-medborgarna när det gäller arbetsvillkor. Dessa rättigheter beror på deras status som familjemedlemmar till EU-medborgare och på deras egen nationalitet (ett antal länder har avtal med EU).

SE ÄVEN:

Top