Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62001CJ0159

    Sammanfattning av domen

    Nyckelord
    Sammanfattning

    Nyckelord

    1. Statligt stöd — Begrepp — Differentiering mellan företag beträffande avgifter — Omfattas inte — Villkor — Differentiering inom det aktuella avgiftssystemet — Den berörda medlemsstaten har bevisbördan — (Artikel 87.1 EG)

    2. Statligt stöd — Begrepp — Undantag beviljat inom ramen för ett system som omfattar erläggande av skatter, men som inte syftar till att skapa skatteintäkter - Saknar betydelse för hänförandet till statligt stöd — (Artikel 87.1 EG)

    3. Institutionernas rättsakter — Motivering — Skyldighet — Räckvidd — (Artikel 253 EG)

    Sammanfattning

    1. Eftersom begreppet statligt stöd inte omfattar åtgärder som medför att företag behandlas olika i fråga om avgifter när denna skillnad följer av det aktuella avgiftssystemets art och funktion ankommer det på den medlemsstat som har infört sådana bestämmelser att visa att så verkligen är fallet.

    (se punkterna 42 och 43)

    2. Den omständigheten att en statlig bestämmelse om att vissa kategorier av företag skall erlägga skatt inte syftar till att skapa skatteintäkter är inte tillräcklig för att undantaget avseende vissa företag skall undgå att betecknas som statligt stöd i den mening som avses i artikel 87 EG. I artikel 87.1 EG görs nämligen inte någon åtskillnad mellan statliga åtgärder med hänsyn till deras orsaker eller syften, utan de definieras i stället med utgångspunkt i vilka verkningar de har.

    (se punkt 51)

    3. Motiveringsskyldigheten utgör en väsentlig formföreskrift som skall särskiljas från frågan huruvida motiveringen är välgrundad, vilken skall hänföras till frågan huruvida den omtvistade rättsakten är lagenlig i materiellt hänseende. Den motivering som krävs enligt artikel 253 EG skall vara anpassad till rättsaktens beskaffenhet och det skall klart och tydligt framgå hur den institution som har antagit rättsakten har resonerat, så att de som berörs därav kan få kännedom om skälen för den vidtagna åtgärden och så att den behöriga domstolen ges möjlighet att utöva sin prövningsrätt.

    (se punkt 65)

    Top