Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CJ0341

    Domstolens dom (tionde avdelningen) av den 20 juli 2016.
    Hans Maschek mot Magistratsdirektion der Stadt Wien - Personalstelle Wiener Stadtwerke.
    Begäran om förhandsavgörande – Socialpolitik – Direktiv 2003/88/EG – Artikel 7 – Rätt till årlig betald semester – Pensionering på den berördes begäran – Arbetstagare som inte tagit ut all sin årliga betalda semester innan hans anställning avslutas – Nationell bestämmelse enligt vilken det inte utgår någon kontant ersättning för icke uttagen årlig betald semester – Sjukledighet – Tjänstemän.
    Mål C-341/15.

    Court reports – general

    Mål C‑341/15

    Hans Maschek

    mot

    Magistratsdirektion der Stadt Wien – Personalstelle Wiener Stadtwerke

    (begäran om förhandsavgörande från Verwaltungsgericht Wien)

    ”Begäran om förhandsavgörande — Socialpolitik — Direktiv 2003/88/EG — Artikel 7 — Rätt till årlig betald semester — Pensionering på den berördes begäran — Arbetstagare som inte tagit ut all sin årliga betalda semester innan hans anställning avslutas — Nationell bestämmelse enligt vilken det inte utgår någon kontant ersättning för icke uttagen årlig betald semester — Sjukledighet — Tjänstemän”

    Sammanfattning – Domstolens dom (tionde avdelningen) av den 20 juli 2016

    Socialpolitik – Skydd för arbetstagares hälsa och säkerhet – Arbetstidens förläggning – Rätt till årlig betald semester – Kontant ersättning för icke uttagen årlig betald semester som utbetalas då anställningsförhållandet upphör – Nationell lagstiftning enligt vilken sådan ersättning inte utgår till en arbetstagare vars anställning avslutats på grund av pensionering på egen begäran och denne arbetstagare inte haft möjlighet att ta ut all sin årliga betalda semester innan anställningen avslutades – Otillåtet – Rätt till ersättningen föreligger om arbetstagaren varit förhindrad att arbeta på grund av sjukdom – En sådan rättighet föreligger inte om ett avtal ingåtts mellan arbetstagaren och arbetsgivaren enligt vilken arbetstagaren åtagit sig att, mot bibehållen lön, inte infinna sig på arbetsplatsen – Gränser – All årlig betald semester har inte tagits ut på grund av sjukdom – Möjlighet för medlemsstaterna att bevilja arbetstagarna ytterligare årlig betald semester utöver minsta tillåtna årliga semester – Föreskrifter och villkor

    (Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/88, artiklarna 7.2 och 15)

    Artikel 7.2 i direktiv 2003/88 om arbetstidens förläggning i vissa avseenden ska tolkas på följande sätt:

    Den utgör hinder för en nationell bestämmelse enligt vilken rätt till kontant ersättning för icke uttagen årlig betald semester inte föreligger för en arbetstagare vars anställning avslutats på grund av pensionering på egen begäran och denne arbetstagare inte haft möjlighet att ta ut all sin årliga betalda semester innan anställningen avslutades. Det är härvidlag inte relevant av vilket skäl anställningen avslutades. Det förhållandet att en arbetstagare på eget initiativ avslutar anställningen påverkar inte hans rätt att i förekommande fall erhålla en kontant ersättning för årlig betald semester han eller hon inte kunnat ta ut innan anställningen avslutades.

    En arbetstagare har – när han eller hon går i pension – rätt till kontant ersättning för icke uttagen årlig betald semester som inte tagits ut med anledning av att han eller hon inte varit i tjänst på grund av sjukdom.

    En arbetstagare vars anställning avslutats – och som enligt ett avtal med arbetsgivaren åtagit sig att, mot bibehållen lön, inte infinna sig på arbetsplatsen under en period som föregick pensioneringen – har inte rätt till en kontant ersättning för icke uttagen årlig betald semester under denna period, såvida inte anledningen till att han inte kunnat ta ut sin semester beror på sjukdom.

    Det ankommer på medlemsstaterna att besluta om de beviljar arbetstagarna ytterligare årlig betald semester utöver den minimiperiod om fyra veckor som föreskrivs i artikel 7 i direktiv 2003/88. I sådant fall kan medlemsstaterna föreskriva att en arbetstagare – som på grund av sjukdom inte kunnat ta ut hela sin ytterligare årliga betalda semester innan anställningen avslutades – ska ges rätt till en kontant ersättning som motsvarar denna ytterligare period. Det åligger medlemsstaterna att fastställa villkoren för att beviljas dessa rättigheter. Direktiv 2003/88 syftar förvisso till att föreskriva minimikrav på säkerhet och hälsa vid förläggningen av arbetstiden som medlemsstaterna är skyldiga att följa. Enligt artikel 15 i direktivet har medlemsstaterna dock möjlighet att införa bestämmelser som är förmånligare för arbetstagarna.

    (se punkterna 28, 29, 32, 35, 38 och 40 samt domslutet)

    Top