EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CJ0258

Domstolens dom (stora avdelningen) av den 15 november 2016.
Gorka Salaberria Sorondo mot Academia Vasca de Policía y Emergencias.
Begäran om förhandsavgörande – Likabehandling i arbetslivet – Direktiv 2000/78/EG – Artiklarna 2.2 och 4.1 – Åldersdiskriminering – Rekryteringen av poliser till den autonoma regionen Baskiens polismyndighet begränsad till sökande som inte fyllt 35 år – Begreppet 'verkligt och avgörande yrkeskrav’ – Eftersträvat syfte – Proportionalitet.
Mål C-258/15.

Court reports – general

Mål C‑258/15

Gorka Salaberria Sorondo

mot

Academia Vasca de Policía y Emergencias

(begäran om förhandsavgörande från Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Autónoma del País Vasco)

”Begäran om förhandsavgörande – Likabehandling i arbetslivet – Direktiv 2000/78/EG – Artiklarna 2.2 och 4.1 – Åldersdiskriminering – Rekryteringen av poliser till den autonoma regionen Baskiens polismyndighet begränsad till sökande som inte fyllt 35 år – Begreppet 'verkligt och avgörande yrkeskrav’ – Eftersträvat syfte – Proportionalitet”

Sammanfattning – Domstolens dom (stora avdelningen) av den 15 november 2016

  1. Socialpolitik–Likabehandling i arbetslivet–Direktiv 2000/78–Tillämpningsområde–Nationell lagstiftning som fastställer en övre åldersgräns på 35 år för rekrytering av poliser till en autonom gemenskaps poliskår–Omfattas

    (Rådets direktiv 2000/78, artikel 3.1 a)

  2. Socialpolitik–Likabehandling i arbetslivet–Direktiv 2000/78–Förbud mot åldersdiskriminering–Nationell lagstiftning som fastställer en övre åldersgräns på 35 år för rekrytering av poliser till en autonom gemenskaps poliskår–Tillåtet

    (Rådets direktiv 2000/78, artiklarna 1, 2.2 och 4.1)

  1.  En nationell lagstiftning som föreskriver att personer över 35 års ålder inte kan anställas som polis inom poliskåren i en autonom region i en medlemsstat påverkar dessa arbetstagares anställningskrav. En sådan lagstiftning ska, i den mening som avses i artikel 3.1 a i direktiv 2000/78 om inrättande av en allmän ram för likabehandling i arbetslivet, anses inrätta regler för tillträde till offentlig anställning och omfattas följaktligen av direktivets tillämpningsområde.

    (se punkterna 25 och 26)

  2.  Artikel 2.2 jämförd med artikel 4.1 i direktiv 2000/78 om inrättande av en allmän ram för likabehandling i arbetslivet ska tolkas så, att den inte utgör hinder för en nationell lagstiftning som fastställer en högsta åldersgräns på 35 år för rekrytering av poliser till en poliskår vilka har att utföra samtliga de operativa och verkställande arbetsuppgifter som ankommer på denna.

    Denna lagstiftning medför en särbehandling som direkt grundar sig på ålder i den mening som avses i artikel 1 jämförd med artikel 2.2 a i direktiv 2000/78. Att en person besitter vissa fysiska förmågor är dock en egenskap som har samband med ålder. Uppgifterna att skydda personer och egendom, anhålla och övervaka brottslingar och genomföra preventiv patrullering kan kräva att fysisk styrka används. Uppgifternas art förutsätter viss fysisk förmåga, eftersom fysiska brister vid utförandet av uppgifterna kan få allvarliga konsekvenser inte endast för poliserna själva och för tredje man, utan även för upprätthållandet av allmän ordning. Att ha den specifika fysiska förmåga som krävs för att kunna uppfylla de tre centrala uppgifterna för polismyndigheten i den autonoma regionen i den berörda medlemsstaten, det vill säga att säkerställa skydd för personer och egendom, garantera att var och en kan utöva sina fri- och rättigheter och vaka över medborgarnas säkerhet kan följaktligen anses utgöra ett verkligt och avgörande yrkeskrav, i den mening som avses i artikel 4.1 i direktiv 2000/78, för att utöva yrket i fråga.

    En sådan lagstiftning kan anses dels lämplig för syftet att säkerställa att polisverksamheten i fråga är funktionsduglig och välfungerande, dels inte gå utöver vad som krävs för att nå detta syfte. De befarade bristerna i funktionsdugligheten hos polismyndigheten i den berörda autonoma regionen utesluter att krävande och utslagsgivande fysiska prov vid uttagningsproven är ett mindre ingripande alternativ. Nämnda syfte ställer krav på en jämn åldersfördelning, vilket innebär att de särskilda fysiska förmågorna inte ska betraktas som oföränderliga vid tidpunkten för uttagningsprovet, utan att de tvärtom ska betraktas som dynamiska, med beaktande av även de tjänsteår som följer efter det avklarade uttagningsprovet.

    (se punkterna 30, 34–36, 47, 48 och 50 samt domslutet)

Top