EUR-Lex Adgang til EU-lovgivningen

Tilbage til forsiden

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 62012FO0155

Sammanfattning av beslutet

BESLUT AV EUROPEISKA UNIONENS PERSONALDOMSTOL

(första avdelningen)

den 25 februari 2014

Mål F‑155/12

Luis García Domínguez

mot

Europeiska kommissionen

”Personalmål – Uttagningsprov – Meddelande om uttagningsprov EPSO/AD/215/11 – Beslut att inte uppta sökanden i förteckningen över godkända sökande – Motivering av ett beslut om avslag på en ansökan – Likabehandlingsprincip – Intressekonflikt”

Saken:      Talan, väckt med stöd av artikel 270 FEUF, som är tillämplig på Euratomfördraget enligt dess artikel 106a, genom vilken Luis García Domínguez har yrkat ogiltigförklaring av uttagningskommitténs beslut att inte uppta honom i förteckningen över godkända sökande vid det allmänna uttagningsprovet EPSO/AD/215/11, samt att Europeiska kommissionen ska förpliktas att betala honom skadestånd.

Avgörande:      Talan ogillas, eftersom det är uppenbart att den helt saknar rättslig grund. Luis García Domínguez ska bära sina rättegångskostnader och ersätta Europeiska kommissionens rättegångskostnader.

Sammanfattning

1.      Tjänstemän – Uttagningsprov – Provens typ och innehåll – Uttagningskommitténs utrymme för skönsmässig bedömning – Domstolsprövning – Gränser

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga III)

2.      Tjänstemän – Rättigheter och skyldigheter – Krav på oberoende och integritet – Risk för intressekonflikt när en ledamot av uttagningskommittén och sökanden har yrkesmässiga kontakter – Föreligger inte

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga III)

3.      Tjänstemän – Uttagningsprov – Bedömning av sökandenas lämplighet – Uttagningskommitténs utrymme för skönsmässig bedömning – Domstolsprövning – Gränser

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga III)

1.      Principen om likabehandling utgör en grundläggande princip i unionsrätten. Därför är en uttagningskommitté skyldig att noga avväga den hänsyn den fäster vid de olika sökandena under det pågående uttagningsprovet. Även om uttagningskommittén har ett stort utrymme för skönsmässig bedömning när det gäller provens typ och innehåll så ankommer det inte desto mindre på unionsdomstolen att utöva den kontroll som är nödvändig för att säkerställa att sökandena behandlas lika och att uttagningskommittén är opartisk vid valet mellan dessa sökande.

Varje prov innebär till sin natur en risk för att det uppstår särbehandling, eftersom det antal frågor som under provet rimligen kan ställas i ett bestämt ämne med nödvändighet är begränsat. Det har följaktligen slagits fast att uttagningskommittén kan anses ha åsidosatt principen om likabehandling enbart om den vid urvalet av delprov har underlåtit att begränsa risken för särbehandling på grund av sökandenas olika förutsättningar till den risk som normalt ligger i alla provs natur.

Vad gäller valet att låta provet avse ett ämne som skulle kunna gynna vissa sökande medför en sådan omständighet, som omfattas av den risk som normalt ligger i alla provs natur, emellertid inte en sådan fördel för dessa sökande att principen om likabehandling ska anses åsidosatt. Detta är fallet när uttagningskommittén har valt ett ämne för alla de sökande till ett allmänt uttagningsprov som tillåtits delta i provet, oberoende av språkgrupp, och valet skedde innan resultatet av tillträdesproven – och således namnen på de sökande som tillåts delta i uttagningsproven – blev kända.

(se punkterna 24, 25, 28 och 29)

Hänvisning till

Förstainstansrätten: 12 mars 2008, Giannini/kommissionen, T‑100/04, punkterna 132 och 133

2.      Vid bedömningen av huruvida det föreligger en intressekonflikt ska den omständigheten att en tjänsteman och en utomstående har en yrkesmässig relation i princip inte anses innebära att tjänstemannens oberoende ställning äventyras, eller förefaller göra det, när tjänstemannen har att ta ställning till en fråga som berör denna utomstående person. För att principen om uttagningskommitténs opartiskhet ska iakttas krävs dessutom att en ledamot av uttagningskommittén som har en direkt relation till sökanden avstår från att delta i utvärderingen av vederbörande.

Den omständigheten att en av ledamöterna i uttagningskommittén var ansvarig för en enhet vid en av unionsinstitutionernas tjänsteavdelningar där en av de sökande var anställd innebär inte att denna ledamot hade en direkt relation till nämnda sökande.

Den omständigheten att en sökande i ett uttagningsprov är vän med en ledamot av uttagningskommittén på Facebook innebär inte heller att det finns en direkt relation mellan ledamoten och sökanden. Att två personer är vänner i nämnda nätverk måste inte innebära att de två har en vänskapsrelation i ordets normala bemärkelse. Det kan även uteslutande vara en följd av att dessa två personer vill utbyta information i frågor av allmänt intresse eller yrkesrelaterade frågor. En person som på detta sätt är vän med en annan behöver inte heller ha tillträde till all information som vederbörande sprider, eftersom varje Facebook‑användare genom inställningar kan reglera tillträdet till vederbörandes personliga uppgifter.

(se punkterna 34, 36 och 37)

Hänvisning till

Förstainstansrätten: 3 februari 2005, Mancin/kommissionen, T‑137/03, punkt 33; 12 juli 2005, De Bry/kommissionen, T‑157/04, punkt 35; ovannämnda målet Giannini/kommissionen, punkt 224

3.      Uttagningskommitténs bedömningar av sökandenas kunskaper och förmåga att utföra arbetsuppgifterna, liksom dess beslut att underkänna en sökande i ett delprov, utgör uttryck för värderingar. De omfattas av det stora utrymme för skönsmässig bedömning som uttagningskommittén förfogar över och kan endast underställas unionsdomstolens prövning om uttagningskommittén på ett uppenbart sätt har åsidosatt de regler som styr dess arbete.

Att en sökande som har underkänts i ett delprov gör gällande att de poäng som han eller hon har tilldelades vid det delprovet inte är konsekvent med det högre poängantal som han eller hon fick vid ett annat delprov inom ramen för samma uttagningsprov kan inte föranleda bedömningen att uttagningskommittén har gjort en uppenbart oriktig bedömning, eftersom en sökandes prestationer kan variera från ett delprov till ett annat. En uttagningskommitté ska vid sin bedömning av sökandenas yrkeskunskaper och motivering dessutom enbart och oberoende av andra uppgifter grunda sig på sökandens prestationer i enlighet med föreskrifterna i det berörda meddelandet om uttagningsprov. Sökanden kan inte heller med framgång bestrida det poängantal som han eller hon tilldelats efter delprovet med åberopade av sin långa yrkeserfarenhet. Sökandens personliga övertygelse kan slutligen inte heller utgöra bevis för en uppenbart oriktig bedömning.

(se punkterna 58 och 59)

Hänvisning till

Förstainstansrätten: 14 juli 2000, Teixeira Neves/domstolen, T‑146/99, punkt 41; 5 april 2005, Christensen/kommissionen, T‑336/02, punkt 25

Personaldomstolen: 13 december 2012, Mileva/kommissionen, F‑101/11, punkt 45

Op